PDA

View Full Version : Haaruitval en gevoelige hoofdhuid


Frans
8 december 2003, 20:41
Momenteel heb ik de laatste drie maanden last van een pijnlijke en gevoelige hoofdhuid. Ben gevoelig voor kou en warmte op de hoofdhuid. De plekken waar, dat verschilt per moment (bevreemd mij). Daarbij heb ik ook vaak tintelende sensaties op de hoofdhuid. Mijn haren voelen ook stugger en harder aan. Het rare is dat ik wel het idee heb dat de haren dikker worden en zie dat de wortels van de uitvallende haren veel dikker zijn. Ik zie duidelijk dikke witte follikels.

Kent iemand deze symtonen? Daarbij ben ik benieuwd of je kan voelen dat je kaal wordt (misschien een beetje rare vraag, maar die zit nu eenmaal in mijn hoofd), of dat je in principe dit alleen kan waarnemen met het oog?

Frans

Heb sinds mijn 23ste middelmatige inhammen, middels het gebruik van minoxidil 5% (haal ik bij de apotheek) is het haaruitval redelijk gestabiliseerd.

Haarmannetje
24 december 2003, 11:52
Hallo Frans,

Een gevoelige hoofdhuid hoeft niet direct te betekenen dat je kaal wordt, maar het kan wel. Er zijn verschillende oorzaken: schimmelinfectie, overgevoeligheid voor een bepaald haarmiddel, stress, maar ook beginnende kaalheid.

Ik heb het zelf ook ervaren, maar dat kwam door een reactie op stress (ik word overigens ook kaal... ooit :)). Ik heb toen van de huisarts het middel Denorex voorgeschreven gekregen en een soort gel wat ik daarna moest inmasseren. Na twee weken was het over.

De kaalwording bij mij is genetisch bepaald, dus dat zal wel gewoon voortzetten.

Dus als je er echt last van heb, zou ik gewoon even je huisarts bezoeken.

Frans
27 december 2003, 16:09
Thanks Haarmannetje,

Denorex heb ik reeds in huis gehaald. Echter de irritaties blijven, denk dat het stress is. Daar ben ik niet geheel vrij van. Wie wel :D!

Groet,
Frans

Cid
16 februari 2004, 03:40
Een toenemende gevoeligheid van de hoofdhuid kan, zoals gezegd, verschillende oorzaken hebben. Soms is het ook een samenspel van factoren. En soms is er alleen sprake van wat jeuk dat door de haaruitval geïndiceerd wordt (wat natuurlijk alsnog een probleem kan worden als je gaat krabben of chemicaliën gebruikt).

Wat naar mijn idee veel voorkomt bij mensen met AA dat ze, om het wederin binnendringen van DHT in de hoofdhuid tegen te gaan, hun haar iedere dag wassen, en vaak dan ook nog met een aggressieve shampoo. Een duidelijk voorbeeld hiervan is anti-roosshampoo met Ketoconazole, dat een positieve uitwerking op het tegengaan van haaruitval zou hebben. Sommigen laten het dan ook nog eens 5 minuten inwerken. Op die manier verminderd de natuurlijke weerstand van je hoofdhuid al snel en beland je in een spiraal; de shampoo is weliswaar actief tegen schadelijke bacteriën, maar neemt ook de goede weg en houdt de weerstand laag.

Een andere, misschien meer voor de hand liggende mogelijkheid is een overgevoeligheidsreactie op de gebruikte minoxidil.
Hoe dan ook, je zult even wat moeten experimenteren en proberen de oorzaak uit te sluiten. Hierbij zou ik zelf aanvankelijk de voorkeur geven aan een milde, voor de hoofdhuid zo min mogelijk belastende variant, om het lichaam de kans te geven haar zelfhelende capaciteit te benutten.

Je kunt hierbij denken aan het (kort) wassen met een milde shampoo voor dagelijks gebruik, in de eerste periode even wat vaker (bijv. als je jeuk krijgt of dagelijks) en daarna bijv. om de dag. Naar mijn idee bereik je dan een mooie balans tussen schoon haar (ook met het oog op de uitwendige medicatie), gezonde hoofdhuid en preventie van ophoping en reabsorptie van DHT door de hoofdhuid.
Ook te overwegen valt een andere minoxidil-variant: de 2%-uitvoering is bijv. minder belastend. Als je overgevoelig mocht zijn voor propylene glycol (PPG), een vast bestanddeel v/d minox, kun je via Regrowth LLC (http://www.minoxidil.com) een huidvriendelijke versie met glycerine i.p.v. PPG bestellen. Overigens is hun minoxidil aanzienlijk minder vet dan de reguliere van Regaine, dus prettiger voor het haar, en bevat meer alcohol (en optioneel Retin-A, maar da's voor jou nu even niet wenselijk), dat de opname extra bevordert. Dus misschien evengoed op termijn de moeite van het proberen waard.
Tenslotte kun je ook nog denken aan haarproducten die een gezonde uitwerking hebben op de hoofdhuid en de processen die met haargroei te maken hebben, zoals die van Skin Biology (Folligen (http://www.folligen.com/index.html#Folligen%20for%20Hair%20Retention%20and %20Hair%20Regrowth)) of Tricomin, die beide koper-peptides bevatten, Saw Palmetto en nog wat andere positieve zaken. Deze producten kunnen de extra belasting van de minox compenseren en verdere haargroei bevorderen.

Mocht dat allemaal toch niet gaan lukken of de klachten te ernstig worden, is wellicht een consult bij een dermatoloog een uitkomst. Sommige receptgebonden medicamenten kunnen een aggressieve en nadelige uitwerking hebben, dus daarmee experimenteren zou ik liever niet doen zonder gedegen diagnose en achtergrondinformatie.

Succes!

nobody
16 februari 2004, 15:37
Originally posted by Haarmannetje
Hallo Frans,

[knip]

Ik heb het zelf ook ervaren, maar dat kwam door een reactie op stress (ik word overigens ook kaal... ooit :)). Ik heb toen van de huisarts het middel Denorex voorgeschreven gekregen en een soort gel wat ik daarna moest inmasseren. Na twee weken was het over.

[knip]



Ik vraag me al een tijd af of kaalheid als gevolg van stress omkeerbaar is. Zijn er b.v. mensen die al hun haar weer terug hebben gekregen na een stress periode. Of komt het (bijna) nooit meer helemaal terug.

veens764
16 februari 2004, 21:11
wat was de naam van die gel?

Boris
16 februari 2004, 22:04
Ik heb vaak last van bultjes/puistjes op mijn hoofdhuid. Vreemd genoeg vooral op de plekken waar ik in principe nooit kaal kan worden en niet bij de slapen of op mijn kruin. Weet er iemand wat dit is en wat de oorzaak hiervan is. Ik weet wel dat toen ik de vichy aminexil shampoo gebruikte ik het nog veel erger had. :confused: :confused: :confused:

Op welk tijdstip van de dag kan ik het beste finasteride innemen. Of maakt dit niets uit???