PDA

View Full Version : Kaalheid wordt toch uiteindelijk verleden tijd


DHTkiller
23 april 2005, 17:17
Hier nog wat leesvoer:

HOE ZIT DAT

Kaalkoppen



Een van de grootste mysteries der natuur: waarom krijgen juist mannen een biljartbal? Dit voor velen frustrerende fenomeen is al eeuwen een goudmijn voor kwakzalvers en pruikenmakers. Maar vooralsnog is een kale kop een bezit voor het leven.

Er bestaan diverse theorieën om te verklaren waarom onze verre voorouders hun glanzende vacht vervingen door het ijle dons dat een blik gunt op de naakte huid: beter zicht op parasieten, meer afkoeling tijdens klopjachten op mammoeten, aanpassing aan een leven in waterig milieu. Het behoud van bosschages onder oksels en buik zou te maken hebben met het vasthouden van ‘lekkere luchten’. Maar wat moeten we met een weelderig begroeide schedel? Parasol tegen oververhitting? Of is het een uithangbord waaraan de andere sekse kan aflezen hoe het met de gezondheid is gesteld? Feit is dat als alleen vrouwen mogen kiezen er weinig hoop is voor de kalende presidentskandidaat. Alleen mannen die geen enkele haar op hun hoofd hebben willen nog wel eens hun interesse wekken (mits die kop getorst word door een gespierde nek en geen babytrekken heeft of ontsierende wijnvlekken).

Wat vet is voor vrouwen is kaalheid (allopecia androgenetica) voor mannen: een obsessie. Zes millennia geleden al was er een remedie tegen de terugtrekkende haargrens: het hoofd krachtig bewerken met hondenpoten, dadels en in olie gekookte ezelshoeven. Maar huidige wanhoopspogingen liegen er óók niet om. Wat bijvoorbeeld te denken van het laten implanteren van huidcilindertjes die zijn geponst uit de nog behaarde achterhoede (een dure lijdensweg van vaak meerdere sessies die pas na jaren in iets toonbaars resulteert).

Bij geboorte krijgt je hoofdhuid ongeveer honderdduizend aanlegplaatsen mee. Daar moet je het mee doen. Haren ontstaan in gespecialiseerde zakjes: instulpingen van opperhuid in de bloedvatrijke laag daaronder. Gezonde haargroei stoelt op goede bloedvoorziening van de haarwortel: wie permanent ‘wit wegtrekt’ van de stress of overmatig veel genotmiddelen gebruikt die het stresshormoon adrenaline opjagen (koffie, thee, cola, chocola en spiritualia), veronachtzaamt het hoofdhaar.

Maar dat je dagelijks tientallen hoofdharen verliest is normaal. Een haar groeit gemiddeld drie jaar lang zo’n centimeter per maand en wordt er vervolgens langzaam met wortel en al uitgewerkt, vaak door een nieuwe haar die op de bodem van het zakje is ontsproten. Een korte haargroeifase levert dus kortere, dunnere haartjes op. De meerderheid van met name blanke mannen heeft tegen de tijd dat Abraham passeert ervaring met het typische patroon van uitdunning dat aan weerskanten van het voorhoofd en hoog op de kruin begint. Ook vrouwenhaar wordt dunner, maar egaal en niet volgens zo’n door genetica gedicteerd patroon. De boosdoener is het hormoon testosteron, dat in de huid (bij mannen ook in de prostaat) wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Het effect van DHT is dramatisch. Na een paar maanden stopt de groeifase en kwijnt het zakje: niet alleen worden de haren veel kleiner, ook de dichtheid neemt af.

Mogelijk stimuleert DHT de productie van talgvetten, die zich dan in het zakje ophopen en de zaak verstoppen. Maar met haargroeimiddeltjes die zijn gebaseerd op verlaging van DHT moeten mannen zorgvuldig omgaan, want voor je het weet ben je impotent. Minoxidil, ooit ontwikkeld tegen hoge bloeddruk, heeft in haarlotionvorm om nog onopgehelderde redenen een mysterieus effect op de ‘tonsuur’: jeuk en in veel gevallen warempel een beetje dons.
Dit is wel interessant:

Maar alle hoop is gevestigd op The Rockefeller University, waar Elaine Fuchs met haar onderzoeksgroep de factoren ontrafelt die huidcellen aanzetten tot het vormen van compleet nieuwe haarzakjes. Het gaat om een ingewikkeld samenspel van eiwitten die ook een rol spelen bij bepaalde vormen van kanker. Zo is de aanmaak van E-cadherine, een eiwit dat cellen aan elkaar klit, sterk verlaagd in uitzaaiende kankercellen en ook in opperhuidcellen die een haarzakje moeten aanleggen. Overigens duurt het nog wel even eer de definitieve kuur te koop is: eerst moet men snappen wat bepaalt of de bewuste cellen zullen uitgroeien tot een haarzakje, een zweetklier of een melkklier. (JHvD)

Haarmannetje
23 april 2005, 18:25
Dat klinkt goed DHTKiller. En dan te bedenken dat het nieuwe middel dus ook in staat is om weer haar te laten groeien, waar het echt 'slick bald' is. Dat klinkt al helemaal heerlijk :).

We wachten in spanning af en tot die tijd probeer ik verdere uitval te stoppen!

Haarmannetje
23 april 2005, 18:36
Ik vind het artikel om eerlijk te zijn wel wat dramatisch geschreven hoor. Zo praat je natuurlijk ook een angst en een stigma aan.

DHTkiller
23 april 2005, 18:48
Dat maakt niet zo veel uit , Haarmannetje:cool: , het gaat erom dat nieuwe haargroei op spiegelgladde hoofden mogelijk kan worden. De droom van iedere kale man zal werkelijkheid kunnen worden, de wetenschap is daar optimistisch over en dat is een hele grote pluspunt :cool: .

Henk
23 april 2005, 18:54
Inderdaad, heel interessant. Ik heb gehoord dat ze met Hairmultiplication ook al vorderingen maken, maar het duurt allemaal zo verschrikkelijk lang voordat het op de markt komt.
Overigens was er al een thread (http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?t=4226) over het onderzoek van Elaine Fuchs.

DHTkiller
23 april 2005, 19:12
O, sorry Henk!:) Ik wist niet dat er al een thread over was.

Wat wel leuk is, is dat er weer een vrouw bezig is iets te vinden tegen die oeroude mannenprobleem, eerst Marty Sawaya en nu Elaine Fuchs. We kunnen niet zonder de vrouwen, heb ik altijd al geweten :cool: .

Haarmannetje
23 april 2005, 19:14
We kunnen niet zonder de vrouwen, heb ik altijd al geweten :cool: .
Oei, laat Jaapie dit niet lezen ;).

den oli
24 april 2005, 16:12
Tg wanneer zou zo'n product dan op de markt komen? Hopelijk ben ik dan toch niet te vroeg geboren :-)

ycelik
1 juli 2005, 23:34
Was Sonic the Hedgehog ook niet gericht op eiwitten?
Komt bekend voor die eiwitten theorie.

Haarzoeker
2 juli 2005, 11:36
Die Elaine Fuchs is al jaren bezig, maar nog nooit een echte doorbraak bereikt.

Rein
2 juli 2005, 14:30
Was Sonic the Hedgehog ook niet gericht op eiwitten?
Komt bekend voor die eiwitten theorie.

*OFFTOPIC* Volgens mij was die eekhoorn meer gericht op ringen.:P

ycelik
2 juli 2005, 19:34
Jah dat dacht ik ook, maar hij zegt dat ie voor the greater cause wilt vechten.
En jah AGA oplossen does make you the hero of the day toch?

feckur
11 oktober 2005, 18:09
wie permanent ‘wit wegtrekt’ van de stress of overmatig veel genotmiddelen gebruikt die het stresshormoon adrenaline opjagen (koffie, thee, cola, chocola en spiritualia), veronachtzaamt het hoofdhaar.


Klopt dit wel? Groene thee staat toch in het haarwoordenboekje als positief middel.

pizzacat
12 oktober 2005, 15:10
groene thee is gezond, zwarte (normale) thee is minder gezond, want daar zit theine in, das precies hetzelfde als cafeine, daarnaast zit er looizuur in.

Tiuri
12 oktober 2005, 15:13
groene thee is gezond, zwarte (normale) thee is minder gezond, want daar zit theine in, das precies hetzelfde als cafeine, daarnaast zit er looizuur in.Excuseer mij Pizzacat, maar in groene thee zit vaak evenveel cafeïne als in zwarte thee. In dit opzicht is groene thee dus niet gezonder dan zwarte thee.

pizzacat
12 oktober 2005, 15:25
Excuseer mij Pizzacat, maar in groene thee zit vaak evenveel cafeïne als in zwarte thee. In dit opzicht is groene thee dus niet gezonder dan zwarte thee.
oh dat wist ik niet, ik dacht dat cefeine een bijproduct was van het fermentatie proces.

hmm ff gegoogled Laurens, van Wikipedia:

Teas and other infusions

* Black tea, brewed (USA) - 2.5 to 11 mg/floz (85 to 370 mg per litre)
* Black tea, brewed (other) - 3 to 14 mg/floz (100 to 470 mg/litre)
* Black tea, canned iced - 2 to 3 mg/floz (70 to 100 mg/litre)
* Black tea, instant - 3.5 mg/floz (120 mg/litre)
* Oolong, 3.75 mg/floz (120 mg per litre) (12 to 55 mg per tea bag, i.e. one serving)
* Green tea, 2.5 mg/floz (85 mg/litre) (8 to 30 mg per tea bag, i.e. one serving)
* White tea, 2.0 mg/floz (68 mg/litre) (6 to 25 mg per tea bag, i.e. one serving)
* Decaf, 0.5 mg/oz (17 mg/litre) (1 to 4 mg per tea bag, i.e. one serving)

Er zit wel cafeine in maar beduidend minder dan zwarte thee

Tiuri
12 oktober 2005, 15:29
Ha ja inderdaad.

Ik heb mijn info van een medewerker van Simon Levelt Koffie & Thee Speciaalzaak. Die zei dat die cafeïnegehaltes nagenoeg hetzelfde zijn, maar da's blijkbaar onjuist.

pizzacat
12 oktober 2005, 15:50
Ha ja inderdaad.

Ik heb mijn info van een medewerker van Simon Levelt Koffie & Thee Speciaalzaak. Die zei dat die cafeïnegehaltes nagenoeg hetzelfde zijn, maar da's blijkbaar onjuist.

Die zijn ook niet te vertrouwen die lui hehe

simbah
12 oktober 2005, 17:04
Hoe lang duurt het dan nog voordat dat product op de markt is??

Guoy
12 oktober 2005, 19:48
Ik hoop een week.



Maar het zal wel weer 5 jaar worden.