PDA

View Full Version : De oorzaak van kaalheid


nobody
20 augustus 2003, 22:07
Hoi,

Ik kamp al sinds een tijd met een terugtrekkende haargrens. Maar als ik mijn haar direct naar achter kamde was het acceptabel. Nu begint sinds kort de hoeveelheid haar tussen de inhammen zo veel af te nemen dat er een gat ontstaat tussen het plukje op mijn voorhoofd en het midden van mijn hoofd. Kortom ik moet er iets mee gaan doen, want dit is geen gezicht. Maar voor ik kies voor een veel korter "kapsel", heb ik een aantal vragen om te kijken of er nog andere opties zijn.

1) Is het proces van haaruitval omkeerbaar op natuurlijke wijze. Of is het groeisysteem permanent defect?

2) Zijn er medische oplossingen zonder enige bijwerkingen die de groei weer op gang kunnen brengen. En wat zijn hiervan de resultaten/kosten?

3) Is er een verband tussen de volgende zaken en haarverlies ?
- stress
- koffie (cafeine)
- alcohol
- de hoeveelheid sex/ejaculaties/orgasmes (i.v.m. de hormoonspiegel)
- bepaalde soorten voedsel
- hoeveelheid slaap

4) Wat zijn de ervaringen de "dan maar helemaal kort haar" optie? Aangezien we in een maatschappij leven waar, hoe je er uit ziet er meer toe doet dan wie je bent, kan ik me voorstellen dat dat een stapje terug op de maatschappelijke ladder betekent. Je plaatst jezelf immers zonder dat je het wilt in een uitzonderingspositie aangezien de norm een volle bos haar is.

jst
21 augustus 2003, 01:28
Met betrekking tot voedsel heb ik het volgende gevonden :

Producten die je moet vermijden:
* Margarine
* Orgaanvlees
* Eigeel
* Pasta
* Sapjes (uit een pak)
* Witte rijst, witbrood
* Suiker
Goede producten:
* Zalm
* Havermout en -meel
* Olijven en olijfolie
* Amandelen
* Verse vruchten en groenten
* Avocado en guacamole
* Lijnzaadolie (in de sladressing)

Ik denk niet dat voeding erfelijke kaalheid zal stoppen , maar misschien dat het proces een heel klein beetje vertraagd wordt ofzo . Het is in ieder geval goed voor de conditie van het haar dat je nog wel hebt ...

Grover
21 augustus 2003, 05:47
Originally posted by nobody
Hoi,

1) Is het proces van haaruitval omkeerbaar op natuurlijke wijze. Of is het groeisysteem permanent defect?

3) Is er een verband tussen de volgende zaken en haarverlies ?
- stress

4) Wat zijn de ervaringen de "dan maar helemaal kort haar" optie? Aangezien we in een maatschappij leven waar, hoe je er uit ziet er meer toe doet dan wie je bent, kan ik me voorstellen dat dat een stapje terug op de maatschappelijke ladder betekent. Je plaatst jezelf immers zonder dat je het wilt in een uitzonderingspositie aangezien de norm een volle bos haar is. [/B]

Hoi nobody,

Ik las je bericht en heb er de bovenstaande punten uitgehaald waar ik op wilde reageren:

1: Ik ben ervan overtuigd geraakt dat punt 1 inderdaad mogelijk is. Of je er open voor staat weet ik niet, maar ik benader ziektes (zoals alopecia androgenetica) op een meer spiritueel-psychologische wijze. Ik ben geen arts, maar een lotgenoot met een groot brok levenservaring en inzicht op dat gebied. Een reguliere arts (bijv. dermatoloog) zal zich puur richten op de bestrijding van het symptoom haaruitval en je middelen voorschrijven die werkzaam zijn vanuit de lichamelijke benadering. Nu is er niets mis aan dat laatste, alleen richt je je met lichaamsgerichte 'therapie' niet op hetgeen wat -naar mijn mening- de grootste invloed heeft op je haaruitval : en dat ben jezelf.....

Lees de berichten in de volgende threads eens door en kijk of je erin kunt vinden:

http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?s=&threadid=674
http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?s=&threadid=555
http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?s=&threadid=1004

Hiermee kom ik op punt 3 van je bericht: JA, stress speelt in mijn ogen een cruciale factor in het ontstaan van haaruitval. En als je bovenstaande threads volgt, dan zie je dat ik onder 'stress' niet alleen een drukke baan versta. Het thema 'Stress' is veel breder.

Je vierde punt : een volle bos met haar is de norm. Ik begrijp wat je bedoelt, maar als je de jaren 80 vergelijkt met nu dan kun je constateren dat een 'volle' bos met haar juist steeds minder de norm wordt. Althans, wat mannen betreft. Je ziet steeds meer mannen die hun haar millimeteren of zeer kort dragen. Vaak -inderdaad- ook met de reden dat ze kalend zijn.

Maar goed, ik ben ervan overtuigd dat ik in ieder geval voor mijzelf kan zeggen dat ikzelf een rol heb gespeeld in het ontstaan van mijn kaalheid. Niet mijn lichaam of mijn leeftijd, maar mijn denkgeest heeft hierin de grootste rol gespeeld....

(en ja, ik ben vaker voor *gek*:) uitgemaakt, dus wees niet bang hierop te reageren! ;) ......... )

Wellicht kun je hier iets mee. Succes met alles!

Haarmannetje
21 augustus 2003, 10:46
Originally posted by Grover
[/i]1: Ik ben ervan overtuigd geraakt dat punt 1 inderdaad mogelijk is. Of je er open voor staat weet ik niet, maar ik benader ziektes (zoals alopecia androgenetica) op een meer spiritueel-psychologische wijze.

Hmmm... ik geloof niet dat alopecia androgenetica een ziekte is. Had het net te maken met de evolutie, die constateert, dat lichaamshaar steeds overbodiger wordt? Laten we eerlijk zijn: haar dient ter bescherming, die we tegenwoordig niet echt meer nodig hebben. Volgens mij is alopecia androgenetica niet meer dan een natuurlijk proces, dat alleen nog maar zal toenemen.

Grover
21 augustus 2003, 12:15
Hoi Haarmannetje,

Medisch gezien valt 'alopecia androgenetica' wel onder de noemer 'ziekte'. Vroeger zag ik het zelf ook nooit zo : veel mannen worden toch 'van nature' kaal als ze op leeftijd zijn: hoe kan dat dan een ziekte zijn? Maar goed, of het nu 'officieel' wel of geen ziekte is, maakt in mijn ogen niet zoveel meer uit : als je 17 bent en je krijgt al te maken met alopecia androgenetica dan kan dat je leven in ieder geval dermate 'verzieken'.

Maar je hebt een goed punt. Vroeger waren de mensen een stuk behaarder en ik heb ook altijd begrepen dat lichaamshaar steeds overbodiger wordt (evolutie). Hoewel.... waarom zie je dan nog steeds veel mannen met een overdosis aan haar op hun rug en schouders? Dit schijnt ook vaak op te treden bij mannen die juist last hebben van alopecia androgenetica : wèl haren op hun armen/benen/rug/schouders, maar niet op hun hoofd.

Je schrijft : 'Haar dient ter bescherming, die we tegenwoordig niet echt meer nodig hebben.

Inderdaad, je kunt dit vanuit praktisch oogpunt zo bekijken, maar ook vanuit een 'symbolisch' oogpunt. Praktisch gezien geeft je lichaamshaar je bescherming tegen invloeden van buitenaf en wellicht was de noodzaak hiervoor vroeger sterker aanwezig als nu.

Zoals je in http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?s=&postid=4798#post4798 kunt lezen kun je -zoals Louise Hay bijv. doet- een en ander ook vanuit een symbolisch oogpunt bekijken. Hirsutisme (overbeharing) wordt door mensen die dit gedachtengoed volgen dan gezien als een manier om jezelf tegen iets te beschermen c.q. jezelf voor iets 'af te schermen'.

En je hebt ook een goed punt m.b.t. het feit dat je zegt dat volgens jou alopecia androgenetica niet meer dan een natuurlijk proces is, dat alleen nog maar zal toenemen. Het lijkt erop dat er steeds meer mannen op jongere leeftijd te maken krijgen met vroegtijdige mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica). Als je science-fiction films bekijkt dan zie je vaak dat mensen in de toekomst nauwelijks of geen hoofdhaar meer hebben.

Ik ben het alleen niet eens met het feit dat iemand die 17 is en dan al te kampen heeft met alopecia androgenetica in het vakje 'natuurlijk proces' te stoppen is. Het is simpelweg niet 'natuurlijk' om op je 15e of 17e geleidelijk aan kaal te worden, ook niet in deze tijd.

Zoals met zoveel ziektes ben ik ervan overtuigd dat je deze aandoening niet voor niets hebt : je hebt er zèlf een rol in.

Sterkte,

nobody
21 augustus 2003, 12:59
Grover schreef:

>1: Ik ben ervan overtuigd geraakt dat punt 1 inderdaad >mogelijk is. Of je er open voor staat weet ik niet, maar ik >benader ziektes (zoals alopecia androgenetica) op een meer >spiritueel-psychologische wijze. Ik ben geen arts, maar een >lotgenoot met een groot brok levenservaring en inzicht op dat >gebied. Een reguliere arts (bijv. dermatoloog) zal zich puur >richten op de bestrijding van het symptoom haaruitval en je >middelen voorschrijven die werkzaam zijn vanuit de lichamelijke >benadering. Nu is er niets mis aan dat laatste, alleen richt je je >met lichaamsgerichte 'therapie' niet op hetgeen wat -naar mijn >mening- de grootste invloed heeft op je haaruitval : en dat ben >jezelf.....

Dit is nog al een claim. Hiermee stel je bijna dat kaalheid een (onbewuste) keuze is en geen biologisch verschijnsel. En plak je een stigma op kaalheid dat voor zover ik weet geen enkele wetenschappelijke basis heeft.

nobody
21 augustus 2003, 13:15
Hoi,

Naar aanleiding van mijn eerste post in dit forum schoot mij nog een andere optie te binnen.

Kan kaalheid een bijverschijnsel zijn bij een heel andere medische aandoening. Daarmee bedoel ik dingen als:

- Allergie
- Suikerziekte
- Andere klachten met een zuiver lichamelijke oorzaak ..

Ik dacht hier aan omdat ik ergens las dat de directe oorzaak vaak gerelateerd is aan de opbouw van de bloedspiegel. (hormonen, suikers etc.. )

En zo ja welke ?

Grover
21 augustus 2003, 14:29
Originally posted by nobody
Grover schreef:

>1: Ik ben ervan overtuigd geraakt dat punt 1 inderdaad >mogelijk is. Of je er open voor staat weet ik niet, maar ik >benader ziektes (zoals alopecia androgenetica) op een meer >spiritueel-psychologische wijze. Ik ben geen arts, maar een >lotgenoot met een groot brok levenservaring en inzicht op dat >gebied. Een reguliere arts (bijv. dermatoloog) zal zich puur >richten op de bestrijding van het symptoom haaruitval en je >middelen voorschrijven die werkzaam zijn vanuit de lichamelijke >benadering. Nu is er niets mis aan dat laatste, alleen richt je je >met lichaamsgerichte 'therapie' niet op hetgeen wat -naar mijn >mening- de grootste invloed heeft op je haaruitval : en dat ben >jezelf.....

Dit is nog al een claim. Hiermee stel je bijna dat kaalheid een (onbewuste) keuze is en geen biologisch verschijnsel. En plak je een stigma op kaalheid dat voor zover ik weet geen enkele wetenschappelijke basis heeft.

Hoi nobody,

Je hebt helemaal gelijk : mijn visie heeft geen enkele wetenschappelijke basis. Ik ga uit van een psychologische/spirituele basis en dat is een geheel andere invalshoek als de medisch-lichamelijke wetenschap.

Vaak doe ik uitspraken 'in algemene zin', zoals hierboven door jou aangehaald. Uiteraard kun je niet iedereen in hetzelfde hokje plaatsen : iedere ziekte is anders en vooral iedere zieke is anders. Niet iedereen met TTM heeft een verstoorde vader-dochter relatie, niet iedereen met TTM is sexueel misbruikt, niet iedereen met alopecia androgenetica staat onder dezelfde vorm van stress, niet iedereen heeft (op dezelfde manier) invloed op zijn of haar ziekte.

Ik zeg ook niet dat kaalheid een (onbewuste) keuze is en geen biologisch verschijnsel. Wat ik wel zeg, is dat het beide (kan) zijn.....

Je lichaam vertelt nl. een verhaal. Zoals je wellicht weleens gehoord hebt zijn Lichaam (uiterlijk) en Geest (innerlijk) één. Maw: wat er zich in jouw innerlijk afspeelt kan tot uiting komen in je lichaam. Zelfs de reguliere wetenschap onderkent deze visie steeds meer. Door mijn levenservaring ben ik er voor mijzelf achter gekomen dat de medische wetenschap niet alle antwoorden heeft. De antwoorden zitten uiteindelijk nl. simpelweg in jezelf.

Je hebt het goed verwoord. Als ik puur voor mijzelf spreek dan is mijn vroegtijdige mannelijke kaalheid inderdaad een 'onbewuste keuze' geweest, als je tenminste kan spreken over een 'keuze'. Ik kreeg alopecia androgenetica op mijn 17e.... ik ben nu bijna 2x zo oud en ben de laatste jaren op een persoonlijk/psychologisch/spiritueel groeipad terecht gekomen. Het inzicht wat ik verkregen heb in mijzelf is enorm gegroeid....en met het inzicht in mijzelf ook het inzicht in mijn ziektebeelden.

Eén ding is mij in ieder geval zéér duidelijk geworden en dat is dat je lichaam en geest werkelijk één zijn : emoties, gedachtenpatronen worden tot uitting gebracht in je lichaam. Het is mij nu duidelijk geworden welke gedachtenpatronen over mijzelf hebben geleid tot mijn alopecia androgenetica. Nu komt het erop aan dit inzicht om te gaan zetten in de werkelijkheid : het proces wat ik aan moet gaan is : in mijn eigen KRACHT gaan staan...

Groetjes,

Kay
12 april 2004, 00:37
ik weet niet of deze thread hier wel thuis hoort maar dat merk ik gauw genoeg.
Ik wik even mijn verhaal vertellen hier op dit forum,en ik hoop natuurlijk dat iemand met die verschijnselen die ik nu hebt zich kan indentificeren.
Ik heb een Ht laten doen zo'n 5 maanden geleden nu en sindsdien ook met finasteride gestart.In die afgelopen maanden heb ik mega haaruitval geconstateerd,wat dus voorheen niet het geval was.Ik ben ook met fina gestopt nu 3 weken.De verschijnselen die ik nu hebt zijn het volgende:
vettighaar,broos,stug,schilfers,kortom futlooshaar.Door dit alles heb ik veel jeuk.Dit alles is gekomen door Finasteride,want voorheen had ik hier nooit last van.Nu ben ik langs de dermatoloog geweest en die heeft me Ketoconazol hoofdgel; voorgeschreven en ijzertabletten en ook is er bloed afgenomen,dit alles is 3weken geleden gebeurd.Nu ik met fina ben gestopt is er niets veranderd verlies nog zo'n 200 haren gemiddeld per dag.Wat ik dus het vreemde vind is dat ik niet op 1 plek haarverlies maar overal(hoofd) :crybaby: .Als ik nou een kaal plekje zou zien ergens dan zou ik de oorzaak beter kunnen inschatten,maar het is gewoon flink uitgedund de afgelopen5maanden en het stopt maar niet!Tot zo ver mijn verhaal.

veens764
12 april 2004, 13:24
ik heb precies de zelfde verschijnselen kay
ook ik heb een ht gehad 3jaar geleden
ik slik nu 8 maanden fina
mega haaruitval vette hoofhuid en het haar ziet er niet uit broos geen modelk meer futloos
vooral aan de voorkant laat het los ook de zijkanten gaan mondjesmaat losraken
waar heb jij die ht laten zetten?

Henk21
12 april 2004, 13:32
ik heb precies de zelfde verschijnselen kay
ook ik heb een ht gehad 3jaar geleden
ik slik nu 8 maanden fina
mega haaruitval vette hoofhuid en het haar ziet er niet uit broos geen modelk meer futloos
vooral aan de voorkant laat het los ook de zijkanten gaan mondjesmaat losraken
waar heb jij die ht laten zetten?


Veens, al resultaten met fina?

veens764
12 april 2004, 13:57
nee henk zoals je kon lezen die reactie van die nieuwe gebruiker
het gaat niet zo goed nog 3 pilletjets en dan precies 8 maanden bezig
haaruitval is exreem nu de voor en zijkanten laan nu goed los
jeuk op de hoofduid vet haar er zit geen leven meer in op moment
hen nog voor 30 dagen hierna als er niks meer gebeurt stop ik ermee
ook die nieuwe hierboven heeft het zelfde als ik heb wat kan je nog meer doen
zijn ht laat nu ook los hetzelfde als bij mij
fina vergalt je ht haren gewoon volgens mij komen de uitgevallen ht haren nooit meer terug denk ik..

Henk21
12 april 2004, 14:00
nee henk zoals je kon lezen die reactie van die nieuwe gebruiker
het gaat niet zo goed nog 3 pilletjets en dan precies 8 maanden bezig
haaruitval is exreem nu de voor en zijkanten laan nu goed los
jeuk op de hoofduid vet haar er zit geen leven meer in op moment
hen nog voor 30 dagen hierna als er niks meer gebeurt stop ik ermee
ook die nieuwe hierboven heeft het zelfde als ik heb wat kan je nog meer doen
zijn ht laat nu ook los hetzelfde als bij mij
fina vergalt je ht haren gewoon volgens mij komen de uitgevallen ht haren nooit meer terug denk ik..


Wat ga je dan gebruiken? Dutasteride?.
Je moet je zo heel druk maken. Haaruitval stabiliseerd uiteindelijk wel. Hierna minox of xandrox met spiro en je krijgt weer wat hergroei.

Kay
12 april 2004, 15:30
ik heb precies de zelfde verschijnselen kay
ook ik heb een ht gehad 3jaar geleden
ik slik nu 8 maanden fina
mega haaruitval vette hoofhuid en het haar ziet er niet uit broos geen modelk meer futloos
vooral aan de voorkant laat het los ook de zijkanten gaan mondjesmaat losraken
waar heb jij die ht laten zetten?Bij Laseraesthetic heb ik het laten doen,ik weet gewoon heel zeker dat het door de finasteride komt.Deze verschijnselen die wij dan hebben ,lees ik nergens terug.
Ik ben dus gestopt met finasteride en ben nu elke dag in de gaten aan het houden hoeveel ik haar verlies.En net als bij jouw is bij mij ook de hele voorkant super uitgedunt en uitgevallen.
De getransplanteerde haren die laten nog gelukkig niet los,alleen zo af en toe zie ik daar een enkele haar van.Dus kijk echt goed uit met fina.,het liefst zou ik je zegggen STOP er onmiddelijk mee,maar dat zal je eigen keuze moeten zijn.Ik hoop dat het voor ons beide als nog goed uitpakt. sterkte

veens764
12 april 2004, 20:40
o ja kay als jij je haren heb gewassen heb jij dan kort daarna vreselijke irritatie,
op de hoofdhuid.
bij mij is het net alof er met spelden ingeprikt word ,een soort van een vreselijke pijnlijke aanval op de hoofdhuid
daarna na wordtr het baggervet
dit alles is eigenlijk na de ht onstaan
maar kreeg je gelijk fina mee?

Kay
12 april 2004, 23:21
o ja kay als jij je haren heb gewassen heb jij dan kort daarna vreselijke irritatie,
op de hoofdhuid.
bij mij is het net alof er met spelden ingeprikt word ,een soort van een vreselijke pijnlijke aanval op de hoofdhuid
daarna na wordtr het baggervet
dit alles is eigenlijk na de ht onstaan
maar kreeg je gelijk fina mee?Ja daar heb ik ook last van ,maar niet kort wanneer ik gedoucht hebt,als ik me niet vergis.Het werd wel vettig maar baggervet dat ook weer niet.Weet je wat me wel is opgevallen dat nu ik met fina ben gestopt me haar nu minder broos en breekbaar aanvoelt. Ik heb fina via de huisarts gevraagd.

Biljartbal
19 november 2005, 23:54
Ik ben enige tijd geleden ziek geworden. Gewoon zware darmklachten enzo. Toen ben ik voor een algemeen onderzoek naar het Duiste Nordhorn geweest.

Na een tal van proefjes/onderzoeken kreeg ik te horen dat ik een allergie in mijn buik en hoofd heb. Ze vroeg mij ook of ik last had van hoofdpijnen en altijd niezen/verstopte neus. En dat is ook bij mij het geval.

Maar kan dat ook de oorzaak van mijn haaruitval zijn omdat ik dus een allergie in mijn hoofd heb??????

Zo ja, dan lijkt het me logisch dat mijn haar overal uitvalt. Maar het zijn toch ECHT wel de inhamme en de kruin jammergenoeg.

haarspecialist
20 november 2005, 14:06
Uw allergie heeft volgens mij totaal niks te maken met uw haaruitval. Heeft het adrogenetisch beeld (inhammen en kruin).



Ik ben enige tijd geleden ziek geworden. Gewoon zware darmklachten enzo. Toen ben ik voor een algemeen onderzoek naar het Duiste Nordhorn geweest.

Na een tal van proefjes/onderzoeken kreeg ik te horen dat ik een allergie in mijn buik en hoofd heb. Ze vroeg mij ook of ik last had van hoofdpijnen en altijd niezen/verstopte neus. En dat is ook bij mij het geval.

Maar kan dat ook de oorzaak van mijn haaruitval zijn omdat ik dus een allergie in mijn hoofd heb??????

Zo ja, dan lijkt het me logisch dat mijn haar overal uitvalt. Maar het zijn toch ECHT wel de inhamme en de kruin jammergenoeg.

Biljartbal
20 november 2005, 22:19
Uw allergie heeft volgens mij totaal niks te maken met uw haaruitval. Heeft het adrogenetisch beeld (inhammen en kruin).

Ja precies dat vrees ik ook. Vooral omdat het de inhammen en kruin betreft.

Maar misschien is het proces door die allergie wel sneller gaan lopen. Maar ja, ik maak mij eigenlijk niet (meer) druk om mijn haaruitval. Ben met alles gestopt wat betreft medicijnen enzo

pizzacat
22 november 2005, 00:32
Alergieën, ziekten, stress (eigenlijk zijn ziekte en alergieën gewoon een vorm van stress op het lichaam) zijn altijd nadelig voor een bepaald ziektebeeld.

lisaatje
23 november 2005, 17:11
ik zit met een brandende vraag...
Dr plinck heeft mij na een haarwortelonderzoek verteld dat mijn haaruitval genetisch is. maar betekent dit dan dus dat ik AA heb?Deze term heeft hij namelijk niet laten vallen. Hij heeft er geen enkele benaming aan gegeven.
Ik vraag me nu dus af of ik nou een haarziekte heb of niet. En of het dus slechts tijdelijk (zoals bv bij telogeen difuus)of blijvend is.
En is haaruitval niet altijd iets wat in de genen zit? Of bedoeld hij ermee dat het niet door een tekort (vitamine of ijzer bijv) veroorzaakt wordt.
Heeft hier iemand antwoord op?

groetjes lisa

Georgie
24 november 2005, 12:05
Vervelend dat Plinck zo onduidelijk is geweest.
Ik DENK dat hij bedoelt dat je Alopecia Androgenetica hebt (AGA, niet AA).
AGA staat uitgebreid beschreven in het Haarwoordenboekje op deze site.
Als Plinck "genetisch" bedoelt, zal het geen haaruitval betreffen die primair veroorzaakt wordt door een vitamine- of ijzergebrek.