PDA

View Full Version : Geheim grijs haar ontrafeld


geelblauw
5 maart 2009, 18:08
Onderstaand bericht las ik op internet:



05-03-09
Duitse wetenschappers hebben het geheim ontrafeld van het grijs worden van het menselijk haar. Ook koesteren zij hoop dat er op basis van hun vinding een medicijn kan worden gemaakt tegen vergrijzing.

Dit meldde de Duitse krant Die Welt donderdag. Onderzoek van de universiteit Mainz heeft aangetoond dat waterstofperoxide (H2O2) indirect de vorming belet van voldoende melanine, de kleurstof van het haar. H202 ontstaat van nature bij de menselijke stofwisseling. Het agressieve bleekmiddel wordt bij jonge mensen snel weer afgebroken.
Bij oudere mensen werkt dat mechanisme niet goed meer. Het waterstofperoxide dat zich in het lichaam ophoopt, breekt vervolgens het enzym tyrosinase af, dat verantwoordelijk is voor de productie van voldoende melanine.
Van buitenaf toegediende waterstofperoxide wordt van oudsher gebruikt voor het bleken van haar. Het fenomeen is bekend van domme blondjes. De Duitse taal heeft er de uitdrukking Wasserstoff-Superblondine voor, van waterstofsuperoxide, de oude benaming van waterstofperoxide.


Link:
http://www.spitsnieuws.nl/archives/tech/2009/03/geheim_grijs_haar_ontrafeld.html

mlsbutt
6 maart 2009, 13:00
Hallo Geelblauw,

Bedankt voor deze link!

Prettig Weekend!:cool:

blop
31 maart 2009, 15:00
wat voor stofen zou je dan moeten eten die dat helpt af te breken?

wax
2 april 2009, 18:33
Voor grijs haar zijn simpele oplossingen....

Ik zou het niet erg vinden als me haar zo grijs was als de pest.. kaal worden is erger :P

Baradon
12 juni 2009, 10:39
helemaal mee eens.

Baradon
20 juni 2009, 10:35
Grijs haar is teken van afweer tegen kanker’
Uitgegeven:19 juni 2009 15:05Laatst gewijzigd:19 juni 2009 16:08
AMSTERDAM - Grijze haren zijn waarschijnlijk het gevolg van een lichamelijk proces dat mensen tegen kanker beschermt. Dat hebben Japanse wetenschappers ontdekt.

http://media.nu.nl/m/m1ezl8xa42tw.jpg
Onderzoekers van de Medical en Dental University (http://www.tmd.ac.jp/TMDU-e/) in Tokio stelden enkele proefmuizen bloot aan kankerverwekkende straling en chemicaliën.
Na die behandeling, produceerden de dieren een stuk minder melanocyten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Melanocyt). Dat zijn huidcellen die het haar voorzien van pigment

Pigmentverlies


Het aantal melanocyten in het lichaam van mensen en dieren wordt normaal gesproken op peil gehouden door stamcellen. De kankerverwekkende behandeling die de muizen ondergingen, zorgde er echter voor dat beschadigde stamcellen permanent veranderden in melanocyten.
Op de lange termijn produceerden de dieren daardoor minder van de pigmenthuidcellen, omdat er te weinig stamcellen overbleven om nieuwe melanocyten te blijven aanmaken. De haren van de muizen verloren uiteindelijk hun pigment en kregen een grijze kleur.

Gevaarlijke cellen


Volgens de Amerikaanse onderzoeker David Fisher bewijst het experiment dat grijze haren het resultaat zijn van een proces dat kanker voorkomt door beschadigde stamcellen uit te schakelen.
“Een van de voordelige effecten van dit proces is de verwijdering van potentieel gevaarlijke cellen die kunnen leiden tot het beginstadium van kanker”, aldus Fisher in New Scientist.