PDA

View Full Version : de pil en haaruitval


marion
15 mei 2003, 00:22
Hoi,

Sinds twee jaar heb ik veel last van haaruitval. Om de haaruitval te verminderen, slik ik de diane35 pil. Deze pil lijkt mijn haaruitval te stoppen, maar ik heb heel veel last van migraine.
Een half jaar geleden werd ik zo radeloos van de migraine, dat ik op Mercilon ben overgestapt. Na een paar weken was de haaruitval weer zo heftig, dat ik toch weer de Dianepil ben gaan slikken. Ik ben een beetje radeloos. Ik durf eigenlijk niet te stoppen met de Dianepil, maar heb ik vandaag de derde migraineaanval binnen een week gekregen, dus ik zal nu echt van pil moeten wisselen.

Weet iemand misschien of je inderdaad haaruitval kan krijgen door het wisselen van pil en hoe lang het ongeveer duurt voordat je lichaam weer gewend is aan een nieuwe pil. Tenslotte zou ik ook nog graag willen weten of er naast de Diane-pil nog een “haarvriendelijke” pil bestaat.


Groetjes, Marion

Annelies
15 mei 2003, 22:39
Beste Marion,

Ik begrijp helemaal dat je radeloos wordt van de haaruitval.
Ik heb helaas geen antwoord op de vraag of je inderdaad haaruitval kan krijgen door het wisselen van pil en hoe lang het ongeveer duurt voordat je lichaam weer gewend is aan een nieuwe pil.
Ik denk dat het misschien wel belangrijk kan zijn om antwoord op de vraag te hebben waarom je die haaruitval hebt. (Welke vorm van Alopecia je misschien hebt, of misschien heeft het een andere oorzaak.)
Als de huisarts het je niet kan vertellen, zou ik me laten doorsturen naar een dermatoloog.

Veel succes en sterkte,
groeten Annelies

Lonneke
18 mei 2003, 02:35
Hallo Marion,

Ik heb sinds ongeveer 7 jaar last van extreme haaruitval. Toen ik zo'n 2 jaar geleden bij Dr. Boersma was, adviseerde hij mij de Diane-pil te gaan slikken. Sindsdien verminderde de haaruitval een klein beetje, maar ook ik kreeg verschrikkelijke mirgraine-aanvallen. Toen ik vorig jaar zomer weer eens door m'n huis kroop omdat ik zo'n hoofdpijn had en zo misselijk was, heb ik besloten met de Diane-pil te kappen. Vervolgens is de haaruitval weer verergert. Een oplossing kan ik je dus helaas niet geven, maar ik herken je probleem volkomen! En volgens mijn huisarts hebben veel vrouwen die de Diane-pil slikken, last van migraine.

groetjes

jose
18 mei 2003, 12:25
Hoi,

Ik slik nu ongeveer anderhalf jaar de diane-pil en sinds 7 maanden slik ik daarbij nog Androduur, allemaal om haaruitval tegen te gaan.
Ook ik heb iedere maand in de stopweek migraine, waar ik dan ook weer medicijnen voor heb, die wel goed helpen hoor, maar eigenlijk vindt ik dus, dat ik me veel te vol stop met rommel.


Daarbij moet ik helaas zeggen, dat ik op dit moment, weer zo'n extreme haaruitval heb, dat het allemaal niets helpt dus.
Ik wil wel graag een jaar tot anderhalf jaar vol maken met Androcuur, om er zeker van te zijn dat ik het een kans gegeven heb.

Nou heb ik op dit moment wel weer een gruwelijke stress-situatie in huis, vanwege een puberdochter, en bij mij wordt gezegd dat de uitval waarschijnlijk door stress komt, wat ik dus nu weer meer dan ooit begin te geloven.

Maar goed, het feit van haaruitval en steeds maar dunner en dunner wordende haren, ik kan ze alleen nog vast dragen, altijd op dezelfde manier, en dan toppik erin, en dan kan ik het nog verbergen, maar elke keer op de badkamer die confrontatie met al die haren, ik ben er steeds gewoon letterlijk misselijk van, ..............

Ik denk dus vaak aan een pruik, en weet natuurlijk dat dat ook problemen met zich mee brengt, maar die heb ik nu ook.
Wil niet op vakantie naar de warmte, want niemand mag mij met natte haren zien, dus zwemmen is er niet bij.
En zo kan ik nog wel effe doorgaan dus.

Nou zijn er via dit forum wel eens bijeenkomsten van mensen, die bijvoorbeeld al haarwerken dragen, maar misschien is het een idee om eens een bijeenkomst te houden, van mensen met erge haaruitval, die daarover eens lekker met andere willen kletsen.
DUs je hebt nog haren, maar het wordt maar minder en minder!!

Als iemand hier voor voelt laat het dan eens weten.

Ik hoor het wel,

groetjes,
JOSE

Lonneke
18 mei 2003, 12:47
Hallo,

Dat vind ik een goed idee; om eens een bijeenkomst te organiseren om met mensen te kletsen die met dezelfde problemen kampen!
In mijn omgeving ondervind ik vaak onbegrip. Dus ik houd de laatste tijd m'n mond er maar over. Ik weet dat er mensen zijn met (veel) minder haar dan ik, maar ook ik heb iedere dag een doucheputje vol haren. En als ik overdag door m'n haren ga, kan ik er telkens een bosje uittrekken.
Ik ga steeds minder de deur uit. En dat wil ik niet; want ik leef maar 1 x en wil het liefst genieten. En mezelf accepteren, maar dat is zo moeilijk!

Groetjes

jose
18 mei 2003, 19:10
heb je mijn p.m. ontvangen, ik kan hem niet meer terugvinden, ben benieuwd.

groetjes,
JOSE

astrid
2 juni 2003, 16:25
Hoi Marion,

Ik heb een beetje hetzelfde gehad als jij. Ik slikte al jaren de Mercilon en had eigenlijk nergens last van. Totdat ik bij de huisarts zat (praktijk met meerdere artsen, ik heb niet elke keer dezelfde) en die vroeg of ik misschien van pil wilde veranderen. Ik zei ja, omdat je voor Mercilon moet bijbetalen en ook omdat ze dacht dat ik meer kans zou hebben op trombose. Ze heeft Microginon voorgeschreven en binnen 2 weken begon alle ellende. Ik had al veel stress aan mijn hoofd (verhuizing, zieke vader, huwelijk zus en nog wat andere dingen) maar haaruitval had ik nooit gedacht. Ik heb toen nog 2 of 3 andere pillen geprobeerd, wat allemaal niet hielp en 3 maanden ook geen pil geslikt en uiteindelijk heb ik Mercilon terug genomen. Oorzaak bij mij was echt stress en de pil. Ik kon dat mens wel doodschieten!!!!:puke: Ik ging helemaal door het lint.
Nu ben ik totaal een jaar verder met haarwerk sinds december vorig jaar en Mercilon (en ik hou me rustig voorzover dat mogelijk is) en ik moet zeggen dat mijn haar weer beetje bij beetje terugkomt. Het gaat vreselijk langzaam, mar het komt wel.
Misschien moet jij ook weer je oude pil terugnemen, ik weet niet wat je slikte voor de Diane35 2 jaar geleden? Maar mij heeft het geholpen. Als je nog iets wilt weten, vraag het gerust. Ik wens je veel sterkte!

groetjes Astrid

jose
3 juni 2003, 09:58
Ik heb inderdaad ook hetzelfde verhaal als jij, en ben blij te horen dat het nu goed met je haren gaat (en met jouzelf natuurlijk).
Ik dacht eigenlijk dat jij areate had, maar niet dus.
Hoe veel haren heb je zelf eigenlijk nog, als ik dat vragen mag, en je zegt dat je met je haarwerk niet kan zwemmen, maar kan je verder wel van alles doen, zoals sporten fietsen, en de normale dingen.

Fijn als je antwoord wilt geven.

groetjes,
JOSE

astrid
3 juni 2003, 11:01
Hoi Jose,

ik heb wel areata, kale plekken op de hoofd, maar verder gelukkig niet. Ik mag van geluk spreken, ik heb op een grote plek na bijna al mijn haar terug op de kale plekken die ik eerst had. Het gaat heel langzaam, maar de plekken zijn wel bedekt. Maar net een rot plek, precies bovenop mijn hoofd. En mijn haar is heel dun geworden, het is geen mooie volle bos meer, ik hoop dat dat nog goed komt. Voor de rest doe ik er alles mee. Ik sport niet dus dat scheelt! Ik ga wel gewoon uit, dansen enzo, dat kan gewoon.

ok groetjes Astrid

tante sjaan
24 juni 2003, 18:24
Volgens dr boersma zit er in de diana pil een stof dat een mannelijk hormoon dat oa kaalheid veroorzaakt tegenwerkt. Zie er wel een beetje tegenop om ermee te beginnen (moet eerst strip vorige pil afmaken) gezien jullie migraine aanvallen :/

marianneke
25 juni 2003, 00:02
Hallo,

Ik weet niet of het er mee te maken heeft, maar ik slikte al jaren marvelon. Het laatste anderhalf jaar had ik plots elke maand een dag migraine. Ik ben na verschillende keren naar de huisarts te zijn geweest en migraine pillen te heb uitgeprobeerd naar de gynacoloog gestuurd. Het blijkt dat best veel vrouwen ineens last krijgen van migraine door de pil. Daarom raadde zij mij het mirena spiraaltje aan. Ik heb nu sinds 2 maanden de mirena spiraaltje en ik heb tot nu toe geen migraine meer gehad. Of mijn haren nu beter gaan groeien, weet ik niet, dat is nog afwachten. Maar ik krijg van de pil geen haaruitval, die begon bij mij al op mijn 8ste, en toen was ik niet aan de pil.
Ik houd jullie wel op de hoogte, hoe het verder vorderd. Maar tot nu toe ben ik heel tevreden met de mirena. (geen pil meer slikken, bijna geen menstruatie en het belangrijkste GEEN migraine!!!!
Groetjes Marianneke

molly
30 maart 2005, 11:40
Ik ben vrouw en gebruik Diane 35, Finasteride en Minoxidil 5% nu ongeveer 2,5 jaar.
Het gaat een stuk beter met mijn haren. Ik blijf voorzichtig met mijn uitspraken... Heb geen idee meer hoe het normale patroon van haaruitval eruit ziet dus ik zou niet weten hoe verbeterd het is bij mij. (elke losse haar is er nog steeds een. Daar kom je niet meer van af)
Zijn er meer vrouwen die hetzelfde gebruiken als ik?? Dan kunnen we het e.e.a. goed blijven volgen als "gebruikersdeskundigen".

Cloud
30 maart 2005, 12:25
Hoi Molly,

Birgit heeft hetzelfde regime als jij (zie http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?t=6023 ), en heeft er ook goeie resultaten mee.

Cloud

molly
30 maart 2005, 20:22
Ja, ik herinnerde me dat ik het ook ooit gelezen had.
Ik weet alleen niet of de werking ooit minder wordt. Volgens enkelen op het forum zou dat kunnen gebeuren (vraag me af waarop ze dat baseren), volgens dr. Verdonschot van Intermedica gebeurt dat niet. Je weet het niet. Ik realiseer me soms dat je je volstopt met al die medische troep, maar wat voor keus heb je?
In ieder geval erg fijn dat je zo snel reageerde.
Ik vraag me af waarom er op het forum zo weinig vrouwen zijn die Finasteride gebruiken.

Cloud
30 maart 2005, 20:54
Finasteride (en ook dutasteride) wordt maar zelden voorgeschreven voor vrouwen. Mijn dermatoloog wou het me ook niet geven...

Berber
25 augustus 2005, 12:48
Ik ben vrouw en gebruik Diane 35, Finasteride en Minoxidil 5% nu ongeveer 2,5 jaar.
Het gaat een stuk beter met mijn haren. Ik blijf voorzichtig met mijn uitspraken... Heb geen idee meer hoe het normale patroon van haaruitval eruit ziet dus ik zou niet weten hoe verbeterd het is bij mij. (elke losse haar is er nog steeds een. Daar kom je niet meer van af)
Zijn er meer vrouwen die hetzelfde gebruiken als ik?? Dan kunnen we het e.e.a. goed blijven volgen als "gebruikersdeskundigen".

Hallo Molly,
een beetje late reactie op jouw bericht. Ik ben net geregistreerd op Haarweb en probeer nu deze reactie te gaan sturen. Nooit eerder zoiets gedaan, ben totale digibeet.
Bij mij is onlangs ook Alopecia Androgenetica geconstateerd. Dit bestaat nu een jaar, begonnen na mijn tweede bevalling. Ik ben nu aan het nadenken over medicatie: precies de combinatie die jij nu slikt lijkt mij de grootste kans van slagen te hebben. Ik baseer me daarbij op de wetenschappelijke literatuur die te vinden is op PubMed over dit onderwerp.
Ik ben momenteel in gesprek in twee haarklinieken. Een ervan schrijft geen finasteride voor, de andere wel. De definitieve beslissing heb ik nog niet genomen. Ik ben wel heel benieuwd hoe de combinatie bij jou werkt precies, en mogelijk naar resultaten bij anderen. Er zijn nauwelijks reacties gekomen op jouw vraag. Hoe komt dat? Zijn er zo weinig vrouwen die deze website bezoeken of kan ik de reacties gewoon niet vinden?

vriendelijke groet, Berber

kas
26 augustus 2005, 10:36
Hoi Molly en Berber,

Qua verloop (AGA) heb ik ook sinds een jaar haarproblemen maar naar mi getgriggerd door de fenerieke pil die ik kreeg ter vervanging van de diane+ comb. 2e bevalling dochter
Inmiddels op org. Diane terug sinds 2 mnd. Kreeg door poli haar en nagel, Dr plinck ook minoxidil maar ben er na 6 wk mee gestop door giga shock van mi is enorm toegenomen haaruitval.
Inmiddels bij Dr munte, erasmus medisch centrum geweest, zijn ervaring is dat na verloop van tijd de diane alleen onvoldoende bescherming biedt en dat androcur erbij dit dan zou opvangen. Androcur moet cyclusgerelateerd ingenomen worden en daarom kan ik pas over 2 wk beginnen.
Als het op prijs gesteld wordt kan ik de effecten van deze combinatie met jullie delen, daar naar ik begrijp we mogelijk een beetje in een vergelijkbaar stadium zitten mbt haarproblemen.
groet
Kas

Berber
27 augustus 2005, 23:43
Hoi Kas,

bedankt voor je reactie. Ja ik zou graag op de hoogte blijven van hoe die androcur gaat werken. Waarom moet dat toegevoegd worden aan de Diane? Het lastige is dat de verschillende sprecialisten verschillende meningen hebben. Ik ben nu bij dr. Plinck (nog in onderzoeksfase) en bij Verdonschot van Intermedica geweest (daar al uitslag van onderozek). Wat ik begrijp is dat zij verschillende ideeen hebben over behandeling. Plinck zou tegen Finasteride bij vrouwen zijn, terwijl Intermedica het wel voorschrijft. Dhr. Munte, die jij noemt, schrijft dus ook androcur voor terwijl ik ook begrepen heb dat dat ook weer een controversieel middel is (als het gaat om voorschrijven aan vrouwen). Wellicht wel iemand om ook nog eens mijn licht op te steken?
Wanneer begon de haaruitval bij jou? Pas na de geboorte van je tweede kind of was het er daarvoor ook al? Bij mij is het pas na de geboorte van de tweede begonnen, een jaar geleden en het gaat echt heel hard nu. Mijn haar is echt zichtbaar dunner. Ik heb een aantal dagen geteld, maar ik verlies tussen de 300 en 600 haren per dag. Af en toe raak ik er flink van in paniek.
Nou ja, bekend verhaal waarschijnlijk. In elk geval vind ik het niet eenvouding zosnel een keuze te maken voor behandeling. Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen zijn en zullen zijn.
groet, Berber

Georgie
28 augustus 2005, 19:41
[Inmiddels op org. Diane terug sinds 2 mnd. Kreeg door poli haar en nagel, Dr plinck ook minoxidil maar ben er na 6 wk mee gestop door giga shock van mi is enorm toegenomen haaruitval.
Kas[/QUOTE]

Het is niet ongewoon na het beginnen met Minox eerst ergere haaruitval te krijgen. Het is juist een teken dat het middel aanslaat. Stoppen is dus niet het beste dat je dan kunt doen...

kas
31 augustus 2005, 16:14
Berber,

Hoi,
Mbt jouw vraag iz androcur. Androcur 50 in mijn geval bestaat per tablet uit 50 mg cypoteronaatacetaat, een androgeenremmer, waarvan ook 2 mg verwerkt is in de diane 35-pil. Androgreenremmers worden voorgeschreven aan zowel mannen als vrouwen, waarbij het bij vrouwen volgens de bijsluiter (schering is fabrikant, net als van de diane) dient ter bestrijding van androgenisatie, bijv. ernstige vormen van hirsutisme (overbeharing) acne, vette huid en alopecia androgenetica. Dus in feite is androcur een hogere dosering van de androgeenremmer per tablet dan de diane. Heb jarenlang geen problemen gehad met diane-pil alleen. Volgens dr Munte zie je vaak dat na verloop van tijd de AGA bij gebruik van de diane alleen er " toch doorheen breekt" zoals hij dat zei. Je dient androcur (als je nog niet in de overgang bent) wel in combinatie te gebruiken met " de pil" bijvoorkeur de diane-35.

Finasteride richt zich op de blokkade van het DHT hormoon specifiek (DHT wordt gevormd uit het testosteron. Androcur blokkeert de invloed van het testosteron hormoon (op de huid) in zijn geheel. Daarmee vermindert dus ook de talgafscheiding op de (hoofd)huid.
Ik houd je op de hoogte van het verloop!
Groetjes
Kitty

kas
2 september 2005, 14:20
Munte, die jij noemt, schrijft dus ook androcur voor terwijl ik ook begrepen heb dat dat ook weer een controversieel middel is (als het gaat om voorschrijven aan vrouwen). Wellicht wel iemand om ook nog eens mijn licht op te steken?
Wanneer begon de haaruitval bij jou? Pas na de geboorte van je tweede kind of was het er daarvoor ook al?
==========================================

iz jouw bovenstaande vraag... als je de bijsluiter van androcur neemt dan zie dat die voor zowel mannen als vrouwen wordt voorgeschreven (vrouwen voor en na-menopauze zelfs) dosering afh. van ernst klachten vanaf 5 mg t/m 200 mg.
verkrijgbaar per tablet. Ik heb van zowel munte niet begrepen alsook de bijsluiter geeft dit aan dat androcur niet een controversieel middel is als het gaat om voorschrijven aan vrouwen

De toepassing bij mannen en vrouwen verschilt wel degelijk.. alleen bij vrouwen staat vermeld dat het wordt voorgeschreven bij "ernstige vormen van androgenisme als andere middelen onvoldoende werken". Hierbij worden ook vb genoemd als ernstige acne, hirsutisme en de toepassing alopecia androgenetica (dit laatste staat alleen bij vrouwen vermeld en niet bij mannen, .

Ik moet er volgende week di mee beginnen... vind dit wel beetje spannend.
Heb nadrukkelijk gevraagd aan Munte of ik nog (tijdelijke) verergering kan verwachten van uitval (had plinck me niet voor gewaarschuwd toen ik aan de minox. begon) Hij zei dat dit niet het geval zou zijn.
Vreemd genoeg zie ik op deze site af en toe berichten van vrouwen die vermeerdering zien van uitval toen ze begonnen met andro. of zij allemaal ook AGA hebben weet ik niet meer.
Enfin.... mbt tot jouw vraag of uitval startte na 2e kind.... ja en nee. Heb miskraam gehad op mijn 29e (nu 40j) toen kreeg ik meer uitval en vetter haar. Na een jaar aan de diane op aanragen poli haar en nagel rotterdam. Problemen compleet weg nooit meer aan gedacht tot vorig jaar. Bij mij probl. gestart (uitgelokt denk ik) door feneriek van de org. diane.
Groet en prettig weekeinde
Kas

Georgie
2 september 2005, 16:01
Kas, ik hoop dat het bij jou aanslaat. Van middelen als Androcur en Diane vermeerdert de uitval niet, alleen bij Minox, en voorzover ik weet ook wel bij Finasteride, dat volgens een ander principe werkt.

Ik kreeg zelf van de dermatoloog de keuze Androcur, Minoxidil of Finasteride. Bij zijn patiëntes gaf meestal Finasteride vrij weinig resultaat, Androcur en Diane vrij goed, maar wel met veel bijwerkingen, en Minoxidil goed resultaat (beter dan bij mannen, wel grappig).
Ik heb gekozen voor Minox en ben er zelf Spironolactone bij gaan gebruiken als anti-androgeen.
Ook gezien mijn leeftijd (46) is niet verstandig te lang Androcur en Diane te blijven slikken.

Berber
3 september 2005, 22:02
kan me voorstellen dat je er wat tegenop ziet om te beginnen deze week. Het is toch de vraag hoe je lichaam reageert op nieuwe middelen en het is ook de vraag of het effect heeft op je stemming. Ik hoop voor je dat het wat gaat doen. Is bij jou de diagnose AGA gesteld? Door dhr. Plinck uit Rotterdam? Bij mij is die diagnose door een andere dermatoloog gesteld. Plinck, waarbij ik daarna voor de uitslag van een trichogram kwam, wilde die diagnose in dit stadium nog niet stellen (bevalling en ziekte erna zouden waarschijnlijk de oorzaak zijn (waarbij AGA wel een optie is), echter ik twijfel hier zelf erg aan). Wel schreef hij Minoxidil voor. Erg bewerkelijk trouwens! Als jij Plinck vergelijkt met dhr. Munte, in welke arts had jij meer vertrouwen (qua kennis dan, niet qua omgangsvormen)? Ik zit nu met twee diagnoses en moet een jaar gaan wachten hoe e.e.a. zich voortzet. Ik denk erover om een derde dermatoloog in te schakelen en kom meermalen dhr. Munte tegen. Zou jij hem aanraden?

groetjes, Berber

kas
5 september 2005, 14:48
Dank voor je reactie.
Doet me goed af en toe ff een steuntje in de rug te krijgen. Heb op zich wel vertrouwen in deze aanpak. Bijwerkingen moeten blijken, heb hier op forum erg vaak gelezen dat vrouwen zo'n last hadden van bijwerkingen diane. Die heb ik echt nooit gehad, eigenlijk alleen maar baat ervan.
Als ik de bijlsuiter diane vergelijk met andro-cur dan lijken de bijwerkingen die je kunt verwachten op elkaar.
Enfin... ik heb er echt wel wat voor over om mijn haar te houden.... dat het zo dan moet neem ik maar voor lief.
Waarom wil je geen androcur meer? want als ik de bijlsluiter lees wordt dit toch echt ook voorgeschreven aan zowel pre als postmenopauzale vrouwen...
Groetjes
Kas

kas
5 september 2005, 14:59
Hoi Berber,

Ik zou zelf geen jaar wachten... e.e.a. ligt er een beetje aan of je met je haaruitval ook symptomen ervaart van eerder vet worden van het haar, al dan niet plaatselijk meer (inhammen,kruintje) Als ik voor mezelf spreek,,, e.e.a. startte na een miskraam maar ik voelde dat het niet goed was vanwege m.n. veel vetter haar dan ik normaliter had en echt veel meer dan ik gewend was.
Ik had ook wel eens last gehad van meer haarverlies na een periode van een griepje of na de zomervakanties maar dan bleef de conditie hetzelfde.
Je vraagt naar mijn ervaringen met Plinck versus Munte. Ik heb voor Plinck op het menselijk vlak geen goed woord over, dat hele instituut incl. de secr. zijn zeer onprettig. Verder heeft Plinck mij gezegd dat Minox. het enige is dat hij voor vrouwen kan doen. Dit klopt dus feitelijk niet...... want de andere benadering van het onderdrukken van de androgenen, diane-androcur heeft hij niet aangeroerd??? Toch vreemd vind ik. Ik heb aan hem gevraagd over de diane en hij deed dit af dat dit op zich geen kwaad kon ter ondersteuning en dat dit een goed anticonceptiemiddel is....!!
Kortom, Plinck zal zeker een deskundig dermatoloog zijn, maar ik wil er niet meer heen omdat ik vind dat hij zijn deskundigheid veel te eenzijdig toepast.
Verder is haar .... zeker voor vrouwen.... emotie! en als hij botweg tegen mij zegt dat ik de zekerheid heb dat ik kaal word als ik geen minox gebruik heeft dit bij mij tot een regelrechte depressie geleid.
Munte waar ik op 16-8 was zegt andere dingen... hij benadert het probleem op verschillen manieren en stelt verschillende manieren voor ter aanpak. Omdat ik altijd veel baat had bij de diane (slikte diane en wist niet eens dat ik aga had) stelde hij androcur erbij voor. Verder is het een fijne vent die je met respect behandeld. Ik heb geloof in de aanpak van deze dermatoloog en of ik androcur kan verdragen..... ja dat moet blijken. IK heb wel heel erg veel over voor mijn haar en als het daar beter mee gaat dan gaat het meestal met mij ook echt goed.
Ik hoop dat je er iets aan heby bij het bepalen van jouw keuze... wachten of verder laten onderzoeken.
Sterkte en groetjes... Geniet ff van het prachtige weer nog nu het nog kan!!
Kas!

Georgie
5 september 2005, 16:04
Dank voor je reactie.
Doet me goed af en toe ff een steuntje in de rug te krijgen. Heb op zich wel vertrouwen in deze aanpak. Bijwerkingen moeten blijken, heb hier op forum erg vaak gelezen dat vrouwen zo'n last hadden van bijwerkingen diane. Die heb ik echt nooit gehad, eigenlijk alleen maar baat ervan.
Als ik de bijlsuiter diane vergelijk met andro-cur dan lijken de bijwerkingen die je kunt verwachten op elkaar.
Enfin... ik heb er echt wel wat voor over om mijn haar te houden.... dat het zo dan moet neem ik maar voor lief.
Waarom wil je geen androcur meer? want als ik de bijlsluiter lees wordt dit toch echt ook voorgeschreven aan zowel pre als postmenopauzale vrouwen...
Groetjes
Kas

Ik wil geen Androcur vanwege mijn leeftijd. Na de menopauze wordt het slikken van synthetische hormonen over het algemeen afgeraden. In principe zou dat bij mij dus nog tot over een jaar of 4-5 moeten zijn. Ik zou dan dus toch willen stoppen. Ik heb dus besloten eerst een andere aanpak te kiezen, met minder effecten op het lichaam. Tot nu toe met succes, gelukkig. Hoewel ik nog maar een paar maanden met Minox en Spiro bezig ben, heb ik al aardige hergroei. Ik moet ook wel zeggen dat mijn haaruitval nog niet echt desastreus was. Ik zal binnenkort eens foto's posten van januari (ten tijde van mijn bezoek aan Intermedica) en nu. Ben alleen net verhuisd, dus nog druk.

Bijwerkingen ben ik op zich niet zo bang voor, heb ik met de Diane ook nooit gehad.

Het is altijd maar afwachten: bij de een werkt een middel gigantisch goed, bij de ander nauwelijks of niet. Er zitten hier op het forum een vrouw bij wie Finasteride heel goed werkt, terwijl er ook iemand is bij wie het het tegenstelde effect heeft.

Na overleg met de dermatoloog dus deze aanpak (hoewel ik de Spiro er n.a.v. dit forum zelf bij ben gaan gebruiken).

Georgie
5 september 2005, 16:13
Wat ik overigens wel een overweging vond:

volgens de Medicijnenwijzer van Achmea zorgt Androcur voor minder sterke botten en bloedarmoede.

Berber
5 september 2005, 21:58
Hoi Kas,

dat is een duidelijk antwoord over Plinck, daar heb ik veel aan. Zeker als hij zegt dat Minox het enige is dat hij kan doen voor vrouwen. Dat lijkt me inderdaad wat eenzijdig, zoals je al schreef. Ik ben nu enkele weken aan het zoeken geweest op Pubmed en daar wordt wel meer genoemd. De Diane komt er overigens niet goed af, de onderzoeken zijn nogal gedateerd en de resultaten bij alopecia zeer matig. Wel werkt het goed bij acne (en seborrhoe en soms bij hirsutisme). Tegen acne heb ik de diane trouwens zelf 12 jaar lang geslikt, met goed resultaat. Ik ga nu sowieso weer starten met de diane (na 6 jaar stop), wie weet dat het bij mij wel wat doet! De diane in combinatie met 50 mg androcur (stofnaam is cyproterone acetaat, dat wist ik een tijdlang niet, vandaar mijn vraag onlangs naar androcur) heeft wel betere resultaten. Finasteride is nog onvoldoende onderzocht, en zeker niet op pre-menopausale vrouwen dus eigenlijk valt daar nog niet zoveel over te zeggen. Dhr. Verdonschot in Geldermalsen (Intermedica) is er wel erg enthousiast over. Maar het moet langer dan een jaar gebruikt worden, pas na 2 1/2 jaar is het optimale resultaat bereikt, en in een iets hogere dosering dan 1 mg per dag. Maar goed, daar is dus geen goed onderzoek naar verricht dus dan is het toch een stap om het te gaan gebruiken vind ik (alhoewel ik in dit stadium tot veel bereid ben).
In elk geval heb je me overtuigd om een derde opinie te vragen en niet nog een jaar te wachten, zeker niet als Plinck toch geen ander middel voorschrijft dan Minox. Want ook daarvan zijn de resultaten, zoals blijkt uit alle onderzoeken, zeer bescheiden te noemen! Dat beaamt Plinck overigens wel: dat er geen wondermiddelen zijn. Maar als hij toch niets anders gaat doen, maakt dat ik verder ook niet veel te zoeken heb bij hem. En dat je regelrecht in een depressie raakt na zijn opmerking kan ik me goed voorstellen. Mijn gesprekken (2) verliepen eveneens zeer onprettig en hebben me vele slapeloze nachten bezorgd. Als je je in zo'n kwetsbare situatie bevindt kan zo iemand je erg raken met dit soort bot gedrag.
Een jaar wachten is erg lang, levert veel stress op en betekent nog veel meer haarverlies. En wat je kwijt bent, ben je kwijt. Weet jij trouwens wat de uitslag was van jouw trichogram?
Succes vanaf morgen!
groetjes, Berber

Georgie
6 september 2005, 10:28
Met Minoxidil worden bij vrouwen goede resultaten behaald. Wel met de 5%, overigens, 2% doet weinig.

In het haarwoordenboekje staan een paar verwijzingen naar goede onderzoeken.

kas
6 september 2005, 15:09
HOi Georgie, Berber

Bedankt voor jullie beider reactie.. Georgie dat van die bloedarmoede en botten dat wist ik niet bedankt.... ik zal mn op mijn voedingspatroon extra gaan letten.
Georgie je opm. van minox. 5% versus 2 is een goede opsteker voor me als ik in de toekomst besluit dit toch weer te gebruiken (evt. erbij). Opvallend vind ik dat Plinck per definitie 2% voorschrijft. zal dit van 5% onthouden!

Heb van daag eerste pilletje androcur ook naar binnen gewerkt naast de diane en krijg een vaag "angst" gevoel de hele dag maar niet uit mijn kop.
T' is wennen hoor op je 40e hormonen slikken om je haardos te behouden is toch een zure appel vind ik.
Heb moeder van 70 met enorme haardos en zus van 47 met dito bos..... en ik zit met een overschot aan genen van mijn vaders zijde wellicht... want het komt nergens voor in de vrouwelijke lijn.
Vanmorgen bij kapper geweest,.... die overigens nog steeds beweert... dat ze gek zijn in rotterdam en dat iedereen aga heeft die hij knipt als ze mij die diagnose geven.... enfin voor wat het waard is!
In ieder geval prachtige coupe met bereveel volume is het resultaat... voor vandaag ff precies wat ik nodig heb om me wat beter te voelen. Mijn partner roept nog steeds dat "ie" de mooiste vrouw van eindhoven heeft. Heel lief hoor... maar t' is toch een echte kopzorg van me!.


Sorry merk dat ik nogal depri aan te schrijven ben...maar hopelijk vinden jullie dat niet heel erg. Ga zo direkt mijn prachtige dochtertjes uit school halen en ff iets leuks met ze doen!
Groetjes en tot de volgende keer!!
KAS (mijn eigen naam is Kitty) KAS is een bijnaam.

kas
6 september 2005, 15:15
Hoi
Je vroeg nog naar het trichogram. Dat heb ik bij Plinck opgevraagd en gekregen ter betaling van Euro 15 is een kopie dossier naar me gestuurd ik wilde dit perse hebben voor bezoek aan munte.
Ik kan er zelf niet veel wijs uit. Er staat een aantal haren genoemd in de div. fasen (van groei) en afgebroken haren.
Hij deelde me mee bij terugkomst een maand.... na het plukken, dat er "wat verhoogde uitval was" terwijl ik dat op dat moment "bossen" teveel vond.
Mijn situatie was ook dat ik met de diane vanaf 29j tot 39j (+2 zwangerschappen) praktisch geen haar verloor (alleen een paar, 5/10 bij een 2 daagse wasbeurt) niks bij kammen of fohnen.
Wat ik mn merkte vorig jaar was dat het veel vetter werd en jeuk ontstond in comb. met haaruitval dat maakte me ongerust. En terecht blijkt. (werd eerst tot 3x toe door mijn huisarts naar huis gestuurd met verhaal... dat ik gestresst ben en dat ik haaruitval kreeg doordat ik zo'n druk leven leidt 2 kids+baan, vervolgens zei hij dat ik te veel met mijn uiterlijk bezig ben etc.etc.
Uiteindelijk ben ik toen zelf naar Plinck gegaan in mei van dit jaar.
Sorry ik klep maar door vandaag.....
Groetjes en succes!!!@
Kitty

Berber
12 september 2005, 21:05
Hoi Kas (ofwel Kitty) en Georgie,

en, hoe gaat het nu na bijna een week androcur slikken? Is dat vage angstgevoel al weg? Nou, ik ben gisteren gestart met zowel de diane 35, androcur (eerste 10 dagen van de cyclus) en Finasteride 1,25 mg. Ik heb besloten toch het hele rataplan te gaan slikken. Heb gisteren de haaruitval geteld: ik kwam op 600 stuks. De uitdunning gaat nu zo snel dat mensen het gaan opmerken. Vandaag erg somber geweest, ik weet niet of dat door de androcur komt of door de uitval. Hopelijk gaat het snel over.
Maar Kitty, wie heeft de diagnose nou gesteld: Plinck of Munte, bij jou? Als Plinck het over 'wat verhoogd verlies' heeft, dan heeft hij het toch niet over AGA? Weet jij wat het percentage dystrofische haren was in jouw trichogram? Ze hebben 50 haren bovenop weggehaald, en 50 van de boven-zijkant. De anagene (in de groei), telogene (uitgegroeid wachtend op uitval), dystrofische (verzwakt, geminiaturiseerd, beschadigd) en de gebroken haren worden geteld. Dus je krijgt 2 rijtjes. Opgeteld per haarfase krijg je dus de aantallen van elk per 100 haren.

Georgie, nog bedankt voor de tip van de 5%. Volgens Plinck geeft 5% meer bijwerkingen. Volgens de literatuur niet. Dus ik ga elders 5% halen. Kan ik zo 5 maanden voorraad 2% weggooien.

Kas, ben benieuwd hoe het met je gaat!
groetjes, Berber

Georgie
13 september 2005, 10:36
Hoi Kas (ofwel Kitty) en Georgie,


Georgie, nog bedankt voor de tip van de 5%. Volgens Plinck geeft 5% meer bijwerkingen. Volgens de literatuur niet. Dus ik ga elders 5% halen. Kan ik zo 5 maanden voorraad 2% weggooien.

groetjes, Berber

Je hebt iets meer kans op haargroei in gezicht e.d. Ik merk dat wel iets, mijn wenkbrauwen groeien sneller, en ik heb iets meer haar op de bovenlip.

Volgens mij zijn er op het forum wel een paar mensen die 2% gebruiken, je kunt het te koop aanbieden op Medicijnen/oplossingen.

kas
13 september 2005, 12:34
Hoi Berber,

Wat rot voor je dat je zoveel haren verliest op het moment! En heel naar voor je dat het zichtbaar wordt. Ik hoop echt dat je regime gaat werken Succes meid!


Mbt tot je vragen.....
Ik heb inderdaad een week androcur erbij en schreef gisteren nog aan Georgie dat ik zo'n beetje last had van alle bijwerkingen vermeld in de bijsluiter (mn misselijk, diarree etc., lusteloos ) Maarre.... vandaag ben ik gelukkig niet misselijk en heb ik "mijzelf" weer n's ff flink toegesproken en gaat het met de emo.. gelukkig weer beter.
Het is nog (veel) te vroeg om iets te gaan merken van de werking van de androcur... denk ik nu.
Mbt je vraag iz Alopec. Adrogen. moet ik je zeggen dat fijne vriend Plinck (sorry voor de ondertoon) 5 sec. op mijn kop heeft gekeken en toen achter zijn burea ging zitten en ik op z'n kop moest lezen dat ik AGA heb. Toen ik bijna in paniek vroeg of ik dat echt heb, zei hij dat maar dat weet u toch wel???!!
Ik wist helemaal niks daarom ging ik naar die vent toe. Bij een maand later ophalen uitslag en 2% minox. voor een half jaar meegekregen.
By the way.... ik lees her en der dat je minox. zelf moet betalen ik heb de hele handel gewoon bij de verzekering ingediend en kreeg alles vergoed (alleen niet het consult aan Plinck zelf) Dus.. voorzover je dat nog niet geprobeerd had... gewoon ff indienen denk ik baat het niet dan schaadt het niet.

........

Je vraagt naar het trichogram dat heb ik bij Plinck opgevraagd en aan Munte gegeven, er stond inderdaad in wat je schreef maar ik heb nu zelf geen kopie meer, dus ik weet het niet. Munte heeft geen onderzoeken meer gedaan van dien aard (ook geen bloedonderzoek) maar ik verder gegaan op wat er ligt en wat hij zelf gezien heeft. .
Tegen mij zei hij dat ik een milde vorm heb van AGA en al het andere dat ik je al eerder aangaf. En dat hij denkt dat ik helemaal niet kaal wordt (ik heb hem verteld van mijn eerdere ervaring) Hij moest daar een beetje om lachen.... (ik heb er hele nachten om gehuild en echt in het stadium geweest dat ik dacht dat ik er liever niet meer zou zijn... Heb nog wel sessies bij een vr. psych. hiervoor maar daar ga ik mee kappen. Zij heeft zelf een enorme bos haar en vraagt aan mij of ik precies kan uitleggen waarom ik dit zo erg vind.........schiet niet erg op. Wat steeds beter gaat is me te concentreren op de goede dingen die ik "heb" 2 prachtige meisjes van 7 en 2 jaar een kanjer van een vent en veel mensen in mijn omgeving die sowieso van me houden.
........

Ik geloof, omdat ik zoveel baat altijd had bij de diane alleen al, dat ik dit geprobeerd moet hebben. Over 9 mnd terug komen.
Als ik zelf, nu ik zoveel meer weet hierover, (met veel dank aan het haarwerb forum en met andermans lot begane mensen/vrouwen) op een moment beland dat het niet goed meer is voor mijn lichaam om diane (na de menopauze) ik ben 40j. en/of androcur te slikken. Of eerder omdat e.e.a niet zou werken, dan kies ik naar alle waarschijnlijkheid de comb. minox. 5% + spirolactone (androgeenremmer topisch). Maar nu dit ...eerst maar voldoende tijd proberen te geven...
Heel veel groetjes
Kitty

molly
13 september 2005, 20:45
Hoi Berber en Kas,

Ik reageer een beetje laat want ik lees het forum niet dagelijks. Jullie hebben mijn verhaal al gelezen. Ik gebruik nu tweeenhalf jaar Finasteride. En daarbij Diane 35 en minox 5%. Pas na gebruik van Finasteride gebeurde er iets met mijn haar. Ik durf het amper uit te spreken.... Het werd meteen donkerder en het haar werd dikker en weer voller. Het rare is alleen dat ik niet kan zeggen dat de uitval is gestopt. Wel minder maar als ik mijn haar was dan vliegen er toch heel wat haren van mijn hoofd (honderden). Nu moet ik zeggen dat ik al jaren mijn haar niet meer fatsoenlijk kam dus zal er ook wel veel los haar tussen zitten omdat je haar hoe dan ook uitvalt.

Voor geen goud stop ik met Finasteride. Ik weet dat het geen goed spul is maar wat heb je voor keus. Boersma en Plinck zijn het inderdaad niet eens. Vooral Plinck is ernstig. Hij hoorde me echt uit over Boersma en sprak schande over hem. Nou, ik ben blij dat de man bestaat. Tuurlijk verdient hij er zijn geld mee, maar wees blij dat er mensen zijn die het probleem onderzoeken.

Ga zelf pas weer in januari voor controle dus pas dan weet ik echt wat drie jaar Finasteride heeft opgeleverd. Laten we elkaar in elk geval op de hoogte houden.

Van Androcur had ik trouwens begrepen dat dat zin heeft als je als vrouw teveel mannelijke hormonen zou hebben. Dat kunnen ze nakijken.

Je hoeft niet teveel mannelijke hormonen te hebben om Aga te hebben. Het gaat om de omzetting naar dht.

Wij weten het allemaal niet toch we zijn geen dokter.

Berber
15 september 2005, 17:50
Hoi molly,

nee, we zijn inderdaad geen dokters, maar het is wel van belang je goed te informeren over wat je hebt, en verschillende meningen te vragen bij verschillende artsen.
Wat fijn te horen dat Finasteride bij jou werkt. Ik ben er inmiddels ook mee begonnen. Volgens mij valt het wel mee hoe 'slecht' het is. Het wordt al 30 jaar voorgeschreven bij mannen, zonder ernstige bijwerkingen. Sporadisch komt kanker voor, en als het dan ontstaat dan is de kans iets groter dat het kwaadaardiger is. Maar die onderzoeksresultaten zijn niet herhaald. Ook de kans op borstkanker bij mannen is onderzocht: mannen die finasteride slikken hebben geen grotere kans op borstkanker dat mannen die geen f. slikken.
Hoe het bij vrouwen zit is minder onderzocht, maar het wordt al langer gebruikt bij overbeharing en lijkt geen ernstige bijwerkingen te hebben. Het blijft oppassen natuurlijk. Androcur en de diane-35, waarmee ik onlangs ook begonnen ben, hebben meer bijwerkingen en zijn 'gevaarlijker'. Alhoewel veel vrouwen het langdurig gebruiken zonder klachten. Het is trouwens niet per definitie zo dat alleen vrouwen met een te hoog mannelijke hormoon-gehalte of mannelijke kenmerken (overbeharing, acne, etc) reageren op androcur. Dat wisselt steeds per onderzoek!
Wanneer begon jij effect te merken van de finasteride? Het duurt minstens een jaar voordat je effect kunt hebben zie de arts. Was dit bij jou het geval? En deed de dianepil nou wat bij jou?
groetjes, Berber

Tiuri
15 september 2005, 18:04
Van Androcur had ik trouwens begrepen dat dat zin heeft als je als vrouw teveel mannelijke hormonen zou hebben. Dat kunnen ze nakijken.Cyproteronacetaat werkt tegen AGA omdat het de androgeenreceptoren blokkeert. Het wordt niet voorgeschreven om hormoonwaarden te doen dalen.

Je hoeft niet teveel mannelijke hormonen te hebben om Aga te hebben. Het gaat om de omzetting naar dht.Nee, het gaat om de gevoeligheid van de androgeenreceptoren die aan de cellen van het haarzakje vastzitten.

Voor geen goud stop ik met Finasteride. Ik weet dat het geen goed spul is maar wat heb je voor keus. Boersma en Plinck zijn het inderdaad niet eens. Vooral Plinck is ernstig. Hij hoorde me echt uit over Boersma en sprak schande over hem. Nou, ik ben blij dat de man bestaat. Tuurlijk verdient hij er zijn geld mee, maar wees blij dat er mensen zijn die het probleem onderzoeken.Zowel Plinck als Boersma leveren geen enkele constructieve bijdrage aan het haarprobleem. Ze zijn echt alleen maar bezig met geld verdienen.

Ikzelf vind het echt een schande dat een afgestudeerd arts (zelfs dermatoloog!) finasteride aan vrouwen voorschrijft. Ik weet dat sommige vrouwen op forums positief zijn over dit middel, maar als arts heb je daar toch niets mee te maken. Dan moet je uitgaan van wetenschappelijke onderzoeken. Er is geen enkel serieus wetenschappelijk onderzoek dat de werking van finasteride bij vrouwen aantoont, en ik geloof er dan ook heilig in dat dit middel voor 99% van de vrouwen nutteloos is om te slikken.

De gevaren van finasteride bij vrouwen zijn ook slecht onderzocht, en dus loop je een zeker risico als je dit gaat slikken als vrouw. Daar komen de gevaren bij zwangerschappen nog eens bij. Al met al zouden vrouwen dit gewoon niet moeten slikken, en dat staat ook heel duidelijk in de bijsluiter.

Als arts moet je je oordeel gewoon baseren op deze gegevens en het middel NIET voorschrijven aan vrouwen. Boersma en Plinck schrijven het toch voor omdat ze er grof geld aan verdienen, dat is de enige reden. Ze geven blijkbaar niets om de veiligheid van de patiënt. Intussen werpen ze zich listig op als redder van de vrouwelijke haarverliezer, als een van de weinigen die oog hebben voor het leed dat vrouwen ervaren die onder haarverlies lijden. Puh! :mad:

Deze uitspraak Molly vind ik dan ook erg riskant:

Wij weten het allemaal niet toch we zijn geen dokter.Ga er nooit vanuit dat dokters per definitie alles weten! Probeer je zoveel mogelijk zelf in te lezen, er zijn zat betrouwbare bronnen voor iedereen voorhanden (bijv. internetsites).

Berber
15 september 2005, 21:59
Tiuri,
Plinck schrijft beslist geen Finasteride voor aan vrouwen hoor! Hij is er falikant op tegen. Boersma en een aantal andere artsen schrijven het wel voor aan vrouwen. En het is ook niet waar dat er in het geheel geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de werking van finasteride waarbij positieve resulaten zijn behaald. Er is een zeer recente studie van Prof. Trueb in Zurich, die finasteride 2.5 en 5 mg aan 5 postmenopausale vrouwen (normoandrogeen dus zonder afwijkende hormoonwaarden in het bloed) heeft voorgeschreven gedurende 18 maanden, waarbij zeker wel resultaat! Bij 2 zelfs heel goed, bij 1 redelijk en bij 2 heel klein tot geen verandering (dus geen verslechtering ook). Verder is er een studie onder 4 vrouwen en een casestudy met zeer gunstig resultaat. Dus zeer kleine groepjes, waarvan je de resultaten dus niet mag toeschrijven aan hele volksstammen. Maar ook resultaten die uitnodigen tot nieuw en groter onderzoek!
Er moet ook niet al te hysterisch gedaan worden over finasteride overigens. Het wordt al jaren gebruikt door vrouwen met hirsutisme, zonder dat er ooit een bijwerking van belang gevonden is. Nee, de diane en androcur, daar zijn wel degelijk risico's aan verbonden. Met androcur mag je beslist niet zwanger worden, en toch wordt het al 40 jaar !!!! voorgeschreven aan vrouwen!

groet, Berber

Loveli
16 september 2005, 04:13
Hi,

Een paar opmerkingen van mij over de pil, finasteride en bijwerkingen.
Ik heb 8 maanden finasteride geslikt en ga er nu mee stoppen. Ik ben ermee begonnen omdat er nauwelijks bijwerkingen van waren, ik heb zelfs nooit de pil willen slikken ivm bijwerkingen. Nu ga ik ermee stoppen omdat ik last heb van bijwerkingen. Als ik nog even doorga met slikken zit ik waarschijnlijk onder de striae en spataderen. Dan maar levenslang aan de Minox. Wel het vermelden waard, dat ik overgevoelig ben voor veel dingen en sneller dan 'normale mensen allergisch reageer, onder andere kan ik niet tegen een aantal B-vitamines.

Mij zijn de pillen voorgeschreven door een bevriende arts, die co-schappen heeft gelopen bij Boersma. Ik heb geen negatieve verhalen gehoord over geldklopperij. Hij vond het schandalig dat middelen voor vrouwen om haaruitval te voorkomen niet vergoed worden door de verzekering en heeft geen aandelen Propecia...
Een gynaecoloog (via via een bekende) heeft een van zijn patientes toevertrouwd dat hij ook finasteride sikte tegen haaruitval. Hij stelde haar gerust toen ze hem vertelde dat ze finasteride had geslikt voor de zwangerschap en zei dat finasteride een weinig schadelijk middel is.

Bij mij zijn de grootste problemen begonnen bij mijn tweede serie pillen, die van een andere makelij zijn dan de eerste batch, de pillen zijn geproduceerd in Spanje. Van de eerste serie had ik betrekkelijk weinig last. Er zijn 2 mogelijkheden: ik krijg nu pas last van bijwerkingen of de spaanse pillen zijn 'nep'. Van mijn bevriende arts hoorde ik dat, na Viagra, pillen met finasteride hoog op de lijst van vervalste medicijnen staan.

Tussendoor ben ik 2 weken gestopt met slikken, ivm de spataderen. Uit armoede ben ik weer gaan slikken, want het viel weer met bossen uit. Voor mij staat vast: als ik finas blijf slikken, blijft m'n haar. Het werkt bij mij, op m'n har en helaas ook op m'n onderhuids bindweefsel.

In de Dianepil zit -naast hormonentroep- (naar mijn mening) 10 mg andere 'troep'. Bijwerkingen als depressiviteit heb ik niet nodig. Ik heb altijd gezegd dat ik liever kaal word dan depressief, hoewel dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Ook krijg je door de pil libidoverlies (wetenschappelijk onderzocht). Liever kaal en libido, dan m'n libido kwijt. Natuurlijk word ik liever helemaal niet kaal, maar die optie schijnt er voor mij niet in te zitten.

Zaterdag ga ik naar Intermedica en hoop wat antwoorden te krijgen over mijn problemen door de finas. Natuurlijk geef ik het door als ik er wijzer van word.

Groetjes, Li (29)

Georgie
16 september 2005, 10:23
Tiuri,
Plinck schrijft beslist geen Finasteride voor aan vrouwen hoor! Hij is er falikant op tegen. Boersma en een aantal andere artsen schrijven het wel voor aan vrouwen. En het is ook niet waar dat er in het geheel geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de werking van finasteride waarbij positieve resulaten zijn behaald. Er is een zeer recente studie van Prof. Trueb in Zurich, die finasteride 2.5 en 5 mg aan 5 postmenopausale vrouwen (normoandrogeen dus zonder afwijkende hormoonwaarden in het bloed) heeft voorgeschreven gedurende 18 maanden, waarbij zeker wel resultaat! Bij 2 zelfs heel goed, bij 1 redelijk en bij 2 heel klein tot geen verandering (dus geen verslechtering ook). Verder is er een studie onder 4 vrouwen en een casestudy met zeer gunstig resultaat. Dus zeer kleine groepjes, waarvan je de resultaten dus niet mag toeschrijven aan hele volksstammen. Maar ook resultaten die uitnodigen tot nieuw en groter onderzoek!
Er moet ook niet al te hysterisch gedaan worden over finasteride overigens. Het wordt al jaren gebruikt door vrouwen met hirsutisme, zonder dat er ooit een bijwerking van belang gevonden is. Nee, de diane en androcur, daar zijn wel degelijk risico's aan verbonden. Met androcur mag je beslist niet zwanger worden, en toch wordt het al 40 jaar !!!! voorgeschreven aan vrouwen!

groet, Berber

Er zijn helaas meer onderzoeken, op veel grotere schaal, die aangeven dat Finasteride bij post-menopausale vrouwen absoluut geen effect heeft... Ook volgens Merck, de fabrikant, is dat het geval. Die is er ook mee bezig geweest, maar heeft inmiddels de onderzoeken bij vrouwen op dit vlak stopgezet.

De hier genoemde onderzoeken zijn over zulke groepjes gedaan, dat ze echt niet representatief genoemd kunnen worden.

molly
16 september 2005, 10:42
Wauw, dit wordt wel een heftige discussie. Hartstikke goed want het gaat natuurlijk wel ergens om.
Wat blijkt is dat men overal toch weer andere info krijgt. Wat ik wel wil zeggen is dat Boersma mij nooit heeft gezegd dat Fina wetenschappelijk is getest maar dat slechts het gebruik onder vrouwen nu het e.e.a. aantonen.
Ik hoef niemand hier uit te leggen wat de invloed van haaruitval op je psycho-sociale welbevinden heeft. Het is voor mij het proberen waard geweest. Echter ik heb twee kinderen en ik geloof niet dat ik het voor het krijgen van mijn kinderen zou hebben aangedurfd om Fina te nemen. Dat risico is me dan te groot.
Ik heb geen enkele (merkbare) bijwerking. Overigens wel van die nep-Diana pil die ik een paar maanden heb geslikt.

Wanneer Fian begon te werken? In mijn beleving vrij snel, na een maand of twee werd het al donkerder volgens mij.
Gebruik van Minox had bij mij alleen groots effect na de perioden van borstvoeding maar toen viel mijn haar dan ook echt met bossen tegelijk van mijn hoofd. Na een maand of twee werd de werking dan weer veel minder.

Uiteindelijk is 7 maanden zwanger zijn nog de beste oplossing volgens mij want dan valt er werkelijk geen haartje uit je hoofd. Al die vrouwelijke hormonen doen hun werk. Ik heb wel eens gevraagd of het niet mogelijk was om die hormonen toe te dienen. Maar volgens Boersma is dat pas echt gevaarlijk.

molly
16 september 2005, 10:46
Berber,
Ik ben echt heel benieuwd hoe de Finasteride werkt bij jou. Ik merkte door het gebruik van de Diane geen verschil in de uitval. Maar misschien is het zo dat als je het niet gebruikt het toch weer sneller uitvalt. Je weet het niet. Daarom gebruik ik dan ook Fina, Minox en de Diane tegelijk. Groet

molly
16 september 2005, 10:57
Tiuri,
Je hebt het over betrouwbare bronnen. Is het niet zo dat iedereen van alles op internet kan zetten? Je kan de meest fantastische sites ontwerpen. Dit forum met ervaringsdeskundigen op het gebied van gebruik van diverse middelen en medicijnen is geweldig. Ik denk dat het afhangt van hoe je lijdt onder het probleem van haaruitval, wat voor risico's je wil nemen. Mensen met andere ziekten proberen vaak ook alles. Inderdaad Aga is misschien geen ziekte maar kan wel behoorlijk je leven beinvloeden.

Berber
16 september 2005, 11:03
Hoi Molly,

is bij jou dan echt Alopecia Androgenetica vastgesteld? Want volgens Intermedica kan Finasteride pas na een jaar effect gaan vertonen, als het al wat doet! En bij jou werkte het na 2 maanden al! Dat is theoretisch niet mogelijk!
Heb jij ook last van verhoogde haaruitval of is het alleen zo dat je de groeicyclus van je haar verkort is? Bij mij vallen er nu zo'n 600 haren per dag uit. Ik heb een aantal dagen de uitval bijgehouden. Dit is erg veel, en in een jaar tijd ben ik dan ook een substantieel deel van mijn haar kwijt. Tussen de wat langere haren zit een hele 'krans' van korte donkere haren op mijn hoofd, in verschillende lengtes, die na ongeveer 1 tot 6 maanden weer uitvallen. Typisch AGA. De follikels zijn verkleind, beschadigd, de cyclus is verkort naar enkele maanden i.p.v. jaren.
Zijn er andere vrouwen die iets kunnen vertellen over de snelheid waarbij zij hun haar (hebben) zien verdwijnen? Ik lees ook steeds over vrouwen die het al jaren hebben. Dan moet het wel veel trager gaan dan bij mij! Die excessieve haaruitval komt ook niet bij iedereen voor. Ik ben na een bevalling flink ziek geweest en dat kan het tempo van de AGA flink versneld hebben (waarschijnlijk).
groetjes, Berber

Berber
16 september 2005, 11:16
Hoi Tiuri,

ik ben het helemaal met je eens, en heb dat ook al geschreven: deze onderzoeksgroepen zijn te klein om uitspraken te kunnen doen over grote groepen! Het is echter wel zo, dat deze resultaten zullen leiden tot grootschalige onderzoeken.
Je kunt op PubMed alle samenvattingen van betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek bekijken. Dus uit de grote internationale tijdschrijften. Om daarin te mogen publiceren moet het onderzoek aan de hoogste, internationaal vastgestelde, eisen voldoen. Als je hierop termen intoetst als FPHL (Female Pattern Hair Loss = de geprefereerde term in wetenschappelijk onderzoek; of Alopecia Androgenetica, finasteride, cypproteron etc etc) dan krijg je duizenden artikelen. Ik heb er inmiddels in de afgelopen maanden ook echt duizenden gelezen, en ik kan je vertellen dat de onderzoeken elkaar in veel gevallen radicaal tegenspreken. Hoe dit komt? Heel veel factoren kunnen daarbij een rol spelen. Kleine verschillen in bijvoorbeeld het 'meten' van het aantal haren, de duur van een onderzoek, de belangen (jawel) van de onderzoekers! Zelfs in de hoogste kringen spelen factoren als 'ik heb gelijk en zal dat bewijzen ook' een rol. Ik heb wat vrienden en kennissen in de research wereld en als je de verhalen hoort dan word je soms niet blij.

Het kan ook jaren duren voordat een middel als bijvoorbeeld finasteride goed opnieuw onderzocht wordt. Geld speelt daarbij een zeer grote rol. Haaruitval bij vrouwen heeft in onderzoeksland geen enkele prioriteit omdat het niet gaat om een levensbedreigende aandoening. Ik wil beslist geen pleidooi houden voor finasteride, maar wel voor verder onderzoek van het middel. En dus tegen het bij voorbaat uitsluiten van de mogelijkheid dat dit (of elk ander middel) zou kunnen werken.

groet, Berber

kas
16 september 2005, 11:54
Hoi

Heb jullie discussie met belangstelling gelezen. Ook hieruit blijkt eens te meer dat hetgeen voor de een werkt bij de ander niet of niet significante aanslaat.
Ik zie dat enkele van jullie androcur omschrijven als echt gevaarlijk en diane heeft ook "troep" . Op zich zit daar natuurlijk een kern in van waarheid maar als het echt zo slecht zou zijn (bijwerkingen op lange termijn) met deze middelen die al heel lang op de markt zijn zouden deze allang van de markt gehaald zijn.

Mi daarom echt van belang (geen plinck of boerma, want plinck mag wel iets zeggen over boerma lees ik hier maar zelf is hij ook niet te vertrouwen vind ik). wederom een dermatoloog te vinden die echt betrokken is en dan ook nog met een meer dan gemidd. kennis van haarproblemen.

Verder denk ik, werkend in een medisch bedrijf, dat onderzoeken naar haarproblemen in algemen zin (man+vrouw) / medicatie wel binnen afzienbare periode wel meer gaat plaatsvinden omdat de tendens is dat aangetoond steeds meer jonge vrouwen (+mannen) met dit probleem te maken krijgen en dat de psychische problemen die dit met zich mee (kan) brengen enorm zijn (dat kost ook heel veel geld). Aantasting van het uiterlijk wordt steeds meer gezien en erkend als een maatschappelijk probleem waar geld voor vrij gemaakt moet worden.

VB kijk maar naar het feit dat een aantal cosmetische ingrepen; flaporen, borstverkleining etc. die vroegen abso. uit eigen zak betaald moesten worden nu wel vergoed worden men erkend de psych probl. die dit met zich kan brengen.
Kitty
.




.

Birgit Jansen
16 september 2005, 13:42
HOi,


Ik slik net als Molly finasteride 1mg, de diane pil en gebruik minoxidil 5%, na mijn tweede zwangerschap ben ik hiermee begonnen. Ik had 6 weken borstvoeding gegeven en ben toen gestopt en aan het hele regime gegaan en helaas had ik toch 3 maanden na de bevalling hevige haaruitval wat je bij veel vrouwen hoord maar ongeveer 2 maanden na het gebruik van de middelen begon het effect te hebben en had ik voor het eerst van mijn leven nauwelijks haartuitval, zo een 4 haren per kambeurt. Inmiddels neemt de haartuitval weer wat toe naar zo een 15 haren per kambeurt en als ik nu door mijn haren ga komen er altijd wel wat mee wat even helemaal weg was. Ik volg het regime nu ruim een jaar.
Ik weet eigelijk ook niet welk middel het beste werkt.
In het verleden had ik de diane pil tegen acne maar dit werkte niet tegen de haaruitval. zo een 12 jaar geleden gebruikt ik minoxidil en had ook niet het idee dat het werkte.
Nou begreep ik van Dr Munte dermatoloog dat minox 1% geen zin heeft maar je beter meteen aan de 5% kunt gaan.
In de toekomst wil ik toch met een medicijn stoppen zoals de diane pil die had nooit effect maar de angst door de hormoondaling dan weer erger haaruitval te krijgen daar moet ik toch niet aan denken.

Eigenlijk zouden de dermatologen moeten samenwerken en onderzoeksgegevens van de patienten bijhouden en uitwisselen dat zou voor ons misschien nuttige informatie kunnen opleveren.
Ik begreep dat Dr Munte ook wel eens een artikel geschreven heeft over de Finasteride bij vrouwen ik weet helaas niet waarin.
Dr Munte kan ik altijd emailen met vragen ideaal ik hoef niet altijd naar Rotterdam ook niet voor herhalingsrecepten.

groetjes Birgit

Tiuri
17 september 2005, 12:05
Tiuri,
Je hebt het over betrouwbare bronnen. Is het niet zo dat iedereen van alles op internet kan zetten? Hoi Molly,
Je hebt gelijk: op internet staat een hoop troep. Vooral op forums wordt er nog wel eens wat gepaniekeerd door leden, wat de kwaliteit van de posts niet ten goede komt. Ik heb echter na lang oefenen en zoeken wel wat betrouwbare bronnen gevonden op internet over dit soort zaken. Vooral gewoon harde wetenschappelijke info vind ik belangrijk, en daar heb ik het Haarwoordenboekje ook op gebaseerd.

Hoi Tiuri,

ik ben het helemaal met je eens, en heb dat ook al geschreven: deze onderzoeksgroepen zijn te klein om uitspraken te kunnen doen over grote groepen! Het is echter wel zo, dat deze resultaten zullen leiden tot grootschalige onderzoeken.
Je kunt op PubMed alle samenvattingen van betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek bekijken. Ik heb er inmiddels in de afgelopen maanden ook echt duizenden gelezen, en ik kan je vertellen dat de onderzoeken elkaar in veel gevallen radicaal tegenspreken.Hoi Berber,
Wat goed dat je ook zelf PubMed afspeurt! Dat is heel erg leerzaam he? Ik vind PubMed een heerlijke site om op rond te neuzen, fantastisch dat de samenvattingen van alle belangrijke medische artikelen daar gewoon gratis te raadplegen zijn. Van onschatbare waarde!

Ik ben het alleen niet met je eens dat er veel tegenstrijdige onderzoeken zijn over finasteride. Inderdaad zijn er wat kleine onderzoekjes te vinden die zeggen dat finasteride wel werkt bij vrouwen met AGA, maar wees op je hoede: lang niet ieder onderzoek dat met PubMed te vinden is, is betrouwbaar!

Goede medisch-wetenschappelijke onderzoeken voldoen in ieder geval aan de volgende vier basiseisen:

1) De testgroep moet groot zijn (n is vaak de letter waarmee het aantal proefpersonen aangeduid is, voor haargroeimiddelonderzoeken heb je MINSTENS n=50 nodig).
2) Er moet een controlegroep zijn die een placebo (=nepmedicijn) slikt.
3) De patiënten mogen zelf niet weten of ze een placebo of een echt middel slikken.
4) De betrokken artsen mogen niet weten of de patiënten een placebo of een echt middel slikken: deze info moet tot het einde van het onderzoek gecodeerd (versleuteld) zijn.

Alle onderzoeken die een werking van fina bij vrouwen aantonen zijn wetenschappelijk waardeloos omdat ze aan geen van al die vier basiseisen hebben voldaan, helaas.

Het grote onderzoek naar de werking van fina bij vrouwen dat WEL aan alle eisen voldoet, is uitgevoerd door de Universiteit van San Francisco in opdracht van Merck (PubMed: 11050579 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=11050579)). Dit onderzoek is heel helder in de conclusie: het slikken van finasteride heeft voor vrouwen geen enkele zin. Punt.

Ik vind het een geruststelling om hier te lezen dat Plinck blijkbaar geen fina voorschrijft aan vrouwen. Iedere arts die dit wel doet (Boersma!) laat in mijn ogen zien dat ie compleet ongeschikt is voor het vak.

Berber
17 september 2005, 22:03
Hoi Tiuri,

nee, ik bedoelde ook niet het onderzoek naar de werking van finasteride, daar zijn er maar 5 van waarvan 4 niet representatief! Ik bedoelde de vele onderzoeken naar de werking van o.a. cyproterone acetate (androcur), de diane-35, spironolactone, flutamide etc. Grote onderzoeken, gedaan in vele jaren, spreken elkaar vaak volledig tegen. Dat artikel waar jij ons onlangs op attendeerde over spiro. & cyprot. ac. waarbij 88% van de vrouwen er baat bij zou hebben (44% stilstand en 44% hergroei) vind ik een voorbeeld van een juichartikel waar ik niet veel vertrouwen in heb, al komt het van Pubmed, was me inderdaad al bekend. Er zijn al zoveel studies gedaan en meestal komt er uit dat het bij ongeveer 50 % van de vrouwen enigszins resultaat heeft. Hergroei wordt sowieso vrijwel nooit genoemd, slecht vermindering van uitval. En in sommige studies wordt geconcludeerd dat het helemaal niets doets (zoals in een studie waarin flutamide als enige middel werkt, en cypro, spiro en fina niet). En de ene keer maakt het uit welk serum ferritin level iemand heeft, of hoeveel mannelijke hormonen, en de andere keer maakt het weer niets uit.
Alles bij elkaar pleit dit ervoor (en dat wordt steeds vaker genoemd) dat er bij vrouwen meerdere factoren een rol spelen en dat het per vrouw vanbelang is om te kijken hoe e.e.a. in elkaar zit. Heel anders dus dan hoe er in ML mee wordt omgegaan. Ik heb zowat gesmeekt om uitgebreid onderzoek (i.v.m. combinatie bevalling en ziekte), maar dat is uitgesloten. Niemand wil het uitvoeren. Dus ik heb over enige tijd een afspraak in het buitenland. Weet je, al is er niets te vinden, het gaat er toch ook om dat je alles doet wat mogelijk is? Pas dan kun je je gaan richten op acceptatie van het vreselijke gegeven dat je kaal wordt.
Ik ben net bij een pruikenmaker (een heel ervaren iemand die goed aangeschreven staat) geweest, om me eens te laten voorlichten (het komt er waarschijnlijk toch een keer van en dan kun je maar beter weten wat je te wachten staat) en het viel me vreselijk tegen. Het zit verschrikkelijk, je uiterlijk verandert er toch heel erg door, het is tijdrovend elke dag en het blijft stressvol met wind en sport en dergelijke. Het viel me eigenlijk heel erg tegen. Ik had verwacht dat ik wat geruster zou zijn, maar mijn drive om verder te gaan met onderzoek en te proberen of bepaalde middelen werken, is er alleen maar groter door geworden!

Zijn er vrouwen op dit forum die ervaring hebben met de overstap naar haarwerken? Hoe is dat gegaan? Stapsgewijs? In 1 keer? Zag de omgeving het?
Het valt mij namelijk wel op dat er veel vrouwen op dit forum zitten die al jaren AGA hebben maar geen haarwerk dragen. Gaat het dan zoveel langzamer bij jullie? Ik heb het pas een jaar en er is al zoveel haar verdwenen, dat hou ik niet nog een jaar vol zonder aan de pruik te gaan!

groetjes, Berber

Tiuri
18 september 2005, 14:21
Hoi Berber,

Aha, je had het dus niet alleen over de onderzoeken naar fina, maar over onderzoeken naar allerlei verschillende middeltjes. Ik snap goed wat je bedoelt. Inderdaad is het zo dat de onderzoeken die er gedaan zijn naar FPB niet echt tot een uniforme uitslag komen.

Ik weet alleen niet of de conclusie die je hieruit trekt juist is. Ik vraag me af of het werkelijk zo is dat de oorzaken van FPB bij vrouwen zo verschrikkelijk verschillend zijn. Ik denk dat de verschillende uitkomsten van de onderzoeken ook te wijten zijn aan het feit dat de onderzoeken gewoon niet goed worden uitgevoerd.

FPB is een beetje een ondergeschoven kindje als je het vergelijkt met MPB. Er zijn ten eerste meer mannen die AGA hebben dan vrouwen. Helaas is ook de farmaceutische industrie erg afhankelijk van geld, en dus wordt er meer onderzoek gestoken in de aandoeningen waar de meeste mensen last van hebben. Maar ten tweede is FPB nog helemaal niet goed "geëmancipeerd": heel veel mensen weten niet eens dat vrouwen ook kaal kunnen worden.

Dit zie je gewoon terug in het onderzoek dat gedaan wordt naar FPB. Er wordt weinig onderzoek gedaan, en het onderzoek dat dan uiteindelijk wordt gedaan, is slecht uitgevoerd. Er zijn bijv. maar weinig dubbelblinde onderzoeken gedaan. Het voorbeeld dat jij noemt van die studie die ik hier onlangs publiceerde is weer een goed voorbeeld. Ik ben het dus met je eens dat deze studie met een flinke korrel zout gelezen moet worden.

Ik denk dat als het onderzoek naar FPB wat serieuzer genomen zou worden, de oorzaken en de juiste middelen wel duidelijker zouden zijn. In mijn ogen komt de tegenstrijdigheid van de onderzoeken door de slechte uitvoer ervan.

Ik vind het vervelend om te lezen dat je in zo'n rap tempo je haar aan het verliezen bent. :( Ik leef met je mee, en hoop dat ook voor jou het nooit nodig zal zijn een haarwerk aan te schaffen! Want dat je je daar ellendig bij voelt kan ik me ook goed voorstellen hoor.

Ik las ook in je post dat je het niet voor elkaar krijgt om een uitgebreid onderzoek te laten doen bij je? Dat vind ik erg vreemd. Ik zou het daar niet bij laten zitten. Neem ook eens contact op met Lanne, die heeft een keer haar DHT-waarden laten meten. Zo'n uitslag zou al erg handig zijn.

Gebaseerd op de ervaring die ik heb met AGA zou ik de volgende middelen adviseren aan vrouwen:

Absolute must:
1) Minoxidil 5%
2) HairMax LaserComb

Eventuele toevoegingen:
3) Spironolacton (oraal of topisch) - AR-blocker
4) Drospirenon - AR-blocker (anticonceptie)
5) Dutasteride? - 5AR-blocker
6) Copper peptides (Tricomin) - anti-inflammation
7) Cyproteronacetaat - AR-blocker (anticonceptie)
8) Flutamide - AR-blocker

De eerste twee zou ik dus zeker in je regimen doen. Waarom? Om de eenvoudige reden dat dit de enige twee middelen zijn waarvan keihard bewezen is (of op dit moment bewezen wordt, zoals bij de Lasercomb) dat ze goed werken tegen FPB.

Nummer 3 t/m 8 zou ik zeker niet allemaal tegelijk gebruiken, maar als ik een vrouw was met AGA zou ik een beetje uittesten welke van deze nu het beste werken. Dus door middel van rouleren kun je dan in een paar jaar weten wat nou het beste werkt. Dutasteride heb ik met een vraagteken aangegeven, omdat er zowel over de werking als over de veiligheid bij vrouwen nog weinig bekend is. Maar ik heb zelf wel hoge verwachtingen van dit middel bij vrouwen.

Vergeet verder niet dat de ontwikkelingen rond medicijnen tegen AGA niet stil staan. Op een dag zal er vast een goed middel op de markt komen. Lees bijv. eens de thread over Sonic Hedgehog. De verwachtingen zijn dat dit ook uitstekend zal werken tegen FPB. En als dit er uiteindelijk niet komt, zal er wat anders komen.

Waarschijnlijk wist je het meeste al dat ik je vertelde, maar misschien heb je er wat aan. Ik hoop het! Succes in ieder geval met het vinden van een juist regimen.

Georgie
18 september 2005, 16:41
Ik heb zelf ook gedacht over Flutamide, maar vind het niet zo'n aanrader, vanwege de invloed op de lever.


Het Geneesmiddelenrepertorium zegt daar het volgende over:
4.4 Speciale waarschuwingen en bijzondere voorzorgen bij gebruik

Wegens het risico op leverfunctiestoornissen wordt aangeraden bij een langdurige behandeling regelmatig leverfunctieonderzoek te laten plaatsvinden. - Laboratoriumonderzoek dient ook te worden gedaan bij symptomen die zouden kunnen wijzen op leverbeschadiging. In geval van aanwijzigingen door leverschade die niet verklaard kan worden door levermetastasen, dient de behandeling te worden afgebroken of de dosis verlaagd. - De leveraandoeningen zijn meestal omkeerbaar na stopzetting van de behandeling. Nochtans werd overlijden gemeld wegens ernstige leveraandoeningen na gebruik van flutamide. Voorzichtigheid wordt dus aangeraden. - Door de verhoogde testosteron- en oestradiolplasmaspiegels onder invloed van flutamide kan vochtretentie optreden.



Einde

Als je Flutamide gaat gebruiken om AGA tegen te gaan, zul je dat toch op de langere termijn gaan doen.

molly
19 september 2005, 14:42
Even voor Berber: Ik weet niet meer precies hoe en wanneer de Fina bij mij äansloeg". Ik mijn beleving gebeurde er vrij snel ïets". Wat ik al zei: de uitval is niet totaal gestopt. Weet overigens ook niet meer wat nou precies "normale" uitval inhoudt. De ene keer lees je 50 haren per dag dan weer 100.

En Tiuri: Je hebt Dutasteride aan je lijstje toegevoegd. Dat verbaast mij enigszins, ik had begrepen dat dat nog sterker is dan Fina. En dat dat wordt voorgeschreven als Fina niet aan lijkt te slaan.
Daar gaan we weer: Alles van horen zeggen en internet.

Het is mijns inziens net als Berber zegt afhankelijk van hoe je je voelt wat je allemaal wilt uitproberen.

kas
19 september 2005, 20:15
Molly,

Jij gebruikt fina. Heb 'm zojuist voorgeschreven gekregen ipv androcur. Kreeg jij wel een periode eerst juist meer haaruitval? Dr Munte zegt dat dit niet de bedoeling is, doch op dit forum lees je andere ervaringen.
Ik heb echt schoon genoeg van haren verliezen. Elke haar is er 1 teveel momenteel vind ik.

Bedankt op voorhand voor je reactie.
Kitty

molly
19 september 2005, 22:22
Kas,
Ik moet je eerlijk zeggen; ik weet het niet meer zo precies. Ik zie heus dat het beter gaat met mijn haar, maar ook bij mij is iedere haar er nog steeds een teveel. Daar ga ik mijn leven lang last van houden.
Wat ik wel heel duidelijk hebt gemerkt is een verhoogde uitval tijdens het gebruik van die z.g. nep-Diane. Dan zou je kunnen concluderen dat de combi toch werkt op de een of andere manier. Ik heb periodes van meer en mindere haaruitval, maar dat schijnt normaal te zijn ook bij hen zonder aga.

Wat HET verschil is met Fina voor mij: de haren vallen niet meer met grote getalen op mijn schouders, echter tijdens een wasbeurt zijn het me toch nog teveel. Het liefst zou ik het haar eens flink wassen van iemand zonder aga en dan kijken wat er gebeurt.
In januari ga ik weer voor controle en dan zullen we meten wat het resultaat is. Ik begrijp dat Birgit en ik degenen zijn die het langst Finasteride gebruiken.

molly
21 september 2005, 18:51
In het verhaal van Birgit herken ik mij het meest. En wij gebruiken dus hetzelfde.

Dat helemaal niet uitvallen van je haar na een zwangerschap na gebruik van ;;;; (voor mij minoxidil en voor Birgit Fina) is blijkbaar normaal.

kas
21 september 2005, 21:12
Hoi Molly,
Bedankt voor je reactie. 't is en blijft toch zoeken naar je eigen "ideale" (combinatie)therapie zo blijkt me steeds meer.
Wat ik zo vreselijk gek vind bij mezelf is dat ik nadat ik op 29j leeftijd een miskraam kreeg en vervolgens de mercilon pil ging slikken ik eigenlijk voor het eerst vetter haar kreeg, verhoogde uitval en jeuk. Na een jaar zoeken (je kent het wel huisarts die roept dat het allemaal goed komt en zo) naar een dermatoloog schreef die me de diane-35 pil voor. Echt nooit... maar dan ook nooit geen haaruitval gehad (voor mij betekende dit altijd, 2 a 3 haren per wasbeurt en 0 per kambeurt.
Ik heb op 33j en 38j leeftijd kinderen gekregen (2 dus) na 8 wk borstvoeding gewoon weer diane en niks helemaal niks geen haarverlies gehad (zelfs niet wat heel veel vrouwen zonder aga hebben na een bevalling).
Alles is (wederom) begonnen toen ik die (klote) feneriek van de diane kreeg ipv de gewone. Nu blijf ik zoeken naar een aanvulling op de inmiddels weer echte diane-35, want die redt het nu niet meer.
Androcur leek daarom, dat Dr Munte me in eerste instantie voorschreef, voor mij een logische daar ik altijd zo goed had gereageerd op dit stofje dat ook in de diane zit (weliswaar veel minder maar het voldeed al die jaren).

Kortom ik blijf zoeken naar de goede therapie, 't meest voor de hand liggend lijkt me dan toch een androgeen blocker. .Ik weet dat dit reactie oproept maar ik ben niet kapot van het gerbuik van minox.levenslang, vraag me niet waarom maar ondanks alle tegenwerpingen van anderen hierop waarschijnlijk, geloof ik meer in "onderdrukking van het proces" dan alleen stimuleren van de groei.
Maar goed.... ik draai ook nog niet zo lang mee in haarproblemenland, misschien word ik op den duur wel "wijs".

Groetjes
Kitty

kas
23 september 2005, 10:48
Nou,

Fina... in huis gehaald wacht nog heel ff met starten ermee. Heb bijz. onprettige ervaring gehad bij ophalen bij de apotheek. Dame wist in de eerste instantie niet waar het om ging en moest het opzoeken in het "boek" . Daarna wilde ze 't me niet meegeven omdat er op de verpakk. staat alleen voor mannen. Toen ik haar wees op het feit dat ik een recept had van een arts werd ik ten overstaande van de rest van het publiek gewezen op de gevaren met zwangerschap etc.
Vervolgens werd de "echte apotheker" nb in de zaak waar iedereen bij was gebeld om toestemming te verlenen. Die mijnheer na check van mijn leeftijd uiteindelijk telef. gaf!
Heb ze gezegd gezien dit staaltje van onproffessioneel gedrag, dat ik acuut op zoek ga naar een andere apotheek.

Na bestudering van de bijsluiter van finasteride snap ik al helemaal niks meer van die paniektoestanden. Bijwerkingen zijn nihiel in vergelijking met androcur dat in grote getalen wordt voorgeschreven en tijdens gebruik androcur mag je ook echt niet zwanger raken.
Vermoed de paniek dan ook echt ligt rondom claims die in de states zich voor hebben gedaan nadat gebleken afwijkingen bij jongetjes zich voor hebben gedaan door fina gebruik tijdens zwangerschappen.

't is overigens wel prijzig 27,50 voor 2 wk tabletten.
Wil toch eerst telefonisch overleg met Munte of comb. therapie in de vorm van of ... fina + minox 5% ..........of spironolactone+minox 5% niet "beter" is om mee te starten. Voel momenteel iets meer voor de 2e optie (heb ook nog altijd diane-35 momenteel)
Enfin... ik ben momenteel veel te veel bezig hiermee..... eigenlijk alleen nog maar eerlijk gezegd.
Hoop werkelijk na uitdokteren "goed regime" dat ik weer kan gaan leven... dat schiet er echt bij in nu.
Wat kan zo'n bosje dooie cellen op je kop een mens toch bezighouden..... gatverdamme.

fijn weekende
Kitty

Georgie
23 september 2005, 12:31
Vervelende toestand bij die apotheek. Erg onprofessioneel.

Het vinden van een goed regime is inderdaad niet makkelijk, zoals je zegt. Heb je het eenmaal, dan word je een stuk rustiger.

Het nadeel van Minox is dat je het je hele leven moet gebruiken, maar dat moet met Finasteride ook.
Minox is misschien voor sommigen belastender, omdat je het op je hoofd moet aanbrengen. In het begin vond ik dat echt heel vervelend: ik keek het liefst zo min mogelijk naar mijn haar. En dan moest ik het ook nog elke keer kammen. Verschrikkelijk.

Op een bepaald moment heb ik besloten: wat moet dat moet. En vertelde ik mezelf dat dit DE middelen voor mij waren, en ze absoluut gingen werken. Punt.

Tegenwoordig kost het me, zonder problemen, ongeveer 4 minuten in totaal per dag, de Spiro en de Minox.

kas
23 september 2005, 14:46
Bedankt voor je reactie,

Ik moet ook leren om de (momenteel) grote emo...factor te reduceren. En inderdaad ik geloof ook dat ik meer afstand kan nemen als op een moment een passend regime is gevonden.
Maar juist dat laatste duurt me te lang vind ik. Gezien mijn goede ervaringen met jarenlang alleen de diane + geen problemen was androcur op zich een logische stap.

Groetjes
Kitty

Georgie
23 september 2005, 15:51
Kitty,


ik denk dat het ons allemaal nooit snel genoeg gaat. Je ziet dagelijks haren uitvallen, ziet dat je haar slechter wordt, en je wilt gewoon zo snel mogelijk dat dat stopt. Jammer genoeg kan dat niet in één keer, hoe graag je het ook zou willen. Elke regime heeft een bepaalde tijd nodig om aan te slaan.
Ik kan me voorstellen dat je erg teleurgesteld bent dat de Androcur geen juiste keuze bleek, en je bent nu in dubio wat je moet gaan gebruiken.
Dat is gewoon een rotsituatie.

Justagirl
23 september 2005, 23:45
Ik ben dus een hele tijd geleden gestopt met de diane-35, om toch maar iets te ondernemen tegen mijn haaruitval ( achteraf dus dunner wordend haar )
Mijn haar groeit nog steeds, maar blijft dun. Ik weet niet of er echt iets verdandert is door het stoppen met de diane....
Het gaat opzich beter, maar ik merk heel erg veel verschil als de menstruatie er weer aan komt, dan lijk ik weer terug bij af... ook al is het in minder erge mate.
Ik ben er wel van overtuigd dat het voor het grootste deel met de hormonen heeft te maken, en de andere bijzaken zijn zo goed als opgelost.
nu hier dus aan werken.

Ik had nu een vraagje, aangezien ik nu dus pil-loos door het leven ga, en ik toch graag wel weer wil beginnen.
maar ik vind het ontzettend eng, want ik weet niet of ik dan weer ellende aanricht, ik durf niet meer aan de diane te beginnen, ook al lees ik dat dit voor sommige mensen wel helpt.
Ik weet 99% zeker dat ik altijd de echte hebt gehad, als dit het roze doosje is waarop shering staat.......?
Maandag ga ik hiervoor naar de doker, maar graag zou ik informatie hebben over verschillende pil-soorten, dat de kans ietsje kleiner wordt weer de verkeerde te beginnen......
Ik hoop dat iemand me mischien wat advies kan geven

Alvast bedankt!
Liefs.:D

Georgie
24 september 2005, 12:20
Justagirl,


op anticonceptie-online.nl onder bijwerkingen pil, "Pil en huidaandoeningen": http://www.anticonceptie-online.nl/bijwerkingen_pil.htm

staat precies aangegeven welke pillen androgeen zijn. Die moet je dus niet hebben. Print het desnoods even, en neem het mee. Ik wilde het overzicht kopiëren naar dit bericht, maar dat kan vanaf die site helaas niet, kopiëren is geblokkeerd.

Ook de Yasmin is licht anti-androgeen, is dat niets voor jou als je niet meer aan de Diane zou willen.

molly
26 september 2005, 23:08
Ik heb begrepen dat het pas de goede is als er echt Diane 35 op staat.

Nog een vraag. Zijn er ook vrouwen die Finasteride gebruiken die helemaal niets merken van het gebruik. Geen verbetering/verslechtering???

Wat ik uit dit forum lees is dat als men als vrouw dan Finasteride gebruikt er toch wel steeds iets gebeurt. By the way....Ik heb geen aandelen hoor.

kas
27 september 2005, 15:07
Hoi Molly en de anderen

Ook ik zou me graag aansluiten bij de vraag die Molly stelt. Zijn er vrouwen die finasteride gebruiken (ik weet het nog wel van Birgit) en die hun ervaringen willen delen.
Op de thread over finasteride lees ik allemaal "scary" shedding verhalen van mannnen, dit terwijl de dermatoloog me heeft gezegd dat ik dat niet zou moeten hoeven te verwachten.... maar ja dat hoorde ik ook over androcur en om die reden raadde hij me aan om te stoppen ermee toen bleek dat ik opeens veel meer haar verloor.

Omdat vrouwen nu eenmaal genetisch toch echt anders in elkaar zitten dan mannen en omdat ik een "mannen" haarmedicijn heb gekregen zou ik graag ervaringen lezen van vrouwen die het gebruiken of in het verleden gebruikt hebben..
Hoe zit het eigenlijk met vet haar, jeuk dan etc? (slik trouwens nog wel de diane)
Durf het doosje gewoon nog niet te openen en te beginnen met fina.
Dermatoloog is momenteel weg en pas vanaf de 7e of zo weer bereikbaar. Hem bel ik sowieso nog om alt. therapie door te spreken.. Denk ook aan spiro (evt. met minoxidil 5%).
Heb jullie discussie omtrent o.m. fina van 2 wk geleden of zo vernomen, maar wat me opviel was dat de studies waarnaar verwezen werd (fina werkt dus niet voor vrouwen was de concl. uit de discussie+studie) wel gericht waren op POST menopauzale vrouwen, dat geldt dus (nog)niet voor mij.


Kortom ik zou het ook fijn vinden om jullie ervaringen te vernemen.
Van een aantal vrouwen weet ik het al, maar veel ook nog niet.
Alvast bedankt
Kitty\

Georgie
27 september 2005, 16:19
Kas,

zoek ook eens op buitenlandse fora, als heralopecia.com, of hairsite.com.
Daar ook even zoeken op Propecia en Proscar.

Ik denk dat je daar meer aan hebt dan aan de ervaringen van de weinige vrouwen op dit forum.

Over het algemeen wordt gesteld dat Fina veel minder goed werkt bij mannen dan bij vrouwen. Waarschijnlijk omdat er aan vrouwelijke haaruitval toch net wat andere mechanismen ten grondslag liggen dan aan de mannelijke.

In onderzoeken naar hirsutisme bleek het wel enigszins effectief, maar niet meer dan de Diane of Spironolactone.

bouman60
28 september 2005, 13:18
Hoi allemaal,

Ik wil toch even een ervaring met jullie delen. Ik ben vorige week naar mijn huisarts geweest met het verzoek om finasteride te slikken. Ze heeft me daar helemaal vanaf geholpen. Ze vertelde dat er nog veel te weinig onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor vrouwen op de langere termijn. Wettelijk gezien mag het helemaal niet voorgeschreven worden aan vrouwen. Zij is erg bang voor eventuele risico's op de langere termijn, denk aan 10 jaar. Ze noemde dingen als eierstokkanker als een van de risico's. Hier ben ik erg van geschrokken, ik heb 2 kleine kinderen van 5 en 2 dus kan zo'n risico niet nemen vind ik als moeder. Verder ben ik DES-dochter waardoor ik sowieso meer kans heb op kanker aan mijn geslachtsorganen.
Dus heb ik besloten om het niet te doen. Ze beloofde me trouwens wel dat als er iets wordt ontdekt wat ze mag voorschrijven, dat ik de eerste in haar praktijk ben die het krijgt...

liefs bouman60

kas
28 september 2005, 14:34
georgie,

Heralopecia heb ik gezien, goede info site. Maar heb je toevallig een " slip of the pen" gemaakt? In je reply aan me schrijf je dat fina bij vrouwen beter??? zou werken dan bij mannen? Ik lees eigenlijk overal dat het weinig zin heeft bij (postmenopauzale) vrouwen en juist bij mannen beter werkt.
Denk dat je dat bedoelt toch?

Ik heb sowieso besloten om te wachten tot Munte terug is eind volgende week en een telefonische afspr. te hebben met hem om evt. een (alternatief) regime te doen. Denk toch aan een aanvulling op gebied cyperonaatacetaat (geen androcur) maar misschien Spironolactone. Verder wil ik erg graag van hem weten waarom hij fina voorschrijft, hij gelooft nl wel in resultaten voor vrouwen. Wil graag van hem weten waarop dit is gebaseerd.
Ik heb van Munte toch een "goed en gevoel gekregen tijdens de 2 contacten inmiddels. Hij is meer dan gemiddeld op de hoogte van div. medicatie voor dit probleem en hij gaf ook aan dat het "zoeken is naar een regime dat "bij iem. past".
Groetjes en wederom hartstikke bedankt voor je reactie
Kitty

Georgie
28 september 2005, 15:19
georgie,

Heralopecia heb ik gezien, goede info site. Maar heb je toevallig een " slip of the pen" gemaakt? In je reply aan me schrijf je dat fina bij vrouwen beter??? zou werken dan bij mannen? Ik lees eigenlijk overal dat het weinig zin heeft bij (postmenopauzale) vrouwen en juist bij mannen beter werkt.
Denk dat je dat bedoelt toch?

Je hebt helemaal gelijk! Ik bedoel inderdaad dat het juist slechter werkt...
Excuses!

Ik heb sowieso besloten om te wachten tot Munte terug is eind volgende week en een telefonische afspr. te hebben met hem om evt. een (alternatief) regime te doen. Denk toch aan een aanvulling op gebied cyperonaatacetaat (geen androcur) maar misschien Spironolactone. Verder wil ik erg graag van hem weten waarom hij fina voorschrijft, hij gelooft nl wel in resultaten voor vrouwen. Wil graag van hem weten waarop dit is gebaseerd.
Ik heb van Munte toch een "goed en gevoel gekregen tijdens de 2 contacten inmiddels. Hij is meer dan gemiddeld op de hoogte van div. medicatie voor dit probleem en hij gaf ook aan dat het "zoeken is naar een regime dat "bij iem. past".
Groetjes en wederom hartstikke bedankt voor je reactie
Kitty

Ik denk dat dat een goed idee is, Kitty. Het is wel fijn dat het een arts is waar je gewoon vertrouwen in hebt.
Ben ook benieuwd waar hij zijn mening op baseert, is toch altijd interessant om te weten!

kas
29 september 2005, 13:01
Hoi Georgie
ja was ook inderdaad van plan om Munte's visie op fina aan dit forum door te geven. Heb nu telf. afspraak voor volg. week do-mid.
Wil je nog heel ff wat vragen over spiro. je regime schrijft 2% spiro per dag. Moet ik dit vergelijken met bijv. 2mg cyperonaatacetaat per dag dat je dan (uiteraard topisch) "binnen" krijgt? En is dit altijd of zijn er ook "stop dagen, zoals dit oraal is met androcur? Sorry als het wat simpele vragen lijken maar ik ken het goedje alleen van horen zeggen op dit forum.
Groetjes en fijn weekend.
Kitty

Georgie
29 september 2005, 15:16
Hoi Georgie
ja was ook inderdaad van plan om Munte's visie op fina aan dit forum door te geven. Heb nu telf. afspraak voor volg. week do-mid.
Wil je nog heel ff wat vragen over spiro. je regime schrijft 2% spiro per dag. Moet ik dit vergelijken met bijv. 2mg cyperonaatacetaat per dag dat je dan (uiteraard topisch) "binnen" krijgt? En is dit altijd of zijn er ook "stop dagen, zoals dit oraal is met androcur? Sorry als het wat simpele vragen lijken maar ik ken het goedje alleen van horen zeggen op dit forum.
Groetjes en fijn weekend.
Kitty


Hoy Kitty!

Fijn dat je al een afspraak hebt.
Ik weet niet of je Spiro mag vergelijken met cypro-enz. De 2% betekent dat er twee procent werkzaam bestanddeel in de oplossing zit, dus vertalen kun je dat niet. Het is ook geen hormoon, dus stopdagen zijn niet vereist.
Je kunt altijd alles vragen, ik heb ook veel kennis opgedaan door gewoon maar hier op het forum vragen te stellen!

molly
3 oktober 2005, 10:01
Je kunt het hebben over alle medische aspecten. Maar Fina is een al bestaand geneesmiddel dat al tijden wordt gebruikt tegen prostaatkanker. Voor vrouwen ongerschikt ivm met zwangerschap.

Ik kan me voorstellen dat er artsen zijn die dat niet voor durven schrijven en terecht zou ik zo zeggen.
Echter er zijn ook artsen die zich heel goed realiseren wat haaruitval voor psychische problemen oplevert. Wat laten we er al niet voor? Wat doen we niet meer?
Dan kan je samen met die arts bespreken wat je doet. Het blijft kiezen tussen twee kwaden.

En over alle testresultaten op internet versus de "testresultaten" op dit forum over het gebruik van Fina; wat is er nu beter dan persoonlijk contact met mensen die het middel daadwerkelijk gebruiken, in je eigen land, in je eigen taal.

Groeten

kas
3 oktober 2005, 15:24
Molly,

Helemaal mee eens.... ieder mens is uniek als het werkt voor je (als vrouw) dan ben je er heel goed mee geholpen. De psychische klachten die je kunt krijgen van haarproblemen zijn soms ook heel groot en kunnen een mensenleven erg beinvloeden.
De bijwerkingen op de bijsluiter van fina (nee, ik slik ;m niet) zijn minder dan van androcur middel dat al jaren en jaren wordt voorgeschreven.
Je mag echt alleen zeer zeker niet zwanger worden als je fina slikt en volgens mij is echt alle commotie rondom dat middel daar aan gerelateerd. (wat ik overigens heel goed begrijp, maar wat als je dat sowieso niet meer wilt of de leeftijdsgrens gepasseerd bent?..)

Groetjes
Kitty

boobeh
11 oktober 2005, 21:57
Hallo molly
je vroeg waarom weinig vrouwen finasteride gebruiken? Het is omdat Finasteride oorspronkelijk voor prostaat ziekte bij mannen werdt voorgegereven en is iets wat echt alleen door mannen gebruik mag worden.

kas
12 oktober 2005, 17:30
Boobeh,

Het klopt dat fina voor prostaatproblemen bij de man werd voorgeschreven. doch dat is niet de enige reden dat het voor vrouwen niet voorgeschreven zou worden. (overigens doen een aantal artsen dat wel) De fabrikant zelf, die onderzoek heeft gedaan heeft aangegeven dat het middel niet zou werken bij (postmenopausale) vrouwen. Verder is het omstreden omdat vrouwen die een kinderwens hebben het niet mogen gebruiken. Het zou afwijkingen aan de geslachtsorganenen kunnen veroorzaken bij jongetjes. Tevens wordt ook afgeraden voor mannen (die uiteraard ook nog nodig zijn bij zwangerschappen) die een kinderwens in de nabije toekomst.
Zwangere vrouwen wordt afgeraden het pilletje aan te raken, vanwege eerdergenoemde problematiek.

Overigens zijn er wel vrouwen, ook op dit forum die baat te hebben bij het gebruik van fina.
Groetjes \
Kitty

Shannon
27 oktober 2005, 15:28
Hai,

ik ben hier voor het eerst en heb toch een vraag... Weten jullie of er ook een verband is met haaruitval en microgynon?

Groetjes Shannon

Georgie
27 oktober 2005, 18:56
Hai,

ik ben hier voor het eerst en heb toch een vraag... Weten jullie of er ook een verband is met haaruitval en microgynon?

Groetjes Shannon

Het progesteron in Microgynon heeft een androgeen effect. Het kan dus haaruitval veroorzaken.

Georgie
27 oktober 2005, 18:58
Kijk ook even op deze link (ik heb 'm al eerder gepost):


Ook Microgynon bevat levonorgestrel, dat een androgene werking kan hebben. In jouw geval dus niet geschikt. Een pil met desogestrel zou beter zijn (bijv. Marvelon). Ook een pil met gestodeen is geschikt.
Kijk op: http://www.anticonceptie-online.nl/bijwerkingen_pil.htm onder het kopje "Pil en huidaandoeningen" voor een beschrijving van e.e.a. Je kunt daarna naar een overzicht van alle verkrijgbaar pillen in Nederland gaan om te zien wat voor progestageen er in zit.

Shannon
28 oktober 2005, 10:20
Hi, bedankt voor alle info omtrent microgynon. Ik ga het zometeen even lezen op je URL!!!

Groetjes Shannon

Shannon
13 november 2005, 15:49
Hi,

Ik heb toch nog een vraagje. Als microgynon een androgene werking heeft, welke pil moet ik dan wel slikken???

Want bij de threads lees ik net dat de diana 35 ook haaruitval veroorzaakt...

Kan iemand mij wat duidelijkheid bieden?? Ik wil binnenkort even naar de huisarts ivm met de pil en o.aeen verwijsbrief voor een derma.

Groetjes Shannon

kas
14 november 2005, 10:56
Er zijn sommige vrouwen die van de diane-35 haaruitval hebben gekregen ondanks dat ie anti-androgeen is, dat klopt. Ik helemaal juist niet de diane heeft mij 10j lang beschermd tegen androgeen haarverlies (sterker nog ik wist daardoor niet dat ik het in mijn genen heb)
Ik denk dat je het beste idd met de dermatoloog zelf kan overleggen welke pil jij evt. zou kunnen gaan gebruiken. De yasmin pil wordt ook door enkele vrouwen op dit forum geslikt en is ook anti-androgeen.
Ik zou in dit geval e.e.a echt i.o.. huisarts/dermatoloog oppakken.
Succes
Kitty

Ginababy
5 maart 2006, 11:58
Hallo allemaal,

Zet maar even mijn verhaal op de site, wellicht heeft iemand er iets aan. In januari 2005 stopte ik met de pil (na 25 jaar vond ik het wel genoeg...). Overigens ben ik wel vaker gestopt, om zwanger te worden en omdat ik vrijgezel was. Ik slikte Microgynon 30. Op de bruiloft van mijn vriendin in maart 2005 was mijn haar nog heel lang (tot onderaan mijn rug, heel dik en glanzend). Het begon echter steeds slechter te zitten en de kapster knipte het eerst in lagen en steeds iets korter. In augustus 2005 gleed het met wassen in strengen langs mijn rug! Er zaten hele dikke witte knopjes aan (haarzakjes) en als mijn haar droog was en ik schudde er met mijn handen doorheen verloor ik zo'n 400-500 haren per dag! Ook veranderde het totaal van structuur, eerst ging het krullen en werd het lichter van kleur, hierna werd het dof en een soort 'bejaardenhaar'.Door de huisarts doorverwezen naar de internist, die niets kon vinden (overigens wilde hij, ook niet na lang aandringen, mijn hormonen niet testen). Het zou wel stress zijn en ik werd echt niet kaal en ik moest blij zijn dat ik niet echt iets ergs had en maar eens met een psychiater (!!!) gaan praten. Ik vroeg hem of hij dat advies ook zou geven als mijn been er spontaan af zou vallen! Van schrik verwees hij mij door naar een dermatoloog (in het AMC) die ook niets kon vinden (hormonen bleken in orde). Zelf zocht ik heel internet af naar een verklaring en dacht dat het stoppen met de pil de oorzaak kon zijn. Dus begon ik in september weer de pil te slikken en na ongeveer twee pil strips zag mijn haar (wat er nog over was, +/_ een derde van wat het was) er qua structuur en glans een stuk beter uit. Ook geen extreme uitval meer. Wel een andere coupe nodig want, de pony die ik had is geheel verdwenen... Op eigen houtje slik ik nu telkens twee pil strips achter elkaar en neem dan een stop week. In deze week en de week daarna valt het wel weer iets meer uit. Ik durf dus never nooit meer te stoppen! Maar hoe moet dit nu verder en hoe komt het in Godsnaam dat artsen hier niet van op de hoogte zijn? Ik heb de dermatoloog nog wel gebeld om mijn ervaring te melden, hij moest er al zijn boeken op na slaan om er iets over te vinden maar, belde me terug (erg netjes!) om te zeggen dat ik wel eens gelijk kon hebben. Bestaat er trouwens een kans dat mijn haar weer terug komt? En hoe moet dat als ik in de overgang kom? En hoe zit dat met hormoon therapieen in de overgang? Want ik snap niet dat het toedienen van hormonen (die je altijd in je lichaam had maar nu dus minder of niet meer) slecht kan zijn. Je had ze toch altijd al? En ze geven mannen die vrouw willen worden toch ook vrouwelijke hormonen, om de borsten e.d te ontwikelen, krijgen die dan geen nadelige bijwerkingen? Bedankt voor het luisteren allemaal en succes iedereen! Groetjes van Gina

kas
5 maart 2006, 12:44
Wat een verhaal zeg.... jij hebt al heel wat meegemaakt afgelopen jaar..
ff in het kort op je concrete vragen; diane pil 35 wordt vaak voorgeschreven voor hormonaal haarverlies (alopecia androgenetica) als die alleen niet meer voldoet dan wordt daar androcur bij gegeven, zit dezelfde stof in cyperonaat acetaat die de invloed van de mannelijke hormonen op de huid remt.
Lees ff het haarwoordenboekje na op div. medicatie voor alopecia androgenetica
Na de overgang is het af te raden om de pil te blijven slikken ivm verhoogde kans op o.m. borstkanker. Androcur kun je wel blijven slikken.
O ja, en zoek een andere dermatoloog, als je geinteresseerd bent weet ik er nog wel een, Wellicht anderen hier ook ..

Sterkte!
Kitty
.

ritzje
7 maart 2006, 13:16
Ik slik als zo'n 15 jaar microgynon en ben net een maand gestopt. Ik zal eens kijken of mijn haaruitval verminderd. Ik heb het idee van niet, maar je weet het maar nooit!!

_Annemieke_
8 maart 2006, 00:22
Ik heb niet zo goede ervaringen met mycroginon.
Ik neem de pil van m'n 15-16.
Na een tijd kreeg ik erge last van haaruitval.
Ik heb er nooit bij nagedacht, maar toen ik op deze site wat had rondgekeken besefte ik dat het in de periode dat ik die pil nam is begonnen.
Heb het tgn m'n huisarts gezegd en die heeft me toen Diane voorgeschreven en op het moment ben ik stabiel, ik verlies nauwelijks haren, alleen bij het wassen enkele maar helemaal niet veel. Ik hoop dat het zo blijft in ieder geval!

kas
8 maart 2006, 10:13
Ik heb dezelde ervaring met de microgynon en ook met de diane, gelijk jij beschrijft nu na 10j voldoet de diane alleen niet meer en gebruik ik er androcur naast. Lijkt alsof dit nu toch echt moeilijker onder controle terug te krijgen is.
Volgens mij is de microgynon een androgene pil en daardoor niet oke voor aga gevoelige mensen.
Kitty

bouman60
8 maart 2006, 13:23
Hallo allemaal,

Ik heb het ook allemaal meegemaakt. Heb ook alopecia androgenetica en migraine. Ik slik nu sinds een aantal jaar de diane35 pil door. Ik heb dus geen stopweken meer. Ik heb nagenoeg geen migraine aanvallen meer. Als ik er nog eens eentje heb is het veel minder heftig, ik hoef niet meer over te geven en heb geen last meer van aura's. Wat helemaal prettig is dat ik een medicijn gebruik (MAXALT) wat heel goed helpt. Na een uur voel ik de hoofdpijn al afzwakken en ik kan gewoon doorgaan met mijn werk.
Naast de diane35 gebruik ik minoxidil. Dit gebruik ik nu een half jaar ofzo. Het resultaat is verbluffend. Ik heb vrijwel geen haarverlies meer. 2 a 3 haren in de wasbak 's morgens is het maximale. Terwijl er voorheen hele bossen in de badkamer lagen. Mijn scheiding lijkt zelfs minder breed dan voorheen, alleen vooraan is nog een kalende plek. Deze camoufleer ik met toppik.
Verder gebruik de volume producten van John Frieda en heb ik mijn haar sinds een jaar kort geknipt.

Helemaal gelukkig met de situatie dus, ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben...

groetjes bouman60

Susing
8 maart 2006, 13:41
Hoi Marion,


Ik had hetzelfde probleem als jij. Ik kreeg ook migraine van de diane-35.
Nu gebruik ik yasmin. Die schijnt ongeveer dezelfde werking te hebben, maar dan lichter. Ik gebruik hem pas twee maanden, dus veel kan ik er nog niet over zeggen. Tot nu toe gaat het beter. Maar goed bij de diane-35 kreeg ik pas na een lange tijd last van de migraine.
Mss is de yasmin iets voor jou, leg het voor aan je huisarts of dermatoloog.

Groetjes susing

Ginababy
8 maart 2006, 19:39
Hoi Kitty,


Nou geef maar door die dermatoloog want die in het AMC was aardig hoor maar verder niet bekend met haaruitval na stoppen met de pil (en dit is een dermatoloog gespecialiseerd in haaruitval...!) En hopelijk duurt het nog tien jaar voordat ik echt de overgang in ga en wie weet wat ze dan allemaal hebben uitgevonden. Ha, ha. Er zijn twee Gina's op dit web, wil je voor mij een berichtje achterlaten stuur het dan aan Ginababy, thats me!

Alvast hartstikke bedankt

Wat een verhaal zeg.... jij hebt al heel wat meegemaakt afgelopen jaar..
ff in het kort op je concrete vragen; diane pil 35 wordt vaak voorgeschreven voor hormonaal haarverlies (alopecia androgenetica) als die alleen niet meer voldoet dan wordt daar androcur bij gegeven, zit dezelfde stof in cyperonaat acetaat die de invloed van de mannelijke hormonen op de huid remt.
Lees ff het haarwoordenboekje na op div. medicatie voor alopecia androgenetica
Na de overgang is het af te raden om de pil te blijven slikken ivm verhoogde kans op o.m. borstkanker. Androcur kun je wel blijven slikken.
O ja, en zoek een andere dermatoloog, als je geinteresseerd bent weet ik er nog wel een, Wellicht anderen hier ook ..

Sterkte!
Kitty
.

ritzje
14 maart 2006, 14:28
Ik ben nu twee maanden gestopt met de pil en ik heb het idee dat mijn haar minder uitvalt dan voorheen. Ik juich niet te hard natuurlijk, maar het lijkt toch stabieler te zijn geworden. Ik denk dat ik het lekker zou hou en een ander voorbehoedsmiddel ga gebruiken.

kas
14 maart 2006, 14:40
Welke pil had je dan? Sommigen zijn nl. androgeen en dat kan idd inhouden dat je er als aga-lijder, nogal problemen mee kunt krijgen....
Kitty

katje_vd
28 september 2006, 14:11
hallo iedereen,

ik ben nieuw hier en vroeg mij iets af. het is misschien onbeleefd om te vragen, maar hoe oud zijn jullie? ik ben 21 en heb sinds enkele jaren last van haaruitval. sinds een paar maanden is dit echter zo erg geworden dat ik mijn haar niet meer los kan laten en dat mijn rug altijd volhangt. ook is mijn haar merkbaar dunner geworden. van mijn volle staart van vroeger is nu slechts een dun staartje over.
kregen jullie jullie problemen ook al op mijn leeftijd?

Loveli
29 september 2006, 01:05
De leeftijd waarop aga duidelijk wordt, kan heel verschillend zijn. Veel vrouwen krijgen pas na de menopauze last. Een vriendin van me slikt vanaf haar veertiende (!!!) Diane tegen haaruitval.
Zelf merkte ik het toen ik 27 was, maar achteraf gezien waren er voor m'n 24ste levensjaar al duidelijke aanwijzingen. Ik ben nu 30 en bovenop ben ik meer dan de helft kwijt van wat ik vroeger had.

Welkom op de site, ik hoop dat je er wat aan hebt.

kas
29 september 2006, 14:50
hallo iedereen,

ik ben nieuw hier en vroeg mij iets af. het is misschien onbeleefd om te vragen, maar hoe oud zijn jullie? ik ben 21 en heb sinds enkele jaren last van haaruitval. sinds een paar maanden is dit echter zo erg geworden dat ik mijn haar niet meer los kan laten en dat mijn rug altijd volhangt. ook is mijn haar merkbaar dunner geworden. van mijn volle staart van vroeger is nu slechts een dun staartje over.
kregen jullie jullie problemen ook al op mijn leeftijd?

Welkom Katje!
Is helemaal niet onbeleefd, 41 inmiddels al weer...
Naar voor je dat je haaruitval in zo'n korte tijd zo verergerd is. Ben je inmidd. al bij een arts of dermatoloog geweest voor onderzoek en evt. therapie?
Er is hier een zg haarwoordenboekje opgesteld, waar je veel info over de div. vormen van haarverlies kunt vinden, maar ook over de div. medicatie/middelen met hun al dan niet bewezen werking. Misschien heb je er iets aan!
Groet
Kitty

ellybelly
29 oktober 2006, 17:54
hallo,
ik ben sinds vandaag lid van deze site.mijn vraag is t volgende:wie heeft er ervaring met haaruitval na plaatsing v t mirenaspiraaltje?mijn haar valt nu ong 10 jaar uit.eerst had ik een hele volle bos krullen.nadat t begon kreeg ik de diane pil.maar ik zwol hier nogal v op.dr boersma adviseerde me finasteride 1,25 mg te slikken.ik slik dit nu meer dan een jaar,ernaast gebruikte ik de yasmin pil.maar t bleef maar uitvallen.na een scheiding(stress)en pilmoeheid,koos ik op advies v collega voor t mirenaspiraaltje.in de bijsluiter stond al haaruitval(kon!)voorkomen.heb t toch geprobeerd.gevolg:extreme haaruitval.:crybaby: ik weet nu niet meer wat te doen.heb geen relatie dus ik heb niet echt voorbehoedsmiddel nodig,ik rook licht(ga stoppen),maar wil niet verdere achteruitgang.wie heeft advies???????????groet ellybelly

Georgie
29 oktober 2006, 19:04
hallo,
ik ben sinds vandaag lid van deze site.mijn vraag is t volgende:wie heeft er ervaring met haaruitval na plaatsing v t mirenaspiraaltje?mijn haar valt nu ong 10 jaar uit.eerst had ik een hele volle bos krullen.nadat t begon kreeg ik de diane pil.maar ik zwol hier nogal v op.dr boersma adviseerde me finasteride 1,25 mg te slikken.ik slik dit nu meer dan een jaar,ernaast gebruikte ik de yasmin pil.maar t bleef maar uitvallen.na een scheiding(stress)en pilmoeheid,koos ik op advies v collega voor t mirenaspiraaltje.in de bijsluiter stond al haaruitval(kon!)voorkomen.heb t toch geprobeerd.gevolg:extreme haaruitval.:crybaby: ik weet nu niet meer wat te doen.heb geen relatie dus ik heb niet echt voorbehoedsmiddel nodig,ik rook licht(ga stoppen),maar wil niet verdere achteruitgang.wie heeft advies???????????groet ellybelly

Welkom, Elly!

De werking van Finasteride is bij vrouwen nog altijd niet bewezen. Boersma is de enige die er in gelooft.

Ik heb zelf na plaatsing van een Mirena ook haaruitval gekregen.

Ik heb zelf goed resultaat met Spironolactone en Minoxidil. Zoek die middelen eens op in het Haarwoordenboekje!

ellybelly
29 oktober 2006, 20:36
bedankt georgie,voor je snelle reaktie.ik baal als een stekker dat ik die mirena spiraal heb laten zetten en ga m dan ook laten verwijderen.ik slik ook spironolacton ik meen 10 of 25 mg,en ik zal minoxidil 5%laten maken.heb nog 2%.dan maar geen pil.ik heb nog wel diane 35 in de kast,maar zie op tegen alle bijwerkingen,dus geen optie.ben wel benieuwd of t haar terug komt als ik die mirena laat verwijderen.ik heb a.a,dus ja wat weg is is weg????? gr ellybelly:cool:

ellybelly
4 november 2006, 13:01
hallo georgie,

de mirena is eruit.ik slik al een tijdje spironolacton.maar jij gebruikt t lokaal?waar kan je dat kopen dan en de minoxidil 5%?en wat kost t ongeveer?hopelijk kun je me een antw.geven:D groetjes ellybelly

Georgie
5 november 2006, 12:41
bedankt georgie,voor je snelle reaktie.ik baal als een stekker dat ik die mirena spiraal heb laten zetten en ga m dan ook laten verwijderen.ik slik ook spironolacton ik meen 10 of 25 mg,en ik zal minoxidil 5%laten maken.heb nog 2%.dan maar geen pil.ik heb nog wel diane 35 in de kast,maar zie op tegen alle bijwerkingen,dus geen optie.ben wel benieuwd of t haar terug komt als ik die mirena laat verwijderen.ik heb a.a,dus ja wat weg is is weg????? gr ellybelly:cool:

Ik heb wel redelijke hergroei gekregen, maar gebruik er dan ook iets bij.

Wil je overigens weer de pil gaan slikken?

Georgie
5 november 2006, 12:42
hallo georgie,

de mirena is eruit.ik slik al een tijdje spironolacton.maar jij gebruikt t lokaal?waar kan je dat kopen dan en de minoxidil 5%?en wat kost t ongeveer?hopelijk kun je me een antw.geven:D groetjes ellybelly

Ik koop het bij Dr. Lee, www. xandrox.com.
Minox kost daar 16,65 USD/flesje - 65 ml
Spiro kost er 19,65 USD/flesje - 60 ml.

Samen voldoende voor een maand bij tweemaal daags aanbrengen.

ellybelly
5 november 2006, 15:19
hallo,

ik wil liever geen pil meer slikken.heb tyden de yasmin gebruikt voor ik aan de mirena ging.slik verder finasteride 1,25/spironolacton25mg/
hoeveel kost een amerikaanse dollar,op wat voor prijs moet ik rekenen dan?
heb zo ontzettend veel haar verloren nu,je ziet mn schedel glimmen.om dat wat te verzachten gebruik ik toppik,gewldig spul.
huisarts was trouwens niet op de hoogte v het androgeen hormoon in de mirena.
ben nu 43 en weet even niet meer wat te slikken,overgang komt er ook aan.
nou weer een heel verhaal,hoop op je antw. gr:D

Georgie
5 november 2006, 22:40
hallo,

ik wil liever geen pil meer slikken.heb tyden de yasmin gebruikt voor ik aan de mirena ging.slik verder finasteride 1,25/spironolacton25mg/
hoeveel kost een amerikaanse dollar,op wat voor prijs moet ik rekenen dan?
heb zo ontzettend veel haar verloren nu,je ziet mn schedel glimmen.om dat wat te verzachten gebruik ik toppik,gewldig spul.
huisarts was trouwens niet op de hoogte v het androgeen hormoon in de mirena.
ben nu 43 en weet even niet meer wat te slikken,overgang komt er ook aan.
nou weer een heel verhaal,hoop op je antw. gr:D

Vervelend, dat je al zoveel haar kwijt bent. Een dollar is op dit moment volgens mij 0,85 euro.

Veel huisartsen weten weinig of niets van de hormonen in de pil e.d., helaas.

mariav
13 december 2006, 17:34
Ik las in deze thread dat finasteride meer kans op eierstokkanker kon geven .Waar kan ik daar meer over vinden.En hoe zit het met libidoverlies en vermoeidheidsklachten als bijwerking bij vrouwen .....in het mannenforum wordt daar veelvuldig over gerept.
Finasteride sinds okt 2002 eerst 1mg later 1,25 mg

Kik
19 december 2006, 00:55
Mijn naam is Beer. Ik ben 33 jaar, woonachtig in Amsterdam en ik ben Indisch. Ik heb last van alopecia sinds mijn 6de jaar. Dat was het jaar dat mijn vader overleed. Ik heb altijd kale plekjes gehad maar omdat ik lang en dik haar heb, viel het nooit op. De plekken waren met name aan de onderkant van mijn hoofd dus de rest van mijn haar bedekte de plekken. Dat gaf mij een reden om alopecia niet te hoeven erkennen, ik was alleen aan het ontkennen. Maar de realiteit trof me toen ik 25 jaar was. Ik lag in een scheiding en een half jaar later viel mijn haar met bossen uit. Angstaanjagend was dat. Ik had toen net een nieuwe man in mijn leven en ik flipte. Ik wist niet wat er gebeurde maar nam wel meteen actie. Ik ben naar het Radbouthziekenhuis gegaan (ik woonde toen nog in Nijmegen) en die stuurde mij door naar een ziekenhuis in Oss. Ik deed mee aan een project om een nieuwe medicijn voor alopecia te testen. De commitment dat ik toen aan ging was intens en ik had de impact niet goed overzien.



Elke week reisde ik van Nijmegen naar Oss en kreeg ik het middel toegediend op mijn hoofdhuid. Na ongeveer 3 uur gaf het middel een allergische reactie. Ik kreeg een rode, geirriteerde hoofdhuid wat strak aanvoelde, er verschenen schilfertjes op mijn hoofdhuid en het jeukte ontzettend. Na 3 uur mocht ik het zooitje uitwassen en dan moesten de haarvaten geactiveerd worden zodat ze weer hun werk gingen doen. Dat deed ik dus voor een half jaar, zonder resultaat. Sterker nog, mijn haar viel alleen nog maar meer uit! Ondanks alle kommer en kwel bleef ik hopen, elke week reizen zonder resultaat. Na een half jaar stond ik weer op straat. Deze behandeling heeft me een grotere trauma bezorgd dan de ziekte. De reis die ik elke week in de trein moest maken, de mensen die je aankijken, de onzekerheid! Na dat half jaar kreeg ik zulke grote, kale plekken dat ik het beetje haar wat ik nog had, kort liet scheren. Ik kocht een pruik (van 5500 gulden) en ben als therapie in de horeca gaan werken. En wel een ultra hippe tent in Nijmegen.



Ik heb 2 jaar een pruik gedragen totdat ik voor 6 weken naar mijn broer in Jakarta, Indonesie ging. Hij gaf mij een remedie die ik zelf niet kon gedenken; namelijk 4 x per dag transcendente meditatie, verse jonge cocosmelk werd op mijn hoofdhuid gesmeerd, vegatarisch eten en vooral niks doen. Binnen 6 weken was het grootste gedeelte van mijn haar terug! Ik hoefde geen pruik meer te gebruiken maar petjes en sjaaltjes, pff dat was een opluchting! Continu jeuk en warmte op je hoofd vond ik verschrikkelijk en heel benauwend en ik voelde me bevrijd, zonder pruik.



Het duurde wel lang voordat al mijn haar terug was. Van 2004 tot 2005 was al mijn haar terug en achteraf gezien heb ik daar te weinig van genoten. Doordat mijn leven een continu ratrace is, is mijn haar weer uitgevallen, maar nu wil ik het wel anders doen, namelijk mijn ziekte wel erkennen. Ik merk dat wanneer ik te weinig naar mezelf luister, door blijf rennen en mijn stressfactor verhoogt, mijn ziekte erger wordt.



De middelen die ik op het forum lees zijn voor mij onbekend. Ik weet wel dat wanneer je allang deze ziekte hebt dat iedereen zijn eigen apotheek heeft aangeschaft aan middelen waarvan jij denkt dat, dat helpt. Mijn haarmiddelenkastje bestaat uit: Nioxin shampoo & conditioner, ik slik homeopathische, Amerikaanse multivitamines (biolean, phytovite en Omega 3 pillen). Al deze producten zijn een behoorlijke maandelijkse kostenpost maar gevoelsmatig helpt het, maar ECHT genezen doen ze niet! Na bijna 28 jaar deze ziekte te hebben zie ik alopecia als een signaal. Een signaal dat ik rustiger aan moet doen, beter naar mezelf moet luisteren, stoppen om 10.000 km per uur te willen gaan. Als jullie vragen hebben, op- aanmerkingen laat het me weten. En dat zeg ik niet omdat ik denk het allemaal te weten maar dat ik voor het eerst contact zoek met mensen die mijn verhaal een beetje begrijpen, ik ben op zoek naar herkenning en misschien ook om mijn verhaal voor het eerst van me af te schrijven



X Beer

Conny Druyts
14 september 2007, 21:33
heb je het spiraaltje al laten verwijderen, zo ja is het gebetert met je haar uitval
aan gezien ik het zelfde probleem heb
hopend op aantwoord
mvg.
Conny

meermin
15 september 2007, 02:17
Ik ben ook heel benieuwd of het verwijderen van het spiraaltje invloed heeft. Mijn spiraaltje gaat er over 2 weken uit. En dan aan de Diane 35.

Ik hoor ook af en toe de naam Yasmin vallen. Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen de Yasmin en Diane?

Hanna
15 september 2007, 02:41
Meermin,
Yasmin bevat ethinylestradiol + drospirenon en
Diane35 bevat ethinylestradiol + cyproteronacetaat.

In het vervolg google je gewoon even en dan kom je b.v. op deze site terecht: http://www.consumed.nl/medicijnen/1033/Ethinylestradiol_Drospirenon_Tabletten