Haarweb Forum  
Bijna 100.000 bezoekers p/mnd! Zie hier

Ga terug   Haarweb Forum > Haarwerken/camouflage > Haarwerken

Discussie gesloten
 
Discussietools Discussie waarderen Weergave
Oud 11 oktober 2009, 16:41   #1
Webmaster
Your friendly webmaster

 
Webmaster's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 5 mei 2001
Locatie: HaarWeb City
Berichten: 1.795
Geslacht:
Haarwerken Stappenplan

Haarwerken Stappenplan
Voor de aanschaf van een haarwerk


Emoties

Voordat je naar een haarwerker gaat moet je je realiseren, dat verlies van haar je kwetsbaar maakt. Je krijgt te maken met emoties als controleverlies, angst, machteloosheid, rouwproces. Als je dan naar een haarwerker gaat die je de hemel belooft, dan kun je heel erg teleurgesteld worden.
Realiseer je dat een haarwerk een hulpmiddel is; je kunt misschien zelfs zeggen een lapmiddel. Je kunt je eigen haar er niet mee terugkrijgen en het is geen oplossing voor een slechte relatie, je seksualiteit, en het is zeker geen wondermiddel.
Een haarwerk zal er nooit zo uitzien als je eigen haar, al zijn er haarwerkers die beweren van wel. Zelfs als ze een haarwerk maken aan de hand van een foto van je eigen haar, dan nog zal het niet hetzelfde zijn. En het zal nooit zo lekker zitten als je eigen haar.
Je haar maakt een belangrijk deel van je gezicht en daarmee je identiteit uit. Als dat verandert, kan dat heel ingrijpend zijn. Hoe meer je je identificeert met je uiterlijk, hoe moeilijker het is. En dan kan de teleurstelling groot zijn als het resultaat van het haarwerk toch anders is dan hoe je er vroeger uitzag.
Zeker jonge mensen moeten beschermd worden tegen (veel te) hoge verwachtingen.
Een nadeel van een haarwerk is dat je iets verbergt en dat kan verkeerde verwachtingen wekken (wat heb jij mooi haar!). Je moet voor jezelf bepalen hoe je daarmee om wilt gaan naar anderen (vrienden en relaties). Er zijn mensen die hun haarwerk nooit afzetten en er zijn er die zodra ze thuis zijn hun haar afdoen. Er zijn er die het aan iedereen vertellen en er zijn er die het als een groot geheim dragen. Hier is geen goed of fout, maar vooral: waar voel jij je prettig bij.


Confectie of maatwerk

Vooral bij alopecia areata als je in korte tijd je haar verliest, dan wil je zo snel mogelijk een oplossing. Dan kan je beter een confectie haarwerk aanschaffen aangezien je die vooraf kunt passen en zien wat je krijgt. Lenen of huren zou nog leuker zijn, maar daar zijn bijzonder weinig haarwerkers voor te vinden.
Daarna kun je op je gemak overstappen op een maatwerk haarwerk. Dat hoeft overigens niet. Er zijn ook mensen heel gelukkig met confectie haarwerken. Meestal is het geen goede oplossing voor mannen met alopecia androgenetica. Zij hebben meer aan een maatwerk haarwerk dat de stukken bedekt die kaal zijn en naadloos overgaat in hun eigen haar. Zij moeten ook oppassen bij een volledig haarwerk dat de haarlijn mannelijk is. De haarlijn van mannen en vrouwen is verschillend en een goede haarwerker let daarop.
Het nadeel van maatwerk is dat je iets bestelt en dat je pas als het helemaal kant-en-klaar wordt geleverd kunt zien of het ook is wat je wilde. Maatwerk kan dus achteraf tegenvallen, maar dan is het al speciaal voor je gemaakt. Bovendien is maatwerk handwerk en is dus nooit 100% hetzelfde. Dat is vooral goed om te weten als je een tweede haarwerk aanschaft. Om te zorgen dat je niet van de ene op de andere dag met ander haar rondloopt, zou je de overstap kunnen maken in de vakantie. Dan zitten er een paar weken tussen de tijd dat mensen je met je oude haar hebben gezien en dat ze je met je nieuwe haar zien.
Om te zorgen dat je niet wordt teleurgesteld is het nodig dat je de tijd neemt voor je keuze. Niet alleen de keuze van het haarwerk, maar ook van de haarwerker.


Keuze haarwerker

Hoe vind je een goede haarwerker?
 • Gebruik Google of een ander zoekprogramma om op internet haarwerkers in je buurt te vinden en bekijk hun site.
 • Op de ledendagen van de alopeciaverenigingen kun je kennismaken met haarwerkers.
 • Op de ledendagen kun je leden van de vereniging vragen of zij goede ervaringen hebben.
 • Op Haarweb kun je vragen naar goede ervaringen met haarwerkers in je omgeving of kijken op de lijst van haarwerkers of anderen goede ervaringen hadden met een bepaalde haarwerker in het verleden.
 • Je hoeft je niet te beperken tot haarwerkers die in Nederland een winkel hebben, je kunt ook via internet in het buitenland een haarwerk bestellen en dan kan zelfs door zorgverzekeraars worden vergoed (wel vooraf informeren bij de zorgverzekeraar).
 • Op de site van SEMH kun je een lijst vinden van gecertificeerde haarwerkers in je omgeving: www.semh.info/database/layout_consument.php
 • Je zorgverzekeraar kan je een lijst geven (op papier of via de site) van haarwerkers waar een contract mee is gesloten.

Volgende stap
 • Ga nooit met de eerste de beste haarwerker in zee.
 • Teken nooit iets in het eerste gesprek. Laat alles bezinken en ga daarna naar een andere haarwerker zodat je zeker weet dat je alle mogelijkheden hebt gezien voordat je een besluit neemt.
 • Vraag bij meer dan één haarwerker offerte aan.
 • Ga liever niet alleen. Neem iemand mee dat met je mee kan voelen, maar die ook kritisch is. Liefst iemand die al ervaring heeft met haarwerken die je kan behoeden voor de ergste valkuilen. Het kan een familielid zijn of een vriendin of een lotgenoot.

Vergoeding

 • Check VOORAF je zorgverzekering: in 2009 wordt in de basisverzekering 269,50 euro vergoed. Als je aanvullend verzekerd bent, dan kan er meer vergoed worden, maar dat is per verzekeringsmaatschappij verschillend. Ook zijn de voorwaarden verschillend per verzekeraar: sommige verlangen een verwijzing of machtiging die je vooraf via een dermatoloog of huisarts moet krijgen, bij andere kun je alleen in zee gaan met bedrijven waar zij een contract mee hebben. Op de site van de AAPV staat een lijst met verzekeraars en de vergoeding via de aanvullende verzekeringen. Bij sommige verzekeraars moet je vooraf voorschieten en zelf declareren en bij andere mag dat juist weer niet en moet de leverancier van het haarwerk het declareren. Vraag dit vooraf na.
 • Het gedeelte dat niet vergoed wordt kun je aftrekken van de belasting. Daarvoor moet de pruik medisch noodzakelijk zijn. Als je een verwijzing of machtiging hebt gekregen via een dermatoloog of huisarts dan heb je de medische noodzakelijkheid al aangetoond. Mannen hebben meer moeite om de medische noodzakelijkheid aangetoond te krijgen, zeker als ze al wat ouder zijn, omdat het maatschappelijk aanvaard is dat een man kaal is. Voor het aftrekken van zorgkosten van de belasting geldt wel een drempelwaarde. Zie voor meer informatie de belastingdienst.

Wanneer moet je maken dat je wegkomt?
 • Als een haarwerker je geen bedenktijd wil geven.
 • Als je tijdens of na het allereerste gesprek al moet tekenen voor de aanschaf van een (dure) pruik.
 • Als je moet betalen voor het consult. Een haarwerker is geen arts maar een verkoper en het verkoopgesprek hoort bij de aanschafprijs inbegrepen te zijn.
 • Als je meer dan één haarwerk tegelijk moet aanschaffen. Het kan handig zijn om een reserve haarwerk te hebben, maar toch pas nadat je een pruik hebt aangeschaft en weet dat hij bevalt.
 • Als de haarwerker vooraf geen prijs wil noemen.
 • Als de haarwerker buitensporige prijzen vraagt:
  • meer dan 2.000 euro voor een maatwerk haarwerk van Europees haar, handgeknoopt en met drie maanden garantie.
  • meer dan 1.000 euro voor een confectie haarwerk van echt haar.
  • meer dan 700 euro voor een confectie haarwerk van kunsthaar.
  • meer dan 700 euro voor onderhoud per jaar.
 • Als je vooraf (meer dan de helft) moet aanbetalen (bij de aanschaf van een maatwerk haarwerk). De ideale situatie is betaling bij levering, nadat je tevreden bent met het resultaat.
 • Als je verplicht wordt een onderhoudscontract te nemen.
 • Als de haarwerker geen garantie wil geven.
 • Als je niet alles mag zeggen en alles mag vragen, maar in plaats daarvan te horen krijgt dat de haarwerker de deskundige is die het je allemaal wel zal vertellen en dat je niet te lastig moet zijn.
 • Als de haarwerker je de hemel belooft; de teleurstelling zal groot zijn.
 • Als de haarwerker beweert dat je haarwerk enkele jaren meegaat (en daarom zo duur is).

Wat is een goede haarwerker?
 • Iemand waarmee het klikt. Je moet je haarwerker kunnen vertrouwen.
 • Een haarwerker bij wie de eerste afspraak vrijblijvend en gratis is.
 • Iemand die zelf kan knippen of mensen in dienst heeft die het haarwerk kunnen knippen. Het is een beperking als je alleen een haarwerk kunt kopen en moet dragen zoals het is gemaakt, zonder dat het aan te passen is. Een gewone kapper kan geen haarwerken knippen en vindt dat ook eng omdat haarwerken niet kunnen aangroeien waardoor er dus weinig ruimte is voor fouten.
 • Het is een pre als een haarwerker zelf bij kan knopen als je haarwerk wat dunner wordt op bepaalde plaatsen. Als de haarwerker dat niet kan, moet je het haarwerk op laten sturen en blijft het mogelijk weken weg en je kunt moeilijk weken zonder haarwerk rondlopen.
 • Een goede haarwerker neemt de tijd om je wensen te inventariseren. Hoe meer tijd je van tevoren neemt om goed door te spreken wat je verwacht van een haarwerk, hoe kleiner je de kans maakt dat je vreselijk teleurgesteld zult zijn in het resultaat.
 • Een goede haarwerker probeert je geen dure producten aan te smeren en geen duur onderhoudscontract en zal je helpen om zelf je haarwerk te onderhouden.
 • Iemand die uitgaat van het principe: niet goed, geld terug.

Keuze haarwerk

Er zijn een heleboel soorten haarwerken en een heleboel manieren van bevestigen.
 • Wil je maatwerk of confectie?
 • Moet het kunsthaar, echt haar of een mix zijn?
 • Moet het permanent bevestigd zijn of met klemmetjes?

Dat is afhankelijk van wat je van een haarwerk verwacht en wat je ermee wil gaan doen.
Onder veel gestelde vragen staat informatie over de verschillende soorten basismaterialen, haar, haarwerken bevestigingsmethoden en de voor- en nadelen hiervan. Het is goed om dat doorgelezen te hebben voordat je naar een haarwerker gaat, zodat je een beetje weet waar ze het over hebben en je niet verkeerd geadviseerd kunt worden.


Garantie


Een redelijke garantie is dat binnen een jaar (bij een maatwerk van echt haar, bij een confectie haarwerk een half jaar) alles vergoed wordt: bijknopen, veredelen, plakrand, model iets bijknippen, montuur aanpassen.
Vergeet niet hiernaar te vragen voordat je met de haarwerker in zee gaat en laat het liefst op schrift zetten.


Maatwerk haarwerk bestellen

Er wordt een mal gemaakt van het hoofd, bijvoorbeeld van cellofaan/huishoudfolie en tape (template) of van gips (gipsmal met blowform). De template of blowform wordt opgestuurd naar de fabriek met je wensenlijst.
In een uitgebreid gesprek wordt gekeken wat je wilt voor soort haar, hoe dik het moet zijn, welke kleur/kleuren en welke bevestiging. Dit is ook afhankelijk van of je helemaal kaal bent of dat je nog haar hebt. Belangrijk is ook wat je ermee wilt doen. Houd er rekening mee dat je niet meer gewend bent aan dik haar als je al een tijd last hebt van haaruitval. Kappers vinden het vaak moeilijk om dunne haarwerken te maken. Ze willen je soms met de beste bedoelingen een enorme haarbos geven. Maar zeker als je nog eigen haar hebt is dat veel te veel.
 • Moet je haarwerk windkracht 7 kunnen weerstaan?
 • Houd je van motorrijden?
 • Houd je van zwemmen?
 • Draag je het haarwerk alleen overdag of ook 's nachts?

Zet vooraf voor jezelf op een rijtje wat je van een haarwerk verwacht zodat je een haarwerk geleverd krijgt waarmee alles kan wat je ermee wil. Na het gesprek krijg je een offerte en bedenktijd.
Het kan zijn dat de haarwerker je haar laat zien waarvan je haarwerk gemaakt zal worden. Vraag in dat geval een staaltje zodat je naderhand kunt vergelijken of het hetzelfde haar is. Het kan ook zijn dat het haar pas op het haarwerk komt in een ver land zoals China.


De levensduur

Hoe snel een haarwerk slijt is afhankelijk van een aantal factoren:
 • Wat voor soort haar is het?
 • Wat doe je ermee: zwemmen in zeewater of chloorwater?
 • Draag je het haarwerk alleen overdag of ook 's nachts? Een satijnen kussensloop kan verschil maken.

Je mag verwachten dat een haarwerk in het algemeen een jaar meegaat. Dit geldt zowel voor echt haar als voor kunsthaar al zal er bij lang kunsthaar meer slijtage zijn omdat dat gaat vervilten op de plaatsen waar veel wrijving is. Confectie gaat vaak niet zo lang mee, omdat er een mindere kwaliteit haar wordt gebruikt.


Klachten

Als je niet tevreden bent over het geleverde haarwerk, vraag je dan eerst af of er is geleverd wat er was afgesproken. Als je hele hoge verwachtingen had, dan kan geen enkel haarwerk daaraan voldoen en zul je nooit tevreden zijn. Het kan ook nog zijn dat wat je wilt technisch niet mogelijk is, maar dat had je dan vooraf moeten horen van de haarwerker.
Als het haarwerk niet voldoet, probeer dat dan eerst onderling met de haarwerker op te lossen. Lukt dat niet dan is het goed om te weten dat haarwerkers die aangesloten zijn bij Top Haarwerkers Gilde Nederland werken volgens een klachtenprotocol. Bij levering hoor je te worden geïnformeerd wat je moet doen als je klachten hebt. Leden van het Top Haarwerkers Gilde Nederland kunnen gebruik maken van de klachtencommissie van het THGN. Deze commissie bestaat uit drie leden en werkt volgens een klachtenprotocol. Zie ook http://www.thgn.nl/.

Klachtencommissie THGN
Postbus 279
1400 AG BUSSUM

Als je het niet eens bent met de uitspraak van de commissie kun je nog naar de Geschillencommissie van het SEMH mits de leverancier SEMH gecertificeerd is. Zie ook www.semh.info/consument/layout.php

Geschillencommissie SEMH
Postbus 526
2400 AM Alphen aan den Rijn

Als de zorgverzekeraar meebetaalt aan het haarwerk worden er kwaliteitseisen gesteld aan de haarwerkers vanuit de zorgverzekeraars. Ook valt de haarwerker dan onder de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector. Zie Consument en de zorg en Zorgbelang Nederland.
__________________
Webmaster
HaarWeb oprichter en webmaster
www.haarweb.nl

HaarWeb | De support-site voor en door lotgenoten met haarproblemen in Nederland en België

Huishoudelijk Reglement (Richtlijnen/Privacy/Disclaimer)
Code of Ethics

-----------------------------------------------------------------------
You can be helping many people, but if you are not helping yourself,
you have missed the one person you were born to heal.'

~Alan Cohen
-----------------------------------------------------------------------

Laatst gewijzigd door Webmaster; 12 oktober 2009 om 16:13
Webmaster is offline  
Discussie gesloten

Discussietools
Weergave Geef een waardering voor deze discussie
Geef een waardering voor deze discussie:

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Haarwerken Stappenplan - concept versie [1.0] - Feedback & suggesties Webmaster Haarwerken 31 2 januari 2014 23:05
Levensduur haarwerken (posting van Tophaar) Salvamia Haarwerken 34 26 maart 2010 00:48
Haarwerken Stappenplan - concept versie [1.0] Webmaster Haarwerken 1 24 april 2009 13:32
Haarwerken FAQ Webmaster Haarwerken 0 15 augustus 2005 12:08


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 04:04.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Produced by Limelight Studios. Copyright © 2001-2014 Stichting HaarWeb.