PDA

View Full Version : Proefschrift vergroot inzicht in oorzaak kaalheid


pindakaas
27 september 2003, 20:03
Proefschrift vergroot inzicht in oorzaak kaalheid
De frustratie van veel kale mannen kan nog niet worden weggenomen, maar de wetenschap is weer een stapje dichter bij de oplossing gekomen van het eeuwige vraagstuk hoe en waarom haaruitval plaatsvindt.
Maandag promoveerde de Engelse onderzoekster Gillian Westgate aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp Regulation of Hair Growth and Cyclus, volgens haar promotor prof.dr A. Verkleij (moleculaire celbiologie) een áuniek' proefschrift. Want, zegt hij, het is voor het eerst dat de haargroei is bestudeerd in een geïsoleerde áfollikel' of áhaarzakje'. Invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld door hormonen, zijn dus uitgesloten. "Deze kennis kan de basis zijn voor de ontwikkeling van strategieën om haaruitval te remmen."

De groei van een haar uit een haarzakje is niet continu maar kent een cyclisch verloop. Het haarzakje produceert een haarvezel voor een periode van twee tot vijf jaar. Aan het einde van deze groeiperiode krimpt het zakje, en de vezel (haar) valt uit. Spoedig daarna wordt het haarzakje weer actief en begint een nieuwe haarvezel te groeien. Welke factoren precies de regulatie van die cyclus bepalen in de verschillende soorten cellen van het haarzakje was nog nagenoeg onbekend.

De verschillende groeifactoren werden vervolgens losgelaten op het geïsoleerde haarzakje. Westgate ontdekte dat insuline, dan wel de insuline-achtige groeifactor 1 (IGF1), van belang is voor het instandhouden van de groeifase.

Deze ontdekking is nog geen ádoorbraak' in de strijd tegen de zich terugtrekkende haarlijn. Het enige geneesmiddel waarvan is aangetoond dat het áenigszins' in staat is het kaal worden tegen te gaan is het anti-hypertensiemiddel Minoxidil. Met de Utrechtse, door Unilever gefinancierde bevindingen is de werking hiervan nu ook voor het eerst verklaarbaar geworden. Maar het was niet de bedoeling van Unilever om een medicijn tegen kaalheid te ontwikkelen, denkt Verkleij. "Daar is de farmaceutische industrie voor. Maar bij Unilever maken ze wel zeepjes en shampoos, en die mogen natuurlijk geen nadelige gevolgen voor huid en haar hebben." (LM)

Bron: Utrechts Universiteitsblad.

Robert18
28 september 2003, 19:33
Post dit ook op Hairsite! plz :)

pindakaas
28 september 2003, 19:37
Waarom dat dan?

Robert18
29 september 2003, 10:47
Omdat dit best wel leuk nieuws is en hairsite één van de grootste websites is over kaalheid.