Haarweb Forum  
Bijna 100.000 bezoekers p/mnd! Zie hier

Ga terug   Haarweb Forum > Alopecia Androgenetica > Medicijnen/haargroeimiddelen

Discussie gesloten
 
Discussietools Waardering: Waardering discussie: 2 stemmen, 5,00 gemiddeld. Weergave
Oud 18 augustus 2004, 11:03   #1
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
Post Haarwoordenboekje

HaarWoordenboekje
Objectief en interactief!



~INDEX~
# | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z


WaarschuwingBijna elk haargroeimiddel kan bijwerkingen veroorzaken. Het wordt sterk aangeraden geen middelen te slikken zonder eerst overleg gevoerd te hebben met een (huis)arts. Probeer de middelen te verkrijgen via zo betrouwbaar mogelijke adressen, het liefst via je eigen apotheek. Lees nauwkeurig de bijsluiter van ieder middel dat je van plan bent te gaan gebruiken. Het kopen van medicijnen op internet kan zeer gevaarlijk zijn. Zorg dat je huisarts altijd op de hoogte is van je volledige medisch dossier: meld het hem of haar dus als je iets aanschaft via andere wegen dan de gebruikelijke.

Zie ook: Gevaren van medicijnen bestellen via internet



1. Wat is het haarwoordenboekje?
Het haarwoordenboekje probeert zoveel mogelijk haargroeimiddelen en bijbehorende begrippen overzichtelijk en alfabetisch te ordenen.

Het haarwoordenboekje is een initiatief van onze leden. Het haarwoordenboekje is niet een door artsen opgezet en gecontroleerd document. Hoewel het zo zorgvuldig mogelijk is samengesteld, kan de tekst fouten bevatten of onvolledig zijn.

2. Principes
Om het haarwoordenboekje van hoge kwaliteit te houden, worden de volgende principes zo veel mogelijk gehanteerd:
  • Het haarwoordenboekje is zo objectief mogelijk: het is geen plek waar bijvoorbeeld reclame gemaakt kan worden voor bepaalde middelen.
  • Daarbij is het een interactief haarwoordenboekje: suggesties/verbeteringen zijn van harte welkom en worden zelfs zeer toegejuicht. Alleen op deze manier kan het haarwoordenboekje constant verbeterd en uitgebreid worden. Iedereen kan hier dus een bijdrage aan leveren. Heb je aanvullingen of verbeteringen bij een van de begrippen in het haarwoordenboekje? Of weet je een term die nog niet in het woordenboekje staat? Post het in Haarwoordenboekje - Feedback en suggesties!
3. Gebruiksaanwijzing
Zoek je een bepaalde term? Gebruik dan de handige index bovenaan deze pagina, of gebruik de "Zoek in deze discussie"-functie om het gehele haarwoordenboekje te doorzoeken.

Om nieuwe leden een (objectieve) richtlijn te geven bij het aanbod van medicijnen en haargroeimiddelen, worden er twee symbolen gebruikt:
  • Middelen met dit symbool hebben een onomstotelijk bewezen werking (in goed uitgevoerde wetenschappelijke studies) tegen AGA.
  • Dit symbool is toegevoegd aan producten/middelen waarbij de werking (nog) niet keihard wetenschappelijk bewezen is, maar die op dit forum en andere internationale forums wel veel aandacht krijgen en waarmee veel mensen positieve ervaringen hebben. Dit zijn de potentieel goede producten.
De middelen zonder symbool zijn niet per definitie waardeloos. Het kan ook zo zijn dat deze middelen (nog) onvoldoende getest zijn om er iets zinnigs over te zeggen.

Hoewel in dit haarwoordenboekje vaak wordt aangegeven of een middel in het verleden of in onderzoeken effectief is gebleken of niet, biedt dat geen enkele garantie voor resultaten bij jouzelf. Iedere persoon reageert anders op middelen, en iedere persoon moet voor zichzelf bepalen of uitproberen (het liefst in overleg met een arts!) welk regimen het beste bij hem of haar past.


Versie 3.01
© 2004-2008 | De inhoud van dit haarwoordenboekje mag niet zonder toestemming van de auteur worden overgenomen/gekopieerd.

Laatst gewijzigd door Tiuri; 24 oktober 2008 om 21:33
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:04   #2
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
#

5-alpha-reductase (5αR, 5AR, Nederlands: 5-alfa-reductase)
Een enzym in het lichaam dat zich hecht aan het hormoon testosteron. Hierdoor ontstaat het voor de haarzakjes funeste hormoon DHT. Er zijn twee types van dit enzym: 5AR type 1 en 5AR type 2 (kort: 5AR-1 en 5AR-2). Gebleken is dat vooral type 2 voorkomt bij de haarzakjes, en het heeft er dan ook alle schijn van dat dit type een grotere rol speelt in alopecia androgenetica dan type 1.
Bekende middelen die zich richten op het deactiveren van 5AR zijn finasteride en dutasteride. Natuurlijke middelen als saw palmetto, omega-3-vetzuren, nonaandizuur, copper peptides, zink en pyridoxal hebben (mogelijk) ook een remmende werking op de aanmaak van dit enzym.
Extra informatie[studie] Locatie van de twee types 5AR in het lichaam 1 | 2 | 3
[studie] Resultaten van de 5AR type 1-remmer MK-386 | 2 | 3
[discussiepunt] Belang type 1 van het enzym 5-alpha-reductase 1 | 2 | 3


6-benzyl aminopurine (6-BAP, 6-BA)
6-BAP is een afkorting voor de scheikundige stofaanduiding 6-benzyl aminopurine. Een andere benaming voor de stof is cytopurine. Dit middel wordt al lange tijd gebruikt als groeimiddel voor planten, maar het zou volgens de Japanse producent Lion ook goede zaken kunnen doen bij de groei van haren. Lion heeft 6-BAP verwerkt in het middel Innovate, dat in 2003 met veel poeha op de markt is gebracht. 6-BAP zou werken doordat het de aanmaak van 'bone morphogenetic proteins' (BMP's) stimuleert. BMP's zijn eiwitten die de groei van botten stimuleren. Volgens sommige wetenschappers kunnen BMP's voor haargroei zorgen. De stof NEOSH101 richt zich ook op het stimuleren van BMP's (zie: NEOSH101).
Producent Lion blies hoog van de toren toen Innovate met 6-BAP op de markt kwam, en op de haarforums werd dan ook gedacht dat alle haarproblemen tot de verleden tijd behoorden. De combinatie met een andere Japanse haarhype, T-flavanone, was bijzonder populair (zie: T-flavanone). Onderzoeken waarin de werking van 6-BAP bewezen wordt zijn er echter niet, en helaas is er op dit moment bijna niemand meer die claimt succes te hebben met Innovate.
Extra informatie[informatie] Samenvatting Hairsite
[informatie] Persbericht Lion 1
[informatie] Persbericht Lion 2
[discussie] 6-BAP (Innovate)


17a-estradiol (17α-estradiol, 17alpha-estradiol, alfatradiol)
Het idee om androgenetisch haarverlies te behandelen met 17a-estradiol is voortgekomen uit de bestudering van de verschillen tussen haarverlies bij mannen en bij vrouwen. Androgenetisch haarverlies loopt bij vrouwen doorgaans veel langzamer dan bij mannen. Bij bestudering van de door AGA aangetaste haarzakjes bij mannen en vrouwen is gebleken dat er bij de vrouwelijke haarzakjes meer activiteit is van het enzym aromatase dan bij de mannelijke. Dit enzym is in staat om testosteron in oestrogenen (vrouwelijke hormonen) om te zetten.
Uit onderzoek is gebleken dat topische toepassing van de stof 17a-estradiol zorgt voor meer activiteit van het enzym aromatase bij de haarzakjes. Dit verlaagt de testosteronwaarden, waardoor er minder testosteron wordt omgezet in DHT. Dit is een verklaring voor het positieve effect dat 17a-estradiol heeft op de haargroei. Resultaten van behandeling met deze stof zijn niet spectaculair, maar het is wel in staat bij sommigen de haaruitval af te remmen.
17a-estradiol is een variant op het vrouwelijke hormoon 17b-estradiol. 17b-estradiol kan door vrouwen worden gebruikt tegen AGA, maar bij mannen leidt dit tot ongewenste bijwerkingen vanwege de actieve vrouwelijke werking ervan. Topische applicatie van 17a-estradiol levert echter geen problemen op bij mannen, omdat deze stof hormonaal inactief is.
Extra informatie[studie] 17a-estradiol tegen AGA bij 51 mannen en vrouwen
[studie] 17a-estradiol effectief tegen frontaal haarverlies
[studie] Werking van 17a-estradiol bij de haarzakjes 1 | 2
[studie] Werking van 17a-estradiol en dutasteride vergeleken
[discussie] 17a-estradiol

Laatst gewijzigd door Tiuri; 10 februari 2007 om 02:09
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:04   #3
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
A

AGA
Zie: alopecia androgenetica.

Aldactone
Zie: spironolacton.

Alopecia androgenetica (Engels: androgenetic alopecia, ofwel AGA. Andere namen: klassieke mannelijke kaalheid, kaalheid volgens het mannelijk patroon, male pattern baldness (MPB))
Alopecia androgenetica (AGA) is de Latijnse naam voor de meest voorkomende vorm van kaalheid. Deze kaalheid is het gevolg van mannelijke hormonen. Het wordt ook wel 'klassieke mannelijke kaalheid' genoemd. De meeste mannen krijgen hier op een gegeven moment in meer of mindere mate mee te maken, maar het komt ook niet zelden voor bij vrouwen. De aandoening komt vaker voor bij Europeanen dan bij Aziaten en Afrikanen. Hoewel kaalheid vaak wordt geassocieerd met ouder worden, is dat onterecht. Androgenetisch haarverlies begint vaak tussen het 20ste en het 40ste levensjaar, maar bij een enkeling kan het ook al tijdens de puberteit optreden.

De oorzaak
Het is intussen duidelijk geworden dat deze vorm van kaalheid wordt veroorzaakt doordat het hormoon dihydrotestosteron (DHT) zich hecht aan de androgeenreceptoren (AR) van de haarfollikels. Hoe het kan dat deze binding zorgt voor een verstoring van het functioneren van de haarzakjes, is nog niet geheel duidelijk. Een veelgehoorde theorie is dat de haarzakjes met DHT aan de AR door het lichaam worden gezien als een onbekend orgaan, waardoor het immuunsysteem aanvallen gaat uitvoeren op het haarzakje. De ontstekingsreactie (zie: inflammation) die daarbij plaatsvindt zou funest zijn voor de follikel. De bewijzen voor deze theorie zijn echter mager, en het is allerminst zeker of dit inderdaad een rol speelt bij AGA.
De aanleg voor androgenetisch haarverlies is erfelijk. Zowel de genen van de moeder als die van de vader kunnen een rol spelen bij de overerving van kaalheid [bron].

Het verloop
De binding van DHT aan de AR zorgt voor een sneller verloop van de groeifasen en een verkleining van de schacht van het haarzakje. Uiteindelijk is het haarzakje dusdanig verschrompeld, dat het alleen nog maar een minuscuul (voor het oog onzichtbaar) vellushaartje produceert. Dit proces staat bekend als het miniaturiseren van haar. Het is dus niet zo dat de haar volledig verdwijnt.
Bij mensen met aanleg voor dit type haarverlies is het genetisch bepaald dat alleen de haren aan de bovenkant van het hoofd zijn uitgerust met androgeenreceptoren. Dit verklaart waarom haar aan de zijkant en achterkant van het hoofd niet verloren gaat met het ouder worden. Overigens verloopt het patroon bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Kaalheid volgens het mannelijke patroon begint bij de inhammen of de kruin. Vrouwen met AGA krijgen daarentegen vaak te maken met een diffuse vorm van uitval die meestal begint bij de scheiding.
De snelheid van het kaal worden verschilt per persoon. Volledige kaalheid kan bij de één binnen enkele jaren zijn opgetreden, bij een ander kan het tientallen jaren duren. Ook komt het niet zelden voor dat het haarverlies blijft bij de kruin of de inhammen, en niet verder doorzet.

Behandeling
Volledige hergroei van verloren gegane haren is niet of nauwelijks mogelijk met de huidige haargroeimiddelen. Wel kan stabilisatie van de haaruitval vrij gemakkelijk bereikt worden. Over het algemeen geldt in ieder geval: hoe sneller er ingegrepen wordt, hoe meer kans er is op succes. Over het algemeen slaan haargroeimiddelen op de kruin beter aan dan op de inhammen.
Extra informatie[informatie] Introducerende videoclips 1 | 2
[studie] Genen van de moeder wegen zwaarder bij overerving AGA | Uitleg 1 | Uitleg 2


Alopesan 400
Dit is een preparaat waar de bessen van de saw palmetto in zijn verwerkt. Zie: saw palmetto.

American Crew Revitalize
De Revitalize-lijn van het merk American Crew is bedoeld voor mensen met haarverlies. Naast ingrediënten als saw palmetto, rozemarijn en groene thee is het belangrijkste bestanddeel koper. Zie: copper peptides. American Crew Revitalize wordt verkocht als shampoo, conditioner en serum. Het Revitalize Serum bevat hogere concentraties van de ingrediënten en is bedoeld voor de hardnekkige plekjes.

Aminexil (Dercap)
Aminexil is verkrijgbaar in vele soorten verpakkingen en onder veel verschillende namen (Dercap, Vichy Dercos, Kérastase, SP94). Al deze producten vallen uiteindelijk onder het grote Franse cosmeticaconcern L'Oréal, dat het molecuul ontwikkeld heeft. Hoewel op de verpakking vaak met onderzoeken wordt geschermd (bijvoorbeeld: "Aminexil werkt bij 74% van de mannen") zijn er geen onafhankelijke onderzoeken gedaan die de werking van dit middel aantonen.
Volgens de producent stopt het middel de haaruitval doordat het het verharden van het collageen rondom de haarwortels tegengaat. Vaak wordt het gebruik van aminexil aangeboden in kuurvorm. Een aminexil-kuur bestaat uit 42 flesjes. Gedurende zes weken moet iedere dag de inhoud van één flesje op de hoofdhuid worden aangebracht. Zo'n kuur zou één à twee keer per jaar gedaan moeten worden. Over het algemeen wordt door gebruikers weinig tot geen resultaat geboekt met zo'n kuur.
Hoewel de producent iedere overeenkomst met minoxidil vermijdt, zijn het twee zeer gerelateerde stoffen. De werking van aminexil is hoogstwaarschijnlijk dan ook exact hetzelfde als van minoxidil. Het is daarom niet verwonderlijk dat een aminexil-kuur van één of twee keer zes weken per jaar niet aanslaat: minoxidil moet iedere dag (het liefst twee keer) worden aangebracht om succes te bereiken. Dat het middel toch in kuurvorm wordt aangeboden kan commerciële redenen hebben: een middel dat niet vaak moet worden aangebracht wordt als gebruiksvriendelijker ervaren, en dat kan de verkoop stimuleren. Hoewel aminexil vooral in Nederland driftig aan de mens wordt gebracht als het ultieme haargroeimiddel, is het dit zeker niet.
De als kwakzalver bekend staande Hans Bolder is een belangrijke verkoper van aminexil via zijn site haaruitval.net. Oplettende leden van HaarWeb hebben fraude ontdekt met foto's van resultaten met aminexil: de voor- en na-foto's van zijn site bleken afkomstig van de officiële Propecia-website.
Extra informatie[discussie] Aminexil (Vichy Dercos)
[discussie] Aminexil: Misbruik/misleiding mbt foto's op haaruitval.net
[discussiepunt] Aminexil en minoxidil vergelijkbare stoffen


Anagene fase (groeifase)
Eén van de drie fases van de haarcyclus. De anagene fase is de groeifase van het haar. De duur van deze fase is genetisch bepaald en bedraagt 2 tot 6 jaar, maar bij sommigen ook 8 jaar of zelfs langer. Hoe langer de anagene fase, hoe langer de haar zal groeien. Zie ook: catagene fase, telogene fase.

Androcur
Medicijn met als werkzame stof cyproteronacetaat. Zie: cyproteronacetaat.

Androgeenreceptor (AR)
Androgeenreceptoren (kortweg AR) zijn kleine eiwitten die aan de haarcel vastzitten. Deze receptoren gelden als een soort boodschapper voor de cel, en bij mensen waarbij dat erfelijk bepaald is, hecht het hormoon DHT zich hieraan. Hierdoor wordt het proces, dat uiteindelijk voor verschrompeling van het haarzakje zal zorgen, ingezet.
Niet alle androgeenreceptoren bij mensen met AGA zijn even gevoelig: vaak vertonen de receptoren bij de kruin en bij de inhammen de grootste gevoeligheid voor DHT. Dat is ook de reden waarom haren op deze plekken vaak als eerst uitvallen.
Er zijn haarmiddelen die zich richten op het blokkeren van de receptoren, waardoor voorkomen wordt dat hormonen zich aan de AR gaan hechten. Voorbeelden van deze middelen (zogenaamde AR-blockers) zijn fluridil, spironolacton, cyproteronacetaat, drospirenon, PSK3841 en flutamide. Ook ketoconazol schakelt naar alle waarschijnlijkheid androgeenreceptoren uit.

Androgenen
Verzamelnaam voor mannelijke geslachtshormonen behorend tot de klasse der steroïden. Voorbeelden zijn testosteron en DHT.

Anti-androgeen (antiandrogeen)
De werking en/of productie van androgenen tegengaand.

Antihistamine
Zie: RK19.

Anti-inflammatory (immunosuppressiva)
Dit wordt op de haarforums vaak gebruikt als benaming voor haarproducten die zich richten op de immuuntheorie. Deze theorie gaat ervan uit dat de haren uitvallen door ontstekingsreacties als gevolg van aanvallen van het immuunsysteem (zie: inflammation). Anti-inflammatory worden ook wel immunosuppressiva genoemd. Bekende anti-inflammatory zijn producten met omega-3-vetzuren, copper peptides en zink. Ook T-flavanone zou inflammation tegengaan. Hoewel ketoconazol ook vaak onder de anti-inflammatory wordt geschaard, is dit naar alle waarschijnlijkheid eerder een anti-androgeen.

Antioxidanten (anti-oxidanten)
Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen vrije zuurstofradicalen (zoals superoxide, zie superoxide dismutase). Vrije zuurstofradicalen brengen schade toe aan het DNA en kunnen ziektes als kanker veroorzaken. Daarbij wordt vaak aangenomen dat ze androgenetisch haarverlies versnellen.
Een bekende groep antioxidanten is de groep der flavonoïden. OPC's (anthocyanen) zijn een bekende soort flavonoïden die vaak gebruikt worden door mensen met haarverlies (zie: OPC's). Een andere groep flavonoïden zijn de isoflavonen. Soja is rijk aan deïdzeïne en daïdzeïne, twee belangrijke isoflavonen. Onder de soja-isoflavonen is genisteïne het meest effectieve middel tegen oxidatie, gevolgd door daïdzeïne (zie: soja).
Groene thee bevat weer een andere soort flavonoïden, genaamd catechinen (zie: groene thee).
Samengevat behoren flavonoïden tot de groep der antioxidantia. Er zijn verschillende soorten flavonoïden: flavonen, flavonolen, catechinen (aanwezig in groene thee), isoflavonen (aanwezig in soja), flavononen en anthocyanen (aanwezig in pijnboombast, druivenpitten en appel).
Extra informatie[informatie] Algemene informatie 1 | 2


AR
Zie: androgeenreceptor.

Avacor
Een van de meest bekende scams in de haarwereld. Vooral in Amerika is er flink geadverteerd met dit middel, en hebben duizenden mensen het aangeschaft. Het middel promoot zich als een "geheel natuurlijk systeem" (pillen, lotion en shampoo) en het kost zo'n duizend euro per jaar. Ze claimen een 'succes rate' van meer dan 90%, en bieden een 'niet goed geld terug'-garantie.
Het is lastig om precies te achterhalen wat er in Avacor is verwerkt, omdat het etiket obscure namen gebruikt voor veelvoorkomende kruiden.
In de pillen zit in ieder geval saw palmetto verwerkt. Van dit bessenextract is bekend dat het iets zou kunnen doen tegen haaruitval, hoewel de werking hiervan bij haarverlies ook erg ter discussie staat. Hoe dan ook, ook al zou saw palmetto goed werken, dan nog is het niet duidelijk hoeveel hiervan precies in de Avacor-pillen is verwerkt. Daar komt bij dat de producenten zich baseren zich op studies die ondeugdelijk zijn uitgevoerd.
In de lotion zit in ieder geval onder andere minoxidil verwerkt. Ook niets nieuws onder de zon, en zeker geen reden om zoveel geld uit te geven voor Avacor als minoxidil veel goedkoper is om los aan te schaffen.
Concluderend voegt dit middel niets toe aan de al bestaande haargroeimiddelen, en is het verstandig dit product niet te kopen. Beter is het om minoxidil en saw palmetto gewoon los aan te schaffen.
Extra informatie[informatie] Avacor - the classic hair loss scam
[discussie] Klinkt te goed om waar te zijn... Avacor


Avodart
Zie: dutasteride.

Azelaic acid
Zie: nonaandizuur.

Azelaïnezuur
Zie: nonaandizuur.

Laatst gewijzigd door Tiuri; 1 maart 2008 om 15:50
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:09   #4
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
B

Benigne prostaathyperplasie (BPH)
Door hormonale veranderingen wordt bij ongeveer een derde van de mannen van boven de vijftig jaar de prostaat groter. Dit staat bekend als goedaardige prostaatvergroting (ook wel benigne prostaathyperplasie of BPH genoemd). Het is een natuurlijk proces waar veel mannen verder geen last van hebben. Soms wordt de prostaat echter zo groot dat het de plasbuis dichtdrukt. Voor dit probleem zijn de middelen finasteride en dutasteride ontwikkeld. Pas later bleek dat deze middelen ook werkten tegen haaruitval. Dit komt doordat BPH net zoals haaruitval ontstaat door het hormoon DHT. Het remmen van dit hormoon kan dus zowel voor verkleining van een vergrote prostaat als voor stoppen van haaruitval zorgen.

Bitemporale recessie
Dure benaming voor frontaal haarverlies ofwel terugtrekking van de haarlijn/het krijgen van inhammen. 'Temple' is Engels voor 'slaap', en 'hair loss at the temples' betekent dus letterlijk 'haarverlies bij de slapen', ofwel het krijgen van inhammen.

BX3.4 Hair Helmet
Het dragen van de BX3.4-helm zou androgenetisch haaruitval tegen kunnen gaan. Althans, dat claimen de fabrikant (het Zwitserse BX3 General Labs) en de leverancier (American BioCosmetics). De helm is onderdeel van het BX3.4 Hair Management System, dat naast de helm ook nog bestaat uit een pakket van zogenaamde "essentiële oliën". Dit zijn abstracten van planten die effectief zouden kunnen zijn tegen haaruitval.
Al meerdere studies hebben aangetoond dat elektromagnetische velden kunnen helpen bij het herstellen van weefsel. Er is daarna uitgebreider getest met wat de pulsed electromagnetic field-methode (PEMF-methode) is gaan heten. Het bleek onder andere een positieve uitwerking te kunnen hebben op reuma, diverse soorten huidproblemen en het helen van wonden.
Sinds 1980 zijn er in totaal ook vier studies gedaan die uitwijzen dat electromagnetische impulsen goede zaken kunnen doen tegen androgenetisch haarverlies. Eén onderzoek is gedaan met de BX3.4 in combinatie met de oliën, waarvan de resultaten veelbelovend zijn: bij 83% van de proefpersonen nam het haarverlies af, terwijl bij 53% van de proefpersonen er 20% meer haren werden geteld. Er werden geen bijwerkingen geconstateerd.
De helm moet drie keer per week een halfuur worden gedragen voor een optimaal effect. Na 8 tot 12 maanden kan dit verminderd worden tot één of twee keer per week. Eén helm kan door drie mensen worden gebruikt doordat het drie verschillende "schema's" kan opslaan.
Volgens de producent is het gebruik van alleen de helm even effectief in het behouden en terugwinnen van haar als de helm in combinatie met de oliën. De oliën zouden alleen voor een beter cosmetisch effect zorgen.
De effectiviteit van de BX3.4 is te verklaren doordat het elektromagnetische veld zorgt voor een actievere celdeling in het afstervende haarzakje, waardoor herstel van de follikel kan worden gestimuleerd. De BX3.4 heeft dus geen effect op de hormoonhuishouding.
Extra informatie[informatie] Algemene informatie 1 | 2
[informatie] Officiële site 1 | 2
[informatie] Officiële site leverancier American BioCosmetics
[studie] BX3.4 in combinatie met oliën tegen AGA | Uitleg
[studie] Elektromagnetische velden tegen AGA
[discussie] BX3.4 Hair Helmet

Laatst gewijzigd door Tiuri; 6 juni 2005 om 14:35
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:09   #5
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
C

Catagene fase (overgangsfase)
Eén van de drie fases van de haarcyclus. In de catagene fase is de groei gestopt. Je zou kunnen zeggen dat er enkele 'verbouwingsprocessen' in gang worden gezet; daarom wordt deze fase ook wel de overgangsfase genoemd. De haar zit nog wel vast in de hoofdhuid, maar de haarfollikel begint te verschrompelen. De haarmatrix ontwikkelt zich terug, de buitenste wortelschede sluit zich om het onderste segment en vormt een haarkanaal. Deze omsluit de beginnende kolfvormige opzwelling van de onderste haarschacht. De haar wordt richting oppervlakte van de hoofdhuid verschoven. De haar groeit nu steeds dunner uit, er zit ook minder pigment in. De groei van een nieuwe, gezonde haar begint vaak op dit moment. De catagene fase duurt 1 à 2 weken. Zie ook: anagene fase, telogene fase.

Carnitinetartraat (Engels ook wel: L-carnitine L-tartrate)
Wat is carnitinetartraat?
Het belangrijkste deel van carnitinetartraat is de stof carnitine (ook wel L-carnitine genoemd). Dit is een organische stof die voorkomt in iedere diersoort, maar ook in enkele micro-organismen en hogere planten. Carnitine komt van nature voor in voeding, maar kan ook door het lichaam worden aangemaakt uit de aminozuren lysine en methionine. Carnitine speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van het lichaam: het is verantwoordelijk voor de transport van vetzuren binnen een cel en helpt zo bij de verbranding van vet.

Carnitine in de geneeskunde
Vanwege deze functie zijn er veel onderzoeken gedaan naar carnitine. Deze hebben aanwijzingen opgeleverd dat de stof kan helpen tegen infecties bij het verouderen, maar ook tegen serieuze kwalen als hartfalen en diabetes [bron]. De stof wordt al langere tijd gebruikt als supplement in de sportwereld, omdat onderzoeken aantonen dat het zorgt voor een sneller herstel van het lichaam na krachtttraining [bron].

Carnitine als haargroeimiddel
Een groep Duitse wetenschappers (Foitzik et al) heeft zich verdiept in het effect van carnitinetartraat op de haargroei. Omdat carnitine een belangrijke rol speelt in de energieproductie verwachtten deze onderzoekers dat deze stof ook goede zaken kan doen voor de behaarde huid. De haarzakjes zijn immers het meest actieve onderdeel van de huid van zoogdieren doordat processen als haarweefselprductie, haarschachtverlenging en -inkrimping, en pigmentvorming constant energie vragen [bron]. De Duitse studies naar carnitinetartraat als haargroeimiddel verschenen nagenoeg tegelijkertijd met enkele producten van het Duitse consmeticabedrijf Schwarzkopf met als werkzaam bestanddeel carnitinetartraat (eind 2007). Het ligt dus voor de hand dat Schwarzkopf deze onderzoeken gesponsord heeft (zie kopje hieronder: Producten met carnitinetartraat).

De werking
Het onderzoek van het Duitse team heeft uitgewezen dat carnitinetartraat op verschillende manieren kan bijdragen aan de haargroei. Er wordt verondersteld dat carnitinetartraat de anagene fase verlengt en apoptose (celdood, een van de centrale processen achter haaruitval) tegengaat. Ook zijn er aanwijzingen (hoewel minder overtuigend) dat het de deling van cellen in de haarzakjes (keratinocytes) stimuleert. Ten slotte remt de stof de activiteit van de eiwittengroep 'transforming growth factor beta2' (TGF-beta2) en TGF-beta type II receptoren. TGF-beta2 is een stof die de catagene fase van het haarzakje (en dus haaruitval) stimuleert.

Te verwachten resultaat
Naar carnitinetartraat als haargroeimiddel zijn tot dusver slechts twee studies gedaan: een laboratoriumstudie (in vitro) en een kleine studie op mensen (in vivo). Het is daarom nog niet goed te zeggen hoe goed het middel werkt. Uitspraken van Swarzkopf dat het middel zorgt voor 19% meer haardikte en 22% meer haargroei [bron] moeten dus met een korrel zout worden genomen. Gebaseerd op de gegevens die nu beschikbaar zijn is te verwachten dat carnitinetartraat voor enige verbetering van de haarsituatie kan zorgen, maar dat het wat minder goed werkt dan minoxidil [bron].

Producten met carnitinetartraat
De bekendste Schwarzkopf-producten met carnitinetartraat zijn Activ-M (voor mannen) en Activ-W (voor vrouwen) van de serie Dr. Hoting. Deze producten zijn als tonic en als shampoo te verkrijgen. Zowel in Activ-M als in Activ-W zit carnitinetartraat. De dosering is onbekend, maar aangezien er in de studie op mensen een dosering van 2% werd gebruikt ligt het voor de hand dat deze dosering ook is gebruikt in de Activ-producten. In Activ-M zit daarnaast nog taurine, terwijl in Activ-W echinacea is gedaan. Taurine en echinacea zijn bekende stoffen die in vele middeltjes worden gebruikt en die enkele goede eigenschappen zouden hebben, maar ze zijn wetenschappelijk slecht onderzocht.
Naast Activ-M en Activ-W heeft Schwarzkopf ook nog Bonacure shampoo en tonic op de markt gebracht met carnitinetartraat. In Bonacure wordt carnitinetartraat gecombineerd met cafeïne en worden er bovendien liposomen gebruikt, die zouden zorgen voor een betere opname van de stof door de huid.
Extra informatie[studie] In vitro-studie
[studie] In vivo-studie
[discussie] Carnitinetartraat (Activ-M en Bonacure van Schwarzkopf)


Clinical trials
Zie: trials.

Copper peptides
Ontstaansgeschiedenis en werking
Dr. Loren Pickart heeft het gebruik van koper (zogenaamde 'copper peptides') op de kaart gezet als middel in de strijd tegen alopecia androgenetica. Het is populair bij zowel mannen als vrouwen met haarproblemen. Copper peptides kunnen op een aantal manieren bijdragen tegen haarverlies.
  • Ten eerste richt het mineraal zich op het gezond houden van de hoofdhuid. Van koper is bekend dat het bijdraagt aan een gezonde haar- en huidskleur. Het wordt geregeld gebruikt door mensen die een geïrriteerde huid krijgen van andere haarmiddelen zoals minoxidil.
  • Ten tweede heeft het positieve gevolgen voor het immuunsysteem. Dit komt doordat het de aanmaak van histamine in de huid remt. Daarbij zou het de aanmaak van de vrije radicaal superoxide remmen doordat het de aanmaak van SOD's promoot (zie: SOD). Zowel superoxide als histamine spelen een rol in ontstekingsreacties (zie: inflammation). Volgens de immuuntheorie speelt inflammation een belangrijke rol bij AGA.
  • Ten derde beweren sommigen dat koper kan zorgen voor herstel van kleine haarvaatjes rond de haarzakjes, waardoor de doorbloeding verbetert.
  • Ten slotte is van koper bekend dat het de activiteit van het enzym 5-alpha-reductase kan verminderen (zowel type 1 als type 2). Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van testosteron in DHT.
Als kanttekening moet hierbij geplaatst worden dat de meeste studies naar koper niet zijn uitgevoerd met koperpeptides, maar met andersoortige scheikundige kopereenheden.

Er is inmiddels veel keuze in de producten met copper peptides. Dit zijn allemaal topische middelen.

Folligen
Ten eerste is er Folligen, ontwikkeld door het bedrijf Skin Biology van Dr. Loren Pickart zelf. Naar de werking van Folligen tegen haarverlies bij mensen is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar op de forums claimen veel mensen positieve resultaten met het middel. Bovendien zegt Pickart dat het wel getest is op muizen en dat dat veelbelovende resultaten liet zien. Het is in drie verschillende vormen verkrijgbaar: crème, lotion en spray. Het moet ongeveer vier keer per week worden aangebracht. Volgens Pickart zelf is Folligen van alle koperproducten de beste optie voor mensen met haarverlies.
Copper peptides hebben van nature een sterke groene kleur. Speciaal voor blonde mensen is 'Folligen for blondes' ontwikkeld. Deze variant bevat geen copper peptides, maar tin peptides. De werking zou vergelijkbaar met copper peptides zijn, maar het laat geen groene glans achter op blond haar.

Tricomin
Dan bestaat er ook nog Tricomin, net als Folligen ontwikkeld door Dr. Pickart. Tricomin wordt echter geproduceerd door het bedrijf ProCyte. ProCyte is in 1986 opgericht door Pickart, maar hij is daar in 1991 vertrokken. Tricomin is gebaseerd op een specifieke (gepatenteerde) soort copper peptide, genaamd 'Triamino Copper Nutritional Complex' (ontwikkelingsnaam: PC1358). Het is onder andere verkrijgbaar als spray, shampoo en conditioner. Hoewel Folligen als de krachtige variant wordt gezien, is Tricomin ook interessant omdat de werking in een onderzoek is aangetoond. Hoewel op internet regelmatig te lezen is dat dit onderzoek deel uitmaakte van FDA-trials, was het onderzoek in werkelijkheid te klein om door de FDA goedgekeurd te worden. Een link naar de resultaten van een van deze onderzoeken staat onder dit verhaal.

Andere producten met copper peptides
Naast Tricomin en Folligen zijn er ook nog andere producten met copper peptides, zoals de Revitalize-lijn van het merk 'American Crew'. Zie: American Crew Revitalize. Dr. Loren Pickart heeft ook aan dit product zijn medewerking verleend. Dan is er nog het middel Proxiphen van Dr. Proctor, een product waar ook copper peptides in zijn verwerkt. Zie: Proxiphen.
Extra informatie[informatie] Algemene informatie Folligen
[informatie] Tips voor mannelijke gebruikers van Folligen
[informatie] Specifieke tips voor vrouwelijke gebruikers van Folligen
[informatie] Algemene informatie Tricomin
[studie] Resultaten Tricomin bij haarverlies
[studie] Koper (Cu) vermindert zowel type 1 als type 2 van het enzym 5AR
[studie] Werking van koper en tin met elkaar vergeleken
[discussie] [copper peptides] Folligen, Tricomin en American Crew
[discussie] [copper peptides] Hoe kom ik eraan?


Crinagen
Dit middel profileert zich als een natuurlijk alternatief voor alle chemisch geproduceerde topische middelen (zoals minoxidil). Het bevalt een reeks ingrediënten die al langer bekend zijn in de haarwereld, waaronder nonaandizuur (azelaic acid), zink, vitamine B6 (in de vorm van pyridoxal-5-fosfaat (P5P)) en saw palmetto.
Al deze ingrediënten hebben één ding gemeen: ze richten zich op het voorkomen van de transformatie van testosteron in DHT. Omdat het middel topisch wordt toegepast zou het veiliger zijn dan bijvoorbeeld finasteride en dutasteride. De praktijk heeft echter uitgewezen dat topische middelen vaak minder goed werken dan orale middelen.
Voordeel van Crinagen is dat het relatief goedkoop is, omdat het niet in combinatie met een shampoo wordt verkocht. Nadeel is dat dit een onbewezen middel is: er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken naar de werking gedaan.
Extra informatie[informatie] Algemene informatie
[discussie] Crinagen


Cyproteronacetaat (Engels: cyproterone acetate)
Cyproteronacetaat is een hormoon dat lijkt op het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Het heeft een anti-androgene werking doordat het de androgeenreceptoren blokkeert. Daarbij wijst een van de onderstaande studies uit dat het middel ook (lichte) invloed heeft op het enzym 5-alpha-reductase, dat verantwoordelijk is voor de omzetting van testosteron in DHT.
Het wordt veel gebruikt door vrouwen met haarproblemen. Het kan zowel tegen hirsutisme (overbeharing) als tegen alopecia androgenetica werken. Mannen doen er geen goed aan dit middel te gebruiken vanwege het risico op ernstige seksuele stoornissen en borstgroei. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om cyproteronacetaat in topische vorm te gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat het middel in topische vorm effectief is tegen acne, maar toch wordt het ook topisch door mannen zelden gebruikt tegen androgenetisch haarverlies.
De Diane-35 anticonceptiepil is populair bij vrouwen met alopecia androgenetica: hier zit namelijk 2mg van de stof cyproteronacetaat in. Het medicijn Androcur is verkrijgbaar in verschillende doseringen van de werkzame stof cyproteronacetaat, oplopend tot 100mg.
Overigens is cyproteronacetaat ook voor vrouwen niet geheel veilig. Vooral bij gebruik van gecombineerde hormoonsuppletietherapie (oestrogeen plus progestageen, zoals in de Diane35) is er een verhoogde kans op borstkanker. Overleg gebruik van dit middel dus altijd met een arts.
Extra informatie[informatie] Algemene informatie
[informatie] Risico's bij hormoontherapie
[informatie] Cyproteronacetaat als topical
[studie] Orale behandeling FPB: cyproteronacetaat vs. spironolacton
[studie] Behandeling FPB: minoxidil vs. cyproteronacetaat
[studie] Cyproteronacetaat vergeleken met minoxidil 2%
[studie] Topical cyproteronacetaat effectief tegen acne
[studie] Effectiviteit van Diane-35 bij vrouwen met alopecia androgenetica
[studie] Behandeling van hirsutisme
[studie] Behandeling van hirsutisme: finasteride vs. cyproteronacetaat
[studie] Behandeling van hirsutisme: cyproteronacetaat, finasteride en spironolacton
[studie] Antiandrogenen vergeleken: flutamide, spironolacton, CA en finasteride | Full text
[studie] Invloed van anticonceptiva op het enzym 5-alpha-reductase
[discussie] [cyproteronacetaat] Androcur en Diane35


Cytopurine
Zie: 6-BAP, Innovate.

Laatst gewijzigd door Tiuri; 9 april 2008 om 13:35
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:10   #6
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
D

Dandrene
Shampoo met 1% van de werkzame stof ketoconazol. Zie: ketoconazol.

DHT (dihydrotestosteron)
Dit mannelijke hormoon hecht zich bij mensen met alopecia androgenetica aan de cellen van de haarzakjes, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. (Zie: alopecia androgenetica.) DHT ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron zich hecht aan het enzym 5-alpha-reductase. DHT is vergelijkbaar met testosteron, maar is vele malen krachtiger. Het is van groot belang tijdens de groei en pubertijd van jongens, maar als de man eenmaal volgroeid is, speelt het een minder essentiële rol.
Extra informatie[discussiepunt] Functies van DHT


Diane-35 (Diane35)
Diane-35 is een anticonceptiepil met 0,035mg ethinylestradiol en 2mg cyproteronacetaat. Zie: cyproteronacetaat.

Diffuus (Engels: diffuse thinning)
Met diffuus haarverlies wordt haarverlies bedoelt dat niet verloopt volgens de bekende klassieke patronen. Mensen waarbij de haargrens niet terugtrekt of de kruin bloot komt te liggen maar die te maken hebben met algehele uitdunning van het haar, hebben te maken met diffuse haaruitval. Er kunnen een aantal oorzaken zijn voor dit type haarverlies: het kan een variant zijn van alopecia androgenetica, maar het telogene effluvium heeft ook diffuus haarverlies tot gevolg. (zie: telogene effluvium).

Dr. Lee
Dr. Richard Lee is een bekende arts die via zijn site xandrox.com haargroeimiddelen verkoopt.
Extra informatie[informatie] Minoxidil-aanbod van Dr. Lee


Dr. Reddy's
Farmaceutisch bedrijf, gevestigd in India. Onder andere producent van generieke finasteride en dutasteride.

Druivenpittenextract (Engels: grape seed extract, ofwel GSE)
Zie: OPC's.

Drospirenon (Engels: drospirenone)
Drospirenon is een middel dat verwerkt is in Yasmin, een relatief nieuwe anticonceptiepil die geregeld wordt gebruikt door vrouwen met alopecia androgenetica. Yasmin bevat o.a. 3mg drospirenon per pil. Drospirenon is chemisch gerelateerd aan spironolacton (zie: spironolacton), een middel waarvan het al langer bekend is dat het goede zaken kan doen tegen haarverlies door de anti-androgene werking. De Yasmin-pil wordt vaak gezien als een lichter alternatief voor de Diane-35-pil (zie: Diane-35). Er zijn helaas (nog) maar weinig onderzoeken gedaan die iets kunnen vertellen over de effectiviteit van drospirenon bij vrouwelijk haarverlies.

Extra informatie[studie] Finasteride + Yasmin bij 37 premenopauzale vrouwen


Dutasteride (afkorting: duta, ontwikkelingscode: GI198745, andere namen: Avolve, GG745, Duagen)
Ontstaansgeschiedenis
De stof dutasteride is ontwikkeld door de farmaceutische gigant GlaxoSmithKline (GSK). De resultaten van finasteride bij de aandoening BPH (goedaardige prostaatvergroting) vielen tegen, en het doel was een beter middel te ontwikkelen. Bij BPH speelt, net als bij androgenetisch haarverlies, het mannelijk hormoon DHT een grote rol. Duidelijk was dat er een middel moest komen dat efficiënter de DHT-waarden kon verlagen dan finasteride. Dutasteride is, in tegenstelling tot finasteride, inmiddels een bijzonder efficiënt middel tegen BPH gebleken.

Dutasteride als haargroeimiddel
Producent GSK was aanvankelijk van plan de stof ook officieel als haargroeimiddel te laten registreren (waarschijnlijk onder de naam Zystar). Hiervoor waren twee grote onderzoeken nodig: Phase 2- en Phase 3-onderzoeken. De eerste onderzoek (Phase 2) ging in 1999 van start en werd gedaan onder 416 mannen over een periode van een half jaar. In 2000 werden enkele zeer positieve resultaten van dit onderzoek bekend gemaakt. Verrassend genoeg besloot GSK aanvankelijk het tweede onderzoek niet uit te voeren en het middel dus niet als haargroeimiddel op de markt te brengen. Dit komt waarschijnlijk doordat er in 2000 een nieuwe directie aantrad, die niet genoeg financiële potentie in het haargroeimiddel zag [bron]. Inmiddels lijkt het erop dat GSK in 2007 toch aan dit laatste onderzoek is begonnen [bron]. De volledige resultaten van het eerste onderzoek naar dutasteride als haargroeimiddel werden trouwens pas in december 2006 gepubliceerd (zie link hieronder: 'Resultaten Phase 2-onderzoeken').
Het is dus nog onduidelijk of dutasteride als haargroeimiddel op de markt zal worden gebracht. In november 2001 werd dutasteride in Amerika eindelijk wel goedgekeurd als medicijn tegen prostaatvergroting, en het kwam op de markt onder de naam Avodart. In Nederland kwam Avodart pas in 2003 op de markt. Mannen die dutasteride willen gebruiken tegen haarverlies, moeten dus het prostaatmiddel Avodart slikken. Artsen zullen dit over het algemeen echter niet snel voorschrijven, omdat alopecia androgenetica dus een niet-geregistreerde indicatie van het middel is. Intussen is er op internet een levendige handel in dutasteridecapsules ontstaan.

De werking
Hoewel finasteride en dutasteride een vergelijkbare werking hebben, is dutasteride effectiever in het verlagen van DHT-waarden. Dit heeft twee redenen. Ten eerste is dutasteride ongeveer drie keer zo effectief als finasteride in het onderdrukken van het enzym 5-alpha-reductase type 2 (bron: dutasteride Phase 2-onderzoek). Dit type 5AR speelt waarschijnlijk de grootste rol bij de omzetting van testosteron in DHT bij de haarzakjes. Ten tweede remt dutasteride ook de werking van 5-alpha-reductase type 1, terwijl finasteride alleen type 2 aanpakt en type 1 nagenoeg ongemoeid laat.
Bij dagelijkse inname van 0,5mg neemt de productie van DHT gemiddeld met 93% af (vergelijk: finasteride zorgt voor een afname van 70% DHT). De stof blijft ook veel langer in het bloed aanwezig. Is de helft van de stof finasteride al binnen 8 uur afgebroken, bij dutasteride duurt dit gemiddeld 240 uur (10 dagen).

Te verwachten resultaat
Het eerste onderzoek naar dutasteride als haargroeimiddel geeft enig inzicht in het te verwachten resultaat. Dit onderzoek wees uit dat dagelijkse inname van 5mg finasteride zorgde voor ongeveer 70 nieuwe haren (in een cirkel met een diameter van 1 inch), terwijl dagelijkse inname van 0,5mg dutasteride zorgt voor een toename van bijna honderd.
Over de langetermijnresultaten van dutasteride is nog weinig bekend; het is dus nog niet te zeggen of dutasteride, net als finasteride, piekt in het eerste jaar.
Uit het Phase 2-onderzoek is gebleken dat inname van 0,1mg dutasteride per dag nagenoeg even goede resultaten oplevert als 5mg finasteride per dag. Veel mensen kiezen er daarom voor om bijvoorbeeld maar twee of drie capsules Avodart (0,5mg dutasteride) per week te slikken; dit zou al betere resultaten moeten opleveren dan dagelijks gebruik van finasteride.

Bijwerkingen
Er zijn enkele redenen om terughoudend om te gaan met dutasteride: ten eerste is het niet geregistreerd voor de behandeling van haarverlies, ten tweede is het nog niet lang op de markt en ten derde is het niet zo goed onderzocht als finasteride. Gebruik van dit middel zonder overleg met een huisarts of dermatoloog wordt ten strengste afgeraden.
Onderzoeken hebben aangetoond dat dutasteride vaker voor bijwerkingen zorgt dan finasteride. Bij dutasteridegebruikers komen impotentie, libidovermindering en ejaculatiestoornissen voor, en frequenter dan bij finasteride: 3 tot 5% krijgt hier in meer of mindere mate mee te maken. Borstvorming (gynaecomnastie) komt, net zoals bij finasteride, nauwelijks voor (0,5%). Het is mogelijk dat bijwerkingen in de loop der tijd vanzelf verdwijnen. Gebeurt dit niet, dient met het middel gestopt te worden. Meld bijwerkingen in ieder geval direct bij je arts.
Onderzoek heeft uitgewezen dat gebruik van dutasteride op termijn zorgt voor een stijging van de testosteronwaarden. Daardoor komt onder gebruikers niet alleen daling van het libido voor: juist ook stijging ervan wordt niet zelden gemeld.
Daarbij zijn zorgen ontstaan nadat bekend werd dat het enzym 5-alpha-reductase type 1 ook een functie vervult in de hersenen. Er is echter geen enkel bewijs dat dutasteride voor complicaties in de hersenen kan zorgen.
Dutasteride is, net als finasteride, geen goede oplossing voor jongens jonger dan 18 jaar. Zie: finasteride.
Gezien de frequentie van de bijwerkingen en de sterkte van het medicijn is het aan te raden niet met dutasteride te beginnen voordat finasteride geprobeerd is. Finasteride is een veiliger en beter onderzocht medicijn dat voor veel mensen met haarverlies al goede zaken kan doen.

Gevolgen voor de zwangerschap en gebruik bij vrouwen
De werking van dutasteride bij vrouwen is niet onderzocht, en dus is het moeilijk te zeggen of vrouwen baat hebben bij Avodart. Finasteride is in onderzoeken in ieder geval niet effectief gebleken tegen vrouwelijk androgenetisch haarverlies. Het hoeft echter niet zo te zijn dat dutasteride daarom ook niet aanslaat bij vrouwen: het is namelijk een sterker middel. Mannen met een kinderwens doen er goed aan enkele maanden voor de bevruchting te stoppen met dutasteride. Zie: finasteride.
In principe gelden voor vrouwen die van plan zijn dutasteride te gaan slikken dezelfde waarschuwingen en opmerkingen als bij finasteride. Zie: finasteride.

Gevolgen voor de vruchtbaarheid
De (lange termijn-)gevolgen van dutasteride voor de vruchtbaarheid zijn nog niet bekend. Er is echter weinig reden om aan te nemen dat hierin veel afwijkingen met finasteride zullen zijn. Zie: finasteride.

Dutasteride en prostaatkanker
Uit studies is gebleken dat dutasteride, net als finasteride, de kans op prostaatkanker significant doet afnemen. Dutasteride lijkt hier zelfs nog effectiever tegen te zijn: de kans wordt verlaagd met ongeveer 50%. Wel moet er, net zoals bij finasteride, rekening worden gehouden met juist een (lichte) toename van de kans op agressievere tumoren aan de prostaat.

Generieke dutasteride
Sinds enige tijd zijn er ook locopreparaten van dutasteride op de markt. Zo is er het middel 'Dutas' van Dr. Reddy's. Deze producent is al langer bekend van generieke finasteride. Ook is er Duprost van het bedrijf Cipla. Beide locopreparaten worden in India geproduceerd. Het wordt afgeraden om deze generieke middelen te kopen. Het patent van dutasteride is nog van GSK en officieel is namaken van dit middel dus nog verboden. Daar komt bij dat de dutasteride van deze Indiase producenten door geen enkele instantie gekeurd wordt.

Prijs
Originele Avodart kost in de Nederlandse apotheek ongeveer € 1,20 per capsule. Een voorschrift van een arts is verplicht.
Extra informatie[informatie] Dutasteride.org | Dutasteride.com
[informatie] Waarom zijn de trials voor dutasteride als haargroeimiddel gestaakt? 1 | 2
[informatie] Phase 3 trial toch begonnen in Korea
[informatie] Vergelijking van de werking van finasteride en dutasteride
[studie] Volledige resultaten Phase 2-onderzoek | Samenvatting | Foto & Grafiek
[studie] Bijwerkingen 1 | 2
[studie] Dutasteride en prostaatkanker
[studie] Dutasteride ook op langere termijn effectief 1 | 2
[discussiepunt] Dosering en innametijd
[discussiepunt] Verliest dutasteride aan kracht op de lange termijn?
[discussiepunt] Dutasteride negatief effect op de hersenen?
[discussie] [dutasteride] Algemeen
[discussie] [dutasteride] Bijwerkingen
[discussie] Overige discussies over dutasteride

Laatst gewijzigd door AnthonieH; 17 juni 2012 om 21:47
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:11   #7
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
E

Effluvium
Zie: telogene effluvium

Estradiol
Zie: 17a-estradiol

Eucapil
Een vrij nieuw haargroeimiddel met 2% van het werkend bestanddeel fluridil. Zie: fluridil.

Eulexin (Euflex)
Merknaam voor het medicijn met het werkend bestanddeel flutamide. Zie: flutamide.

Laatst gewijzigd door Tiuri; 9 april 2005 om 15:04
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:12   #8
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
F

FDA (Food and Drug Administration)
Bijzonder grote en machtige Amerikaanse instantie die verantwoordelijk is voor het keuren van voedsel en (nieuwe) medicijnen. Zie ook: trials.

Finasteride (afkorting: fina)
Ontstaansgeschiedenis
Finasteride werd begin jaren '90 op de markt gebracht door producent Merck & Co. onder de naam Proscar. Dit is een medicijn tegen goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie, afkorting BHP), waar veel oudere mannen mee te maken krijgen. Tijdens de onderzoeken naar dit middel kwam een wel heel bijzondere bijwerking naar voren: bij sommige kale mannen begon het haar weer te groeien! Voor prostaatproblemen wordt Proscar niet vaak meer gebruikt omdat het een duur middel is en het voor veel mannen niet voldoende succesvol is.

Finasteride als haargroeimiddel
Als haargroeimiddel is finasteride wel nog steeds erg populair. Met die indicatie kwam het op 1 mei 2003 in Nederland op de markt onder de naam Propecia. Propecia bevat 1mg van de stof finasteride, Proscar bevat 5mg. Op de dosering na zijn het dus exact dezelfde medicijnen. Uit onderzoek is echter gebleken dat voor goede haarresultaten een inname van 5mg per dag niet nodig is: 1mg per dag levert nagenoeg dezelfde resultaten op.
Veel gebruikers kopen Proscar in plaats van Propecia in verband met de hoge prijs van Propecia, en snijden de Proscar-pil in vier stukken. Per dag wordt dan ongeveer hetzelfde ingenomen als met dagelijks 1 pil Propecia, maar dan voor een veel lagere prijs.
Finasteride is een medicijn dat moet worden blijven geslikt om de resultaten te behouden. Als met het middel wordt gestopt, gaan de behaalde resultaten binnen een aantal maanden weer verloren.
Finasteride moet door een arts worden voorgeschreven. Op internet is er echter een levendige handel in zowel generieke als originele finasteride. Zie ook: Propecia, Proscar.

De werking
Finasteride concurreert met testosteron in het binden aan het enzym 5-alpha-reductase type II. Als finasteride zich aan het enzym bindt, kan testosteron dat niet en vindt er dus geen omzetting van testosteron in het actievere en voor de haarzakjes funeste DHT plaats. Het 5AR-enzym komt veel voor bij de haarzakjes. Gemiddeld zorgt de stof voor een afname van 70% van de DHT-waarden in het bloed. Finasteride zorgt er dus voor dat er minder DHT bij de haarzakjes komt.

Te verwachten resultaat
Hoewel finasteride vooral op het begin gezien werd als een wondermiddel, is het dat zeker niet. Zo moet men geen nieuwe haardos verwachten, maar bij een groot deel van de gebruikers van dit middel (70 tot 80%) is er sprake van stabilisering van het proces van kaal worden.
Zoals ieder haargroeimiddel werkt ook finasteride het beste op de kruin. Hergroei bij de inhammen komt zelden voor.
Uit langetermijnonderzoeken is gebleken dat finasteride het eerste jaar het beste werkt. Daarna zal de haaruitval weer langzaam doorgaan. Naar verwachting duurt het ongeveer acht tot tien jaar voordat het aantal haren minder wordt dan op het begin van de behandeling. Finasteride blijft echter ook daarna nog wel effectief: de haaruitval gaat een stuk langzamer door dan bij mensen die het middel niet slikken. [Meer over de werking van finasteride op lange termijn.]

Wanneer kun je resultaat verwachten?
Geduld is erg belangrijk als je met een haargroeimiddel start, zo ook met finasteride. Over het algemeen wordt aangenomen dat het ongeveer drie tot zes maanden duurt voordat finasteride volledig begint te werken. Het komt echter niet zelden voor dat een gebruiker pas na een jaar met zekerheid kan zeggen dat de haaruitval volledig gestabiliseerd is. Haaruitval gaat meestal erg langzaam en veranderingen zijn dus moeilijk op te merken. Voor finasteride geldt dus hetzelfde als voor alle andere haargroeimiddelen: het is verstandig pas na een jaar conclusies te trekken. Onderzoeken hebben aangetoond dat de haarsituatie zelfs tussen het eerste en het tweede jaar nog kan verbeteren.

Bijwerkingen
Finasteride is in principe een veilig middel. Het is grondig onderzocht in vele grootschalige onderzoeken. Onder de naam Proscar is het al lange tijd op de markt en artsen kunnen dan ook met steeds meer zekerheid zeggen dat de stof ook op de lange termijn niet voor grote complicaties zorgt. Zoals bij ieder middel zijn er echter ook bij finasteride mensen die er verkeerd op reageren of die met ongewenste bijwerkingen te maken krijgen. Ongeveer 1 tot 2% krijgt te maken met impotentie, libidovermindering en/of ejaculatieproblemen. Er zijn zeldzame meldingen van gynaecomastie (borstvorming) bekend. Daarbij kunnen er allergische reacties optreden. De meeste bijwerkingen verdwijnen in de loop der tijd vanzelf. Gebeurt dit niet, dient met het middel gestopt te worden. Raadpleeg altijd je arts als je problemen ervaart.
Onderzoek heeft uitgewezen dat gebruik van finasteride op termijn zorgt voor een lichte stijging van de testosteronwaarden. Daardoor komt onder gebruikers niet alleen daling van het libido voor: juist ook stijging ervan wordt niet zelden gemeld.
Een groot langetermijnonderzoek die in 2007 gepubliceerd werd heeft laten zien dat de seksuele bijwerkingen bij (oudere) mannen die finasteride gebruiken zeer minimaal zijn [bron].
Finasteride is geen goede oplossing voor jongens die al op jonge leeftijd kaal worden. DHT speelt dan nog een te grote rol in de groei en ontwikkeling van het lichaam, en onderdrukking van dit hormoon kan dan leiden tot verstoringen. Vaak wordt 18 jaar als de minimumleeftijd gezien voor dit middel.

Gevolgen voor de zwangerschap en gebruik bij vrouwen
Vrouwen moeten oppassen met het slikken van finasteride en dutasteride. Als vrouwen die in verwachting zijn van een mannelijke baby in aanraking komen met deze middelen, kan de baby met afwijkingen aan de geslachtsorganen geboren worden. Dit geldt overigens al als de vrouw een gebroken of fijngemalen tablet aanraakt (via de huid kan het middel opgenomen worden in het bloed). Normale tabletten zijn omhuld en zullen bij normaal gebruik contact met het werkzame bestanddeel voorkomen. Ook mannen wordt geadviseerd een paar maanden voor de bevruchting van de vrouw te stoppen met het middel. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat finasteride- of dutasteridegebruik bij de man gevaar kan vormen voor het kind, zijn er in onderzoeken wel sporen van finasteride in het sperma teruggevonden en dus is het verstandig als de man tijdelijk stopt om elk risico uit te sluiten.
Finasteride bleek in onderzoeken van Merck bij vrouwen niet effectief tegen haarverlies. Toch zijn er wel vrouwen die het gebruiken en positieve ervaringen melden.

Gevolgen voor de vruchtbaarheid
Het heeft er alle schijn van dat finasteride geen enkele invloed heeft op de vruchtbaarheid van de man, ook niet op de lange termijn. Dierexperimenteel onderzoek heeft uitgewezen dat hoge doses finasteride geen relevante negatieve effecten hebben op de vruchtbaarheid en de nakomelingen. Ook mannen bij wie de vorming van dihydrotestosteron (DHT) door een genetische aanleg levenslang onderdrukt wordt, hebben een normale productie van zaad (spermatogenese) en krijgen gezonde nakomelingen.

Finasteride en prostaatkanker
Studies hebben laten zien dat finasteride prostaatkanker kan voorkomen: inname van het medicijn verlaagt de kans op prostaatkanker met maar liefst 24,8%. Het nadeel is echter dat het risico op agressieve tumoren aan de prostaat bij finasteridegebruikers juist iets hoger is (1,3%).

Finasteride of dutasteride?
Sinds enige jaren heeft het overbekende haargroeimiddel finasteride een broertje gekregen: dutasteride. Vanaf dat moment zijn veel mensen gaan twijfelen over welk middel nu het beste is. Dutasteride is sterker: het is over het algemeen effectiever in het afremmen van de DHT-productie, en daarmee ook effectiever tegen kaalheid. Deze effectiviteit heeft echter ook z'n keerzijde: dutasteridegebruikers krijgen met meer bijwerkingen te maken. Ook is het niet officieel als haargroeimiddel op de markt gebracht, in tegenstelling tot finasteride. Een ander belangrijk nadeel van dutasteride is ten slotte dat er nog veel minder over bekend is dan over finasteride. Vanuit medisch oogpunt is het dan ook aan te raden altijd met finasteride te beginnen, en pas een overstap naar dutasteride te overwegen als finasteride na een jaar of langer nog niet heeft gewerkt.

Prijs
Originele Propecia kost in de Nederlandse apotheek ongeveer € 1,50 per pil. De prijs van een pil Proscar ligt daar niet ver vandaan, maar gezien het feit dat met één pil Proscar vier tot vijf dagen gedaan kan worden, is Proscar uiteindelijk aanzienlijk goedkoper dan Propecia.
Extra informatie[informatie] Officiële Propecia-website
[informatie] Wanneer kun je resultaat verwachten?
[informatie] Finasteride en vrouwen 1 | 2
[informatie] Finasteride en shedding
[studie] Phase 3 FDA-studie - korte termijn | Lange termijn
[studie] Resultaten kruin en frontaal
[studie] Bijwerkingen
[studie] Afnemende werking op lange termijn
[studie] Behandeling van hirsutisme: finasteride vs. cyproteronacetaat
[studie] Finasteride-zalf in de behandeling van hirsutisme
[studie] Finasteride bij vrouwen 1 | 2
[studie] Finasteride + Yasmin bij 37 premenopauzale vrouwen
[studie] Finasteride en prostaatkanker
[studie] Finasteride en werking op de lange termijn (pdf, 10 jaar onderzoek) (samenvatting hier)
[discussiepunt] Dosering
[discussiepunt] Innametijd: 's ochtends of 's avonds?
[discussie] [finasteride] Algemeen
[discussie] [finasteride] Bijwerkingen
[discussie] Overige discussies over finasteride


Fluridil
Dit molecuul is in 2002 op de markt gezet door het Tsjechische farmaceutische bedrijf Interpharma Praha in samenwerking met de Biophysica Laboratories in Californië. De bedoeling was om een topisch middel te maken dat krachtig de androgeenreceptoren (AR) uitschakelt, maar dat niet dezelfde systemische bijwerkingen heeft als de al bestaande anti-androgenen (zoals spironolacton). Uiteindelijk is het molecuul BP-766 ontwikkeld, dat de naam fluridil heeft gekregen. Het is verkrijgbaar onder de merknaam Eucapil, waarin 2% fluridil zit verwerkt. Het molecuul zou zo zijn ontwikkeld dat het zich al afbreekt bij contact met water, wat een systemische opname in het lichaam onmogelijk maakt. Hierdoor zou het een bijzonder veilig middel zijn.
De werking is volgens de fabrikant net iets anders dan die van al bekende receptorblokkeerders als spironolacton en flutamide. Fluridil zou de AR niet blokkeren, maar het zou de activiteit van de AR verminderen. Het middel is echter zeer nieuw en er is (nog) weinig wetenschappelijke onderbouwing.
Een ander ingrediënt in Eucapil is 'grape seed oil', ofwel druivenpittenolie. Deze olie bevat - in tegenstelling tot druivenpittenextract - géén OPC's, antioxidanten die haargroei zouden kunnen stimuleren (zie: OPC's).
Het middel wordt geleverd in kleine flesjes, waarvan iedere dag één op de hoofdhuid aangebracht dient te worden. Eucapil is sinds 2002 te koop, maar voorlopig alleen nog in Tsjechië en Slowakije. Interpharma Praha is echter druk bezig het ook in andere landen goed te laten keuren. Voor de mensen die niet kunnen wachten zijn er natuurlijk al internetsites die het middel te koop aanbieden.
Extra informatie[informatie] Interview met Interpharma Praha
[informatie] Officiële site
[informatie] Instructies voor aanbrengen
[studie] Verkennende studie fluridil - artikel uit 2002 | Samenvatting
[studie] Verkennende studie fluridil - artikel uit 2003 | Samenvatting
[discussie] [fluridil] Algemeen
[discussie] [fluridil] Hoe kom ik eraan?
[discussie] [fluridil] Shedding


Flutamide
Dit middel wordt in pilvorm al lange tijd gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker. Flutamide is een pure antiandrogeen met een non-steroïde structuur. Het wijkt hiermee af van de antiandrogenen met een steroïde structuur, zoals spironolacton en cyproteronacetaat. De non-steroïde antiandrogenen zijn ontwikkeld in de hoop krachtige antiandrogene medicijn te produceren met zo min mogelijk bijwerkingen die bij de steroïde antiandrogenen wel optreden.
De anti-androgene werking maakt het middel ook aantrekkelijk voor behandeling van haaruitval. Het blokkeert de androgeenreceptoren, zodat DHT zich niet aan de haarzakjes kan hechten wat uitval van haren voorkomt.
Flutamide is in onderzoeken ook effectief gebleken tegen hirsutisme (overbeharing). Daarbij hebben onderzoeken aangetoond dat het in orale vorm goede zaken kan doen bij de moeilijk te behandelen kaalheid volgens het vrouwelijke patroon. Mannen met alopecia androgenetica gebruiken flutamide vaker in een topische oplossing om bijwerkingen te voorkomen. Onderzoeken wijzen er echter op dat ook bij topische toepassing er grote hoeveelheden flutamide in de bloedbaan terecht kunnen komen, wat vooral bij mannen voor vervelende bijwerkingen kan zorgen. Al met al lijkt dit middel dus geschikter voor vrouwen dan voor mannen.
Extra informatie[informatie] Analyse van de werking: ook bij topische toepassing gevaarlijk?
[studie] Studie bij muizen: topische flutamide effectiever tegen AGA dan topische finasteride
[studie] Topische spironolacton effectiever in blokkeren AR dan topische flutamide
[studie] Antiandrogenen vergeleken: flutamide, spironolacton, CA en finasteride | Full text
[studie] Orale flutamide succesvoller dan finasteride en cyproteronacetaat bij vrouwen | Uitleg
[studie] Behandeling van hirsutisme: flutamide effectief
[studie] Behandeling van hirsutisme: flutamide effectiever dan spironolacton
[studie] Behandeling van hirsutisme: flutamide, finasteride en spironolacton
[discussie] Flutamide


Folligen
Folligen is een topisch middel met als werkend bestanddeel koper (copper peptides). Zie: copper peptides.

FolliGro
FolliGro, niet te verwarren met Folligen, is een van origine Fins middel. FolliGro heeft als belangrijkste werkend bestanddeel een extract van de Fenegriek-plant (Engels: Fenugreek). Dit zou de doorbloeding en voeding van de haarzakjes stimuleren. Naast de capsules is er ook een mondspray, een 'tinctuur' (spuitbus) en een shampoo. Wat de mondspray toe te voegen heeft wordt op de officiële FolliGro-sites niet echt duidelijk. Op de Nederlandstalige site staat dat het hoofdingrediënt hiervan dwergpalmbesextract is. Op de Engelstalige site wordt gezegd dat de spray hetzelfde bevat als de capsules, maar dat het via de spray en met behulp van liposomen anders wordt toegediend. De spuitbus en de shampoo zouden de werking van FolliGro versterken.
Hoewel de producent zich beroept op allerlei Finse onderzoeken, wijst alles erop dat dit product een absolute scam is.
Extra informatie[discussie] FolliGro


Follikel (Engels: follicle)
Haarzakje. Zie ook: haar.

Laatst gewijzigd door AnthonieH; 24 juni 2012 om 11:48
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:13   #9
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
G

Galeatomie
Galeatomie is een ingreep aan de galea, het stevige peesvlies onder de hoofdhuid dat de schedelspieren omhult. Dit vlies omknelt de bloedvaten bij sommigen op dusdanige manier dat de voeding naar de haarwortels wordt verminderd. Hierdoor kan het haar dor en dood aanvoelen en ten slotte ook gaan uitvallen. Deze aandoening komt zelden voor en is veelal erfelijk. De ingreep wordt echter ook vaak gedaan bij mensen met alopecia androgenetica.
Tijdens de ingreep maakt de plastische chirurg een kleine insnede boven de slapen. Met de endoscopische methode verandert de chirurg de doorbloeding van de hoofdhuid, dit door de galea los te maken en een aantal bloedvaten te bewerken. De haarzakjes zouden zo een betere bloedtoevoer krijgen en weer gezond worden.
Deze ingreep is nooit medisch erkend als oplossing voor alopecia androgenetica. Het is ook nooit bewezen dat haaruitval wordt veroorzaakt door een tekort aan bloedtoevoer.
Galeatomie wordt vaak onterecht verward met een andere ingreep: onderbinding (zie: onderbinding).
Extra informatie[discussie] Operatie tegen kaalheid: galeatomie en onderbinding


Generiek (Engels: generic)
Een generiek geneesmiddel is een geneesmiddel dat qua samenstelling en werking overeenkomt met het origineel. Het wordt ook wel locopreparaat genoemd. Generieke middelen zijn meestal veel goedkoper.

GlaxoSmithKline (GSK)
Groot Amerikaans farmaceutisch bedrijf, o.a. ontwikkelaar van de stof dutasteride, verwerkt in het medicijn Avodart.

Grape seed extract (afkorting: GSE, druivenpitextract)
Zie: OPC's.
Extra informatie[discussie] Grape Seed Extract


Groene thee
Thee wordt gemaakt van de beroemde plant Camelia sinensis. Het verschil tussen 'gewone' (zwarte) thee en groene thee is dat groene thee niet wordt blootgesteld aan fermentatie. Fermenteren is het proces waarbij de theebladeren kleuren van groen naar bruin, wat gebeurt tijdens het plukken en kneuzen van de bladeren. Dit proces is bedoeld om de thee een vollere geur en rijkere smaak te geven. Wanneer de bladeren bij een hoge temperatuur verder worden gedroogd, worden ze zwart van kleur. Het looizuur- en cafeïnegehalte van de thee stijgt daarmee, maar andere stoffen gaan verloren.
Groene thee heeft dit alles niet ondergaan. De bladeren van de theeplant zijn na het plukken even gestoomd en daarna bij lage temperaturen gedroogd waardoor ze hun groene kleur en bestanddelen behouden. Het is daarom ook belangrijk dat deze thee bij het zetten niet in aanraking komt met kokend water. Dit zou het zorgvuldige productieproces om de werkzame stoffen te behouden in één klap teniet doen. Groene thee kan het beste getrokken worden in water tussen de 70 en 80 graden Celsius.
Groene thee kan een zeer heilzame werking hebben door de rijke aanwezigheid van antioxidanten (zie: antioxidanten) in de thee. De wetenschap is zich de laatste tijd meer en meer gaan buigen over deze theesoort.
Mensen met alopecia androgenetica doen er om meerdere redenen goed aan af en toe groene thee te drinken.
Ten eerste heeft groene thee een anti-androgene werking. Sommige stoffen in groene thee (zoals de flavonoïde epigallocatechin gallate (EGCG)) zorgen voor vermindering van het enzym 5-alpha-reductase (type 1). Hierdoor wordt de omzetting van testosteron in DHT geremd. Daarbij is het mogelijk dat er een verband is tussen groene thee en productie van de stof sex hormone binding globulin (SBHG). SBHG kan bijdragen aan het voorkomen van haarverlies door AGA doordat het zich bindt aan testosteron. Testosteron gebonden aan SBHG is niet meer bioactief en kan dus niet meer worden omgezet in DHT. Ook is uit onderzoek gebleken dat quercetine, een sterke antioxidant die onder andere in thee voorkomt, de werking van de androgeenreceptoren kan belemmeren.
Ten tweede kan groene thee de ontstekingsreacties ten gevolge van aanvallen van het immuunsysteem tegengaan. Dit komt omdat het de aanmaak van een bepaalde cytokine, genaamd TNF-alpha, tegengaat. Cytokines zijn betrokken bij de afweerreacties van het immuunsysteem. Volgens de inflammation-theorie speelt het immuunsysteem een rol bij androgenetisch haarverlies (zie: inflammation).
Er zijn aanwijzingen dat andere rijke bronnen aan antioxidanten, zoals (pure) chocola en rode wijn of rode druivensap, vergelijkbare effecten hebben.
Extra informatie[informatie] Positieve eigenschappen van groene thee volgens de wetenschap
[informatie] Groene thee en haaruitval
[studie] Positief effect van ECGC op de celgroei bij het haarzakje
[studie] Invloed van polyphenolen op 5-alpha-reductase
[studie] Quercetine kan de werking van AR belemmeren 1 | 2
[discussie] Groene thee
[discussie] [Groene thee] Let op de temperatuur!


Gynaecomastie (afkorting: gyna, gyno; Engels: gynaecomastia)
Gynaecomastie is borstvorming bij de man. Dit kan een tamelijk onaangename aandoeding zijn. Vaak begint het met een jeukend of pijnlijk gevoel bij de tepels. Het kan zijn dat de borsten na verloop van tijd ook in omvang gaan toenemen.
Gynaecomastie kan op natuurlijke wijze ontstaan, maar het kan ook ontstaan door gebruik van anti-androgene medicijnen. Bij de onderzoeken naar finasteride en dutasteride werd de aandoening een enkele keer geconstateerd bij mannen, maar dat waren hoge uitzonderingen. Mannen die zwaardere anti-androgene middelen gebruiken (zoals Androcur) hebben wel een aanzienlijke kans op deze aandoening.
Bij constatering van gynaecomastie door medicijngebruik dient de behandeling onmiddellijk gestaakt te worden.
Extra informatie[discussie] [finasteride] Gynaecomastie (borstvorming)
[discussie] [dutasteride] Gynaecomastie (borstvorming)
[discussiepunt] Risico op gynaecomastie

Laatst gewijzigd door Tiuri; 14 januari 2007 om 11:45
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:16   #10
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
H

Haar
* Een gemiddeld hoofd telt 100.000 tot 150.000 haren. Blonde mensen hebben gemiddeld 10% meer, rode mensen 10% minder. Een enkele haar heeft een dikte van 0,02 tot 0,04 milimeter. Haar is zo sterk als een ijzerdraad: het breekt pas bij een gewicht van zestig kilo, nadat het zichzelf voor 70% heeft uitgerekt.
* Haar is verdeeld in de wortel en de haarschacht. De wortel is het levende gedeelte. De haarschacht is verdeeld in drie lagen:
- cuticula (schubbenlaag, beschermt het haar);
- cortex (schorslaag, waar de melanine zich bevindt);
- medulla (merg, samengesteld uit zachte keratine).
De wortel en een klein gedeelte van de schacht liggen net onder de huid in een haarzakje (follikel). Ieder haarzakje is uitgerust met een eigen spiertje en talgkliertje (Engels: sebaceous gland).
Anatomie: dwarsdoorsnede van een haar

* Haar bestaat voornamelijk uit keratine, dezelfde stof die ook verantwoordelijk is voor de elasticiteit van vingernagels. Haren zijn gepigmenteerd doordat het lichaam het aminozuur tyrosine omzet in melanine. Er bestaan twee types melanine: eumelanine (zwart pigment) en pheomelanine (rood/geel pigment). Welke kleur het haar uiteindelijk krijgt, hangt af van welk soort melanine aanwezig is in de haarschors (cortex) en in welke concentratie. Bruin haar is doorgaans een mengsel van het zwarte met het rode pigment. Haar wordt tijdens het ouder worden grijs doordat de melanineproductie niet eindeloos is.
* Zowel de kleur als de structuur van het haar zijn erfelijk. De donkere kleuren zijn dominant boven de lichtere kleuren. Ook aanleg voor alopecia androgenetica is erfelijk. Zie: alopecia androgenetica.
* Haar groeit met ongeveer 0,35 milimeter per dag, ofwel 1 centimeter per maand. Bij vrouwen groeit het haar sneller dan bij mannen. Haar groeit in de zomer sneller dan in de winter.
* De haren van de mens vormen samen een uniek orgaan. Omdat haren voortdurend in beweging zijn en zichzelf continu vernieuwen, is het onvergelijkbaar met andere organen. Eén haarcyclus duurt gemiddeld twee tot zes jaar en bestaat uit de anagene, catagene en telogene fase (zie: haarcycli).
* Per dag vallen er gemiddeld 50 tot 100 haren uit bij mensen met een gezonde haarconditie. Het is echter heel normaal als dit tijdelijk (veel) meer is: dit hoeft niet op alopecia androgenetica te duiden. Het is dan ook belangrijk om bij AGA niet te letten op haren die uitvallen, maar op haren die groeien op het hoofd. Gemiddeld bevindt 85 tot 90% van alle haren zich in de anagene fase (groeifase). November is de maand waarin het meeste haar uitvalt (op het noordelijk halfrond).
* Veel uitgevallen haren hebben een wit bolletje op het uiteinde. Dit zijn verhoornde cellen van de haarfollikel. Het duidt erop dat het uitgevallen haartje zich in de telogene fase bevond. Dit is de natuurlijke gang van zaken: normaal gesproken vallen haren pas uit nà het voltrekken van de anagene fase (groeifase) en catagene fase (rustfase). Een wit bolletje zegt, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, niets over of een haar weer terug gaat groeien of niet: zowel gezonde als door AGA aangetaste haren vallen in de telogene fase uit.

Haarcycli (haarcyclus)
Zie: haar, anagene fase, catagene fase, telogene fase.

Haarzakje
Zie: haar.

HairBeam (Versacchi HairBeam)
Zie: LLL-therapie.

HairMax LaserComb
Zie: LLL-therapie.

Halfwaardetijd (halveringstijd, Engels: half life)
De halfwaardetijd van een medicijn is de tijd die benodigd is om van de oorsponkelijke concentratie nog precies de helft over te hebben. Dutasteride heeft bijvoorbeeld een halfwaardetijd van ongeveer 240 uur, finasteride heeft er een van ongeveer 5 tot 8 uur.

Hedgehog (Hh)
Zie: Sonic Hedgehog.

Laatst gewijzigd door Tiuri; 30 maart 2006 om 21:47
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:16   #11
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
I

Immunosuppressiva
Zie: anti-inflammatory.

Inflammation
Sinds het eind van de jaren '90 is er een hardnekkige theorie ontwikkeld die zou verklaren waarom haarzakjes uiteindelijk uitvallen onder invloed van DHT. Er werd gesuggereerd dat AGA zich bij de groep van zogenaamde auto-immuunziektes kan scharen. Dit zijn ziektes waarbij het eigen lichaam een bepaald orgaan gaat aanvallen. In het geval van klassieke mannelijke kaalheid zou dit gebeuren doordat het mannelijk hormoon DHT zich aan de androgeenreceptoren van de haarcellen hecht. Hierdoor zou het lichaam de eigen haarzakjes als een indringer zien, waarna de aanval wordt ingezet. Het haarzakje zou dus uiteindelijk beschadigd raken door ontstekingsreacties, ingezet door het eigen lichaam.
De theorie, vooral gepropagandeerd op de Amerikaanse site HairLossTalk.com, is echter zeer omstreden. Er worden drie belangrijke argumenten genoemd ter ondersteuning van de theorie:
  1. Schimmels kunnen voor ontstekingen zorgen, en het schimmeldodende middel ketoconazol helpt om AGA tegen te gaan.
    Het is inderdaad zo dat ketoconazol werkt tegen AGA, maar het is waarschijnlijker dat dit komt doordat het middel anti-androgene eigenschappen bezit.
  2. Cyclosporine, een middel dat het immuunsysteem onderdrukt (immunosuppressivum), zorgt voor hergroei van haar.
    Inderdaad heeft cyclosporine een positief effect op de haargroei, maar het is niet waarschijnlijk dat dit komt door de immuunonderdrukkende eigenschappen ervan. Waarschijnlijker is dat het middel "hypertrichotische" eigenschappen heeft, waardoor het, net zoals bijvoorbeeld minoxidil, zorgt voor een verlenging van de anagene fase van de haarcyclus. Deze haargroeibevorderende eigenschap staat waarschijnlijk los van de immuunonderdrukkende eigenschappen.
  3. Cellen van door AGA aangetaste haarzakjes vertonen overeenkomsten met cellen van verworpen organen na transplantatie.
    Er is inderdaad een onderzoek dat dit aantoont. Echter, dit onderzoek is uitgevoerd op slechts vier personen, waardoor hier moeilijk conclusies uit te trekken zijn.
Al met al is het niet waarschijnlijk dat ontstekingsreacties als gevolg van immuunaanvallen een rol spelen bij androgenetisch haarverlies.
Extra informatie[informatie] Wat is inflammation?
[studie] AGA mogelijk gevolg van inflammation | 2
[studie] Cyclosporine en tacrolimus (FK506) stimuleren haargroei 1 | 2 | 3 | 4 | 5
[studie] Cyclosporine tegen AGA
[studie] Haargroei van cyclosporine A en tacrolimus komt niet door immuunonderdrukking
[discussie] Inflammation
[discussie] Cyclosporine tegen AGA
[discussie] Pimecrolimus (Elidel) en tacrolimus (Protopic)
[discussie] Antihistamine


Innovate (officieel: Mouhatsuryoku Innovate)
Dit middel, ontwikkeld door het bedrijf Lion uit Japan, is vooral gebaseerd op het actieve ingrediënt cytopurine (ofwel 6-BAP). Zie: 6-BAP.

Laatst gewijzigd door Tiuri; 22 juni 2006 om 10:11
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:17   #12
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
J

[ Nog geen woorden met een J opgenomen. ]
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:18   #13
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
K

Kérastase
Middel, ontwikkeld door het Franse cosmeticaconcern l'Oréal, met daarin het werkend bestanddeel Aminexil. Zie: aminexil.

Ketoconazol (Engels: ketoconazole)
Ontstaansgeschiedenis
Ketoconazol is een tegen schimmels effectief geneesmiddel (antimycoticum). Het kwam in de jaren '80 op de markt als het eerste orale middel tegen schimmelinfecties. Het is echter vooral bekend geworden in topische vorm als zalf in de behandeling tegen eczeem en roos. Daarbij wordt het soms in grote hoeveelheden gebruikt bij orgaantransplantaties, om een afweerreactie van het lichaam te voorkomen.

Ketoconazol als haargroeimiddel
Veel mensen met haarverlies gebruiken ketoconazol in een lage dosis als shampoo. Uit vrij recente studies blijkt namelijk dat het kan helpen tegen alopecia androgenetica.
Ketoconazol-shampoo bestaat in twee sterktes: 1% (in Nederland verkrijgbaar onder de merknaam Rooscure) en 2% (o.a. verkrijgbaar onder de merknaam Nizoral). Uit studies blijkt tot nu toe dat de 1% en de 2% even goed werken.
Hoe het kan dat ketoconazol bijdraagt aan haargroei, is nog niet helemaal duidelijk. Over de werking zijn een aantal theorieën. Het meest waarschijnlijk is dat het in staat is de androgeenreceptoren te blokkeren, waardoor DHT zich niet aan de haarzakjes kan hechten.

Te verwachten resultaat
De studies die zijn gedaan naar ketoconazol als haargroeimiddel zijn niet groot genoeg om er hele duidelijke conclusies uit te trekken. Wel kan met vrij grote zekerheid gezegd worden dat het haren dikker maakt en langer in de anagene fase houdt. Bovendien neemt de talgproductie af. Ketoconazol wordt vooral gebruikt als een aanvulling op andere middelen tegen haarverlies, zoals finasteride. Finasteride in combinatie met ketoconazol is effectiever dan alleen finasteride [bron]. Een kleine Japanse studie heeft aangetoond dat het gebruik van alleen ketoconazol in enkele gevallen ook al voor resultaat kan zorgen [bron].

Instructies
Het haar kan het beste minimaal twee keer en maximaal vier keer per week gewassen worden met ketoconazol. Een theelepeltje per wasbeurt is genoeg. De shampoo moet ongeveer vijf minuten intrekken. Het is aan te raden het haar eerst voor te wassen met een willekeurige andere shampoo, en elke wasbeurt af te sluiten met ketoconazol. De proefpersonen in de onderzoeken die een werking van ketoconazol tegen haaruitval hebben aangetoond, wasten op de overige dagen hun haren niet. Wetenschappelijke garantie dat ketoconazol werkt als je de andere dagen wast met andere shampoos, is er dus niet. Wel kan het haar altijd goed uitgespoeld worden met water.

Bijwerkingen
Bij topische applicatie wordt ketoconazol over het algemeen bijzonder goed verdragen. Bij sommigen kan een overgevoeligheidsreactie optreden in de vorm van roodheid of jeuk.

Hoe kom ik eraan?
In Nederland is de 2%-versie alleen op doktersrecept verkrijgbaar. De shampoo Rooscure is echter bij de meeste drogisten te krijgen (Kruidvat, Etos) en bevat 1% ketoconazol. In veel andere landen (zoals België) is ketoconazol in een 2%-oplossing - meestal onder de naam Nizoral - zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.
Extra informatie[informatie] Algemene informatie 1 | 2
[informatie] Wanneer kan ik resultaat verwachten?
[studie] Ketoconazol op lange termijn effectief tegen AGA | Full text
[studie] 1% ketoconazol even effectief als 2%
[studie] De werking van ketoconazol | Uitleg
[studie] Gebruik van ketoconazol alleen bij 6 Japanse mannen
[studie] Ketoconazol stimuleert haargroei bij muizen
[discussie] Shampoo met ketoconazol: rooscure en nizoral


Koper
Zie: copper peptides.

Laatst gewijzigd door Tiuri; 1 oktober 2007 om 21:51
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:19   #14
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
L

LaserComb (HairMax LaserComb)
Zie: LLL-therapie.

L-carnitine L-tartrate
Zie: Carnitinetartraat.

Lee (Dr. Lee)
Zie: Dr. Lee

Lion
Groot Japans farmaceutisch bedrijf, o.a. ontwikkelaar van het middel Mouhatsuryoku Innovate. Dit middel leek veelbelovend, maar inmiddels zijn de meesten er wel over eens dat het niet of nauwelijks werkt.

Lipoxidil
Volgens de fabrikant is Lipoxidil een verbeterde versie van het bekende minoxidil. Het middel wordt verkocht in een 1,5% en 4,5% minoxidil-oplossing. De minoxidil is vermengd met zogenaamde liposomen. Volgens Lipoxidil.com werkt dit beter doordat minoxidil in de liposomen gaan zitten. De liposomen hebben een vergelijkbare structuur als de celmembranen in de huid en zouden zo beter in de huid binnen kunnen dringen. Volgens de website zorgt dit ervoor dat minoxidil beter bij de probleemgebieden in de huid komt en dat het bovendien gelijkmatiger wordt aangebracht.
Op Lipoxidil.com zijn meer producten te koop waarbij bekende haarmiddelen (zoals spironolacton) zijn vermengd met liposomen om de opname in de huid te verbeteren.
Extra informatie[informatie] Officiële site


LLL-therapie (Low Level Laser-therapie, Laser Photo Therapy (LPT))
Wat is laser?
Laser is een afkorting voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Een laser produceert extreem puur licht op slechts één golflengte, dit in tegenstelling tot een gewone lamp die een breed spectrum van licht en energie uitzendt. Daarbij heeft laserlicht een hoge energiedichtheid waardoor het een grote afstand kan overwinnen. Er zijn twee soorten laserlicht: high power laser en low level laser. High power laser is heet en wordt gebruikt om materialen met precisie te snijden, low level lasers zijn daarentegen niet heet en maken gebruik van foto-energie.

Ontstaansgeschiedenis
Low Level Laser Therapie (afkorting: LLLT, ook wel Laser Photo Therapy genoemd) wordt al sinds de jaren '70 toegepast in de medische wetenschap. De energie gebruikt bij LLL-therapie ligt tussen de 1 en 500 milli-Watts (mW), en bij LLLT wordt gebruik gemaakt van licht uit het rode gedeelte van het elektromagnetische spectrum. De therapie wordt voor vele doeleinden gebruikt: er zijn studies die aantonen dat het onder andere helpt tegen reuma, eczeem en veroudering van de huid. Daarbij zou het het herstel van wonden en blessures versnellen. Hoewel de techniek omstreden is en er ook veel studies zijn die geen werking ervan laten zien, wordt algemeen aangenomen dat alle goed uitgevoerde studies waarbij gebruik wordt gemaakt van het juiste laserlicht, veelbelovende resultaten laten zien. LLLT krijgt vooral de laatste jaren meer en meer erkenning.

Laser als haargroeimiddel
Sinds de jaren '80 houden verschillende bedrijven (zoals het Australische Lexington International en het Zweedse Laser Hair Care) zich bezig met het toepassen van LLLT op haarverlies. Aanvankelijk was het alleen mogelijk LLLT-behandelingen in speciale klinieken te krijgen, waarbij met behulp van grote apparaten een kap op het hoofd van de patiënt werd gezet. Het was vooral populair vlak vóór en na de behandeling bij een haartransplantatiekliniek. Het laserlicht zou de getransplanteerde follikels sneller doen herstellen. De Laser Hair Care-kappen zijn nog veel in gebruik bij haarklinieken.
Later ontwikkelde Lexington ook een apparaat dat thuis te gebruiken is: de HairMax LaserComb. Het is een apparaat dat op een kam lijkt en bevat enkele low level lasers aan de onderkant. Lexington heeft veel moeite gedaan om het apparaat officieel te laten goedkeuren als haargroeimiddel bij de Amerikaanse FDA. Hiervoor is in 2005 een grootschalig onafhankelijk onderzoek uitgevoerd om de werking bij kalende mannen ondubbelzinnig aan te tonen. In februari 2007 liet de FDA uiteindelijk weten het onderzoek te accepteren en de LaserComb goed te keuren als haargroeimiddel. Dit was een historisch moment: de LaserComb werd het derde officieel goedgekeurde haargroeimiddel in de geschiedenis, na minoxidil en finasteride. Lexington heeft aangekondigd het middel ook voor vrouwen te willen laten goedkeuren.

De werking
LLLT is tegen androgenetisch haarverlies effectief doordat het licht zorgt voor toename van ATP (een graadmeter voor energie) in de celkern op het moleculaire niveau. Daarnaast is het mogelijk dat de laser zorgt voor een betere bloedcirculatie. LLLT zorgt dus niet voor een verandering in de hormoonhuishouding.

Te verwachten resultaat
Omdat er geen grootschalig vergelijkend onderzoek is gedaan tussen de LaserComb en andere haargroeimiddelen, is het moeilijk te zeggen hoe goed het middel werkt. De onderzoeken hebben aangetoond dat de LaserComb voor hergroei van haar kan zorgen, maar zoals bij ieder haargroeimiddel is het verstandig om hier geen hoge verwachtingen van te hebben. Ook voor de LaserComb geldt: het werkt beter als je er snel mee begint, en resultaten bij de kruin zullen sneller bereikt worden dan frontaal en bij de inhammen.
In het televisieprogramma The Follicle Five werd de LaserComb door een van de vijf proefpersonen getest en vergeleken met finasteride, minoxidil en Viviscal. De LaserComb bleek een van de beste resultaten op te leveren na een jaar gebruik.

Wanneer kan ik resultaat verwachten?
Net zoals bij andere haargroeimiddelen is ook bij gebruik van de LaserComb geduld een vereiste. De eerste resultaten zullen in ongeveer 3 tot 6 maanden zichtbaar worden, maar het kan vele maanden langer worden voor het optimale effect is bereikt.

Bijwerkingen
In de onderzoeken naar de Hairmax LaserComb zijn geen bijwerkingen naar voren gekomen.

Gebruik
De LaserComb moet langzaam over de hoofdhuid bewogen worden zodat het laserlicht de kans krijgt de hoofdhuid te penetreren. De LaserComb heeft een timer ingebouwd die om de vier seconde een piepje afgeeft. Bij ieder piepje moet de LaserComb ongeveer een centimeter verschoven worden. De beste resultaten worden geboekt bij 15 tot 20 minuten gebruik van het apparaat, drie keer per week. Het is van belang om in ieder geval één dag rust in te plannen tussen twee laserbehandelingen. Omdat het licht zoveel mogelijk op de hoofdhuid terecht moet komen en zo min mogelijk op het haar zelf, is het apparaat makkelijker in gebruik bij personen met kort haar. Personen met lang haar wordt aangeraden om elke keer kleine scheidingen te maken voordat de LaserComb op de hoofdhuid wordt gericht, om zo maximale lichtpenetratie te bereiken [bron].

Prijs
De prijs van een nieuwe HairMax LaserComb is ongeveer $550. Lexington biedt de LaserCombs ook aan op eBay (naam user: hairmaxteam), en een slimme bieder kan zo een originele, nieuwe LaserComb voor een stuk lagere prijs op de kop tikken. Ook worden op veilingsites goedkopere tweedehands modellen te koop aangeboden door particulieren.
In 2006 bracht Lexington een goedkopere editie van de LaserComb op de markt: de HairMax LaserComb SE (Special Edition). Deze editie is aanzienlijk goedkoper (ongeveer $400), maar het apparaat is kleiner, moet per behandeling dus langer gebruikt worden en gaat minder lang mee.

Andere laserapparaten
Begin 2005 heeft de belangrijkste importeur van de HairMax LaserComb, het bedrijf Versacchi, de verkoop van de LaserComb gestopt en een eigen apparaat op de markt gezet: de HairBeam. Dit apparaat vertoont grote overeenkomsten met de LaserComb. Het grootste verschil is dat de HairBeam vijf laserdiodes bevat, terwijl de LaserComb gebruik maakt van een gepatenteerde techniek om het licht van één diode effectief te verspreiden. Hoewel Versacchi beweert dat de HairBeam beter werkt dat de LaserComb doordat het meer diodes heeft en doordat het laserlicht dichterbij de haarfollikel wordt gebracht, is dit allerminst zeker. De HairBeam is niet wetenschappelijk onderzocht en de LaserComb veelvuldig; op dat vlak heeft de LaserComb dus een enorme voorsprong.
Op sites als eBay worden ook goedkope zelf in elkaar geknutselde laserkammen aangeboden, zoals de Amazing Laser Brush.
Extra informatie[informatie] Algemene informatie HairMax LaserComb | Video
[informatie] Algemene informatie LLLT
[informatie] Officiële site HairMax LaserComb
[informatie] Officiële site Versacchi HairBeam
[informatie] Officiële site Leimo Laser Comb
[informatie] Officiële site Laser Hair Care
[informatie] Eerste FDA-studie HairMax Lasercomb 1 | 2
[informatie] Tweede FDA-studie HairMax Lasercomb 1 | 2
[studie] Macrofoto's van de tweede FDA-studie (onderaan) | Analyse van de foto's
[studie] Eerste FDA-studie HairMax Lasercomb 1 | 2
[studie] Kleine studie: HairMax LaserComb tegen AGA | Samenvatting
[studie] Effect van LLL-kap op androgenetisch haarverlies
[discussie] Overzicht discussies


Locopreparaat
Zie: generiek.

Ludwig
De schaal van Ludwig is ontworpen om de verschillende types van vrouwelijk androgenetisch haarverlies te classificeren. Dit is de vrouwelijke tegenhanger van de schaal van Norwood (zie: Norwood). Traditioneel bestaat de Ludwig-classificatie uit drie types, maar de schaal is ook uitgewerkt met vijf types. Het is belangrijk om te benadrukken dat haarverlies bij iedereen anders verloopt en een ander eindpunt heeft. Dit is slechts een schematische en globale weergave.
Extra informatie[informatie] Schaal met drie types
[informatie] Schaal met vijf types 1 | 2

Laatst gewijzigd door Tiuri; 9 april 2008 om 13:36
Tiuri is offline  
Oud 18 augustus 2004, 11:19   #15
Tiuri
HaarWeb lid
 
Tiuri's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 april 2004
Berichten: 5.706
M

Maxilene
Een lotion van het Nederlandse bedrijfje Dermatrix, waarbij onder andere de niet als goed bekendstaande dermatoloog Ids Boersma bij betrokken is. Maxilene zou geen invloed uitoefenen op de hormoonhuishouding zelf, maar wel op de gevolgen daarvan. Dankzij een combinatie van glycerolesters en organische siliconen zou Maxilene in staat zijn de bloedvaten te regenereren en het bindweefsel rond de haarwortels te verbeteren. Hierdoor zou er een betere toevoer van voedingsstoffen ontstaan, waardoor de haren minder snel zouden uitvallen. Het middel moet gedurende drie maanden dagelijks worden ingemasseerd, gevolgd door drie maanden pauze. Twee kuren per jaar zouden voldoende zijn. Dit middel is duidelijk een scam te noemen: er zijn geen gebruikers te vinden met positieve resultaten.
Extra informatie[discussie] Maxilene


Merck Sharp & Dohme (MSD, onderdeel van Merck & Co.)
Groot Amerikaans farmaceutisch bedrijf, o.a. ontwikkelaar van de stof finasteride, verwerkt in de medicijnen Proscar en Propecia.

Minoxidil
Ontstaansgeschiedenis
Minoxidil werd in de jaren vijftig ontwikkeld als bloeddrukverlagend middel in pilvorm. Inmiddels wordt het middel voor dit doeleinde nauwelijks meer voorgeschreven, omdat het vergeleken met de andere bloeddrukverlagende medicijnen te veel bezwaren vertoont. Toen minoxidil net op de markt was, registreerden de onderzoekers tot ieders verbazing een opvallende bijwerking: op alle ledematen van hun proefpersonen nam de haargroei toe.

Minoxidil als haargroeimiddel
Na deze ontdekking is er nagedacht in welke vorm het middel het beste aangeboden kon worden voor mensen met haarverlies. Uiteindelijk werd er een minoxidil-houdende lotion ontwikkeld die in 1988 onder de merknamen Rogaine (VS) en Regaine (buiten VS) op de markt kwam. Rogaine ging de boeken in als allereerste officieel geregistreerd bewezen haargroeimiddel. De verwachtingen waren hooggespannen: aandelen van de fabrikant, het Amerikaanse bedrijf Upjohn (inmiddels Pfizer), schoten op Wall Street als een raket omhoog.
Inmiddels is het patent op minoxidil verlopen, en zijn er veel (goedkopere) generieke varianten op de markt gekomen. Het is niet alleen in een 2%-oplossing te koop, maar ook in 5%, 12,5% en zelfs 15%. Uit studies zou gebleken zijn dat hogere doseringen veel beter werken: de 5%-versie zou 45% effectiever zijn dan de 2%-versie.
In Nederlandse apotheken is alleen de 2%-versie zonder recept te verkrijgen. Vanaf 5% is een recept van een arts nodig. Bij het bestellen op internet (bijvoorbeeld via eBay of de webwinkel xandrox.com van Dr. Lee) is meestal geen recept nodig. Dit is een goede en goedkope oplossing, maar het is aan te raden gebruik van zwaardere minoxidilsoorten te overleggen met je huisarts.
In 2006 bracht Pfizer een nieuwe variant van minoxidil op de markt: Rogaine Foam. Deze variant moest opnieuw worden bestudeerd in een onafhankelijk onderzoek en worden goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. Rogaine Foam is een 5% minoxidil-toepassing in schuimvorm. De schuim is vooral ontwikkeld om een gebruiksvriendelijkere vorm van minoxidil aan te bieden; onduidelijk is hoe de effectiviteit van het middel zich verhoudt tot die van de normale minoxidil. Rogaine Foam bevat in tegenstelling tot de normale minoxidil geen propylene glycol, een stof die bij sommige mensen tot huidirritatie leidt. De foam is in Europa nog niet in de apotheek verkrijgbaar, wel kan het uit Amerika worden geïmporteerd via webwinkels.

De werking
Er is in de loop der jaren veel gezegd en geschreven over hoe het kan dat minoxidil de haargroei stimuleert, en nog altijd is het niet precies bekend. Oorspronkelijk werd gedacht dat minoxidil bijdraagt aan een betere doorbloeding van de hoofdhuid, maar dat lijkt achterhaald [bron]. De meest recente theorie is dat het komt doordat minoxidil bij de groep medicijnen genaamd 'potassium channel openers' (PCO's) hoort. Het lijkt erop dat PCO's haargroei stimuleren, maar ook dit heeft men nog niet echt hard kunnen maken in onderzoeken. In ieder geval heeft het middel geen enkele invloed op de hormoonhuishouding, zoals de middelen finasteride en dutasteride. Doordat het geen hormonaal middel is maar een algeheel stimulerend effect heeft op de haargroei, kan minoxidil ook voor vele soorten (dus niet alleen androgenetisch) haarverlies gebruikt worden.

Te verwachten resultaten
Ondanks de hoge verwachtingen van het middel, is de euforie inmiddels verdampt. Bij 60 tot 80% van de gebruikers is weliswaar een werking vastgesteld (stabilisatie of hergroei), maar bij slechts 6 tot 30% is het resultaat cosmetisch bevredigend. Volledig nieuwe haargroei op kale plekken treedt zelden op. Het middel werkt voornamelijk bij mannen en vrouwen die nog niet zo lang (5-10 jaar) kalend zijn en dan vooral op de kruin.
Er is reden om aan te nemen dat de teruggewonnen haren door minoxidil "minoxidilafhankelijk" blijven. Uit een klein onderzoek is namelijk gebleken dat mannen die hergroei hadden met zowel finasteride als minoxidil, achteruitgang bemerkten na het stoppen van alleen minoxidil.
Hoewel minoxidil de haargroei stimuleert, doet het in feite niets aan de onderliggende oorzaak van androgenetisch haarverlies. Het middel heeft dus geen anti-androgene werking en dus wordt niet belemmerd dat DHT zich hecht aan de androgeenreceptoren (AR) van de haarzakjes. Uiteindelijk zal gebruik van enkel minoxidil daarom voor de meesten niet genoeg zijn om haarverlies definitief te voorkomen.
Net zoals alle andere haargroeimiddelen moet minoxidil blijven gebruikt worden om de eventueel behaalde resultaten te behouden. Als wordt gestopt met het middel zijn de teruggewonnen haren na ongeveer een half jaar weer verdwenen [bron].
Lees ook dit verhaal voor een meer compleet beeld van de effectiviteit en bijwerkingen van minoxidil.

Bijwerkingen
Minoxidil is een veilig middel. Het grootste probleem dat zich kan voordoen is ongewenste haargroei. Daarom is het belangrijk dat het middel niet oraal maar topisch wordt toegepast. Bij orale inname wordt de groei van al het lichaamshaar gestimuleerd.
Problemen doen zich bij topische toepassing nauwelijks voor. Bijwerkingen die sporadisch worden gemeld zijn: droge huid, duizeligheid en hoofdpijn. Daarbij kan er toch lichte toename van lichaams- en baardhaar optreden, doordat er via de huid kleine hoeveelheden minoxidil in de bloedbaan terecht komen. Sommige artsen menen dat minoxidil gevaar kan opleveren voor mensen met hart- en vaatziekten.

Minoxidil in combinatie met andere middelen
De combinatie van finasteride met minoxidil is populair onder mensen met androgenetisch haarverlies. Hoewel uit studies is gebleken dat finasteride veel effectiever is dan minoxidil in de bestrijding van AGA, is ook gebleken dat de middelen in combinatie beter werken dan één van de twee apart [bron]. De reden hiervan kan zijn dat zowel de groei wordt gestimuleerd als de androgenetische oorzaken worden aangepakt.
Een andere populaire combinatie is minoxidil met Retin-A (zie: tretinoïne). Deze combinatie zorgen voor een betere opname van de minoxidil.
Extra informatie[informatie] Algemene informatie
[informatie] Analyse van de werking van minoxidil
[informatie] Minoxidil voor vrouwen
[informatie] Officiële site: Regaine/Rogaine
[informatie] Bijsluiter: manier van gebruik en mogelijke bijwerkingen
[informatie] Welke resultaten kun je verwachten?
[informatie] Minoxidil en shedding
[informatie] Minoxidil-aanbod van Dr. Lee
[studie] Finasteride vs. minoxidil: finasteride wint 1 | 2 | 3 | 4
[studie] 5% minoxidil superieur aan 2% minoxidil 1 | 2
[studie] Cardiovasculaire effecten bij mannen
[studie] Androgenetische haaruitval bij vrouwen: 2% vergeleken met 5% minoxidil
[discussiepunt] Minoxidil en dutasteride vergeleken
[discussie] [minoxidil] Algemeen
[discussie] Overige discussies


MSD
Zie: Merck Sharp & Dohme.

MSM
MSM staat voor methylsulfonylmethaan of DMSO2. Het is een variant op dimethylsulfoxide of DMSO, een oplosmiddel dat chemische middelen door de huid het lichaam in kan transporteren. Volgens sommigen is MSM bijzonder goed voor het menselijk lichaam, en kan het ernstige ziektes als kanker en diabetes voorkomen. Op haarforums wordt geclaimd dat het de groei van haar en nagels stimuleert. Het middel is echter zeer omstreden: de werking is niet bewezen.
Extra informatie[informatie] MSM tegen haarverlies? Een analyse door een arts
[informatie] MSM: een onzinsupplement met fans
[discussie] MSM

Laatst gewijzigd door AnthonieH; 7 oktober 2009 om 17:49
Tiuri is offline  
Discussie gesloten

Discussietools
Weergave Geef een waardering voor deze discussie
Geef een waardering voor deze discussie:

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Haarwoordenboekje - Feedback en suggesties Tiuri Suggesties en feedback 107 1 februari 2013 14:59


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 04:47.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Produced by Limelight Studios. Copyright © 2001-2024 Stichting HaarWeb.