PDA

View Full Version : info overbeharing transseksuelen


Diana
11 september 2002, 22:45
Naar aanleiding van het wel of niet vergoeden van behandelingen voor overbeharing bij transseksuelen en het wel of niet definitief wegblijven van deze haren bij deze doelgroep, ben ik wat gaan surfen op het internet. Op de site van de vereniging voor transseksuelen kwam ik de volgende heldere informatie tegen:

Mannen gaan door het vrouwelijk hormoon vervrouwelijken. Deze vervrouwelijking draagt in hoge mate bij aan hun zelfrespect en eigenwaarde. De borsten gaan (meestal) groeien en de heupen worden wat breder. Door de hormonen kan je gewicht ineens aanzienlijk (10 Kg) toenemen! De hormonen hebben vrijwel geen invloed op de groei van baardharen; die blijven gewoon doorgroeien. Beginnende kaalheid van de hoofdhuid stopt meestal. Deze hormonen moeten levenslang, zorgvuldig volgens het advies van de arts worden gebruikt. Aan het gebruik zijn zekere risico's en bijwerkingen verbonden, deze risico's zijn volstrekt medisch verantwoord. De hormonen kunnen de eerste maanden stemmingsveranderingen veroorzaken, zoals labiliteit en huilbuien. De hormonen hebben géén invloed op een lage stem. Hier wordt tot dusver alleen logopedie aanbevolen. Stemband operaties hebben slechts geringe resultaten.

Man naar vrouw transsexuelen wordt geadviseerd om driemaanden na de start met Androcur®, een antimannelijk hormoon, te beginnen met het verwijderen van de baardbeharing. Dit kan door electrische epilatie met een vergoeding van de ziektekostenverzekeraar tot € 6.806,00. De behandeling duurt enige jaren. Elke week (een meestal niet pijnloze) behandeling op de behandeltafel van de huidtherapeut. Of door een nieuwe experimentele behandeling met "laserlicht", die korter duurt, aanzienlijk minder belastend is en aanzienlijk goedkoper. De kosten bedragen ± € 365,-- per behandeling en er kunnen wel 12 behandelingen nodig zijn om 60 tot 80% van de beharing te verwijderen. De haren van de baard en snor vallen geleidelijk uit en komen niet tot hergroei.
De resterende 20 à 40% beharing die met laserlicht niet verdwijnt moet wel via electrische epilatie worden verwijderd.
De kosten van een laserlicht behandeling zoals hierboven geschetst, ± € 4.356,--, worden tot op heden (februari 2002) door de meeste ziektekostenverzekeraars niet vergoed.

Dus conclusie die ik kan trekken nav deze informatie, die naar ik aanneem op waarheid berust; transseksuelen moeten hun hele leven vrouwelijke hormoonpreparaten slikken (androcur) en hebben daarnaast ook laser behandeling danwel electrische epilatie nodig om de haren te verwijderen (pillen doen dat dus zeker niet) Maar ook voor hun geldt dat laser dan wel flitslamp niet voor definitieve ontharing kan zorgen. opmerkelijk hierbij vind ik dat deze pagina met meet waarheidsgetrouwe cijfers over de behandelingsresultaten mbt laser komt dan de klinieken zelf. Zij hebben het hier over 20 tot 40% wat niet verdwijnt terwijl de kliniek het meestal hebben over 10 tot 20%. Dit lijkt me een belangrijk punt om aan te werken. Ik vind dat klinieken niet zomaar lukraak dingen mogen beweren! Opmerkelijk vind ik verder dat de laser dus ook niet vergoed wordt door verzekeraars volgens deze site terwijl Ceez nog met een verklaring kwam waarom het wel vergoed zou worden. Verder valt me op dat electriche epilatie weer wel vergoed wordt voor een groot bedrag, maar dat lijkt me onbegonnen werk voor grote oppervlakten. Ik denk eerder dat als ik dit zo lees en in combinatie met de informatie van petra dat als je je wilt laten ombouwen tot vrouw je van te voren door zoveel afdelingen van het ziekenhuis moet (las ik ook op die pagina) dat je uiteindelijk die medische verklaring krijgt waar je wel mee naar je verzekering kan gaan voor de vergoeding. maar dat blijft dus gissen. Als laatste blijf ik me afvragen hoe de meeste transseksuelen die je op tv ziet komen en hun verhaal vertellen zo "glad" kunnen zijn.
Misschien dat dan toch de combinatie hormonen en behandelingen helpt???

Diana.

Wendy
11 september 2002, 22:54
Hoi!!
Even als reactie op je laatste opmerking (is louter speculatie van mijn kant): Zou het zo kunnen zijn dat mannen die transseksueel zijn en dus vrouw willen worden/zijn, in aanleg al minder mannelijke hormonen hebben dan mannen die dit verlangen niet hebben? Als de eerste groep al minder mannelijk hormoon (tostesteron?) produceert is de ontharing sneller gecompleteerd en is het risico op terugkeer van de haargroei kleiner?

Groeten, Wendy

Daniella
11 september 2002, 23:08
Hoi Diana, toch een beetje duidelijkheid over transseksuelen en hun gevecht tegen de haren. Ook bij hun dus geen definitieve oplossing omdat wat ik dus al eerder zei haren die er eenmaal zitten gaan door medicijnen ( hormonen ) niet meer weg.
Ceez zei hier iets over dat de reden was dat transseksuelen meer vergoeding zouden krijgen dat bij hun de haren na de behandeling weg zouden blijven wat dus hierdoor tegengesproken word want ze moeten dus levenslang hormonen blijven slikken. Het blijft oneerlijk vind ik die bedragen die transseksuelen vergoed krijgen voor het gehele lichaam terwijl vrouwen het alleen vergoed krijgen voor gezichtshaar.

Over wat jij zei over de `gladdere ` transseksuelen. Zou het niet zo zijn dat die toen ze nog man/ jongen waren ook al niet zo behaard waren. Ik ken nl. mannen die minder behaard zijn dan ik vooral wat betreft gezichtshaar. Als we Kelly als voorbeeld nemen, het is bekend dat zij heel vroeg begonnen is met de transformatie naar vrouw en ik heb eerdere foto´s van haar gezien toen ze nog een hem was, had toen ook al niet veel gezichtshaar en min of meer gezichtstrekken waarvan je op het eerste gezicht niet zou weten of het nou mannelijk of vrouwelijk was. Misschien is hij/ zij ook al in een vroeg stadium begonnen met laserontharing omdat ze voor Big Brother ook al in de publiciteit was. ( heeft een travestietenverkiezing op tv gewonnen) Kortom ze heeft gewoon geluk gehad denk ik.

Daniella
11 september 2002, 23:10
Wendy dat is dus wat ik ook eigenlijk bedoelde !!:cool:

Diana
11 september 2002, 23:11
Zou kunnen, klinkt zeer plausibel. Maar dan kom ik meteen terug op wat eerder is gezegd, ligt het aan het niveua van mannelijk hormoon. Sommige beweren ook aan de gevoeligheid van de haarwortel voor androgenen (das ook het mannelijk hormoon he??? of niet???) En dan denk ik ook meteen, dat kan wel zo wezen maar volgens mij is die hormoonspiegel dan nog altijd hoger dan bij ons vrouwen, ja ook wij vrouwen met hirsutisme. het was toch ook zo dat de schommelingen heel klein zijn die dit al kunnen veroorzaken?
verwarrend, verwarrend allemaal.

Diana, die nu net heeft besloten dat dit dr laatste berichtje is voor vandaag!

btw: is het testosteron of tostesteron...lekker belangrijk i know....maar toch ;-)

Diana
11 september 2002, 23:15
Ow, lees nu net pas jouw reactie Daniella, vandaar toch nog een berichtje :P

Ik zat er eerder al aan te denken maar nu nog meer, misschien dat we kelly kunnen bereiken via mail ofzo, via yorin aan adres te komen ofzo??? om haar hier het een en ander over te vragen. Volegns mij is ze best bereid om ons hier het een en ander over te vertellen.
Maar dan moeten we wel aan een adres komen...jij enig idee???

Grts, diana!

Daniella
11 september 2002, 23:22
Is wel een idee, hoeft misschien niet perse Kelly te zijn kan ook andere transseksueel zijn die er net zo glad uitziet. Zal er eens over denken hoe Kelly te bereiken. Geloof in een vd Veronica bladen stonden de Emails vd Big brothers.

Diana
12 september 2002, 22:37
Hai Daniella,

Zou fijn zijn als je het adres van Kelly nog kan achterhalen. Ik ben erg benieuwd wat zij ons kan vertellen over overbeharing en behandelingen. Maar inderdaad misschien is zij niet de meest aangeweze persoon omdat ik ook het vermoeden heb dat zij al redelijk glad was toen ze nog mn was. Maar je weet maar nooit, ze heeft vast ook wel contacten met andere transseksuelen en heeft zowieso heel het proces van transformatie meegemaakt en zal dus ook wel ingelicht zijn over hoe de haren weg te halen.

Diana

JohnH
17 september 2002, 16:21
Diana,

Wij behandelen momenteel een transseksueel met de Ellipse flitslichtmethode die inderdaad voor elektrisch ontharen in het aangezicht (haartje voor haartje verwijderen met een naald) een vergoeding tot een bedrag van 6800 euro krijgt.
Het vreemde (of juist niet) is dat sommige verzekeraars ontharen met flitslicht ook als elektrisch zien (er zit tenslotte een stekker aan).

Met betrekking tot het percentage dat niet verdwijnt kom ik terug op mijn vorige verhaal. Van wanneer zijn deze cijfers, hoe zijn deze cijfers tot stand gekomen, welke methode is gebruikt, welk apparaat enz, enz.

Groetjes van Ceez

Diana
18 september 2002, 11:10
Hmmm, interessant! Dus als er een stekker aan zit kun je het zo draaien dat het ook onder electrisch ontharen valt. Aha inderdaad een logische gevolgtrekking.

Dus dan (mijn eigen conclusie) transseksuelen krijgen dus allemaal vergoed tot 6800 euro (wow wat een megabedrag trouwens :eek:) of ze nu electrisch ontharen of flitslamp of laser (zitten allemaal stekkers aan en ik neem aan dat alle transseksuelen van deze manier van vergoeden op de hoogte zijn aangezien zoiets als een lopend vuurtje gaat).

Oke dan! Dit lijkt me een aanknopingspunt om actie te gaan ondernemen!!!!!!!!!!!!!!!!!

Weet je misschien ook om welke verzekeraars het hier gaat?


Groet, Diana

JohnH
18 september 2002, 12:05
Ho ho Diana,

De kans is groot dat transseksuelen een vergoeding krijgen tot 6800. Realiseer je goed dat dit per verzekeraar kan verschillen en ook afhankelijk is van je polis (ben je bijvoorbeeld aanvullend verzekerd of niet).

En goed lezen. Elektrish ontharen wordt door bijvoorbeeld Zorg en Zekerheid gelijk geplaatst met ontharen middels flitslicht, NIET met laser. Zoals je eerder in een bericht van mij hebt kunnen lezen zijn laser en flitslicht twee verschillende methodes.

Het gaat niet om de methode van ontharen. Het gaat om het feit of je een vergoeding krijgt, ja of nee!

Kijk maar eens op www.zn.nl
Daar vind je alle zorgverzekeraars van Nederland op een rijtje.

Groetjes, Ceez

Daniella
18 september 2002, 20:14
Ik heb het email adres van Kelly gevonden: kelllymaloone@hotmail.com.
Wat betreft die vergoedingen moet er zeker discussie komen over het verschil tussen vergoedingen voor vrouwen en transseksuelen. Ik vind het verschil wel heel groot nl.
Dit is een korte reactie van mij want ik moet zo weg dus morgen vervolg.........................................
:D :) :)

Diana
18 september 2002, 23:23
Wacht, wacht Ceez

Ik vind dit wel freaky worden nu. Ik lees je vorige bericht, ik quote:

Het vreemde (of juist niet) is dat sommige verzekeraars ontharen met flitslicht ook als elektrisch zien (er zit tenslotte een stekker aan).

Mijn interpretatie hiervan was, zo vreemd vind jij het niet dat de vergoeding soms ook voor flitslicht geldt omdat er immers een stekker aan zit. Ik denk: whats the difference dan met een laser, niks want zit ook een stekker aan. Dus dan is de link voor mij gelegd. Op de manier die jij uitlegt zou ik het namelijk vreemd vinden waarom flitslicht dan wel als een substituut gezien zou worden voor electrisch ontharen en laser niet. Zoveel verschil zit er nu ook weer niet in op wat golflengtes na.

Kortom, ik begrijp nu even niet waarom je me een halt toe roept. Als jij het niet vreemd vindt dat sommige verzekeraars (ik begrijp dat dat per verzekeraar verschilt en ook per pakket wat je hebt) in tegenstelling tot wat de regel is (nl electrisch ontharen voor transseksuelen vergoeden tot een bedrag van 8600 euro) ook flitslamp hiertoe rekent (want stekker?????) mag ik het dan ook niet vreemd vinden als dat doorgetrokken wordt tot de laser (want ik zie het verschil niet?????)

Maar goed je rectificeert dus je eigen stukje tekst al door nu te zeggen, en ik quote:
En goed lezen. Elektrish ontharen wordt door bijvoorbeeld Zorg en Zekerheid gelijk geplaatst met ontharen middels flitslicht, NIET met laser.
Ik kan er niks aan doen, maar hier zeg je toch duidelijk wat anders, namelijk dat de verzekeraars dit in hun polissen zo hebben opgenomen , terwijl je dat voorheen niet zei, toen leek het meer op een maas in de wet doordat je het in subjectieve zin opschreef door gespeculeer van jezelf.

Als ik dit nu zo van je leest, dan interpreteer ik het dus anders....maar goed dat is zou wendy zeggen het nadeel van geschreven tekst, dat het verschillend te interpreteren valt.

Misschien kom ik nu een beetje confronterend over, houd ik eigenlijk niet van, maar hmm sorry das ff het moment van lezen van je berichtje. Kwam nl zelf ook erg "pissed" over en dat vind ik toch jammer. En lezen en interpreteren kan ik nl als de beste dus......:( ben nog steeds van menig dat ik het goed gelezen heb, maar dat terzijde.

Over je laatste opmerking dat het niet gaat over de methode van ontharen maar of je het wel of niet vergoed krijgt dat snpa ik natuurlijk. Maar daar schort het dus duidelijk aan, want why the hell wel flitslamp en niet laser????? En waarom eerst wel electrisch ontharen voor transseksuelen en daarna de flitslamp methode???? Waar is dit in godsnaam op gebaseerd. Ik snap ook wel dat ik mijn frustratie niet tegen jou moet uiten maar bij de verzekeraars moet zijn.................maar dit onderwerp is nu eenmaal gestart........


Desalnietemin, duidt het er nog steeds op vind ik dat de vergoedingen die voor ons gelden te laag zijn in verhouding tot de totale kosten die we kwijt kunnen zijn en in verhouding met de zware last/taboe/problemen die hirsutisme met zich mee brengt. Dus nog steeds werk aan de winkel vind ik, mijn mening verandert niet echt door je laatste berichtje, maar ik besef ook dat we "lotgenoten" daar zelf werk van moeten maken!!!!!

Diana!

Diana
18 september 2002, 23:25
Hoi daniella,

Thanx voor het opzoeken van het adres van kelly. Misschien kunnen we een berichtje op stellen om aan haar te sturen???? want inderdaad zoals je misschien ook al in mijn bericht hierboven hebt kunnen lezen komt het manier van vergoeden mij nu ook wel de strot uit!

Grts, Diana!

JohnH
19 september 2002, 10:00
Beste Diana,

Voordat ik/jij/iemand een bericht op een forum plaatst moet je het inderdaad 10 x nalezen om te voorkomen dat het anders geinterpreteerd wordt dan de bedoeling is. Het is beslist niet mijn opzet jou mening te veranderen en pissed over te komen. Ook ik probeer mee te denken over het waarom van wel en niet vergoeden.

Laser zit ook een stekker aan. Ja, dat klopt. Toch is er een heel groot verschil. Laser moet uitgevoerd worden door een arts/huidtherapeut en elektrisch ontharen (flitslamp) door een huidtherapeute of schoonheidsspecialiste met de specialisatie elektrisch ontharen. Dit zou in kunnen houden dat de verzekering elektrisch ontharen/flitslichtmethode als veiliger ziet dan een laser en deze gelijksteld aan elektrisch ontharen. Maar zoals je zelf al aangeeft: daarvoor moet je bij de verzekeraar zijn.

Ps. Misschien kunnen wij een keertje afspreken met een kopje koffie erbij. Dan kunnen wij samen interpreteren en uitleggen. Ik rectificeer mijn eerste quote niet. Daar spreek ik uitsluitend over flitslicht en elektrisch ontharen. Het woord laser komt er niet in voor. ;)

Groetjes, Ceez

Diana
19 september 2002, 15:33
Hallo Ceez,

Het is goed hoor, ik neem je absoluut niets kwalijk, het was alleen de toon van je vorig berichtje dat niet zo goed bij me aansloeg en mij aanzette om een soortgelijk iets terug te sturen, wat nu ook weer niet echt van volwassen gedrag toont. Waarschijnlijk hebben we 1 eigenschap gemeen, nl eigenwijs zijn (en confrontaties niet uit de weg gaan). Ik lees je laatste zin van je laatste berichtje ;)
Je hoeft je quote natuurlijk niet te rectificeren, ik interpreteerde hem gewoon anders dan de bedoeling was door datgene wat je er tussen haakjes bij schreef, thats all.

Nogmaals, ik weet dat ik bij verzekeraars moet zijn voor dit onderwerp en ik stel het zeker op prijs dat je met ons meedenkt. Daar gaat iets van af. Mag ik je dan misschien nog 1 vraag stellen? Vind jij de manier van vergoeden terecht?
Ik niet, goh verrassend ;). Maar nu weer hoor nu ik je aanvullende info lees over waarom flits evt wel en laser niet. Omdat de laser niet door schoonheidsspecialisten gebruikt mag worden en dus misschien als gevaarlijker gezien wordt :confused: Ik zeg op mijn manier dan , mij lijkt het logischer dat iets eerder vergoed wordt als het door een arts uitgevoerd wordt omdat het dan meer als iets medisch gezien wordt en niet als iets cosmetisch en het dus meer met een ziekenhuis van doen heeft en dus meer recht op vergoeding. Maar dat is dus weer mijn visie en ik weet ook heel goed dat als ik iets op mijn manier wil zien ik alles ook kan draaien naar die manier, maar toch vind ik mijn verklaring plausibel ;) -->eigenwijs

Ik vind het zeer zeker interessant om een keertje met u van gedachten te wisselen. Momenteel loopt echter alles een beetje langs elkaar heen mbt tot hirsutisme bij mij (werkgroep proberen op te starten, brieven van mensen beantwoorden, brainstormen over ideeen) terwijl er nog niks concreets zich vorm geeft waardoor ik nu zoiets heb van, shit ik kan het niet meer overzien terwijl ik heel graag iets concreets wil bereiken. Ik denk dat het dan ook beter is om nog even te wachten met een afspraak te regelen totdat er wat meer oevrzicht is gekomen in datgene wat we nu eigenlijk willen gaan doen. Ik denk dat we daar allebei meer aan hebben. Maar ik zie er dus zeker wat in om een keer wat met je af te spreken. Ik denk namelijk dat dan zal blijken dat we elkaar beter begrijpen dan hier doet overkomen!!!!

Greets, Diana!

JohnH
20 september 2002, 18:12
Beste Diana,

Wij moeten natuurlijk wel onderscheid maken tussen de manier van behandelen en vergoeding voor ontharen. Dit zijn twee duidelijk gescheiden onderwerpen.

Je vraagt of ik de manier van vergoeden terecht vind?
Wat ik heel belangrijk vind is dat er meer onderzoek wordt gedaan naar het effect van de onthaarmethodes bij personen met hirsutisme. Als daaruit blijkt dat de methode en het resultaat effectief is vind ik dat heel snel de vergoedingen aangepast dienen te worden.

Helaas moet ik ook de volgende gedachte uitspreken. Valt het resultaat tegen (groeit haar terug, lees net dat bij 95% van de vrouwen geen oorzaak wordt gevonden) dan kan ik mij goed voorstellen dat verzekeraars niet bereid zijn te vergoeden.

Komt automatisch de vraag naar boven of jullie voor jezelf bijhouden hoeveel behandelingen je hebt gehad, met welke methode en type apparaat. Hoe was het resultaat na de behandelingen. Welke delen zijn onthaart. Hoe is het resultaat na maanden, jaren....waar zijn de personen met een historie.

Als je kunt aantonen dat de methode effectief is en het resultaat blijvend denk ik dat je een verzekeraar moet kunnen overtuigen tot het vergoeden van (een deel) van de behandelingen.

Houd moed en zet die club op.

Groetjes, Ceez

Diana
22 september 2002, 11:43
Hoi Ceez,

Ik begrijp het punt waar ik de mist mee inga. Ik zie de dingen mbt de vergoedingen voor het behandelen van hirsutisme iets te rechtlijnig en te simpel. Ik besef me nu dat je niet 1, 2, 3 kunt bewerkstelligen dat er een betere vergoedingsmethode komt voor dit hoofdstuk. Je moet eerst goede bewijzen hebben en via, via moet dat natuurlijk zoals gewoonlijk ( bureaucratie) allemaal geregeld worden. Je moet hierbij met vele dingen rekening houden, ik snap het. Het is alleen dat ik heel vaak het idee heb dat alles veel makkelijker geregeld moet kunnen worden. Is het bewijs van grote psychische problemen niet genoeg om de vergoeding te verhogen cq meer onderzoek naar hirsutisme te doen???

Ik begrijp dus uit jouw verhaal dat als er empirisch aangetoond kan worden dat de resultaten die geboekt worden met verschillende methoden"van definitieve aard " zijn voor vrouwen met hirsutisme, dat we dan meer kans maken op betere vergoedingen. Mijn eerste gedachten is dan meteen (maar zoals je weet kan ik zeer gevat zijn in mijn denkpatroon ;) ) die bewijzen hebben we al in de vorm van wat klinieken ons zwart op wit beloven. Ik hoor je nu meteen denken, dat is niet waar omdat ze er altijd bij zeggen/schrijven dat er nooit een garantie gegeven kan worden...dat is waar...bij mijn intake gesprek heb ik daarom ook gezegd dat ik dit sneaky vond omdat je zo dus eigenlijk nooit een houvast hebt, nee zei mijn huidtharapeute toen en ik citeer: " Een haarwortel die door de laser vernietigd wordt komt nooit meer terug, die zekerheid heb je". Maar zei ik toen: "er staat ook dat ze geen garantie kunnen geven omdat er altijd haren terug kunnen komen door veranderingen in het lichaam zoals zwangerschap, de overgang ed. " "Ja" zei ze toen, "maar dan is er en rede aan te wijzen" . Oke dat is zo, dus eigenlijk volgens haar praatje moeten de haren bij ons ook zowiezo wegblijven als er geen veranderingen in ons lichaam optreden. Ik besef wel degelijk dat dit niet het geval is, omdat wij nu eenmaal hirsutisme hebben.

Dan nu mijn (voorlopige) conclusie: Als er door empirisch onderzoek (is dat onderzoek al niet gedaan??? ik neem aan van wel bij het proefdraaiien van nieuwe methodes destijds?????) kan worden aangetoond dat er geen garantie is voor het wegblijven van haren bij vrouwen met hirsutisme, en we dus niet voor elkaar kunnen krijgen dat de vergoedingen hoger worden, dan vind ik ook dat dit gegeven moet worden opgenomen, verplicht, in de uitleg over de behandelingen bij bv intakegesprekken.

Anderszijds besef ik ook dat het ontzettend moeilijk is om empirisch onderzoek te doen. Omdat de behandelingen voor vrouwen met hirsutisme voor de meeste mensen niet te betalen zijn besluiten velen van ons alleen het gezicht te doen omdat je daar wel een vergoeding voor krijgt. Ow, maar je kunt dan natuurlijk daar wel onderzoek naar doen, voor gezichten, geeft dezelfde resultaten als rest van lichaam , neem ik aan.

Ik bedenk me opeens: lopen er niet ergens stagaires rond die toevallig onderzoek willen doen naar dit fenomeen???? Ik voel me opeens geroepen om dan aan zo'n onderzoek mee te doen...op kosten van natuurlijk ;)

All right, weer veel gedachtes gedeponeerd hier......weer verwarrend misschien om te lezen. Ik krijg ook steeds meer de indruk dat we er beter face-to-face over kunnen praten.

Die club MOET er inderdaad komen. Met iets wat lijkt op een professionele vereniging bereik je veel meer!!!!

We werken eraan!!!!!

Groetjes, Diana!

tara
23 september 2002, 13:31
Beste diana,
ik had in je stukje aan ceez gelezen dat we de behandelingen beter vergoedt zouden krijgen van de verzekering, als we aan zouden tonen dat het echt definitief resultaat (empirisch) gaf en jij vroeg je af of er geen stagiere's waren die dit wouden onderzoeken of bekijken.
Ik ben momenteel 2de jaars student huidtherapie en ga in het laatste blok van dit jaar 10weken stage lopen bij een huidtherapeut. Nou ga ik proberen of dit kan bij een huidtherapeut die een ontharings apparaat heeft en?
Als je dit een goed idee vindt wat moet ik dan precies doen??
Ik zou dit heel graag doen voor iedereen met dit probleem inclusief moi, zodat we tenminste naast het probleem zelf er ook niet zo blut van worden.

liefs tara:)

Diana
24 september 2002, 11:17
Hoi Tara,

Ik heb over dit onderwerp net een stukje geplaatst in een ander topic, ontharen flitstechniek wel of niet doen, in de laatste alinea.
Gelezen?

Ik wil zeker dat in de toekomst als de werkgroep hirsutisme een nieuwe doorstart gaat maken dit onderwerp aandacht moet verdienen. En zal dat dus ook proberen te doen. Momenteel staat alles nog in de kinderschoenen (wat zeg ik, is de (nieuwe) werkgroep er nog geeneens) dus ben ik me ervan bewust dat alles stapje voor stapje bekeken moet worden voordat je jezelf voorbij tent.

Maar , natuurlijk alle hulp is van harte welkom, en een stagiaire huidtherapie kan zeer nuttig zijn omdat je dan weer iets dichter bij het geheel staat als wij dat doen. Het probleem is echter dat als je zo'n onderzoek wil gaan doen dit op zijn minst bij verschillende klinieken moet gebeuren om het resulaat kracht bij te zetten. Maar als we zo bv meerder mensen kunnen bereiken die stage willen gaan lopen en deze mensen willen in opdracht van ons ook de effectiviteit van de behandelingen onderzoeken dan komen we al een heel eind! We moeten er dan wel voor zoregn dat iedereen dezelfde maatstaven hanteert om subjectiviteit zoveel mogelijk uit te bannen. Ik heb in het andere topic al het idee geopperd om te enqueteren bv. Maar laten we het nog niet over de details hebben, nog te vroeg lijkt mij.

Vraagje naar aanleiding hiervan: Als er al iets meer bekend is over de ideeen en vormgevingen van de nieuwe werkgroep en we iets willen doen met dit onderwerp zie jij er dan iets in om een keer bij elkaar te komen om het een en ander uit werken????

Grts, Diana!

tara
24 september 2002, 15:02
Beste diana,
ik heb net je antwoord gelezen en ja, ik zou best met jullie (de werkgroep) samen willen komen.
Het lijkt me ook leuk jullie in het echt te zien.
het is denk ik dan ook veel makkelijker comminiceren en veel duidelijker, dan achter de p.c.

Ik hoop dat we wat voor elkaar kunnen krijgen met zijn allen?!
groetjes en liefs,
tara :)

Diana
29 september 2002, 20:16
Hoi Tara!

Net je berichtje gelezen. Leuk dat je ook actief wilt gaan deelnemen aan de werkgroep. Vooralsnog is er nog geen opgezet plan, Wendy , daniella en ik zijn van plan binnenkort bij elkaar te komen voor een ietwat concreter plan...je hoort dan nog van ons!

Elke hulp is welkom, bedankt!

Groetjes, Diana