PDA

View Full Version : Fyto-oestrogenen


sigur
26 april 2005, 10:56
Cloud ik had een vraagje over die natuurlijke oestrogeenachtige middelen die je in het verleden hebt gebruikt. Volgens mij ging het o.a. over hop en nog een paar dingetjes die ik me niet meer kan herinneren.

- Wat waren die anderen dingen die je noemde die een oestrogeenachtige
werking hadden?
- Hoe kwam je aan die produkten (waar zit het in etc.)?
- Wat waren de goede bijwerkingen?
- Wat zijn minder positieve bijwerkingen?

Weet je nog andere middelen/produkten die een oestrogeenachtige werking hebben?

Hoe denk je over Soya? Heeft dit ook een goede werking?

Iedereen is natuurijk welkom met ideeen, graag zelfs!!

Alvast bedankt!!!:)

Georgie
26 april 2005, 11:03
Volgens mij had Cloud van die "borstcapsules" met natuurlijke hop. Of heb ik het fout?

Ik zit zelf wel eens te denken aan:

http://www.theregrowth-clinic.co.uk/naturalwoman.cfm

Iemand een mening over?

En als Cloud met haar expertise nog tips heeft: graag!

sigur
26 april 2005, 11:29
Hé Georgie, bedankt voor je reactie. Ik heb de link bekeken en vind hem erg interessant. Dat ze zeggen dat het helemaal zonder bijwerkingen is, geloof ik alleen niet zo. Volgens mij bestaat er de kans dat je oestrogeen- dominant kunt worden, weet niet of dit voor een vrouw zo erg is, lijkt me minder erg dan voor een man.
Ben echt benieuwd of natuurlijke dingen ook echt kunnen helpen. Dan denk ik aan al die dematologen die hier nog nooit van hebben gehoort en het niet voorschrijven, en dan ga ik weer twijfelen aan de werking ervan.

Hoe lang mag je zo'n middel eigenlijk innemen, voor altijd?

Cloud, volgens mij werdt jij oestrogeen dominant door dit middel? Slikte je meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid?
Bemerkte je een positief resultaat wat je hoofdhaar betreft?

Liefs van Sigur!

Georgie
26 april 2005, 15:29
Sigur, de algemene gedachte is dat isoflavonen (natuurlijke oestrogenen) niet kunnen zorgen voor oestrogeendominantie.

Van gezondheid.be: (http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=121)
Sojabonen bevatten namelijk een bepaald soort eiwit, isoflavones, die de merkwaardige eigenschap hebben dat ze werken als een soort oestrogeen, het vrouwelijk hormoon. Men noemt ze dan ook phyto-oestrogenen, plantaardige oestrogenen. Van die phyto-oestrogenen is bekend dat ze, enerzijds, de natuurlijke oestrogenen nabootsen waardoor ze de typische ongemakken van de menopauze en botontkalking kunnen afremmen. Anderzijds blokkeren die phyto-oestrogenen dan weer de negatieve effecten van de natuurlijke oestrogenen op bepaalde lichaamsweefsels, waardoor ze naar alle waarschijnlijkheid een beschermend effect hebben tegen bepaalde vormen van kanker (zoals borst- en baarmoederhalskanker) en tegen hart- en vaatziekten.

Dit wordt ook wel weer eens tegengesproken.
Ik vind het ook moeilijk. Ik heb zelf twee kleine vleesboompjes, die ook zijn ontstaan door oestrogeendominantie, dus ik wil er wel voorzichtig mee zijn.

Op de volgende site wordt gewaarschuwd voor bepaalde (dus niet alle) natuurlijk oestrogenen:
http://www.fibroid101.com/phyto.htm

Misschien kan Cloud nog nieuw licht laten schijnen!

Georgie
26 april 2005, 15:39
Overigens had de dermatoloog bij Intermedica ook nog nooit gehoord van Spironolactone, iets dat in haarland toch al heel erg bekend is om zijn anti-androgene werking. Dus of een dermatoloog er niet van gehoord heeft... Ik weet niet of dat veel zegt.

sigur
26 april 2005, 15:59
Hé Goergie bedankt voor je info!

Dus jij zit er ook aan te denken?

Ik had de ingredienten opgeschreven om te kijken of sommige dingen ook apsrt verkrijgbaar waren, maar kon niets vinden (in de stad).
Wel het ik een potje grote klis gekocht van het merk vitotaal. Schijnt goed te zijn voor het huidje, dus hopelijk heb ik hier iets aan!

Liefs van Sigur

Georgie
26 april 2005, 16:02
Ja, ik denk er ook over. Zeker gezien mijn "gevorderde" leeftijd zal mijn oestrogeenspiegel over een aantal jaren zeker niet meer stijgen. Eerder zakken. Probleem met mijn leeftijd (46) is dat je nog wel oestrogeenpieken kunt hebben. Daardoor heb ik ook de vleesboompjes gekregen.

Cloud
26 april 2005, 23:18
Hey sigur,

Wat ik allemaal gebruikt heb weet ik niet meer precies. Alvast hop, soja, saw palmetto, fenegriek, wild yam. Daarvan zijn saw palmetto en wild yam geen fytooestrogenen.
Georgie heeft gelijk: het waren van die borstproducten. :cool:
Ik had nog nooit van fyto-oestrogenen gehoord, en toen op een keer kwam ik toevallig op internet een reclame tegen voor zo'n borstcapsules. Ik was toen al een jaar met de Diane-pil gestopt, en ik dacht dat zo'n natuurlijke oestrogenen me misschien zouden kunnen helpen. Ik wist toen nog niet veel van AGA, en had nog nooit haarforums bezocht (wist niet dat ze bestonden).

Ik heb er verschillende gebruikt, met hilarische namen. Ben begonnen met Bolero Natural D cup complex (was hop en soja), maar dat was nogal duur en dan ben ik het in Amerika gaan zoeken. Ik heb een tijdje Megabust genomen -- ik heb me indertijd opgegeven voor hun clinical trials en kon het op die manier goedkoop krijgen. :D Ook een maand the natural push-up op basis van hop, maar dat waren hele grote pillen die je bijna niet doorgeslikt kreeg.. je moest er ook 8 of 9 per dag innemen. :confused:

In totaal heb ik het misschien zo'n 10 maanden genomen. Tot ik dus die cyste kreeg. Mijn dokter dacht dat het van die fyto-oestrogenen kwam. Blijkbaar was ik oestrogeen-dominant geworden. Sommige van die borstpillensites beweren dat die pillen je hormonaal in balans brengen, maar dat klopt dus niet. Door die fyto-oestrogenen wordt je oestrogenen/progesteron balans verstoord.
Ik heb toen van mijn huisarts een natuurlijk middel gekregen: Biofemin, wat een natuurlijk product bevatte (teunisbloemolie) dat een progesteronachtige werking zou hebben. Mijn cyste is gelukkig vanzelf weggegaan.

De effecten:
- mijn haar is er niet door verbeterd, en is in die periode nog achteruitgegaan :(
- na ongeveer anderhalve maand Boleropillen waren mijn borsten een cupmaat gegroeid !! :eek: Ben van een B naar een C gegaan. Blijvend resultaat. Na die periode (gelukkig - gezien mijn lichaamsbouw) geen groei meer gehad.

Over soja zijn de meningen verdeeld geloof ik. Op sommige sites wordt het de hemel ingeprezen, op andere lees je dan weer dat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
Bepaalde natuurlijke oestrogenen kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Ik meen me te herinneren dat black cohosh daar eentje van is.... (weet de precieze reden niet meer, het is al 3 jaar geleden dat ik me ermee bezig hield)

In elk geval denk ik dat het aangewezen is om ook natuurlijke progesteron te gebruiken als je met fyto-oestrogenen experimenteert. Er is bv progesteroncrème op de markt op basis van wilde yam.

Cloud

sigur
27 april 2005, 12:09
Hé thanks, Cloud!

Die hop, waar zit dat o.a. in?
Jeetje zeg dus die borsten pillen werken echt? Dacht altijd dat het flauwe kul was. Dat bewijst wel dat het toch echt wel inwerkt op je hormonen!

Georgie
27 april 2005, 13:56
Het zit o.a. in producten als Menohop, voor overgangsklachten.

Het grappige is altijd, dat artsen heel vaak zeggen dat fyto-oestrogenen niet werken. Een vriendin van mij had een hormoongevoelige borstkanker, en haar werden fyto-oestrogenen ten strengste verboden.
Natuurlijk zegt heel erg weinig, in de natuur komen zware giffen voor.

Bedankt voor je reactie, Cloud!

Ik moet er nog over nadenken.

Cloud
27 april 2005, 16:22
Jeetje zeg dus die borsten pillen werken echt? Dacht altijd dat het flauwe kul was. Dat bewijst wel dat het toch echt wel inwerkt op je hormonen!
Ik dacht ook dat het flauwe kul was, en heel wat vrouwen die die pillen nemen (de overgrote meerderheid) hebben er ook geen enkel resultaat mee... Er bestaan forums over die pillen, en voor de meeste vrouwen lukt het dus niet.
Er bestaan trouwens ook pillen die geen fyto-oestrogenen maar extracten van bovine ovaries bevatten (eierstokken van runderen dus) :puke:
Zie www.bountifulbreast.com

sigur
27 april 2005, 21:15
Getverederie!!!

Nou, ik ben gelukkig vegetarisch!:confused:

lanne
17 mei 2005, 11:48
hi meiden,


Ik over twee weken heel graag stoppen met de pil. De diane-35.
Ik vindt het geen prettig idee al die onnatuurlijke hormonen in mijn lijf.
Ik ben ook bang voor de verhoogde kans op borstkanker.
Ik heb anderhalve week geleden van een oncoloog gehoord dat de verhoogde kans op borstkanker met de pil maar liefst 10 jaar aanhoudt.
Dat vond ik vrij heftig.
Ik hoop nog steeds dat als ik stop, samen met wheatgrass (zie thread verzuring aanpakken) mijn lichaam weer in balans komt en mijn hormonen en haarprobleem gereguleerd wordt.
Ik kan namelijk niet echt zeggen dat de diane ooit echt verbetering bracht in mijn haarsituatie.
Maar vorig jaar ben ik ook een keer gestopt en toen had ik een paar maanden vreselijk last van haaruitval. Daar ben ik zo van geschrokken dat ik me gedwongn voelde toch weer aan de pil te gaan. Geheel tegen mijn zin.
Nu wil ik weer stoppen en graag doorzetten.
Vandaar mijn vraag aan jullie:

Kennen jullie natuurlijke medicatie die ik zou kunnen nemen bij het stoppen van de pil zodat mijn hormonen en haaruitval niet op hol slaan?
En mijn lichamelijk gelijdelijker kan wennen?


Vast bedankt voor jullie reacties.

Cloud
5 juli 2005, 20:53
P.S. het hoort eigenlijk in een andere thread, maar daar reageert niemand meer:
jij schreef over dat je bij phytohormonen eigenlijk nog een bepaalde stof erbij moest slikken om myomen ofzo bij de baarmoeder, te voorkomen.
Kun je mij uitleggen hoe of wat precies en waar je dat op baseert?
Want ik heb als orthomoleculair advies gekregen: naast Maca en bepaalde visoliecapusles, ook genesteine (uit soja, oestrogene werking) te gaan gebruiken. Denk je dat het dan ook nodig is om bij genesteine dat ene hormoon erbij te slikken?
Hey Lanne, ik antwoord je maar even in de juiste thread. :)

Ik ben verre van een expert op het vlak van hormonen, ik weet alleen wat mijn huisarts me vertelde (en wat ik ook op internet ooit las). Als je veel fytooestrogenen neemt kan je beter balanceren met progesteron, anders word je oestrogeen-dominant.
Ik zou gewoon het advies van je eigen dokter opvolgen ivm genesteine, en niet op eigen houtje beginnen experimenteren met andere middeltjes.

Cloud

Pat182
10 juli 2005, 12:37
ben een 36 jarige transgender. En op dit forum terecht gekomen, om een goede oplossing voor het haar te vinden.
Nu lees ik hier ook heel wat over hormonen en fyto hormonen.
Hier heb ik heel veel info over en alles opgezocht.
En sommige hebben idd resultaat met bv de hopkorrels.
Ik ben nu zelf ook onder hormonen behandeling.
Enkel voor het haar, zijn de hormonen geen uitweg.
Het haar dat weg is, komt nooit meer terug.
Het enige effect dat wij hebben is, borstvorming en andere vetverdeling,
De huid verzacht wat, de haargroei wordt iets lichter.
Maar een transgender, lost met de hormonen geen enkel haarprobleem op.
Het geen weg is, komt niet meer terug. En het gene dat wel weg moet,
Moet gelaserd of ipl behandeld worden.
Dus ik zou niet veel vertrouwen hebben in die hormonen kwestie...

lanne
13 juli 2005, 19:02
Hey Lanne, ik antwoord je maar even in de juiste thread. :)

Ik ben verre van een expert op het vlak van hormonen, ik weet alleen wat mijn huisarts me vertelde (en wat ik ook op internet ooit las). Als je veel fytooestrogenen neemt kan je beter balanceren met progesteron, anders word je oestrogeen-dominant.
Ik zou gewoon het advies van je eigen dokter opvolgen ivm genesteine, en niet op eigen houtje beginnen experimenteren met andere middeltjes.

Cloud


Hi Cloud,

Bedankt voor je reactie.
Ik snap dat je net als ik ook geen expert bent op hormonen gebied.
Maar ik hoor toch een paar nieuwe dingen van je die ik daarvoor niet gehoord had.
Ik begrijp nog een paar dingen niet die je zegt.
Wat betekent oestrogeen-dominant precies?
En wat die dokter betreft, dat is een orthomoleculair iemand. Het adres waar ik echter momenteel ben bevalt me niet goed, dus ik ga mogelijk op zoek naar een ander orthomoleculair arts in de toekomst.
En ik heb het idee dat de huidige niet deskundig genoeg is, (en bovendien hebben ze het veel te druk omdat ze bedrijfsmatig erg onzakelijk met dingen omgaan. Ik moet 6 keer dezelfde vraag stellen, krijg dan nog geen antwoord of dan vergeten ze weer van alles. Dit hoor ik ook van andere mensen. Dus ik ben het daar inmiddels erg zat.)
Dus vandaar dat ik ook hun adviezen zelf nacheck.
En wat jij nu zegt over fyto-oestrogenen heb ik hen niet over gehoord.
Want ik weet niet of je dat weet, gezien je antwoord, maar genesteine is nl. ook een fyto-oestrogeen.
Als ik je goed begrijp bedoel je dat ik als ik fyto-oestrogenen (dus oestrogenen op plantaardige basis) zou willen slikken ik daarnaast dus altijd progesteron moet slikken? Of met sommige natuurlijke fyto-oestrogenen niet?
En is er ook een natuurlijke progesteron of is dit altijd chemisch?
En kun je dit losse progesteron op doktersrecept voorgeschreven krijgen of hoe gaat dat?
Sorry voor de hoeveelheid vragen. Ik hoop dat ik nog iets wijzer wordt van jou antwoord of info elders misschien.

Verder ben ik zeer waarschijnlijk een van de komende maanden toch van plan om aan de Maca, visoliecapsules (hebben ook invloed op hormonen), en misschien genesteine te gaan. Maar ik wacht nog steeds op dat ik de producten plus uitleg toegestuurd krijg.


groeten, Lanne

Cloud
18 juli 2005, 10:35
Hoi Lanne,

Wat betekent oestrogeen-dominant precies?Dat je hormonen niet in balans zijn, want dat je te veel oestrogenen in je lichaam hebt in verhouding tot de andere hormonen.

Als ik je goed begrijp bedoel je dat ik als ik fyto-oestrogenen (dus oestrogenen op plantaardige basis) zou willen slikken ik daarnaast dus altijd progesteron moet slikken? Of met sommige natuurlijke fyto-oestrogenen niet?
En is er ook een natuurlijke progesteron of is dit altijd chemisch?Dat zei mijn dokter toch, en dat las ik ook op het internet. Een interessante site over hormonen is www.drleemd.com
Er bestaat inderdaad natuurlijke progesteron, vaak in crèmevorm, zie bv. hier: http://www.life-flo.com/progestacarewomen.html. Zulke crèmes worden vaak gebruikt door vrouwen in de menopauze, ze zouden klachten verlichten.
Of het ook in België en Nederland in de apotheek te verkrijgen is weet ik niet. Maar ik zou dus zeker niet op eigen houtje met fyto-hormonen beginnen te experminteren.

sigur
12 augustus 2005, 12:24
Hoi meiden,

ik weet niet of het iets doet, maar vond het toch het vermelden waard.
In de kruidenthee van Zonnatura (goede nachtrust) zit o.a hop en fenegriek. Ik had begrepen dat deze ingredienten een oestrogeenachtige werking kunnen hebben?

mijnprobleem
27 mei 2009, 18:01
Hallo allemaal,

Even een vraagje. Weet iemand misschien of een oestrogeen-dominatie ook kan leiden tot AGA, of in ieder geval tot haaruitval?

Ik heb namelijk een aantal maanden zitten experimenteren met bijv. sesamzaad en zonnebloempitten, en af en toe venkel thee, juist om deze fyto-oestrogenen. Het zou een borstvergrotende werking hebben. Ja, het heeft op zich wel een beetje geholpen, maar nu ben ik er mee gestopt, i.v.m. mijn vermoedens dat het niet goed is voor mijn lichaam door te spelen met je hormonen. Nu een tijd later heb ik zo ver ik kan beoordelen AGA.

Daarom mijn vraag, het zou een hoop verklaren!

Hanna
27 mei 2009, 22:27
Nee, van oestrogeendominantie krijg je geen AGA of haaruitval; eerder het tegendeel.

Het zou dus kunnen dat de fyto's jouw haaruitval een tijd hebben weten tegen te houden. Op eigen houtje gaan goochelen met hormonen, is inderdaad niet zo verstandig.