PDA

View Full Version : Bericht uit Elsevier


Bernou1
11 mei 2008, 17:03
Huidproblemen: Overbehaarde vrouwen


woensdag 16 mei 2007 12:46
Veel haar op de verkeerde plekken kan vrouwen behoorlijk frustreren. In sommige gevallen bieden medicijnen uitkomst. En anders harsen of laseren.


Niet alleen vrouwen willen van hun haren af

Dat vrouwen liever geen haren op hun lichaam hebben, is eigenlijk heel dom. Ze zitten er namelijk niet voor niets. Om te beginnen liggen in de huid rond de haarzakjes klieren die een olie-achtige afscheiding produceren: talg. Deze talg smeert niet alleen de haarschacht, maar voorziet de haren en huid van een waterbestendig laagje dat het binnendringen van bacteriën en schimmels bemoeilijkt.
Verder zitten aan de talloze haarzakjes die de huid rijk is spieren bevestigd die bij samentrekking de haren overeind zetten. De huidbultjes die zo ontstaan, noemen we kippenvel. Dit kippenvel zorgt ervoor dat ons lichaam warmte vasthoudt. Dat is heel handig als we het koud hebben.
Toch scheren en harsen we ons dat het een lieve lust is. Sommige vrouwen gaan zelfs zover om met laserlicht of elektrische stroomstootjes hun haarzakjes te vernietigen. En ook veel mannen doen er tegenwoordig van alles aan om hun lichaamsbeharing (hoofd en kin uitgezonderd) tot een minimum te beperken. Want glad is de mode. Alleen op het hoofd kunnen we er nog geen genoeg van krijgen. Een weelderige haardos blijft een symbool van schoonheid.
Overmatig
Dat lichaamsharen zo uit de gratie zijn, maakt het leven extra moeilijk voor meisjes en vrouwen die kampen met overmatige haargroei. ‘Overmatig’ is natuurlijk een subjectieve typering, want de mate van haargroei kan sterk verschillen al naar gelang geslacht, leeftijd, ras en erfelijke factoren. Bovendien kan de kleur en structuur van de haren zelf ook nog een verschil maken: zwart en dik lijkt al gauw erger dan blond en fijn.
Maar laten we zeggen dat met overmatige haargroei wordt bedoeld: opvallend veel en hinderlijk aanwezig. Daar bestaan twee vormen van: hypertrichose en hirsutisme. In het eerste geval gaat het om zeer sterke haargroei op de plaatsen waar dit bij vrouwen normaal is: de armen en benen, oksels en schaamstreek. Vervelend, maar niet zorgwekkend. In de medische wereld wordt het in elk geval niet gezien als een ziektebeeld.
Dat is anders met hirsutisme. Daarbij groeien bij vrouwen donkere en dikke haren op plaatsen waar dat normaal niet het geval is: bovenlip, kin, borst en onderbuik. Op mannenplekken dus. Dergelijke overbeharing is in zeldzame gevallen al bij de geboorte aanwezig als gevolg van een erfelijke aandoening. Maar meestal begint het aan het eind van de puberteit en neemt het geleidelijk toe tot de menopauze, waarna het weer afzwakt.
Zwaardere stem
De boosdoener laat zich in die gevallen makkelijk raden: mannelijke hormonen. Overbeharing bij vrouwen kan een gevolg zijn van te veel mannelijke hormonen (androgenen) in het bloed. Bij hirsutisme hebben vrouwen ook nog andere symptomen: onregelmatige menstruatie, zwaarder worden van de stem, kleiner wordende borsten, toenemende spiermassa, verandering van de clitoris, meer behoefte aan seks, niet zwanger kunnen worden. Het probleem gaat dan veel verder dan de haargroei. Deze meisjes en vrouwen voelen zich onzeker, minderwaardig en lelijk. Ze gaan ten onrechte twijfelen aan hun geslacht en denken dat de natuur een fout heeft gemaakt.
Dat is beslist niet het geval. De overproductie van androgenen kan het gevolg zijn van diverse afwijkingen in hormoonproducerende organen als de hypofyse of de bijnieren. Meestal is sprake van het polycysteus ovarium syndroom, een aandoening waarbij de eicellen niet goed tot ontwikkeling komen en zich als blaasjes ophopen in de eierstokken. Hierdoor raakt de hormoonhuishouding van slag. In de meeste van deze gevallen kan het probleem worden verholpen met medicijnen die de productie van mannelijke hormonen afremt.
Een te hoog gehalte aan mannelijke hormonen in het bloed kan ook worden veroorzaakt door geneesmiddelen, zoals minoxydil (tegen hoge bloeddruk), fenytoïne (epilepsie), ciclosporine (psoriasis) en anabole steroïden (aan mannelijke geslachtshormonen verwante stoffen). In zulke gevallen kan een alternatief medicijn worden gezocht.
Risico's
De meeste vrouwen die kampen met hirsutisme hebben niet te veel mannelijke hormonen, maar haarzakjes die overgevoelig zijn voor androgenen. Die gaan dan op een mannelijke manier haren produceren. Ook deze groep vrouwen kan met geneesmiddelen worden geholpen. Een licht gedoseerde anticonceptiepil die het anti-androgeen hormoon cyproteronacetaat bevat, zal de gevoeligheid van de haarzakjes voor mannelijke hormonen verminderen en het probleem verhelpen. Cyproteronacetaat brengt bij langdurig gebruik wel risico’s voor de lever met zich mee.
Daarom adviseren de meeste artsen liever om overbeharing op de gebruikelijke manieren aan te pakken: bleken, scheren, verwijderen met een gel, harsen of uittrekken met een pincet. Wie veel geld heeft en een radicale oplossing zoekt, kan zich ook regelmatig elektrisch laten ontharen of laten laseren door daartoe gekwalificeerde schoonheidsspecialisten. Daarbij worden zo veel mogelijk haarzakjes met kleine stroomstootjes of bundels licht vernietigd, waardoor er geen haren meer uit kunnen groeien. De behandeling moet gedurende enkele maanden regelmatig worden herhaald om uiteindelijk alle haarzakjes te pakken te krijgen.
WILDGROEI
Oorzaken overbeharing
-Erfelijke aandoening
-Te veel mannelijke hormonen
-Gevoelige haarzakjes
-Bijwerking medicijn

Door José van der Sman (http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel/asp/artnr/86273/index.html)




Tja.. we willen allemaal blijkbaar weer babys worden.
Babys zijn fit en gezond en glad van nature..Triest. Ik vind het heel erg triest, dat het zo moet. Maar ook ik vecht tegen de haartjes die ik OVERAL heb. Soms denk ik: Als het nou eens andersom was...als het nou normaal was om overal haar te hebben ipv glad. Dat zou mij veeeeel tijd en geld en moeite kosten. Ik heb bijv. 2 dagen geleden mijn benen geharst en de haren komen nu weer terug, :crybaby:

ik heb Yasmin (je kan ook Diana 35 nemen) pil gebruikt, maar mijn huisarts heeft me ervoor gewaarschuwd. Enge ziektes zoals: kanker, leveraandoendingen, eierstok-nierproblemen..nou houdt maar op..en trouwens het werkte voor geen ene drol..

Meisjes in burka's/of met hoofddoek enzo hebben het wel zo makkelijk...gewoon een doek over je kop trekken valtniks meer te zien..

Zucht..mijn wens is dat iemand een apparaat ontwikkeld, die alles in een klik verwijdert (ja ook schaamhaar enzo) behalve hoofdhaar en wenkbrauwen.. Wat denken jullie? in 2090 misschien?:) ben ik waarschijnlijk allang dood maargoed

Marte
11 mei 2008, 19:32
Dag bernou,

wat die machine betreft, zolang ze ook voor mensen met donkere huid en mensen met blonde overbeharing betreft, mogen ze wat mij betreft dringend opschieten deze op de markt te brengen., ik hoop hier stiekem al jaren op....;)

maar om even terug te komen op de uitleg die je bij je reactie voegde; yasmin is eigenlijk verkeerdelijk gezien als pil die tegen overbeharing zou werken en een antiandrogene werking zou hebben. Dat klopt echter niet, wel heeft ze een zo min mogelijke androgene werking in vergelijking met vele andere pillen. Enkel diane 35 of de generische vormen daarvan hebben dit effect.(samen met androcur of generische vormen en spironolactone).

Bovendien zijn veel mensen, helaas niet gebaat bij medicatie, omdat ze idd geen effect hebben, hoewel natuurlijk ook een hoop mensen wel hier effect van merken. Bovendien bestaat overbeharing neit alleen uit hirsutisme, maar heb je verschillende soorten van overbeharing.

Wat die boerka of hoofddoek betreft, allereerst is het doel van een hoofddoel of boerka volledig anders, daarnaast, vrouwen met een gewone hoofddoek, je moet het zelf ook maar eens proberen, trekken de hoofdharen weg, waardoor je elk gezichtshaartje ziet, dus helaas gaat dat niet op. Integendeel zelfs, er is geen hoofdhaar meer in het gezicht dat de overbeharing kan verbergen.

Bernou, ik begrijp je frustratie heel goed, zeker nu het zo'n mooi weer is, en de contrasten dan ook een stuk groter worden. Ik denk dat iedereen hier op dit moment wel in een dip(je) zit en/of er sterk mee geconfronteerd wordt, wat allerminst aangenaam is. Maar probeer je er neit op blind te staren. Probeer jezelf zo veel mogelijk te accepteren, eventueel wat trucjes te verzinnen om het ergste of het onoverkomelijkste te omzeilen, maar zorg ervoor dat het neit je leven gaat overheersen. Zo maak je namelijk onbewust jezelf het leven zuur, en hiermee heb je enkel jezelf.

Ik weet dat het gemakkelijk klinkt, wijsneuzerig, en je waarschijnlijk denkt "ja, daar heb ik veel aan, als ik weer eens aangestaard wordt, of opmerkingen krijg, ...". Geloof me, ik heb maak het zelf ook mee. Dat je van tijd tot tijd een dip heb t, of baalt, is niet meer dan logisch, maar probeer het zelf in de hand te houden en er niet al te veel last van te hebben, jezelf in de mate van het mogelijke te accepteren... Ik ga er over het algemeen van uit dat als ik het kan iedereen het kan, het is puur een kwestie van jezelf af te vragen wat je met je leven wil, hoe je je leven ziet, wat je verwachtingen zijn, wat belangrijk is voor jezelf, de toekomst te bekijken, en een knop om te draaien op dit vlak. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is, maar het zorgt er wel voor dat het leven er een stuk beter en plezieriger op wordt. Probeer je eroverheen te zetten!

Heel veel succes en sterkte bernou, en houd de moed er hoe dan ook in!!!

xxx marte

Marte
11 mei 2008, 19:36
sorry vr mijn gepreek, is wat ergerlijk, k weet het:o, maar merk uit ondervinding dat het 'o zo waar' is. (Althans voor mij natuurlijk, dat kan ik voor jullie moeilijk bepalen.) ik wil jou/ jullie alleen gewoon een klein zetje in de rug geven, meer niet, dus vergeef me mijn wijsneuzerige, betweterige gepreek. ;)

Bernou1
14 mei 2008, 17:07
Helemaal niet betweterig toch! We zijn hier om elkaar te helpen en informatie te geven van wat we weten. Ik denk dat jij ook veel ervaring hebt dan andere vrouwen hier met dit probleem, aangezien ik al een tijdje op de forums zit en je vaak goede tips zie geven of informatie.

:worship:

Marte
14 mei 2008, 23:14
Helemaal niet betweterig toch! We zijn hier om elkaar te helpen en informatie te geven van wat we weten. Ik denk dat jij ook veel ervaring hebt dan andere vrouwen hier met dit probleem, aangezien ik al een tijdje op de forums zit en je vaak goede tips zie geven of informatie.

:worship:

Ach, bernou, het enige wat ik kan doen is uit eigen ervaring (aanmoddering) en ondervinding spreken, en persoonlijk zou ik het zonde vinden als andere mensen hier niet van mee knn profiteren (het is nergens voor nodig zelf dezelfde fouten te maken, en jaren aan te modderen, als je zo van een ander kan horen wat el of neit werk,t waar je op moet letten, en wat, in je houding belangrijk is hierbij.) t zou juist fijn zijn als andere mensen daardoor diezelfde fouten niet hoeven te maken... . Maar ja, iedereen is en blijft verschillend in overbeharing, oplossingen, de manier waarop je er (best) mee omgaat, wat wel en niet helpt, ...

En met zijn allen komen we verder dan alleen, niet?? ;)

heel veel succes he en kop op, je bent niet de enige die er op de moment mee worstelt, en ooit, mss, in de toekomst, is er wel een oplossing voor ons (of speelt het zo'n beperkte rol in ons leven dat het niet eens nodig is voor iets dergelijks een oplossing te hebben).

xxx marte

lanny
31 mei 2008, 17:06
Hallo Marte,

Wat voor kleur haar heb je dan of is het je huid?

gr

Lanny

Marte
1 juni 2008, 12:37
dag lanny, je hebt het me al eens gevraagd, maar mijn huid is iets donkerder dan de meeste mensen(ik bruin snel), maar is voor laser wel geschikt, alleen de haarkleur is te licht, er zit te weinig pigment in om behandeld te worden, gaande van volledig kleurloos tot grijzig(donkerblond).

lanny
19 juni 2008, 22:49
Marte Hou oud/john ben je?


Hallo Marte,

Wat voor kleur haar heb je dan of is het je huid?

gr

Lanny

Marte
23 juni 2008, 21:47
wie of wat is john???

k ben 28. wetende dat mijn haargroei nog elk jaar minstens een 5tal keer, in periodes, vervierdubbelt, mag je een toekomstpersectief verwachten van een mooi tijgervelletje binnen een tiental jaar, :D, nu ja, mss dat ik er tegen die tijd nog iets op de kermissen mee verdien....;)

Bernou1
25 juni 2008, 17:11
Klopt het dat hoe ouder je word hoe meer haren je krijgt overal? Ik merk het namelijk ergens wel. Ik had toen ik 16-17 was geen haren op mijn kin en op mijn hals..nu ik 19 ben heb ik het wel maar nog een paar (stuk of 20)
Ik ben écht bang dat het dan ook meer gaat worden :crybaby::crybaby::crybaby:

lanny
28 juni 2008, 22:39
Ik had het berichtje niet afgemaakt maar ik wilde zeggen John Heywood, You cannot see the wood for the trees. Ik denk dat er veel meer mensen zijn met haargroei maar je kunt het ook positief inzien je lichaam beschermt je goed want dat was het doel van het haar voordat we D&G hadden.


wie of wat is john???

k ben 28. wetende dat mijn haargroei nog elk jaar minstens een 5tal keer, in periodes, vervierdubbelt, mag je een toekomstpersectief verwachten van een mooi tijgervelletje binnen een tiental jaar, :D, nu ja, mss dat ik er tegen die tijd nog iets op de kermissen mee verdien....;)

parell
30 juni 2008, 11:38
Pff naa een jaar afstand genomen te hebben van mezelf gek te maken met artikelen, info over haar kan ik het niet laten om toch weer verder te zoeken naar oplossingen..

nu ik dat artikeltje net las uit de elsevier, dacht ik: ja, ze beschrijven mij..

er stond bijvoorbeeld in dat vrouwen een onregelmatige menstruatie hebben enz. enz.
ja, hoor ik ben dat al weer eens een jaar niet meer geweest..

hoe ironisch ook, ik heb net de huisarts gebeld voor een afspraak om toch maar aan de diane te beginnen (nou ja, de apotheek geeft ons dan Cyproteronacetaat). Het brengt leverproblemen met zich mee, maar goed je moet toch wat.. maar even kijken hoe het werkt..

ik ken die symptomen natuurlijk al lang, maar toch ging er wel een schok door me heen.. je wordt weer eens geconfronteerd met de werkelijkheid

Marte
30 juni 2008, 15:33
dag bernou, beharing verergert idd meestal net na de adolescentieperiode, ik denk dat dit te maken heeft met een laatste groeifase van het lichaam tot zijn blijvende vorm(bij de een is dat rond 18-20 bij de ander pas rond 24-25 jaar, veel vrouwen , mannen krijgen dan ineens lichaamsbeharing die ze eerder neit hadden. ), daarna stopt het weer, en begitn dan weer, bij vrouwen pas tijdens de menopauze, meestal zo. Of het moet zijn dat er lichamelijk andere oorzaken zijn die de beharing verder blijven stimuleren.

parell, zolang je je bewust bent van de mogelijke risico's, en je regelmatig laat controleren, zowel leverwaarden, als bij de gynecologe, en redelijk gezond leeft, het op zich mee valt. Mss dat je je toch eens zou knn testen op PCOS?? als je nl ook onregelmatige menstruatie hebt zou dat een mogelijke piste knn zijn?? Hoe dan ook, heel veel succes!!!

xxx marte

parell
2 juli 2008, 10:15
Dag marte,

PCOS is het niet, de haren op mijn hoofd lijken ook weer een stoot te hebben gehad..haaruitval is ook weer begonnen, terwijl er niets is geconstateerd, maar goed ik probeer te leven met het idee dat mijn hormonen weer eens op hol slaan..

gisteren ben ik met de diane pil begonnen, een uur nadat ik het ingenomen kreeg ik heel iets bloedverlies, terwijl ik bijna een jaar lang niet ongesteld ben geweest.

xxx