PDA

View Full Version : Eerste stap gezet


dharma
2 februari 2003, 21:54
Eindelijk heb ik het dan aangedurgt om werk te gaan maken van een haarwerk. Ik had in het verleden erg slechte ervaring (heb ik al over geschreven in andere threads) en loop nu alweer zo'n 10 jaar zonder haarwerk, maar de laatste tijd alleen nog maar met sjaaltjes omdat het er echt niet meer uitziet.
Ik ben nu bij een zaak bij mij in de buurt geweest en weet nog niet goed hoe ik verder moet. Op zich werd ik vriendelijk ontvangen, maar ik voelde me toch niet echt op mijn gemak. Er werd verteld dat ik kon kiezen tussen of een losse hele haarprothese (synthetisch) of een vast gedeeltelijk haarwerk dat wordt vastgelijmt en om de ca. 4 tot 6 weken wordt bijgewerkt.
Dit laatste is erg prijzig en dat het niet even afkan schrikt me ook af, maar het voordeel is weer dat je er van alles mee kan doen en dat vind ik ook wel weer erg aantrekkelijk, ik ben namelijk gewend om te kamperen, strandwandelingen te maken ik fiets door weer en wind etc. Misschien willen mensen reageren die ervaring met zo'n vastgeplakt haarwerk hebben, ik heb wel al wat gelezen,maar alle reacties zijn heel welkom.
Daarnaast hadden ze de standaard synthetische volledige haarwerken. Ik heb er een paar gepast en ze stonden erg leuk, ik begon me zelfs even knap te vinden in de spiegel! Maar ik vond vooral van boven nog wel zichtbaar dat het een haarwerk was en het front was gewoon dik als je de pony wegblies. En de prijs van die laatste was ca. 600 Euro. Dat is te doen, dacht ik, totdat ik net de thread van Do las over goedkope pruiken op het web.. Do, wat is het verschil tussen maatwerk en confectiepruiken? En wat zijn dan de pruiken die ze op voorraad hebben en op maat maken? Ik heb niet echt een standaardmaat hoofd, betekent dat dat ik beter niet aan confectie kan beginnen?
Kortom ik zit nu nog steeds vol twijfels. Ik denk trouwens wel dat ik ook nog wat andere zaken afga die niet al te ver uit de buurt liggen. Het enige waar ik wel zeker van ben, nadat ik zo'n mooi koppie (met pruik) in de spiegel heb gezien, is dat ik nu doorzet.
Ik wil heel graag van andere tips.
Groetjes Dharma

Do
2 februari 2003, 22:42
Hai Dharma,

Heee knap van je dat je voor jezelf die stap hebt gemaakt. Maar hier wel een paar opmerkingen.

Quote:
Er werd verteld dat ik kon kiezen tussen of een losse hele haarprothese (synthetisch) of een vast gedeeltelijk haarwerk dat wordt vastgelijmt en om de ca. 4 tot 6 weken wordt bijgewerkt.

Nou dit is dus niet waar, ook een gedeeltelijk haarwerk kun je op een losse bevestiging zetten en een hele zou je ook op een vaste bevestiging kunnen zetten. Zelfs een confectie haarwerk zou op een vaste bevestiging kunnen als je dit wil. Onzin verhaal dus.

Als je gaat lijmen houd er dan rekening mee dat je eigen haar afgeschoren moet worden, je kan dus niet meer terug. Ook iets om over na te denken is dat je van de lijm ontstekingen kunt krijgen en andere overgevoeligheids reacties, ondanks dat ze medicinale lijm gebruiken.
Wil je het op een vaste bevestiging zonder je haar af te scheren dan kun je het op ringetjes laten plaatsen of een andere puntbevestiging.
Wil je een maathaarwerk op een losse bevestiging dan kun je kamklemmen nemen. Een eventuele confectie pruik kun je ook op kamklemmen laten zetten ondanks dat er elastiek in zit.
Je ziet je hebt het voor het uitkiezen. Alle combinaties zijn mogelijk. Laat je dus niet weerhouden iets te kiezen waar je door de bevestiging toe "gedwongen" wordt. Kijk eerst naar het soort haarwerk wat je wil, de bevestiging kun je dan zelf uitkiezen.
Als ik jou was zou ik in eerste instantie voor een losse bevestiging kiezen, je kunt het later altijd nog op een vaste zetten. Een vaste bevestiging is geen pretje en je zult echt weer moeten wennen aan een haarwerk, maar goed dat is mijn mening.

Het verschil tussen maatwerk en confectie is dat er bij een maatwerk een mal word gemaakt (meestal gipsafdruk) van je hoofd, hiervan wordt dus een systeem gemaakt (dit is de ondergrond waar het haar op wordt geknoopt). Het haarwerk is dus helemaal naar jou hoofd gemaakt. Met een confectie is dit dus niet zo. Dit zijn standaard haarwerken die machinaal gemaakt worden, je maakt ze passend door o.a. het elastiek wat erin zit te verstellen. Er zijn meestal 3 maten van S, M, L, dit is heel eenvoudig op te meten hoor.
Er zijn echter ook haarwerkers die "ruwe" haarwerken hebben. Ik geloof dat ze het een halffabrikaat noemen.Dit is een haarwerk waar nog veel aan gedaan moet worden wil het passend zijn. Ze kunnen het hier en daar innemen, bijknippen etc. DIT IS GEEN MAATHAARWERK!!!!!!!!!!!!!! Ik versta onder maathaarwerk dat er een mal van jou hoofd wordt genomen en dat hij dan precies aansluit op jou koppie, er hoeft niet meer aan gesleuteld te worden.

Je vertelt ook dat het confectie haarwerk wat je op hebt gehad erg dik was. Dit hoeft echt niet zo te zijn. Er zijn zoveel verschillende soorten confectiehaarwerken en er zijn er genoeg die dit euvel niet hebben.

Mijn advies: ga naar verschillende goede haarwerkers waar ze ruimschoots de tijd voor je nemen en jou verschillende dingen laten zien.
Dmv een goed gesprek kan een haarwerker met verstand van zaken jou pruiken aanbevelen die voldoen aan jou eisen. Eventueel besteld een haarwerker voor jou een aantal pruiken die je samen met hem/haar hebt uitgezocht. Deze kan hij gewoon op proef laten komen. Bevalt het niet dan kan hij ze terugsturen

Dharma doe niets overhaast je ziet dat je nog heel wat uit te zoeken hebt, maar ga naar verschillende haarwerkers, vraag brochure's die je mee kunt nemen, vergelijk prijzen want dat is bar en boos er zit zoveel verschil in, vraag ze de oren van het hoofd etc. etc., maar wat je ook doet ga niet over 1 nacht ijs.

Vraag hier ook eens andere mensen met een confectie haarwerk b.v. Monique3 die draagt ze al jaren.

Groetjes Do.

dharma
5 februari 2003, 21:00
Dank je Do door voor je reactie, ik kan nog steeds wel wat steun gebruiken, want het is voor mij een hele stap.
Je schreef dat de confectiepruiken machinaal zijn, maar deze haarwerker liet mij juist kant en klare handgemaakte haarwerken zien, blijkbaar bestaan die dus ook, op internet zijn ze trouwens ook te koop. Maar er werd niks verteld over een mal maken etc. Er werd ook niks gezegd over verschillende bevestigingen, ik had gewoon twee keuzes leek het: of een heel haarwerk vastgemaakt met tape (in dat geval moet er dus ook wat van mijn eigen haar weggeschoren worden). Of gedeeltelijk vast haarwerk met lijm.
Ik zal jou advies en dat van anderen van deze site opvolgen en niet over een nacht ijs gaan, maar het kost wel wat zelfbeheersing. Wat ik al schreef, eenmaal in de spiegel gekeken met een nieuwe bos haar, is het moeilijk om mezelf weer zonder te zien. Ik ga in ieder geval morgen naar de dokter om een briefje voor de verzekering te vragen, heb ik dat tenminste in huis. En dan maar weer eens in de goude gids bladeren. Is het trouwens aan te raden om een grote zaak, echt gespecialiseerd in haarwerken te kiezen? Of kunnen kleinere kappers die het erbij doen ook alles leveren?
Ik zou het nog steeds fijn vinden tips van anderen te krijgen en sta ook open voor goede adresjes.
Dharma

Do
5 februari 2003, 21:13
Hai Dharma,

Handgeknoopt hoeft inderdaad niet altijd maatwerk te zijn. Dat betekent dat het haarwerk wel met de hand wordt ingeknoopt of zelfs gedeeltelijk handgeknoopt en gedeeltelijk machinaal, maar de basis (waar het haar opgeknoopt zit) zal helemaal aangepast moeten worden naar jou hoofd. Deze produkten komen dus"ruw' binnen, hier heb je 4 varianten in maar zal het niet uitleggen omdat je toch al zoveel aan je hoofd hebt.

Mijn mening is dat het niet uitmaakt of je nu naar een groot of klein bedrijf gaat het gaat erom hoe de service is. Persoonlijk zou ik niet naar een "normale" kapsalon gaan of je moet al een confectie willen bestellen, maar goed dat is mijn mening.

Voor goed aangeschreven adressen kun je contakt opnemen met de verenigingen of hier natuurlijk rondkijken op het forum. Hier zul je v.n. de adressen vinden waar je het best weg kunt blijven :D

Sucses met je speurtocht en hou ons op de hoogte.

Groetjes Do.

dharma
5 februari 2003, 21:25
Dank je voor je reactie Do,
Ik wil alleen even reageren op je tip om naar de patientenvereniging te gaan voor adressen. Mijn ervaring is dat de VAAP mij op mijn vraag naar adressen alleen de tip gaf eens door de Gouden Gids te bladeren en rond te shoppen in plaats van met de eerste de beste in zee te gaan. En ik zit juist te springen om betrouwbare adressen. Zuid-Holland, wie-o-wie?
Dharma

Do
5 februari 2003, 21:30
Haartendens in Woerden en Topfusion Eindhoven

www.haartendens.nl

www.topfusion.nl

Is wel niet helemaal in jou buurt, maar deze staan aangeschreven als goed en betrouwbaar.

dharma
5 februari 2003, 22:13
Do, dat is precies wat ik wilde horen. Het is namelijk nauwelijks te doen om de alle threads door te nemen op dit soort tips en bovendien soms is er een tip van iemand en later hoor je weer slechte berichten. Ik ben dus heel blij met deze concrete adressen en ga denk ik eerst maar eens woerden proberen. Zal de site op de hoogte houden.
Dharma

dharma
5 februari 2003, 22:39
Do,ik hou je wel aan het werk, maar ik ben net op beide sites wezen kijken en schrok bij HT erg van de prijzen, ze geven ook alleen prijzen van maathaarwerken. Eindhoven geeft heel weinig info op de site. Daarom nog even een vraag: kan je bij allebei ook terecht voor wat goedkopere synthetische haarwerken of is het alleen het echte haar maatwerk?
Groetjes, en ik vind je echt een kei voor al je informatie,
Dharma

Do
5 februari 2003, 22:58
Hai,

:D nee joh is niet erg, zit nu toch achter de comp.dus gaat in 1 moeite door.

Topfusion doet naar mijn weten alleen maathaarwerk en dan v.n. synthetisch, maar hou me ten goede en bel even voor de zekerheid.

Haartendens doet in principe alles, dus ook confectie. Van deze zaak weet ik zeker dat zij haarwerken kunnen leveren in alle prijsklasse en zowel synthetisch, echt haar, maatwerk en confectie kunnen leveren.

Heb je deze twee bedrijven genoemd omdat ik ZEKER weet dat je hier een uitermate goede behandeling krijgt en zodra er ook maar iets is er TEN ALLE TIJDE een oplossing wordt gezocht om jou weer tevreden de deur uit te laten gaan. Dit zowel uit eigen ervaring als ervaringen van anderen.

Groetjes Do.

Salvamia
6 februari 2003, 11:53
Beste Dharma,

Topfusion levert 3 soorten haarwerken; 1. het haarwerk voor mensen die geen eigen haar meer hebben 2. Een haarwerk met een wat dikkere voorkant (pony dragen is dus een vereiste) 3. En het haarwerk met de natuurlijke haarlijn.

Alles daar is maatwerk en het is mogelijk om voor synth. of echt haar te kiezen.
Ook is het mogelijk om voor verschillende bevestigings methoden te kiezen.

Gewoon een keer bellen naar Ruud of Cees, deze zeer vriendelijke jongens weten waar ze over praten (dragen zelf ook een haarwerk) en zullen je graag een keer uitnodigen voor een persoonlijk gesprek, om te kijken of ze zich kunnen afstemmen naar jouw persoonlijke wensen.

www.topfusion.nl

Grtjs,

Salvamia

dharma
6 februari 2003, 21:32
O.K. Do en Salvamia, ik ben blij met jullie advies. Heb vandaag een briefje bij de huisarts voor de verzekering gehaald, dus nu ga ik er echt werk van maken, een stuk beter voorbereid dan 15 jaar geleden dankzij deze site.
Groetjes Dharma