PDA

View Full Version : Ik maak me zorgen...


Hellen
14 september 2004, 10:55
Recentelijk zie ik dat mijn haar steeds dunner en dunner wordt. Ik heb geen plukken haar die uitvallen ofzo ook geen kale plekken..maar gewoon steeds dunner worden haar, met name bovenop mijn hoofd. De hoofdhuid schijnt erdoorheen. En ik heb donker haar van mezelf (wat door zwart verven nog donkerder is) dus je ziet het ook heel erg. Mijn scheiding is geen streepje, zoals je dat bij mensen met een volle bos haar ziet, maar een breder iets waar je tegen de hoofdhuid aankijkt. Als ik mijn haar heb gewassen en los draag...kijk je , zeker aan het eind van de dag, er bovenop gewoon doorheen.. Strak naar achter, in een staart oid lukt me bijna niet zonder dat je hele strepen huis erdoor heen ziet. Ik kan het dus vaak een heel eind tegen en zet het wat bol vast met speldjes, dan zie je het niet zo erg.

Ik weet door onderzoek in opdracht van de gyneacoloog (ivm menstruatiestoornissen) dat is iets teveel mannelijk hormoon in me heb. Ik zit te tobben of ik nu naar de huisarts moet gaan hiermee. Ik maak me echt zorgen. Ik had nooit heel dik haar..maar het wordt nu alleen maar gekker.

Graag jullie mening/advies!!!!

Andastra
14 september 2004, 11:50
Als je 'n teveel aan mannelijk hormoon hebt moet dit alles op te lossen zijn met de diane35-pil en androcur :)

Geen nood, 't komt wel in orde :)

Cloud
14 september 2004, 12:20
Hoi Hellen,

Zeker eens naar de dokter gaan.. het lijkt me dat je je hormonen weer in balans moet krijgen.

Welkom op Haarweb trouwens,

Cloud

Hellen
14 september 2004, 12:49
Als je 'n teveel aan mannelijk hormoon hebt moet dit alles op te lossen zijn met de diane35-pil en androcur :)


Euhm...en als je nu eens geen pil wilt slikken? Ik reageer op andere manieren niet echt best op de pil en overigens wil ik ooit ook graag nog kinderen. Ik ben nu 32 nl.

Welkom op Haarweb trouwens,
Ja dank je wel! Ik liep al een hele tijd met deze vraag in het hoofd en wilde gewoon meer informatie. Vandaar mijn aanmelding.

Zijn er overigens nog meer mensen met deze ervaring hier? Wanneer ben je naar de dokter gegaan en belangrijker nog: is het probleem op te lossen/te verminderen?

Andastra
14 september 2004, 12:57
Mss kan je vragen om alleen androcur te gebruiken dan...

Ik bedoel maar: als je een hormoonspiegel hebt die niet in balans is, dan zijn haarproblemen meestal vrij makkelijk te stabiliseren, als je 't echt wil natuurlijk...

Hellen
14 september 2004, 13:01
Jaa tuurlijk wil ik het echt opgelost hebben. Maar ik krijg echt de naarste verschijnselen van pilgebruik van depritoestanden tot hoofdpijn, van geen zin tot schimmelinfecties en het heeft een slechte uitwerking op mijn darmaandoening ( colitis). Dus je snapt dat ik dat graag probeer te voorkomen.

Maar goed Androcur dus...ik zal er eens over gaan praten met mijn huisarts. Dank je voor je advies....ik waardeer het zeer!

Andastra
14 september 2004, 13:08
Als je 't moeilijk hebt kan je altijd terecht op dit forum, onthou dat, en ook je vragen zal iedereen altijd proberen te beantwoorden...

Cloud
14 september 2004, 13:13
Je zou ook niet-hormonale middelen kunnen gebruiken, die dan wel het onderliggende probleem niet aanpakken, maar wel je haar wat dikker maken, zoals bv minoxidil.

Of je zou een anti-androgeen middel als spironolactone op je hoofdhuid kunnen aanbrengen. Op die manier kan je er geen neveneffecten van hebben.

Andastra, wordt androcur niet altijd voorgeschreven in combinatie met de pil? Denk toch dat je best niet zwanger wordt als je dat neemt, aangezien het ook om krachtige hormonen gaat?

Cloud

Andastra
14 september 2004, 13:43
't Wordt meestal voorgeschreven in combinatie met de pil, maar niet altijd dacht ik... Heb 't gisteren ofzo gevraagd op 't forum ivm androcur

Andastra
14 september 2004, 13:44
Ohja, en als ze 'n hormonaal probleem heeft zou ze toch beter dàt aanpakken he?

Hellen
14 september 2004, 14:08
Ja weet je wat de Gyn zei m.b.t. de hormoonproblemen: als ik zwanger wil worden ( wat nu nog niet aan de orde is) dan moest ik maar weer terugkomen. En verder kan ie er tot die tijd niks aan doen...dat zei hij.:confused:

sigur
14 september 2004, 19:23
Jeetje Helen die artsen weer!!

Androcur schrijven ze meestal wel samen met de pil voor. Dit omdat het in verband met eventuele vruchtbaarheid te link is. Met Androcur alleen kun je namelijk zo zwanger worden. Maar als je zwanger bent en Androcur gebruikt kan dit volgens mij misvormingen geven aan het kind dus vandaar. Ook heb je een regelmatigere menstruatie als je beiden gebruikt in plaats van alleen Androcur.

Als het dunner worden van je haar heeft te maken met hormonen dan is het wel zaak er op tijd bij te zijn. Dit omdat de haren dan gespaard kunnen worden die anders zullen uitvallen. Hoe eerder je erbij bent hoe meer succes je hebt van slagen zodat je je haren kunt behouden en als je geluk hebt een terug groei van haren kunt krijgen. Hoe langer je ermee wacht des te minder kans van slagen.

Liefs

Hellen
16 september 2004, 08:28
Ik heb nog niets gedaan of geprobeerd. Ik had zelf al enige tijd het gevoel dat er op mijn hoofd iets gaande was, maar nu begint het ook andere mensen op te vallen. En alle dingen die ik hier lees maken dat ik me alleeen maar meer zorgen ga maken. :eek:

Ik ga zsm een afspraak met de dokter regelen. Bedankt alvast voor jullie reacties

Nogmaals: dank voor jullie reacties!
Wordt vervolgd!!!

sigur
16 september 2004, 12:55
Hé Helen,

Sorry dat de dingen hier op het web je angstig maken. Maar er zit ook iets positiefs aan denk ik. Je weet nu beter wat er aan de hand kan zijn (met een dikke onderstreping onder het woordje kan) En dit zorgt er wel voor dat je een afspraak gaat maken met de arts. Wie weet hoe lang je er anders mee zou hebben rond gelopen zonder iets te ondernemen. Ik vind er trouwens niets verkeerds aan hoor om er niets aan te doen als je er vrede mee hebt. Maar het maakt jou duidelijk ongelukkig.

Liefs

Hellen
28 september 2004, 11:00
Nou bezoekje aan de dokter is achter de rug. Ik had des te meer haast omdat er nu ook bloed en vocht uit mijn tepels komt. Zowel mijn problemen met mijn haar als mijn borsten zijn, in zijn mening, symptomen van mijn hormoonproblemen. Ik ben nu dus teruggestuurd naar de gyn die er verder onderzoek naar moet doen.


Gek dat hij, toen ruim een jaar geleden eruit kwam dat ik teveel mannelijk hormoon in me heb, me niet heeft gewaarschuwd voor dit soort dingen en ik die informatie krijg van mijn huisarts. Maar goed. Ik heb 11 oktober daar een afspraak en we zien dan weer verder. Ondertussen krijg is meer en meer de behoefte om ervoor te zorgen dat "het"op mijn hoofd niet zo opvalt. Goede tips zijn welkom.

En als de gyn me niet brengt wat ik hoop, of onduidlijk blijft, zou een verwijzing naar een endocrinoloog dan helpen? Wat denken jullie?

jennifer
28 september 2004, 12:23
Hoi hellen,

Een endocrinoloog is iemand die gespecialiseerd is in de hormoonhuishouding.
Daarvan zijn er ook weer die een specialisatie hebben, b.v haaruitval.
Heb je al eens uitvoerig je bloed laten onderzoeken om mee te beginnen?


Liefs, Jennifer

Annelies
28 september 2004, 14:07
Hoi Hellen,

En als die (de endocrinoloog) het niet weet, zou ik met de bloedresultaten naar de dermatoloog gaan .. misschien dat het gevolg van te hoog mannelijk hormoongehalte een bepaald soort haaruitval teweeg brengt en of daar iets aan te doen is.. ??

Meid veel sterkte toegewenst, ik hoop dat het gauw opgelost is voor je.

grtz Annelies

jennifer
28 september 2004, 14:43
Hellen,

Dat er bloed en vocht uit je tepels komt, lijkt me het belangrijkste om te laten onderzoeken. De haaruitval is daarvan misschien slechts een bijverschijnsel.

Liefs, Jennifer

Hellen
29 september 2004, 21:29
Dank jullie voor de reacties!
11 oktober kan ik bij de Gyn terecht en ik wil inderdaad dat mijn bloed nu uitvoerig wordt onderzocht. Want beide verschijnselen zijn niet gewoon te noemen. Wordt vervolgd, dus!

Hellen
13 oktober 2004, 08:46
Nou de Gyn laat allerlei bloedonderzoeken doen en op 1 november mag ik terugkomen voor een uitslag. Ik ben erg benieuwd.

Tegelijkertijd ontdekte ie ook nog vleesboompjes...dus nu adviseert ie me om , alleen al daarvoor, na te denken over toch weer aan de hormonale anticonceptie te gaan. hij gaf de keus tussen de prikpil of aan Diane vanwege het dunner wordende haar. Ik weet nog niet of ik dat wel wil, gezien een ook nog aanwezig zijnde kinderwens, maar wie van jullie kan vertellen welke van de 2 nu een beter optie zou zijn?

Annelies
13 oktober 2004, 09:13
Hoi Hellen,

Ik kan je geen echt advies geven omtrent de anticonceptie, maar is het niet zo dat een prikpil langer doorwerkt dan een pil die je dagelijks oraal inneemt?? (indien je besluit te stoppen i.v.m. kinderwens). En de Diane wordt inderdaad vaak gebruikt bij dunner wordend haar. Misschien niet verkeerd om dit de 1e nog met de arts te bespreken wat in jouw geval het beste kan zijn.

Veel suc6 in ieder geval de 1e..

groetjes Annelies

bouman60
13 oktober 2004, 12:27
Hoi Hellen,

Ik zit in precies dezelfde situatie als jij, ook ik heb donker haar en verf het omdat ik al veel grijze haren heb. Ook ik heb enorme brede scheidingen, je kijkt zo op mijn nogal witte hoofdhuid. Ik gebruik wel Diane 35. Dit omdat ik al 2 kinderen heb (ik ben 34 jaar) en we willen het hier graag bij houden. Ik hoop hiermee te bereiken dat het niet erger wordt op mijn hoofd. De illusie dat mijn haar terugkomt ben ik al kwijt. Tijdens mijn zwangerschappen had ik trouwens wel meer haar (het viel toen helemaal niet uit!).
Maar ik heb wel een tip waar ik zelf veel baat bij heb, om de plekken op mijn hoofd te bedekken. Na het wassen en drogen strooi ik Toppik op mijn hoofd, ik gebruik medium brown, de perfecte kleur voor heel donkerbruin haar. Hiernaa kam ik het door en breng ik het in model. Daarna spray ik friseurenspray (haarlak) erop. Het lijkt net of ik genoeg haar heb op mijn hoofd, je ziet wel dat ik dun en fijn haar heb maar je kijkt er niet meer doorheen. Sinds ik Toppik gebruik voel ik me veel zelfverzekerder.
Ik ben wel even bezig hoor 's morgens met fohnen en Toppik strooien en steeds checken met 2 spiegels of er geen plekken meer doorschijnen. Maar ik zou echt niet meer zonder kunnen!
Hopelijk heb je hier voorlopig wat aan!

Succes

Hellen
14 oktober 2004, 09:14
Dank voor de reacties.
@ Bouman60 Ik vind het moeilijk om "al" met middelen als Toppik te gaan werken. ik verkeer nog een beetje in de fase van ontkenning geloof ik. Ik denk nog het liefst dat het mijn verbeelding is, ook al valt het meer mensen op.

Ik draag mijn lange haar nu niet zoveel meer los en met wat spelden is het vooralsnog mogelijk om een redelijk kapsel zonder doorschijnende hoofdhuid te krijgen. Die spelden kunnen goed, want ik heb geen abnormale haaruitval. het wordt alleen maar dunner.

Het enige nare is dat mijn haar ook héél erg snel vettig is en dan zie je het dus des te beter, die hoofdhuid. Maar ik ga niet elke dag mijn haar wassen, want volgens mij wordt het daar alleen maar vetter van.

Maar goed...ik wacht gespannen op de uitslag 1 november. Wordt vervolgd!

Hellen
2 november 2004, 13:08
Gister teruggeweest voor de uitslagen van het hormoononderzoek. Er schijnt niks bijzonders aan de hand te zijn.:confused:

Zijn er nog andere oorzaken , naast hormonale, waardoor je haar dunner wordt? Want het IS dunner, dat zijn de mensen in mijn omgeving ook met me eens.

En zijn er dan nog andere dingen waar ik op moet letten?

Lies86
2 november 2004, 13:42
Misschien de Autoimuun ziekte Alopecia Areata??

Dit hoeft niet met je hormonen te maken te hebben geloof ik.
(weet het eigenlijk niet helemaal zeker!!)
Maybay kan een dermatoloog je verder helpen!!

Sterkte ermee
lies

sigur
2 november 2004, 18:41
Hoi Hellen,

te weinig voedingstoffen, medicijnen, stress, ziekte, veelvuldig kleuren waardoor het haar afbreekt, allemaal kunnen ze oorzaken zijn van dunner wordend haar.

Liefs van Sigur

Hellen
3 november 2004, 09:53
Sigur,

Ik geloof niet echt dat één van die dingen bij mij de oorzaak zouden zijn. En AA kent toch weer bijverschijnselen als veel jeuk en een branderig gevoel? Ik heb wel eens wat jeuk enzo..maar niet meer dan een ander, denk ik.

Ik zou bijna denken dat ik maar denk dat het zo is...maar ik en anderen zien het toch ook. Nou ja. Misschien is het een periode en gaat het daarna wel weer beter..

Dank voor jullie reacties en het meedenken!

marianneke
3 november 2004, 18:27
Hoi Hellen,

Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je jeuk en/of branderig gevoel moet hebben als je alopecia areata hebt. Ik heb namelijk al vanaf mijn 8e alopecia areata totalis (ik ben nu 28 jaar) en heb werkelijk nooit een branderig gevoel en jeuk gehad!!!!!
Ik hoop natuurlijk dat je geen AA hebt, maar je moet er nooit vanuit gaan dat iedereen dezelfde en alle symtomen heeft.

Hellen
4 november 2004, 12:58
Dank je voor je reactie Marianneke. Ik had echt géén idee :confused:
ik zal me dan toch wat meer in AA verdiepen...al hoop ik uiteraard ook heel hard dat dat het niet is.

Ik geloof het zelf alleen nog niet, omdat ik geen abnormaal haarverlies heb. het wordt alleen steeds dunner...maar dan wél á la een mannelijk patroon.

An.
12 november 2004, 19:00
Hoi Helen,

Ik heb net alle gesprekken door zitten lezen (ik ben vrij nieuw hier) en
het lijkt net alsof ik over mezelf lezen. Behalve wat je vertelt over je borsten,
heb ik alles wat jij ook hebt. Ik kreeg een jaar geleden last van dunner haar en langzaam aan merkte ik dat er steeds mee uitviel. Niet met hele bossen, dat het echt kaal is of zo maar wel meer dan anders.
Voor mijn gevoel is het begonnen toen ik lovette begon te slikken (pil) maar het ontstond vrij opeens. Misschien heb ik het altijd al gehad maar ik ben blond van mezelf en kleurde rond die tijd mijn haar bruin waardoor het misschien opeens op ging vallen.
Ik reageer ook heel heftig op de pil, vooral met lovette (en microginon) was het erg: geen zin, geen libido, despressief, moe en veel hoofdpijn. Wat jij ook beschrijft.
Ik ben een paar weken geleden naar dr. Boersme geweest en hij constateerde de erfelijke mannelijke vorm van kaalheid. Ik kan het ook nog niet geloven, nu met de dianepil wordt het al wat rustiger en beter. Ik wist echt helemaal NIETS over dit onderwerp, welke vormen er zijn etc.
Ik ben op dit moment ook erg in verwarring: wat moet ik er nu mee.

Ik ga nu zeker meer zoeken over AA en het andere wat je noemde en zal de endocrinoloog in mijn achterhoofd houden. Ik krijg over 2 weken uitslag van bloedtest van hormonen die boersma heeft laten doen. dan weet ik meer.
Ik heb in ieder geval veel aan je verhaal gehad!
Dankjewel!;)
Ik hoop dat je me op de hoogte houdt van je ervaringen. Ik heb het gevoel dat het bij mij hetzelfde zit! Ik kijk regelmatig op deze site!
Ik kreeg ook het advies in ieder geval een aminixil-kuur te doen.
Is een lotion die je bij gespecialiseerde kappers kunt kopen. Gaat haaruitval iets tegen omdat het je haar sterker maakt en dikker!! (tip?)

Doeg,
xx
An.

koekjes
12 november 2004, 20:09
hee An.,
ik heb het forum ook zowat doorgespit, maar ik heb geen enkel positief bericht gelezen over Aminexil.
Groetjes!

Hellen
15 november 2004, 08:22
Het blijft toch lastig he..dat dunner wordende haar. Ik wil ook echt dat er wat mee gedaan wordt, maar ik vraag me af wat nu de meest handige volgende stap zou zijn. Wachten is ook niks, want het wordt toch echt dunner ook al valt het niet uit. Het is net of de haren zelf steeds dunner en dunner worden...

Hellen
29 november 2004, 08:24
Woensdag aanstaande heb ik een afsprak bij een dermatoloog uit de maatschap van dr. Boersma. Dit vooral, omdat ik bij dr. Boersma pas eind maart terecht kan en ik zoiets heb van "als het echt wat is, moet ik niet te lang meer wachten". Ik ga er vanuit dat er bij zo'n maatschap ook wel wat onderling overleg is. Dus..woensdag weet ik meer!

4roluca
3 december 2004, 23:03
Het blijft toch lastig he..dat dunner wordende haar. Ik wil ook echt dat er wat mee gedaan wordt, maar ik vraag me af wat nu de meest handige volgende stap zou zijn. Wachten is ook niks, want het wordt toch echt dunner ook al valt het niet uit. Het is net of de haren zelf steeds dunner en dunner worden...

Hallo Hellen,

Begrijp wat je voelt hoor!!
Heb alles gelezen en je bent goed bezig hoor..'k denk ook wel dat ze je haaruitval wel zullen kunnen stoppen.
Maar je wil ook wel een directe uiterlijke aanpak is het niet..
Wel je steekt nu je haar toch op..ikzelf heb er een hele tijd haar bijgestoken.
Dit zijn slierten haar (hoeft geen echt haar te zijn) die je kunt bijklikken..stak haar of golvend moet je zelf vergelijken met je eigen haar.
Een handel van (goedkope) haarwerken heeft meestal wel zo'n set..heb ze ook nog zelf gemaakt van een oude pruik met lang haar.
Maak niet de fout die ik gemaakt heb door hiervoor je haar te gaan kleuren.
Zo'n sliert of vier doet al wonderen! -Liefs-
> Moed moet < --Lu--

Hellen
4 december 2004, 20:53
4roluca, tnx voor de tip!

Qua volume om op te steken heb ik echter nog niks te klagen. Mijn achterhoofd doet niet " mee" met het dunner worden, dus daar zit nog wel genoeg. Het vervelende is dat je het bij mij zo ontzettend aan de voorkant en het voorste deel van mijn hoofd ziet. En daar kun je geen haar bijklikken, want daar zie je over een flinke stuk de hoofdhuid door mijn haar heen en dus ook clipjes etc waarmee je het nephaar zou vastzetten.

Ik heb vandaag iets gedaan waar ik al moeite mee had, maar waarvan ik weet dat het de enige manier is om af en toe mijn haar los te doen en niet meteen mezelf heel naar te voelen : sjaaltjes en van de hele brede haarbanden ( het zit um bij mij vooral bovenop tot en met mijn kruin aan toe en de zijkanten). Als ik het net heb gewassen en flink wat schuim erin stop, de onderste laag licht toupeer en er wat lak over doe, dan durf ik het de dag van het wassen zelf af en toe los te dragen. Maar vrijwel altijd zit het gedeeltelijk opgestoken (boven en zijkanten) en dat werkt het beste.

Mijn man moet er ook erg aan wennen en hij zegt " je bent net een zigeuner". Maar alles is beter dan steeds mensen die rechtstreeks op mijn hoofd kijken. Want ik ben ook nog eens niet zo lang, dus het is vrij gemakkelijk te zien voor anderen. En ja..je wilt er toch zo goeg mogelijk uitzien he.

Poek
7 december 2004, 00:44
Hoi Hellen en de rest!

Ook ik heb Alopecia (Androgenetica, om precies te zijn). Klote.. (excusez le mot)
Jouw verhaal is voor mij zo herkenbaar. Precies dezelfde klachten.
Heb toevallig net vanavond een mailtje gestuurd naar intermedica voor 't aanvragen van zo'n consult. Welke woensdag heb jij de afspraak? Komende woensdag? Ben zo benieuwd hoe jij dat gaat ervaren! Dan weet ik 'n beetje wat me te wachten staat ;-)
Overigens ben ik zelf een tijdje geleden wel begonnen met het slikken van de Diana pil. Heb tot op heden niet 't idee dat 't veel verschil maakt, maar ik wil 't blijven proberen. Geduld... Wil je me ajb laten weten hoe je afspraak bij intermedica verlopen is? Hoor 't graag!
Groetjes,
Poek

Hellen
7 december 2004, 09:49
Hee Poek,

Ik heb voor woensdag **later toegeveoegd: de 22e een afspraak bij Intermedica. Ik was woensdag de 1e december bij die andere dermatoloog**. Ik begreep , toen ik belde, dat het dan kon en anders werd het januari. Dus ik ben waarschijnlijk eerder aan de beurt dan jij. Natuurlijk wil ik mijn ervaringen hier delen, want daarvoor zitten we allemaal hier he ( en in een zelfde schuitje).

Ik blijf alleen roepen dat ik geen AGA heb, totdat het tegendeel is bewezen;) en dat wordt die woensdag duidelijk.

Een warme groet van Hellen!

An.
8 december 2004, 10:19
Ik ben echt benieuwd hoe het gaat Hellen.

Dr. Boersma heeft mij hetzelfde aangeraden maar ik heb nog geen afspraak gemaakt.
Ik weet het allemaal niet hoor. Wat voor bewijs kunnen ze leveren dat je het hebt? En wat helpt nu echt? Ik wil geen bakken met geld uitgeven voor niks.
Ik herken heel veel in je verhaal. Bij mij is het precies hetzelfde! Achter nog genoeg! Ik ben dus erg benieuwd wat de uitkomsten zullen zijn.
Hou ons op de hoogte!!

Liefs,
An.

Hellen
21 december 2004, 09:37
Nou...morgen is ie dan.."de afspraak". Ik merk wel dat ik bijna aan niets anders meer kan denken. Mede gezien het feit, dat ik nu ook wat uitgroei heb ( ik heb donker haar van mezelf, maar het is nog wat donkerder geverfd) zie je echt heel veel huid verschijnen, zowel bovenop als op mijn slapen krijg ik het de dag na het harenwassen ( op de dag zelf lukt het nog vrij goed) erg moeilijk mooi bedekt. En lichter wordend haar maakt het daar niet beter op. Maar ik las dat ze bij het maken van de foto's ook kijken naar de pigmentering van je haar, vandaar dat ik de gevolgen van deze uitgroei maar even tolereer.

Ik maak me ook steeds drukker om allerlei fluis/pluishaar dat vooral bij mijn slapen verschijnt. Het is een stuk korter en dunner dan de rest en lijkt steeds meer te worden. Mijn rechterslaap krijgt ook steeds duidelijker een soort van inham. Ik lijk verdikkie wel een vent als het zo doorgaat :crybaby: (no offense, heren ;) ) Pff..ik weet het leven is meer dan je buitenkant. Maar als ik voor de spiegel sta..is het toch wel confrontererend, hoor.

Maar goed..morgenavond weet ik meer...en tot die tijd probeer ik de nerveuze anticipatie maar een beetje in te dammen...

Hellen
23 december 2004, 08:35
Gisteravond waren we dus bij de snelle jongens in Geldermalsen. Het ging er daar behoorlijk gesmeerd aan toe. Iedereen is even vriendelijk en het gaat vrij snel.
Mijn man was ook mee, voor de morele steun en de kritische noot. Ik bleek, vooral na mijn voorbereidingen op forum , gelukkig zelf al kritisch genoeg.

Eerst maar het rotnieuws: ik heb inderdaad alopecia androgenetica. Gelukkig nog maar fase 1,5 tot 2. Minder was het feit, dat vooral bovenop mijn hoofd vrijwel alleen nog maar haren zitten die minstens de helft dunner zijn dan de nog resterende gezonde haren. Dat was voor mij wel een domper. De toestand op mijn kruin is al niet beter. Ook zijn er inderdaad al beginnende inhammen, rechts meer dan links.

En toen kwam natuurlijk het finasteride praatje. Ik heb allerlei kritische vragen afgevuurd, zoals: is dit dan het enige middel wat werkt ( nee , maar die anderen werken lang niet zo goed), hoe zit dat met lange termijn gevolgen en zwangerschapswens ( nog iets bekend, daarom verklaring tekenen en minstens een half jaar wachten tot je probeert om zwanger te worden), waarom wordt het niet vergoedt?? (ik weet niet meer precies wat ze hebben verteld, maar iets erg spannends zal het niet geweest zijn anders onthield ik het wel), enz.

Uiteindelijk kwam het erop neer Finasteride of niks. Ik heb toen maar gezegd dat ik er eens even over wil nadenken.

Sowieso om uit te vinden of ik finasteride ook echt wil gaan gebruiken en zo ja, of er geen andere wegen zijn om er ( goedkoper) aan te komen. Om ook even het gebeuren te laten bezinken, want ik ben er nu het definitief is wel een beetje stoïcijns onder. De klap komt later, denk ik.
En ik ga nu des te harder uitspitten wat jullie ervaringen zijn met allerlei behandelmethoden.

De ervaringen: snelle jongens dus, die, zoals mijn man het zo mooi wist te zeggen, meer op finasterideverkopers leken dan wat anders. Maar goed..misschien is het ook het hét middel. Dat ga ik dan maar eens goed onderzoeken. Bijkomend voordeel was trouwens, dat al mijn bloedwaarden heel netjes bleken, maar ik wel bloedarmoede bleek te hebben. Daar schreef men mij meteen tabletten voor voor. Dat is wel netjes. En je krijgt je foto's natuurlijk mee. Maar ja..eerlijk gezegd vind ik dat geen materiaal voor aan de muur :confused:

Goed..ik ga weer spitten. Wie bereid is me van advies en/of ervaringen te voorzien nodig ik heel graag uit.....

sigur
23 december 2004, 12:10
Hoi Hellen,

Fijn zeg voor je dat je in een vroeg stadium bent, dat betekent dat het nog goed te behandelen is en dat als de medicatie aanslaat, je je niet meer druk hoeft te maken over het kaal worden!

Wat de finas betreft vind ik het wel een eng idee dat je een verklaring moet tekenen, dat betekent dat je de eventuele risico's moet ondertekenen risico's waarover ze dus blijkbaar nog niet veel weten. Dit ondertekenen doen ze natuurlijk om zichzelf goed in te dekken, zodat ze niet bang hoeven te zijn voor eventuele rechtzaken.
De reden waarom dermatologen dit niet voorschrijven is juist omdat er nog zo weinig over bekent is wat betreft het finas gebruik door vrouwen.
Dermatologen schrijven meestal de Diane voor al dan niet aangevuld door Androcur. Dit zijn middelen die al lang op de markt zijn, waarvan ze de bijwerkingen dus allemaal al weten en ook is de effectieviteit van deze produkten bewezen. Ook hoef je hier niets voor te ondertekenen en het wordt ook nog eens netjes vergoed door het ziekenfonds.
Ik vind het vreemd dat hij de finas als enig goed werkende middel heeft aangeprezen terwijl er zo ontzettend veel vrouwen baad hebben bij het gebruik van deze bovenstaande middelen.

Als er bij jou AGA is geconstateert heb je echt recht op vergoeding door het ziekenfonds maar helaas niet als de medicatie door een particuliere instelling wordt voorgeschreven.

Ik wens je succes in je besluit! Het is misschien een enorme domper dat AGA bij je is geconstateert, maar probeer blijdschap te vinden in het feit dat je er dus zeker op tijd bij bent!

Liefs van Sigur

Hellen
23 december 2004, 13:03
Dank voor je reactie Sigur.

Je schrijft dat ik er op tijd bij ben..en ik ben ook wel "blij" dat ik nog maar zo in het begin zit, qua fase. Maar het is toch niet zo dat ik, wat ik echt al kwijtben, nog terugkrijg? Ik heb begrepen dat de dunner haren wel weer dikker kunnen worden...maar voor op mijn hoofd was het ook qua aantallen al dunner gezaaid, zeg maar.

Over vergoedingen: ik ben eerst bij een dermatoloog in het ziekenhuis geweest. Die heeft het helemaal niet gehad over behandelmethoden of over het feit dat hij ook dingen kon uitschrijven die dan wel vergoed worden. Hij verwees me linea recta naar Intermedica. Da;s dan toch vreemd dat hij met niet van alle alternatieven op de hoogte heeft gesteld?

Tja en wat nu, denk ik. Moet ik dan maar een second (nou ja eigenlijk third) opinion gaan vragen? Zou een huisarts ook androcur kunnen voorschrijven? En wat ik me afvraag: als ik van de gewone pil al zo'n last heb....is androcur dan iets voor mij? Ik heb ook behoorlijk overgewicht en ik heb zo links en rechts opgevangen dat je van androcur dikker word?

Pff..ik wordt een beetje dol van mezelf ..en van alle vragen die nu steeds in me opborrelen.

sigur
23 december 2004, 13:58
Hé meid!

Het kan inderdaad zo zijn dat je van Androcur iets dikker wordt.
Weet je, ik zou proberen om in contact te komen met vrouwen die al langer de Finas gebruiken, misschien dat je dan meer opheldering krijgt over de eventuele bijwerkingen.
En over de haren die je kwijt bent, ik ken best wat verhalen van vrouwen die door hormoon behandelingen aardig wat terug groei hebben gekregen. Je bent erop tijd bij dus misschien dat jij ook tot deze gelukkigen zal behoren?
Mannen die van geslacht willen veranderen krijgen ook hormonen toegedient o.a. Androcur (progesteron) of Finas en oestrogenen. Hierbij wordt vermeld dat mannen die al reeds kaal zijn, hun haar niet terug zullen krijgen soms alleen wat kleine donshaartjes, maar dat bij mannen die beginnend kalend zijn hun haaruitval meestal stopt en er een grote kans is dat ze teruggroei krijgen.
Hoeveel baad je dus zal hebben bij hormonen is natuurlijk ook afhankelijk met wat je lichaam er mee doet, maar zeker ook in wel stadia je zit. Ik geloof echt dat als je in stadium 1/2 zit, je echt goede kansen hebt. Maar ja, even goed de voor en nadelen afwegen! Want immers het zijn bepaald geen snoepjes (wat mijn dermatoloog mij zegt als hij het idee krijgt dat ik er iets te makkelijk over denk, en hij heeft natuurlijk gelijk!)

Het belangrijkste voor je om nu te doen denk ik, is je heel erg goed laten informeren en dan met name door mensen die het zelf hebben gebruikt of gebruiken het liefst voor langere tijd.
Ik kan me heel erg goed voorstellen dat je hierdoor heel erg onrustig voeld in je hoofd, ik heb op dit moment hetzelfde dilemma maar dan met de Androcur. Wel of niet, telekns weer opnieuw 30 keer per dag!

Liefs van Sigur

Hellen
24 december 2004, 08:47
Ik weet van de finas dat er nog niks bekend is van de effecten van lange-termijngebruik door vrouwen. Is ook bekend hoe dat zit metde andere, algemeen gebruikelijke middelen?

Ik blijf het namelijk heel eng vinden om dingen te slikken waarvan niet kan worden gezegd wat het voor gevolgen kan hebben. Zeker omdat ik dus met een kinderwens loop. Ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als ik door medicijngebruik een kind zou krijgen wat iets mankeert. Want dan is een bos haar wel erg duur betaald.

Ik slinger op dit moment dus heen en weer tussen: toch maar weer aan de Diane ( en de bijwerkingen die ik daar al van heb maar voor lief nemen) - het gebruik van topische middelen - helemaal niks nemen en zien waar het schip strandt ( desnoods bij haarwerk:confused: ) .

Dat gedub en getwijfel kost me veel tijd en getob, maar ik snap ook wel dat ik een beslissing geen maanden kan gaan uitstellen, want het tempo waarin mijn haar dunner wordt lijkt steeds meer te versnellen...

Ik word er af en toe een beetje dol van...maar dit valt vast in het "normale" patroon van iemand die net weet dat ze AGA heeft:crybaby:

Hellen
27 december 2004, 08:34
Nou de kerst ben ik wel aardig doorgekomen, hoewel HET eigenlijk nooit echt uit mijn gedachten was. De reacties van mijn naasten zijn nogal wisselend.

Over het algemeen raadt iedereen me het gebruik van alle medicijnen die nog niet goed zijn getest op vrouwen en/of waarvan de lange termijn gevolgen nog niet duidelijk zijn, af. Vooral de mannen zijn nogal nuchter, zo van "tja..dan maar een pruik of haarstukje..als het erger wordt" .Vrouwen reageren vooral met "ik zou gék worden als het om mij ging" Tja...

Ik wil toch nog eens aan Intermedica vragen waarom ze iets vorschrijven waarvan op hun eigen site staat vermeldt, dat de werking bij vrouwen nog niet duidelijk is.

Verder neemt mijn ma een lijstje van meest voorgeschreven medicatie mee naar haar werk. Zij werkt bij een bedrijf wat medicatie voor instelling regelt en er werken dus genoeg mensen die veel van medicijnen weten of er veel over te weten kunnen komen. Dus ik ben wel benieuwd wat zij er nog over kunnen melden.

Ik overweeg ook, om met de brief van Intermedica bij mijn huisarts langs te gaan om te zien of hij nog lumineuze ideëen heeft. Ik neig nu, na een aantal dagen prakkezeren vooral naar het, toch opnieuw, aan de Diane 35 te gaan. In de hoop dat ik er niet zo erg meer op reageer. Anders blijven er, denk ik, voor mij weinig opties open, als ik geen Androcur, Finasteride en anderssoortige rommel wil slikken....

Het valt niet mee :crybaby:

An.
7 januari 2005, 15:13
Hoi helen!


ZOals ik al eerder schreef, geldt voor mij echt precies hetzelfde verhaal. Ik ben even weg geweest maar nu ik de rest zo lees: ik heb weer hetzelfde!
Weet niet wat ik nu moet. Volgens boersma is zijn pil de enige. Van de rest hoor je goede en slechte verhalen. Het is afwachten of en wat voor jou werkt.
Wat moet ik nu?
Mijn huisarts zegt dat je met de diane heel ver komt en dat hij anders nog
de pure stof uit de diane die hiertegen werkzaam is, extra erbij kan uitschrijven.
Verder had hij het ook over prophecia. Hij dacht dat dat die pil was van boersma omdat dat ook heel gevaarlijk is voor kinderen. Hebben ze dat dan allebei? of halen we nu iets door elkaar?
Ook ben ik bij cosmokappers geweest. Daar hadden ze het over een haarinstituut in ik geloof rotterdam (weet plaats niet meer zeker). dat ga ik zeker eens uitzoeken!

Heel veel succes en hopelijk heb je hier wat aan.
Ik blijf je volgen!
Doeg
An.

Hellen
7 januari 2005, 15:32
hee An

Ik heb inmiddels in een ander topic het vervolg op dit verhaal geschreven. Hier is de link naar die thread: http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?t=5299

Propecia en finasteride hebben volgens mij dezelfde bestanddelen. Maar daarover vind je ook meer terug in d emedicijnen afdeling van dit forum.

Dat haarinstituut in Rotterdam is wellicht hairplus ( http://www.hairplus.nl )? Die verkopen ook de Toppik waarover ik mijn enthousiaste ervaruingen reeds heb gedeeld op dit forum...lees het maar eens.

Groetjes
Hellen

lanne
23 januari 2005, 15:18
Hoi Hellen and other women among us,


VROUWEN DIE NOG NIET AAN DE PIL ZIJN, DOE HET A.U.B. NIET!!!!!

Hellen, ik las in de voorgaande berichten dat je overwoog om aan de pil te gaan om je hormoonhuishouding weer te stabiliseren.

Ik wil je er even op attenderen dat er ook fytho-producten(plantaardige producten) in de handel zijn die een hormoonhuishouding kunnen reguleren.
En die stoffen bevatten met een aan oestrogenen gelijke werking,
bijvoorbeeld geneisteine,rode klaver,
Ook zijn er andere hormoon regulerende medicijnen zoals maca, sepia.
Welk medicijn precies geschikt is voor jou moet de betreffende alternatieve arts natuurlijk per persoon beoordelen.

Ik heb zelf ook op het punt gestaan om dit te proberen.
Maar omdat mijn haaruitval na het stoppen met de pil zo erg werd, ben ik doorgegaan. Maar als ik nooit de pil had geslikt en nu nog de keuze zou hebben om de pil wel of niet te slikken. Zou ik het niet doen,
maar met die fytoproducten en andere middelen proberen!!!!!!!
Je kunt daarvoor een orthomoleculaire dieetist (schrijft therapeutische doseringen voor van bepaalde mineralen e.a. preparaten.) raadplegen of een fytho-therapeut. (dit is dus wat anders dan een homeopaat, die werkt op basis van verdunningen, een natuurgeneeskundige of fytho-therapeut, werkt met de pure planten extracten.)

Ze zeggen wel dat er al zoveel jaren ervaring is met de pil.
Het wordt nu wel massaal voorgeschreven door huisartsen.
Maar over tien jaar wordt waarschijnlijk ook bekend wat de bijwerkingen daar van kunnen zijn op lange termijn.
Die zijn nu nog niet bekend, want zo lang slikt men de nieuwere pillen nog niet.
Ik denk dat er niet voor niets zo veel haaruitval onder vrouwen is en bijkomt.
Ik denk dat dit o.a.ook met de pil te maken heeft.



jongens, allemaal erg veel sterkte gewenst in deze gezamenlijke strijd.

Het is en het blijft lastig.


liefs, Lanne

Hellen
23 januari 2005, 20:31
Lanne,

Dank je voor je tips. Inmiddels ben ik helaas ( en zeker niet tot grote tevredenheid) weer aan de Diane. Ik vraag me alleen ernstig af hoelang nog.

Misschien moe tik toch, zoals mijn man steeds zegt, echt accepteren dat ik kaler word. Dan heb ik geen kunstgrepen meer nodig. Maar dat is best nog een heel [ad, want ik weet nog maar een dikke maand dat ik AGA heb.
Dit oort berichtjes als het jouwe, zetten mijn al bestaande twijfel aan de pil wel weer aardig in gang ja....