PDA

View Full Version : Overbeharing bij m`n dochter van zeven...


Engeltje
1 oktober 2009, 21:59
Ik ga nu ook maar eens m`n verhaal doen, want ik zit er toch wel heel erg mee...
Ik ben een moeder van bijna 35 jr. van een dochter van 7.
Mijn moeder heeft last van overbeharing en ikzelf ook... Wat ik me kan herinneren van vroeger is dat ik m`n moeder altijd zag klungelen met scheerapparaten en mesjes en als ze dan een tijdje niet had geschoren, d`r benen vol met zwarte haren.... Ik had zelf ook last van overbeharing, ik ging toen ik negen was `s zomers met een panty aan op straat en in klas 6 van de basisschool scheerde ik m`n benen.... Het is inmiddels echt een obsessie geworden en ik wil dit najaar ook echt gaan beginnen met laseren.
Maar nu is het zo dat mijn dochtertje van 7 het ook heeft.... Al toen ze geboren werd zat ze over d`r hele lijfje vol met zwarte haartjes, men dacht gewoon dat ze een buitenlandse vader had, maar d`r vader is blond!
Naar zwemles? Vreselijk.... in de kleedkamer in d`r badpakje bij mij op schoot en iedereen `voelen` kijken naar d`r beentjes.... Nu is het zo dat zomers de haartjes wat blonder worden, dus dan lijkt het niet zo heftig, maar wanneer het richting herfst gaat, zoals nu, dan worden de haren op d`r armen en benen echt zwart en ze zijn ook lang.... Het is net een donsbed van haren! Ook op d`r rug en schouders zitten donsharen.
Nu is ze getest bij de kinderarts toen ze vier of vijf was, maar daar wordt `t gehouden op erfelijkheid en ze kunnen er niet zo veel mee.....
Maar ik neem hier geen genoegen mee.... ik zie er nu al tegen op als ze straks ouder wordt en andere kinderen gaat `t opvallen.....daar gaat ze mee gepest worden en ik weet wat `t is..... en ze is al zo onzeker.....
Gister nog, laarsjes passen bij de schoenenzaak, broek omhoog, en dan die blik van de verkoopster...... :mad:
Er moet toch iets aan te doen zijn?
Het enige dat ik wil voorkomen is dat ze nu al een obsessie gaat ontwikkelen zoals ik dat deed, dus we doen er luchtig over, maar zeggen wel tegen d`r dat het wel goed komt, want ze zegt zo af en toe zelf wel: Mam, waarom heb ik zoveel haartjes?

Wie heeft er tips of suggesties?
Zit er wel aan te denken om in de winter te gaan blonderen, want ik snap dat je op deze leeftijd nog niet kan gaan laseren.....

marlotte
5 oktober 2009, 21:40
Laseren heeft idd geen zin op zo'n jonge leeftijd. Het beste is om te beginnen met laserbehandelingen na de pubertijd maar goed blonderen zou ik zelf niet aanraden ivm met de chemische stoffen die daar in zitten en dan op zo'n jonge leeftijd. Uhm,, ik weet niet hoe erg haar overbeharing is maar als het om dunne fijne haartjes gaat valt het nog best mee te leven vind ik.
Maar als je er echt mee zit kun je mischien even langs de huisarts om te vragen wat de mogelijkheden zijn voor haar.

In ieder geval veel sterkte er mee!

Wendy79
8 oktober 2009, 23:11
Ach jee, mijn hart breekt bij het lezen van dit verhaal. Wat ontzettend sneu voor je dochtertje. Ik hoop zo dat het bij donsharen blijven.
Kan het niet zo zijn dat het in werkelijkheid wel meevalt, maar dat jij denkt dat het nu al zo erg is omdat je er zo op gefixeerd bent?
Ik heb helaas geen tips voor je. Weet niet of blonderen een goed idee is, of dat kan op deze leeftijd. Waarschijnlijk kan een arts daar een beter antwoord op geven. Wel denk ik dat je beter niet kan gaan scheren, epileren oid, om de donsharen ook donsharen te laten. Mijn ervaring is dat donsharen dan geen donsharen blijven. Zou willen dat ik nooit met scheren, harsen etc begonnen was...

Ik ben ook heel bang dat mijn dochtertje hetzelfde te wachten staat. Ik heb zelf helaas ook te kampen met overbeharing, en haar buitenlandse vader is helemaal een menselijk tapijt! Vrees dus het ergste voor haar.

Ik hoop dat je een goede oplossing zult vinden, veel succes ermee!

Groetjes, Wendy

X-Zeem
20 oktober 2009, 10:48
Bij beharing/overbeharing is het toch zo dat je overgevoelig bent voor de mannelijke hormoon (testosteron)?
Bepaalde voedselproducten zorgen er toch voor dat je testosteron stijgt (bijv chocolade).
Eet uw dochter gevarieerd en niet al teveel snoep, chocolade, friet, etc?

Er wordt gezegd dat pepermuntthee je androgeenspiegel doet verlagen.
Bron: http://www.ergogenics.org/gezondheid7.html


(http://www.ergogenics.org/gezondheid7.html)

parell
26 oktober 2009, 20:03
Ook mijn hart breekt nu ik dit verhaal lees. Ik zou je zo graag willen vertellen dat er een scala aan mogelijkheden zijn om je dochter te helpen..

Ik heb ook veel haar en ik ben ook bang dat ik later een dochter krijg met veel haar..

Ik was ook op mn elfde en twaalfde begonnen met harsen, epileren etc. Wat betreft de zwemlessen weet ik niet hoe je dit het beste op kunt lossen..Ik zou denk ik mijn dochter van zwemlessen afhalen en zo rond haar 12e of 13e weer opnieuw op zwemles doen..
Met de gymlessen nam ik vroeger altijd langere broeken mee en kleedde ik me altijd om in hoekjes van de kleedkamer..op een gegeven moment deed ik zelfs rokjes of jurkjes aan op de dagen dat ik moest gymen..ik kon dan een panty aantrekken en mn gymbroek er gewoon overheen doen..zo zagen ze tenminste mijn benen niet..

Ik had zovaak de neiging om op mn 9e of 10e mijn benen te scheren of te harsen. Ik heb echt zovaak op mijn kamertje gehuild vroeger..

Ze is denk ik nog te jong om de haren ofwel te harsen, scheren, blonderen, laseren en noem maar op..

Ik wil je hier niet voorschrijven hoe je het probleem van je dochter op moet lossen, maar hopelijk heb je wel wat aan mijn eigen ervaringen..

Ik zou graag van je horen hoe je erover denkt!

Korthaar
14 december 2009, 14:02
Mijn dochter is nu 9 en ook vrij behaard qua benen, rug en bovenlip.
Toen ik het voor het eerst opmerkte schrok ik.

Maar ik heb het er niet over met haar.
Wel zeggen kinderen tegen haar dat ze een snor heeft
of behaarde benen maar dan zegt ze gewoon
dat dat haar dan lekker apart maakt :)

Ik hoop dat het niet erger wordt en zal haar helpen mettertijd als ze er wel psychisch last van krijgt.

Sowieso eten we slechts voor 10 procent vlees maar het zijn gewoon de genen.

Waterlady
14 december 2009, 18:47
Wat naar voor je dochtertje! Kan me het zo goed voorstellen dat die opmerkingen jou en haar pijn doen....

Overigens wil ik wel even opmerken dat het eten van vlees (of juist niet) niet van invloed is op (overmatige) haargroei....

Jessica D.
21 januari 2010, 21:30
Als het erfelijk is dan moeten ze kunnen zeggen wat dan precies de erfelijke afwijking is bij je dochtertje. Met een algemeen antwoord als erfelijkheid, zegt men in feite niets.

Overbeharing op zo'n jonge leeftijd kan duiden op een ziekte of syndroom dat hyperandrogenisme (verhoogde niveaus van mannelijke hormonen) veroorzaakt. Het gebeurt wel vaker dat oorzaak van hyperandrogenisme niet goed wordt achterhaald, door een gebrek aan kennis op dit gebied . Neem geen genoegen met het antwoord wat je destijds van de kinderarts hebt gekregen en laat de oorzaak van deze abnormale beharing vaststellen door een specialist. Laat je doorverwijzen naar een kinderarts die hierin gespecialiseerd is. Je kunt bijvoorbeeld naar het kinderziekenhuis in utrecht of rotterdam gaan. Je huisarts moet in staat zijn een dergelijk specialist voor je op te kunnen zoeken en anders een andere huisarts wel (second opinion). Niet alleen belangrijk om de oorzaak te vinden, maar ook om ernstige zaken uit te sluiten.

Ik vind het echt heel erg voor jou en je dochtertje, ik hoop dat je snel de oorzaak vindt van dit probleem.

Succes allebei,
Jessica