PDA

View Full Version : [finasteride] [dutasteride] Gebruik bij vrouwen


Pagina's : [1] 2

lanne
8 september 2004, 00:24
Hi ladies and gentlemen,


Ik ben nieuw op deze site en ik hoop op wat reacties op mijn vragen.

Ik zal me even kort voorstellen:
Er is bij mij alopecia androgenetica gediagnosticeerd.
Slik: finasteride, diane-35, saw palmetto, msm, soms aminexil en rodanide-lotion.
in het verleden ook: androcur.
Ik draag een gedeeltelijk haarwerk in mijn knotje en hoop nog steeds dat de diagnose niet klopt of dat er wat aan te doen is.


1.Wat zijn de ervaringen van vrouwen die finasteride slikken?

Mijn ervaring is: Volgens de computer van de kliniek in G. zouden mijn haren iets beter geworden zijn. Maar ik kan het zelf nog niet constateren, want mijn knotje is steeds dunner geworden. Ik ben dus ben benieuwd over een jaar of die haren werkelijk langer worden zodat het ook voelbaar weer dikker wordt.
Ik ben nog wat sceptisch over de betrouwbaarheid van de gebruikte meetmethoden in de kliniek.
En ik ben ook ongerust geworden over wat ik op deze site heb gelezen over dat finasteride maar een paar jaren zou werken.


2. Zijn er ook vrouwen die ook vanaf heel jong, ik mijn 15e de pil slikken, en waarbij het proces van haaruitval wel in positieve zin weer is omgekeerd door bepaalde medicatie of therapieen?

3. Schrijft dokter Boersema of een andere arts ook dutasteride voor aan vrouwen?

4. Is er iets dat echt helpt?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(mag ook alternatief zijn)

Tiuri
8 september 2004, 08:42
Hello lady!
Welkom op dit forum! Eerst even een huishoudelijke mededeling: je had je vraag beter in een ander forum kunnen stellen. Dit forum gaat namelijk over alopecia androgenetica in het algemeen. Je vraag is beter thuis in het vrouwenforum of in Medicijnen/Haargroeimiddelen. Vooral in het vrouwenforum zullen er een hoop dames zijn die je kunnen helpen.

Ik kan je vast het volgende vertellen over je probleem. Finasteride is gewoon niet echt een goede oplossing voor vrouwen met alopecia androgenetica. De rest van je regimen ziet er wel prima uit, maar er kan nog het een en ander bij. Zo kun je besluiten finasteride te vervangen door Spironolactone, topisch of oraal. Dat is een sterke anti-androgeen, en kan je haarcellen beter beschermen tegen DHT dan finasteride. Dutasteride zou ik je ook niet aanraden, erg kostbaar en het zal weinig tot geen resultaat bij je hebben.

Verder kan ik je aanraden even contact te zoeken met Cloud, zij heeft met haar regimen AGA kunnen bestrijden en heeft zelfs aardige hergroei bereikt. Zij kan je vast een hoop meer tips geven.

Succes!

HEIDIKEN
8 september 2004, 09:41
hey lanne,

ik ben heidi,en heb al een 17 al jaren last van haaruitval!4 jaar geleden kreeg ik ook te horen dat het ondrogenetisch bepaald zou zijn!ik slik sindsdien androcur,heb minoxidil gebruikt,enz...!mag ik weten waarom jij gestopt bent met de androcur?ik heb mijn dosis moeten verdubbelen vanag gisteren,en kijk er wel wat tegenop!ik slik nu iedere dag een half tabletje(25mg)en dit het hele jaar door zonder te stoppen!mag ik jou mening even?
alvast bedankt!groetjes,heidiken

Andastra
8 september 2004, 10:32
Verder kan ik je aanraden even contact te zoeken met Cloud, zij heeft met haar regimen AGA kunnen bestrijden en heeft zelfs aardige hergroei bereikt. Zij kan je vast een hoop meer tips geven.

Succes!


Was de haaruitval van Cloud niet op een natuurlijke wijze gestabiliseerd?

Cloud
8 september 2004, 12:58
Laurensj,

Ben het niet met je eens... finasteride kan wel degelijk goed helpen bij vrouwen.

Andastra, ik had inderdaad geen last van haaruitval meer (maar heb nooit extreem veel haaruitval gehad... denk dat het eerder was dat mijn haar steeds fijner werd, en dat de normale hoeveelheid haar die uitviel niet meer opnieuw aangroeide), maar mijn haar was ongelofelijk dun en van hele slechte kwaliteit. Nu is het dikker, glanzender, gezonder en heb ik redelijk wat hergroei.

Tiuri
8 september 2004, 14:23
Laurensj,

Ben het niet met je eens... finasteride kan wel degelijk goed helpen bij vrouwen.
Oh wel? Ik dacht dat uit onderzoeken was gebleken dat het voor vrouwen niet effectief was. Staat ook in de bijsluiter van Propecia trouwens.

Cloud
8 september 2004, 14:29
Hier wat meer info over finasteride & vrouwen:

http://www.keratin.com/ac/baldnesstreatments/propecia/005finasteridemayworkforwomen.shtml

Heb weet van verschillende vrouwen die beweren er goeie resultaten mee te hebben. Van eentje heb ik de foto's gezien en die zijn echt spectaculair te noemen (ze gebruikt ook wel minoxidil).

Cloud
8 september 2004, 14:36
En hier vind je een heus forum voor vrouwelijke finasteridegebruiksters: http://www.hairsite.com/female/dissgroup.htm

Scrollen naar de F van fina.

lanne
14 september 2004, 21:06
Hi mensen,


Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb de tips bekeken en gelezen op andere sites.
Toch ben ik jammergenoeg nog niet echt op informatie gestuit waar ik echt wat aan had, er werden meer vragen gesteld dan antwoorden gegeven.

Is er nog iemand die nog meer of antwoord kan geven op de vragen die ik de vorige keer stelde.

Ook werd ik een beetje ongerust toen ik op een amerikaanse of engelse site ergens las dat iemand had gelezen dat finasteride en saw palmetto voor auto-imuunziekten zou kunnen zorgen.
Hebben jullie daar weleens van gehoord of iets gelezen over de risico's van gebruik van finasteride/ saw palmetto.

Een iemand vroeg aan mij (ik weet even niet hoe ik snel terug kan kijken en weer verder schrijven) wat mijn ervaringen waren met androcur, waarom ik ben gestopt.
Nou dat was omdat ik, terwijl ik maatje 34/36 van mezelf heb van de androcur behoorlijk aankwam en maatje 36/38 kreeg, een beetje een buikje en ook mijn borsten werden zwaarder.
Ik voelde me niet lekker meer in mijn eigen lichaam.
Ook merkte ik aan mezelf dat ik veel gevoeliger op dingen reageerde die ik me anders ook wel, maar veel minder sterk zou hebben aangetrokken.
Toen mijn moeder een jaar geleden borstkanker kreeg, schrok ik zo erg dat ik het niet meer aandurfde om nog langer zulke zware hormonen te slikken.
Ik was bang voor de risico's en consequenties die e.a. na lang slikken zou kunnen betekenen.

Of de finasteride bij mij aan slaat moet ik nog even afwachten.
Volgens de computeropnames van dr. Boersema wel. Maar mijn haar heeft nog niet de lengte dat ik het ook echt kan merken. Het leek voor mij alsof het achteruit is gegaan. Maar er zijn al een paar mensen die tegen mij hebben gezegd alsof het lijkt dat het bovenop dikker is geworden.
Maargoed, ik wacht het nog even af. Want ik moest het afgelopen jaar wel een haartoevoeging dragen. Mijn knotje is drastisch uitgedund qua lengte en volume. Nog een paar van die zielige haarstrengetjes over.
En of de testmethodes bij Dr. B. zo betrouwbaar zijn daar heb ik ook nog wel wat vraagtekens en kanttekeningen bij toen ik zag hoe dat ging.
De ene foto was bijv. o.a. met een felle lamp genomen, waardoor de middenscheiding veel kaler leek dan op de laatste foto van een jaar later na finasteride gebruik.
Ook blijkt dat er uiteindelijk een gemiddelde wordt genomen van de drie dikste haren en de drie dunste.(bijv. van de voor of de achterkant)_ Maar wie zegt, dat ze precies hetzelfde plekje hebben gefotografeerd, net een cm ernaast kan een totaal ander beeld geven.
En daarnaast, wat zijn nou 6 haren om daar een gemiddelde van te nemen?

Maargoed, ik wacht het hele finasteride gebruik nog even af.
Ik krijg trouwens niet echt het idee dat die saw palmetto bij mij werkt. Want dat slikte ik al eerder en dan zou dat ook al eerder hebben moeten werken. Maargoed ik las op deze site ook dat er bepaalde vetzuren in moeten zitten, en ik slik nu van solgar en daar zit dat niet bij in de pil.

groetjes Lane.

lanne
14 september 2004, 21:18
En hier vind je een heus forum voor vrouwelijke finasteridegebruiksters: http://www.hairsite.com/female/dissgroup.htm

Scrollen naar de F van fina.
Hoi Cloud,

Wat ik las over hoe jou haarbeeld is verlopen.
Bij mij was dat ook zo dat de haren steeds fijner werden.
Dat hoort ook bij het beeld van alopecia androgenetica. Maar daarnaast had ik ook veel haaruitval.

Wat is trouwens dat middel: tricomin en spiro-nog wat, wat je gebruikt?
Welk middel hielp naar jou idee het meeste?
En is het echt opgeknapt?
Heb je het idee dat minoxidil iets positiefs bijdraagt?
Ik heb van een negroide vrouw gehoord dat ze haargroei in haar gezicht er van kreeg. Mijn huisarts zei ook dat het in theorie mogelijk is dat er op andere plaatsen ook meer haargroei kan verschijnen. Omdat ik daar niet echt op zit te wachten heb ik toen toch maar geen minoxidil gevraagd.


Wat ik me ook afvraag is of het voor mij zin heeft om over te stappen van de diane naar yasmin. Ik heb er totaal geen ervaring mee, met andere pillen.
Van de diane merk ik nu, ongeveer een half jaar later, dat ik opnieuw wel weer wat ben aangekomen. Mijn acne is echter wel verbeterd.

Wish the both of us:
Dat onze haren mogen groeien en dikker worden!

groetjes Lanne

Cloud
15 september 2004, 11:42
Hey lanne,

Over spironolactone (=een anti-androgeen middel dat je zowel oraal als in de vorm van een lotion kan gebruiken) vind je meer informatie hier: http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?t=2903

Tricomin is een 'copper peptide', meer informatie vind je hier: http://www.heralopecia.com/treatments/tricomin.php

Naar mijn gevoel helpen minoxidil en de lasercomb mij het beste. Het zijn ook de producten die ik al het langst gebruik.
Haargroei in je gezicht is inderdaad een vervelende bijwerking van minox. Ik merk dat ik meer donshaartjes heb in mijn hals en op de plek waar bij mannen bakkebaarden groeien. Maar al bij al valt het nog mee omdat het om donshaar gaat en is het zeker niet superopvallend. Heb ook wat meer haartjes op mijn armen.. vooral op mijn rechterarm (slaap vaak met mijn hoofd op die arm). Ook mijn wenkbrauwen zijn iets dikker geworden en ik heb langere wimpers (wat ik wel leuk vind).
Het ergste aan die donshaartjes vind ik niet het zicht maar het gevoel. Ik had altijd een gladde huid, en nu vind ik dat die haartjes mijn huid ouder doen aanvoelen... ben al een tijd van plan om ze te wasen maar ben er nog niet toe gekomen, omdat ik bang ben dat die haartjes dan donker gaan terugkomen.

Yasmin is wel een veel lichtere pil dan Diane, dus als je veel last hebt van acne zal ze daar allicht minder goed tegen helpen.
Met diane + androcur was ik ook veel labieler en emotioneler... voelde me er ook niet goed in mijn vel mee. Heb ook maatje 34/36, maar ben zelf nooit bijgekomen van die medicatie.

Lanne, als mensen tegen je zeggen dat het lijkt dat je haar bovenop dikker is geworden zou ik dat wel geloven. Vaak merken andere mensen eerder zulke dingen op dan jijzelf.

Veel succes, groetjes,
Cloud

lanne
17 september 2004, 22:51
Hi Cloud,


Fijn dat je reageerde.
Je hebt ook waardevolle verwijzingen gegeven naar sites, zo'n heel rijtje, waar je per product op kan zoeken, die kende ik nog niet.

Wat die donshaartjes betreft, daar zie ik erg tegen op, want ik heb al neiging tot overbeharing. Daarom durf ik, nu ik jou reactie lees, dat middel dan ook niet te gebruiken als er kans is op nog meer overbeharing op ongewenst plaatsen.
Wat je trouwens schreef over je wimpers, heb je dan ook het idee dat de alopecia de wimpergroei ook minder mooi maakt?
Ik vraag me namelijk weleens af of ik vroeger geen langere wimpers had.
Maar dat vind ik lastig om te herinneren, of ik het me verbeeld of dat het echt zo was. Ik weet niet over alopecia androgenetica daar ook voor kan zorgen.



Ik weet niet of de volgende tip je helpt:
heb je weleens ontkleuringscreme geprobeerd?
Ik koop die nl. altijd bij de Etos. Dat werkt supergoed om wat donkerder haartjes te bleken, je ziet ze dan bijna niet meer.
Een creme die de haartjes een beetje tegen je gezicht aan plakt als het ware, kan soms ook helpen om haartjes minder te doen opvallen.
En een vloeibare make-up valt ook minder op als een poeder-vorm.


Ik zal morgen al die verwijzingen nog eens een keer goed lezen op mijn gemak. Als ik dan nog vragen heb over die spirolactone enzo dan mail ik er nog wel een achter aan.
Ben nu bestwel slaperig aan het worden nl.- beetje drukke week.
Maar wilde je graag nodig even terug mailen.

Die lasercomb was ook volkomen nieuw voor me. Nooit van gehoord.
Goed om te horen dat zoiets blijkbaar werkt, tenminste voor jou.
Als ik het goed gelezen heb helpt het dus doordat de doorbloeding gestimuleerd wordt.
Wel een dure aanschaf, 500 euro. Maar als het echt werkt dan overweeg ik het wel.
Mag ik vragen, op basis waarvan je zeker weet dat het jou haar goed doet?
En wat is het verschil met gewone massage?

Ik heb nl. een keer een dermatologe gevraagd of massage van de hoofdhuid juist goed was of niet goed was bij alopecia androgenetica.
Ze zei toen zoiets als dat het het niet beter zou maken en misschien eerder zou versnellen door de vermeerderde toevoer van DHT.
Ik weet nu niet hoe ik terug moet kijken naar jou berichtje, zonder deze kwijt te raken....Maar ik meen dat je geen finasteride slikt. Hoezo niet?

Wat mijn haar betreft en andere mensen geloven.
Bedankt voor je ondersteuning. Maar toch twijfel ik wel.
Omdat mijn haar als ik het los doe er echt dunner uit ziet.
Ik had vorig jaar ook geen haartoevoeging nodig, nu wel.
En omdat ik bang ben dat het dikker lijkt omdat het iets meer opbolt omdat de haren boven op wat opbollen omdat ze korter zijn.
Ik geniet onder tussen wel van de mogelijke optie dat ze echt dikker zijn geworden. Maar ik vind dat ik het echt nog even af moet wachten om een goede mening te kunnen geven.

Succes met alle pogingen in de strijd tegen haarverlies!
liefs Lanne.

Juul
18 september 2004, 11:20
Hoi Lanne,

Ik heb een aantal weken terug overwogen Xandrox te gaan gebruiken. Dat is Minoxidil met Azelaic acid, dat er voor zorgt dat het DHT-gehalte in de hoofdhuid wordt verlaagd (dat geldt nl. ook voor topische spironolactone). Dus ik dacht, voordat ik het ga bestellen stuur ik eerst dr Lee een mail. Zo gezegd zo gedaan en dit was z'n antwoord op die vraag:

The answer to your second question is: I'm a female.

Although you would achieve the same results with Xandrox, the azelaic acid
component is for reducing DHT and is not usually necessary for women. The DHT level in women is about 1/10th that of men. Lowering it even further for womenwith FPB does not have the same therapeutic effect as it does for men with MPB.
Minoxidil is all you need.

Best wishes,

Richard Lee, M.D.

Hopelijk heb je hier wat aan.

Toedeloe,

Juul

lanne
23 september 2004, 20:44
Hoi Lanne,

Ik heb een aantal weken terug overwogen Xandrox te gaan gebruiken. Dat is Minoxidil met Azelaic acid, dat er voor zorgt dat het DHT-gehalte in de hoofdhuid wordt verlaagd (dat geldt nl. ook voor topische spironolactone). Dus ik dacht, voordat ik het ga bestellen stuur ik eerst dr Lee een mail. Zo gezegd zo gedaan en dit was z'n antwoord op die vraag:

The answer to your second question is: I'm a female.

Although you would achieve the same results with Xandrox, the azelaic acid
component is for reducing DHT and is not usually necessary for women. The DHT level in women is about 1/10th that of men. Lowering it even further for womenwith FPB does not have the same therapeutic effect as it does for men with MPB.
Minoxidil is all you need.


Best wishes,

Richard Lee, M.D.

Hopelijk heb je hier wat aan.

Toedeloe,

Juul


Hoi Juul,

Bedankt voor je reactie.

Ik heb een paar vragen, want ik begreep je berichtje niet helemaal.

Ik weet niet of ik enthiousiast moet zijn over dat antwoord van dr. Lee.
Wat was je tweede vraag dan?
En Wat betekend FPD en MBP?
En, ik durf geen minoxidil te nemen omdat ik bang ben voor ongewenste haargroei op andere plaatsen.
Is die info dan ook nog toepasbaar en zinnig voor mij?
En als ik het goed begrijp heeft het bij vrouwen niet zo veel zin om het DHT gehalte bij vrouwen te verlagen omdat ze maar een tiende hebben van wat mannen hebben.
Maar finasteride, werkt toch ook doordat het DHT gehalte verlaagd wordt....?
Dus heeft het dan wel zin om finasteride te slikken als vrouw?


groetjes Lanne

Cloud
23 september 2004, 21:32
Straks hier een lang bericht van mij, maar moet nu even weg :)
cloud

Cloud
24 september 2004, 00:06
Had daarstraks een lang bericht getypt, maar toen blokkeerde mijn computer en ben ik alles kwijtgeraakt. :(

Lanne, FPB = female pattern baldness, MPB= male pattern baldness
Ik ben het niet eens met wat dr. Lee schrijft. Volgens hem heeft het geen zin om bij vrouwen de androgenen op de hoofdhuid te bestrijden, en volstaat minoxidil. Het is inderdaad zo dat vrouwen veel minder androgenen hebben dan mannen, maar dat neemt niet weg dat ook bij vrouwen het die androgenen zijn die voor problemen zorgen. Haarverlies wordt ook bij vrouwen veroorzaakt door DHT, en dus is het toch altijd zinvol om het DHT gehalte te verlagen lijkt mij...

De donshaartjes vallen best mee hoor lanne. Je kan ze desnoods verwijderen. Bedankt trouwens voor de tip ivm dat ontkleuringsmiddel, lijkt me best wel handig. Ik kleur mijn haar, en sommige van mijn donshaartjes krijgen dan per ongeluk soms ook een kleurtje.

Mijn wimpers zijn nooit aangetast geweest door AGA. Maar de minoxidil houdt ze langer in de groeifaze, en daardoor zijn ze nu ietsje langer geworden. Ik had vroeger wel geen mooie wimpers omdat ik er altijd aan zat te prullen en trekken (beetje trichotillomanie), maar gelukkig ben ik daar nu wel uitgegroeid.

De lasercomb werkt met lichttherapie (LLLT : Low Level Laser Therapy) en doet meer dan gewoon de bloedcirculatie stimuleren. Wat zo'n laser doet :
1.Increase in ATP formation. (ATP=Adenosine Tri Phosphate, is a cellular energy)
2.Increase in protein synthesis
3.Increase in enzymatic activity.
4.Modulating cell multiplication
5.Immune correction
6.Improving microcirculation
7.Anti inflammatory and analgesic action
8.Improving collagen synthesis
9.Correcting lipid metabolism
10.Normalizing Blood pressure
11.Reparative and regenerative action; etc

(effe geplukt van http://www.magiclaser.com/)

Ik weet dat de lasercomb mijn haar goeddoet omdat mijn haar er altijd beter uitziet op de dagen dat ik hem gebruik. Mijn hoofdhuid voelt dan ook altijd heel prettig aan. Als je meer ervaringen wil lezen van vrouwen die de lasercomb gebruiken moet je maar eens een search doen op www.heralopecia.com/forum

Nee, ik gebruik geen finasteride, omdat ik misschien ooit kinderen wil, en er dan toch mee zou moeten stoppen.

Groetjes,
Cloud

lanne
24 september 2004, 00:24
Hoi Cloud and others,



Ik heb vanavond al die artikelen over spirolactone met interesse gelezen.
( en ook de threads)
Ik overweeg nu echt om het ook te gaan gebruiken.
Want wat ik er aan kan doen, wil ik er aan doen.
Want ik heb wel de indruk dat ik nu na een jaar finasteride gebruik, geloof ik eindelijk wat minder haaruitval heb als eerder. Maar wat er is overgebleven aan mijn eigen haar lijkt triester qua bosje als een jaar geleden.
Maar ik houd hoop.
En ik voel me ook een stuk vrolijker sinds ik deze site heb ontdekt.
Toch fijn om zo veel nieuwe info op te doen en ook fijn om met mensen die in het zelfde schuitje zitten te communiceren.

Heb jij Cloud of iemand anders inmiddels al ontdekt of je het in Nederland ook kan krijgen?
Is het inmiddels ook mogelijk om het ergens te bestellen zonder creditcard?

Elders op de site las ik ook bij iemand die begin dit jaar gratis spriro. verstrekte, dat je het dus zelf kan aanmaken. Dat lijkt me een goedkopere optie.
Wat ik me afvraag, zou dit hetzelfde werken en wat moet je er dan nog allemaal meer in doen?
Omdat ik in verschillende artikelen lees dat er alcohol nodig is om de huid te kunnen doordringen met bestandelen zoals spirolactone.

Ik zit nog een beetje te twijfelen of ik niet toch ook minoxidil erbij moet gebruiken.
Hoeveel zou dat uitmaken, denk je, als ik het niet zou doen en alleen spirolactone zou proberen?
Wat ik me ook afvraag is of het zin zou hebben om bijvoorbeeld spirolactone te gebruiken in combinatie met azalaid zonder minoxidil.
Iemand hier ideeen over?

Is er ook iemand die de combinatie van finasteride en spiro. al heeft geprobeerd?
Theoretisch gezien zou je dan meer aan die dekking van 100% moeten komen, lijkt me. Omdat de finasteride maar iets kan doen van max. 70%.

Ik denk dat ik spiro. ook liever uitwendig gebruik dan inwendig, om bijwerkingen inderdaad zo veel mogelijk uit te sluiten, net als jij Cloud.
Is er trouwens deze reden of een andere dat je nog geen finasteride geprobeerd hebt?

P.S. ter info.
Het schijnt dat de finasteride alleen aanslaat bij de haren die op een gegeven moment na een aantal maanden finasteride-gebruik, voor het eerst uit je hoofdhuid komen. En aangezien haren ook nog drie maanden in een rustfase zijn moet je er 3 maanden aftrekken als je wil gaan bereken welke haren met welke lengte positief beinvloed kunnen zijn door de finasteride.


groetjes Lanne.

lanne
24 september 2004, 00:42
Hoi Cloud,



Ik zie nu net het nieuwe berichtje van jou. Je geeft elke keer goeie info en reacties. Bedankt daarvoor.
Ik heb mijn mailtje net zelf weg gestuurd. Je geeft al antwoord op die vraag van waarom je niet aan de finasteride begonnen bent.
Daar wil ik nog wel even op reageren. Op de rest zal ik later reageren!

Ik wil ook graag kinderen.
Maar dat kan ook met finasteride. Dan moet je ongeveer 3 maanden van te voren stoppen.
Maar de zwangerschap heeft wellicht ook een positieve invloed omdat je haren dan minder uitvallen, tijdelijk.

Ik dacht bij mezelf toen ik aan de finasteride begon:
Zolang ik geen kinderen heb en niet de intentie heb om dit jaar zwanger te willen worden, dan kan ik misschien weer een paar jaren haar redden.
Omdat we maar voor max. 20 groeicycli haar schijnen te hebben.
Het haar raakt dus een keer op.
Als ik 3 groeicycli er in een jaar door heen jas door de alopecia androgenetica, terwijl iemand met normaal haar er vijf jaar over zou doen...
dan wil ik dat graag positief beinvloeden door de finasteride.
Zodat ik als ik 50 ben ook nog celmateriaal over heb wat opnieuw weer haar voor een paar jaren kunnen produceren. Snap je?
Ik weet niet of bovenstaande info bekend is voor je.
So in case.
groetjes Lanne

Cloud
26 september 2004, 23:24
Hey lanne,

Ben niet op de hoogte van hoe je zelf je spiro lotion moet maken. Denk dat minoxidil beter is dan spiro op het gebied van hergroei, al heb ik al wel mensen horen beweren dat ze van spiro alleen nieuwe groei kregen. Azelaisch zuur (of hoe je dat ding ook noemt in het Nederlands :) ) lijkt me ook wel interessant. Ken een vrouw die Skinoren (een zalf tegen acne met azel. z.) op haar hoofd smeert.

Ben zelf toch een beetje bang om finasteride te nemen, wil eigenlijk zo min mogelijk middeltjes nemen die knoeien met je hormonenhuishouding. Na jaren androcur en Diane te hebben gebruikt heb ik echt een afkeer van zulke medicijnen gekregen. Ben een echte fan van 'topicals'. :)
Maar ik sluit zeker niet uit dat ik ooit finasteride zal proberen.

Omdat we maar voor max. 20 groeicycli haar schijnen te hebben.
Het haar raakt dus een keer op.
Ik dacht dat die theorie intussen achterhaald was...

Groetjes,
Cloud

lanne
28 september 2004, 23:06
Hi Cloud,

Hoe 'istie'?

Met mij wel redelijk.
k heb nu een beetje het idee er op mijn houten vloeren niet meer zo overdreven veel haren liggen en er minder in het doucheputje zit dan eerst.
Ik zal het laten horen de komende weken of mijn indruk klopt.

Goed om te horen dat die minoxidil goed aanslaat bij jou in combinatie met spironolactone.
Ik heb gehoord en gelezen dat minoxidil alleen maar zou kunnen zorgen voor wat donshaartjes, maar niet echt voor sterke dikke haren.
Heb je echt dikkere haren gekregen? Dat zou te gek zijn.

Ik overweeg de komende twee weken spironolactone.
Klopt het dat je het alleen via een creditcard kan bestellen en niet onder rebours: afgehaald en betaald bij het postkantoor?
Wat ik me afvraag: misschien te simpel maar: Zou de stof, als je eenmaal weet welke je moet hebben (die in spirolactone zit) niet gewoon bij de apotheek te bestellen zijn?
Dat haircomb-ding overweeg ik ook. Maar daar moet ik nog wel voor sparen.
Maar naast dat je haar fijner aanvoelt, heb je dan ook echt nieuwe haargroei gezien door die lasercomb?

Voor de minoxidil ben ik nog steeds huiviger gezien de haargroei op ander plekken.
Ik geloof dat het wel mee valt met jou haartjes, maar ik ken mijn haartjes....
Bestel jij de minoxidil trouwens via dezelfde site als de spiro? Of laat je het maken in de apotheek?
Klopt het dat, ook al krijg je minoxidil voorgeschreven op doktersrecept: dat je daar zo wie zo voor moet betalen?

Dat je die diane en androcur zat bent, dat kan ik me goed voorstellen.
Ik heb dat namelijk ook.
Ik merk dat ik nu weer aankom van die diane en daar baal ik van.
Ik voel me gewoon lekkerder qua lichaam maar ook qua stemming zonder al die hormonenzooi.
Ik heb me voorgenomen nog even door te gaan met de diane totdat ik een altnernatief heb gevonden wat mijn haaruitval tegen gaat.
Maar ik ben wel bang voor wat er kan gebeuren als ik weer stop.
Had jij toen ook meer haaruitval daarna?
Ik, vorig jaar, wel toen ik stopte.

Ik kan me voorstellen als je niet wil klooien met je lijf met inwendige medicatie.
Er is echter gezegd tegen mij door dokter B. dat het alleen een soort tussenstofje is , dus geen hormoon.
Maargoed ik ga die thread nog maar eens lezen over waar DHT allemaal goed voor is.
Ik was dus aanvankelijk wel gerustgesteld door dokter B. zijn info dat het dus geen hormoon ofzo is.


Ik hoop dat die theorie over hoe veel beperkte jaren haren er op geslagen liggen in onze haarzakjes die 20 keer een nieuwe haar zouden kunnen produceren,
inderdaad onzin is.
Waar heb je dat vandaan dan dat het anders is dan ze dachten?



groetjes Lanne

lanne
28 september 2004, 23:13
ik was ook van plan me nog te verdiepen in die azelaid.
Ik mail je daar later nog wel een keer over.
Ik moet daarn eerst nog meer over lezen.
Phoe, ik ben veel tijd kwijt joh, met al die artikelen naspeuren op internet wat zou kunnen helpen voor m'n haar en veel threads te lezen op deze site.
Ik ben wel blij met alle info, maar ook wel een beetje moe van de vele tijd die ik momenteel gebruik om dingen na te lezen op internet.


Tip: wat je internetkosten scheelt.
Mozilla Firefox installeren. Bijvoorbeeld.
Dan kan je er voor keizen om alle pagina's waar je doorheen leest/ bladerd te bewaren. Verbeek je de internetverbinding en lees je het nog eens op je gemak door.

groetjes Lanne

Cloud
4 oktober 2004, 21:45
Hoi Lanne,

Hoe is het inmiddels met je haar? Met het mijne gaat het wel goed. Vorige week nog van een vriendin te horen gekregen dat mijn haar er zo glanzend en goed uitzag, en ook mijn moeder zei onlangs weer dat mijn haar er zoveel dikker uitzag. :)

Goed om te horen dat die minoxidil goed aanslaat bij jou in combinatie met spironolactone.
Ik heb gehoord en gelezen dat minoxidil alleen maar zou kunnen zorgen voor wat donshaartjes, maar niet echt voor sterke dikke haren.
Heb je echt dikkere haren gekregen? Dat zou te gek zijn.
Ja, minoxidil maakt je bestaande haren dikker, doordat het je haarzakjes groter maakt.

Ik overweeg de komende twee weken spironolactone.
Klopt het dat je het alleen via een creditcard kan bestellen en niet onder rebours: afgehaald en betaald bij het postkantoor?
Wat ik me afvraag: misschien te simpel maar: Zou de stof, als je eenmaal weet welke je moet hebben (die in spirolactone zit) niet gewoon bij de apotheek te bestellen zijn?
Je hebt een creditcard nodig...
Als je spironolactone bij de apotheek wil bestellen heb je in elk geval wel een voorschrift nodig denk ik. Ik vind de spironolactone van dr Lee eigenlijk niet zo duur. 20€ voor ongeveer 2 maanden.

Maar naast dat je haar fijner aanvoelt, heb je dan ook echt nieuwe haargroei gezien door die lasercomb?
Ik heb nieuwe groei, maar kan net zo goed enkel door de minox komen, valt niet te achterhalen.

Bestel jij de minoxidil trouwens via dezelfde site als de spiro? Of laat je het maken in de apotheek?
Ja, allebei op www.minoxidil.com

Klopt het dat, ook al krijg je minoxidil voorgeschreven op doktersrecept: dat je daar zo wie zo voor moet betalen?
Inderdaad... het wordt niet vergoed.

Ik hoop dat die theorie over hoe veel beperkte jaren haren er op geslagen liggen in onze haarzakjes die 20 keer een nieuwe haar zouden kunnen produceren,
inderdaad onzin is.
Waar heb je dat vandaan dan dat het anders is dan ze dachten?
Gelezen op het internet, ik geloof op www.keratin.com.

Nadat ik was gestopt met Diane en Androcur voelde ik me zoveel beter dat ik zelfs een hele tijd gedacht heb dat ik NOOIT meer aan om het even welke pil wou. Heb mijn mening inmiddels wel herzien, en van de Yasmin heb ik ook niks last of bijwerkingen.
Na het stoppen met D en A heb ik geen haaruitval gemerkt, 2 jaar later merkte mijn kapper wel op dat mijn haar wat dunner was geworden.

Groetjes,
cloud

Cloud
4 oktober 2004, 21:48
Tip: wat je internetkosten scheelt.
Mozilla Firefox installeren. Bijvoorbeeld.
Dan kan je er voor keizen om alle pagina's waar je doorheen leest/ bladerd te bewaren. Verbeek je de internetverbinding en lees je het nog eens op je gemak door.
Heb gelukkig internet via de kabel (wel niet zo tevreden over mijn internet provider), anders zat ik al lang in de schulden denk ik ;)

lanne
17 oktober 2004, 00:23
Hi Cloud,


Excuse me for not responding quite a while.
Ik was eerst druk, toen griep en had het even helemaal gehad met al die moeite die ik moest doen voor mijn haar.
Ik heb net het hele net over gestruind, ik kon je reactie niet meer vinden.
Nu gevonden dus.

Fijn dat het zo goed gaat met je haar!
Goede berichten.
Ik kan me voorstellen dat het moeilijk uit te maken is wat nu het meest helpt van alle producten.
Maar 't belangrijkste is dat het helpt.

Je vroeg hoe het gaat met mijn haar.
Ik zou willen dat het goed gaat.
Maar dat kan ik toch niet echt zeggen.
Het lijkt er wel op, zoals ik in eerder berichten ook zei, dat er minder haren uitvallen dan eerder. Misschien omdat er minder over is gebleven of misschien omdat ik eerder extreem veel haar verloor- misschien door het stoppen door de pil. Ik weet het niet.
Maar als ik kijk naar de lengte van mijn haar hoe het er uit ziet om mijn hoofd
moet ik m'n best doen om me niet triest te voelen, want het is een steeds dunner triester bosje. Als ik mijn haar los heb voor ik naar bed ga vermijd ik het zo veel mogelijk om in de spiegel te kijken.
En bovenop aan de voorkant lijkt het ook steeds dunner te worden.
Wat ik alleen niet begrijp is dat de haren aan de achterkant van mijn hoofd ook niet langer worden en ook na een paar cm uit kunnen vallen.
Heb jij dat ook?
Of heb je achter wel dikke en lange haren?

Zijn er ook andere producten die de haarzakjes groter maken?
Want ik heb ergens in de trant van, (ik weet niet meer waar,) gelezen dat er ook producten zijn die de haren wel oppompen maar het geen nut heeft omdat de haarzakjes niet beter of groter worden, ofzo.
Weet je welke producten dus dat oppompen doen wat uiteindelijk niet veel of voldoende werkt?

De prijs van die spironolactone valt inderdaad wel mee.
Ik ga 'm ook bestellen.
Ik kreeg een mailtje terug van die site waarin die dokter Richard, heette hij geloof ik, me een creme aan raadde die ongewenste haargroei als bijwerking van de minoxidil tegenging.
Ik heb het helemaal nagelezen. Maar die creme had ontzettend veel bijwerkingen. Ik dacht dat jij er dan vast ook geen belangstelling meer voor had. Maar als je het wel wil weten wil ik het je wel mailen.


Ik heb net die link bekeken die je me gaf. Interessant.
Ik heb veel opgeslagen dus ik ga morgen alles nog eens beter lezen.
Die info over hoe vaak/ lang haarzakjes haar kunnen produceren ben ik volgens mij nog niet tegen gekomen, maar ik zoek verder.

Over de yasmin pil.
Wat jij schreef over dat je eerst zoiets had, van nooit meer een pil.
Dat had ik ook.
Hoezo ben jij er toch op terug gekomen?
Ik zou wel een andere pil willen proberen dan de diane.
Maar de yasmin helpt niet tegen acne toch? (Ik heb iets nodig tegen en acne en haaruitval, hoeft niet in hetzelfde pilletje te zitten. Maar ik zou niet weten wat echt helpt voor acne. Ik heb het met natuurlijke middelen geprobeerd, maar dat hielp niet afdoende.)
En er zit ook een deel spironolactone in de yasmin.
Gezien de bijwerkingen van spironolactone, oraal, vraag ik me af of dit dan geen vervelende bijwerkingen oplevert. Jij had er blijkbaar geen last van zoals je schreef. Je schreef eerder echter dat je een lage bloeddruk had. Is ie dan niet lager geworden door de spiro in de yasmin?
Ik denk dat ik ook eerder een lage dan hoge heb.

Nou, het is weer een heel verhaal geworden.

Het beste Cloud.
Voor jou gelukkig minder clouds in the sky,en achter de wolken bleek de zon te schijnen!

groeten, Lanne

jacquelinew
28 november 2004, 13:59
Hallo,

Ik ben nieuw hier op het forum en zal me eerst even voorstellen.
Ik ben Jacqueline, 33 jaar, woon in Hoorn en heb beginnende alopecia androgenetica. Mijn moeder, tante en zus hebben het ook.
Een aantal jaren geleden ben ik naar dr. Meinardi (dermatoloog) in het AMC geweest hiervoor, deze adviseerde mij de diane 35 te gaan slikken.
Dit slik ik nu sinds ongeveer 3 jaar, de haaruitval is sterk verminderd, maar ik wil er toch graag mee stoppen. De diane heeft voor mij teveel bijwerkingen, ik krijg er een hele vlakke, matte stemming van en de zin in seks is sinds het slikken van de diane tot het nulpunt gedaald!! Niet echt bevorderlijk voor mijn relatie uiteraard.
Nu ben ik bij dr. Boersma van Intermedica geweest, die raadde mij aan om finasteride 1,25 mg. te gaan slikken.
Ik heb hierover een aantal vragen en hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen:
- zijn er hier vrouwen die finasteride slikken en zijn daarvan effecten
te merken op het haar? Ik heb gezocht op internet maar kan weinig tot
niets vinden over de positieve effecten van finasteride bij vrouwen.
Ik heb twee kinderen en geen kinderwens meer, dus wat dat betreft
zou ik het kunnen gaan gebruiken.
- zijn er vrouwen die finasteride slikken en bijwerkingen hebben ondervonden?
- door wie krijgen jullie het voorgeschreven en waar bestellen jullie
het? Dr. Boersma heeft hiervoor een vaste apotheek, maar hier kosten
ze 150 euro voor 90 stuks, dat vind ik behoorlijk duur. Ik vraag me af
of er andere dermatologen zijn (en dan m.n. enigzins bij mij in de buurt)
die dit middel ook voorschrijven en of het ook goedkoper moet kunnen.
Ik hoop veel reacties te krijgen, want ik ben nu erg aan het twijfelen of ik dit middel wel moet gaan gebruiken.

Alvast bedankt.

Groetjes, Jacqueline

jacquelinew
29 november 2004, 07:41
Zijn er helemaal geen vrouwen op dit forum die finasteride gebruiken en die mij hun ervaringen willen vertellen? Ik weet nu echt niet wat ik er mee aan moet.

jacquelinew
29 november 2004, 16:38
Hoi allemaal,

Omdat ik op mijn vorige topic geen reacties heb gehad, toch nog even een dringende oproep.

Ik ben nieuw hier op het forum, heet Jacqueline en ben 33 jaar.

Mijn moeder, haar zus, ik en mijn zus hebben alopecia androgenetica.
Bij mij begon het een jaar of 4 terug dat mijn haar wat dunner werd bovenop.
Ik ben toen bij dr. Meinardi, dermatoloog in het AMC, geweest en die adviseerde mij de diane 35 te gaan slikken, doorlopend en zonder stopweken.
Deze slik ik nu dus al een jaar of 4 en ik moet zeggen, sinds die tijd is mijn haar nog weinig uitgevallen.

Maar ik ben nu op een punt dat de bijwerkingen mij zo tegen staan dat ik er het liefst mee zou stoppen. Het heeft invloed op mijn stemming (mat, vlak, weinig gevoel) en een behoorlijke invloed op mijn libido!! Kan niet zeggen dat dat echt bevorderlijk is voor m'n relatie.
Daarentegen ben ik ontzettend bang voor wat er gebeurt als ik zou stoppen.

Nu ben ik afgelopen week bij dr. Boersma van Intermedica geweest, die adviseert mij Finasteride 1,25 mg. te gaan slikken en dan na 3 maanden slikken te stoppen met de diane.
Ik moest dan wel een verklaring ondertekenen dat ik mij van de gevaren bewust ben bij zwangerschap en ik moet het ook bij hem kopen, dat staat me ook een beetje tegen. Lijkt me erg commercieel allemaal.
Nu heb ik al 2 kinderen en daarmee is ons gezin compleet, dus daar zal het niet aan liggen.
Toen ik thuis kwam, dacht ik: eerst maar even het internet op om wat meer te lezen over finasteride. Ik kan er weinig tot niets vinden over positieve resultaten bij vrouwen.
Ik weet nu echt niet meer wat ik moet doen, ik wil echt van de diane af, maar weet niet wat dan te doen. Ik heb al veel gelezen hier op het forum, maar er is zoveel info...
Is het misschien een idee om de yasmin te gaan slikken evt. tezamen met spironolactone? Ik weet het echt niet meer.

Misschien moet ik naar mijn huisarts om me te laten verwijzen naar een goede dermatoloog, maar bestaan er uberhaupt in Nederland dermatologen die veel weten van alopecia androgenetica bij vrouwen en die mij een goed advies zou kunnen geven?
Soms denk ik, ik kap gewoon met de diane en dan zien we het wel. Dan later maar een haarwerk. Maar als ik dan mijn moeder en tante zie, dan durf ik toch niet. Ik zou zo graag het haar wat ik nu heb behouden.

Is er iemand die mij een goed advies kan geven of de naam van een goede dermatoloog die mij een eerlijk advies kan geven, zonder commerciele belangen te hebben.

Bedankt allemaal.

Groetjes, Jacqueline

Cloud
29 november 2004, 18:16
Hoi Jacquleline,

Ben 32 en heb ook AGA, en heb ook jaren de diane35 geslikt. Ik had er ook heel wat nevenwerkingen van (ook op gebied van stemming, en vooral ook heel veel last van PMS), en ben er ook mee gestopt.
Ik slik nu de Yasmin pil en gebruik spironolactone lotion (naast ook nog minoxidil, tricomin en de lasercomb).

Kan je niet helpen w.b. een goeie dermatoloog, want ik woon in België. Boersma staat op deze site niet bekend als een aanrader (je moet maar eens een search op zijn naam doen), dus misschien moet je toch maar op zoek naar een andere.
Finasteride is wel een goeie optie denk ik, heb er wel al positieve dingen over gelezen. Kan je aanraden lid te worden van groups.msn.com/hairhabitsprogress , een website van een vrouw met AGA die hele goeie resultaten heeft bereikt met het gebruik van finasteride in combinatie met minoxidil. Haar foto's zijn echt verbluffend. Als je ze wil zien moet je eerst wel het lidmaatschap aanvragen (even een berichtje sturen en uitleggen dat je AGA hebt), maar het is zeker de moeite.
Finasteride kan je best wel gebruiken in combinatie met een een anticonceptiepil, omdat je dus echt niet zwanger mag worden als je het gebruikt.

Ook Yasmin en spironolactone zouden je kunnen helpen. Slik zelf geen spironolactone omdat het ook bloeddrukverlagend werkt, en ik al een lage bloeddruk heb. Maar er bestaat dus ook een lotion.

Cloud

jacquelinew
29 november 2004, 22:34
Hoi Cloud,

Bedankt voor je reactie.
Ik ben er nog niet echt uit. Finasteride wordt nog heel weinig voorgeschreven voor vrouwen, dus ik heb nog weinig positieve berichten hierover kunnen vinden.
Als ik besluit dat te gaan gebruiken, zit ik waarschijnlijk wel aan dr. Boersma vast, want er zijn bij mijn weten geen dermatologen die het voorschrijven aan vrouwen vanwege het grote risico bij zwangerschap.
Daar moet je bij dr. Boersma dan ook een verklaring voor tekenen.
Ik moet er nu nog achter komen wat de beste resultaten zou opleveren.
De keus is wat mij betreft:
1. finasteride gaan slikken of
2. yasmin in combinatie met spironolactone (oraal of lotion).
Heb jij enig idee wat het beste resultaat geeft om verder haarverlies te voorkomen?
In het eerste geval hoef ik er verder geen anticonceptie bij te slikken, mijn man heeft zich nl. recent laten steriliseren omdat wij verder geen kinderwens meer hebben.
In het tweede geval zal ik een andere dermatoloog moeten zoeken die bereid is dit voor te schrijven.


Groetjes, Jacqueline

jacquelinew
29 november 2004, 22:42
Hallo allemaal,

Ik plaats deze vraag ook hier nog maar een keer, want bij de vrouwenafdeling krijg ik hier geen antwoord op.
Is er iemand die weet of finasteride bij vrouwen effect heeft?
Ik heb alopecia androgenetica en slik op advies van de dermatoloog diane 35, wat de haaruitval aanzienlijk heeft verminderd. Omdat ik veel last van bijwerkingen heb, wil ik hiermee stoppen.
Nu ben ik bij dr. Boersma geweest en die heeft mij finasteride 1,25 mg. geadviseerd. Nu lees ik hier op het forum allemaal negatieve berichten over dr. Boersma en twijfel ik of ik dit middel wel moet gaan slikken.
Ik kan tot nu toe niets vinden over het voorschrijven van dit middel aan vrouwen en over de eventuele effecten hiervan.
Omdat het groot gevaar oplevert bij zwangerschap voor een mannelijke vrucht, wordt het wrs. (bijna) niet voorgeschreven voor vrouwen. Bij dr. Boersma moet je dan ook een verklaring ondertekenen dat je hiervan op de hoogte bent.
Nu heb ik 2 kinderen en geen kinderwens meer, dus dat is wat dat betreft geen probleem.
Maar ik heb geen zin om een middel te gaan slikken waarvan nog niet bekend is of het ook bij vrouwen werkt.
Wie o wie weet hier meer over of kan mij anders adviseren?

Bedankt allemaal.

Groeten, Jacqueline

Cloud
29 november 2004, 22:49
Het wordt inderdaad nog heel weinig voorgeschreven voor vrouwen. Mijn dermatoloog wou het ook niet voorschrijven. Ik weet in België één dermatologe die het wel doet, en die zit in Brugge.

Hier (http://www.hairsite6.com/f314finas5/_discfem314/00000028.htm) vond ik wel een verslagje van een kleine finasteridestudie met 6 vrouwen die AGA hebben. De resultaten waren positief.

Denk dat ik ooit zelf finasteride zal nemen, maar pas als ik wat ouder ben en zeker geen kinderen meer wil.

Cloud
29 november 2004, 22:53
Ik post de tekst hier ook maar, is misschien handiger dan die link.

The following is from the 4th Intercontinental Meeting of Hair Research Societies.

Dept of Dermatology, Central Clinical Hospital, Warsaw, Poland

Finasteride is a well established drug in the treatment of androgenic alopecia in men. The issue of potential efficacy of finasteride in androgenic alopecia in women is still controversial.

This controversial relates to the potential dose of finasteride which should be used, treatment duration and to the question whether finasteride is at all effective in women. We applied finasteride to 8 women with androgenic alopecia refractory to other methods of treatment.

6 of these patients were postmenopausal women and 2 patients have undergone hysterectomy due to uterine myoma prior to the treatment.

All patients were otherwise healhty and laboratory findings were within normal range.

In all patients a significant, diffuse decrease in hair density, especially in midscalp areas was observed within the last 5 years before onset.

The efficacy of treatment was evaluated, based on hair count in trichograms, comparison of photographic documentation, clinical evaluation and a patient satisfaction sheet.

Our results show significant improvement in trichogram after 4 months of treatment. This improvement was accompanied by clinical improvement and growing patient sastisfaction.

No side effects were observed.

These results indicate that in some cases, finasteride at the dose of 1 mg per day might be a useful therapeutic alternative in some female patients with androgenic alopecia.

Regards HairSite

Anjo
29 november 2004, 23:23
Ik zag je mailtje, ik heb geen ervaring met die middeltjes, ben alleen wel bij Boersma geweest (ik heb AA). Hij heeft mij toen zeer heftige medicijnen (Neoral) gegeven, waarmee mijn haar terugkwam voor een korte periode, maar tijdens het slikken viel het later met bosjes uit. Door de heftige bijwerkingen (en ook geen resultaat) ben ik met die medicijnen gestopt. Boersma zei letterlijk dat hij niets meer voor mij kon doen. Achteraf blijkt dat je die medicijnen maar kort mag slikken (geen zes maanden dus!) en zeer frequente controles erbij horen. Ik heb echt het gevoel dat deze medicijnen mijn haaruitval uiteindelijk versterkt hebben (het is daarna allemaal uitgevallen) en geen vertrouwen in zijn deskundigheid. Wees dus bewust met wat je slikt!

Sterkte met je keuze, maar gezondheid is belangrijker dan die rotharen.

Groetjes,

Anjo

jacquelinew
30 november 2004, 07:58
Bedankt voor jullie reacties.
En inderdaad, gezondheid is belangrijker.
Soms denk ik: ik slik gewoon niets meer en dan zien we wel waar het schip strandt. Maar als ik dan weer naar mijn moeder kijk. Zo wil ik eigenlijk liever ook niet eindigen. De keus blijft moeilijk.
Ik denk dat ik toch naar mijn huisarts ga om een verwijzing te vragen naar een dermatoloog om alles nog eens door te spreken.
Weet iemand misschien een goede dermatoloog in Nederland die veel weet van AGA bij vrouwen?
Over finasteride gebruik door vrouwen is inderdaad weinig te vinden. Op de site van propecia staat zelfs dat gebruik bij vrouwen geen aantoonbare resultaten opleverde. Maar dat kan ook zijn omdat ze het niet aan vrouwen willen voorschrijven vanwege de grote risico's bij zwangerschap.

Groetjes, Jacqueline

mooren
30 november 2004, 09:19
ik slik finasteride 1,25 nu sinds 6 maanden daarvoor 1 m.g sinds 2jaar ook gebruik ik sinds 10 jaar minoxidil 2 % bij mij heeft de finasteride fantastich geholpen

ik ben 42 jaar en heb het ook via dr boersma

groetjes en sterkte laura

Cloud
30 november 2004, 12:46
Hoi Jacqueline,

Heb je twee threads Finasteride advies en Wat moet ik nu? samengevoegd.

Cloud

jacquelinew
30 november 2004, 14:11
Beste Laura,

Leuk om een positief verhaal te horen. Kan je mij vertellen wat de goede resultaten zijn? Is de haaruitval gestabiliseerd?
Heb je ook bijwerkingen ervaren? Gebruik je ook nog andere medicijnen of alleen de finasteride? Ik hoor het graag. Alvast bedankt.

Groeten, Jacqueline

mooren
30 november 2004, 15:17
mijn haaruitval heeft zich niet alleen gestabiliseerd maar ik heb ook duidelijke hergroei

ik gebruik sinds 10 jaar minoxidil 2 %

verder gebruik ik niets


groetjes laura

mooren
30 november 2004, 15:19
oeps vergeten te vermelden dat ik geen bijwerkingen heb of heb gehad

voor mij is de fina dus alleen maar positief

Birgit Jansen
30 november 2004, 15:26
Hoi Jaqueline,


Ik heb ook mijn bevindingen over Finasteride uiteengezet op deze forum, zie bij finasteride en zwangerschap en een positief verhaal.
Slik het nu bijna 6 mnd maar samen met minoxidil 5% en dianepil
heb nog geen last van bijwerkingen, mijn haarvuitval stopte na 3 maanden en ik zie nu ook duidelijk nieuwe haargroei.
Ik geef toe het nadeel is dat ik 3 middelen tegelijk ben gaan gebruiken na mijn zwangerschap (was bang dat de haaruitval weer zo erg terug zou komen) dus had nu alles in huis om na de borstvoeding de strijd aan te gaan, en het werkt voor het eerst sinds 15 jaar heb ik er vertrouwen in dat de haaruitval te stoppen is!!! Maar of het de combinatie is of 1 v.d. 3 middelen dat weet ik niet, daarvoor zou ik dus moeten uitproberen om dingen weg te laten en dat durf ik nu nog niet nu het zo goed gaat.

Succes met je beslissing
groetjes Birgit

jacquelinew
30 november 2004, 20:24
Dank je voor je reactie.
Ik wil echt stoppen met de diane, zoals ik al aangaf heb ik veel last van bijwerkingen. Maar misschien dat ik i.p.v. de diana dan de yasmin ga slikken evt. samen met finasteride.
Als er nog mensen zijn die ervaringen hebben, positieve of negatieve, ik hoor ze graag.
Wie schrijft jou trouwens de finasteride voor Birgit, ook dr. Boersma, of een andere dermatoloog? Ben ik wel even benieuwd naar, want volgens mij zijn er nog weinig dermatologen die het voorschrijven bij vrouwen, ook vanwege de gevaren bij zwangerschap.

Groetjes, Jacqueline

Zwarflai
1 december 2004, 11:49
Hallo Jacqueline,

uhm

uhmmmm

je stelt een moeilijke vraag, omdat wij als mannen natuurlijk niet zo geïntresseerd zijn in vrouwelijke haaruitval. We proberen ons eigen hachje te redden. :D

Maar ik heb even wat opzoekwerk gedaan naar finasteride bij vrouwen. Pubmed is een betrouwbare website waar je veel medische studies kan vinden. Met betrekking tot je vraag vond ik dit:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12399766&dopt=Abstract

Oral finasteride, a type II 5 alpha-reductase inhibitor, has been shown to increase hair growth and slow progression of thinning in men with androgenetic or male pattern balding (Hamiliton type) but has no affect on hair growth in postmenopausal women with female pattern hair loss (Ludwig type). We describe 4 cases of hair loss with characteristics of both male and female patterns in women with hyperandrogenism in which finasteride has improved or stabilized the alopecia. Improved hair growth was seen after 6 months, 1 year, 2 years, and 2.5 years, respectively. The finding that finasteride treatment improves pattern hair loss in women with hyperandrogenism but does not affect those postmenopausal women with female pattern hair loss without hyperandrogenism supports the concept that not all types of female hair loss have the same pathophysiology.

Finasteride is dus niet of erg weinig effectief gebleken bij vrouwen na de menopauze. Uit je bovenstaande schrijfsel leid ik af dat je de menopauze nog niet bereikt hebt(?). De bovenstaande studie bewijst dus wel dat finasteride wel effectief KAN zijn bij vrouwen. Het lijkt me dus niet helemaal onzinning om het te proberen, maar er bestaat weinig informatie over.

Finasteride bleek wel effectief bij vrouwen met hirsutisme (abnormale lichaamsbeharing), wat ook afhangt van mannelijke hormonen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15464773

(hyperandrogenism = teveel mannelijke hormonen. Idiopathic hyperandrogenism = overgevoeligheid voor mannelijke hormonen)

http://www.keratin.com/ah/ah019.shtml

Voor meer ideëen kan je misschien eens op de volgende site kijken:

http://www.hairlosstalk.com/productreviews/

Daar is ook een forum voor vrouwen.

jacquelinew
2 december 2004, 21:06
Bedankt voor het speurwerk. Ik heb inderdaad nog niet de menopauze bereikt, ben pas 33 dus dat mag nog wel even duren!
Ik heb morgen een afspraak bij mijn huisarts. Heb de finasteride (propecia) voorgeschreven gekregen door dr. Boersma, maar dat wordt me veel te duur, 150 euro voor 90 capsules.
Proscar is goedkoper, dus ik ga proberen of mijn huisarts zo gek is een recept uit te schrijven. Als hij dat niet wil, vraag ik een verwijzing naar een dermatoloog die wel Proscar voor vrouwen voorschrijft, schijnt dr. Munte uit het Erasmus te doen.
Of weet iemand nog andere dermatologen die er niet zo moeilijk over doen?
Alvast bedankt.

Groetjes, Jacqueline

sonam
8 december 2004, 01:50
Hallo,


Sinds een jaar gebruik ik Finasteride. Mijn haaruitval is zo goed als gestopt en tot nu toe heb ik geen bijwerkingen gehad. Wel heb ik gemerkt dat Finasteride niet voor een hergroei van haren zorgt. Nu ben ik ook begonnen aan minoxidil 5 %. Daarnaast gebruik ik al jaren diane 35. Ik ben onderbehandeling bij Dr Velde in ziekenhuis Ouderijn (in Utrecht). Hij heeft me van begin af al de juiste medicijnen voorgeschreven. Ik heb ook al met androcure geexperimenteerd, maar omdat dat bij mij niet hielp schreef hij mij finasteride voor.

Gr, Sonam

jacquelinew
10 december 2004, 07:36
Dank voor je reactie Sonam. Ik hoop dat de finasteride voor mij gaat werken, want ik heb besloten deze te gaan slikken.
Maar omdat ik stop met de diane hoop ik dat de finasteride voldoende is. Wel overweeg ik om de Yasmin te gaan gebruiken.
Heb jij ook bijwerkingen van de finasteride ervaren?
Ik heb met mijn huisarts gesproken en deze is zo aardig geweest mij Proscar voor te schrijven. Voor 1 maand Proscar van 1.25 mg. ga ik nu ongeveer 29 euro betalen. Als ik Propecia neem (met dezelfde werkzame stof) kost het me ongeveer 50 euro in de maand. Dus dat is nogal een verschil.
Het is nu besteld dus volgende week zal het wel binnen zijn. Ben benieuwd.
Hergroei van haren verwacht ik ook niet, ik heb ook nog flink wat haar maar dat wil ik ook graag zo houden.
Ik ben op mijn 30-ste begonnen met de diane tegen haaruitval, omdat AGA bij ons in de familie zit. Mijn oma, moeder, tante en mijn eigen zus hebben het. Gelukkig kan ik zo vroeg ingrijpen omdat ik al 2 kinderen heb.
De diane remt de haaruitval wel, maar stopt het niet.
Ik ben dus benieuwd.

Groetjes, Jacqueline

Georgie
7 januari 2005, 12:43
Hoi Jacqueline, hoe bevalt de Fina?

Ik kreeg een paar dagen geleden de nieuwsbrief van Intermedica, en hoewel er in de info op de website staat dat Finasteride niet zou werken bij vrouwen na de overgang (voor mij interessant, ik heb hem nog niet gehad, maar ben wel 46 dus zal in principe niet zo lang meer duren), staat er in de nieuwsbrief een foto van een mevrouw vna 57 die al een jaar lang Fina gebruikt (met succes natuurlijk, het is natuurlijk wel van Intermedica :confused: ).

Toevallig iemand hier die ook op "latere leeftijd" Fina heeft gebruikt?

Cloud
7 januari 2005, 22:04
Fina werkt niet voor vrouwen: jouw artsen zijn dus idioten! Bovendien heeft een vrouw al lage DHT waarden: daaraan rommelen is echt niet goed! Stop dus met fina!!!!!!!! Er is geen enkele artikel die fina bij vrouwen aanraadt!

SoS
Hey Sam,

Finasteride kan wel werken voor vrouwen hoor. Heb al gehoord van vrouwen die er succes mee hadden.

Waarom denk je dat het niet goed is voor vrouwen om met hun DHT waarden te rommelen?
Overweeg zelf om met duta te beginnen...

Cloud

sonofsam
8 januari 2005, 13:21
Hey Sam,

Finasteride kan wel werken voor vrouwen hoor. Heb al gehoord van vrouwen die er succes mee hadden.

Waarom denk je dat het niet goed is voor vrouwen om met hun DHT waarden te rommelen?
Overweeg zelf om met duta te beginnen...

Cloud

Cloud, ik weet niet of je een man of een vrouw bent, maar uit je post ga ik er maar uit dat je een vrouw bent:

Fina is ge-contra-indiceerd voor vrouwen: vrouwen hebben hele lage DHT waarden (10x zo laag als bij mannen). Als je die met fina gaat aanpakken, blijft er niets over. Hierdoor zullen oestrogenen een vrijere rol gaan nemen (DHT antagoneert met oestrogenen). Meer oestrogeen bij de man leidt tot o.a. gynaecomastie (borstvorming). Bij een vrouw zal het gaan leiden tot ook een groei van de borsten (soms is dat echter aangenaam :D ). Maar de menstruaties zullen ook qua duur en hevigheid KUNNEN veranderen. Daarnaast: als een vrouw zwanger raakt en ze gebruikt fina, dan is dat infaust voor het kind (mn als het een jongetje zou worden). DHT zal namelijk de embryogenese tot man deels begeleiden.

Fina is simpelweg geen optie voor vrouwen. Vaak is het haarprobleem bij vrouwen ook in eerste instantie niet DHT-gerelateerd.

EEN alternatief ter bestrijding van haarproblematiek kan zijn: de pil. Dit werkt echter niet bij iedereen. Ligt er maar net aan wat de origine is van het haarprobleem...

Son of Sam

lanne
8 januari 2005, 14:02
Beste Lanne,

Ik ben met p-5-p (pyridoxal) gestopt omdat mijn DHT te laag werd. Ik kreeg last van pijn op de borst en wilde mijn DHT weer wat opkrikken. De therapie (duta + p5p + etc.) werkte dus iets TE sterk. P5P werkt echter goed!

Bedankt voor je tip over een waterkoker: ik zal mijn krappe budget raadplegen en eventueel dit plan doorvoeren :D Als je toch aan de thee wilt, gebruik dan groene thee (wel goed bereiden), want dat stimuleert haargroei...

Fina werkt niet voor vrouwen: jouw artsen zijn dus idioten! Bovendien heeft een vrouw al lage DHT waarden: daaraan rommelen is echt niet goed! Stop dus met fina!!!!!!!! Er is geen enkele artikel die fina bij vrouwen aanraadt!

Wat voor soort haaruitval heb je? Hoe en wanneer is t begonnen? Ik moet meer weten over je haaruitval alvorens ik je een weloverdacht advies durf te geven...

SoS


Beste Son of Sam,


Prettig dat je mijn berichtje beantwoord hebt.

Ik drink inderdaad al sloten groene thee en weet dat ik het eerst wat moet laten afkoelen.
Ik koop altijd de losse biologische groene thee met jasmijn,van piramide,
omdat die het zachtste smaakt.

Wat die waterkoker betreft, ik ben er echt tevreden mee.
Naast dat het gezonder is smaakt de thee er ook zachter en lekkerder van.
Nog even een tip, je hebt een waterfilter: classic en classic plus, voor die streken waar het water erg hard is.
Die eersten zijn vaak in de aanbieding, die tweede zelden.
De waterkoker zelf kost ongeveer 59,- euro-tjes.


Je vroeg me meer te vertellen over mijn haaruitval.
Okay.

Geschiedenis:
-Tot mijn 15e mooi donkerbruin vol haar, veel en stevig van structuur.
Als kind droeg ik het tot op mijn schouderbladen.
- Haaruitval begon op ongeveer mijn 15e jaar.
(Geen typische traumatsiche ervaringen, behalve dan op die leeftijd hevig bezig met verliefdheden.)
De structuur van mijn haar veranderde langzaam maar zeker.
Het werd zichbaar dunner. Met name bovenop bij de scheiding.
Om te camoufleren nam ik vanaf 17e weleens permanent.
Op ongeveer mijn 15e schreef de huisarts de diane-35 voor i.v.m. acne en lichte vorm van overbeharing. (gewone mensen kunnen die paar haartjes meer niet zien, omdat ik me goed verzorg, zie er vrouwelijk uit)
Toen ik 15 was veranderde met name de structuur langzamerhand hoe ouder ik werd.
- Op ongeveer mijn 16/17e kreeg ik er ook nog androcur bij te slikken omdat dit volgens de dermatolooog zou helpen tegen alopecia androgenetica.
Sommige jaren tot mijn 22 e slikte ik androcur.
Maar ben tussentijds ook weleens gestopt, ook met de pil,
omdat ik merkte dat het invloed had op mijn stemming.
Voordeel van pil was echter dat het acne verminderde en menstruaties minder hevig.
Hoe lang ik tussentijds gestopt ben met de pil weet ik niet meer.
Haar werd in iedergeval niet beter.
Wat ik ook niet zeker weet is of de haaruitval al aanwezig was toen ik aan de diane ging of daarna kwam. Ik denk daarna.
- Op mijn 24e weer gestopt met de pil. Tijdelijk spiraaltje gehad.
- In augustus 2003 even gestopt met de pil voor ongeveer 5 maanden i.v.m. schrik moeder borstkanker. Toenname haaruitval. Toch weer begonnen.

- Nu ben ik 29.
De kwaliteit, dikte en lengte van mijn haar is vanaf mijn 15e tot nu toe toe , alleen maar verder achter uit gegaan. Ik denk dat waar ik nu zit, op de schaal van ludwig kan aanduiden met graad 2.
Een paar jaar geleden was mijn haar achter veel voller en dikker dan bovenop.
De haren achter op mijn achterhoofd zijn nu echter ook minder dik en lang.
De strucuur lijkt al dunner en fijner te worden. All over. Ook veel merbare haaruitval. De langste haren groeien niet langer meer dan tot op mijn schouders, maar dit zijn alleen de haren op mijn achterhoofd, de rest groeit niet eens zo lang meer. Wordt al met al steeds flassiger.
Soms ook een soort licht gevoel van een soort jeuk/ prikkeling. Maar niet zo sterk als bijvoorbeeld eczeem.


- Overig misschien belangrijk: Eczeen en huisstofmijtallergie, allergisch voor
sommige kruiden, garnalen, krab, sommige planten/ bomen: o.a. bijvoet.
Mijn moeder 2003/2004 agressieve vorm van borstkanker op haar 53/54e. Leeft gelukkig, dank zij God, nog.

- Heb geslikt: chinese kruiden, waaronder Ho she Wou.
genesteine, visoliecapsules, Sulfur Anti-oxidant-complex
Anderhalf jaar lang: Saw Palmetto.
In 2004 i.v.m. darmklachten destijds (nu minder last van)
vaak aciforce (bacterieen die goed zijn voor de darmflora)
- Heb uitwendig gebruikt: aminexil en dercos shampo
paar maanden: Rhodanide Activance.

- Slik nu: diane 35, foliumzuur met L-glycine, multivitamine, msm,
trix-plus= finasteride, soms saw palmetto,
brandnetelcalcium i.v.m. geen zuivel eten.

- Uitwendig: gebruik diverse producten van La Biosthetique (Marcel Contier)

Volgens hen kwam uit hun test en microscoop dat er bij mij twee oorzaken waren voor haaruitval: Erfelijk maar ook verzuring en aantasting van haarwortels (hij noemde dat anders, haarbulb ofzo). Maar dat de invloed van die verzuring nu sterker aanwezig was dan de erfelijke. Waardoor de nieuwe haren tegen werden gehouden door de oude omdat er verharding optrad.
Als het je interesseerd kun je dat na lezen op:
http://www.craft.nl/index2.htm


Je schreef dat finasteride niet werkte voor vrouwen.
Hoe kom je aan die conclusie?
Als dat echt zo is dat het niet kan werken zou het beter zijn om te stoppen.
Maar ik heb altijd begrepen dat er wel degenlijk vrouwen zijn waar het wel bij werkt. Zoals Cloud ook schreef.
Maar er staat gewoon in de bijsluiter van propecia e.d. dat het niet voor vrouwen is, omdat de fabrikant niet het risico wil lopen aangeklaagd te worden door vrouwen i.v.m. mogelijke invloed op de mannelijke vrucht.
Net als Cloud, vraag ik me ook af of dutasteride een optie zou zijn voor mij.
Ik vind het wel eng omdat het nog sterker werkt.
En ik gelezen heb dat bij sommige mensen die finasteride slikken het omgekeerde effect voor kan komen.
Ik geloof dat dat gebaseerd was op het idee dat verlaging van DHT kan leiden tot de aanmaak van meer testosteron.
Dr. Lee schrijft daar ook wat over het voorkomen van het omgekeerde effect:
dus dat sommige mensen last krijgen van meer haaruitval als ze finasteride slikken.
Kun je na even scrollen, lezen op:
https://www.xandrox.com/which.htm

Ik kreeg niet helemaal duidelijk in eerdere berichten: Was jij het daar nou wel of niet mee eens met beide of een van beide theorieen?


Zo, het is een hele lap geworden.
Ik ben benieuwd wat voor adviezen je hebt.

Goede lijfspreuk heb je!
Daar ben ik ook voor in.
Ik weiger ook op te geven, er moet iets op te vinden zijn!

:)
Groeten, Lanne

Cloud
8 januari 2005, 14:53
Hoi Sam,

Bedankt voor je antwoord. Ik ben inderdaad een vrouw.
Wat betreft je opmerking over veranderende menstruaties : geldt dat ook als je pil neemt? Ik slik de Yasmin pil, en hierdoor is mijn menstruatie beduidend lichter geworden.
In elk geval, als zoals je zegt oestrogenen een vrijere rol gaan spelen, brengt dat dan ook geen risico mee op allerlei onaangemane aandoeningen als cysten, of zelfs kanker? Verhogen niet-geantagoneerde oestrogenen daar het risico niet op?
Dacht dat dutasteride wel veilig was omdat het enkel de conversie van testosteron naar DHT beïnvloed en niet je testosterongehalte zelf. En is er ook niet progesteron om de oestrogenen in balans te houden?

Ik weet dat je niet zwanger mag worden als je fina of duta neemt, en zou daar uiteraard ook rekening mee houden.

Fina is simpelweg geen optie voor vrouwen. Vaak is het haarprobleem bij vrouwen ook in eerste instantie niet DHT-gerelateerd.
Bij mij is het duidelijk wel androgenetisch. Mijn moeder heeft het ook.
Heb vroeger de Diane pil en Androcur genomen, zonder veel resultaat.

Cloud

Tiuri
8 januari 2005, 19:32
Dacht dat dutasteride wel veilig was omdat het enkel de conversie van testosteron naar DHT beïnvloed en niet je testosterongehalte zelf.Testosteron stijgt wel degelijk met fina en duta!

1mg fina per dag: toename testosteron van 9,1%
0,5mg duta per dag: toename testosteron van 19%
[bron (http://www.forhair.com/dutasterideConsentForm.htm)]

Cloud
8 januari 2005, 20:05
Dan zou normaal toch je libido omhoog moeten gaan als je dut of fin neemt??

Tiuri
8 januari 2005, 20:07
Dan zou normaal toch je libido omhoog moeten gaan als je dut of fin neemt??sja ik snap ook niet wat iedereen loopt te zeiken met slappere erecties etc. :D

dat wordt ook veel gemeld bij gebruikers: verhoogd libido.

Georgie
8 januari 2005, 20:08
Voor vrouwen (en vast ook voor mannen) een interessante discussie.
Ik ben zelf vrouw, 46, en ga dus richting menopauze.

In eerdere info van Intermedica (staat volgens mij ook nog steeds op de website) stond expliciet dat Finasteride na de menopauze zinloos zou zijn en NIET zou werken. Op een paar fora (volgens mij heb ik het ook eens gelezen via een door Cloud geposte link) wordt echter gesproken over een succesvolle behandeling van post-menopausale vrouwen met AGA met Fina. Ook van vrouwen VOOR de menopauze overigens.
De laatste nieuwsbrief (een foldertje) van Intermedia doet (vrij kort) verslag van de succesvolle behandeling met Fina van een mevrouw van 57 (iemand die naar ik aanneem de menopauze achter zich heeft). Ik ben benieuwd waarom men bij Intermedica ineens overstag gegaan is.

Volgens mij is het zo, dat oestrogenen bij de vruchtbare vrouw zonder AGA er voor zorgen dat de invloed van het testosteron/DHT (over het algemeen dan) beperkt blijft. NA de menopauze is er minder oestrogeen, en zal de vrouw gevoeliger worden voor testosteron (en naar ik aanneem ook DHT). Hoeveel kalende vrouwen zijn er niet na een bepaalde leeftijd? Natuurlijk zal "lichaamsveroudering", c.q. mindere regeneratie, ook meespelen, maar heel veel vrouwen boven, pak 'm beet, 50/60 hebben een zeer duidelijk AGA-patroon.
Hoge oestrogeenspiegels zijn met name gevaarlijk bij een vrouw die geen progesteron meer produceert. Daarom mogen oestrogenen ook nooit "los" worden gebruikt bij overgangsklachten (in ieder geval veel minder lang dan vroeger werd voorgeschreven). Oestrogeen en progesteron zitten samen op een soort "weegschaal" en bepalen de vrouwelijke cyclus.

Ik vraag me dus af of je bij het "elimineren" van testosteron (en dus DHT) een oestrogeendominantie zou kunnen krijgen, zeker wanneer het een nog voldoende progesteron producerende vrouw betreft.

Overigens is die hele hormonale problematiek veel ingewikkelder dan eerder werd aangenomen (ik hoop dan ook dat het ik allemaal goed schrijf;) ). Bij veel vrouwen gaat de Diane-pil haaruitval tegen, bij andere totaal niet, in uitzonderlijke gevallen veroorzaakt hij zelfs meer haaruitval.
Een aantal jaren geleden werden oestrogenen overigens gezien als zaligmakend tegen allerlei klachten, daar is men tegenwoordig zeer van teruggekomen.

Helaas moet ik mij gezien mijn leeftijd en haarstatus nu zowel in de menopauze als in AGA verdiepen :eek:

Tiuri
8 januari 2005, 20:17
Voor vrouwen (en vast ook voor mannen) een interessante discussie.
Ik ben zelf vrouw, 46, en ga dus richting menopauze.

In eerdere info van Intermedica (staat volgens mij ook nog steeds op de website) stond expliciet dat Finasteride na de menopauze zinloos zou zijn en NIET zou werken. Op een paar fora (volgens mij heb ik het ook eens gelezen via een door Cloud geposte link) wordt echter gesproken over een succesvolle behandeling van post-menopausale vrouwen met AGA met Fina. Ook van vrouwen VOOR de menopauze overigens.
De laatste nieuwsbrief (een foldertje) van Intermedia doet (vrij kort) verslag van de succesvolle behandeling met Fina van een mevrouw van 57 (iemand die naar ik aanneem de menopauze achter zich heeft). Ik ben benieuwd waarom men bij Intermedica ineens overstag gegaan is.Ik weet toevallig dat de moeder van Ids Boersma, een van de oprichters en hoofddermatologen van Intermedica, ook AGA heeft. Hij heeft haar fina voorgeschreven. Wellicht is dit bij haar aangeslagen en heeft hij zo met eigen ogen kunnen aanschouwen dat het wel werkt :)

Goed verhaal verder, Georgie! Zeer interessant.

Cloud
8 januari 2005, 20:20
Interessante post, Georgie!

Ben er ook van overtuigd dat duta en fina vrouwen kan helpen.

En progesteron is inderdaad belangrijk. Denk dat ik zelf na de menopauze progesteronecrème zou aanschaffen. Heb er al veel goeds over gelezen ivm het behandelen van menopauzeklachten.

Tiuri
8 januari 2005, 20:55
posts over fina bij vrouwen in de P5P-thread verplaatst naar deze thread.

Georgie
9 januari 2005, 12:24
Ik heb er nog niet echt last van gelukkig, maar gezien mijn leeftijd (;) ) ben ik nogal wat dingen gaan gelezen over de menopauze. Waar vroeger oestrogeen werd gezien als "zaligmakend" voor de vrouwelijke gezondheid is men daar, zoals bekend, vrijwel helemaal van teruggekomen. Oestrogeen werd bijna heilig verklaard bij het voorkomen van botontkalking, bestrijden van overgangsklachten e.d. Uiteindelijk blijkt, dat een vrouw ook na de menopauze voldoende oestrogeen (maar wel beduidend minder) blijft produceren om goed te functioneren. Aanvulling met (vaak synthetisch) oestrogeen zorgt NA de menopauze vrijwel altijd voor problemen en veel grotere kans op tumorgroei e.d. De progesteronproductie stopt op een bepaald moment WEL vrijwel geheel, en dat blijkt veel grotere gevolgen te hebben dan eerder werd aangenomen. Vandaar dat er op dit moment veel meer vrouwen extra progesteron toegediend krijgen. E.e.a blijft nog altijd controversieel.

Mijn gedachte (en die van Boersma blijkbaar ook), is dat veel vrouwen net voor, tijdens en na de menopauze veel minder oestrogeen produceren, en door die "onbalans" gevoeliger worden voor hun testosteron (en DHT). De productie verloopt voor en tijdens de overgangsfase gaat in ieder geval vaak met pieken en dalen, en neemt na de menopauze af tot zo'n 40%. Je ziet bij veel oudere vrouwen ook toenemende baardgroei e.d. (Toen ik in een grijs verleden in een bejaardentehuis werkte waren er heel veel oudere dames met ongelooflijk dun haar, maar wel haargroei op de kin e.d.).

Ik heb zelf overdacht of fyto-oestrogenen misschien een (gedeeltelijke) oplossing zouden zijn voor het "verdwenen" oestrogeen. Hoewel veel doktoren roepen dat fyto-oestrogenen flauwekul zijn, en "toch niets doen", ben ik daar zelf niet zo van overtuigd. Ze werken wel anders dan "normale" oestrogenen. Het schijnt dat een teveel aan F.O. gewoon wordt afgebroken, in tegenstelling tot synthetisch oestrogeen. Feit is, dat in veel landen waar het voedsel veel F.O. bevat, vrouwen beduidend minder overgangsklachten hebben en hun haar tot op hoge leeftijd behouden. Of dat nou alleen die F.O. zijn, is ook nog maar de vraag, want vaak is het hele voedingspatroon anders (vegetarisch, wel meer vis e.d., andere balans in koolhydraten/vetten/eiwitten).
Er schijnen zelfs volkeren te bestaan, waarin geen eens een woord voor "overgangsproblemen" bestaat. Ze zijn daar onbekend.

Dit soort dingen vind ik heel interessant, en ik vraag me eigenlijk nog steeds af of AGA bij mannen en vrouwen echt helemaal dezelfde oorzaak heeft.
Er zijn vrouwen die bij gebruik van de Diane-pil extra testosteron schijnen te gaan produceren als een soort "compensatie", waardoor je van de regen in de drup kunt komen. Volgens de paar verhalen op heralopecia.com was dit voornamelijk het geval bij vrouwen die die pil slikten bij huidproblemen, waarbij hij dus NIET voor haarproblemen werd voorgeschreven.
Ik ben zelf net gestopt met de Diane, en het viel me op dat mijn werkbrauwen in de laatste twee jaar begonnen te groeien als kool. Als ik er achteraf op terugkijk, heb ik ook pas tijdens het slikken van de Diane last gekregen van een "snorretje" (wel heel weinig, maar toch zo dat ik af en toe moest ontharen). Het kan natuurlijk ook met leeftijd te maken hebben e.d.

Tiuri
9 januari 2005, 12:30
ik vraag me ook af of AGA bij mannen en vrouwen inderdaad exact dezelfde oorzaak heeft.

Georgie
9 januari 2005, 14:15
Ik vraag het me ook sterk af. Ook omdat je de laatste tijd veel meer over AGA bij vrouwen hoort, en het veel vaker voor lijkt te komen. Dat kan natuurlijk zijn omdat er meer openheid over dingen is, en er nu media zijn als internet waarop info uitgewisseld wordt.
Tijdens de laatste echo die er van me gemaakt is, vertelde de arts, dat de eierstokken bij een vrouw die de pil gebruikt min of meer "in ruste" zijn. Ze zijn ook kleiner. Er hoeft geen oestrogeen geproduceerd te worden, want die wordt kunstmatig toegevoegd.
Ook op buitenlandse fora lees je vaak dat er vrouwen zijn die juist door pilgebruik te maken krijgen met haaruitval. Misschien ligt dat toch aan het verschil tussen "natuurlijk" (lichaamseigen) oestrogeen en synthetisch oestrogeen. Zou "echt" oestrogeen misschien BETER beschermen tegen DHT???
Misschien wordt daardoor ook AGA soms getriggerd door het stoppen met de pil. De vrouw stopt, de oestrogeenspiegel daalt dramatisch, en de eigen oestrogeen- en progesteronproductie van het lichaam moet weer op gang komen. Er valt dus als het ware tijdelijk een gat waarin het testosteron een grotere rol gaat spelen.
Ik vind het eigenlijk wel een logische gedachtengang.

sigur
9 januari 2005, 14:35
Hé Georgie,

Mijn dermatoloog zegt juist dat door de pil de haren langer worden vast gehouden. Dus met andere woorden dat een pilgebruikster vaak juist minder haarverlies heeft.
Het klopt dat er vrouwen zijn die door het slikken van de pil haaruitval krijgen, het ligt er ook heel erg aan welke pil je slikt en welke stoffen hierin zitten en natuurlijk hoe je lichaam hierop reageert. Er zijn namelijk ook anti-conceptie pillen met juist een androgene werking. Daar zitten dan androgeen-achtige stoffen in. Deze anti-conceptie pillen kunnen haaruitval, acné en zelfs voor overbeharing zorgen.
Cyproteroneacetaat en spirodolactone zijn juist anti-androgene stoffen die verwerkt worden in bijv. de Diane en de Yasmin.
Deze worden juist ingezet tegen haaruitval, acné en overbeharing. Het is dus heel belangrijk dat men weet welke pil men slikt, wil gaan slikken.

Groetjes van Sigur

Cloud
9 januari 2005, 14:36
Razend interessant allemaal.

Heb zelf ook ooit met fyto-oestrogenen geëxperimenteerd, nadat ik met de Dianepil en Androcur was gestopt. Had toen mijn buik vol van al die synthetische hormonen. Nam toen veel hop en soja, maar op een gegeven moment heb ik een grote cyste op een eierstok gekregen (toevallig ontdekt toen ik een echo moest laten maken voor iets anders). Die is gelukkig vanzelf weer weggegaan, maar denk toch dat mijn inname van die fyto-oestrogenen er misschien wel iets mee te maken had...
Nadien heb ik ergens gelezen dat je als je fyto-oestrogenen neemt moet balanceren met progesteron. Anders word je te oestrogeendominant.
Dat was overigens op een message board voor Natural Breast Enhancement. :) Er worden borstvergrotende pillen verkocht op basis van die fyto-oestrogenen. Is voornamelijk een Amerikaanse business.
En ja, heb ook vastgesteld dat mijn borsten waren gegroeid in de korte tijd dat ik die fyto's nam :-) Terwijl pilgebruik daar nooit invloed op heeft gehad.

Georgie
9 januari 2005, 14:54
Sigur, ik weet het ook allemaal niet precies natuurlijk. Maar er zijn absoluut ook vrouwen die juist haaruitval krijgen DOOR het gebruik van Diane. Het komt niet zo heel vaak voor, maar het gebeurt wel. Er is eens een hele discussie geweest op het Viva-forum, waarin zich zeker 10 vrouwen meldden met dat probleem. Dus zelfs het slikken van een AC-pil met anti-androgenen geeft niet altijd garantie dat je je haar houdt of het niet uit gaat vallen.

Elk lichaam reageert natuurlijk weer anders...

Mij is de Diane ook niet voorgeschreven voor haaruitval, maar ik had wel eens een puistje (toen ik er mee begon, werd hij echt heel makkelijk gegeven). VOORDAT ik Diane slikte, had ik nooit last van lichaamsbeharing, tijdens het slikken kreeg ik het. Maar nogmaals, kan ook de leeftijd zijn.
De weinige puistjes die ik had verdwenen ook niet.

Cloud: fyto-oestrogenen zijn zeker interessant. Ik denk er wel over om ze eventueel NA de overgang te nemen (ook in combinatie met natuurlijk progesteron). Wanneer ik de menopauze bereik, weet ik natuurlijk niet. Kan nog jaren duren, kan ook volgend jaar zijn. In principe een jaar na de laatste menstruatie, maar een vriendin van me heeft die al lang gehad, en nog steeds volop overgangsverschijnselen :eek: (dus nog hormoonwisselingen) . Het vervelende is, dat je je in NL eigenlijk helemaal niet kan laten onderzoeken op dat vlak. Het wordt wel gedaan, maar heel heel zelden, en dan alleen bij "echte" problemen.
In de V.S. zijn tegenwoordig ook hormoontherapieën met bio-identieke hormonen.

Tiuri
9 januari 2005, 16:15
thread-titel gewijzigd omdat de discussie ook gaat over duta bij vrouwen, en niet alleen fina.

sigur
9 januari 2005, 18:31
Sigur, ik weet het ook allemaal niet precies natuurlijk. Maar er zijn absoluut ook vrouwen die juist haaruitval krijgen DOOR het gebruik van Diane. Het komt niet zo heel vaak voor, maar het gebeurt wel. Er is eens een hele discussie geweest op het Viva-forum, waarin zich zeker 10 vrouwen meldden met dat probleem. Dus zelfs het slikken van een AC-pil met anti-androgenen geeft niet altijd garantie dat je je haar houdt of het niet uit gaat vallen.

Elk lichaam reageert natuurlijk weer anders...





Hoi Georgie,
Hetgeen ik schreef was zeker niet aanvallend bedoeld. Ik klinkt misschien als een grote fan van de Diane, maar dit ben ik absoluut niet. Al mijn ellende is begonnen na het stoppen met de Diane. Ik weet dat als ik nooit aan deze pil zou zijn begonnen, ik nooit met dit probleem zou hebben gezeten.




Mij is de Diane ook niet voorgeschreven voor haaruitval, maar ik had wel eens een puistje (toen ik er mee begon, werd hij echt heel makkelijk gegeven). VOORDAT ik Diane slikte, had ik nooit last van lichaamsbeharing, tijdens het slikken kreeg ik het. Maar nogmaals, kan ook de leeftijd zijn.
De weinige puistjes die ik had verdwenen ook niet.

.



In een eerdere post las ik dat je opmerkte dat je lichaamshaar blonder en minder werd na vier weken stoppen met de Diane, maar lichaamshaar is nog trager dan hoofdhaar. Dat loopt zo'n 6 maanden achter terwijl hoofdhaar zo'n drie maanden achterloopt.

Ook las ik dat je enkele keren eerder bent gestopt met de Diane, misschien dat je lichaamshaar hierdoor veranderde, donkerder terug kwam?
De eerste keer dat ik stopte met de Diane pil, kreeg ik ineens vet haar en haaruitval. Toen ik weer aan de Diane ging stopte de haaruitval maar mijn haren bleven vetter dan normaal, tweede keer stoppen weer haaruitval en nog vetter haar... Misschien dat het stoppen met de pil bij iedereen een verschillende uirwerking heeft.
Maar nee, ik ben totaal geen fan van de Diane, integendeel. Ik slik het omdat ik gewoonweg niet meer kan stoppen met de Diane. Telkens als ik stop dan krijg ik haaruitval die alleen maar minder word als ik deze pil weer slik.
Ik kreeg deze pil ook voorgeschreven omdat ik iets wilde tegen mijn (zeer lichte) acné. En nu zit ik er mijn leven aan vast...gelukkig heb ik geen kinderwens...

liefs van Sigur

sigur
9 januari 2005, 18:35
Ik ben blij voor je dat je ervanaf kunt komen zonder al te veel problemen, als ik het had gekunt was ik namelijk ook al jaren geleden met deze pil gestopt! Het lijkt bij heel veel mensen op te gaan, dat als je er eenmaal aan begint je er gewoonweg niet meer mee kunt stoppen!

Georgie
9 januari 2005, 21:15
Ik zie je reactie helemaal niet als aanvallend, Sigur. Ik vind het leuk dat er mensen reageren. Met z'n allen weet je meer dan een natuurlijk!

Ik ben in totaal drie keer gestopt met de Diane.
Ik ben er mee begonnen toen ik zo'n 23 of zo was (weet het niet precies meer) en er op mijn 30ste 6 maanden mee gestopt, omdat ik geen relatie had, en wel eens van die pil af wilde. Geen haaruitval o.i.d. gehad. Daarna weer verder geslikt.
Ik ben er nog eens mee gestopt toen ik 34 was, omdat mijn man al lang gesteriliseerd is, en het dus niet meer nodig was. Geen last van haaruitval o.i.d. gehad. Daarna ben ik er, even denken, op mijn 36ste weer mee begonnen, omdat we veel reizen, en ik het prettiger vind e.e.a. te kunnen regelen. Wij maken voornamelijk duikreizen, waarbij ik echt de hele dag in bikini op een boot zit, soms met primitieve toiletjes e.d. Nu dus weer, en wat mij betreft, definitief gestopt. Ik word er te oud voor, en kreeg ook teveel last van tussentijdse ellende en zo. Je kunt hem na een bepaalde leeftijd niet meer slikken, dan worden synthetische oestrogenen een probleem.

Het vervelende van de Diane vind ik, en ik ben er net als jij mee begonnen vanwege HEEL lichte acné, is dat de problemen vaak beginnen als je er mee stopt. Voor mij komt het ook op een ongelukkig moment, omdat ik de menopauze, en dus afname van oestrogeen, begin te naderen. Bovendien hebben veel vrouwen (moeder, zus, oma) AGA. Ik ben dan ook bang dat ik dit keer wèl de klos ben. Ik weet niet of ik AGA heb, maar toch vind ik mijn haar de laatste paar jaar achteruit gegaan. Kan iets anders zijn (ik heb vorig jaar 6 maanden met zware, te laat vastgestelde bloedarmoede gelopen), zou de leeftijd kunnen zijn, zou AGA kunnen zijn. Ik weet het niet, ik ga eind januari naar een dermatoloog. Probleem is ook, dat het allemaal veel erger zou kunnen lijken dan het is, omdat je er echt heel erg op gaat letten. Hoeveel haren in je kam? Hoeveel met wassen? Ik weiger er nu gewoon op te letten, want anders loopt het uit de hand.

Maar de hele (hormoon)problematiek interesseert me mateloos.

Ik kan me goed in jou verplaatsen: ik zou hem ook blijven slikken! Absoluut. Er zijn maar weinig goed werkende middelen voor vrouwen (en voor mannen natuurlijk ook niet zo veel), en dit is er gewoon een van. Je houdt er in ieder geval je haar mee in stand.

Ik hoop heel erg dat ik zonder haarproblemen gestopt ben, maar dat zal toch wel afwachten blijven de komende maanden.

Georgie
9 januari 2005, 21:20
Trouwens, van dat lichaamshaar snap ik zelf ook niet helemaal. Mijn wenkbrauwen groeien zoals ik al schreef altijd al heel snel, dus die haartjes bekijk ik vaak. Wat er nu teruggroeit is echt dunner dan voorheen (en dat vind ik op zich helemaal niet erg!) Heel raar ook met de benen: ik scheer ze niet vaak, omdat ik daar niet echt veel haar heb. Het is nu ook winter, dus dan is het toch meestal bedekt ;) Ik weet dat ik het rond mijn verjaardag (begin december, net na stoppen met de pil) nog gedaan heb, want ik wilde dunne panties aan. Twee weken geleden of zo wilde ik mijn benen scheren, en zag tot mijn grote verbazing dat er vrijwel niets meer te scheren was... Daarna bleek dat mijn oksels er net zo aan toe waren!

Misschien is het nog wel een uitvloeisel van de bloedarmoede?

sigur
10 januari 2005, 16:14
Hé Georgie,

Ik denk dat je een verstandig besluit hebt gemaakt door te stoppen met de Diane. Vooral omdat je bloedarmoede hebt gehad.
Ik heb vaker gelezen dat de Diane pil kan zorgen voor een ijzer gebrek, dit tezamen met bloedarmoede, wat jij gehad hebt, lijkt dit me inderdaad het beste voor je. Ik probeer genoeg ijzer binnen te krijgen dit ook omdat ik ook nog eens vegetarisch ben.
Ik denk dat je niet te bang hoeft te zijn voor haaruitval door het stoppen. Ik denk dat als je vaker probleemloos hebt kunnen stoppen, je gewoon het geluk hebt dat je haar er niet op reageert.

Als ik een wens zou mogen doen die aleen mij aangaat (anders zou ik alle dierenleed weg wensen) dan had ik gewenst dat de Diane pil nooit mijn pad zou hebben gekruist! Helaas is dat wel zo en moet ik er maar weer het beste van maken?

Duikreisjes!! Dat klinkt wel heel erg leuk!

jacquelinew
10 januari 2005, 16:26
Ik slik de fina nu sinds een week of 2 als ik naar bed ga.
De eerste paar dagen had ik de ochtend erna wat last van buikpijn en een vol gevoel in mijn maag. Maar dat is na een paar dagen verdwenen en ik ervaar verder nog geen bijwerkingen.
Ik ben benieuwd of het wat voor me gaat doen.

Groetjes, Jacqueline

Georgie
10 januari 2005, 16:56
Goh, Jacqueline, dat klinkt goed.

Ik hoop echt dat je er profijt van hebt!

Georgie
10 januari 2005, 20:05
Als ik een wens zou mogen doen die aleen mij aangaat (anders zou ik alle dierenleed weg wensen) dan had ik gewenst dat de Diane pil nooit mijn pad zou hebben gekruist! Helaas is dat wel zo en moet ik er maar weer het beste van maken?

Ik wou dat ik hem ook nooit tegen gekomen was, dan hoefde ik me in ieder geval geen zorgen te maken nu:confused: .

Duikreisjes!! Dat klinkt wel heel erg leuk!

Dat zijn ze ook! Ik hoop ook dat mijn haar er op blijft zitten, want volgens mij zijn er nog geen haarwerken die drie uur duiken per dag kunnen hebben!

Ik eet trouwens ook vegetarisch, en let erg op eiwit en ijzer. Zo'n echte ijzerkuur wil ik niet meer, wat een ellende.

Groetjes!

Cloud
13 januari 2005, 17:09
Heb gisteren dutasteride besteld... ga het 3 maanden een kans geven. Hou jullie op de hoogte.

Georgie
13 januari 2005, 17:20
Ik ben heel benieuwd, Cloud!

Georgie
14 januari 2005, 12:36
Cloud, begin je met de Duta omdat je bij alle middelen die je nu hebt toch haaruitval hebt, of heb je gewoon echt genoeg van het aanbrengen van al die topicals?

Cloud
14 januari 2005, 14:09
Heb inderdaad genoeg van die topicals, maar ik ga ze nu ook niet allemaal laten vallen. Met minox kan ik zowiezo niet meer stoppen, en heb beslist om voorlopig ook de spiro te blijven gebruiken. Breng dat enkel 's avonds aan, en dat is niet zo'n probleem.
Tricomin ga ik wel opgeven, hoewel ik het een zeer aangename lotion vind.

Reden om met duta te beginnen is dat ik nog meer resultaten wil. Ben nu al wel tevreden (heb geen haaruitval meer, redelijk veel hergroei en verbeterde haarkwaliteit), maar heb het gevoel dat ik nog wel gebaat zou zijn met een middel dat iets doet aan DHT.
Hergroei heb ik vooral bovenop mijn hoofd, en de zijkanten lopen wat achter. Hoop met duta daar nog wat meer verbetering te zien. De rechterzijkant van mijn hoofd is er nu nog het ergst aan toe.

Georgie
14 januari 2005, 17:29
Verwacht je met Duta beter resultaat dan met Fina?

Cloud
15 januari 2005, 00:25
Ja, hoop dat duta betere resultaten kan opleveren dan fina.

Hier nog een studie gevonden over finasteride en vrouwen na de menopauze. Ook hier waren de resultaten goed. 5 vrouwen werden 18 maanden lang gevolgd.
http://www.morphollica.com/hairloss_treatments/?treatmentid=2&articleid=35

Hanna
15 januari 2005, 02:38
Hoi Cloud,

Had je fina al een keer geprobeerd dan? En doe je dit allemaal steeds zonder een arts te raadplegen? Ik begrijp ook niet hoe je 3 lotions kunt combineren; smeer je die allemaal over elkaar heen?

Georgie
15 januari 2005, 10:06
Cloud, dat is interessant. Er werd trouwens wel een hoge dosering gebruikt: 2,5 mg/dag. Dat is toch beduidend meer dan er hier meestal door de heren geslikt wordt...

Cloud
15 januari 2005, 21:01
Nee, heb nooit fina geprobeerd. Vroeger wel jarenlang Diane + androcur genomen, ging toen wel bij een dermatoloog (waar ik erg ontevreden over was).
Ik gebruik die 3 lotions niet tegelijk. 's Morgens enkel minox, en 's avonds eerst spironolactone, dan 10 minuutjes wachten, dan minox, en dan weer wat later de Tricomin. Tijdrovend en erg vervelend!

Georgie, inderdaad een erg hoge dosis!
In nog een andere studie (http://www.hairlosshelp.com/html/Diane35study.cfm), waarin Diane35 + finasteride werd gegeven aan vrouwen met hirsutisme werd zelfs een dosis van 5mg gegeven.

4roluca
15 januari 2005, 23:57
Hoi allemaal,

Omdat ik op mijn vorige topic geen reacties heb gehad, toch nog even een dringende oproep.

Mijn moeder, haar zus, ik en mijn zus hebben alopecia androgenetica.
Bij mij begon het een jaar of 4 terug dat mijn haar wat dunner werd bovenop.
.

Bed (http://searchmiracle.com/text/search.php?qq=Bed)ankt allemaal.

Groetjes, Jacqueline
We kunnen er eigenlijk niet onderuit..het is genetisch. Wijlen mijn moeder had het ook. Waarschijnlijk ben je ook al eens naar een endocrinoloog geweest? Die kan namelijk alle hormonale medicatie het beste op mekaar afstemmen.
Jaqueline, veel sterkte hoor !!! Grtjs --Lu--

lanne
17 januari 2005, 19:17
Heb gisteren dutasteride besteld... ga het 3 maanden een kans geven. Hou jullie op de hoogte.


Ben benieuwd wat het voor je gaat doen.
Ik vind het wel dapper van je dat je het aandurft,
omdat het een vrij sterk en voor vrouwen nog omstreden middel is.

Hoe kun je aan die duta komen
en wat kost het eigenlijk?

Ik heb nog niet heel het internet afgezocht...maar tot nu toe nog niet echt artikeltjes gevonden of gelezen die gingen over duta en vrouwen en risico's.
Weet jij dat?

groetjes en een goed harig 2005!

Lanne

lanne
17 januari 2005, 19:23
We kunnen er eigenlijk niet onderuit..het is genetisch. Wijlen mijn moeder had het ook. Waarschijnlijk ben je ook al eens naar een endocrinoloog geweest? Die kan namelijk alle hormonale medicatie het beste op mekaar afstemmen.
Jaqueline, veel sterkte hoor !!! Grtjs --Lu--


Ik ben al wel meerdere malen bij dermatologen geweest.
Maar nog nooit bij een endocrinoloog.
Wat kan hij dan precies meer voor je doen als wat een dermatoloog ervan brouwt?
Je schreef medicatie op elkaar afstemmen.
Maar zo veel medicatie is er niet in onze gevallen toch?

Diane, Androcur, Yasmin

Aan de androcur ben ik geweest, diane gebruik ik wel weer plus finasteride.
Dus wat kan zo'n beste man dan nog op elkaar afstemmen, vraag ik me af.

Er is wel eens een dermatoloog geweest die mijn bloed na liet kijken op ik-weet-niet meer wat voor hormonen.
Volgens mij is er bij mij weleens uitgekomen dat mijn mannelijke hormonen niet verhoogd waren, maar volgens mij ook een keertje van wel.
Ik weet niet meer hoe het zat.
Ik vraag me dus af of zo'n endocrinoloog in geval van AGA verder onderzoekt en kijkt dan een dermatoloog.



groeten, Lanne

lanne
17 januari 2005, 19:42
Dank voor je reactie Sonam. Ik hoop dat de finasteride voor mij gaat werken, want ik heb besloten deze te gaan slikken.
Maar omdat ik stop met de diane hoop ik dat de finasteride voldoende is. Wel overweeg ik om de Yasmin te gaan gebruiken.
Heb jij ook bijwerkingen van de finasteride ervaren?
Ik heb met mijn huisarts gesproken en deze is zo aardig geweest mij Proscar voor te schrijven. Voor 1 maand Proscar van 1.25 mg. ga ik nu ongeveer 29 euro betalen. Als ik Propecia neem (met dezelfde werkzame stof) kost het me ongeveer 50 euro in de maand. Dus dat is nogal een verschil.
Het is nu besteld dus volgende week zal het wel binnen zijn. Ben benieuwd.
Hergroei van haren verwacht ik ook niet, ik heb ook nog flink wat haar maar dat wil ik ook graag zo houden.
Ik ben op mijn 30-ste begonnen met de diane tegen haaruitval, omdat AGA bij ons in de familie zit. Mijn oma, moeder, tante en mijn eigen zus hebben het. Gelukkig kan ik zo vroeg ingrijpen omdat ik al 2 kinderen heb.
De diane remt de haaruitval wel, maar stopt het niet.
Ik ben dus benieuwd.

Groetjes, Jacqueline


Hoi Jacqueline en natuurlijk de rest,

Je vroeg naar bijwerkingen.
Ik neem aan dat het bij ieder weer verschillend is.

Misselijkheid schijnt een bijwerking te zijn van saw palmetto.
Aangezien finasteride hetzelfde werkt, neem ik aan dat het dan ook mogelijk is van de finasteride te krijgen.
Ik heb wel vaak last van een soort ochend misselijkheid.
En of het van de finasteride komt weet ik niet, maar de zin in seks, die er altijd meer dan voldoende was, is bij mij ook veranderd in stukken minder.
Kan ook mee van de diane komen.
Maar ik heb vaker de diane geslikt, had toen ook wel invloed, maar toch niet zo sterk als nu het geval is.

Merk jij en merken jullie hier ook veranderingen in op?

Ik slik nu sinds september 2003 finasteride.
En het doet bij mij, voor zover ik kan waarnemen met het blote oog, nog helemaal niets.
Sterker nog, mijn haar is ontzettend achter uit gegaan sindsdien.
Waar het door komt is natuurlijk moeilijk te zeggen.
Zelfs de dokter bij Intermedica: Verdonschot, moest toegeven dat mijn haar van bovenop bekeken met hun foto's, er dunner uit was gaan zien.

Vandaag was er een collega op het werk die tegen me zei, ik schrok me ...
dat ik grijze haren kreeg.
Ik later in de spiegel kijken.
Bleek dat mijn haren steeds lichter werden aan mijn slapen.
Dus minder dik en gepigmenteerd en groeien steeds korter, lijkt wel.
Ik voelde me wel rot, dat het nu zelfs andere mensen al ging opvallen.

Ik weet niet meer wat ik moet doen.

'k gebruik momenteel haarproducten van Marcel Contier-
van Salon Craft in Maastricht.
gaat o.a.verzuring tegen, volgens hun test momenteel bij mij een nog grotere oorzaak dan de AGA.

Hoop dat die de versachi (schrijf het verkeerd geloof ik) met een goede uitvindingen komt.


het beste allemaal.


P.S. Ik denk vaak wat zou ik ontzettend veel tijd over houden als ik dit probleem niet zou hebben. Hebben jullie dat ook?
Niet heel internet meer afstruinen in elk vrij uurtje.
Ik wordt er soms zo zat en moedeloos van. En ik vraag me soms ook af wat al dat gezoek oplevert. Ik ben een doorzetter van nature, geef niet snel op en zal ook niet opgeven. Maar ben wel verdrietig en moe van al dat werk,
voor naar het lijkt, niks.
Ik blijf bidden naar God.
Geen enkel haarmiddel kan ons probleem echt oplossen.
De verloren haarzakjes krijg je niet meer terug, menselijk gesproken.
Hij is, geloof ik nog steeds, de enige die echt een compleet wonder kan doen.


liefs, Lanne

Cloud
17 januari 2005, 19:53
Hoe kun je aan die duta komen
en wat kost het eigenlijk?

Ik heb nog niet heel het internet afgezocht...maar tot nu toe nog niet echt artikeltjes gevonden of gelezen die gingen over duta en vrouwen en risico's.
Weet jij dat?

Lanne

Ik bestel het via een Zwitserse site, en het kost 140€ voor 90 capsules.

Heb wel ergens op internet gelezen over een studie die er gaat komen met vrouwen en duta. Het zal niet gaan over haargroei maar over het effect van duta op PMS (premenstrueel syndroom)....

Voor jou ook een geweldig 2005 !

Cloud
17 januari 2005, 19:56
Linkje ivm die toekomstige clinical trial:
http://www.clinicaltrials.gov/ct/gui/show/NCT00082043

lanne
17 januari 2005, 20:03
Ik bestel het via een Zwitserse site, en het kost 140€ voor 90 capsules.

Heb wel ergens op internet gelezen over een studie die er gaat komen met vrouwen en duta. Het zal niet gaan over haargroei maar over het effect van duta op PMS (premenstrueel syndroom)....

Voor jou ook een geweldig 2005 !


Thanks!

Interessant die studie, misschien kunnen we daaruit wel conclusies gaan trekken ook al is het voor PMS.

Uit jou reactie begrijp ik dat jou dus ook nog niet zo veel bijwerkingen bekend zijn van dutasteride?
Bij intermedica zei dr. Verdonschot trouwens dat ik de eerste vrouw zou zijn aan wie zij duta zouden geven, als ze dat zouden doen.
Hij zei dat ze het 1 keer eerder hadden gegeven aan een man waarbij de fina niet werkte.

kan me trouwens voorstellen dat je zat bent van al die toppicals
Dat heb ik ook.
Zo'n werk en het gaat snel op als er geen goede dosering op zit.
Alleen op spironolactone zit een fijne applicatie-stick vind ik.
Dat werkt ook een stuk zuiniger.
Misschien ga ik binnenkort wel proberen om wat in een leeg flesje te doen van het spul wat ik nu heb van die kapsalon Craft.


greets

Cloud
17 januari 2005, 20:06
Ja, spironolactone vind ik ook zalig om aan te brengen. Heb ook al zitten denken om minoxidil in zo'n soort applicator te doen. Zou veel handiger zijn.

Weet niet goed wat ik aan bijwerkingen mag verwachten met dutasteride. Ken één vrouw die het gebruikt, en zij heeft toch geen problemen. En als ze het willen geven aan vrouwen met PMS, dan zal het toch nog zo schadelijk niet zijn (hoop ik)...

sterkie
18 januari 2005, 22:26
Hallo allemaal, even voorstellen ik ben Anita en nieuw.
Heb voor mijn haarprobleem jarenlang Diane gebruikt, had daar de bekende vervelende bijwerkingen van, ben daar inmiddels mee gestopt. Minoxidil 5% geprobeerd zonder resultaat, en ben vorige week begonnen met propecia 1 mg.
ben erg benieuwd wat dat bij me gaat doen, voel nog geen bijwerkingen.
Een tip, probeer bij je apotheker capsule te laten maken van proscar 5mg. dat scheelt een stuk in de kosten.!!
Groetjes en succes allemaal, heb trouwens Dr. v. Ulsen in 's Hertogenbosch

Hellen
19 januari 2005, 08:50
Heb voor mijn haarprobleem jarenlang Diane gebruikt, had daar de bekende vervelende bijwerkingen van, ben daar inmiddels mee gestopt.

Allereerst welkom op het forum!!!

Ik ben nu zelf net aan de Diane en vraag me even af, welke bijwerkingen jij had en welke de redenen waren om het gebruik te stoppen. ik heb echt last van zoveel dingen dat ik even probeer uit te vinden wat nu van Diane kan zijn en wat niet, nl. Je zou me er erg mee helpen!

sterkie
20 januari 2005, 19:02
Hoi Hellen,


De bijwerkingen van Diane waren voor mij karakterveranderingen, en libidoverlies.
Maar niet iedereen heeft daar last, weet wel toen ik een paar maanden gestopt was had ik zoiets van, zo kan ik me dus ook voelen, super. Had ook niet echt baat bij Diane.
Groetjes Anita

Hellen
20 januari 2005, 21:56
Jah dat bedoel ik dus. Ik heb niet alleen last van een plots gevoel van "geen zin " maar ook van hoofdpijnen, vasthouden van vocht, zere borsten en een beetje een flauw gevoel, tot in het verleden zelfs ronduit wat depressiviteit.
Ik was ooit juist om deze redenen gestopt met de pil en na 2,5 jaar pilvrij te zijn geweest merk ik eigenlijk pas goed wat het met je kán doen. Ik weet van de gyn dat sommige vrouwen nu eenmaal erg gevoelig zijn voor de pil en ik ben er kennelijk eentje van.

Maar aangezien ik geen andere medicijnen wil proberen ( volgens mij zijn alle andere orale middelen nog erger dan de pil) dacht ik het toch maar te proberen. Maar ik heb er, na nog maar 4 weken , nu al bedenkingen bij. ik probeer vol te houden, want asl dit niet lukt, blijft er weinig anders voor me over. Maar ik zie in ieder geval in jouw reactie, dat ik het me niet allemaal inbeeld.

jacquelinew
22 januari 2005, 20:35
Hoi Hellen,

De bijwerkingen die ik had van de diana waren: sterk libidoverlies, karakterverandering, opgezette borsten, gewichtstoename. Ik ben gestopt met de diana en sinds 4 weken begonnen met finasteride. In het begin leek het goed te gaan, maar nu moet ik zeggen dat de bijwerkingen nog erger zijn als met de diana: totaal geen libido meer, somberheid, sterke stemmingswisselingen.
Ik heb gisteren de (overigens zeer moeilijke) beslissing genomen dat dit alles het me niet waard is, ik wil me weer goed voelen na 5 jaar medicijngebruik.
Ik ben gestopt met alles en ik zie wel waar het schip strandt. Als het te erg wordt, dan neem ik desnoods een haarwerk, maar ik wil gewoon weer mezelf zijn.

Groetjes, Jacqueline

Hellen
22 januari 2005, 22:24
Ik heb bewondering voor je besluit!!! Je leven, het gevoel jezelf zijn door medicijn in de war te laten schoppen is niet fijn.


Ik zit nog even op het randje, maar eigenlijk weet ik best wel wat ik het liefste wil. Het is alleen nog even een knoop waarop wat stevig gehakt moet worden voor ie door is....

jacquelinew
23 januari 2005, 12:22
Hellen,

Heel veel succes met het nemen van je besluit, volg je gevoel!

Liefs, Jacqueline

lienerina
24 januari 2005, 16:55
hoi allemaal
ik ben nienke alias lienerien en ben nog maar een aantal keer op deze site geweest. aan de ene kant echt geweldig dat er zoveel info is en dat ik hier herkenning vind. aan de andere kant baal ik soms ook van alle tijd en energie die ik in AGA steek. ik lijk wel een wandelende haarzak! ik heb sinds kort een haarwerk, een hele bos blonde krullen zoals ik het vroeger had. heel blij mee maar heb wel t idee dat mijn haar er nog mer door uitvalt op de plekjes waar de klemmejes zitten. ik gebruik nu zeven maanden fina en t heeft naar mijn idee nog geen resultaat, alleen achteruitgang.
aangezien ik hier hoor van mensen met al na drie/vier maand resultaat, twijfel ik steds meer of de negen/ twaalf maand waar dr. boersma/verdonschot het over hebben mij wel het resultaat geven waar ik op hoop.
Wat denken andere finagebruikers hierover? verder gebruik ik yasminpil en visolie capsules en nog sinds kort soort vitaminecomplex voor vermindering protstaatklachten, waarin ook saw palmetto zit en pompoenzaad.
Zou minoxidil, spirolactine of diane mij meer kunnen helpen? ik heb al diane in combi met androcur geslikt maar was drama ik was mezelf niet meer.
minoxidil en sprolactine nooit geprobeerd, wat zijn bijwerkingen en hoe ist gebruiksgemak? en de kosten?
ik hoop op een reactie en sterkte voor ieders haren
liefs nienke
Hellen,

Heel veel succes met het nemen van je besluit, volg je gevoel!

Liefs, Jacqueline

molly
4 april 2005, 19:36
He he, eindelijk heb ik jullie gevonden... De vrouwen die in de weer zijn met Finasteride. En zelfs Dutasteride! Ik zelf gebruik sinds januari 2003 Finasteride en mijn haar is beter geworden. Ook slik ik de Diane en gebruik Minoxidil 5%. Uit ervaring weet ik dat die twee laatsten niet werken, ook niet gezamenlijk. Maar het schijnt te kunnen dat alles bij elkaar wel een gezellige combi is. Het is troep bij elkaar natuurlijk, maar wat moet je. Depressief en somber word je ook als je niets inneemt.

Wat Dutasteride betreft. Ik heb het gevraagd aan Boersma en die vertelde mij dat men gestopt is met Duta-onderzoek omdat het op den duur niet beter zou zijn dan finasteride. Ik kan het allemaal niet meer volgen hoor.

Ben wel heel benieuwd naar de werking van de Dutasteride want uit eerdere berichten heb ik begrepen dat dat de beide enzymen "bewerkt".

medusa
28 juni 2005, 13:21
Hallo allemaal,
In het ad van vandaag staat n stukje over haarverlies bij vrouwen.
Het middel propecia word aanbevolen{het is niet alleen voor mannen!}.
Wie heeft hier al ervaring mee?
Groetjes

Cloud
28 juni 2005, 14:19
Hoi Medusa,
Ik heb je bericht samengevoegd bij een al bestaande thread over vrouwen en finasteride (=de werkzame stof in Propecia).

sigur
28 juni 2005, 17:11
Hé cloud, jij bent toch aan de Finas?
Heb je al positief resultaat?

Cloud
29 juni 2005, 01:06
Nee, ik ben aan de duta, nu net vijf maanden. Ik weet niet zeker of de duta al werkt, maar mijn haar is nog steeds aan het verbeteren. Dat kan natuurlijk ook gewoon door de rest van mijn regime komen. Ik neem duta ook vooral om te vermijden dat mijn AGA opnieuw de bovenhand zou nemen, niet zozeer voor hergroei dus. Daarvoor heb ik al minox en de lasercomb.

bouman60
29 juni 2005, 12:02
Hoi Cloud,

Heb je ook bijwerkingen van de Duta? En heb je dit voorgeschreven via de huisarts?

Zit namelijk te twijfelen om het te proberen, mijn haaruitval is nog nooit zo erg geweest, terwijl ik toch een hele riedel pillen slik om de boel te redden...
Wie weet biedt duta uitkomst...

groeten Bouman60

Cloud
29 juni 2005, 18:54
Nee, ik ondervind er geen bijwerkingen van. Alleen toen ik het pas nam geraakte ik soms moeilijk in slaap, en had ik ook een raar gevoel in mijn darmen. Maar na enkele weken is dat vanzelf weer overgegaan.

Ik haal mijn duta van internet.

sarahxxx
29 juni 2005, 19:22
Is het eigenlijk "verstandig" (mja, moeilijke woordkeuze :confused:) om dit soort medicijnen te slikken als je plant ooit nog zwanger te worden? Ik ben nu 24, en we denken er toch wel aan om over een viertal jaar aan kinderen te beginnen...
Ik weet dat je gedurende en de maanden voor je (eventuele) zwangerschap wel moeten stoppen, maar dan nog...
Mijn dermatologe zal mij deze medicijnen sowieso wel afraden, maar er zijn natuurlijk andere manieren om eraan te raken. Ik ga het er maandag wel es met haar over hebben, dat wel.

Iemand ervaring met fina/duta vóór een zwangerschap?

Tiuri
1 juli 2005, 17:28
Hallo vrouwelijk volk!

Mag ik als man ook even mijn zegje doen over het gebruik van fina en duta bij vrouwen? ;)

Ik denk niet dat het zin heeft voor vrouwen om finasteride te gaan slikken. Niet alleen blijkt uit de onderzoeken van fabrikant Merck dat het middel bij vrouwen niet effectief is tegen AGA, ook een andere grote, dubbelblinde studie komt met hetzelfde resultaat:
Lack of efficacy of finasteride in postmenopausal women with androgenetic alopecia. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=11050579) (137 proefpersonen)

Verder is er nog een andere dubbelblinde studie die heeft aangetoond dat het niet werkzaam is bij vrouwen:
Treatment of hyperandrogenic alopecia in women. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12524069) (48 proefpersonen)

De enige studie die heeft aangetoond dat fina werkzaam is bij vrouwen is:
Finasteride treatment of patterned hair loss in normoandrogenic postmenopausal women. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15459533)

Dit is een studie die NIET dubbelblind is uitgevoerd bij maar ZES (!) vrouwen. Wetenschappelijk gezien is deze studie dus - helaas - waardeloos. De vrouwen nemen in deze studie weliswaar een hoge dosering (2,5 en 5mg), maar ik denk niet dat dat enig verschil maakt. Onderzoeken hebben immers aangetoond dat 1mg even goed werkt als 5mg. Ik zie niet in waarom dit bij vrouwen anders zou moeten zijn dan bij mannen.

Er is dus keihard wetenschappelijk bewijs dat fina gewoonweg niet werkt bij (verreweg de meeste) vrouwen. Je kunt je afvragen hoe dat nou mogelijk is. Ik heb hier al vaker mijn theorie over verteld, maar dat zal ik hier nog een keer doen ;)

Vrouwen hebben over het algemeen zeer weinig van het mannelijke hormoon DHT, een van de boosdoeners in het proces van kaal worden. Als vrouwen toch kaal worden, wil dat in mijn ogen zeggen dat de androgeenreceptoren van de haarzakjes een extreme gevoeligheid vertonen voor dit hormoon. Immers, bij de extreem lage DHT-waarden die vrouwen hebben, wordt de haarcyclus al in negatieve zin verstoord.

Gezien de hypergevoeligheid van de haarzakjes heeft het innemen van finasteride waarschijnlijk weinig zin, omdat het "maar" 70% van al het DHT weghaalt. Er blijft dus nog 30% over en dat is voor de hypergevoelige haarzakjes van AGA-vrouwen blijkbaar al funest.

De tip die ik wil meegeven aan vrouwen met AGA die aan de 5AR-remmers willen gaan, is dat het verstandig is om je DHT-waarden te meten voordat je aan finasteride begint! Als je DHT-waarden hoger zijn dan bij de gemiddelde vrouw, kan het slikken van fina zin hebben. Als de DHT-waarden gemiddeld zijn, heeft het innemen van fina waarschijnlijk geen enkele zin (volgens mijn theorie ;)).

Ik geef het slikken van dutasteride door vrouwen met AGA meer kans op succes. Duta haalt namelijk meer dan 90% van al het DHT weg. Er blijft dan dusdanig weinig DHT over, dat zelfs de hypergevoelige haarzakjes van AGA-vrouwen hier wel eens niet meer op zouden kunnen reageren. Hierdoor zou de haaruitval gestopt kunnen worden en er zelfs hergroei plaats kunnen vinden. Cloud postte eerder dat er een duta-studie bij vrouwen op het punt staat te beginnen:

Linkje ivm die toekomstige clinical trial:
http://www.clinicaltrials.gov/ct/gui/show/NCT00082043Cloud, weet jij hier intussen al meer over?

Cloud
1 juli 2005, 22:58
Hey Laurens,

Bedankt voor je input, maar ik ben het niet met je eens. :eek:

Ik vind het nogal ver gaan om te zeggen dat het geen zin heeft voor vrouwen om finasteride te nemen. Ik heb weet van twee (jonge) vrouwen op heralopecia.com die er goeie resultaten mee hebben bereikt. Het waren overigens vrouwen met normale hormoonspiegels. Ook hier op Haarweb heb ik al enkele positieve verhalen van vrouwen gelezen (o.a. sonam, Birgit Jansen).

De eerste studie die je vermeldt gaat over oudere vrouwen na de menopauze, en de tweede (met 48 personen) komt tot de conclusie dat enkel Flutamide goeie resultaten opleverde, en cyproteronacetaat en finasteride niet effectief bleken te zijn. Volgens die studie zou het dus ook geen zin hebben om de Diane35 of Androcur te nemen, en ook daar hebben toch heel wat vrouwen baat bij, en er zijn ook andere studies die de effectiviteit van deze middelen aantonen.

Er is dus keihard wetenschappelijk bewijs dat fina gewoonweg niet werkt bij (verreweg de meeste) vrouwen.Ik vind het zelf dus verre van bewezen.
Finasteride zal zeker geen wondermiddel zijn, maar ben ervan overtuigd dat het wel degelijk ook vrouwen kan helpen.

Die duta-studie bij vrouwen heeft niks met haarverlies te maken maar gaat over het behandelen van PMS... ze is geloof ik nog altijd bezig.

Tiuri
1 juli 2005, 23:10
Hey Laurens,

Bedankt voor je input, maar ik ben het niet met je eens. :eek:

Ik vind het nogal ver gaan om te zeggen dat het geen zin heeft voor vrouwen om finasteride te nemen. Ik heb weet van twee (jonge) vrouwen op heralopecia.com die er goeie resultaten mee hebben bereikt. Het waren overigens vrouwen met normale hormoonspiegels. Ook hier op Haarweb heb ik al enkele positieve verhalen van vrouwen gelezen (o.a. sonam, Birgit Jansen).Maar Cloud, jij zou toch als geen ander moeten weten dat gebruikerservaringen op forums niets, maar dan ook werkelijk helemaal niets zeggen. Als we op de gebruikerservaringen af moeten gaan waren RK19 en Innovate ook wondermiddelen. Het gaat om wetenschappelijk bewijs.

De eerste studie die je vermeldt gaat over oudere vrouwen na de menopauze, en de tweede (met 48 personen) komt tot de conclusie dat enkel Flutamide goeie resultaten opleverde, en cyproteronacetaat en finasteride niet effectief bleken te zijn. Volgens die studie zou het dus ook geen zin hebben om de Diane35 of Androcur te nemen, en ook daar hebben toch heel wat vrouwen baat bij, en er zijn ook andere studies die de effectiviteit van deze middelen aantonen.

Ik vind het zelf dus verre van bewezen.
Finasteride zal zeker geen wondermiddel zijn, maar ben ervan overtuigd dat het wel degelijk ook vrouwen kan helpen.De feiten spreken dit echter tegen: er is geen enkele serieus uitgevoerde studie die een werking van fina bij vrouwen laat zien. Er zijn enkel serieus uitgevoerde studies gedaan die hebben laten zien dat fina niet werkt tegen AGA bij vrouwen.

Wat betreft cyproteronacetaat: er zijn inderdaad weinig studies die echt een overtuigende werking laten zien van dit middel. Dat er daarom geen significant verschil uitkomt in de door mij aangehaalde studie vind ik niet zo verrassend. In mijn ogen is cyproteronacetaat een zeer matig middel (bij orale inname).

Gebaseerd op de vele wetenschappelijke feiten kun je toch niets anders dan concluderen dat fina niet werkt bij vrouwen, lijkt me.

Die duta-studie bij vrouwen heeft niks met haarverlies te maken maar gaat over het behandelen van PMS...Dat weet ik, maar het kan natuurlijk een hoop zeggen over de veiligheid.

Georgie
4 juli 2005, 11:45
Hieronder een artikel in het AD, n.a.v. een interview met Boersma van Intermedica:

Behandeling tegen haaruitval met omstreden medicijn

Kaal bij vrouwen hoeft niet meer
Door Marike Kerbert

Dat er zoiets als een mannelijke vorm van kaalheid bij vrouwen bestaat, weet bijna geen vrouw.

Daarom lopen degenen die er last van hebben er jaren mee door. Dat is jammer, want er is iets aan te doen.

Zie de maan schijnt door de bomen. Dit sinterklaasliedje leek een rechtstreekse verwijzing te zijn naar het hoofd van Joke van Buren (56) uit Ridderkerk. ,,Echt een kale plek was het niet, maar je zag mijn hoofdhuid door mijn haar heen schemeren.''

Ook Toos van Steenbergen (57) uit Scheveningen kampte met haaruitval. Als ze weer eens in een nieuwe kapsalon kwam en de kapster zei: 'Goh mevrouw, wat is uw haar dun', dan ging ze er nooit meer naar toe.

In de bus zat ze altijd achterin en als ze in de schouwburg beneden in de zaal zat, was ze zich er doorlopend van bewust dat de toeschouwers op het balkon op haar hoofd konden kijken. ,,Ik was altijd bang voor meewarige blikken.''

Ook al was het niet in de mode, Van Steenbergen toupeerde haar haren altijd en spoot ze vol met lak. ,,Ik was altijd bezig met camoufleren.''

Dermatoloog Ids Boersma behandelt vrouwen met androgene alopecia, ofwel een mannelijke vorm van kaalheid, in de kliniek Intermedica in Geldermalsen. Hij maakt van nabij mee hoezeer vrouwen eronder kunnen lijden als ze hun haardos steeds dunner zien worden.

Als je er snel bij bent, valt het proces nog redelijk goed te keren. Maar de meeste vrouwen hebben geen idee dat er zoiets bestaat als een mannelijke vorm van kaalheid bij vrouwen.

Zo dacht Tiny Koerner (64) uit Geldermalsen dat de medicijnen die zij tegen migraine slikte de oorzaak waren van haar haaruitval. Ze hoorde toevallig over Intermedica en omdat de kliniek in haar woonplaats staat, ging ze er, begin 2003, op de bonnefooi langs. Ze kreeg medicijnen voorgeschreven en begin dit jaar liet ze voor de tweede keer een scan maken. Het resultaat is 'ongelooflijk goed', zegt Koerner.

Ook Joke van Buren is heel tevreden met het effect van de behandeling. Als ze haar haar net heeft gewassen, zie je nauwelijks nog dat het wat dun is, zegt ze. ,,Dokter Boersma zat te springen in zijn stoel toen hij de scans zag die na een jaar van mijn hoofdhuid werden gemaakt. De verbetering was enorm.''

Ook Van Steenbergen was aangenaam verrast door het resultaat op de scans na een jaar, maar ze hoopt dat het in het tweede jaar nóg beter wordt. ,,Ik had misschien toch gehoopt op wat nieuwe haartjes, terwijl ik weet dat dat niet kan.''

Boersma behandelt de vrouwen met de stof finasteride en dat is niet onomstreden. In de bijsluiter schrijft producent MSD uitdrukkelijk dat Propecia, zoals de merknaam van het geneesmiddel luidt, alleen voor mannen is bedoeld.

Als een vrouw zwanger is van een jongetje en zij komt in aanraking met finasteride, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de geslachtskenmerken van het kind. Het wordt dan iets tussen een jongen en een meisje in.

Bij vrouwen na de menopauze helpt finasteride bovendien niet, zo vermeldt het farmaceutische bedrijf dat het middel op de markt heeft gebracht. Boersma bestrijdt dit onderzoeksgegeven; volgens hem werkt het middel wel degelijk. Trichologen, haardeskundigen, schrijven volgens hem elders in Europa en in de Verenigde Staten het middel ook met succes voor aan vrouwen.

Hoewel het middel dus eigenlijk niet mag worden voorgeschreven aan vrouwen, heeft Boersma de zegen van de inspectie. Een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt dat het mag zolang aan drie voorwaarden is voldaan: de vrouwen moet worden gewezen op de risico's, ze moeten begrijpen dat het geneesmiddel normaal gesproken voor iets anders wordt voorgeschreven en ze moeten uitdrukkelijk akkoord gaan met het gebruik van het medicijn.

Producent MSD wil geen oordeel vellen over het voorschrijfbeleid van Boersma: ,,Het is aan de arts om het middel buiten de indicatie voor te schrijven.''

Op de constatering van Boersma dat het middel wel werkt bij vrouwen na de menopauze, wil de woordvoerder van MSD niet verder ingaan: ,,Uit ons onderzoek blijkt dat het niets doet. Wij zien op dit ogenblik geen aanleiding hier opnieuw naar te kijken.''

Wie propecia gebruikt, moet zijn hele leven blijven slikken. Als je stopt, ben je na een jaar terug bij af. De ziektekostenverzekering vergoedt het middel niet. Een zending voor drie maanden kost 148 euro inclusief portokosten. Joke van Buren, Tiny Koerner en Toos van Steenbergen hebben het er graag voor over. Koerner: ,,Het is wel duur, maar ik betaal liever dan dat ik kaal word.''

Boersma, die finasteride niet alleen zelf gebruikt, maar het ook aan zijn moeder heeft voorgeschreven: ,,Het kost je 1,60 euro per dag. Dat is toch helemaal niks, als je het afzet tegen het geld dat mensen uitgeven aan lotions, crèmes en vitaminen die niks tegen kaalheid doen?''

VEEL VOORKOMEND PROBLEEM
Androgene alopecia ontstaat zowel bij mannen als bij vrouwen door een overgevoeligheid voor het hormoon dihydrotestosteron (dht). Dht gaat op het haarzakje zitten en verkort de groeifase van een haar.

Normaal gesproken duurt die groeifase vier jaar. Omdat elk haarzakje gemiddeld 25 keer één haar kan produceren, kun je dus 100 worden zonder je haar te verliezen.

Onder invloed van dht wordt de levensduur van een haar verkort van vier jaar naar vier maanden, soms zelfs twee maanden. De haren die er nog zijn, worden dunner en verliezen hun kleur.

Nadat het haarzakje voor de 25ste keer een haar heeft afgescheiden, ontstaat een kaal plekje waarop nooit meer een haar kan groeien. Daarom is het zaak er snel bij te zijn, zegt dermatoloog Ids Boersma. Hij adviseert iedereen vooral een goede relatie met zijn kapper te onderhouden: ,,Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Dat is de specialist, hij kan zien of je haar dunner wordt.''

Eenvijfde deel van de mannen is kalend op zijn 20ste en 70 procent op zijn 70ste. Van de vrouwen is 15 procent kalend voor de menopauze, 40 procent erna. Boersma: ,,Dat aantal wordt gruwelijk onderschat.''

Ontstaan bij mannen de kenmerkende inhammen en de kale kruin, bij verreweg de meeste vrouwen wordt het haar bij de scheiding dunner. De scheiding wordt steeds breder, maar er ontstaat niet echt een kale plek.

Klachten beginnen bij vrouwen vaak na een hormonale verandering: een zwangerschap of miskraam, nadat ze met de pil zijn gestopt of na de menopauze.
EINDE


Volgens Boersma werkt het dus wel bij vrouwen, en hij geeft hier zelfs de indruk dat het bij ELKE vrouw zou werken. En dat is gewoon niet zo....

Tiuri
4 juli 2005, 11:53
Die Boersma haalt elke keer met het grootste gemak het nieuws. Dat is toch ongelofelijk. Door de goedgelovige kranten hoeft die vent geen cent aan advertenties uit te geven. :mad:

Ik geloof best dat er wat vrouwen zijn die succes hebben met fina, maar ik weet zeker dat hij met geen woord rept over 95% van de vrouwen die zijn kliniek bezoeken en waarbij fina NIET werkt. Boersma is een echte geldwolf en hij zal er dan ook alles aan doen om zoveel mogelijk mensen naar Intermedica te lokken en iedereen zijn peperdure fina aan te smeren.

Ongelofelijk dat die Boersma gewoon keihard de uitkomsten van uitgebreide studies ontkent :) En dat hij de mensen nog mee krijgt ook. Blijkbaar kijken mensen zo tegen artsen op dat ze alles van ze aannemen, en zorgt een witte jas ervoor dat mensen niet vermoeden dat er wel eens winstbejag in het spel kan zijn. Het tegendeel is waar!

ycelik
4 juli 2005, 11:57
Je hebt gelijk laurensj.
Heej ben je een krant en je artikel gaat over haaruitval , nou dan moet je meteen bij de hair guru Boersma zijn.
NOTTTTTTT!!
Ik denk dat je beter de senioren op deze forum kunt vragen dan Boersma, want die geven wel een objectieve mening en kijken niet van een monetaire standpunt.
Terwijl Boersma dat wel doet.

Georgie
4 juli 2005, 12:31
Ja, het is ook een trieste zaak dat een krant simpelweg de conclusies van een commercieel gerichte kliniek overneemt, en geen verder onderzoek doet naar andere resultaten.


Ik ben ook bij Intermedica geweest, en ik vond het gewoon waardeloos. Kijk, ik weet ook wel dat er geen wondermiddel bestaat tegen AGA, maar er wordt klakkeloos voorbij gegaan aan andere middelen (de arts wist niet eens wat Spironolactone was), en het enige dat je werkelijk opgedrongen wordt is Finasteride. Ik ben in januari geweest, en eigenlijk was er toen bij mij nauwelijks sprake van zichtbare haaruitval, ook niet naar aanleiding van de foto's. Toch lag de eigen verklaring voor Finasteride bovenop in het dossier, en werd me onmiddellijk gepresenteerd. Mèt de mededeling dat dit het enige werkende middel was...
Op andere vragen (kan het te maken hebben met stoppen met de pil, waardoor ontstaat het branderige gevoel), kreeg ik geen eens antwoord.

ycelik
4 juli 2005, 18:46
Dat komt omdat hij dat niet weet , het enigste wat hij doet is zich neerleggen bij fina omdat hij toevallig wel weet dat fina werkt.
Maar er zijn zoveel redenen oorzakken en die verschillen heel erg zowel bij man als vrouw.
Je kan je niet bij 1 middel leggen, sommigen op deze forum trekken iemand gelijk in twijfel als hij iets onconventioneels doet tegen aga en beweert dat het werkt, so what dat er geen studies naar zijn maar het werkt wel bij die gene.
Aga is zo veeeelzijdig , daarom hebben ze er ook geen absolute middel voor.
Ze constanteren het ene en maken een middel daarvoor en passen het op 2 mannen op de schaal van bijv norwood 3 en merken dat het bij de ene aanslaat en bij de andere niet, however ze verzoeken die ene van leefstijl te veranderen en meer ijzer en mineralen te krijgen , en die persoon heeft vervolgens daar meer baat van dan die middel.
Ik noem maar een zijstraat.
Mijn punt is gewoon Boersma moet je waard voor je geld geven en niet constanteren van hmmmm je hebt AGA dus fina , das niet 150 euro waard, onderzoek , vraag me hoe ik leef wat ik eet wat ik doe, of ik ernstig ziek ben geweest, alles er op er aan.
En please wat ik bij velen lees is dat als iemand zegt ik heb AGA is het geweldig dat je zegt neeh hoor en het is niet te zien maar , kijk die gene weet het echt wel beter dan jouw, en stuur hem niet zomaar met lege handen en gebroken hopen weg.
Daarnaast al die huisartsen het is makkelijk om te zeggen dat je erbij moet neerleggen als je zelf nergens last van hebt.

PS. ben nooit bij Boersma geweest, dit haal ik uit de vele posten.

Cloud
7 juli 2005, 14:42
Enkele threads over dutasteride en finasteride bij vrouwen samengevoegd tot één grote thread.

kas
9 juli 2005, 15:08
Hoi,

Mijn naam is Kitty (hier Kas)en ik dwaal hier sinds een week of 2 rond. en heb bij jullie inmiddels al meer kennis vergaard dan mijn huisarts op haargebied.. heb ik het gevoel.
Vraag aan jullie... Dutasteride is dit een middel in de categorie cyperonacetaat (sorry als ik het verkeerd schrijf) oftwel een androgeenremmer zoals bijv. de diane? Waarom wordt dit soms voorgeschreven ipv de diane (hogere dosering of anders?) en wie van jullie heeft ervaringen met dit middel?
Gebruik sinds langere tijd diane (10j) kreeg haarproblemen door voorschrijven van merkloze diane.. sinds 1 wk weer terug op originele diane dankzij info van juliie via hier. Jeuk al gelukkig stuk minder... bereid me voor op sec. opinion en vergaar het liefst zo veel mogelijk info. (liefst dmv jullie ervaringen met medicatie) zodat ik enigszins weet waar ik het over heb straks...
Alvast bedankt voor elke reactie die komt.

Kitty

Tiuri
9 juli 2005, 16:04
Hoi kas (Kitty), ik denk dat je alvast een stuk wijzer wordt als je even de medicijnen waar je vragen over hebt opzoekt in het haarwoordenboekje. Of had je daar al gekeken? groetjes

Georgie
9 juli 2005, 17:37
Hoi,

Mijn naam is Kitty (hier Kas)en ik dwaal hier sinds een week of 2 rond. en heb bij jullie inmiddels al meer kennis vergaard dan mijn huisarts op haargebied.. heb ik het gevoel.
Vraag aan jullie... Dutasteride is dit een middel in de categorie cyperonacetaat (sorry als ik het verkeerd schrijf) oftwel een androgeenremmer zoals bijv. de diane? Waarom wordt dit soms voorgeschreven ipv de diane (hogere dosering of anders?) en wie van jullie heeft ervaringen met dit middel?
Gebruik sinds langere tijd diane (10j) kreeg haarproblemen door voorschrijven van merkloze diane.. sinds 1 wk weer terug op originele diane dankzij info van juliie via hier. Jeuk al gelukkig stuk minder... bereid me voor op sec. opinion en vergaar het liefst zo veel mogelijk info. (liefst dmv jullie ervaringen met medicatie) zodat ik enigszins weet waar ik het over heb straks...
Alvast bedankt voor elke reactie die komt.

Kitty

Hoi Kitty, de Diane bevat cyproteronacetaat. Dit hormoon heeft een anti-androgene werking. Dutasteride is geen hormoon, en wordt in principe aan vrouwen niet voorgeschreven, finasteride ook niet, hoewel er wel dermatologen zijn die het doen.

Veel succes met de second opinion. Die is toch bij Intermedica? Bij Intermedica wordt altijd Finasteride aan vrouwen voorgeschreven.

Ben je nog steeds gestopt met de Minox?

millie
6 september 2005, 23:06
hallo allemaal mijn naam is millie ,ik ben 31 jaar .ik slik al meer dan 10 jaar de diana pil en androcur. ongeveer 5 jaar terug was ik gestopt met de diana en androcur ,omdat ik het zat was al die hormonen,ruim 3 jaar ging het heel goed met mijn haar,(ik heb dus ook aag )en toen gebeurde het in ongeveer 3 maanden ging mijn haar heeeeeeel erg uitvallen en was mijn haar grens bijna kaal!o wat was ik bang ,en heb ik gehuild!!ik trok echt het haar met bossen eruit,mijn haar was heel dun, dof ,hoofdhuid heeeel vet ,en heel veel jeuk!ook leek mijn haar 3 tinten lichter inplaats van donkerbruin was het donkerblond.ik ben toen weer naar mijn dermatoloog gegaan en het verhaal uitgelegd,ben toen weer gestart met de diana en de eerste 10 dagen van mijn ciclus androcur 10 en na meer dan een jaar gebruiken kan ik zeggen ,dat de zo goed als kale plek aanzienlijk voller is!!zelfs mijn dermatoloog staat er van te kijken.alleen nu komt het ik wil graag kinderen en dat betekend stoppen met de pil +androcur.......ik ben zo bang dat het ineens weer heeeeeeel erg gaatuitvallen(ik hoop dat NOOIT meer mee te maken!!)lieve mensen wanneer komt dat WONDERMIDDEL nou toch eens!! groetjes millie:(

kas
7 september 2005, 20:45
Hoi,

Millie...
Het enige dat ik je kan zeggen is dat (heb ook aga) tijdens de zwangerschap van mijn eerste mijn haar in de eerste 3 begin maanden een "beetje" uitviel (was wel direkt zwanger maand na stoppen diane!) Daarna werd het alsmaar voller/dikker en glanzender. Heb me nog nooit zo mooi gevoeld als in die periode.
Bij de 2e had ik wat langer last van meer haarverlies maar ook toen na 4,5 a 5 maanden. stopte dit volledig en weder om een volle glanze dichte bos. Ben wel altijd direkt na periode van borstvoeding direkt weer gestart met Diane en heb (volgens mij daarom) geen problemen met veel uitval daarna gehad waarover je zo vaak hoort/leest.
Kortom .... je weet het niet iedere vrouw is anders ... wat wel een gegeven is, is dat je naarmate je zwangerschap vordert enorme hoeveelheden oestrogenen aanmaakt die vervolgens het testosteron onderdrukken. Vandaar geen vet haar meer en vol,schoon haar. Ik vond het naast die (rot)haren ook een geweldige ervaring beide keren. Alles verandert ik voelde me vrouwelijker dan ooit! Ik hoop dat ook jij geen of in ieder geval beheersbare haarzaken krijgt, als je zwanger zou worden... want het is te bijzonder om te laten verzieken door "kopzorgen".
Groetjes en sterkte
Kitty

millie
8 september 2005, 09:54
wat fijn om te lezen kitty,ik hoop dat ik tijdens en na mijn zwangerschap ook zulke goede ervaringen zal hebben,ben benieuwd! kitty hoe oud ben je als ik vragen mag?gebruikte jij toen je zwanger was geen vervanger voor b.v de diana,b.v een lotion of zo? en wat gebruik je nu,ook de diana en andricure?veel liefs millie.

kas
11 september 2005, 09:39
hoi Millie

Ik ben nu 40 j mijn eerste dochter kreeg ik op 33jarige leeftijd mijn tweede op 38e jarige leeftijd.
Ik kreeg voor 't eerst haarproblemen op mijn 29e na een miskraam, toen alleen (na 1 jaar pas) diane voorgeschreven dat voldeed eigenlijk al die jaren wel.
Nu sinds vorige week andro-cur 50mg erbij (10 dgn + diane) merk sinds gisteren eigenlijk dat ik wat meer haaruitval heb. Word hier weer lekker nerveus van.....
Groetjes
Kitty

Georgie
11 september 2005, 10:00
Kitty, niet nerveus worden!

Haaruitval kan zo snel niet worden veroorzaakt door iets, en zeker niet door de Androcur. Er zit een soort "vertraging" in.
Wacht gewoon een aantal maanden af hoe het met je haar gaat, en kijk dan verder.
Ik begrijp je heel goed, overigens. Toen ik net haaruitval begon te krijgen was ik er dag en nacht mee bezig. Altijd maar kijken of er niet nog wat meer haar uitviel, neiging om ze te gaan tellen... Maar dat werkt niet. Stress is ook niet goed voor je haar, dus probeer die gedachten los te laten.

millie
12 september 2005, 10:22
kitty waaroom krijg je androcure 50 en geen androcure 10?is best veel 50. toen ik begon met androcure 10 leek het ook of het niks deed ,en mijn haar uitviel ,maar na ongeveer 9 maanden had ik veel meer nieuwe haartjes en absoluut geen jeuk. weetje wat ik alleen gek vind ik heb jaren lang androcure 10 geslikt maar er is tussen door nooit eens mijn bloeddruk of bloed geprikt, dat hoefde niet volgens mijn dermatoloog omdat het de zelde stof is als de diana en dan hoef je ook geen tussentijdse controle, hoe zit dat eigenlijk bij jullie ben zeer benieuwd!!liefs millie

kas
12 september 2005, 12:46
Millie,
Ik weet niet waarom ik androcur 50mg krijg ipv van een andere (lagere) dosering. Ik ben bij Dr Munte (erasmus medisch centrum)voor't eerst geweest half aug. (na een behoefte aan de sec.opinion naar aanleiding van een naar bezoek aan dr Plinck van de poli haar&nagel ziekten te rdam)

Ik weet alleen wel als ik de bijsluiter lees dat "ie" voorschrijft 2 tabletten (a 50 mg, 100 dus!) in de beginperiode en navenant de klachten afnemen de dosering aanpassen tot 50mg tot een halve tablet (25) Da's dus het dubbele in het begin dan ik voorgeschreven heb gekregen.

Ik heb ervoor gekozen om dit zo te doen (proberen) omdat ik een goed gevoel had bij deze arts. Ik heb 10 jaar alleen door de de diane 35 pil te slikken geen haarproblemen gehad (met tussentijdse onderbrekingen v,zwangerschappen) mijn haar was altijd lekker vol en voelde "schoon" aan. Ik kreeg de problemen na de feneriek van de diane zoals ik al vaker aangaf. Ik wist helemaal neit dat ik AGA hadDat uitte zich in verhoogde uitval " maar voornamelijk ook heel slap vet haar en jeuk nadien ook.
Maar nu ik terug ben op de oude vertrouwde diane redt die het nu niet meer alleen zo blijkt! Ik doe dit omdat ik altijd bijz. goed heb gereageerd op de diane het stofje cyperonaatacetaat . Munte gaf aan dat ik een milde vorm heb van AGA en zegt dat je vaker ziet dat de AGA uiteindelijk door de "diane heenbreekt" . en dat hij dan altijd Androcur erbij geeft "ter ondersteuning". Omdat bij mij het "onderdrukken" van het proces AGA middels de diane altijd prima heeft gewerkt denk ik dat ik dit moet doen. Moet pas over 9 mnd terugkomen, omdat het "zijn tijd nodig heeft" zoals hij zegt. Bloedprikken etc. is allemaal niet gebeurd. Maar ik ga naar mijn huisarts binnenkort omdat in de bijsluiter staat dat periodiek onderzoek bij aanvang en regulier voor de (lever,nierfunctie etc) . noodzakelijk is, ga ik dat via hem regelen
Groetjes
Kitty

kas
12 september 2005, 12:53
Georgie,

Dank voor je berichtje... heb ik af en toe nodig.
Ik merk alwel de beginnersbijwerkingen ik heb ze geloof ik allemaal die in de bijsluiter vermeld staan. Maar volgens de bijsl. zouden die ook na enkele weken weer weg moeten zijn.

Ik zit een beetje in de put weer de laatste dagen... Wil erg graag m'n aandacht op andere leuke dingen richten maar ieder keer komen die rotharen weer "in mijn kop"
Pak mezelf wel aan hoor! maar 't lukt ff niet nu.
Groetjes
Kitty

Georgie
12 september 2005, 17:52
Kityt,
die bijwerkingen zijn vast snel weer over.

Vervelend voor je, meid, die zorgen. Ik weet er alles van. Werd soms ook helemaal ellendig van die uitvallende haren, en kamde dagenlang mijn haar niet.

Toch proberen een beetje goede moed te houden tot een en ander gaat werken! Ik weet dat het moeilijk is, sterkte!

Loveli
14 september 2005, 14:31
Hallo,

Sinds 2 jaar weet ik dat ik haaruitval heb. Het was al eerder begonnen, maar ik had het niet als permanent verlies gezien. Vorig jaar is het ook door een specialist bevestigd. Ik had me voorgenomen om geen 'troep' waarvan ik mogelijk depressief of wat dan ook zou kunnen worden te slikken (ik wil niet aan de Androcur). Ook wil ik niet aan de Diane-pil, want ik ben eigenlijk altijd tevreden geweest over mijn hormoonhuishouding, dus die wil ik niet verstoren.
Na veel lezen en informatie zoeken, besloot ik te beginnen met finasteride, omdat er nauwelijks bijwerkingen waren. Vanaf januari slik ik ongeveer 1mg per dag, ik deel een Proscar 5mg tablet op in 5 stukjes.

Na een paar maanden viel me op dat ik last kreeg van spataderen en er veel meer aderen zichtbaar waren op armen, benen, in oksels, knieholtes en in de binnenkant van mijn arm. Ik ben 2 weken gestopt om te kijken of het minder zou worden. Toen kreeg ik weer veel last van haaruitval en ben maar weer gaan slikken uit wanhoop. De finasteride helpt bij mij dus wel goed tegen haaruitval.
Mijn huisarts vond de spataderen iets om in de gaten te houden, maar niet ernstig genoeg om meteen te stoppen met finasteride.

De laatste maand is me opgevallen dat ik er striae heb bijgekregen. Ik ben 29 en sind mijn 19de heb ik geen striae meer gekregen. Ik krijg nu ook striae op plaatsen waar ik het nooit had, krijg het idee dat m'n lichaam uit elkaar valt waar ik bijsta. Het is ook veel meer en sneller dan in de puberteit. Het tegengaan van haaruitval is het voor mij niet waard om de rest van m'n lichaam te verzieken.
Zaterdag ga ik naar Intermedica, waar ik hoop wat meer informatie te krijgen.

Ben ik de enige die deze bijwerkingen heeft? De finasteride die ik nu slik komt uit Spanje. Kan het zijn dat er andere hulpstoffen inzitten (bijnierschorshormoon is een van de boosdoeners als het om striae gaat)?
Ik wil overstappen op minoxidil. Daar heb ik lang mee gewacht, omdat je daar eigenlijk niet mee kunt stoppen. Hoe lang duurt het voordat het effect geeft? Ik wil zo snel mogelijk stoppen met finasteride, maar niet zonder alternatief.
Ook zie ik dat mensen MSM en zinc slikken. MSM werd ik altijd heel moe van. Wat is de werking hiervan voor haargroei? En zinc tegen haaruitval kende ik ook niet, kan iemand vertellen hoe de werking is?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden en iedereen die haarproblemen heeft veel sterkte!!

Groeten, Li

kas
14 september 2005, 22:20
Hoi Loveli

Ik heb geen fina en ken ook niet de bijwerkingen van dat product. Wat ik wel weet is dat sinds ik 1,5 wk androcur slik (naast de diane-35). de (spat)adertjes die ik had opgelopen na mijn laatste zw.schap behoorlijk veel pijnlijker zijn en dat mijn benen s-avonds "loodzwaar" zijn. Omdat ik dat ervoor niet had wijt ik het wel als bijwerking van..
't is natuurlijk ook simpelweg zo dat je een medicatie gebruikt met effect op alles in je lichaam. Ik denk eerlijk gezegd dat de bijsluiter van fina in de loop der jaren nog wel zal veranderen. Een "relatief nieuw" geneesmiddel heeft simpelweg nog niet de tijd gehad om alle aanmeldingen van bijwerkingen op te nemen. Die worden in de loop der jaren verder door aanmeldingen van gebruikers bij de apothekers opgenomen in het register.

Groetjes
kitty

Ella
13 november 2005, 19:55
Hallo lotgenoten,

Fijn dat deze site bestaat. Wou ook even mijn verhaal kwijt.
Sinds een 4-tal jaren heb ik last van haaruitval. Ik kreeg eerst minoxidil en nam vitaminen en na een 3tal maanden was het beter en is zelfs gestopt maar... de haaruitval begon terug. Nu helpt minoxidil en vitaminen al lang niet meer. Ik probeerde echt bijna alles. Ik verlies al maanden dagelijks meer dan honderden haren, je kan mijn 'haarspoor' volgen, gek word ik ervan.
De dermatoloog schreef mij nu finasteride voor, 2,5 mg per dag een hoge dosis dus. Ik nam dit nu al 7 weken, zonder enig verschil en denk eraan te stoppen met dit medicijn. Ik las hier namelijk over de bijwerkingen die nog vrij onbekend zijn, eventueel kans op aderspatten en tenslotte is het een duur medicijn voor mannen. Hormonen wil ik ook niets slikken, dat raadde mijn dermatoloog mij af, wegens risico op borstkanker en andere bijwerkingen.

We moeten echter positief blijven denken, stress is ook een negatieve factor.
Ik weet het, niet gemakkelijk, ik heb ook al menig traantje gelaten maar als het echt niet meer te doen is , kunnen we nog altijd een pruik dragen...

mijn medicatie: 4% minoxidil, 2 x daags, vitaminen voor haaruitval, af en toe biotine en ijzersupplementen, sinds 7 weken finasteride 2,5 mg

Loveli
13 november 2005, 20:02
Na 7 weken kun je nog geen resultaat zien. Bij mij heeft het absoluut geholpen tegen uitval. Wel kreeg ik spataderen, maar voor zover ik weet ben ik de enige die dit heeft gekregen en verband ziet met finasteride. Ik ben snel allergisch en reageer sterk op veel dingen waar iedereen wel tegen kan. Binnenkort mag een endocrinoloog gaan beklijken waar de spataderen door zijn gekomen en of finasteride er iets mee te maken heeft. Volgens de dermatoloog is dit niet het geval.

Er zijn nauwelijks bijwerkingen bekend bij gebruik van finasteride, dus de kans dat je ergens last van krijgt is erg klein. Dat was voor mij een van de redenen om finasteride te gaan gebruiken.
Het is getest op mannen, dus het is volgens mij wel mogelijk dat vrouwen er anders op reageren.

Hou nog even vol en als je nergens last van krijgt, gewoon blijven gebruiken. Wel goed alles in de gaten blijven houden. Na een maand of 4 zou je iets moeten kunnen merken.

Ella
16 november 2005, 19:29
Bedankt Loveli. Ik zal het dan toch nog even volhouden!

Cloud
21 november 2005, 21:43
Deze case study kwam ik tegen op PubMed :Effective treatment of female androgenic alopecia with dutasteride. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16167423&query_hl=1)

Olszewska M, Rudnicka L.

Department of Dermatology, Warsaw Medical School, Warsaw, Poland. malgorzataolszewska@yahoo.com

Dihydrotestosterone is the main molecule responsible for androgenic alopecia. Finasteride, which reduces transformation of testosterone into dihydrotestosterone and decreases dihydrotestosterone activity, is approved for treatment of androgenic alopecia in men. We describe the case of a 46-year-old woman with androgenic alopecia, non-responsive to minoxidil, who initially benefited from finasteride. Due to only limited improvement after finasteride and persisting profound psychological distress resulting from androgenic alopecia, another 5-reductase inhibitor, dutasteride, was introduced. Clinical evaluation and trichogram were applied for assessment of dutasteride efficacy in this patient. Additionally, mean hair diameter was monitored by means of computer dermoscopy. After 6 months of therapy, significant improvement was observed and after 9 months the clinical diagnosis of androgenic alopecia could no longer be made in this patient. No side effects were observed. In conclusion, theoretical data and our experience in this case show that dutasteride might develop into a true alternative in treatment of androgenic alopecia.

sarahxxx
21 november 2005, 22:37
Dat lijkt nieuws te zijn dat neigt naar het positieve; een sprankeltje hoop :)
Maar ik vind het zo vreselijk vroeg om op mijn 24ste met dit medicijn te beginnen, aangezien mn vriend en ik toch wel een hele grote kinderwens hebben... :confused:

Kan jij jouw haarsituatie herkennen in dat artikel, Cloud?

Cloud
21 november 2005, 23:19
Hier kan je het volledige artikel lezen: http://findarticles.com/p/articles/mi_m0PDG/is_5_4/ai_n15396470#continue
Het gaat om een 46-jarige vrouw met diffuus haarverlies + lichtjes terugwijkende haarlijn. Ze had eerder al zonder succes cyproteronacetaat en minoxidil geprobeerd. Haar hormoonspiegel was normaal.

Weet nog altijd niet of dutasteride iets voor me doet. Ik reageerde al goed op minoxidil en de lasercomb, dus is het moeilijk vast te stellen wat avodart nog toevoegt.

Natascha24
3 december 2005, 12:24
Hallo iedereen!

Gisteren nog maar eens een bezoekje aan een andere dermatoloog gebracht, Dr. Veronique Meuleman. Zij overliep met mij de verschillende behandelingsmogelijkheden van AGA bij vrouwen en was zeer enthousiast over de resultaten van fina. Volgens haar heeft het effect bij 95 % van de vrouwen (zowel stoppen haaruitval als teruggroei). Nu weet ik niet waarop ze deze cijfers baseert (studies of eigen praktijk?). Maar ze zou het zeker aanraden aan vrouwen die geen kinderwens meer hebben. Dus ik neem aan dat fina wel degelijk effect kan hebben bij vrouwen.

Natascha

Cloud
4 december 2005, 19:51
Hey Natascha,

Heeft dr Meuleman het ook gehad over dutasteride?

Tiuri
4 december 2005, 20:01
Volgens haar heeft het effect bij 95 % van de vrouwen (zowel stoppen haaruitval als teruggroei).Dat lijkt me sterk. Er is in ieder geval geen grote studie gedaan die met dat soort cijfers kwam, integendeel.

kas
4 december 2005, 21:03
Ook mijn dermatoloog (Munte, erasmus MC) beweert dat er goede resultaten behaald worden met finasteride gebruik door pre-menopausale vrouwen.
Mening is ontstaan naar ik meen door eigen bevindingen...
Kitty

Natascha24
4 december 2005, 21:23
Hey Natascha,

Heeft dr Meuleman het ook gehad over dutasteride?

Nee, sorry Cloud, daar heeft ze niets over gezegd. Ze had een tekst opgesteld over de mogelijke behandelingen bij vrouwen en daar staat ook niets over duta.

Groetjes
Natascha

Natascha24
4 december 2005, 21:25
Dat lijkt me sterk. Er is in ieder geval geen grote studie gedaan die met dat soort cijfers kwam, integendeel.


Tja Laurensj, ik kan alleen maar meegeven wat ze me verteld heeft. Maar ik neem aan dat ze geen leugens hierover zal rondstrooien. Oké, 95 % is misschien zeer optimistisch, maar het zal voor sommigen wel helpen zeker?

Groetjes
Natascha

Tiuri
4 december 2005, 21:49
Tja Laurensj, ik kan alleen maar meegeven wat ze me verteld heeft. Maar ik neem aan dat ze geen leugens hierover zal rondstrooien. Oké, 95 % is misschien zeer optimistisch, maar het zal voor sommigen wel helpen zeker?

Groetjes
NataschaHey Natasha,
Je moest eens weten hoeveel dermatologen (bewust of onbewust) leugens rondstrooien. :) Ikzelf denk dat finasteride niet helpt voor vrouwen, en de studies tot nu toe bevestigen dat (zie discussie eerder in deze thread).

Cloud
4 december 2005, 22:39
Nu, die dr Meuleman heeft een erg goeie reputatie hier te lande. Zij leidde vroeger in het universitair ziekenhuis van Leuven de Haarkliniek. 95% is misschien een onrealistisch cijfer, maar ik wil best geloven dat zij in haar praktijk al heeft vastgesteld dat finasteride vaak werkt bij vrouwen.
Erg veel studies zijn er nog niet gebeurd ivm finasteride bij vrouwen, wat wel jammer is.

Tiuri
4 december 2005, 23:54
Nu, die dr Meuleman heeft een erg goeie reputatie hier te lande. Zij leidde vroeger in het universitair ziekenhuis van Leuven de Haarkliniek. 95% is misschien een onrealistisch cijfer, maar ik wil best geloven dat zij in haar praktijk al heeft vastgesteld dat finasteride vaak werkt bij vrouwen.Ha die Cloud,

Dat wist ik niet, maar hecht niet teveel waarde aan zaken als 'reputatie'. Boersma heeft buiten dit forum ook de status 'haarexpert van Nederland', terwijl hij een ordinaire kwakzalver is met weinig verstand van zaken.

Een dermatoloog die zegt dat fina een success rate heeft van 95% bij vrouwen heeft in mijn ogen toch zeker onterecht een goede reputatie. Zoiets kun je gewoon absoluut niet zeggen, ik vind dat je je patiënten dan valse hoop geeft. Kwalijke zaak.

Georgie
5 december 2005, 09:34
Ik kan het in deze thread niet meer terugvinden, maar schreef Dr. Meuleman geen 2,5 mg voor aan vrouwen?
De tot nu toe verrichte onderzoeken zijn over het algemeen gedaan met 1 mg. Zou toch verschil kunnen opleveren.

Tiuri
5 december 2005, 09:45
Ik kan het in deze thread niet meer terugvinden, maar schreef Dr. Meuleman geen 2,5 mg voor aan vrouwen?
De tot nu toe verrichte onderzoeken zijn over het algemeen gedaan met 1 mg. Zou toch verschil kunnen opleveren.Zou kunnen, maar lijkt me sterk omdat 1mg bij mannen de optimale dosis is (dwz: 5mg werkt niet beter dan 1mg). En het zou ook raar zijn als 1mg in zijn geheel niet zou helpen en 2,5mg ineens erg goed.

Georgie
6 december 2005, 19:04
Zou kunnen, maar lijkt me sterk omdat 1mg bij mannen de optimale dosis is (dwz: 5mg werkt niet beter dan 1mg). En het zou ook raar zijn als 1mg in zijn geheel niet zou helpen en 2,5mg ineens erg goed.

De zeer beperkte proeven met 5 mg bij postmenopausale vrouwen gaven wel goede resultaten, de 1 mg-proeven niet.
Wellicht is het zo, we hebben daar al eens eerder over gediscussieerd, dat er toch verschillen zijn in de mechanisme voor AGA bij mannen en vrouwen. Het weinige DHT bij vrouwen heeft een relatief sterke invloed bij aanleg. Wellicht is er daarom een verschil door de dosering? Ik filosofeer maar wat.

Tiuri
19 december 2005, 22:34
Ik kwam deze studie (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=10674382) net toevallig tegen, weet niet of die hier al bekend was? Toont ook aan dat fina bij mannen helpt, maar bij vrouwen niet.

Cloud
19 december 2005, 22:37
Nuance: het gaat om vrouwen na de menopauze.

Tiuri
19 december 2005, 22:39
Nuance: het gaat om vrouwen na de menopauze.Bedankt voor deze terechte correctie, oplettende dame! ;)

Tiuri
19 december 2005, 23:17
Ik heb de studies naar fina bij vrouwen even op een rijtje gezet, en wat meteen opvalt is het verschil in betrouwbaarheid van de studies tussen de twee groepen:


Studies naar fina tegen FPB, geen werking aangetoond:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=11050579 postmenopauze (137 vrouwen, 1mg, controlegroep)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12524069 premenopauze (48 vrouwen, 5mg, controlegroep)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=10674382 postmenopauze (94 vrouwen, 1mg, controlegroep)
Studies naar fina tegen FPB, wel werking aangetoond:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&dopt=Abstract&list_uids=12399766 premenopauze (4 vrouwen, ?mg, geen controlegroep)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15459533 postmenopauze (5 vrouwen, 2,5/5mg geen controlegroep)
http://www.ehrs.org/conferenceabstracts/2004berlin/researchabstracts/P9-125-Olejnick.htm pre- en postmenopauze (8 vrouwen, 1mg, geen controlegroep)

Puur objectief gebaseerd op deze studieresultaten lijkt het voor de hand te liggen dat het positieve effect dat in de kleine studies wordt gemeld, is toe te schrijven aan het placebo-effect. Om echter helemaal zeker te zijn van de werking van fina bij vrouwen zou er nog eens een grote, placebo-gecontroleerde studie uitgevoerd moeten worden met zowel pre- als postmenopausale vrouwen.

Cloud
19 december 2005, 23:27
Bedankt voor dit overzicht, Tiuri! Ik moet toegeven dat de studies met negatieve resultaten betrouwbaarder overkomen.
Ook nog even vermelden dan in één van de positieve studies een hogere dosis dan 1mg finasteride werd gebruikt (2.5 - 5 mg).

Cloud
19 december 2005, 23:41
Nog een kleine nuance: de tweede negatieve studie (premenopauze) werd uitgevoerd bij hyperandrogene vrouwen, dus niet bij vrouwen met een normale hormoonspiegel.

Tiuri
19 december 2005, 23:42
Ah ja Cloud, goed idee, ik heb overal ook even de doseringen bijgezet.

Ik denk ook dat hier wel heel erg sterk bewijs ligt voor het feit dat fina niet werkt bij postmenopausale vrouwen.

Deze studies lijken hetzelfde uit te wijzen voor premenopausale vrouwen, maar dat bewijs is wel minder sterk.

Cloud
19 december 2005, 23:44
Ja, het wijst in de richting dat fina niet goed werkt bij vrouwen die ofwel postmenopausaal zijn (excuseer mijn Anglo-Nederlands :) ), ofwel hyperandrogeen zijn.

Tiuri
19 december 2005, 23:46
Overigens vraag ik me af of ze met dat 'hyperandrogeen' ook echt bedoelen dat deze vrouwen hogere hormoonwaarden hebben, of dat ze deze term alleen gebruiken ter onderscheid van vrouwen die pas na de menopauze haar verliezen.

Cloud
19 december 2005, 23:51
De term 'hyperandrogeen' kan toch alleen maar slaan op een teveel aan mannelijke hormonen?

Tiuri
19 december 2005, 23:56
De term 'hyperandrogeen' kan toch alleen maar slaan op een teveel aan mannelijke hormonen?Strikt gezien wel ja, maar bij deze studie vraag ik het me af of ze dat ook echt zo bedoelen. Wellicht zijn ze een beetje nonchalant met de termen omgegaan en bedoelen ze met 'hyperandrogeen' hier gewoon vrouwen die al voor de menopauze gevoelig zijn voor androgenen. Een blik in de full-text studie zou deze vraag waarschijnlijk kunnen beantwoorden, maar hoe dan ook blijft het een minder goede studie dan de andere twee. Het liefst zou ik dus willen dat de effectiviteit van finasteride bij premenopausale vrouwen getest wordt in een nieuwe, goeie studie, maar daar kunnen we wel naar fluiten denk ik. :crybaby:

EDIT: je had gelijk cloud, er zijn inderdaad alleen vrouwen met verhoogde androgeenwaarden onderzocht:

Only premenopausal women with increased serum androgens were included. Serum androgens that were higher than the mean ± 2 SD of levels in ovulatory controls were considered elevated.

jacky2
28 maart 2006, 11:15
Hallo,


Ik ben 34 jaar en door grote hormoonschommelingen en AGA valt mijn haar al 15 jaar uit....

Ik ben me nu aan het orienteren omdat ik het zonde vind dat ik er voor mijn gevoel nooit meer leuk uit zie...alleen maar omdat mijn haar op de bovenkant van mijn hoofd zo dun is. Mijn leven wordt er al zo lang door beinvloed en ik wil nu eigenlijk gewoon 'verder' met mijn leven. Ik ben soms jaloers op mannen, waarbij kaalheid in principe geaccepteerd wordt. Dan kun je het denk ik zelf ook makkelijker accepteren.

Ik heb dus even de volgende vragen over bijv. Finasteride.

-Ik wil dit graag proberen, maar hoe weet ik welke dermatoloog of bijv. gynacoloog (hormoonspecialist) in mijn omgeving (Amsterdam) dit voorschrijft. Ik vind het zo zonde als ik een doorverwijzing vraag, vervolgens 2 maanden moet wachten tot ik de afspraak heb en dan te horen krijg dat hij dit niet voorschrijft. grrrrr

-Ik heb hier ook iets gelezen over spironolactone (ik weet niet meer precies hoe je het schrijft.). Wat is het verschil tussen dit hormoon en finasteride? Hoe kan ik daar aan komen?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met deze vragen.

groetjes,
jacky

Loveli
28 maart 2006, 17:07
Hi Jacky2!!

Heel herkenbaar, een man 'mag' inderdaad kaal worden, een vrouw wordt erom nagestaard.

Voor zover ik weet is het verschil tussen spironolactone en finasteride is, dat je spironolactone topisch gebruikt (op de hoofdhuid) en finasteride slik je als tabletten. Zelf heb ik me niet verdiept in het gebruik van spiro, dus wacht nog even wat antwoorden van anderen af en zoek zelf nog meer info.

Ik weet niet welke dermatoloog je finasteride wil voorschrijven, maar ik heb nog een doosje Proscar liggen dat ik zelf niet meer ga gebruiken (28 tabletten van 5mg, voldoende voor 112 of 140 dagen, afhankelijk van hoe je een tablet verdeelt). Als je voldoende weet over finasteride en het wilt gaan gebruiken, kun je dat doosje wel van me overnemen, stuur dan even een persoonlijk bericht.

Ik ben gestopt met finasteride wegens bijwerkingen die volgens mij door finas veroorzaakt zijn, ik ben nogal overgevoelig voor een hoop dingen. Maar ik merkte zeker wel dat het effect had op mijn haar.

Succes met verder gaan met je leven, leven is kostbaarder dan haar! (hoewel leven met een bos haar toch ietsje makkelijker is)

Georgie
28 maart 2006, 18:49
[QUOTE=jacky2]Hallo,



-Ik heb hier ook iets gelezen over spironolactone (ik weet niet meer precies hoe je het schrijft.). Wat is het verschil tussen dit hormoon en finasteride? Hoe kan ik daar aan komen?

Spironolactone is geen hormoon, maar een vochtafdrijvend middel, dat als bijwerking heeft dat het ook anti-androgeen werkt.
Overigens: je kunt vrijwel alles via internet kopen, ook Finasteride en Dutasteride, dus wat dat betreft hoef je niet per se naar een dermatoloog.

Kijk ook eens in het Haarwoordenboekje voor beschrijvingen/bijwerkingen van de diverse middelen.

jacky2
29 maart 2006, 15:12
Bedankt voor de reacties tot zover.

Ik ga me even wat verder verdiepen in deze middelen en dan kom ik er nog op terug!
groetjes,
jacky

DHTkiller
21 april 2006, 19:51
Kitty, jij had toch finasteride voorgeschreven gekregen van je huisarts? Zo ja, denk je toch nog te gaan beginnen met fina?

kas
21 april 2006, 20:15
Ja mijn dermatoloog heeft het voorgeschreven als alternatief middel, toen ik van een te hoge dosering androcur direct allerlei rare bijverschijnselen kreeg.
Ik heb nog wel een doosje proscar liggen hier dat overigens nog goed is, maar ik zal het niet gaan gebruiken. Het is een bewezen middel tegen aga, klopt maar de lange termijn effecten (voor vrouwen) zijn zeker niet bekend en ik vind dat eng.
Androcur is dan een hormonale medicatie die al ruim 40 jaar (meestal aan vrouwen) wordt voorgeschreven en waarvan dus lange termijn effecten wel bekend zijn.
Komt ook nog bij dat fina na de overgang volgens de verhalen, bij vrouwen niet meer werkt.
Kortom ik vond het idee gewoon onprettig.
Goed weekeinde
Kitty

DHTkiller
21 april 2006, 20:20
Ja mijn dermatoloog heeft het voorgeschreven als alternatief middel, toen ik van een te hoge dosering androcur direct allerlei rare bijverschijnselen kreeg.
Ik heb nog wel een doosje proscar liggen hier dat overigens nog goed is, maar ik zal het niet gaan gebruiken. Het is een bewezen middel tegen aga, klopt maar de lange termijn effecten (voor vrouwen) zijn zeker niet bekend en ik vind dat eng.
Androcur is dan een hormonale medicatie die al ruim 40 jaar (meestal aan vrouwen) wordt voorgeschreven en waarvan dus lange termijn effecten wel bekend zijn.
Komt ook nog bij dat fina na de overgang volgens de verhalen, bij vrouwen niet meer werkt.
Kortom ik vond het idee gewoon onprettig.
Goed weekeinde
KittyDit had ik nog effe kunnen vinden http://www.keratin.com/ac/baldnesstreatments/propecia/005finasteridemayworkforwomen.shtml

Gepost door Cloud.

Ook een fijn weekend voor jou.

Ganescha
27 april 2006, 14:12
Hallo,

Helaas gaat het mijn met haar alleen nog maar slechter. Ik heb nogn iet 1 moment gehad dat het echt stabiliseerde en begin nu echt zware minderwaardigheidsgevoelens te krijgen.

Nu ben ik weer naar Dr. Munte geweest. Ik heb namelijk last van chronische vermoeidheid en ene hele droge huid en echt zooveeeel haaruitval. Ik schat zo'n 300 per dag. en onderhand is het ook niet meer te onderkennen dat ik AGA heb. Kreeg laatst naar mijn hoofd geslingerd dat iemand erg goed kon zien dat het slecht ging met mijn haar! Ik was :crybaby:

Nu heeft Dr. Munte mij geadviseerd te stoppen met androcur en te beginnen met Finasteride. Maar ik durf dit echt niet! Ik was al geminderd met andro van 50mg tot 10mg, waardoor het mijn inziens al verslechterd is. En finasteride op mijn leeftijd (22) vind ik een behoorlijk risico. Ik wil ooit kinderen en er word wel gezegd dat als je vroeg stopt er niks mis kan gaan. Alleen is het bij vrouwen nooit op lange termijn getest en wie zegt dan dat het echt niet slecht is?

Ik ben weer eens radeloos en grrrmzzz het word zomer, dan moet je je :D voelen.Wat moet ik toch doen?

Btw klopt het dat je tijdens de zomer meer haaruitval hebt?

kas
27 april 2006, 14:25
Hoi,
Toen ik startte met androcur in sept. 2005 met de 50mg versie (x10dgn) kreeg ik vrijwel direct shedding.... jawel door androcur!
Kai Munte adviseerde me toen ook finasteride en ik heb het zelfs in huis gehaald. Toch ben ik er nooit mee begonnen...
Munte was zelf wel positief over het effect van fina bij vrouwen (pre-menopausaal) maar was ook erg aan het waarschuwen omtrent het niet zwanger mogen worden gezien de bekende gevaren...
Nu is dat op zich niet zo'n issue voor me. Ik heb 2 kinderen en ben 41 jr. inmiddels. Wat de doorslag gaf om het niet te doen is toch het feit dat het een hormonaal middel is waarvan langere termijn effecten absoluut nog niet duidelijk zijn. Dat is met androcur anders, dat wordt al 40j voorgeschreven aan vrouwen.

Jij bent veel jonger dan ik en wil misschien ook nog wel kinderen....


Ben overigens zelf ook afgelopen di bij Munte geweest.. Vind zijn betrokkenheid en het serieus nemen van dit probleem altijd wel heel erg prettig om te ervaren.
Omdat sinds androcur bij mij spataderen (ook niet geheel ongevaarlijk op termijn) verergerd zijn ben ik doorgestuurd naar een fleboloog om het gehele veneuze stelsel 'door te lichten'.

In het voorjaar/zomer krijgen sommige mensen last van wat meer haaruitval alleen stopt dat weer na een maand of 2/3 en komt er weer nieuw haar terug
Groetjes
Kitty

Ganescha
1 mei 2006, 17:15
Hi Kitty!

Bedankt voor je reactie. Ja ik wil idd nog kinderen en heb nu ook besloten niet aan de fina te gaan. Sterker nog, over en maand of 3 wil ik stoppen met androcur. Ik vind het zulke troep en ik ben liever gezond met een haarwerk, dan dat ik allerlei bijwerkingen heb en een mooie bos haar heb. Begin het zo te relativeren, met af en toe zware rotdagen ertussen, dat ik het leer accepteren.

Een goede zaak dat je naar de fleboloog gaat! Ik heb ook last van spataderen en het is idd wel goed om dat veneuze stelsel eens na te laten kijken. Ben benieuwd wat er uit komt.

Helaas van de voorjaarshaaruitval, als het dat is bij mij dan. Twee a drie maand vind ik trouwens behoorlijk lang. Ik zie totaal geen hergroei, alleen maar achteruitgang. Eerst shedding van minox, toen androcur en nu van het voorjaar..Wanneer houd het dan op denk ik. :crybaby:

In ieder geval mega bedankt voor je respons :D

kas
3 mei 2006, 08:55
Hoi,
Ik denk eerlijk gezegd dat jouw haaruitval niet zo veel met het voorjaar te maken heeft maar eerder met shedding en toch ook het voortgaan van aga dmv het stoppen met medicatie. Ik had het ook toen ik nog geen androcur had... bleef gewoon maar doorgaan dacht ook aan voorjaar- najaar etc. etc. maar uiteindelijk is het gewoon aga die het veroorzaakt.
Ik begrijp erg goed dat je overweegt te stoppen met alle medicatie ook ik zit steeds meer op die lijn.. en het nemen van de stap zelf kost nog tijd maar ik denk, zeker geen jaar meer. Denk voor mezelf ook dat ik e.e.a. met een mooi haarwerk beter kan laten rusten op deze manier blijf je er mee bezig... haren in de gaten houden, medicijnen slikken of minox. doen elke dag opnieuw. Anders is het als je medicijnen moet slikken voor een (levens)bedreigende ziekte, dat is dit dus niet en er zijn gewoon hele mooie oplossingen......

Het adergebeuren is gisteren nagekeken en ter plaatse behandeld dmv inspuiting van medicijnen die de spataders doen verdwijnen. nu dus 6 wk met supersexy steunkousen (lekker, wordt vandaag hier 25 gr. in brabant) maar dan zou het weg moeten zijn.

Groetjes en tot hoors.
Kitty

DHTkiller
3 mei 2006, 10:57
Denk voor mezelf ook dat ik e.e.a. met een mooi haarwerk beter kan laten rusten op deze manier blijf je er mee bezig... haren in de gaten houden, medicijnen slikken of minox. doen elke dag opnieuw.Zolang je je haren niet hoeft te bedekken met Toppik of andere hair fibers, dan heb je zeker nog redelijk veel haar. Een haarwerk is volgens mij alleen te overwegen als medicatie en cosmetische middelen niet veel meer voor je kunnen doen. Tenzij je natuurlijk ernstige bijwerkingen ondervindt met medicatie, dan ben je wel genoodzaakt om te stoppen, maar dat is bij jou volgens mij niet het geval, toch?

kas
3 mei 2006, 17:52
Niet helemaal mee eens.... als besluit om te stoppen feit is kun je wachten op een 'inhaalrace' van haaruitval...voor mij is dat zeker een gegeven omdat ik ong. een maand of 7 heb moeten wachten op 'aanslaan' androcur en veel van mijn erg volle bos heb ingeleverd. Die trossen haar die er dan uit komen zetten wil ik niet zien... zou dan ook overwegen met stoppen van medicatie direct haarwerk te gaan dragen en het haar eronder af te laten knippen..
Ik vind persoonlijk het camoufleren met toppik en/of sjaaltjes een trieste boel... zo blijf je bezig met je dunner wordende haar...zou dan zelf liever kiezen voor de rigoureuze weg.
Bijwerkingen van medicatie heb ik idd niet maar angst voor andere aandoeningen erdoor op langere termijn wel... het zijn uiteindelijk hormonale middelen die niet ongevaarlijk zijn...bovendien moet je ze blijven gebruiken.
Kitty

muriel
3 mei 2006, 20:50
al bij al vind ik toch dat wij allemaal wel een aantal klachten delen, buiten dan de haarproblemen. zo heb ik ook last van spataderen en heb regelmatig flebitis gehad in mijn rechterbeen. oa toen ik zwanger was. ik wil gerust beginnen met een lijstje maken van mijn klachten, misschien kunnen we wel een patroon vinden. Niet in chronologische volgorde:
1/ ik was zeker heel jong toen ik de eerste keer ongesteld werd, amper 11 jaar. ik was wel snel groot maar ben niet groter geworden dan 1.64m. ik was altijd een kloeke meid
2/ maar sinds mijn afstuderen ben ik bepaald zwaarlijvig, schommelt tussen 72 en 85 kg, nu 75 sinds vorig jaar
3/ ik heb slechte aders zoals boven gezegd
4/ ik heb een mirenaspiraal maar nu al een aantal weken last van constante bloedingen (niet veel), het zou kunnen dat het uitgewerkt is - bijna 5 jaar
5/ ik zit met chronische longembolen sinds ik diana kreeg voorgeschreven voor mijn haarproblemen en mocht onder geen beding androcuur nemen. ik verloor bijna het leven door mijn haarproblemen.
6/ ik raakte moeilijk zwanger maar meer dan clomid heb ik niet moeten doen (en dan nog een inspuiting om de eisprong te stimuleren)
7/ ik heb een vorm van accné in mijn haar, die nu echter al sterk verbeterd is sinds ik rooscure gebruik (nog maar twee keer)
8/ ik heb regelmatig last van blaasontstekingen wat zeer ergelijk is
9/ ik moet dagelijks marcoumar = bloedverdunners slikken owv de longembolen die mijn longen verstopt hebben

had ik niet beter een nieuwe thread begonnen?

kas
4 mei 2006, 07:50
Fijn dat rooscure je hoofdhuidprobleem verbetert!:cool: Ik weet maar al te goed wat jeuk en hoofdhuidirritatie met iem. doet. Ik werd er gek van...

Ik herken het spataderprobleem, waarvan de dermatoloog overigens nadrukkelijk zei dat primair een erfelijk verhaal is. In mijn geval klopt dat wel. Verder is overgewicht voor het verergeren van deze aandoening zeker een issue, maar dat heb ik helemaal niet.
Hormonale anticonceptie heeft idd invloed op het ontstaan/verergeren van spataderen. Op zich vind ik wat spatadertjes helemaal niet erg, reden waarom ik alert erop ben is de verergering ervan sinds androcur en daarmee het verhoogde risico op trombose.
De andere aandoeningen die je aanhaalt heb ik niet. Ik heb eigelijk nooit last van bijwerkingen gehad van diane en nu ook niet van androcur.
Het mirenaspiraal heb ik niet gebruikt en zal dat ook niet doen omdat die androgeen is hetgeen aga bevorderend werkt.

Sammy
5 mei 2006, 15:51
Hallo allemaal,

Misschien stel ik nu eenronduit domme vraag, maar hoe zit dat nou met flutamide? Daar zouden volgens een onderzoek wel goede resultaten mee geboekt kunnen worden bij vrouwen, maar ik lees er eigenlijk helemaal niks over?

Groet, Sammy

Georgie
6 mei 2006, 10:37
Hallo allemaal,

Misschien stel ik nu eenronduit domme vraag, maar hoe zit dat nou met flutamide? Daar zouden volgens een onderzoek wel goede resultaten mee geboekt kunnen worden bij vrouwen, maar ik lees er eigenlijk helemaal niks over?

Groet, Sammy

Naar Flutamide is, zoals je zegt, wel onderzoek gedaan, maar het middel heeft behoorlijke bijwerkinge, waaronder soms ernstige leverstoornissen.

DHTkiller
25 mei 2006, 10:56
Het effect van dutasteride bij vrouwen met AGA:

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0PDG/is_5_4/ai_n15396470

Klik op ''continue article'' om verder door te gaan.

kas
26 mei 2006, 18:10
Interessant... er stond alleen niet vermeld of de vrouw (al) in de overgang is. Dat is nl. wel een gegeven van invloed althans bij fina en daarvan uitgaand kan me voorstellen dat dit ook voor duta geldt.

Kitty

Georgie
27 mei 2006, 10:45
Het gaat helaas ook maar om één vrouw. Dit kan hoopgevend zijn, maar ik zie toch liever een onderzoek dat degelijk opgezet is. Dat zal er nog wel niet zijn.

DHTkiller
27 mei 2006, 12:00
Ja, het is inderdaad jammer dat er geen grootschalige onderzoeken worden gedaan naar het behandelen van female androgenetic alopecia mbv dutasteride.

Het is een feit dat er veel, veel meer kale mannen in de wereld zijn dan kale vrouwen. Daarnaast is de pattern van kaalheid ook verschillend tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben, las ik gisteren, 3 tot 3,5 × minder 5 ar type 1 & II in hun haarwortels dan mannen. Natuurlijk speelt ook het enzym aromatase een grote rol, vrouwen hebben meer aromatase-activiteit in hun lichaam (dus ook in de hoofdhuid) dan mannen. Deze verschillen zijn verantwoordelijk voor de verschillende patterns van kaalheid tussen beide seksen.

http://www.hairtransplantadvice.com/male-hair-loss-restoration.php

En natuurlijk dit: (was ik vergeten bij te zetten, sorry :D )

http://www.hairtransplantadvice.com/female-hair-loss-restoration.php

kas
27 mei 2006, 21:13
Dermatoloog heeft me ook altijd gezegd dat vrouwen met aga in principe nooit helemaal kaal worden, zoals mannen dat wel kunnen hebben.
Vind dat overigens maar een schrale troost, liever helemaal kaal dan zo'n transparant kapsel denk ik dan maar....

Ganescha
30 mei 2006, 09:34
Dermatoloog heeft me ook altijd gezegd dat vrouwen met aga in principe nooit helemaal kaal worden, zoals mannen dat wel kunnen hebben.
Vind dat overigens maar een schrale troost, liever helemaal kaal dan zo'n transparant kapsel denk ik dan maar....

Sluit ik me helemaal bij aan! Ik heb liever een prachtig haarwerk, dan doorschijnend haar en dan blij moet zijn dat ik nog een paar honderd haartjes heb! :crybaby: Mooi niet! :D

Tiuri
9 juni 2006, 22:33
Nieuwe studie naar fina bij vrouwen (maart 2006 gepubliceerd):

Finasteride treatment of female pattern hair loss.

Iorizzo M, Vincenzi C, Voudouris S, Piraccini BM, Tosti A.

Department of Dermatology, University of Bologna, Via Massarenti, I-40138 Bologna, Italy.

OBJECTIVE: To evaluate the efficacy of oral finasteride therapy associated with an oral contraceptive containing drospirenone and ethinyl estradiol in premenopausal women with female pattern hair loss. SETTING: Outpatient consultation for hair disorders at the Department of Dermatology, University of Bologna. PATIENTS AND INTERVENTION: Thirty-seven women with female pattern hair loss were treated with oral finasteride, 2.5 mg/d, while taking an oral contraceptive containing drospirenone and ethinyl estradiol. Treatment efficacy was evaluated using global photography and the hair density score from videodermoscopy. A self-administered questionnaire was used to assess patient evaluation of treatment effectiveness. RESULTS: At 12-month follow-up, 23 of the 37 patients were rated as improved using global photography (12 were slightly improved, 8 were moderately improved, and 3 were greatly improved). No improvement was recorded in 13 patients. One patient experienced worsening of the condition. There was a statistically significant (P = .002) increase in the hair density score in 12 patients. No adverse reactions to the drug were reported. CONCLUSIONS: Sixty-two percent of the patients demonstrated some improvement of their hair loss with the use of finasteride, 2.5 mg/d, while taking the oral contraceptive. It is unclear whether the success was due to a higher dosage of finasteride (2.5 mg instead of 1 mg) or to its association with the oral contraceptive containing drospirenone, which has an antiandrogenic effect. Further studies are necessary to understand which patterns of female pattern hair loss respond better to this treatment.

PMID: 16549704 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Weer een niet erg overtuigende studie helaas. :confused: Kleine groep mensen, geen controlegroep. Bovendien gebruikten de vrouwen ook drospirenon, het werkzame deel in Yasmin. Deze stof heeft een antiandrogene werking, dus het is uit deze studie nu niet duidelijk of het succes te wijten is aan fina of aan drospirenon.

Lisa34
4 september 2007, 22:56
Hoi,

Het zou kunnen zijn dat dit onderwerp reeds is behandeld. Excuses hiervoor, ik ben nog niet helemaal thuis in dit forum.

Zijn er vrouwen die Finasteride gebruiken en goede resultaten hebben geboekt? Hebben jullie kinderen gekregen na het slikken van Finasteride. Wat zijn jullie ervaringen? Ik heb deze vraag eerder gesteld maar kreeg toen geen reactie erop.

De dermatoloog heeft mij Finasteride voorgeschreven, ik heb volgens hem Allopecia Androgenetica. Ik ga deze week naar een 2e dermatoloog voor een second opinion.

Lisa

Hanna
4 september 2007, 23:40
Hallo Lisa,

Van welke dermatoloog heb je finasteride voorgeschreven gekregen?
Dr. Boersma of iemand van zijn kliniek? En moest je toen eerst een "eigen-verantwoording"-verklaring tekenen?

Op Haarweb is geloof ik geen enkele vrouw die finasteride gebruikt. Je zou even kunnen lezen op heralopecia.com Daar is wel een aantal vrouwen dat finasteride slikt of geslikt heeft en ook vrouwen die dutasteride gebruiken of gebruikt hebben.

Succes!

stipje
5 september 2007, 13:57
Beste lisa,

Ik heb ook finasteride geslikt en ben sinds 1 mei gestopt en mijn haaruitval is nog precies hetzelfde. Vooral ook omdat ik een kinderwens heb en niet de risico wil nemen dat het mis gaat. Mijn gevoel is ook dat het gewoonweg niet voor vrouwen is gemaakt en ik vind ook niet dat er dan mee geexperimenteerd moet worden. Ik hoop wel dat er 1 speciaal voor vrouwen wordt gemaakt, wie weet. Ik was behoorlijk hopeloos die periode en nam alles voor lief maar ik heb nu een beetje het gevoel dat er niet tegen te vechten is en dat de haaruitval toch wel wint wat ik ook slik en op mijn hoofd smeer.

Groeten Stipje

Lisa34
6 september 2007, 22:46
Hallo Hanna,

Dr. Boersma heeft me eind juni 07 Finasteride voorgeschreven en ik moest natuurlijk de verklaring ondertekenen waarin stond dat ik bewust was van het gevaar van het gebruik van finasteride tijdens een zwangerschap. Daarin stond verder dat je zes maanden geen finasteride mocht gebruiken voordat je zwanger werd.

Mijn bezoek aan de kliniek waar Dr. Boersma was niet echt een succes. Er is mij niets verteld over andere medicijnen of lotions die wellicht zouden kunnen helpen. Het was finasteride of niks. Na dat bezoek ben ik me meer gaan verdiepen in mannelijke kaalheid.

Lisa34
6 september 2007, 22:55
Hallo Stipje,

Je schrijft dat je per 1 mei bent gestopt met het innemen van Finasteride. Mag ik vragen hoe lang je het hebt gebruikt? Je haaruitval bleef dus hetzelfde?

Ik weet wat je bedoelt, ik voel me vanaf het moment dat die ene dermatoloog zei dat ik Allopecia Androgenetica heb behoorlijk hopeloos.
Hoop is het laatste wat je mag verliezen, dat zeg ik tegen mezelf maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Hanna
6 september 2007, 23:08
Haarweblid Birgit Jansen heeft ook finasteride geslikt. Hier een pagina waar zij erover geschreven heeft:
http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?p=112152#post112152

Birgit Jansen
15 september 2007, 11:46
Ik ben even gestopt met de diane 35 en de finasteride wegens een kinderwens maar de haartuival nam na 3mnd wer toe. Nu ben ik weer begonnen met het slikken ervan en na 2 mnd nam de haaruitval weer af dus bij mij werkt het wel degelijk gelukkig.
Ik heb er nog steeds geen bijwerkingen van.

Hanna
15 september 2007, 13:11
Hoi Birgit,
Kreeg jij finasteride in eerste instantie via Boersma waarvoor je een verklaring moest ondertekenen? En ben je toen zelf ergens anders Proscar gaan kopen (5mg tabletten die jezelf in stukjes van 1mg hakt)?

thamar
17 september 2007, 17:08
Hallo

Ik heb een vriendin die een fina slikt,en ik moet zeggen dat het bij haar een stuk voller is geworden je kijkt er bijna niet meer doorheen.

alegna
18 september 2007, 10:35
Ik heb finasteride voorgeschreven gekregen van de dermatoloog. Ik slik het nu bijna 3 maanden maar kan helaas nog niets positiefs zeggen. De dermatoloog zegt dat je na 4 maanden pas wat kunt merken, dus ik hou nog even vol.
Voor mij is fina geen probleem want ik ben gesteriliseerd en heb 2 jongens gekregen ondanks mijn pco.
Ik slik 1 mg per dag, ben er niet depri door zoals van de Diane-35.
Ik las dat er gebruikers zijn die en fina en de Diane slikken dat is dus dubbelop. Het is of de fina of de Diane zei mijn dermatoloog.

stipje
18 september 2007, 12:01
Ik heb het zo ongeveer 3 jaar geslikt, mijn haar werd er niet beter van en ook niet slecht, de haaruitval zet uiteindelijk toch wel door.
Ik ben nu 4 mnd gestopt en de uitvalsituatie is hetzelfde.

ik ben erg van mening dat het niet goed is voor vrouwen menig dermatoloog waar ik ben geweest en apotheek zien het niet zitten dat vrouwen dit medicijn gebruiken.

Ik denk dat het belangrijk is dat je er volledig achterstaat, ik stond dat niet meer.

Groetjes Stipje

Hanna
18 september 2007, 14:36
Ik las dat er gebruikers zijn die en fina en de Diane slikken dat is dus dubbelop. Het is of de fina of de Diane zei mijn dermatoloog.

Nee, dat klopt niet. Een vruchtbare vrouw die fina slikt, kan in verwachting raken en loopt dan 't risico op een mismaakt kindje door de fina. Daarom is het zeer belangrijk om naast de fina ook een anticonceptiepil te slikken.

alegna
21 september 2007, 14:26
Je moet naast de fina zeker aan anticonceptie doen ivm misvorming van de vrucht, maar het hoeft niet perse de Diane-35 te zijn. Het is of de Diane-35 of fina tegen aga. In beide medicijnen zitten stoffen tegen het mannelijk hormoon.

Hanna
21 september 2007, 15:37
Bedoel je dat je geen cyproteronacetaat en finasteride tegelijk mag inzetten tegen de strijd tegen AGA?

alegna
21 september 2007, 20:11
Dat is wat ik bedoel Hanna. Mijn dermatoloog in Bussum die meegedaan heeft met het onderzoek en het ontwikkelen van fina zegt dat. Tevens zegt hij dat er maar zeer weinig artsen zijn die ook maar iets weten van haaruitval. Het is een complex probleem zoals je zelf hier ook op het haarweb leest. Genetische aanleg, gevoeligheid voor mannelijke hormonen, stress, vette hoofdhuid, pco etc. maakt de haaruitval alleen maar erger.
Ik denk wel dat als je ondanks alle ellende en verdriet toch enigszins positief kunt blijven je al veel gewonnen hebt.

Hanna
21 september 2007, 23:47
Je maakt me wel erg nieuwsgierig....Welke dermatoloog en welk onderzoek bedoel je?

Hanna
23 september 2007, 02:49
De Yasmin-pil in combinatie met finasteride 2,5mg(dus geen 1mg zoals gebruikelijk) per dag werkt in ieder geval prima volgens dit onderzoek:

NEW YORK (Reuters Health) Mar 27 - When given in combination with oral contraceptives, finasteride, an agent approved for male androgenetic alopecia, can improve female pattern hair loss (FPHL) in the majority of women treated, according to a report in the March issue of the Archives of Dermatology.

At present, the main treatment for FPHL is topical minoxidil, which is effective, but tolerability can be an issue, senior author Dr. Antonella Tosti and colleagues, from the University of Bologna in Italy, note. Whether treatment with antiandrogen agents might promote hair growth was unclear.

The present study involved 37 women who were treated with finasteride (2.5 mg/day) in combination with a drospirenone/ethinyl estradiol contraceptive, because finasteride has been linked to birth defects. Global photography and hair density on videodermoscopy were used to assess treatment efficacy.

After 12 months of therapy, hair growth improvements were rated as great in 3 patients, moderate in 8, slight in 12, and nonexistent in 13. In one patient, worsening of their FPHL was noted. Twelve patients showed a significant improvement in hair density (p = 0.002).

None of the patients experienced adverse effects with the treatment, the report indicates.

"Further studies are necessary to understand which patterns of FPHL respond better to this treatment," the authors conclude.

Arch Dermatol 2006;142:298-302

HEIDIKEN
23 september 2007, 11:11
Hoi,

Wat ik me afvraag is het volgende : wat is het verschil tussen androcur en finasteride! Ik heb 5 jaar andracur 5O mg geslikt zonder enig resultaat! Daaruit concludeer ik dat ik niet echt een hormonaal probleem heb anders zou ik toch beterschap moeten gemerkt hebben,toch? Onlangs was ik op consulatie bij de dermatoloog en vroeg haar of er niets anders bestond dat zou werken tegen mijn haaruitval!! Zij had het over finasteride maar dat werd momenteel enkel voorgeschreven aan vrouwen in menopauze! Mijn dermatoloog ging het even overleggen met Dokter Meuleman in de haarkliniek Leuven en half oktober kan ze me meer vertellen!! Ik zit nu al met de vraag wat het verschil is tussen beiden want ik heb HELEMAAL geen zin om me vol te proppen met hormonen als het toch niets aan mijn haarstatus veranderd!
Heidiken

Hanna
23 september 2007, 13:22
Dat finasteride alleen wordt voorgeschreven aan vrouwen in de menopauze, is absoluut niet waar, zie o.a. het onderzoek in mijn vorige post en de verhalen van Haarwebleden, zoals Alegna, Birgit, Lisa en Stipje.

Androcur bevat cyproteronacetaat en dat is een andere werkzame stof dan finasteride(Proscar), maar zowel Androcur als Proscar zijn voor behandeling van prostaatproblemen en zowel de werking als de bijwerkingen van beide medicijnen lijken op elkaar.

Lisa34
23 september 2007, 21:43
Hoi Heidiken,

Dr. Boersma (Intermedica) heeft mij finasteride voorgeschreven en ik ben onder de 35. Dus nog niet in de overgang. De andere dermatologen die ik heb geconsulteerd hebben gezegd dat er te weinig onderzoeken zijn geweest om te concluderen of finasteride bij vrouwen helpt. Dat was een van de redenen waarom zij mij finasteride niet konden voorschrijven. Ze zeiden dat sommige vrouwen finasteride zouden kunnen gebruiken maar het betreft wel vrouwen die in de overgang zitten.

HEIDIKEN
24 september 2007, 08:36
Tja....zoiets heb ik toch ook begrepen,dat het meestal aanbevolen wordt aan vrouwen in de overgang! Ik ben zelf 36 dus ben er gelukkig nog lang niet;)! Heb jij resultaat met de finasteride??? Waarschijnlijk heb jij dan ook duidelijk het patroon van AGA maar ook dat is bij mij lang niet zeker!! Ik verlies al 18 jaar periodiek massa's haren en toch heb ik bovenop niet echt een probleem!! Het blijft eerder diffuus bij mij!!
Heidiken

Hanna
24 september 2007, 12:20
Helaas kletsen de dermatologen maar wat zonder hun vakliteratuur bij te houden.
Er zijn maar 2 onderzoeken gedaan bij vrouwen NA de overgang; uit 1 onderzoek bij 130 postmenopauzale vrouwen met finasteride 1mg bleek dat helemaal niets te helpen en uit het andere onderzoek bij slechts 5 postmenopauzale vrouwen met finasteride 2,5-5mg bleek dat die hogere dosering wèl helpt.
De enige studie met jonge vrouwen die ik tot nu toe heb kunnen vinden (zie vorige post) zegt eveneens dat 2,5mg nodig is om resultaat te boeken.

HEIDIKEN
24 september 2007, 14:06
Dit geldt dan enkel voor mensen met een hormonaal probleem toch?

Hanna
24 september 2007, 14:23
Uit bloedonderzoek blijkt steeds dat er niets mis is met de hormoonhuishouding, zegt men dan. Terwijl die vrouwen zelf ervan overtuigd zijn, dat 't wel degelijk aan de hormonen ligt.

Maar, Heidiken, jij hebt inderdaad een andere aandoening... toch alleen seizoensgebonden haaruitval?

alegna
24 september 2007, 14:30
Mijn dermatoloog is gebonden aan de poli voor haar/nagelziekten in Bussum. Ik stel hem de vraag wel of je meer dan 1 mg fina per dag moet gebruiken als ik hem weer spreek volgende maand.
Ook al zijn bloedonderzoeken en waardes normaal dat wil nog niet zeggen dat jij er als vrouw niet extra gevoelig voor kunt zijn, met als gevolg haaruitval. De waarde "normaal" verandert ook nog wel eens in de loop der tijd.

Lisa34
24 september 2007, 14:30
Hoi Heidiken,

Nee, ik heb finasteride nog niet gebruikt. De 1e dokter die ik heb bezocht (Dr. Boersma) heeft finasteride voorgeschreven. Ik ben vervolgens naar andere dermatologen geweest voor een second opinion. De andere dermatologen adviseerden mij om geen finasteride te slikken. Maar ze zeiden wel dat Dr. Boersma bekend staat als de haarexpert van NL. De onderzoeken bij de andere dermatologen lopen nog. Zij kunnen nog niet met zekerheid zeggen of ik allopecia androgenetica heb omdat ik andere geneesmiddelen gebruik die als bijwerking haaruitval hebben. Maar ze kunnen het ook niet uitsluiten.

Maar ehh..je schrijft dat het bij jou niet zeker is dat je allopecia androgenetica hebt maar waarom heeft jouw dermatoloog finasteride genoemd? Ik dacht dat je finasteride alleen gaf aan mensen die echt allopecia hebben??

Hanna
24 september 2007, 17:04
Mijn dermatoloog is gebonden aan de poli voor haar/nagelziekten in Bussum. Ik stel hem de vraag wel of je meer dan 1 mg fina per dag moet gebruiken als ik hem weer spreek volgende maand.
Ook al zijn bloedonderzoeken en waardes normaal dat wil nog niet zeggen dat jij er als vrouw niet extra gevoelig voor kunt zijn, met als gevolg haaruitval. De waarde "normaal" verandert ook nog wel eens in de loop der tijd.

Ik vroeg naar de naam van die dermatoloog, omdat alle Haarwebbers belang hebben bij dermatologen die "haardeskundige" genoemd mogen worden.

Als de hormoonwaarden "normaal" genoemd worden bij AGA-vrouwen, hoe verklaar je dan dat de dames prompt een dikke haardos krijgen zodra ze in verwachting raken? Dan stijgt namelijk het oestrogeengehalte, waardoor de hormoonbalans verandert en lijken de dames plotsklaps niet meer gevoelig voor DHT.

stipje
27 september 2007, 15:36
Maken jullie je geen zorgen over het feit dat als je zwanger wordt finasteride je baby aantast? Of willen jullie geen kinderen (meer)?

Groetjes Stipje

Hanna
27 september 2007, 15:46
Maken jullie je geen zorgen over het feit dat als je zwanger wordt finasteride je baby aantast?

Hoe kom je daar nou bij? Iedere vruchtbare vrouw die finasteride slikt, weet dat zij daarnaast anticonceptiemaatregelen moet nemen.

Deetje
27 september 2007, 23:44
Ik slik vanaf februari 2007 finasteride, heb dit voorgeschreven gekregen via dr. Munte in Rotterdam. Ik ben een vrouw en nog niet in de overgang.
Wel is mijn kinderwens vervuld en mijn man gesteriliseerd dus hoef ik verder geen anticonceptie te slikken (zie verder mijn regiem wat ik al geslikt heb).

Ik heb nog geen verbetering gezien helaas maar wil het een jaar geven.
Ook bij mij is het een periodiek verlies, rond juli begint het en normaliter loopt dit tot eind november.
Ik heb in de maanden juli en augustus weer heel veel haar verloren en nog steeds verlies ik voor mijn gevoel te veel (niet meer zo erg als in jul-aug), maar wat is teveel? :confused:
Mijn tuintje is zo armoedig dat ik het niet meer los draag en het maakt mij ook niet de vrolijkste persoon op deze wereldbol.
Toch wil ik het jaar volmaken, dit is het laatste wat ik kan proberen want veel keus heb ik niet meer.

Groet,
Deetje

Hanna
28 september 2007, 00:22
Deetje,
In het rapport wat ik hierboven op 23 sept. heb gepost, staat dat je 2,5 mg finasteride per dag zou moeten nemen. Misschien is het geen gek idee om dat verhaal te kopiëren en aan Dr. Munte te laten lezen.

Ook in onderzoeken bij postmenopauzale vrouwen bleek 1 mg niet te werken en 2,5 mg wel.

Deetje
28 september 2007, 00:23
Hoi Hanna,

Ik heb volgende maand een belafspraak met hem en ga het zeker voorleggen, dank je wel.
Ik laat het vervolg nog weten.

Groet,
D.

Lisa34
29 september 2007, 00:20
Maken jullie je geen zorgen over het feit dat als je zwanger wordt finasteride je baby aantast? Of willen jullie geen kinderen (meer)?

Groetjes Stipje

Dr. Boersma vertelde me dat ik zwanger mocht raken maar dan moest ik fina 6 maanden stoppen. Dat was de tijd die mijn lichaam nodig had om te herstellen. Daarna kon ik zwanger raken. Maar ehh...wie garandeert dat de fina niet meer in je lichaam zit na die 6 maanden?

Zijn er vrouwen die na het stoppen van fina zwanger zijn geworden? Was alles ok met de baby?

Lisa34

stipje
29 september 2007, 00:33
Hanna,

Natuurlijk daar heb je gelijk in maar meer qua gezondheid voor de baby, mocht je zwanger raken... Want gezond is het niet en dat zegt elke dermatoloog/dokter.

Groetjes

Hanna
29 september 2007, 12:39
Stipje,
Bedoel je dat ook slechts 1mg finasteride niet gezond is? Ja, maar heel veel mannen slikken al jarenlang 1mg en waarom zou 't voor vrouwen
gevaarlijker zijn?

alegna
29 september 2007, 20:19
Ik maak me geen zorgen over mijn fina gebruik want ik ben nl. gestereliseerd. Voordat dat gebeurde is me verteld dat ik in geen 100 jaar zelf kinderen kon krijgen ivm pco. Wat echter 2 keer wel spontaan binnen een maand gebeurde.
De anticonceptiepil is ook niet natuurlijk. Je grijpt toch in de hormoonhuishouding van een vrouw in. Tegenwoordig kun je de pil ook gewoon doorslikken zonder stopweek. (afhankelijk van welke pil). De stopweek is bedacht zodat een vrouw het bewijs had dat ze niet zwanger was door een ontrekkingsbloeding te simuleren. Het was dus een psychische kwestie. Zwangerschap is een mogelijkheid van het vrouwelijk lichaam maar niet een continue hormonale staat en de haaruitval stabiliseert zich dan op een andere manier dan wanneer je niet zwanger bent. Inderdaad na 6 maanden stoppen met fina kun je weer voor een zwangerschap gaan.

Hanna
29 september 2007, 22:39
De stopweek is bedacht zodat een vrouw het bewijs had dat ze niet zwanger was door een ontrekkingsbloeding te simuleren. Het was dus een psychische kwestie.

Echt niet!
Ons werd verteld dat een grote schoonmaak 1 x per maand noodzakelijk was en het lijkt mij nog steeds geen gek idee om het door oestrogenen verdikt baarmoeder(hals)slijmvlies eens in de zoveel tijd af te stoten. Ook postmenopauzale vrouwen wordt aangeraden om een paar keer een progestageenkuur te doen.

En "haaruitval stabiliseert zich tijdens zwangerschap op een andere manier"..... maar waardoor dan exact?

alegna
30 september 2007, 09:03
Hanna,
Is dit forum alleen voor jou? Ik vind je toonzetting nogal onaardig!!
In de medische wereld zijn er ook altijd mensen die van mening verschillen en dat zal op dit forum ook wel altijd zo blijven, wat ik hier op zet heb ik van mijn verschillende artsen (gynaecoloog, endocrinoloog en gynaecoloog), en mijn ervaring met haaruitval de afgelopen 25 jaar. Echter specialisten kijken sec naar hun vakgebied en kijken niet naar het hele plaatje dus holistisch. Dat heeft zeker ook invloed.
Je kunt de pil rustig 3 maanden slikken en dan 4 dagen stoppen voor een ontrekkingsbloeding en dan weer het hele rideltje opnieuw. Zo heb je toch minder hormoonschommelingen dan met de stopweek.

alegna
30 september 2007, 09:06
Hanna,
Je lichaam maakt toch andere hormonen aan als ze zwanger bent? Je gaat toch ook moedermelk aanmaken? Als je niet zwanger bent doet je lichaam dat toch niet? De precieze namen van de hormonen kun je zo opzoeken in elk medisch boek.

HEIDIKEN
30 september 2007, 11:11
hey Hanna,

Hier wilde ik toch ook even op regaren hoor!! Wat de maandelijkse stopweek betreft is inderdaad maar een fabeltje dat het noodzakelijk moet zijn!! Dat is het dus NIET!!!! De afgelopen 10 jaar heb ik haast de pil continu doorgeslikt om maandelijkse (extreme) bloedingen te vermijden!! Aangezien mijn ijzergehalte steeds de laagte in ging door het extreme bloedverlies werd mij aangeraden door mijn toch wel goede gynecoloog om geen stopweek meer in te lassen!! Als het baarmoederslijmvlies TE dik wordt krijg je automatisch een bloeding en dan is het wel nodig om een week te stoppen met de pil!! Ik heb hier NOOIT last van gehad en doe dit nu al 1O jaar zo!! Afgelopen jaar heb ik nu wel om de 3 maanden(wanneer mijn doosje leeg is) een stopweek ingelast en ook dit lijkt normaal te verlopen!! Dus...maandelijkse bloedingen zijn echt niet een noodzaak!!!! Dat is mijn ervaring althans!!
Heidiken

Hanna
30 september 2007, 12:56
Alegna,

Ik heb je op 21 sept. al gevraagd de naam van die dermatoloog te noemen, maar daar geef je geen antwoord op.
En je schreef: "haaruitval stabiliseert zich tijdens zwangerschap op een andere manier" Als ik vervolgens terecht vraag "waardoor dan exact?", geef je wederom geen antwoord maar stuur je me doodleuk het bos in.

Zelf heb ik ook wel eens een stopweek overgeslagen, maar dan nog blijft deze zin overeind: "Ons werd verteld dat een grote schoonmaak 1 x per maand noodzakelijk was"

Ik schreef in het algemeen en niet over vrouwen die last hebben van extreme bloedingen, zoals Heidiken, want dat verandert de zaak vanzelfsprekend.

stipje
30 september 2007, 22:57
Hanna,

Nog even op je vraag terug te komen, Mijn dermatoloog vertelde mij dat als je bij een kinderwens zeker geen fina moet gebruiken en het 'plots' zwanger raken moet vermijden, mag zeker niet gebeuren. Dit is zeer gevaarlijk voor het geslacht van althans een baby wat een jongetje wordt.

Is dus gewoon oppassen geblazen als je met de hormoonhuishouding knoeit, logisch naar mijn idee...

Groetjes Stipje

kas
1 oktober 2007, 10:35
Je moet naast de fina zeker aan anticonceptie doen ivm misvorming van de vrucht, maar het hoeft niet perse de Diane-35 te zijn. Het is of de Diane-35 of fina tegen aga. In beide medicijnen zitten stoffen tegen het mannelijk hormoon.


Mij werd aangeraden juist wel de diane 35 te blijven gebruiken naast de finasteride (laatstgenoemde heb ik overigens nooit gebruikt) Cyproteronacetaat 2mg/per tablet zit in de diane en is een synthetisch hormoon. Fina is geen hormoon.
Als je een ander ac pil gebruikt naast fina heb je al heel gauw de kans dat je een pil gaat gebruiken die een androgeen effect heeft (uitzondering Marvelon, Yasmin en alle andersgenaamde versies van de diane). Ik zou in dat geval, vermits je geen bijwerkingen hebt de diane niet overboord gooien voor een ander.
Kitty

kas
1 oktober 2007, 10:40
Alegna,

Ik heb je op 21 sept. al gevraagd de naam van die dermatoloog te noemen, maar daar geef je geen antwoord op.
En je schreef: "haaruitval stabiliseert zich tijdens zwangerschap op een andere manier" Als ik vervolgens terecht vraag "waardoor dan exact?", geef je wederom geen antwoord maar stuur je me doodleuk het bos in.

Zelf heb ik ook wel eens een stopweek overgeslagen, maar dan nog blijft deze zin overeind: "Ons werd verteld dat een grote schoonmaak 1 x per maand noodzakelijk was"

Ik schreef in het algemeen en niet over vrouwen die last hebben van extreme bloedingen, zoals Heidiken, want dat verandert de zaak vanzelfsprekend.

Ha die Hanna!
Stabilisatie van de haaruitval na een zw.schap ontstaat meestal doordat de haaruitval veroorzaakt wordt door de TE vorm, telogeen efflium. T.t.v. zw.schap houd je je haar vaak heel goed vast, meestal zelfs geen haartje te vinden, dit vanwege de hoge dosering oestrogenen die je lichaam dan aanmaakt. Na de bevalling krijgen veel vrouwen te maken met behoorlijk haarverlies doordat de hormoonhuishouding weer teruggaat naar de situatie van voor de zw.schap. Dit resulteert vaak (ik meen zelfs circa 70% van de vrouwen) in overmatig haarverlies gedurende een maand of 3 tot 6.
Gek genoeg heb ik als aga, lijder daar nooit zo'n last van gehad...
Groetjes
Kitty

Hanna
1 oktober 2007, 11:59
Gek genoeg heb ik als aga, lijder daar nooit zo'n last van gehad...


Bedoel je dat jij tijdens zwangerschap NIET een mooiere haardos kreeg, die na de zwangerschap weer uitviel?

HEIDIKEN
1 oktober 2007, 13:50
Tijdens mijn 2 zwangerschappen heb ik ook nooit een vollere haardos gemerkt hoor!! Ook na de bevalling bleef mijn haaruitval gewoon doorgaan,het veranderde helemaal niets bij mij!
Heidiken

Hanna
1 oktober 2007, 17:56
Tijdens mijn 2 zwangerschappen heb ik ook nooit een vollere haardos gemerkt hoor!! Ook na de bevalling bleef mijn haaruitval gewoon doorgaan,het veranderde helemaal niets bij mij!
Heidiken

Heidiken,
Maar jij hebt toch geen AGA? Ik probeer antwoord te vinden op de vraag waarom zwangere AGA-vrouwen ineens niet meer gevoelig zijn voor DHT.

Deetje
1 oktober 2007, 20:16
Als jij dat antwoord kan vinden dan ben je een aantal dermatologen voor.
Ik heb AGA maar tijdens mijn zwangerschappen geen enkel probleem met mijn haar gehad.
Ik ben er pas sinds 2 jaar achter dat ik AGA heb, heb voordien mijn haarverlies geweten aan mijn zwangerschappen (7 in totaal waar ik van 6 weet had en waarvan ik heb overgehouden 2 kinderen, maar daar ik vrij achter elkaar zwanger ben geweest dacht ik dat mijn haarverlies hier aan te wijten was, dus niet). Overigens heb ik ook diffuus periodiek verlies en toch ook de diagnose AGA.
Wat een zwangerschap wel of niet doet t.o.v. AGA is nog nooit bewezen enkel het harde gelag dat ik het heb, hormoonhuishouding staat dus voor mijn gevoel hier geheel los van. Genetisch is het ook niet te verklaren want in de familie aan beide kanten komt dit bij zowel de man als vrouw niet voor.

Gr.
D

stipje
2 oktober 2007, 12:31
Alegna,

Mijn dermatoloog heeft aan mij Fina en Diane voorgeschreven en die moest ik tegelijk gebruiken voor het beste te halen resultaat in mijn geval!
jouw bewering hierover klopt dus niet....

Groeten Stipje

Hanna
2 oktober 2007, 14:57
Mijn dermatoloog in Bussum die meegedaan heeft met het onderzoek en het ontwikkelen van fina zegt dat.

Ik ben reuze benieuwd naar de naam van deze dermatoloog die meegedaan zou hebben aan de ontwikkeling van fina.

stipje
3 oktober 2007, 14:18
Ik ook Hanna!!

:D

khadijaa
3 oktober 2007, 22:53
hallo,

ik ben 22 jaar en heb van dr boersma ook te horen gekregen dat ik die wegens mijn haaruitval finasteride moet gaan gebruiken omdat ik anders binnen nu 4 jaar maximaal kaal zal zijn,voor mij was dit een enorme schok! ook omdat hij het over mijn kinderwens had etc.. en ik wil heeeeeeeeel graag kinderen en ben daarom bang om hieraan te beginnen, ik heb namelijk van mijn huisarts gehoord dat zodra je stopt met t middel je haaruitval weer zal beginnen en dr boersma zei tegen mij dat ik het maar een jaar hoefde te gebruiken en dat het dan over zou zijn?! ik snap niks van deze verschillende antwoorden die ik heb gehad! ook word t niet vergoed en moet ik dus alles zelf betalen.. ik ben een student en heb geen idee hoe duur het allemaal is..

is het aan te raden om het te gebruiken want ik durf het echt niet aan, ik snap ook niet dat die dr boersma zo snel kan weten dat ik dat heb! ik ben even 15 min bij hem geweest en hij keek naar mijn haar en stelde dat vast zonder enkele onderzoek! hoe heeft jullie dermatholoog t bij jullie vast gesteld? ik zit vol met vragen maar ben al heel erg blij als iemand deze voor mij zou kunnen beantwoorden

khadijaa
3 oktober 2007, 22:54
Alegna,

Mijn dermatoloog heeft aan mij Fina en Diane voorgeschreven en die moest ik tegelijk gebruiken voor het beste te halen resultaat in mijn geval!
jouw bewering hierover klopt dus niet....

Groeten Stipje

de mijne heeft de yasmine pil voor geschreven in combinatie met fin dus er klopt niks van allemaal!

Hanna
4 oktober 2007, 01:10
de mijne heeft de yasmine pil voor geschreven in combinatie met fin dus er klopt niks van allemaal!

Dat klopt wèl. Zowel Yasmin als Diane35 kan gecombineerd worden met finasteride.
Ik begrijp dat 't allemaal een beetje teveel voor je is om 't 1-2-3 te snappen, maar Boersma en de meeste andere dermatologen kunnen in het algemeen vrij snel zien of iemand AGA heeft, vooral als 't overduidelijk is.
Boersma bedoelde dat je finasteride minstens een jaar moet slikken om resultaat te zien, maar hij bedoelde niet dat je er na een jaar mee kunt stoppen.
Wanneer wil je aan kinderen beginnen? Over 2 jaar? Over 10 jaar? Nu?
Niet alleen met finasteride, maar met ALLE anti-haaruitvalmiddeltjes is het zo, dat wanneer je stopt met 't gebruik, de haaruitval weer opnieuw begint. Je moet het gebruik dus inderdaad levenslang volhouden.

Heb je via de huisarts al je bloed laten onderzoeken op eventuele mineralen- of vitaminentekorten? en op de werking van de schildklier?
Doe dat dan even.

Sterkte en succes!

khadijaa
4 oktober 2007, 18:38
Dat klopt wèl. Zowel Yasmin als Diane35 kan gecombineerd worden met finasteride.
Ik begrijp dat 't allemaal een beetje teveel voor je is om 't 1-2-3 te snappen, maar Boersma en de meeste andere dermatologen kunnen in het algemeen vrij snel zien of iemand AGA heeft, vooral als 't overduidelijk is.
Boersma bedoelde dat je finasteride minstens een jaar moet slikken om resultaat te zien, maar hij bedoelde niet dat je er na een jaar mee kunt stoppen.
Wanneer wil je aan kinderen beginnen? Over 2 jaar? Over 10 jaar? Nu?
Niet alleen met finasteride, maar met ALLE anti-haaruitvalmiddeltjes is het zo, dat wanneer je stopt met 't gebruik, de haaruitval weer opnieuw begint. Je moet het gebruik dus inderdaad levenslang volhouden.

Heb je via de huisarts al je bloed laten onderzoeken op eventuele mineralen- of vitaminentekorten? en op de werking van de schildklier?
Doe dat dan even.

Sterkte en succes!
dankjewel voor je reactie,
ik merk dat ik het er elke dag moeilijker mee krijg.. Boersma zei me echt dat ik er na een jaar mee kon stoppen omdat volgens hem mijn haar dan terug zou zijn gegroeid want ik gaf aan dat ik over 2 jaar kinderen wil en hij zei dat het een medicatie van 1 jaar is en ik dan tijd heb om het spul uit me lichaam te laten werken etc.. ik schrik wel van wat je me verteld want ik ben nu erg aan t twijfelen of ik t wel zal doen gezien de kosten, ik ben een student en weet niet waar k het vandaan zou moeten halen.. maar ik wil ook niet kaal worden!

ik heb me bloed laten prikken op alle punten die je genoemd hebt en dat was allemaal positief, dat vind ik jammer want ik had t zooo graag anders gezien:crybaby:

Hanna
4 oktober 2007, 23:19
Ik snap niet hoe Boersma dat heeft kunnen zeggen, maar vergeet die finasteride als je al binnen 2 jaar aan kinderen wilt beginnen.

Als je geen te lage bloeddruk hebt, bestel dan maar Rogaine Foam (=5% minoxidil zonder propyleenglycol) via ebay en als je goed oplet en meedoet met zo'n veiling, kun je 3 flessen voor nog geen $30 (excl. verzendkosten) op de kop tikken. De dollar staat laag, dus, sla je slag.
Dit is een goed adres:
http://search.stores.ebay.nl/The-Rookie-Year_rogaine-foam_W0QQfciZQ2d1QQfclZ4QQfsnZTheQ20RookieQ20YearQ QfsooZ1QQfsopZ1QQsaselZ19347810QQsofpZ0

Deetje
4 oktober 2007, 23:30
Als ik heel eerlijk ben dan had ik dit ook niet gaan slikken als ik nog een kinderwens zou hebben maar die is bij ons vervuld.
Overigens doet de 1 mg bij mij dus helemaal niets en dit ga ik ook aankaarten bij mijn telefonisch consult bij dr. Munte.

Als de diagnose AGA is dan kan ik mij niet voorstellen dat je hier met een tijdje slikken vanaf komt. Dit is een ziektebeeld wat nooit meer over gaat.

Sorry voor mijn niet opbeurende tekst maar het is gewoon een gegeven dat je bij de diagnose AGA een blijvend verhaal hebt.

Gr.
D

stipje
5 oktober 2007, 16:00
Ben ik het ook mee eens Deetje, je kunt het misschien wel wat uitstellen met medicijnen maar Aga wint t toch wel... helaas :mad:

Hanna
5 oktober 2007, 16:58
Ben ik het ook mee eens Deetje, je kunt het misschien wel wat uitstellen met medicijnen maar Aga wint t toch wel... helaas :mad:

Ik kan me je frustratie goed indenken, Stipje, maar sommige lotgenoten hebben wel degelijk succes met de medicijnen en nemen 't op de koop toe dat ze die levenslang moeten blijven gebruiken.

Zou Yasmin trouwens beter zijn dan Diane35?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=PubMed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=7750297&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=PubMed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=8922878&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVAbstractPlus

Deetje
5 oktober 2007, 17:01
Wel of niet slikken van medicijnen is ieder zijn eigen keuze, mijn reply (en daardoor ook Stipje) ging om het feit dat er gezegd werd dat men een periode finasteride kon gaan slikken en dan zou het wel over gaan. Inhoudende dan dus niets meer slikken.

Het gaat nooit over dus als je nog een kinderwens hebt moet je heel goed nadenken of je ueberhaupt wel wil gaan slikken of niet.

Groet,
Deetje

Hanna
5 oktober 2007, 17:08
Deetje,
Volkomen mee eens! Een tijdje pillen slikken of lotions slechts tijdelijk gebruiken, nee, dat kan niet; moet levenslang. Helaas.

khadijaa
5 oktober 2007, 19:00
Ik snap niet hoe Boersma dat heeft kunnen zeggen, maar vergeet die finasteride als je al binnen 2 jaar aan kinderen wilt beginnen.

Als je geen te lage bloeddruk hebt, bestel dan maar Rogaine Foam (=5% minoxidil zonder propyleenglycol) via ebay en als je goed oplet en meedoet met zo'n veiling, kun je 3 flessen voor nog geen $30 (excl. verzendkosten) op de kop tikken. De dollar staat laag, dus, sla je slag.
Dit is een goed adres:
http://search.stores.ebay.nl/The-Rookie-Year_rogaine-foam_W0QQfciZQ2d1QQfclZ4QQfsnZTheQ20RookieQ20YearQ QfsooZ1QQfsopZ1QQsaselZ19347810QQsofpZ0

dat snap ik dus ook niet want ik ben daarna naar mijn huisarts geweest en die zei dus dat het niet voor tijdelijk is alleen! ik heb nu een tweede afspraak gemaakt met boersma omdat ik hier toch duidelijk over wil hebben van hem want ik vind het niet kunnen dat hij mij de verkeerde info heeft gegeven! k schrik nu wel van je reactie omdat je zegt dat ik er beter niet aan kan beginnen.. mischien heb je ook gelijk ja want ik wil gewoon heel graag kinderen, ben gek op ze en mijn vriend wil ook graag over 2 jaar kinderen.. ik zit in zo een dip he niet normaal door wat ik allemaal over me heen krijg..

kan jij mij meer vertellen over dat middel die je me hebt aangeraden? daar heb ik nooit van gehoord namelijk..

Deetje
5 oktober 2007, 19:40
Staar je niet blind op Boersma, er zijn meer artsen die gespecialiseerd zijn in haarproblemen. Boersma gaf mij via het reguliere circuit binnen 2 minuten een doorverwijzing naar zijn privékliniek, hij had mij amper bekeken.
Via het reguliere circuit gaan een aantal dingen gewoon via jouw verzekering (hangt er natuurlijk wel vanaf waar je verzekerd bent).

Gr.
D

khadijaa
5 oktober 2007, 20:29
Staar je niet blind op Boersma, er zijn meer artsen die gespecialiseerd zijn in haarproblemen. Boersma gaf mij via het reguliere circuit binnen 2 minuten een doorverwijzing naar zijn privékliniek, hij had mij amper bekeken.
Via het reguliere circuit gaan een aantal dingen gewoon via jouw verzekering (hangt er natuurlijk wel vanaf waar je verzekerd bent).

Gr.
D

hij heeft mij inderdaad door verwezen naar die privekliniek, heb jij dan mischien tips hoe ik het kan aanpakken? ik weet niet waar ik moet beginnen! wie moet ik benaderen, en hoe. ik ben bij oz verzekerd en best goed, ik moet even uitzoeken waar ik recht op heb...

Lisa34
5 oktober 2007, 20:54
Hoi Khadijaa, ik ben (zoals velen in dit forum) bij dr. Boersma geweest. Ik heb je vandaag nog een privé bericht verzonden over mijn ervaringen bij dr. Boersma. Je kunt, als je een second opinion wil, naar een andere dermatoloog. Een aantal mensen in dit forum zijn bij dr. Munte geweest(Erasmus R'dam). Ik ben daar ook geweest maar bij een andere dokter. Je kunt ook aan je huisarts vragen of hij/zij je kan doorverwijzen naar een andere dermatoloog.

Deetje
5 oktober 2007, 21:43
Ik heb zelf dr. Munte benaderd maar liep al bij een dermatoloog in mijn eigen woonplaats.
Na mijn email aan hun (Munte Erasmus R'dam) kreeg ik een afspraakbevestiging en kon ik bij dr. Munte in Rotterdam terecht.
Hij heeft de tijd voor mij genomen, alles goed bekeken, bloedonderzoek gedaan en de afspraak gemaakt dat ik voorlopig aan de finasteride ga.
Binnenkort moet ik hem bellen voor een telefonisch consult (dit scheelt mij weer een enorme rit naar Rotterdam toe).

Helaas doet de finasteride 1 mg niets bij mij dus ik wil het artikel van Hanna aan hem voorleggen.

Groet,
D

khadijaa
5 oktober 2007, 22:23
Hoi Khadijaa, ik ben (zoals velen in dit forum) bij dr. Boersma geweest. Ik heb je vandaag nog een privé bericht verzonden over mijn ervaringen bij dr. Boersma. Je kunt, als je een second opinion wil, naar een andere dermatoloog. Een aantal mensen in dit forum zijn bij dr. Munte geweest(Erasmus R'dam). Ik ben daar ook geweest maar bij een andere dokter. Je kunt ook aan je huisarts vragen of hij/zij je kan doorverwijzen naar een andere dermatoloog.

ja nog bedankt voor je bericht! ik heb er op gereageerd!
ik zal het eens met mijn huisarts overleggen of ik doorgestuurd kan worden naar een andere dermatholoog. Mischien ga ik ook naar die arts in Rotterdam.

khadijaa
5 oktober 2007, 22:24
Ik heb zelf dr. Munte benaderd maar liep al bij een dermatoloog in mijn eigen woonplaats.
Na mijn email aan hun (Munte Erasmus R'dam) kreeg ik een afspraakbevestiging en kon ik bij dr. Munte in Rotterdam terecht.
Hij heeft de tijd voor mij genomen, alles goed bekeken, bloedonderzoek gedaan en de afspraak gemaakt dat ik voorlopig aan de finasteride ga.
Binnenkort moet ik hem bellen voor een telefonisch consult (dit scheelt mij weer een enorme rit naar Rotterdam toe).

Helaas doet de finasteride 1 mg niets bij mij dus ik wil het artikel van Hanna aan hem voorleggen.

Groet,
D
ik wil ook dat er net als bij jou aandacht aan word besteed en tijd, boersma heeft het amper 1 min bekeken volgens mij en had zijn diagnose al gesteld:confused: voor mij binnekort ook een rit naar rotterdam toe denk ik. dankje voor je reactie:)

Hanna
5 oktober 2007, 22:32
dat snap ik dus ook niet want ik ben daarna naar mijn huisarts geweest en die zei dus dat het niet voor tijdelijk is alleen! ik heb nu een tweede afspraak gemaakt met boersma omdat ik hier toch duidelijk over wil hebben van hem want ik vind het niet kunnen dat hij mij de verkeerde info heeft gegeven! k schrik nu wel van je reactie omdat je zegt dat ik er beter niet aan kan beginnen.. mischien heb je ook gelijk ja want ik wil gewoon heel graag kinderen, ben gek op ze en mijn vriend wil ook graag over 2 jaar kinderen.. ik zit in zo een dip he niet normaal door wat ik allemaal over me heen krijg..

kan jij mij meer vertellen over dat middel die je me hebt aangeraden? daar heb ik nooit van gehoord namelijk..

Alleen maar omdat jij reeds over 2 jaar aan kinderen wilt beginnen, zeg ik, dat finasteride dan geen goed idee is; finasteride begint namelijk vaak pas te werken na 1 jaar, daarna zou je er een paar maanden plezier van kunnen hebben en dan moet je een half jaar vóórdat je in verwachting raakt stoppen met slikken, om de finasteride uit je lichaam te verdrijven vóórdat je in verwachting raakt. (Birgit, Deetje en andere ervaringsdeskundigen, zo zit 't toch ongeveer?)
Zodra je over een aantal jaren het gewenste aantal kinderen hebt, kun je finasteride gaan slikken, als er t.z.t. geen beter middel is uitgevonden.

Ga niet meer naar Boersma, want dat gaat je alleen maar onnodig veel geld kosten. Ik denk dat iedere andere dermatoloog jou minoxidil-lotion zal voorschrijven, waarschijnlijk eerst 2%, als jij vertelt dat je over 2 jaar al kinderen wilt. Om meer te weten te komen over minoxidil, lees het Haarwoordenboekje van dit forum: http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?t=4459

Ik had ergens gelezen dat Dr. Munte een wachtlijst heeft van 4 maanden.