PDA

View Full Version : Haarzaad...cellen zaaien, coupe oogsten


pindakaas
28 maart 2004, 16:37
Door een onbehaarde muis in te zaaien met stamcellen, zijn Amerikaanse dermatologen erin geslaagd een complete haar met haarzakje en al uit het niets te laten verrijzen. Kalende heren opgelet: de geleerden beloven “snelle vooruitgang” in de strijd tegen uw glimmende knikker.

Haarzaad...cellen zaaien, coupe oogsten


Toepasbaar op gewone mannen is de techniek die Rebecca Morris en collega’s van de New Yorkse Columbia Universiteit vandaag ontvouwen nog niet. Maar was u een genetisch veranderde muis geweest, dan had Morris u in een handomdraai verlost van uw kaalheid.

Morris had dan een papje gemaakt van stamcellen en huidcellen en dat op uw kale plekken gesmeerd of, beter eigenlijk, ingespoten in uw hoofdhuid. Na vier weken zouden daar plots nieuwe haarzakjes zijn ontstaan, waaruit verse haren ontsproten. Lang zou u overigens niet van uw wuivende haardos kunnen genieten. Een lamgelegd immuunsysteem is vooralsnog vereist voor de behandeling, en zonder afweer riskeert u onder meer kanker en suikerziekte.

Maar toch: een paar cellen zaaien en dan een complete haar met haarzakje en al oogsten, is bepaald “striking”, schrijven de onderzoekers in het vakblad Nature Biotechnology. Met behulp van een reeks biochemische trucs is het Morris en collega’s als eerste gelukt om de stamcellen waaruit haar ontstaat te vangen. Stamcellen, dat zijn de ruwe begincellen waaruit alle andere celtypen ontstaan.

Dermatologen hadden al zo’n idee dat er stamcellen in de wand van het haarzakje moesten zitten, in een verdikking die eenvoudig ‘de uitstulping’ heet. Maar stamcellen vangen is nog een heel gedoe. Een eenvoudige manier om ze te herkennen bestaat niet. Morris en collega’s zijn er nu als eerste in geslaagd de cellen uit de uitstulping te merken met een chemisch labeltje, zodat ze in hun verdere bestaan gevolgd konden worden.

En wat blijkt: de cellen uit de uitstulping zijn inderdaad échte stamcellen. Ze groeien uit tot álle celtypes die in het haarzakje aanwezig zijn, stelt Morris vast. De Amerikanen onderscheiden er daarvan zeven; volgens andere indelingen telt een haarzakje drie soorten cellen.

Morris en collega’s zijn optimistisch. Het begrip van haargroei zal nu explosief toenemen, verwachten ze. En meer begrip betekent: zicht op nieuwe middeltjes tegen kaalheid. Een werkend haargroeimiddel wordt naar verwachting een van de eerste echte knalsuccessen van de medische biotechnologie. Niet alleen omdat haargroei een relatief eenvoudig lichaamsproces is, maar vooral ook omdat er aan een werkzaam middel miljarden zijn te verdienen.

Toch zal het nog even duren voor het zo ver is. Het is bijvoorbeeld nog maar de vraag hoe tevreden u met uw nieuwe dakbedekking zou zijn, was u een van Morris’ proefmuizen geweest. De haren die Morris liet ontkiemen zitten niet zoals echte haren ingebed in het omringende weefsel. Ze worden niet gesmeerd door een talgkliertje, en worden bij kou of emotie niet overeind getrokken door een spiertje. Wat dat betreft hebben de haren van Morris meer weg van dor kunstgras, dan van het levendige dons dat een échte mensenhoofd siert.

*1e foto Groen oplichtende plekjes markeren de plaatsen waar zich haarstamcellen bevinden

*2e foto Bieden deze nieuw gekweekte haren uitzicht op een tijdperk zonder kaalheid?