PDA

View Full Version : De haren uit je hoofd trekken!


erna
9 november 2001, 11:32
hallo,

iedereen kent het spreekwoord "de haren uit je hoofd trekken" wel. Maar als je dit ltterlijk opvat, heb je na een tijdje een echt probleem. Een probleem waar ikzelf al 8 jaar aan lijdt. Ik ben begonnen op min 14e. In het begin was het een spelletje; ik zocht de dikke, donkere haren eruit en bestudeerde ze. Vaak kwam er met de haar nog het haarzakje mee en deze ging ik vervolgens tellen.
Bij mij is het zo erg geweest, dat ik bovenop mijn hoofd geen haar meer had en ook mijn wenkbrauwen en wimpers waren verdwenen.
Inmiddels ben ik er weer redelijk bovenop gekomen. Ik kan mijn haar weer los hebben en ik heb weer wenkbrauwen en wimpers. Toch trek ik er nog veel haren uit en is mijn bos haar erg dun.
Mijn grootste wens op dit moment is van mijn verslaving af te komen en mijn eigen volle bos terug te krijgen voordat het te laat is.
Daarom wil ik graag met anderen in contact komen, die mij misschien kunnen helpen en wie weet ik hun.

Grt Erna

monique3
11 november 2001, 12:31
Hallo Erna
Goed van je dat je ook bij haarweb bent gekomen.
Ik ben Monique3 en ik heb trichotillomanie (ttm) vanaf mijn 8ste en nu ben ik 33 jaar.
Ik heb zelf al een hele lang weg afgelegd, en de nodige hulpverleners gezien.
Ik trek bij mezelf mijn hoofdharen eruit, maar omdat mijn leven het laatste jaar erg is veranderd , en ten goede vind ik zelf, gaat het met mij nu goed wat het plukken betreft. Ik heb nu al ruim 12 weken niet meer geplukt, dus mijn eigen haren beginnen lekker terug te groeien. Mijn probleem is voor de buitenwereld niet zichtbaar omdat ik vanaf mijn 18de een pruik draag.
Ik kan niet precies zeggen wat het nu is dat ik nu het plukken kan tegenhouden. Als ik dat wist dan zou ik het meteen vertellen.
Maar ik denk dat het er mee te maken heeft dat ik nu dingen doe die ik wil, en ik voor mezelf heb gekozen.
En het feit dat ik via een oproep en via internet lotgenoten heb gevonden waar ik veel mee praat en mail en schrijf is ook een heel belangrijk punt. Ik heb er veel aan om te lezen over anderen met ttm, ik hoop jullie ook.
Met mij gaat het nu goed, maar ik houd in mijn achterhoofd dat het ook weer fout kan gaan, dus ik moet op mijn hoede blijven. Maar ik ben ervan overtuigd dat jullie ook op het punt kunnen aankomen waar ik nu ben, je moet gewoon blijven volhouden. Ik heb ook mijn momenten gehad dat ik dacht, ik kom er nooit meer vanaf, en dat ik niets meer zag zitten. Ik heb zelfs erover gedacht om mezelf van deze wereld af te helpen, maar dat heb ik niet gedaan. Zo wanhopig ben ik er ooit aan toe geweest, dus ik kan me heel goed indenken dat jullie nu denken, nou mij lukt het niet. Nou , ik ben nu zo vol hoop, genoeg voor jullie mee.
Ik hoop dat jullie iets aan mijn woorden hebben, sterkte aan jullie allemaal.

Anne
13 november 2001, 00:11
Hoi Monique3,

Hmm, eerst maar eens hartelijk gefeliciteerd met 12 weken! Voelt goed he? Gaat het makkelijk bij jou? Ik ben heel erg benieuwd hoe dat ging, had je je voorgenomen om dan-en-dan te stoppen, was er een bepaalde aanleiding, of... ?

Ik denk ook dat het iedereen het uiteindelijk kan lukken om minder of niet te trekken, omdat ik, zoals jij ook schrijft, ook zovaak heb gedacht dat ik het niet kon. Jammergenoeg heb ik ook geen recept. Het enige wat ik weet zijn 2 'ingredienten', het eerste is echt voor jezelf weten dat je er vanaf wil, dat ttm niet bij je hoort maar iets is waar je tegen vecht, en het tweede is het 'gevecht' zelf. En, als je haren trekt omdat je bv rottig voelt, gespannen, onzeker, wat dan ook, dan ook nog proberen om dat beter te maken. Nogal een klus al met al. Die voor iedereen anders is. Ik heb ook veel hoop, en zin om te roepen, ala emiel ratelband, je kan je, het gaat iedereen lukken - uiteindelijk! Bij deze dan....

Groetjes,
anne

Vincen-t
22 februari 2009, 16:01
Hallo,

Wat ben ik blij dat ik een topic heb gevonden die voor mij ook een opluchting kan zijn.

Ik ben 19 jaar, en ik heb vanaf mijn 12e een soort gelijk probleem. Ik heb gelezen dat dit probleem vaak bij vrouwen voorkomt, Ik ben dus blijkbaar een uitzondering. Ook bij mij begon het als een spelletje. Ik trok haren uit mijn kruin, met het doel de kleinste haartjes eruit te halen. Echter wist ik eigenlijk dat het niet kon, want alle haren waren evenlang. Nadat ik besefte dat er een kale plek onstond, kon ik er niet meer mee ophouden.

Vanaf dat moment heb ik mijn haar langer moeten laten groeien en met behulp van gel kon ik het haar eromheen eroverheen plakken letterlijk. Maar ook dat zag er niet uit, ik had namelijk een halve pot gel nodig voordat het een keer bleef zitten.

Tegenwoordig heb ik mijn haar kort en kan ik alleen met hele goeie vrienden praten over mijn probleem. Toch draag ik over straat en zelfs op school een pet om het te verbergen. Ik schaam mij er niet voor, maar ik wordt al misselijk als ik er aan denk dat ik om de 5 minuten gevraagt wordt waarom ik een kale plek op mijn hoofd heb.

Afgelopen week heb ik gezocht op internet wat voor een probleem het is, en het lijkt verdacht veel op trichotillomanie, (afgekort TTM). Het is een tic vergelijkbaar met nagelbijten.

Alleen weet ik niet waardoor het komt, frustratie? Stress? ik weet het niet, want voor mijn gevoel heb ik nergens last van. Ik weet van mezelf dat ik een vrolijke jongen ben dat niet graag op zoek is naar problemen, maar het beste ervan wil maken.

De laatste tijd lijkt het goed te gaan. Mijn moeder en vrienden zeggen dat de kale plek kleiner is geworden, maar verder veranderd er nog maar weinig.

Ik wil nu eigenlijk graag weten waarom ik er niet mee kan stoppen. Elke keer lijkt er namelijk eidelijk weer wat te groeien, maar voordat ik het zelf doorheb heb ik de helft alweer eruit getrokken. Ik heb geen last van stress of wat dan ook...

Ik hoor graag een reactie.

Alvast bedankt, Groeten....

Lila
23 februari 2009, 14:34
Hoi Vincen-t, welkom op Haarweb!

Helaas is het nog steeds niet bekend waar TTM door wordt veroorzaakt. Als we dat toch eens wisten...

Ik denk zelf dat het te maken heeft met stress, en dan voornamelijk het 'herstellen' van stress. Op momenten dat de stress voorbij is, ga je plukken om je rustig te voelen. Blijkbaar gaat dat herstellen van stress bij ons niet helemaal goed.
Onlangs is ontdekt dat onze haarzakjes een grote rol spelen in het hele stressgebeuren in ons lichaam. Dat vind ik erg hoopgevend voor het onderzoek naar TTM. Ik heb het idee dat we steeds dichter bij het antwoord komen.

punky1982
11 maart 2009, 08:47
Hoi hoi! Tijdje niets meer geschreven, maar ik ben nu aan het lezen in: "je kunt je leven helen" van Louise L. Hay.
Daarin staat o.a. beschreven dat je 1000x per dag tegen jezelf moet zeggen: "Ik heb geen behoefte aan...."
In ons geval wordt dat dus: "Ik heb geen behoefte aan mijn haar uit te trekken".
Ik ben ermee bezig, ik hou jullie op de hoogte of het werkt ;-)
XXX Punky1982

wanhopig
8 juni 2009, 02:46
Ik ben blij dat ik iemand heb gevonden die ook hetzelfde probleem heb.
ik draag zelf hoofddoek dus mensen buiten merken er niks van , maar zelf thuis draag ik het nu. ik kan mijn hoofddoek niet uit doen naast familie leden en vriendinnen. Ik ben ook zo depressief geworden door me haar dat ik er naar de huisarts ben gegaan. Die vroeg mij wat hij voor mij zou moetne kunnen betekenen. de dokter zelf zij dat hij er nooit van had gehoord. toen dacht ik dus echt dat ik de enige was. maar gelukkig ben ik dus niet de enige. kan iemand mij vertellen die er wel mee is gestopt hoe zij.hij dat heeft gedaan ???? ik ben bijna kaall !!!!!!!!!

jolien
16 juni 2009, 14:15
Hey Wanhopig

Welkom op het forum, hoewel het natuurlijk niet zo leuk is dat je TTM hebt. Ik ben zelf nog niet gestopt, dus kan je ook niet vertellen hoe. Maar er zijn heel wat tips en info te lezen op het forum. Zonde toch dat je dokter er nog nooit van gehoord had, daarom proberen we de stilte en taboe te verbreken. Veel sterkte nog.

Groetjes

jolien
16 juni 2009, 14:18
Punky1982, hopelijk haal je nog altijd kracht uit het toepassen van Hay's methode. Helpt het je?
Groetjes

stuurkluiver
19 augustus 2009, 00:59
Hoi!

Tijdje(paar jaar) niet geweest op dit forum.. maar per toeval kwam ik er vanavond weer langs. Nav de post van Vincent reageer ik even, ik ben zelf ook man. Het feit dat TTM een "typisch" vrouwelijk probleem is maakt het er niet makkelijker op als je als man hier last van ondervind.

@Punky1982, ben ook wel benieuwd naar je bevindingen nav het boek van Hay. Zelf volg ik schema gerichte therapie en in mijn ogen is TTM een typische valkuil. :D

Grtzzz!

Lnn
21 augustus 2009, 14:05
Hey stuurkluiver,

Ikzelf (vrouw) lijd aan ttm, maar mijn jongere broer van 13 ook, al heeft die het wel niet door volgens mij. Ik denk dat er meer mannen hier aan lijden dan dat we denken. Misschien dat vrouwen het gemakkelijker 'bekend maken'?

trichotutje
30 oktober 2009, 14:37
Bij mij was het ook zo dat ik een periode had dat het echt erg was.
Er zaten hele gaten in mijn wenkbrauwen, en ik had geen wimper meer over.
Nu doe ik het nogsteeds maar dan met het idee dat "ik het al zó lang niet meer gedaan heb, nu mag het wel weer even"

Ik wil er echt vanaf :(

iwish
3 januari 2010, 05:32
ik denk niet dat het door stress komt, maar dat bepaalde mensen (wij met ttm) gewoon gevoeliger zijn voor dwang. zelf had ik vroeger ook dwangneuroses.

meisje123
17 januari 2010, 22:41
hee,hee
ik pluk ook de heledag door aan mijn haar ik ben nu 13 jaar en ik doe het al een jaartje denk ik...
echt vervelend mijn haar is echt verschrikkelijk dun en veel kiinderen vragen ernaar ik weet nooit wat ik moet zeggen.
bij mij begon het met een spelletje ik stopte het tussen mn tanten ofzo heel vaag alleen nu ben ik eraan verslaaft!.
ik ben blij dat ik niet de enigste ben maar uit mijn omgeving ken ik niemand die het doet helaas ik zou graag iemand leren kennen wie het ook doet maarja die is er bij mij in de omgeving niet.
ik doe zoooo mijn best van mijn haar afteblijfen maar het lukt niet! ik heb ook wellis handschoentjes aan maar dat is irritant en als ik dat in het openbaar draag vraagt iedereen erna dus ik weet niet wat ik moet..
wil iemand rond de 13 jaar msn contact met me opnemen?
gr meisje123

lotte
18 januari 2010, 17:42
Hoi Meisje

Ik hoop dat er andere meisjes van jou leeftijd hierop reageren; Vaak verstop je deze aandoening voor de buitenwereld en kom je er later voorzichtig mee naar buiten.. Nou ja.. Ook minimaal.. Er zijn maar heel weinig mensen die er voor iedereen open in zijn. Zeker op jou leeftijd.

Sterkte!!

zoetietjeuh
19 januari 2010, 06:45
heej

die stress maakt me gek.. ik heb vandaag mijn laatste exame maar in de blok en tijdens de exames zelf moesten er weer veel haren aan geloven:s om er dan minder aan te zitten doe ik het vast maar nog geen 2 seconden later zit ik er weer in.. examens en ttm is echt een hel voor mij.. ervoor was het heel even betr dat ik het gevoel had dat ik minder trok maar dan plots heb je zo'n dag dat ik me echt niet kan bedwingen..men vriend zegt dat je het niet ziet maar ik ben al 3/4e van men haar kwijt door men krulle blijft het wel dik staan mss 1 voordeel maar toch..hopelijk dat het na de examessfeer het terug mindert want kheb echt schrik ask mijn vloer op ga kuise en ruime hoeveel haren ik ga vinden:(

grtz

bolleke
19 januari 2010, 11:47
hé Zoetie...
Ik hoop dat je laatste examen als een blok van je been valt! Daarna tijd om goed voor jezelf te zorgen... rust, badje, wandelen, de na-stress moet nu absoluut op een andere manier je lichaam kunnen verlaten...
Examens zijn gewoon een rotte periode. Maar ja, als je iets wilt bereiken, dan moet je hier gewoon doorheen, mèt of zonder haar, maak je daar nu niet te veel zorgen om. Je kan écht niet op alle fronten tegelijk werken!!
Sterkte! X

lotte
20 januari 2010, 00:12
(Heej Bolleke!!!hoe gaat het?)

Mij hielp dan vaak om alles strak naar achter in een staart te doen.
Ook s,avonds na het douchen met de handoek om het hoofd op de bank zitten.
soms ondek je zelf wat voor jou helpt om het minder te doen. Sterkte!

Fleurrr
21 januari 2010, 12:03
Zoetietjeuh,

Ik heb precies hetzelfde als jou, die examens zijn echt hel voor mijn haar.
Je hebt het aan je vriend verteld? Hoe heb je dat gedaan, vroeg hij ernaar? Ik wil het de mijne ook heel graag zeggen, maar elke keer ik dat probeer klap ik gewoon dicht, dat gevoel van schaamte overwint telkens.
Hopelijk is je laatste examen nog goed gegaan en gaat het nu beter met je TTM. Ik weet dat het bij mij na volgende week een heel stuk beter zal zijn, als die stress eindelijk wegvalt, maar dat brengt jammer genoeg mijn haar niet terug :(

Good luck everyone!

Fleur

zoetietjeuh
24 januari 2010, 23:04
tnx bolleke.. kben blij dat ik nu van de examens af ben enja de ttm pff kweni sommige dagen vallen mee en andere dagen zijn een ramp.

kweet eigenlijk nimeer hoe ik dat juist verteld heb kdenk op een bad day maar eigelijk zegt hij er niveel van wel zo van ja je moe dat niet doen enz maar hij zegt ook dat hij het ni ziet enz.. wel gebeurt het nu als we in de zetel zitten en dat ik met men haar bezig ben dat hij men handen vastpakt en vast houd of zegt van frult een beke in mijn haar dusjah.. kben wel blij dat hij het weet is wel een last dat van de schouders valt.

grtzzz

jartje
27 januari 2010, 13:41
hey vincent ik vind het heel moedig van je om het toe te geven dat moet niet gemakkelijk zijn geweest voor jou sterkte groetjes jartje

jartje
27 januari 2010, 13:58
hey meisje123 ik ben wel geen 13 maar ik zou ook wel eens een lotgenoot willen ontmoeten van welke regio ben jij ik ben van regio mechelen in belgie

jartje
27 januari 2010, 14:03
amaai seg kwou da ik zoveel moed had om het mijn vriend te vertellen kdurf da nog altij ni en we zijn al 3j6m samen

Fleurrr
28 januari 2010, 20:23
Ik heb het mijn vriend ook durven vertellen, en dat was echt een opluchting. Weten dat ik er niet alleen voor sta helpt mij al veel. Sinds dan heb ik al een stuk minder haren uitgetrokken.
Dus jartje, misschien moet je het toch is overwegen, na zo lang houdt hij sowieso van je om wie je bent.. En mss helpt het jou ook wel.

jartje
29 januari 2010, 13:46
hey fleurrr,ja mss zou ik het hem moette vertellen,maar hoe moet ik dat dan aanpakken?eerst over ttm vertellen en daarna zeggen dak et m ofzow?km gewoon zo ne schrik da hij over zijn toeren zou gaan en mij als abnormaal beschouw.

Fleurrr
29 januari 2010, 14:18
Ghoo, ik heb 't verteld omdatk er gwn zelf ook heel vaak verdrietig om was.. ik weet gwn nu dat als'k ermee zit, of als'k het teveel doe, ik altijd bij hem terecht kan..
Kdenk nie dat je vriend je abnormaal gaat vinden, en als hij het toch niet begrijpt kunt ge'm er altijd iets op internet over laten lezen? Heeft hij 't nog nooit opgemerkt?

jartje
1 februari 2010, 13:28
hey fleurrr,hij heeft er nooit iets van gezegt in ieder geval,km m wel int begin gewaarschuwd da ik last had van stres.ma anders deed ik er alles voor dat hij het ni zou merken ,zo mag hij bv ni aan mn nek zitten achteraan aan mn haargrens,ik steek men haar ook nooit op of in een staart,kzet het wel vast me speldjes.en als we dan eens samen in dn douche gingen altijd met mn gezicht naar hem toe.we zijn ook nooit samen gaan zwemmen,ik ben er best een kei in geworden in het camoufleren.

zoetietjeuh
7 februari 2010, 23:11
Heej Jartje ik ben ook oorspronkelijk van regio mechelen..enja ik ben super blij dat mijn vriend het weet.. ik had er een slecht gevoel over toen kzat echt in een dip over de ttm, hij d8 dat ovr ons ging enz enja uiteindelijk ging dan alles vanzelf..enja idd het camoufleren is een constante bezigheid geworden ook van mij.. enja zwembaden enz pff ben er ook ni scheutig op

jartje
8 februari 2010, 10:43
hey zoetietjeuh tof dat we van dezelfde regio zijn,erg moedig van je om het je vriend te hebben verteld,ik heb het nog steeds niet gedurfd.waar woon je dan,als ik dat mag weten he.groetjes

jartje
10 februari 2010, 13:47
hey iedereen ik heb het eindelijk kunnen zeggen tegen mijn vriend dat ik ttm heb hij reageerde vrij goed

Fleurrr
10 februari 2010, 15:42
Wow, da's echt goed, jartje! Hopelijk kan hij je erin steunen om het niet/minder te doen!

Leoniee--x
21 juli 2010, 14:48
Hallo mensen,

ik heb zelf ook TTM gehad , ik ben toen ik 16 was ben nu 19 jaar in behandeling geweest in Nijmegen, bij Rombouts instituut. hier zitten psychologen etc. die hier gespecialiseerd in zijn. Ik mocht eigelijk nog niet meedoen aan zo een traject want was nog niet meederjarig maar omdat ik zo volwassen was mocht het toch. het heeft echt geholpen je krijgt tips en oefeningen mee naar huis. Het helpt echt, ik ben er vanaf. De eerste stap om daarna naar de kapper te gaan nadat je haar weer gegroeit is, is natuurlijk moeilijk maar het lucht echt op je haar zit weer netjes zonder dat je steeds met de gedachte zit of iemand het ziet enz. ik wil iedereen heel veel steun toewensen, en als je erachter bent gekomen dat je deze ziekte hebt, blijf er niet mee zitten ik raad Het rombouts echt aan!!

Groetjes Leonie

Fleurrr
2 augustus 2010, 21:55
Leonie, wil je hier zelf ook wat tips/oefeningen vermelden? Je weet nooit dat het mij of anderen kan helpen! Ik wou dat ze zoiets ook in Belgie hadden, het zou ook hier een manier zijn voor velen om ermee om te gaan en om te leren stoppen.
Proficiat alleszins, ik hoop dat je niet hervalt! Hou vol!

xJoyce
7 augustus 2010, 18:10
Wauw Leonie super van je :D Ik woon zelf dicht bij Nijmegen maar ik trek alleen mijn wenkbrauwen (wel al 6jaar) denk je dat dat om even grof te zeggen niet erg genoeg is om mee in behandeling te gaan?

Sentirsi
8 augustus 2010, 13:57
Je hebt 't jezelf aangewend haren uit je hoofd trekken,
Daarom blijf je 't doen.
Als je er eenmaal aan begonnen ben is 't moeilijk te stoppen.!
(kijk maar naar drugs, Roken)!
Ik zelf heb er geen ervaring mee, Maar ik denk moet je wel inderdaad zien te stoppen. en ik denk moet je als als je je zelf proberen in bedwang te houwen voordat je gaat plukken om 't niet te doen.. Bijvoorbeeld Ga snel iets anders doen ofzo, En vraag anders hulp bij dokter/huisarts
Succes. :)

Webmaster
11 augustus 2010, 21:07
Hallo mensen,

ik heb zelf ook TTM gehad , ik ben toen ik 16 was ben nu 19 jaar in behandeling geweest in Nijmegen, bij Rombouts instituut. hier zitten psychologen etc. die hier gespecialiseerd in zijn. Ik mocht eigelijk nog niet meedoen aan zo een traject want was nog niet meederjarig maar omdat ik zo volwassen was mocht het toch. het heeft echt geholpen je krijgt tips en oefeningen mee naar huis. Het helpt echt, ik ben er vanaf. De eerste stap om daarna naar de kapper te gaan nadat je haar weer gegroeit is, is natuurlijk moeilijk maar het lucht echt op je haar zit weer netjes zonder dat je steeds met de gedachte zit of iemand het ziet enz. ik wil iedereen heel veel steun toewensen, en als je erachter bent gekomen dat je deze ziekte hebt, blijf er niet mee zitten ik raad Het rombouts echt aan!!

Groetjes Leonie

Hoi Leonie,

Welkom op HaarWeb en bedankt voor je interessante posting!

Zou je misschien iets meer over dit instituut kunnen vertellen? Het is de eerste keer dat ik er iets over hoor. Heeft het een relatie met het Ambulantorium, wat ook in Nijmegen zit, bijvoorbeeld? Zie hier: http://www.haarweb.nl/forum/showthread.php?t=8352

Super dat het jou zo goed geholpen heeft!

minoekie
15 juli 2013, 00:19
Hallo

I ben een meisje van 15 jaar en trek al een paar maanden mijn haren eruit. Eerst werd ik er mee gepest. Ze noemden me kale en andere namen. Ik vind het super vervelend maar ik kan er niks aan doen. Ook vind ik het super stom dat niet iedereen er van weet.

Ik zoek graag iemand van dezelfde leeftijd om er over te praten. Ook zou ik graag advies willen met hoe je er mee om man gaan. Een tips hoe je er mee kan stoppen.

Gelukkig is het gepest gestopt nadat ik het allemaal had uitgelegd. Maar elke dag moet ik wel 10 keer vragen aan ouders of vrienden of je niks ziet en dat wil ik gewoon niet. Ik wil gewoon een tiener zijn die haar haar gewoon lekker los kan doen als het zomer is zonder dat iemand me uitlacht of er wat van zegt. En het vervelendste van dat allemaal is dat ik 5 keer in de week zwem. Waterpolo wedstrijdzwemmen enz.. Zelfs als ik een staart in heb kan je het zien. Ik wil gewoon lekker kunnen zwemmen zonder dat er wat over gezegt wordt

Ik hoop dat ik met iemand hierover kan mailen.

Gr
Hopeloos meisje:crybaby:

Vincen-t
22 april 2014, 00:57
Hallo allemaal,

5 jaar geleden (toen was ik 19) heb ik hier een berichtje geplaatst over mijn kale kruin die ik heb veroorzaakt op mijn 12e door TTM. Nu ben ik bijna 25 en eindelijk heb ik een manier gevonden om eraf te blijven. Al is het soms wel met moeite. Graag wil ik het met jullie delen, want misschien heeft iemand anders ook wat aan deze informatie.

in mijn vorig bericht vertelde ik dat mijn TTM is begonnen als een soort spelletje. (Proberen het kleinste haartje uit te trekken). Helaas liep het spelletje uit de hand en heb ik de afgelopen 12 jaar rondgelopen met een kale kruin. Ik kon er niet meer vanaf blijven.

Sinds vorige maand heb ik een oplossing gevonden om er vanaf te blijven. Ik ben namelijk het spelletje opnieuw gaan spelen, maar dan omgekeerd. (Zo kan ik het het beste omschrijven). Het spelletje is dit keer niet om het kleinste haartje te pakken, maar de haartjes te laten groeien door het groeiproces dagelijks te volgen.

Sinds vorige maand maak ik elke dag een close-up foto van mijn kale plek. De eerste week was het erg moeilijk om er dan ook niet meer aan te komen, maar ik zag met behulp van deze foto's al wel snel resultaat. Elke dag waren er weer wat haartje bij gekomen en gegroeid. Dit motiveerde mij steeds meer om er niet meer aan te komen. Alle foto's heb ik als een reeks opgeslagen op mijn telefoon. Elke keer als ik behoefte krijg om haren uit te trekken, open ik de reeks foto's. Omdat ik vooruitgang zie met deze foto's, blijf ik veel makkelijker van de nieuwe haartjes af. Nu ben ik zelfs gefascineerd om deze haartjes te bewonderen. Ik heb het yuttrekken van mijn haren dus kunnen vervangen door het bekijken van de groeifoto's.

Oh jah, de reden dat ik close-up foto's maakte (met flits) was omdat het via een spiegel moeilijker te zien was. Via de spiegel zag ik namelijk helemaal niks de eerste paar dagen, maar voelde ze wel met de hand. Via de spiegel was het dus best demotiverend.

het is een beetje lastig uit te leggen hoe dit precies bij mij werkt, maar ik hoop dat het een beetje te begrijpen is. Ik deel dit verhaal graag met jullie en misschien is het een gouden tip voor iemand anders (ik hoop voor velen).

Groetjes!