PDA

View Full Version : gevolgen slikken en stoppen van Androcur?


sigur
26 september 2004, 10:24
Hoi meiden,

Ik zit er aan te denken om te stoppen met de androcur dat ik nu zo'n twee weken gebruik tegen mijn haaruitval dat veroorzaakt werd door het stoppen met de Diane pil. Ik slik de Diane pil nu weer zo'n 15 maanden maar de haaruitval gaat niet over. Sinds ik Androcur slik, zo'n twee weken nu is mijn haaruitval verergerd! deze verergering begon na drie dagen androcur, en lijkt naarmate gebruik op te lopen.
Ik zit eraan te denken om er mee te stoppen, omdat ik denk dat het het erger maakt.

Mijn lichaam heeft echter zo heftig gereageerd op het stoppen met de Diane, dat ik zo bang ben voor de gevolgen van het stoppen met de Androcur. Blijkbaar is mijn lichaam heel erg gevoelig voor hormoonveranderingen en aangezien stoppen met Androcur ook een hormoon verandering is.....
Ik slik het wel maar zo'n twee weken, misschien dat dit scheelt?

- Heeft iemand anders ook het idee gehad dat het slikken van Androcur op zo'n korte termijn voor haaruitval verergering heeft gezorgd?

- Voor de mensen die ermee gestopt zijn, wat waren de gevolgen van het stoppen met de Androcur, op het gebied van haaruitval, talg en jeuk op de hoofdhuid.

- is de kans op vermeerderde haaruitval door het stoppen met de Androcur door een hormoonverandering kleiner als men het maar twee weken heeft geslikt? Of is en blijft een hormoonverandering een hormoonverandering?

Alle informatie is welkom!!!!!!

Liefs

jennifer
26 september 2004, 11:08
Lieve Sigur,

Ik heb er even een uitgebreide info over Androcur op nagelezen, nl. van www.geneesmiddelenreportorium.nl (http://www.geneesmiddelenreportorium.nl), en niets gevonden over haaruitval als bijwerking of in het begin van het gebruik ervan. Wel dat je de dosering heel langzaam moet afbouwen wanneer je er mee gaat stoppen.
Ook in andere info b.v www.consumed.nl (http://www.consumed.nl) en www.e-gezondheid.be (http://www.e-gezondheid.be) niks over haaruitval als bijwerking. Het kan wel zijn dat jer overgevoelig voor bent.
Misschien een lagere dosis proberen? In ieder geval dus niet abrupt stoppen hoor. En heb je de dermatoloog al gevraagd ?

Hoe gaat het nu met de jeuk trouwens? Al iets beter en wat gebruik je hier tegen?

Liefs Jennifer

sigur
26 september 2004, 11:29
Hé lieve Jen!!

Vind het altijd fijn om je op het web te zien verschijnen, met je hondje!!

Weet je wat het is, volgens mij is de bijsluiter van de androcur best wel 'oud'
In de bijsluiter van de oude Diane staat ook geen haaruitval vermeld, maar bij de vernieuwde cyproteronacetaat/ethinylestradiol wel (naamloze Diane, bijsluiter 2004) Daar staat bij dat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn jeuk en/of haaruitval en aangezien in de Androcur hetzelfde stofje zit. Alleen weet ik niet of ze daarmeee het stoppen of het slikken bedoelen.
Mijn haaruitval is zo toegenomen echt eng!!
Ik ben alleen zo bang dat het weer meer gaat worden als reactie op het stoppen.

Ik weet niet of het voor mij zin heeft om af te bouwen aangezien ik 5 mg. slik. Ik weet dat ze de Androcur voorschrijven aan mensen met doseringen van 10 mg. t/m 200 mg., dus weet niet of dat bij mij wel zin heeft?
Maar als iemand hier een antwoord op heeft of antwoord op de overige vragen, laat het me dan alsjeblieft weten hé?!

Morgen ga ik naar de huisarts, en dan hoop ik dat ie mij wil doorsturen naar een goede dermatoloog, een dermatoloog die mij geen Weleda druppels voorschrijft, zoals mijn vorige. Niets mis met Weleda hoor, maar haaruitval tegengaan..hmm, dat geloof ik niet zo.

Mijn was een beetje aan het afnemen voor het Androcur gebruik. Toen ik de Androcur ging gebruiken, nam ook dit errrrg toe! Maar lijkt nu de laatste twee dagen ook weer iets minder geworden. Gelukkig want ik vind de jeuk bijna net zo erg als de haaruitval.

Bedankt voor je reactie Jen!!
Liefs, Sigur

sigur
26 september 2004, 11:31
Echt heel leuk dat hondje!!! Lijkt net alsof je hem aan het uitlaten bent als je op het web bent:)

Liefs

jennifer
26 september 2004, 11:40
Hoi Sigur,

Ja ik neem mijn hond altijd overal mee naar toe!
Maar nog even over die bijwerkingen in een bijsluiter; Dat is volgens mij toch echt wel tijdens het gebruik van zo'n middel. Want wat kunnen ze er nu van zeggen als iemand het niet (meer) gebruikt? Dan zou er ook wel duidelijk bij staan: na gebruik kunnen er (als ontwenningsverschijnselen, dus niet als bijverschijnselen) de volgende symptomen zich voordoen enz. bla bla.
Snap je.
Maar ik zou toch nog eens met de dermatoloog bellen hoor , niet bang zijn dat ze je vervelend vinden ofzo, en wat dan nog. Je moet antwoord hebben op je vraag. Je neemt trouwens inderdaad al weinig, maar ja bij een overgevoeligheid heb je ook maar heel weinig nodig om een reactie op te wekken.

sigur
26 september 2004, 11:48
Hé Jennifer
Ik ga morgen naar de dokter, ben nu al een beetje nerveus. Eerst vraag ik hem om de androcur en straks ga ik hem vertellen dat mijn haaruitval er door verergerd is...maar ik moet het gewoon doen, heb verder niets met die man temaken , het is tenslotte mijn buurman niet ofzo dus ik moet er gewoon even door heen.
Maar nog even over die androcur, ik moet er vanavond weer één slikken, maar ik durf niet meer aangezien ik zo'n negatief verschil merk! Ik denk niet dat ik hem vanavond ga slikken. Hoop gewoon niet dat ik hierdoor ook weer wat te verduren krijg. Jeetje op het moment lijk ik wel geen kant op te kunnen, zo'n benauwend gevoel!!

Liefs

jennifer
26 september 2004, 12:20
Sigur,

Wel naar de dermatoloog gaan he, niet de huisarts. Die weet er al helemaal niks van denk ik. En je hoeft ook niet voor een verwijsbriefje eerst naar de huisarts; wanneer je voor hetzelfde probleem de assistente van de dermatoloog in het ziekenhuis belt maakt ze gewoon een afspraak voor je. Tenminste zo ging dat bij mij de vorige keer. Wist mijn huisarts niks van.

Sterkte,
Jennifer

sigur
26 september 2004, 12:33
Hé Jennifer,

Hoe zit het als je naar een andere dermatoloog wil? Ik wil namelijk liever niet naar mijn vorige dermatoloog want die kwam met welleda druppels aanzetten, shampoo waarbij haaruitval vermeld stond, en zei doodleuk dat als het niet helpt ik de Diane maar weer moet slikken( wat ik nu dus wel doe) hij heeft ook geen haarworteltest gedaan ofzo, ben bang dat ik toch eerst contact op moet nemen met mijn huisarts, of hoeft dit niet?
Het is inmiddels ook al een jaar geleden dat ik naar die dermatoloog ben gegaan, de Androcur heb ik namelijk van de huisarts gekregen.

Liefs

sigur
26 september 2004, 12:58
Cloud, Joney en mathilda,

Jullie zijn gestopt met de Androcur, hebben jullie in de begin periode een verergerde haaruitval gekregen door het stoppen? Of meer jeuk, meer talg?
Hoop dat jullie dit nog lezen en hierop willen antwoorden.

Liefs

jennifer
26 september 2004, 13:08
Hoi Sigur,

Ik zou maar gewoon eerst naar het ziekenhuis bellen en vragen of je een afspraak kunt maken met een andere dermatoloog als destijds, liefst eentje die gespecialiseerd is in haarproblemen. Kan dat niet zonder verwijsbrief van je huisarts, dan hoor je dat vanzelf wel. In het ziekenhuis maken ze er ook geen probleem van als je zegt dat je graag en andere dermatoloog wil hoor, maakt zo'n assistente niks uit.
Laat je niet afschepen door je huisarts, daar is dit veel te belangrijk voor.

Succes morgen , en wel eerst dan even wachten met het stoppen van de androcur, om te horen wat ervan gezegd word he? Hoe moeilijk dat ook lijkt.

Liefs, Jennifer

sigur
26 september 2004, 13:11
Hé Jennifer bedankt voor je advies, zal het zeker opvolgen! Alleen dat laatste weet ik nog niet zo, weet niet of ik dat pilletje nog wel doorgeslikt krijg...

Thanks, knuffel aan je hondje en laat het beestje eens een keertje uitrusten!:P

Liefs

sigur
26 september 2004, 13:27
Hoi meiden,

sorry dat ik zo opdringerig overkom hoor om op deze manier aan jullie iets te vragen door hiervoor een nieuwe thread te openen!
Maar dacht misschien jullie aandacht te trekken als jullie jullie namen zien staan.
Ik vroeg me af of het stoppen met de Androcur bij jullie de eerste periode heeft gezorgd voor meer haaruitval? En hoe zat het met de jeuk, vette haren? Is dit door het stoppen verergerd of hebben jullie hier geen verschil in gewerkt?
Alvast heel erg bedankt voor jullie antwoord!

Liefs

Cloud
26 september 2004, 21:10
Hoi Sigur,

Ik heb helemaal geen verschil gemerkt toen ik stopte met Androcur, maar ik nam op dat moment nog wel de Diane pil.

sigur
26 september 2004, 21:15
Hé Cloud bedankt voor je reactie, vroeg me af of jij in het begin ook meer haaruitval hebt gekregen door de Andro. Ik gebruik het nu zo'n twee weken en mijn haaruitval is heel erg vermeerderd, dus ik wil ermee stoppen maar ik weet niet of het zo hoord dat het haarverlies eerst meer is, hopelijk kun je me daar antwoord op geven


Liefs

Cloud
26 september 2004, 21:31
Nee, heb dat zelf nooit gemerkt, maar het is wel zo dat veel mensen wanneer ze met een middel beginnen eerst door een fase moeten waarin hun haarverlies tijdelijk erg toeneemt. Normaal gaat dit dan vanzelf weer over..

Sterkte!
Cloud

Mathilda
26 september 2004, 23:35
Hoi!
Naar mijn idee heeft het nooit uitgemaakt dat ik met androcur alleen stopte. Ik had eigenlijk het idee dat de pil de veroorzaker was en dat wat ik daarna ook deed niets uitmaakte: androcur erbij nemen, stoppen met androcur/diane of juist de dosis vermeerderen, de diane zonder stopweek nemen. Maar ik kan me voorstellen dat als cyper....etaat (of hoe het ook heet) de veroorzaker is van haaruitval, je met meer androcur ook meer haaruitval krijgt. lijkt me logisch.
Het hele zootje moet gewoon uit je systeem en dat duurt HEEL lang. Te lang naar mijn zin, maar ja....
Veel succes!

sigur
26 september 2004, 23:48
Hé meiden bedankt voor jullie snelle antwoorden!!

Liefs van Sigur

Joney
27 september 2004, 07:54
Sorry ik reageer nu pas omdat ik deze threat niet eens gezien had, maar ik heb maar een maand die androcur geslikt en ik merkte er niks van eigenlijk. ja alleen hele pijnlijke borsten en toen ik stopte met de pil was ik heel chagerijnig.
Weet je al wat je gaat doen stoppen of doorgaan?
Succes Joney.

sigur
27 september 2004, 08:55
Hé Joney Thanks!!!!

Voor nu ben ik er mee gestopt, kijken hoe het dan gaat. Als het teveel blijft kan ik altijd nog overwegen om door te gaan. Wil zo graag een dermatoloog spreken die me kan vertellen of het normaal is dat je in het begin meer haren verliest of dat het geen geschikt middel voor mij is of iets dergelijks. Vanmiddag heb ik een afspraak met de huisarts, hopelijk verwijst hij me door.

Liefs sigur

Joney
27 september 2004, 20:30
Ben je nu gestopt met die 15 dagen zeg maar? of ga je er helemaal mee stoppen?
Ik hoop dat je een goede dermatoloog mag vinden dat is wel zo belangrijk!!
succes he ! Joney.

millie
26 augustus 2005, 16:46
hallo allemaal ik heb een vraag ik slik al een tijd andro 10 +de diana maar nu wil ik stoppen om zwanger te worden! is een zwangerschap gunstig of niet,voor deze vorm van haaruitval??HELP!

kas
26 augustus 2005, 20:50
Nadia,

Of haaruitval zal toenemen met stoppen diane etc. tijdens je zwangerschap is helemaal de vraag. HebB zelf tijdens eerste zwangerschap alleen maar veel voller dikker haar gekregen en verloor er nog niet 1 per dag! Na bevalling+borstvoedingsperiode weer aan de diane... geen problemen.
Bij 2e zwangerschap 5 jaar later.. redelijk wat haarverlies (circa 100 per dag) tot de 6e maand daarna weer voller, dikker haar.
Gegeven is wel dat je giga hoeveelheden oestrogenen aanmaakt tijdens je zwangerschap die op hun beurt het testosteron geen schijn van kans geven en dus haaruitval tegengaan. Anderzijds kan je haar ook reageren op de sterke hormoonschommelingen met uitval.
Verschilt erg per persoon... meeste vrouwen houden hun haar juist erg goed vast tijdens zwangerschapsperiode.
Groetjes
Kas

millie
26 augustus 2005, 23:36
bedankt kas!erg fijn idee dat mijn haar mischien niet uit zal vallen !

kas
16 februari 2006, 20:42
Ja ik heb ook zachte lenzen en kreeg ook irritatie. I.o.m. contactspecialist andere lens, die pas op de markt is gekregen, Acuvison genaamd. Nergens geen last meer van.

kas
1 maart 2006, 09:18
Ik gebruik androcur naast de diane vanaf sept.,nu 6 mnd dus. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik 'slachtoffer' was van de feneriek van de diane en pas vanaf half juli 2005 weer de orginele gebruik en dus na 1,5 mnd vanaf toen androcur erbij.

Ik vind nog steeds dat ik het advies 7-9 mnd gebruik van de dermatoloog zeker moet volgen maar zolangzamerhand begin ik wel in te zien dat dit op de lange termijn niet 'het' middel gaat zijn dat mij redt van de haaruitval en aanverwante problemen.
Ervaring tot nu toe = dat idd de uitval is verminderd, ik schat zo'n haar of 40 gemiddeld bij het wassen, om de dag, en 20 op niet-wasdagen ong. maar dit is zeker niet op het niveau van voorheen (geen problemen alleen m.b.v. diane voor 10j). De vreselijke talgafscheiding is zeker behoorlijk verminderd, maar voor de jeuk en lichte afschilfering moet ik helaas nog steeds naar 'pittige middelen' grijpen. Ik breng die talg/jeuk/roos direkt in verband met aga want ik had het nooit vantevoren het manifesteerde zich allemaal tegelijk.

Bijzonder vreemd blijf ik het vinden dat ik jarenlang met alleen de diane met slechts 2 mg cyproteron acetaat geen enkel probleem had en dit nu met de veel hogere doses het niet terug lijk te 'winnen'.
Hergroei heb ik wel heel veel maar veel minder op de zo kenmerkende aga-plaatsen zoals bijv. bovenop (kruin) en vooraan. Op de keper beschouwd is mijn haarsituatie het afgelopen jaar dus achteruit gegaan en dit heeft androcur niet kunnen tegenhouden.

Opvallend is ook dat ik nooit pukkeltjes/puistjes had en nu regelmatig dus wel op mijn kin, sinds gebruik androcur (andro+diane worden n.b. voor-geschreven om hier juist vanaf te komen??).

Kortom ik ben niet onverdeeld positief over androcur tot nu toe, terwijl ik gezien mijn goede ervaringen met de diane toch mijn hoop gevestigd had op dit medicijn. Stoppen is zeker niet mijn bedoeling en niet eens in de eerste plaats voor de haaruitval veeleerder voor talg/en seborrisch eczeem problemen want die vind ik toch echt veel erger..
Gelukkig ondervind ik van androcur na de beginperikelen nu eigenlijk nauwelijks bijwerkingen.

Wel zal ik gedurende gebruik van androcur en diane wel heel regelmatig een mammografie laten maken en mijn lever, nieren en bijnierschorsfunctie laten controleren. Ik denk dat iedere vrouw die dit soort medicatie gebruikt dat zou moeten laten doen. Een arts herrinnert je er niet aan, tenminste bij mij is dat nooit gebeurt terwijl je toch met het grootste gemak allerhande medicatie krijgt voorgeschreven tegenwoordig. Mijn arts reageerde een beetje in de trant van, dat dat eigenlijk niet nodig is omdat daar 'nooit iets uitkomt' maar ik vind van wel en in de bijsluiter wordt overigens ook hierop gewezen.
Wees zelf alert op je lichaam bij gebruik van deze medicijnen je hebt belangrijke organen in je lijf die nog heel lang goed werk moeten doen.

Andere middelen zoals spironolactone en/of minoxidil ga ik niet gebruiken. Topicals sowieso niet vanwege de mijn hoofdhuidproblemen die ik echt niet erger meer wil maken. Spironolactone oraal ook niet ivm met mogelijke serieuze bijwerkingen van dat middel die ik o.m. op dit forum heb vernomen.

Groet
Kitty

Cory
5 november 2006, 11:12
Ik heb ook enige dagen Cyproterone geprobeerd. Het had twee uitwerkingen:
1. antidepressief effect (dat gebeurde meteen);
2. zeldzaam afmattend effect (dat begon na anderhalve dag slikken en stopte pas twee dagen nadat ik daardoor gedwongen ermee was opgehouden).
Ik heb dus enige dagen vrolijk maar doodmoe zitten lallen. Geen stayer dus.