PDA

View Full Version : Nieuw kaalheidsgen ontdekt!


RICK
15 februari 2005, 11:59
lees hieronder:

MAASTRICHT - Dermatologen van het academisch ziekenhuis Maastricht hebben naar eigen zeggen een nieuw gen ontdekt dat betrokken is bij een erfelijke vorm van kaalheid. De aandoening, monilethrix, komt bij zowel mannen als vrouwen voor. De oorzaak ligt in een verandering in een keratine-eiwit dat zorgt voor de stevigheid van de haren.


Dat meldde het ziekenhuis dinsdag. De onderzoekers publiceren hun bevindingen binnenkort in het tijdschrift Journal of Medical Genetics. De wetenschap begrijpt het ontstaan van kaalheid volgens hen nog altijd niet goed, omdat er meerdere genetische factoren in het spel zijn. Het onderzoek naar erfelijke vormen van kaalheid waarbij slechts één gen afwijkend is, kan helpen de afzonderlijke genen aan te wijzen die betrokken zijn bij haargroei.

De genetische afwijking waardoor monilethrix ontstaat, zorgt voor abnormale haren die er onder de microscoop uitzien als kralen aan een ketting. Op de dunne plaatsen van die ketting is het haar bij monilethrix-patiënten uiterst breekbaar geworden. Daardoor ontstaan kale plekken die zich over het gehele hoofd kunnen uitbreiden.


ps: Vince, je had gelijk. Weet ook niet hoe dat kwam...

Vince001
15 februari 2005, 13:01
He Rick, kan het zijn dat de rest van de tekst niet aansluit op de eerste alinea? Op Nu.nl staat de gehele tekst:
Nieuw kaalheidsgen ontdekt

Uitgegeven: 15 februari 2005 10:21
Laatst gewijzigd: 15 februari 2005 11:09

MAASTRICHT - Dermatologen van het academisch ziekenhuis Maastricht hebben naar eigen zeggen een nieuw gen ontdekt dat betrokken is bij een erfelijke vorm van kaalheid.

De aandoening, monilethrix, komt bij zowel mannen als vrouwen voor. De oorzaak ligt in een verandering in een keratine-eiwit dat zorgt voor de stevigheid van de haren.

Dat meldde het ziekenhuis dinsdag. De onderzoekers publiceren hun bevindingen binnenkort in het tijdschrift Journal of Medical Genetics. De wetenschap begrijpt het ontstaan van kaalheid volgens hen nog altijd niet goed, omdat er meerdere genetische factoren in het spel zijn.

Het onderzoek naar erfelijke vormen van kaalheid waarbij slechts één gen afwijkend is, kan helpen de afzonderlijke genen aan te wijzen die betrokken zijn bij haargroei.

De genetische afwijking waardoor monilethrix ontstaat, zorgt voor abnormale haren die er onder de microscoop uitzien als kralen aan een ketting. Op de dunne plaatsen van die ketting is het haar bij monilethrix-patiënten uiterst breekbaar geworden. Daardoor ontstaan kale plekken die zich over het gehele hoofd kunnen uitbreiden.

Bron (http://www.nu.nl/news.jsp?n=482651&c=91)

Uitgeblust
15 februari 2005, 21:38
Maar ze hebben het in dit artikel niet over dé erfelijke kaalheid (zeg maar, alopecia androgenetica). Haren die er als een ketting uitzien? Nee, gewoon inhammen/"receding" haarlijn. Sowieso kunnen wij niet profiteren van gentechnologie, eenmaal geboren ben je te laat.

Maar ja, als we op de wetenschap moeten wachten, kan dat nog lang duren. Propecia en minoxidil zijn ook maar per abuis gevonden, en niet het resultaat van een wetenschappelijke revolutie of zo.

En dan heeft Mr. Bush het over een mannetje naar de maan. Fuck that, we kennen ons eigen wereldje niet eens. Vind eens wat dat kaalheid tegen gaat! :confused:

ugh
15 februari 2005, 21:42
Graag verder gaan in:
[Alopecia Androgenetica] Nieuw kaalheidsgen ontdekt (http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?t=5715)

Mailman
16 februari 2005, 00:39
Wat Ugh zegt.