PDA

View Full Version : vitamine


RICK
29 november 2002, 12:20
Hier wat info over vitamines B5 en B7

Vitamine B5, pantotheenzuur, werd in 1938 geisoleerd door Roger, de broer van Robert Williams, die twee jaar eerder thiamine (B1) ontdekt had. Van pantotheenzuur is nog nooit een tekort aangetroffen. Pantothen is Grieks voor 'aan alle kanten'. Deze vitamine komt dan ook in alle levensmiddelen voor. Significante hoeveelheden pantotheenzuur zitten in orgaanvlees, zalm, eieren, bonen, melk en granen. Pantotheenzuur speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren, cholesterol, hemoglobine en acetylcholine. Vanwege zijn rol bij de aanmaak van hormonen als adrenaline wordt pantotheenzuur wel 'anti-stress vitamine' genoemd.

Over andere eigenschappen van pantotheenzuur doen wilde verhalen de ronde. Zo zou pantotheenzuur haaruitval en grijs worden voorkomen. Een proef bij laboratoriumratten toonde inderdaad aan dat een tekort aan pantotheenzuur leidt tot haaruitval en vroegtijdig grijs worden. Verschillende fabrikanten van shampoo besloten deze te verrijken met een vorm van pantotheenzuur, panthenol. Tot nu toe is echter niet bewezen dat panthenol ook goed is voor menselijk haar. Claims op de werking tegen arthritis en het genezen van allergien moeten waarschijnlijk ook naar het rijk der fabelen verwezen worden.

Vitamine B7 werd in 1940 ontmaskerd door Du Vigneaud. De Amerikaanse wetenschapper ontdekte dat de vitamine die tot dan toe onder de naam vitamine H bekend stond net als de andere B's een rol speelt bij de stofwisseling. Dat betekende het einde voor vitamine H en de geboorte van B7, biotine, een merkwaardige vitamine; onze dagelijkse behoefte wordt in het lichaam zelf geproduceerd door bacterien in het darmstelsel. Daarnaast haalt het lichaam biotine uit rundvlees, bakkersgist, eigeel, noten en granen.

Een tekort kan optreden in extreme situaties, bijvoorbeeld door het volgen van een zwaar vermageringsdieet, het langdurig consumeren van veel rauwe eieren en het innemen van antibiotica voor lange tijd. Antibiotica doden alle bacterien - ook de goede die biotine maken.

Net als pantotheenzuur wordt biotine vaak aan haarproducten toegevoegd, omdat het goed is voor het haar. Haaruitval ten gevolge van een biotine-gebrek lost echter vanzelf op als het lichaam weer voldoende biotine krijgt en haaruitval door 'kaal worden' wordt met biotine niet voorkomen. De ervaring van paardenfokkers dat biotine de hoeven sterker maakt klopt wel. Of het in grote hoeveelheden genuttigd een vergelijkbaar effect heeft op onze nagels is niet bekend. U kunt het zondermeer uitproberen; van biotine kunt u geen overdosis binnenkrijgen.

Top