PDA

View Full Version : Vanavond (Wo. 7-8-02) op Tv! : BBC-programma over OCD/TTM!


monique3
7 augustus 2002, 13:37
Hoi,

Ik weet niet of jullie het al wisten, maar er komt vanavond een programma over dwang op tv. Ook iemand met ttm.
Op de BBC, dus dat is vrijwel altijd goed
Het heet Obsessions en begint om 22.00. Er staat 9:00 pm (ik heb even onderstaand stukje gecopy-pasted van de BBC website maar het is natuurlijk een uur vroeger in Engeland).

9:00 pm
Obsessions
Who's Normal Anyway?: Four of the one million people in Britain who suffer from Obsessive Compulsive Disorder tell their stories and reveal how they manage to cope their difficulties. W/S.

groeten Monique3.

dit is de site van het programma: www.bbc.co.uk/science

Webmaster
7 augustus 2002, 16:26
Nee, ik wist het niet. Het was wel handig geweest als we dit éérder hadden geweten, zodat we het hadden kunnen vermelden in een Aankondiging. Maar beter laat als nooit, nietwaar?

Hier nog wat meer info, te vinden op: http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/tv/obsessions/programme1.shtml


-----------------------------------
Obsessions TV Programmes
Programme One - Who's Normal Anyway?

One million people in Britain and six million people in the US suffer from obsessive compulsive disorder (OCD), the second most common mental illness after depression. Programme one, 'Who's Normal Anyway' looks at this debilitating illness and talks to people who have learnt to cope with the intrusive frightening thoughts and images that plague them.

HOARDING
Bob has lived in New York all his life, but for the past 30 years nobody has been allowed into his apartment. Like one in two million Americans, Bob has a hoarding disorder; whatever comes into his apartment never leaves it. Is he beyond help?

Shirley, also a hoarder, might be Bob's saving grace. She is part of a 'mentoring' scheme that puts hoarders in contact with each other in order to offer support and encouragement. Will she be able to help Bob start the huge task of throwing things out?

IRRATIONAL FEAR
Stephanie has contamination fears, checking rituals and number rituals but since the birth of her son Jake, her obsessive compulsive disorder (OCD) has turned into a fear of her child being harmed or kidnapped. She literally cannot take her eyes off him and knows that without help she could ruin his life as well as her own.

HAIR-PULLING
Liz's hidden secret is a cousin to the OCD family; since the age of 12 she has been pulling the hair out from the top of her head and eating the roots - she suffers from trichotillomania. Having tried every kind of therapy to stop, she resorts to the unconventional - a hairpiece and hypnotherapy.

WASHING
Claire's OCD is so extreme that she has asked for extreme measures to be taken to end her crippling disease. She is one of 30% of people who won't improve with behavioural treatment so has turned to Professor Nuttin of the University of Leuvin in Belgium, who is pioneering a deep brain stimulation treatment on her.

Will this finally cure her of her 18 hour a day washing obsession?
-----------------------------------

monique3
7 augustus 2002, 21:27
Ik wist het ook niet eerder dan vanmorgen, anders dan had ik het wel eerder gemeld.
O.k, goodbye, monique3.

Webmaster
7 augustus 2002, 21:48
Ja, uiteraard had je het eerder vermeldt als jij het zèlf ook eerder had geweten! Daar twijfel ik geen moment aan! ;)

Mijn opmerking was uitsluitend 'algemeen' gericht. Als we in de toekomst méér TV-uitzendingen gaan vermelden dan moeten we ervoor zorgen dat wij dit tijdig doen. Zowel op de nieuwe website straks als in de Mededelingen-rubriek.

Ik ben benieuwd wat jij van de uitzending vond.

Grtjs,

marita
7 augustus 2002, 22:46
Hallo Monique
Dank je voor de moeite die je voor ons allemaal doet.
En natuurlijk heb ik vanavond gekeken naar bbc
Eindelijk ook eens wat op tv over ttm .
Het zou mooi zijn dat er in Nederland ook eens vaker wat over
bekend werd .Op tv of in de bladen. Wie weet.
Ik vond het in ieder geval wel de moeite waard om even te kijken
Nogmaals bedankt voor alle informatie die jij op dit forum zet
groetjes

leanore
7 augustus 2002, 23:10
Hallo Monique,

Mooi dat hier te lezen viel dat dat programma op bbc er vanavond op was!! Fijn dat je het erop hebt gezet. Ik wilde net een berichtje gaan sturen/schrijven dat ik vandaag voor het eerst sinds maanden een trekvrije dag heb gehad ( als je maar lang genoeg doorgaat krijg je vanzelf wel eens een trekvrije haarloze dag haha) , toen ik de programma aankondiging zag...

Ik heb het niet meer helemaal gezien (half uurtje), maar nog wel dat trichmeisje. Wat vreselijk lelijk is het toch. Lelijk in de zin dat je het jezelf aandoet en lelijk omdat het er gewoon niet uitziet. En wat nog erger is ( dat vind ik zelf tenminste ) dat je je er ook erg lelijk door gaat voelen......Wel goed om te zien dat ze toch weer veel haar terugkreeg.

Ik wil er echt vreselijk graag mee stoppen. Ik hoop dat het mij nu eens een keer definitief lukt,

Groeten allemaal en alvast weltrusten,
Leanore:(

gre
7 augustus 2002, 23:55
Ik las het bericht en heb(helaas) maar het laatste half uur gezien op TV.Wat eng om het zo op TV te zien. Ik schrok best wel, dat ik ook dit ook zo doe. Bijna hetzelfde stuk(kaal) zoals ik dit heb.
Dat haarstuk was wel erg mooi. (misschien ook iets voor mij).
Dit geeft wel weer te denken, om er zo mee geconfronteerd te worden.
Gre.

Oilily
8 augustus 2002, 11:43
Beste Monique

Bedankt om dit te melden om het forum.

Ik heb gekeken en was er al heel de tijd avond lastig door. IK heb gebeld naar mijn vader en moeder (die apart leven) om er ook naar te kijken.

IK was alleen thuis en heb heel veel gehuild, gewoon omdat na zooveel jaar er eindelijk iets was van, kijk, ik heb dit ook. Nu zie je dat er nog mensen zijn die dit effectief hebben (ook omdat mijn ouders het vroeger niet geloofden of het niet naar zijn waarde inschatten). IK belde na de aflevering naar mijn vader en moeder en beiden hadden ze enkel maar het eerste deel gezien en de TV afgezet. Ik was werkelijk boos op hen. Nu komt dat op TV en ze konden niet de moeite doen om de ganse aflevering te zien en de andere stukjes van het meisje hebben ze dus ook gemist. Ik noem dit een duidelijk gebrek aan interesse. Allez, zo voelt dat aan bij mij.

Na de aflevering had ik er gewoon ook een heel lastig gevoel bij. Er is zoo weinig over geweten. Misschien heeft het toch wel degelijk iets met de hersenen te maken. Zoals die ene vrouw die een operatie onderging aan de katholiek universiteit van Leuven. Iedereen tracht op zijn eigen manier om ermee om te gaan maar weinig is toch wel echt geweten. Dat bleek uit het programma. Zoals dat kleine meisje... Op de leeftijd van 8 zal zijn nu toch niets echt zwaars meegemaakt hebben. Hier werd dan weer het verband aangetoond met streptokokken.

Ik was (zoals je kan lezen) helemaal overstuur na het programma. Ik kreeg ook absoluut geen uitlaatklep bij mijn ouders omdat die al aan het slapen waren toen ik belde en dus maar het eerste kleine stukje gezien hebben. Ik woon nu ook alleen en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op..
Ik had gewoon zo'n medelijden met iedereen op die TV dat ik met mezelf ook medelijden kreeg...

Sorry voor dit zielige berichtje...

groetjes

Madelief
8 augustus 2002, 23:05
Wat rot voor je. Nu konden je ouders iets zien m.b.t. TTM en grijpen ze die kans niet en vooral omdat jij dat zo graag wilde.
Nu je weer alleen woont zal het alleen maar moeilijker zijn, niemand om te delen. Natuurlijk hier wel, maar dat is ook niet altijd voldoende he. Helaas kon ik het programma niet zien, we kunnen de BBC niet ontvangen. Vooral nu ik hoor dat er ook mensen echt in beeld zijn geweest vind ik het echt jammer. Wat doet die TTM toch wat met ons.
Sterkte en groetjes Madelief.

gre
8 augustus 2002, 23:26
Wat rot voor je, dat je zo teleurgesteld bent door de houding van je ouders.
Je voelt je op die manier helemaal in de steek gelaten.
WIJ zijn er wel voor je, je kan hier je verdriet kwijt.
Je staat wat begrip voor (onze) afwijking niet alleen.
Ik heb ook gehuild voor TV, toen ik die vrouw zag. Veel emoties komen los. Ik denk, dat het zal helpen om verder te komen.
Groeten Gre.

Oilily
9 augustus 2002, 09:58
Bedankt voor de reacties. Ik voel me al wat beter. Ben gisteren nog naar mijn pa geweest en we hebben er een heel lang gesprek over gehad. Hij wil wel helpen maar probeert mijn probleem puur rationeel te benaderen. Dit is gewoon hoe hij is, alles met reden behandelen maar dit werkt niet echt met ttm. Nu raadde hij me aan om naar BBC te mailen om op die manier te weten te komen of er geen artsen zijn die gespecialiseerd zijn in deze materie in België. IK zit nu ongeveer 8 maanden bij mijn huidige psychiater en hij heeft me al heel goed geholpen op gevoelsmatig vlak (ups en downs). Mijn vader zei dat het misschien tijd was om naar iemand anders op zoek te gaan omdat ik van ttm toch niet echt vanaf kom. Ik voel me wel heel goed bij deze psy en zou het weeral erg moeilijk vinden om iemand anders te zoeken. Maar ik geraak er bij deze precies niet echt vanaf. Wat denken jullie dat het beste is? Veilig bij deze blijven waar ik me goed voel en hopen op een kentering of verder grasduinen naar iemand met ervaring over ttm?

bolleke
9 augustus 2002, 10:56
Hoi Oilily,
Ik ben net terug uit vakantie, heb deze nacht een aantal berichten gelezen en zal daar een van de komende dagen verder op ingaan, maar, en dit wil ik eerst aan jou vertellen...
Als ik eerlijk mijn mening mag geven, zoek niet naar een andere psychiater, blijf bij die man waar je jezelf goed bij voelt en geef hem en jezelf TIJD en RUIMTE om op verhaal te komen. Bouw dus ook de sessies niet af en zèg hem dat je daar nog niet aan toe bent! Je zei dat hij je al een heel eind op weg heeft geholpen, heb dan vertrouwen en 'groei' rustig verder. Probeer de dingen niet te forceren! Alles wat je de afgelopen maanden hebt meegemaakt maakt deel uit van je groeiproces. Je bent echt op goede weg, al ziet het er soms anders uit! Trouwens, ik geloof niet in hulpverleners die zogezegd ervaring hebben op het gebied van TTM. Wij hebben de ervaring, en een goede therapie is een wisselwerking. Geen enkele hulpverlener kan jou oplossingen bieden, want er bestaat geen pasklaar antwoord op ons 'verhaal'. Wat ze wel kunnen is met jou zo ver gaan dat je voor jezelf klaarheid ziet in je probleem en dat je door hem/haar de kracht vindt om er ZELF iets aan te doen!
Ik wens je heel veel moed en sterkte!!!
Liefs, bolleke

Oilily
9 augustus 2002, 12:39
Merci bolleke!

Ik dacht: wanneer komt ze nu terug uit da verlof met wat goeie raad? ;)

bolleke
9 augustus 2002, 13:05
'Ze' is terug, maar doet het héééééééééééééééééél rustigaan.....
Ze vond trouwens in haar post een kaartje met de volgende wijze woorden: "De beste artsen?... Dr. Matig, Dr. Rustig en Dr. Vrolijk."
Het ga jullie goed!
Bolleke

monique3
9 augustus 2002, 21:13
Wat fijn dat je er weer bent!!
Als je onder dit blokje leest, dan zie je dat je een documentaire hebt gemist over dwang, waaronder iemand met ttm.
Ik heb het opgenomen op video, dus als we nog een keer bij elkaar komen dan neem ik de video wel mee.
Dit geld voor iedereen dus!!!
groeten Monique3.

Madelief
9 augustus 2002, 22:41
Fijn dat je er weer bent. Hopelijk heb je een beetje rust kunnen vinden in je vakantie. Zoals ik las zat je er erg doorheen en kon je een vakantie goed gebruiken. Doe het wat rustig aan voor zover dat mogelijk is. Je bent er altijd met je 'luisterend oor' en met je goede raad en dat willen we graag zo houden.........
groetjes madelief.

Oilily, e.v.t. zou je ook contact met Ger Keijser op kunnen nemen, daar in Nijmegen hebben ze toch een stukje ervaring opgedaan.
Sterkte en succes.

roosje
10 augustus 2002, 19:57
Hallo allemaal,

nou roosje is ook weer in het land!
Het zal nog wel ff duren voor ik alle reacties op het haarweb heb bekeken. In die drie weken dat ik er niet was zal er heeeeeel wat gebabbeld zijn. Wel zag ik van de tv uitzending...die heb ik dus gemist...:-(
Dus zou graag een videoband van iemand lenen!!!
ps de berglucht heeft me wel goed gedaan, gelukkig geen last van het verschrikkelijke weer gehad! Wel iets meer regen dan anders maar ja...

groetjes, roosje