PDA

View Full Version : Even voorstellen (6e jaars geneeskunde)


janiek
27 september 2007, 15:47
Hallo,
Ik lees sinds een half jaar de berichten op haarweb en kan heel veel begrijpen van wat iedereen schrijft.
Ik heb zelf last van overbeharing en verdiep me nu ook in een manier omdefinitief van mijn haar af te komen.
Het valt me heel erg tegen wat de kosten zijn, maar vooral ook hoeveel mensen over toch wel wisselende resultaten schrijven. Jammer dat er ook geen duidelijke informatie is over de verschillende resultaten met de verschillende technieken. Ik studeer zelf geneeskunde en kan wel vertellen dat artsen niet altijd beter weten welke methodes van ontharen het beste zijn, behalve als ze zich hier op een goede manier in verdiept hebben en eerlijk met hun klanten omgaan. Het is ontzettend jammer als je je rot schaamt voor haar in je gezicht of niet in bikini of zwembroek durft te lopen, daar van wakker kan liggen en er mensen zijn die daar op een slechte manier geld mee verdienen.

Ik ben er nog niet over uit wat het beste is. Het licht er denk ik ook aan hoe dik en bruin het haar is wat je verwijdert wilt hebben en hoe diep het gewortelt zit. Daarbij de snelheid van groeien, de oorzaak en je hormoon-schommelingen. Dat maakt dat het volgens mij vooral belangrijk is dat je bij een instituut komt waar behandelaars verstand hebben van zaken en de beschikking over verschillende apparaten of in ieder geval een met veel mogelijkheden. Waarbij ze dan wel bereid moeten zijn het effect goed te evalueren en goed uit te proberen.
Een schoonheidsspecialiste bij mij in de buurt heeft de Energist Ultra VPL, daar lees ik goede dingen over, maar ik stuitte ook op de volgende websitewaar een mooie tabel in staat over de kracht van verschillende apparaten.
http://www.newcreation.be/ontharing_inleiding.html
Het schijnt wel belangrijk te zijn dat het apparaat boven de 40 joule/cm2 kan leveren. Deze lijst kan dus een goede indicatie daarvan geven.
Verder weet ik niks over het apparaat wat bovenaan staat, dus kijk niet teveel naar de reclame eromheen.
Als ik meer weet zal ik het schrijven, ik hoop dat meer mensen dat doen!

Groeten
Janiek
Assen

Hanna
27 september 2007, 16:44
Het licht er denk ik ook aan hoe dik en bruin het haar is wat je verwijdert wilt hebben en hoe diep het gewortelt zit.

Fijne post, Janiek, behalve dan het zinnetje wat ik eruit heb gepikt,
want voor mensen met een dikke blonde vacht is 't nog erger dan voor donkerharigen, omdat er voor blondharigen niets anders overblijft dan scheren of epileren, wat eveneens geldt voor niet-blanke mensen.

Hopelijk ga je je in dermatologie specialiseren.;)

janiek
27 september 2007, 17:37
Bedankt voor je reactie Hanna.
Ik bedoel met die zin eigenlijk ook hetzelfde en dat is dat het wel afhankelijk is van de pigmentatie van je haar. Ik heb zelf ook lange blonde haren op mijn kin en dat wordt nog een probleem dus.
Jammer dat daar uberhaupt nog geen oplossing voor is. Want ik kan me voorstellen dat de meeste meiden die er heel erg mee zitten juist haar in hun gezicht hebben, wat vaak te dun en licht is om te verwijderen.

Janiek

Laser vrouw
28 september 2007, 11:41
Beste Janiek,

Het is goed te lezen dat u zichzelf goed oriënteert over de verschillende mogelijkheden wat betreft permanente ontharing. De behandelingen zijn allemaal prijzig en dan wilt u wel waar voor uw geld.
Het klopt wat u zegt dat de dikte van de haren en de kleur, verschil uit maakt voor een behandeling. Zo zijn dikke donkere haren op een blanke huid het makkelijkste te verwijderen.
Ook maakt de concentratie van de haren veel uit hoe meer haren er op een vierkante cm zitten hoe meer behandelingen er nodig zijn, de desbetreffende behandelaar kan dat per persoon ongeveer in schatten.

De tabel over verschillende “lasers” is niet helemaal reëel aan gezien er maar 1 diode laser tussen staat en daar ook nog eens de verkeerde Joules bij staan vermeld want dat is namelijk 60 Jule.
Er is namelijk een groot verschil tussen diodelasers en flits technieken. Op het gebied van IPL (flits techniek) is dit apparaat van Palomar (starlux) wel een van de beste die nu op de mark is!
Bijna alle diode lasers werken boven de 45 Jule wat voor veel mensen genoeg is om de haren te verwijderen, maar lang niet voor iedereen want haren worden na een paar behandelingen namelijk lichter van kleur en dunner van structuur waardoor een hogere instelling noodzakelijk is.

Ik hoop dat ik u zo wat informatie heb gegeven, succes met uw zoektocht naar het apparaat wat het beste bij u past!

janiek
29 september 2007, 10:46
Beste laservrouw,

Bedankt voor de uitgebreide uitleg.
U bedoelt dat het rijtje niet compleet is? Staan alleen de 'lichtste' diodelasers ertussen? Zou u een aantal andere diodelasers kunnen noemen en de specificaties hierover kunnen geven?
En met welke diodelaser werkt aesthetic clinics? Ik kan hier geen specificaties over vinden op jullie website.
Zijn flitslamptechnieken dan eigenlijke de goedkopere imitaties van de diodelaser?

Janiek

Laser vrouw
1 oktober 2007, 18:09
Beste laservrouw,

Bedankt voor de uitgebreide uitleg.
U bedoelt dat het rijtje niet compleet is? Staan alleen de 'lichtste' diodelasers ertussen? Zou u een aantal andere diodelasers kunnen noemen en de specificaties hierover kunnen geven?
En met welke diodelaser werkt aesthetic clinics? Ik kan hier geen specificaties over vinden op jullie website.
Zijn flitslamptechnieken dan eigenlijke de goedkopere imitaties van de diodelaser?

Janiek

Sorry voor de late reactie. Het klopt wel een beetje dat een ipl gewoon een slap aftreksel is van een laser, ik zal dit even toelichten.
Laserontharing is ongeveer in1997 op de Nederlanse markt gekomen bij verschillende privé klinieken.
Ipl kwam jaren later op de markt voor vooral de schoonheidssalons, in eerst instantie waren er dus alleen maar lasers.

Licht bestaat uit verschillende kleuren (golflengte) voor een laser wordt er 1 zuivere kleur licht (golflengte) gebruikt om te ontharen.
Voor een ontharings behandeling is dat een andere golflengte dan voor bijvoorbeeld pigmentvlek verwijdering en voor couperose verwijdering is ook weer een andere golflengte nodig dan voor huidlifting.
Om al deze behandelingen goed uit te voeren heb je dus 4 verschillende lasers nodig.

Omdat de meeste lasers erg krachtig zijn en je ook snel mensen kan verbranden moet je over veel kennis beschikken om deze veilig te kunnen bedienen.
Lasers horen dus eigelijk alleen in de medische wereld thuis.
Omdat de schoonheid branche graag een graantje mee wil pikken en er voor fabrikanten een zeer grote markt open licht, is de ipl (flitslamp) ontwikkeld.
Dit is dus gewoon licht met alle kleuren (golflengte) in zich waarbij filters worden gebruikt om weer gebruik te kunnen maken van 1 bepaalde kleur (golflengte).
Deze golflengte is dan dus bijvoorbeeld geschikt voor ontharing, weer een andere filter maakt dit apparaat weer geschikt voor bijvoorbeeld pigmentvlek verwijdering.
Omdat de kracht van de lamp en het gebruik van de verschillende filters nooit zo sterk zijn als 1 zuivere lichtbundel van een laser maakt hem dus minder geschikt voor permanente behandelingen.
Wel is dit redelijk veilig werken voor de behandelaar (minder kans op verbranding enz.).
Het grootste voordeel voor de behandelaar is eigelijk dat je 1 apparaat koopt waarmee je dus meerdere behandelingen uit kunt voeren.
Het idee is goed maar helaas geeft dit niet altijd de beste resultaten.

Ook is de kostprijs vele malen goedkoper.
Ipl apparaten kosten tussen de 10000, - tm 55000, - Lasers beginnen vanaf 60000, - tm 130000, - euro.
Om al deze behandelingen dus goed uit te kunnen voeren heb een investering van enkele tonnen nodig wat veel schoonheidssalons zich niet kunnen veroorloven.
Het zal je snel duidelijk worden dat je dus met een ipl, vpl enz nooit dezelfde resultaten kunt bereiken als met lasers.
Wat wel een kwalijke zaak is dat er door allerlei fabrikanten en leveranciers dezelfde beloftes worden gemaakt als bij gebruik van laser apparatuur.
De commercie staat voorop en klanten weten toch niet waar het over gaat!
Nieuwe trends zijn combinatie apparaten met zowel ipl als een laser.
Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Lumenis One van Lumenis en de Starlux van de firma Palomar.

Bij de meeste ipl en vpl systemen kunnen ze het beter, langdurig ontharen noemen i.p.v definitieve ontharing.
Zolang je maar iemand blijft behandelen zal de klant tevreden zijn omdat de haarwortel licht beschadigd wordt en daarom tijdelijk geremd is in het produceren van deze haren.
Stopt een klant na ongeveer 7 tm 10 behandelingen dan zal er bij een zeer groot gedeelte van de behandelde mensen de haren weer gewoon gaan groeien na ongeveer 10 tm 16 weken. Vaak komt het haar dan wel dunner terug waardoor hij uiteindelijk alleen nog maar moeilijker te verwijderen zal zijn.
Zelfs met een laser gaat dit dan uiteindelijk problemen opleveren behalve met lasers die boven de 60 Jule werken die kunnen namelijk ook nog de dunne donkere haren vernietigen.
Wanneer de haren dik en donker zijn en blijven dan kan je goed behandelen onder de 45 Jule en anders kan u beter behandeld worden met een krachtiger apparaat.

Uw vraag over verschillende diodelasers die kan ik niet beantwoorden wel weet ik dat de meeste tot maximaal 45 Jule werken.

Wij zelf werken met een Light Sheer diodelaser van 60 Jule en een Yag laser van 75 Jule.

Ik hoop dat ik u op deze manier het verschil tussen ipl en laser uit heb kunnen leggen.

lanny
4 oktober 2007, 22:55
Laservrouw, met verbazing las ik je commentaar, doordat ik zelf teleurgesteld was over mijn behandelingen met diverse apparaten ben ik na vele duizende euro's armer geraakt te zijn mij gaan verdiepen in deze materie. Dat lasers beter zijn is niet zo raar daar jullie alleen met lasers werken en het dus handig is om dit te zeggen, niveau van de BMW dealer die zegt dat hij de beste auto heeft en die dingen van Mercedes een slap aftreksel zijn je kunt het ook omkeren. Ook je feitenrelaas klopt niet want IPL wordt al sinds begin 1992 in Nederland gebruikt.
Ontharings toestellenMax. Energiewaarde per cm² voor langdurige ontharing Starlux (IPL/Laser)70 joules/cm² Energist Ultra VPL (VPL)51 joules/cm² Elos Aurora DS (IPL+RF) 45 joules/cm² Plasmalight (FPL)45 joules/cm² Lightsheers ST (Laser)40 joules/cm² Powerlite600 (IPL)32 joules/cm² Photosilk (UPL)32 joules/cm² Estelux (IPL)28 joules/cm² Ellipse Flex (IPL)26 joules/cm² Ellipse Light (IPL)21 joules/cm² Minisilk (UPL)21 joules/cm² Novalight (CPL)20 joules/cm²
Er zijn overigens best wel meer IPL apparaten op de markt die 70 joule halen en daar ver overheen gaan alleen komen die in dit lijstje niet voor! Want dan zou starlux niet boven aanstaan. Overigens is starlux een heel goed apparaat.

Je schrijft dat lasers beginnen bij 60.000 maar wat bedoel je daarmee....60.000 wat? Ik hoop niet dat je bedoelt Euro's want je kunt ze al kopen vanaf 12.000 euro net zoals die IPL's.....

Ik denk dat je heel wat behandelingen hebt gedaan en ik weet zeker dat je veel waardelvolle adviesen kunt geven op dit forum maar probeer er geen continue advertentie van te maken voor eigen parochie (laser clinics) laser laser laser. Met 70 Joul kun je iemand goed verbranden dus ook een laservrouw of ga je nu vertellen dat een starlux een slap aftreksel is vergeleken met je laser van 75 joul. Overigens hoor ik je niet over de nadelen van een laser als je eerlijk bent schrijf je daar ook een stukje over.

Sorry voor de late reactie. Het klopt wel een beetje dat een ipl gewoon een slap aftreksel is van een laser, ik zal dit even toelichten.
Laserontharing is ongeveer in1997 op de Nederlanse markt gekomen bij verschillende privé klinieken.
Ipl kwam jaren later op de markt voor vooral de schoonheidssalons, in eerst instantie waren er dus alleen maar lasers.

Licht bestaat uit verschillende kleuren (golflengte) voor een laser wordt er 1 zuivere kleur licht (golflengte) gebruikt om te ontharen.
Voor een ontharings behandeling is dat een andere golflengte dan voor bijvoorbeeld pigmentvlek verwijdering en voor couperose verwijdering is ook weer een andere golflengte nodig dan voor huidlifting.
Om al deze behandelingen goed uit te voeren heb je dus 4 verschillende lasers nodig.

Omdat de meeste lasers erg krachtig zijn en je ook snel mensen kan verbranden moet je over veel kennis beschikken om deze veilig te kunnen bedienen.
Lasers horen dus eigelijk alleen in de medische wereld thuis.
Omdat de schoonheid branche graag een graantje mee wil pikken en er voor fabrikanten een zeer grote markt open licht, is de ipl (flitslamp) ontwikkeld.
Dit is dus gewoon licht met alle kleuren (golflengte) in zich waarbij filters worden gebruikt om weer gebruik te kunnen maken van 1 bepaalde kleur (golflengte).
Deze golflengte is dan dus bijvoorbeeld geschikt voor ontharing, weer een andere filter maakt dit apparaat weer geschikt voor bijvoorbeeld pigmentvlek verwijdering.
Omdat de kracht van de lamp en het gebruik van de verschillende filters nooit zo sterk zijn als 1 zuivere lichtbundel van een laser maakt hem dus minder geschikt voor permanente behandelingen.
Wel is dit redelijk veilig werken voor de behandelaar (minder kans op verbranding enz.).
Het grootste voordeel voor de behandelaar is eigelijk dat je 1 apparaat koopt waarmee je dus meerdere behandelingen uit kunt voeren.
Het idee is goed maar helaas geeft dit niet altijd de beste resultaten.

Ook is de kostprijs vele malen goedkoper.
Ipl apparaten kosten tussen de 10000, - tm 55000, - Lasers beginnen vanaf 60000, - tm 130000, - euro.
Om al deze behandelingen dus goed uit te kunnen voeren heb een investering van enkele tonnen nodig wat veel schoonheidssalons zich niet kunnen veroorloven.
Het zal je snel duidelijk worden dat je dus met een ipl, vpl enz nooit dezelfde resultaten kunt bereiken als met lasers.
Wat wel een kwalijke zaak is dat er door allerlei fabrikanten en leveranciers dezelfde beloftes worden gemaakt als bij gebruik van laser apparatuur.
De commercie staat voorop en klanten weten toch niet waar het over gaat!
Nieuwe trends zijn combinatie apparaten met zowel ipl als een laser.
Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Lumenis One van Lumenis en de Starlux van de firma Palomar.

Bij de meeste ipl en vpl systemen kunnen ze het beter, langdurig ontharen noemen i.p.v definitieve ontharing.
Zolang je maar iemand blijft behandelen zal de klant tevreden zijn omdat de haarwortel licht beschadigd wordt en daarom tijdelijk geremd is in het produceren van deze haren.
Stopt een klant na ongeveer 7 tm 10 behandelingen dan zal er bij een zeer groot gedeelte van de behandelde mensen de haren weer gewoon gaan groeien na ongeveer 10 tm 16 weken. Vaak komt het haar dan wel dunner terug waardoor hij uiteindelijk alleen nog maar moeilijker te verwijderen zal zijn.
Zelfs met een laser gaat dit dan uiteindelijk problemen opleveren behalve met lasers die boven de 60 Jule werken die kunnen namelijk ook nog de dunne donkere haren vernietigen.
Wanneer de haren dik en donker zijn en blijven dan kan je goed behandelen onder de 45 Jule en anders kan u beter behandeld worden met een krachtiger apparaat.

Uw vraag over verschillende diodelasers die kan ik niet beantwoorden wel weet ik dat de meeste tot maximaal 45 Jule werken.

Wij zelf werken met een Light Sheer diodelaser van 60 Jule en een Yag laser van 75 Jule.

Ik hoop dat ik u op deze manier het verschil tussen ipl en laser uit heb kunnen leggen.

Laser vrouw
5 oktober 2007, 12:26
Lanny,
Waar komt je frustratie van vandaan? Wij schrijven toch heel duidelijk dat je mensen verschrikkelijk kunt verbranden met een laser. Dit kan overigens ook d.v.m I.P.L.
Om in jou vergelijken te blijven. Als ik zonder ervaring en kennis in een formule 1 auto stap zal ik het ook niet tot een goed eindresultaat brengen. Ook interpreteer je het Starlux verhaal niet helemaal goed. De Starlux van Palomar is een van het beste I.P.L apparaat die op de markt is.

janiek
7 oktober 2007, 10:29
Laservrouw, bedankt voor de uitgebreide uitleg, het verhaal stuurt er wel naar dat alleen laser goed zou zijn, daar heeft Lanny gelijk in. Terwijl je wel duidelijk maakt dat er tegenwoordig ook goede apparaten op basis van flitslicht zijn. PieterM had onder een ander topic (over rughaar) dit onderstaande stuk geschreven. Blijkbaar is een goed apparaat wat met flitslicht werkt even goed en misschien nog beter dan laser, maar ik kan me voorstellen dat het daarbij ook wel heel belangrijk is dat de behandelaar weet hoe het apparaat in te stellen en de huid goed gekoeld wordt.

"Ik zie dat hier heel wat mensen praten over laser. Niemand staat hierbij stil, maar ontharen met laser is eigenlijk al zeer verouderd. Het is pijnlijk, niet 100% effectief en vooral, schadelijk voor de huid. Er zijn heel wat producten op de markt die niet werken, of maar een tijdelijke oplossing bieden (fotowaxing).
Na de laser is de IPL (Intens Pulsed Light) op de markt gekomen, die zeer goede resultaten opleverde. Maar sinds een aantal jaren is er nu ook de VPL techniek. Die 100 % goed resultaat geeft , zowel donkere als blonde haren kan behandelen. Het is eveneens pijnloos en onschadelijk voor de huid. Het kan eveneens een blanke, maar ook een donkere huid behandelen.
Let wel : dons haren, grijze haren en sommige rose haren kunnen niet behandeld worden, met geen enkel toestel, omdat deze haren geen of wijnig pigment bevatten, of omdat er luchtbelletjes in het pigment zitten.

Als men zich laat behandelen, moet men er rekening mee houden dat er heel wat fabrikanten zijn van deze toestellen, waarvan er maar heel weinig "definitief ontharen" (5 toestellen van de 37 die verkrijgbaar zijn).

Er zijn een aantal punten waaraan je een goed toestel (ipl en vpl) kan herkennen:
* Het toestel moet zeker een vermogen van 25 tot 30 J/cm2 kunnen leveren.
* De lightflits moet overgebracht worden op de huid via optisch glas (soms ook wel saffier glas genoemd).
* Het toestel moet voorzien zijn van een degelijke water koeling, geen lucht koeling (het koel technisch vermogen is veel te laag daarvan).
* Informeer ook altijd of de operator van het toestel een degelijke oplijding achter de rug heeft, dit soort krachtige toestellen zijn geen speeltje."

Laser vrouw
10 oktober 2007, 17:26
Laservrouw, bedankt voor de uitgebreide uitleg, het verhaal stuurt er wel naar dat alleen laser goed zou zijn, daar heeft Lanny gelijk in. Terwijl je wel duidelijk maakt dat er tegenwoordig ook goede apparaten op basis van flitslicht zijn. PieterM had onder een ander topic (over rughaar) dit onderstaande stuk geschreven. Blijkbaar is een goed apparaat wat met flitslicht werkt even goed en misschien nog beter dan laser, maar ik kan me voorstellen dat het daarbij ook wel heel belangrijk is dat de behandelaar weet hoe het apparaat in te stellen en de huid goed gekoeld wordt.

"Ik zie dat hier heel wat mensen praten over laser. Niemand staat hierbij stil, maar ontharen met laser is eigenlijk al zeer verouderd. Het is pijnlijk, niet 100% effectief en vooral, schadelijk voor de huid. Er zijn heel wat producten op de markt die niet werken, of maar een tijdelijke oplossing bieden (fotowaxing).
Na de laser is de IPL (Intens Pulsed Light) op de markt gekomen, die zeer goede resultaten opleverde. Maar sinds een aantal jaren is er nu ook de VPL techniek. Die 100 % goed resultaat geeft , zowel donkere als blonde haren kan behandelen. Het is eveneens pijnloos en onschadelijk voor de huid. Het kan eveneens een blanke, maar ook een donkere huid behandelen.
Let wel : dons haren, grijze haren en sommige rose haren kunnen niet behandeld worden, met geen enkel toestel, omdat deze haren geen of wijnig pigment bevatten, of omdat er luchtbelletjes in het pigment zitten.

Als men zich laat behandelen, moet men er rekening mee houden dat er heel wat fabrikanten zijn van deze toestellen, waarvan er maar heel weinig "definitief ontharen" (5 toestellen van de 37 die verkrijgbaar zijn).

Er zijn een aantal punten waaraan je een goed toestel (ipl en vpl) kan herkennen:
* Het toestel moet zeker een vermogen van 25 tot 30 J/cm2 kunnen leveren.
* De lightflits moet overgebracht worden op de huid via optisch glas (soms ook wel saffier glas genoemd).
* Het toestel moet voorzien zijn van een degelijke water koeling, geen lucht koeling (het koel technisch vermogen is veel te laag daarvan).
* Informeer ook altijd of de operator van het toestel een degelijke oplijding achter de rug heeft, dit soort krachtige toestellen zijn geen speeltje."


Beste Janiek,

Misschien dat u ook eens op de website van www.huidinfo.nl (http://www.huidinfo.nl) kunt kijken daar kunt u veel informatie vinden over de verschillende methode van ontharing (hirsutisme en dan laser).

Dit is een site gemaakt door dermatologen die een objecief oordeel geven ten opzichte van laser en IPL.

Succes.

julie89
10 oktober 2007, 17:39
ik heb blond(vrij lang) haar en wil het bruin verven.wat denken jullie? ik heb vrij donkere wenkbauwen (allesinds donkerder dan mijn blonde haren)

janiek
11 oktober 2007, 11:40
Laservrouw bedankt voor de tip. Een hele handige site als ik er zo even kort door blader.
Goed ook dat de onderstaande review is toegevoegd. Er wordt echter genoemd dat er niet genoeg studies zijn gedaan naar de effecten van IPL, maar ik kan in de zoektermen ook zien dat daar niet uitgebreid naar is gezocht.
Het artikel is als full text te openen door na het aanklikken van onderstaande link (Full text at Blackwell Synergy), rechts in het menu Full Text PDF aan te klikken.

1: J Eur Acad Dermatol Venereol. (http://javascript<b></b>:AL_get(this, 'jour', 'J Eur Acad Dermatol Venereol.');) 2006 Jan;20(1):9-20.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/corehtml/query/egifs/http:--www.blackwell-synergy.com-templates-jsp-_synergy-images-synergy_linkout.gif (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/utils/fref.fcgi?PrId=3046&itool=AbstractPlus-def&uid=16405602&db=pubmed&url=http://www.blackwell-synergy.com/openurl?genre=article&sid=nlm:pubmed&issn=0926-9959&date=2006&volume=20&issue=1&spage=9) Links (http://javascript<b></b>:PopUpMenu2_Set(Menu16405602);)
Evidence-based review of hair removal using lasers and light sources.

Haedersdal M (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=Search&Term=%22Haedersdal%20M%22%5BAuthor%5D&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus), Wulf HC (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=Search&Term=%22Wulf%20HC%22%5BAuthor%5D&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus).
Department of Dermatology, Bispebjerg Hospital, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark. mhaedersdal@dadlnet.dk
BACKGROUND: Unwanted hair growth remains a therapeutic challenge and there is a considerable need for an effective and safe treatment modality. OBJECTIVE: From an evidence-based view to summarize efficacy and adverse effects from hair removal with ruby, alexandrite, diode, and Nd:YAG lasers and intense pulsed light (IPL). METHODS: Original publications of controlled clinical trials were identified in Medline and the Cochrane Library. RESULTS: A total of 9 randomized controlled (RCTs) and 21 controlled trials (CTs) were identified. The best available evidence was found for the alexandrite (three RCTs, eight CTs) and diode (three RCTs, four CTs) lasers, followed by the ruby (two RCTs, six CTs) and Nd:YAG (two RCTs, four CTs) lasers, whereas limited evidence was available for IPL sources (one RCT, one CT). Based on the present best available evidence we conclude that (i) epilation with lasers and light sources induces a partial short-term hair reduction up to 6 months postoperatively, (ii) efficacy is improved when repeated treatments are given, (iii) efficacy is superior to conventional treatments (shaving, wax epilation, electrolysis), (iv) evidence exists for a partial long-term hair removal efficacy beyond 6 months postoperatively after repetitive treatments with alexandrite and diode lasers and probably after treatment with ruby and Nd:YAG lasers, whereas evidence is lacking for long-term hair removal after IPL treatment, (v) today there is no evidence for a complete and persistent hair removal efficacy, (vi) the occurrence of postoperative side-effects is reported low for all the laser systems. CONCLUSION: The evidence from controlled clinical trials favours the use of lasers and light sources for removal of unwanted hair. We recommend that patients are pre-operatively informed of the expected treatment outcome.
PMID: 16405602 [PubMed - indexed for MEDLINE]

janiek
19 oktober 2007, 13:05
Ik kan tot nu toe heel weinig goede onderzoeken naar permanente ontharing door flitslicht vinden.
Ik heb nog wel een heel goed Cochrane review gevonden wat meer in gaat op de effecten van laser, die ook nog tegen lijken te vallen:

http://mrw.interscience.wiley.com/cochrane/clsysrev/articles/CD004684/pdf_fs.html