PDA

View Full Version : "Kankerenzym" telomerase geeft volle haardos


mador
20 augustus 2005, 15:23
artikel in het NRC van 20 augustus:



"Kankerenzym" geeft volle haardos:

Het lijken wel "voor" en "na" foto's van een haarkliniek, die het wetenschappelijk tijdschrift Nature van deze week sieren.
Twee laboratoriummuizen tonen hun kaalgeschoren rug. Ernaast, triomfantelijk, een muis die dankzij extra telomerase binnen twee weken zijn volledige vacht terug heeft gekregen.
Weinig stofjes hebben zo'n extreem dubbelleven als telomerase. Het geeft stamcellen hun eeuwige jeugd, maar het is ook medeplichtig aan 90 procent van de kankers. Het staat toe dat mensen gelooid en vergeetachtig worden, maar nu blijkt dat het ook slapende haarzakjes wakker kan schudden en een nieuwe haardos tevoorschijn kan toveren.
Wellicht ontstaat nu weer iets van dezelfde opwinding als na de ontdekking van telomerase in de jaren tachtig. Toen het "verjongingsenzym" werd bewierrookt als het elixer van de eeuwige jeugd.

Telomorase: Bij normale cellen worden de uiteinden(telomeren) van de chromosomen bij iedere deling iets korter; op een zeker moment zijn de uiteinden afgesleten, op. De cel kan niet meer delen, maar slechts verouderen en sterven.

In stamcellen vult het verjongingenzym de chromosoomuiteinden steeds aan, zodat de dochtercellen als nieuw blijven en het vermogen tot delen in tact blijft. In gewone cellen neemt het verjongingsenzym af met de ouderdom, maar toen gentherapie binnen bereik kwam hoopten veel onderzoekers op termijn ook gewone cellen te kunnen ontdoen van de ketenen van de tijd. Dag rimpels en vergeetachtigheid: fluitend op weg naar de tweehonderd.

Die droom was kort, want de natuur bouwt die rem niet voor niets in; het is een bescherming tegen kanker. Cellen die op hol slaan zijn snel door hun uiteindeinden(telomeren) heen en kunnen niet verder groeien dan een klein klompje cellen. Inderdaad is in bijna alle kankerweefsel het verjongingsenzym overactief. Onderzoekers van de Amerikaanse Standfort School of Medicine hebben proefmuizen nu genetisch zo gemanipuleerd dat ze in de opperhuid extra veel aanmaken van een onderdeel van het enzym. Dit stimuleert klontjes stamcellen bij de haarfollikels. Daardoor werden de muizen ruwharig en kregen ze bovendien het benijdenswaardige vermogen een kaalgeschoren vacht direct weer te kunnen laten aangroeien.

In een begeleidend verhaal bij het Nature artikel beschrijft prof. dr. Elizabeth Blackburn ( de koningin van de telemoren) niet wat nu allemaal bekend is van telomerase. Ze laat juist zien hoe deze studie de raadselen rond het enzym versterkt.Het heeft het haarwonder in de muizen namelijk klaargespeeld zónder de uiteinden van de chromosomen te verlengen, hoe het dan wel de haarzakjes activeert is onduidelijk.
Uit andere onderzoeken was ook al gebleken dat het verlengen van de chromosoomuiteinden en de verjonging los van elkaar kunnen optreden.Het enzym bestaat uit verschillende onderdelen met verschillende rollen.Welke dat precies zijn, is nog mysterieus.

het onderzoek zal de hoop voeden op een ultiem haargroeimiddel, al is die waarschijnlijk even vergeefs als de hoop op een eeuwige jeud. Niet alleen omdat spelen met telomerase gelijk staat aan spelen met kanker. Ook omdat de haarzakjes van kale mannen niet in diepe slaap zijn, maar in een toestand waaruit ze zich waarschijnlijk niet wakker laat kussen

mador
20 augustus 2005, 15:32
sorry artikel komt uit de volkskrant, foutje bedankt!

Tiuri
24 augustus 2005, 10:26
Genoemd in een andere thread: het volgende artikel.

http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/23766914/

Telomerase, het veelbelovende verjongingsenzym, blijkt een verrassende, nieuwe functie te hebben: het bevordert de haargroei. Althans: bij muizen.

De Egyptenaren smeerden nijlpaardenvet op hun hoofd. Hippocrates probeerde het, eveneens tevergeefs, met een mengsel van opium, mierikswortel, duivenpoep en rode biet. Julius Caesar trachtte zijn kalende knikker te verbergen door zijn resterende haar eroverheen te kammen. Dick Advocaat en Gerard Joling namen hun toevlucht tot de hedendaagse rijke-mannenoplossing: haartransplantatie. Kaalheid is van alle tijden, evenals de hoop van de kalende man op een werkend haargroeimiddel. Zo'n middel zal zonder meer een commercieel succes worden en andere kaskrakers als Prozac en Viagra uit de markt verdringen. Maar helaas: het bestaat nog niet.

Ook het onderzoek van Steven Artandi brengt zo'n middel waarschijnlijk niet snel dichterbij. En dat terwijl hij er toch in geslaagd is kaalgeschoren muizen in no time weer te voorzien van een zacht, donzig vachtje. Het haargroeimiddel van Artandi? Telomerase, het veelbelovende verjongingsenzym. Het enzym voorkomt dat de uiteinden van chromosomen - de telomeren - gaan rafelen, waardoor cellen in principe eeuwig door kunnen blijven delen. Maar het enzym blijkt meer in zijn mars te hebben.

Steven Artandi en collega's van de medische faculteit van de Universiteit Stanford morrelden aan de twee hoofdbestanddelen van telomerase: een eiwitcomplex genaamd TERT, en een RNA-onderdeel dat TERC heet. Ze knutselden muizen in elkaar met een extra stukje TERT-gen, dat met een chemische schakelaar (het antibioticum doxycyline in het drinkwater van de diertjes) aan- of uitgezet kon worden. Vervolgens scheerden de onderzoekers het achterlijf van de muizen kaal, en keken wat er gebeurde.

De muizen bij wie de TERT-schakelaar aanstond, hadden na twee weken een heel keurig vachtje terug. De andere muizen oogden toen nog behoorlijk mottig. Uit celonderzoek blijkt dat TERT de haarzakjes uit hun slaapstand wekt. Het stimuleert de deling van haarstamcellen, en daarmee de vorming van nieuw muizenhaar.

Opmerkelijk is bovendien dat TERT het klusje in zijn eentje klaart, zonder hulp van het tweede bestanddeel van telomerase, TERC. Dat blijkt uit vergelijkbare experimenten bij gemanipuleerde muizen die juist dit TERC-stukje missen. Ook bij hen leidde een extra dosis TERT tot een golvende vacht. TERT heeft dus nog éxtra functies, los van zijn rol in telomerase.

En dat is verrassend, vindt ook telomeerexpert Elisabeth Blackburn. In een begeleidend commentaar schrijft ze dat er wellicht nog meer functies voor dit telomerase-onderdeel gevonden zullen worden. "Eerste indrukken kunnen misleidend zijn," schetst ze de wijze waarop tot nu toe vooral gekeken werd naar de rol van telomerase bij celveroudering en kanker, omdat het enzym bij die processen werd ontdekt.

Of het onderzoek van Artandi en collega's een haargroeimiddel voor mensen oplevert, is nog maar de vraag. De haarzakjes van de kaalgeschoren muizen waren in ieder geval nog intact en gezond. En zoals een afgeknipte haar normaal gesproken ook aangroeit, groeide ook het vachtje van de kaalgeschoren muizen opnieuw aan. Iets sneller dan gebruikelijk, met het telomerase-bestanddeel. Het is nog maar de vraag of de verlepte haarzakjes op de schedel van een kaalgeworden man op dezelfde manier op het eiwit zullen reageren.

Jacqueline de Vree

Steven Artandi et al, 'Conditional telomerase induction causes proliferation of hair follicle stem cells', in: Nature, 18 augustus 2005.

Elisabeth Blackburn, 'Shaggy mouse tales', in: Nature, 18 augustus 2005.

Tiuri
24 augustus 2005, 10:34
En het bijbehorende pubmedje:

Conditional telomerase induction causes proliferation of hair follicle stem cells. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16107853)

Weer een veelbelovend nieuwsberichtje. Natuurlijk wel nog toekomstmuziek. Maar dat er over 20 jaar een dijk van een haargroeimiddel bestaat lijkt toch haast een zekerheid.

flappie
25 augustus 2005, 00:31
Jeej, met fina nu 5 jaar, daarna misschien duta en dan dat spul ben ik safe :cool:.

rizla
25 augustus 2005, 14:10
en toch is het volgens mj net als met shh dat je dr een aardige kans op kanker aan over houd

en deze beste muizenvrienden hadden alleen een kaalgeschoren ruggetje maar de haarzakjes waren A OK
integenstelling als bij shh waarbij men de grootte van de haarzakjes kan beinvloeden

of heb ik verkeerd gelezen

flappie
25 augustus 2005, 14:34
Nee idd, die haarzakjes waren nog 100% goed. Maar ik las in het artikel dat er haartjes uit slaaptoestand werden gehaald en weer gingen groeien. En dat is best interessant lijkt mij.

rizla
26 augustus 2005, 03:06
maar is het wel goed om een haarzakje te vroeg weer anageen te laten gaan
hersteld die dan wel goed. ik bedoel de telogene fase is er niet voor niets.

als dit al iets aan de fases verranderd

dit lijkt me overigens ook niet aan de orde als een haartje slechts afgeschoren is

rizla
26 augustus 2005, 03:14
sorry hoor dat ik zo negatief klink maar het lijkt of de haar hierdoor alleen maar sneller gaat groeien en daar hebben wij nix aan