PDA

View Full Version : elektrische epilatie


schaapje
18 februari 2006, 01:31
Hallo allemaal!

Na dit forum vaak gelezen te hebben, heb ik mezelf uiteindelijk ook maar aangemeld.
Ik zal me even een beetje voorstellen.
Ik ben iemand die echt aan een haarobsessie lijd. Letterlijk word ik er geestelijk echt ziek van. Mijn haarobsessie heb ik vanaf mn 16e. Op dat moment was er helemaal geen reden om deze obsessie te hebben. Alleen heb ik een dwangmatige handeling overgenomen van toen een vriendin van me, door blonde haartjes uit mijn lijf te trekken.
Op mn 19 e waren die haartjes uiteindelijk lang en donker geworden.
Voor mij was dit geestelijk de druppel om niet meer met mensen om te durven te gaan, terwijl ik die haartjes altijd wel verborg onder mn kleding.
An mn gezicht had ik toen nog nooit gezeten, maar nu(ben nu 26) heb ik sinds een paar maanden ook haren op mn gezicht(mn kin en snor)
Dit is ook verergerd omdat ik zo stom geweest ben om ontkleuringscreme te gebruiken, waardoor het bij mij alleen maar erger is geworden.
Sinds een maand kom ik ook niet meer buiten omdat die haarobsessie zo erg in mn kop zit.Ik ben bang en durf al helemaal niet nieuwe mensen aan te spreken buiten, ook durf ik niet te dicht bij mn vrienden te komen, bang dat het opgemerkt wordt.
Door dit alles leef ik ook savonds ipv overdag. Ik voel me verschrikkelijk.
Nou zit ik elektrische epilatie te overwegen, geen laser omdat niet alle haartjes lang en donker zijn.
Nu las ik op deze forum dat elektrische epilatie niet geschikt is voor een gevoelige huid vanwege ontstekingen.
Maar hoe weet je of je zo'n gevoelige huid hebt?
En werkt elektrische epilatie echt? Niet dat het daardoor erger wordt?
Dit waren eigelijk mn vragen aan iemand die er ervaring mee heeft...
Ik hoop dat jullie reageren op mn berichtje,
groetjes van een erg wanhopig schaapje.

Aag
18 februari 2006, 12:31
Hoi Schaapje,


Ik las je verhaal en ik herken er heel veel van bij mezelf. Ik heb ook overbeharing (tenminste, dat vind ik zelf) en heb daardoor ook een behoorlijk negatief zelfbeeld gekregen. De beharing is bij mij toe gaan nemen op m'n 19e ongeveer en ook ik ben mij toen erg gaan afzonderen van mensen en eigenlijk van het hele sociale leven. Ik schaamde mezelf veel te erg om mij tussen de mensen te begeven in een café bijv. (stel je voor dat er fel licht zou schijnen op mijn gezicht!)
Ben je al eens naar een huidtherapeut geweest of een dermatoloog? Hij /zij kan jou misschien adviseren wat jij aan je overbeharing zou kunnen doen en hij / zij kan jou ook wel vertellen of je een gevoelige huid hebt of niet.
Zelf ben ik afgelopen zomer bij een huidtherapeut in Schiedam geweest (ik weet niet of je daar toevallig in de buurt woont??). Ik wilde weten of elektrisch ontharen voor mij geschikt zou zijn of anders een andere behandeling zou kunnen voorstellen. Helaas raadde ze mij af er iets aan te laten doen, ze vond het ook wel meevallen allemaal op m'n gezicht. Maar ze was superaardig en aan haar durfde ik alles te vertellen.
Ik was toen wel gerustgesteld, maar een week later was m'n complex toch weer terug. Ik vind het zelf namelijk wel storend. Ik ben nu sinds een maand of 3-4 aan het harsen en sinds 2 weken gebruik ik KALO na het harsen. Ik hoop dat door dat middel de haartjes langer wegblijven en uiteindelijk ook verdwijnen...echt dat hoop ik.
Als ik jou was zou ik echt de stap zetten naar een specialist, hoe moeilijk het misschien ook zal zijn, maar het is echt zonde van jouw leven als je je zo isoleert door een uiterlijk probleem. Maar ik begrijp je wel hoor! Toch hoop ik dat je je leefstijl een beetje gaat veranderen en wat meer kunt gaan genieten van dingen, wel of geen overbeharing, je bent het waard...iedereen is het waard.

Dushi
18 februari 2006, 19:48
Ik adviseer je ook naar een huidtherapeut te gaan. Dus niet naar een schoonheidsspecialiste. Een huidtherapeut kan je de verschillende behandelmethoden laten zien. Ook kan er dan een en ander uitgeprobeerd worden op jouw huid. Ik kan je electrische epilatie niet aanbevelen. Het is een pijnlijke en langdurige behandeling. Ik heb het zelf jarenlang ondergaan (alleen voor mijn gezicht). Je kan best laten laseren. Er is een middel waardoor blonde haren donker gemaakt kunnen worden waardoor ze gelasert kunnen worden. Misschien kan je eerst de donkere haren laten doen. Dat scheelt al een heleboel. Ik wens je veel succes en ik hoop dat je echt naar een huidtherapeut gaat zodat je over een poosje weer gewoon onder de mensen durft te komen!

Blue-D
19 februari 2006, 09:32
Beste schaapje,

Welkom op dit forum!
Ik herken een aantal dingen van wat je zegt in mezelf van 8 jaar terug. Toen was ik ook bang om te dicht bij mensen in de buurt te komen als ik dacht dat ze de haren in mijn gezicht zouden zien. Maar wat jij doormaakt lijkt extremer. Bij mij is dit helemaal veranderd! Ik heb een grote vriendenkring en geniet zeker van mijn leven en sociale contacten.

De doorbraak kwam omdat ik naar mijn huisarts durfde te gaan en die verwees me naar de dermatoloog. Misschien is dit moeilijk voor je, om zomaar met de huisarts erover te praten? Maar je kunt rustig de tijd voor nemen thuis. Even op papier zetten wat je wil zeggen en waar je mee zit zodat je bij de huisarts ook rustig over je probleem geschiedenis kan praten.
Of neem iemand mee die je vertrouwt en die misschien op de hoogte is van je situatie, je moeder, een zus, een goede vriendin als je steun nodig hebt bij de arts.

Ik denk niet dat zo'n probleem vanzelf weggaat! En hoe eerder je hulp van een dermatoloog hiervoor inschakelt hoe eerder je vanaf bent!
Je bent nog jong en wil je toch niet de rest van je leven in een isolement leven hierdoor? En dat hoeft niet door de probleem aan te pakken!

Ik heb ook 1,5 elektrisch epilatie ondergaan en ik ben het met Dushi eens, het is pijnlijk en niet effectief. Of je huid gevoelig voor is? dat merk je zeker na een test door een aantal haren weg te laten epileren. Laser is veel beter! maar daar kan de dermatoloog je het beste over adviseren.

Ik wens je veel succes ermee en hoop snel weer te lezen dat je een stap verder bent richting een oplossing!

L. Peels
19 februari 2006, 14:56
Zoals je van de anderen op dit forum hoort moet je echt proberen om er zo snel mogelijk iets aan te doen. Het is zonde van je tijd als je met dit complex rond blijft lopen, want er is echt wat aan te doen! Ik ben zelf huidtherapeut, werkzaam in het Leyenburg ziekenhuis in Den Haag en heb dagelijks met mensen met overbeharing te maken. Als huidtherapeut ben ik gespecialiseerd in ontharing en het is absoluut niet raar om bij een huidtherapeut aan te kloppen. Durf je niet naar de huisarts, ga dan rechtstreeks naar de huidtherapeut. Al laat je alleen maar even kijken en beoordelen wat er aan gedaan kan worden. Mocht je zorgverzekeraar een verwijzing van een arts noodzakelijk vinden, dan kun je voordat je begint met behandelen, altijd nog even naar de huisarts.


Tijdens zo'n eerste gesprek met een huidtherapeut wordt samen met jou bepaald wat voor jou de beste behandelmethode is. Elektrische epilatie kan bij elk soort haar (in principe hoe klein/ dun ze ook zijn). Je bent dan wel een hele poos onder behandelingen. Ik zeg standaard tegen mensen (zonder de beharing gezien te hebben) dat ze minimaal 1,5 jaar bezig zijn en dan komen ze in het begin 1x per week (later wordt deze interval minder). Met licht- of laserontharen ben je eerder van je storende haargroei af; gemiddeld 5 tot 8 behandelingen. Deze behandeling vindt 1x in de maand plaats. Het wertk inderdaad het beste als de haren donker zijn. Er wordt een bepaald soort licht afgegeven dat wordt geabsorbeerd door pigment. De absorptie van licht wordt omgezet in warmte waardoor het haartje wordt vernietigd. Hoe meer pigment dus in het haartje, hoe meer warmte ontwikkeling, des te effectiever is de behandeling. Bij blond haar vindt dus minder warmte ontwikkeling plaats, waardoor iemand met blond haar meerdere behandeliungen nodig heeft. Wit of grijs haar kan niet behandeld worden, omdat er geen pigment in de haar zit. Er bestaat inderdaad een middel om je haren donkerder te maken: Lipoxomen. Het is alleen erg duur en de behandeling is erg intensief (denk aan 1-1,5 uur per dag extra vezorging van de huid). Ik heb 1 patient gehad die het heeft gebruikt en bij haar werkte het wel. Zij had echter vriendinnen waarbij het resultaat niet zo succesvol was. Het is nog iets dat vrij nieuw is in Nederland. Wellicht horen we daar de komende jaren nog meer over.

Schroom niet en maak gewoon een afspraak bij een huidtherapeut bij jou in de buurt. Op http://www.huidtherapie.nl staat een ledenlijst van alle huidtherapeuten in Nederland. Er zit er vast ook wel eentje bij jou in de buurt. Let op want niet elke huidtherapeut doet het licht-/ laserontharen. Voor meer informatie over elektrische epilatie of lichtontharing kun je ook kijken op http://www.dehuid.com

schaapje
21 februari 2006, 12:01
bedankt voor de antwoorden! het geeft toch een beetje steun dat je niet als enige er zo dwangmatig in bent..
Ik zal binnenkort naar een dermatoloog gaan.

groetjes schaapje