PDA

View Full Version : Seborroïsch eczeem


Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7

Tiuri
10 november 2004, 22:58
Hallo mensen,

Bij mij is seborroïsch eczeem geconstateerd op m'n gezicht en op m'n behaarde hoofdhuid. Dat is opzich een onschuldige aandoening, maar in al z'n onschuld toch zeer venijnig. Ik ben er achter gekomen dat het mijn leven waarschijnlijk toch meer gaat beïnvloeden dan ik eerst dacht.

Seborroïsch eczeem (Engels: seborrheic dermatitis) is namelijk een chronische eczeemaandoening, dat zich meestal manifesteert op de hoofdhuid. Ik heb een goede informatiefolder op internet gevonden en die als attachment bij deze post gedaan. Bij mij komt het eczeem nu al langer dan een jaar in meer of mindere mate voor in de nasolabiale plooien (de neus-wangplooien), een bekende plek voor dit eczeem omdat daar meer talg wordt afgescheden dan elders. Gelukkig komt het nog nergens anders voor, want het kan in principe uiteindelijk op de gehele hoofdhuid actief worden.

Het probleem met deze eczeemaandoening is dat het chronisch is, en dus nooit meer overgaat. Het kan wel een tijdje weggaan, maar het zal vroeg of laat weer de kop op steken. Daarbij zijn er nog niet echt geschikte behandelmethodes voor. Roos is ook een variant van deze eczeemsoort, maar het is zeker niet hetzelfde! Roos zorgt namelijk alleen voor schilfering en jeuk van de huid, terwijl seborroïsch eczeem gepaard gaat met een dikkere, rode huid.

Het enige wat bij mij goed helpt ertegen is hydrocortison. Echter, als ik hier mee stop is het binnen een dag weer terug, maar dan erger. Hydrocortison is een zalf die je maar kort mag gebruiken en vooral op de dunne gezichtshuid voor onherstelbare schade kan zorgen. Daarbij helpt ketoconazol-zalf bij veel mensen, bij mij niet.

Ik moet nu helaas definitief stoppen met de hydrocortison en zoek nu naar tips om de eczeem toch verder onder controle te krijgen. Ik vraag me af of meer mensen op dit forum ermee te kampen hebben. Het schijnt dat 10% van de bevolking er in meer of mindere mate last mee heeft.

Daarbij schijnt de aandoening in verband te worden gebracht met alopecia androgenetica, daarom post ik het ook in deze rubriek. Er zijn wetenschappers die een relatie tussen deze twee "kwalen" suggereren. Op ieder groot Amerikaans haarforum lopen ook een of meer threads over dit onderwerp.

Dus als er mensen zijn die dit ook hebben of die hier ervaringen mee hebben gehad: jullie reacties zijn meer dan welkom.

Boris
11 november 2004, 15:24
Ik heb ook wel eens gehoord van mensen die dat hebben. Ben jij toevallig (half) indonesisch Laurensj, want zij zijn dat wel.

jaques
11 november 2004, 16:23
collega van me heeft het ook, op de hoofdhuid alleen...


Het lijken net grote roos korsten, en de hoofdhuid is rood, ook treed er haaruitval op...

Tiuri
11 november 2004, 16:39
collega van me heeft het ook, op de hoofdhuid alleen...


Het lijken net grote roos korsten, en de hoofdhuid is rood, ook treed er haaruitval op...
sja zo ver kan het idd gaan. ik hoop dat mij dat bespaard blijft.

en nee, ik ben niet half indonesisch, gewoon 100% hollandse kaaskop ;) (voor zover ik weet :rolleyes: )

kabouterplop
11 november 2004, 17:59
Ik Heb Seborroisch eczeem al vanaf mijn 16 de jaar (ben nu 41) , het is een onderschatte vreselijke ziekte , heb (had)het ook op mijn hoofdhuid en gebruikte jaren Nizoral shampoo , (hielp een beetje ) maar bleef toch kleine korstjes houden en schilfertjes , MAAR gebruik nu al zeker 8 maanden rozemarijn GUHL antiroos shampoo (dagelijks) ,en sindsdien ZERO eczeem op mijn hoofdhuid , nul schilfertjes , nul korstjes ,nul jeuk ,, 100 x wat zeg ik 1000 x beter dan die hele verdomde nizoral shampoo.
Ik raad daarom iedereen aan (en heb dat al eerder gedaan) die last van deze aandoening heeft om deze shampoo dagelijks te gebruiken.
echter de eczeem op mijn wangen en neus kan ik alleen maar onderdrukken met inderdaad ja Nizoral zalf (moet bijna dagelijks smeren).

Haarmannetje
11 november 2004, 20:30
Ik heb twee jaar geleden wel een ernstige vorm van eczeem gehad op mijn hoofdhuid. Ook van die grote plakken zeg maar. Ik ben toen langs de huisarts gegaan en die vertelde mij dat het een soort schimmelinfectie was als gevolg van stress (dat was de conclusie nadat we samen wat mogelijke oorzaken hadden doorlopen). Dat klopte ook wel, want ik had een periode daarvoor onder enorme stress gestaan. Maar herkent iemand dit? Of kan het alleen maar als je er aanleg voor hebt.

Wat ik wel weet is dat ook ik tussen mijn neus en mijn wangen vaak schilfertjes heb en achter mijn oren. Ik weet dat eczeem veel voorkomt in mijn familie. Een oom en een neef van mij moeten zich soms (bepaalde perioden) helemaal insmeren, omdat ze er van top tot teen onder zitten.

Eefje
11 november 2004, 20:54
Ik heb rode randjes om mijn neus, gelukkig is het een stuk minder als paar jaar geleden

sigur
15 november 2004, 20:49
Hoi Haarmannetje,

Heb je er nog last van? Zo niet hoe ben je er van af gekomen?

Groetjes van Sigur

Haarmannetje
15 november 2004, 23:15
Hoi Haarmannetje,

Heb je er nog last van? Zo niet hoe ben je er van af gekomen?

Groetjes van Sigur Je bedoelt afgekomen van die schimmelinfectie op mijn hoofdhuid? Ja, dat is gelukkig opgelost. Mijn huisarts heeft mij toen de koolteershampoo Denorex voorgeschreven plus de keto 2% gel. Binnen twee weken was het over. Gelukkig maar, want het wacht echt ontzettend erg. Je kon de schilfers en de plakken gewoon zien zitten en het rook ook niet echt fris.

sigur
16 november 2004, 11:02
Bedankt voor je antwoord Haarmannetje!Groetjes Sigur

Colinhos
20 november 2004, 15:24
Ik heb ook last van dit eczeem sinds een jaar. Ik merk dat het in sommige perioden erger is dan anders. Ik heb allerlei dingen geprobeerd om ervan af te komen, maar ik heb het nu geaccepteerd dat ik het altijd in bepaalde mate zal houden. Ben een maand geleden bij de dermatoloog geweest, maar die vond dat ik het niet zo erg had, de lul :mad: . Had niet eens de kans om uit te leggen hoe ik ermee zat. Ik merk wel dat wanneer ik mijn haar kort (3MM) heb, dat het wel meer "leefbaar" is. Hebben jullie het ook geaccepteerd dat je het altijd zal blijven houden, met alle gevolgen van dien? Zoja, hoe ga je er mee om? Ben benieuwd.

Tiuri
20 november 2004, 15:56
Ik heb ook last van dit eczeem sinds een jaar. Ik merk dat het in sommige perioden erger is dan anders. Ik heb allerlei dingen geprobeerd om ervan af te komen, maar ik heb het nu geaccepteerd dat ik het altijd in bepaalde mate zal houden. Ben een maand geleden bij de dermatoloog geweest, maar die vond dat ik het niet zo erg had, de lul :mad: . Had niet eens de kans om uit te leggen hoe ik ermee zat. Ik merk wel dat wanneer ik mijn haar kort (3MM) heb, dat het wel meer "leefbaar" is. Hebben jullie het ook geaccepteerd dat je het altijd zal blijven houden, met alle gevolgen van dien? Zoja, hoe ga je er mee om? Ben benieuwd.
Hallo Colinhos,

bedankt voor je reactie! Waar precies ervaar jij het seborroïsche eczeem? Alleen op de behaarde hoofdhuid of ook op andere plaatsen (in je gezicht)? En mag ik vragen wat je allemaal al geprobeerd hebt om het te behandelen?

Ik heb door ketoconazol-shampoo nu weinig/geen last meer van het eczeem op de behaarde huid. Wel is het nog steeds op mn gezicht, vooral rond mn neus maar ook in zeer lichte mate op mn wangen.

Ik vind het ook echt heel erg frustrerend. Vooral omdat ik er geen enkele invloed op heb. Ook als ik helemaal relaxed ben en ik goed heb geslapen kan het de volgende dag toch heel vurig en rood zijn! :mad: Dan kan ik voor mn gevoel niet de deur uit zonder het te camoufleren.

Ik smeer me rot met allerlei zalfjes, maar weinig helpt echt goed. Ik heb nu (naast wat antroposofische Weleda-producten) vooral succes gehad met corticosteroïden (vooral betamethason en in mindere mate met hydrocortison). Ook ketoconazol-zalf lijkt een beetje te helpen op het gezicht, maar zeker niet voldoende. Betamethason werkt fantastisch bij mij maar dat mag je niet te lang gebruiken, dan gaat je huid helemaal naar de klote.

Als je informatie erover leest op internet en huisartsen/dermatologen spreekt krijg je een beetje het idee dat als ketoconazol niet werkt, er ook niets werkt. Dan moet je er maar mee leven, zeggen ze. Toch heb ik ontdekt dat er onwijs veel nieuwe behandelmethodes zijn, vooral de laatste tijd ontdekt. Van huisartsen vind ik het totaal niet raar dat ze hier niet van op de hoogte zijn, want ze kunnen onmogelijk op ieder gebied alles weten. Maar van dermatologen zou je toch mogen verwachten dat ze helemaal op de hoogte zijn. Dat is in de praktijk helaas lang niet altijd het geval.

Na wat speurwerk op internet stuitte ik namelijk op drie nieuwe succesvolle behandelmethodes voor dit eczeem:
- Pimecrolimus 1% (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15541087) (Studie uit november 2004: even effectief als 0,1% betamethason!)
- Lithium gluconate 8% (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12828753) (Studie uit juni 2003: 22% effectiever dan ketoconazol!)
- Ciclopiroxolamine 1% (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=12673081) (Studie uit 2003: minstens even effectief als ketoconazol!)

Mijn huisarts is nu aan het uitzoeken welke van deze middelen er al in Nederland verkrijgbaar zijn en bekijkt dan welke ze voor gaat schrijven.

Een wijze les die ik op haarweb heb geleerd: vertrouw jezelf meer dan artsen en internet kan je gigantisch helpen om het heft in eigen handen te nemen! Kennis is macht! :)

Colinhos
21 november 2004, 15:16
Thanx laurensj voor deze info, inderdaad goed om te weten dat ze bezig zijn met andere methoden.

Ik heb idd alleen last van het eczeem op mijn hoofdhuid. Ik heb wel een vette gezichtshuid, maar geen eczeem op mijn gezicht.

Ik heb 2 middeltjes van de huisarts gehad. Zal de potjes ff opzoeken.
Ben nu bezig met grote klis tabletten, ben benieuwd of zoiets zal helpen.

Het vreemde is dat ik het op het ene moment heel goed kan accepteren en een andere keer niet. Had gister mijn haar gewassen en het was weer een puinhoop, dan kan ik wel een uur voor de spiegel staan en krabben, met alle gevolgen van dien. Ach ja, het is wat.

In ieder geval bedankt voor je reply :)

broekie
21 november 2004, 15:55
[QUOTE=laurensj]Hallo mensen,

Bij mij is seborroïsch eczeem geconstateerd op m'n gezicht en op m'n behaarde hoofdhuid. Weet je zeker dat het geen schurft is.

sigur
21 november 2004, 16:19
Hé Laurensj,

Zou het kunnen dat je verbetering zult krijgen als je wat langer de Duta (ofzo) slikt? (die slik jij toch?) Want als het goed is moeten anti-androgenen ook verlichting brengen wat betreft Seborroe

Groetjes

Haarmannetje
21 november 2004, 17:40
Weet je zeker dat het geen schurft is.
Ik krijg zo langzamerhand de schurft aan jou, broekie!

sonofsam
4 december 2004, 21:52
Hallo mensen,

Bij mij is seborroïsch eczeem geconstateerd op m'n gezicht en op m'n behaarde hoofdhuid. Dat is opzich een onschuldige aandoening, maar in al z'n onschuld toch zeer venijnig. Ik ben er achter gekomen dat het mijn leven waarschijnlijk toch meer gaat beïnvloeden dan ik eerst dacht.

Seborroïsch eczeem (Engels: seborrheic dermatitis) is namelijk een chronische eczeemaandoening, dat zich meestal manifesteert op de hoofdhuid. Ik heb een goede informatiefolder op internet gevonden en die als attachment bij deze post gedaan. Bij mij komt het eczeem nu al langer dan een jaar in meer of mindere mate voor in de nasolabiale plooien (de neus-wangplooien), een bekende plek voor dit eczeem omdat daar meer talg wordt afgescheden dan elders. Gelukkig komt het nog nergens anders voor, want het kan in principe uiteindelijk op de gehele hoofdhuid actief worden.

Het probleem met deze eczeemaandoening is dat het chronisch is, en dus nooit meer overgaat. Het kan wel een tijdje weggaan, maar het zal vroeg of laat weer de kop op steken. Daarbij zijn er nog niet echt geschikte behandelmethodes voor. Roos is ook een variant van deze eczeemsoort, maar het is zeker niet hetzelfde! Roos zorgt namelijk alleen voor schilfering en jeuk van de huid, terwijl seborroïsch eczeem gepaard gaat met een dikkere, rode huid.

Het enige wat bij mij goed helpt ertegen is hydrocortison. Echter, als ik hier mee stop is het binnen een dag weer terug, maar dan erger. Hydrocortison is een zalf die je maar kort mag gebruiken en vooral op de dunne gezichtshuid voor onherstelbare schade kan zorgen. Daarbij helpt ketoconazol-zalf bij veel mensen, bij mij niet.

Ik moet nu helaas definitief stoppen met de hydrocortison en zoek nu naar tips om de eczeem toch verder onder controle te krijgen. Ik vraag me af of meer mensen op dit forum ermee te kampen hebben. Het schijnt dat 10% van de bevolking er in meer of mindere mate last mee heeft.

Daarbij schijnt de aandoening in verband te worden gebracht met alopecia androgenetica, daarom post ik het ook in deze rubriek. Er zijn wetenschappers die een relatie tussen deze twee "kwalen" suggereren. Op ieder groot Amerikaans haarforum lopen ook een of meer threads over dit onderwerp.

Dus als er mensen zijn die dit ook hebben of die hier ervaringen mee hebben gehad: jullie reacties zijn meer dan welkom.
NOOIT het gelaat met zeep wassen!

NOOIT met te warm water douchen!

VERMIJD extreme weersomstandigheden! (koude, warmte, regen etc.)

Son of Sam

kevin
4 december 2004, 22:12
NOOIT het gelaat met zeep wassen!

NOOIT met te warm water douchen!

VERMIJD extreme weersomstandigheden! (koude, warmte, regen etc.)

Son of Sam
Waarom nooit met warm water douchen? Ik zelf douche altijd met erg erg warm water. (>40 graden)

Haarmannetje
5 december 2004, 08:14
Waarom nooit met warm water douchen? Ik zelf douche altijd met erg erg warm water. (>40 graden) Dat is heel slecht voor je huid. Ik douche zelf altijd met lauwwarm water.

kevin
5 december 2004, 19:05
Dat is heel slecht voor je huid. Ik douche zelf altijd met lauwwarm water.
Waarom is erg warm water slecht voor je huid dan? Ik vind het heerlijk.

sigur
6 december 2004, 12:34
Hoi Kevin,

Je douchen met erg warm water is inderdaad slecht voor je huid, het droogt de huid namelijk uit waardoor je meer kans op eczeem hebt. Met heet water je haren wassen is ook niet goed doordat je hierdoor roos kunt krijgen. En bij de mensen die roos hebben kan de roos erger worden.

Groetjes van Sigur

kevin
6 december 2004, 12:47
Hoi Kevin,

Je douchen met erg warm water is inderdaad slecht voor je huid, het droogt de huid namelijk uit waardoor je meer kans op eczeem hebt. Met heet water je haren wassen is ook niet goed doordat je hierdoor roos kunt krijgen. En bij de mensen die roos hebben kan de roos erger worden.

Groetjes van Sigur
Aha zo, maar maakt het uit als ik over de rest van mijn lichaam wel erg warm water laat stromen maar over mijn hoofdhuid lauw water? Of staat dat zeg maar niet in verbinding met elkaar?

sigur
6 december 2004, 19:09
Hoi Kevin,

Nee deze staan niet in verbinding met elkaar. Als je aleen lichaam wast met heet (dus niet je hoofdhuid) water zal je hier geen gevolgen aan ondervinden op je hoofdhuid.:)

Groetjes

Krielie
1 juni 2005, 12:48
Hoi,

Ik las aandachtig alle reacties op deze aandoening. Ik heb ze r zelf al een aantal jaren last van. Alle genoemde medicijnen al gebruikt. Zoveel zelf, dat mijn hoofdhuid er echt dunner van is geworden. Voordat ik een heel verhaal tiep; zijn jullie in dit topic nog actief? Ik heb mezelf nl. net ingeschreven, maar had dat eerder moeten doen. Ik ga nu eens even kijken naar de 'nieuwe geneesmiddelen' waar ik in dit topic over las. Ik verneem het graag. Groet

Tiuri
1 juni 2005, 13:09
Kriele, Elidel werkt bij mij uitstekend.

Krielie
1 juni 2005, 15:29
Hoi Laurens,


Bedankt! Wat is Elidel precies?? Moet dat op recept via de huisarts?

Ik heb er dus al jaren last van. Alles aan gedaan, van bezoek aan Tibetaanse wonder lama tot acupunctuur etc. etc. Naast alle reguliere medicijnen waarover ik hier lees uiteraard. Ik kan er echt over meepraten. Door het eczeem en medicijngebruik is mn hoofdhuid heel dun geworden, en zijn er dunne plekken ook qua beharing. (weg krullen) Het eczeem is nu minder, maar nu heb ik vaak last van acne op mn hoofdhuid. Dit zijn ontstoken haarwortelzakjes, omdat ik hier nu vanwege die dunnere hoofdhuid blijkbaar gevoeliger voor ben geworden volgens mn dermatoloog. Krijg hier nu af en toe een pennicilinekuur voor. Ik hoorde iemand spreken over folliculitus, kun je me hier misschien ook mee verder helpen? Groet.

p.s. Goed joh, dat hier staat beschreven wat je zelf ook allemaal hebt meegemaakt, of dat nog doet.

Tiuri
1 juni 2005, 20:58
Hoi Laurens,


Bedankt! Wat is Elidel precies?? Moet dat op recept via de huisarts?

Ik heb er dus al jaren last van. Alles aan gedaan, van bezoek aan Tibetaanse wonder lama tot acupunctuur etc. etc. Naast alle reguliere medicijnen waarover ik hier lees uiteraard. Ik kan er echt over meepraten. Door het eczeem en medicijngebruik is mn hoofdhuid heel dun geworden, en zijn er dunne plekken ook qua beharing. (weg krullen) Het eczeem is nu minder, maar nu heb ik vaak last van acne op mn hoofdhuid. Dit zijn ontstoken haarwortelzakjes, omdat ik hier nu vanwege die dunnere hoofdhuid blijkbaar gevoeliger voor ben geworden volgens mn dermatoloog. Krijg hier nu af en toe een pennicilinekuur voor. Ik hoorde iemand spreken over folliculitus, kun je me hier misschien ook mee verder helpen? Groet.

p.s. Goed joh, dat hier staat beschreven wat je zelf ook allemaal hebt meegemaakt, of dat nog doet.Hey Krielie,

Elidel is een zalf. Elidel (werkend bestanddeel: pimecrolimus) is nagenoeg hetzelfde als Protopic (werkend bestanddeel: tacrolimus).

Het werkt anders dan de meeste middelen: het remt geen ontstekingen zoals de corticosteroiden, maar zorgt voor een lokale lamlegging van het immuunsysteem. Het grote voordeel hiervan is dat er EINDELIJK een zalf is die niet de negatieve bijwerkingen heeft van alle andere eczeemzalven. De huid wordt er bijvoorbeeld niet dunner van, en voor de huid lijkt het niet schadelijk om het langere tijd te gebruiken (in tegenstelling tot de cortico's).

Ik weet niet waar je last hebt van seborroisch eczeem, maar als dat op de behaarde huid is heb je niet veel aan een zalf. Je zou eens aan je huiarts of dermatoloog moeten vragen wat de mogelijkheden zijn.

Krielie
11 juni 2005, 19:01
Hoi,

Nou, bij mij is het al te laat. Het zit inderdaad op mijn hoofdhuid. Vroeger had ik een bos krullen, en nu....Ik heb er allerlei corticosteroiden en smeersels (op voorschrift artsen) opgesmeerd en verschilende shampoos gebruikt. Zoveel, dat mijn hoofdhuid vooral voorzeer dun en rood is. Haren zitten er nog een paar. Das echt mooi klote. Nu heb ik locoid crelo, omdat het eczeem wat rustiger is. Wie heeft er een echt goede tip? Ik hoopte op Elidel, maar toch niet dan?

mobo20
18 juni 2005, 22:26
Hallo mensen,

Bij mij is seborroïsch eczeem geconstateerd op m'n gezicht en op m'n behaarde hoofdhuid. Dat is opzich een onschuldige aandoening, maar in al z'n onschuld toch zeer venijnig. Ik ben er achter gekomen dat het mijn leven waarschijnlijk toch meer gaat beïnvloeden dan ik eerst dacht.

Seborroïsch eczeem (Engels: seborrheic dermatitis) is namelijk een chronische eczeemaandoening, dat zich meestal manifesteert op de hoofdhuid. Ik heb een goede informatiefolder op internet gevonden en die als attachment bij deze post gedaan. Bij mij komt het eczeem nu al langer dan een jaar in meer of mindere mate voor in de nasolabiale plooien (de neus-wangplooien), een bekende plek voor dit eczeem omdat daar meer talg wordt afgescheden dan elders. Gelukkig komt het nog nergens anders voor, want het kan in principe uiteindelijk op de gehele hoofdhuid actief worden.

Het probleem met deze eczeemaandoening is dat het chronisch is, en dus nooit meer overgaat. Het kan wel een tijdje weggaan, maar het zal vroeg of laat weer de kop op steken. Daarbij zijn er nog niet echt geschikte behandelmethodes voor. Roos is ook een variant van deze eczeemsoort, maar het is zeker niet hetzelfde! Roos zorgt namelijk alleen voor schilfering en jeuk van de huid, terwijl seborroïsch eczeem gepaard gaat met een dikkere, rode huid.

Het enige wat bij mij goed helpt ertegen is hydrocortison. Echter, als ik hier mee stop is het binnen een dag weer terug, maar dan erger. Hydrocortison is een zalf die je maar kort mag gebruiken en vooral op de dunne gezichtshuid voor onherstelbare schade kan zorgen. Daarbij helpt ketoconazol-zalf bij veel mensen, bij mij niet.

Ik moet nu helaas definitief stoppen met de hydrocortison en zoek nu naar tips om de eczeem toch verder onder controle te krijgen. Ik vraag me af of meer mensen op dit forum ermee te kampen hebben. Het schijnt dat 10% van de bevolking er in meer of mindere mate last mee heeft.

Daarbij schijnt de aandoening in verband te worden gebracht met alopecia androgenetica, daarom post ik het ook in deze rubriek. Er zijn wetenschappers die een relatie tussen deze twee "kwalen" suggereren. Op ieder groot Amerikaans haarforum lopen ook een of meer threads over dit onderwerp.

Dus als er mensen zijn die dit ook hebben of die hier ervaringen mee hebben gehad: jullie reacties zijn meer dan welkom.

Beste Laurens,
Ik heb je stukje gelezen en het komt mij heel bekend voor. Ook ik heb last sebhorisch eczeem vooral bij de mondplooien. Ik heb het gelukkig niet zo erg en het is de laatste tijd nagenoeg verdwenen. In de loop van de tijd heb ik heel veel op Internet gezocht naar oplossingen, met goed resultaat want bij mij is het nu bijna helemaal weg. Allereerst moet je er niet bij neerleggen, en vooral niet te angstig zijn omdat je hierbij de bron van je probleem voedt. Ik heb een aantal tips bij mij hebben ze heel goed geholpen ik hoop bij jou ook. Ik heb ook hydrocortison crème gebruikt, echter zoals je weet is dit symptoom bestrijding; het gaat erom dat we de bron aanpakken! Ok , de eerste tip die ik je kan geven is: Gebruik lacobase repair crème deze crème is bij elke apotheek te koop. Kijk ook op www.drogehuid.nl dit is overigens trouwens ook een zeer informatieve site! Een andere tip die bij mij zeker heeft geholpen is het drinken van rooibosthee en groene thee(te koop bij de tuinen). Sinds ik hier veel van drink is mijn eczeem nagenoeg als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook niet onbelangrijk om te weten is dat sinds ik veel thee drink mijn haren veel sterken aanvoelen. Kijk ook eens op de site: http://forum.vmce.nl/index.php. een andere handige site is www.allergieplein.nl. Hier kun je tevens informatie vinden Een andere tip: vraag een doorverwijzing via je huisarts naar een dermatoloog. Ook zou je een verwijzing kunnen vragen naar een allergoloog. In mijn geval was ik allergisch voor ei eiwit. Sinds ik geen eieren meer eet is mijn eczeem nog meer afgenomen afgenomen. Kortom wat ik probeer te betogen is dat je je er niet bij moet neerleggen. Doe informatie op! En luister niet te veel naar je huisarts, mijn ervaring is dat deze je te snel naar huis sturen met een of andere crème die je niet helpt. Er zijn heel veel wegen die je kunt bewandelen. Je kunt bijvoorbeeld kijken in de hoek van de alternatieve geneeswijzen. Sommigen hebben hier baat bij anderen niet. Het gaat erom dat jij uitzoekt wat voor jou het best wekt. Kortom ik kan het niet genoeg zeggen ZELFKENNIS. Tenslotte wil ik nog dit kwijt: Een paar jaar gelden was ik heel onzeker over mijn haar het begon uit te vallen vooral bij de inhammen. En als ik in de spiegel keek werd ik verdrietig.In de loop van de jaren heb ik heeel veel kennis opgedaan zo heb ik nu zelfs een combinatie van regimen samengesteld. En vandaag de dag heb ik weer een volle haarbos. Mijn haar is voller dan ooit. Ik wil niet al te positief overkomen maar aan veel dingen kun je heel veel doen!!
Groetjes
MoBo

cop
19 juni 2005, 12:46
ik had ook last van die fucking eczeem....vooral dan in het aangezicht,echt niet te doen
een gewone huisarts en niet mijn dernatoloog heeft mij kunnen helpen
elke keer als men zijn haren wast moet men het schuim van de shampoo op het gezicht wrijven.even laten trekken en dan afspoelen.
Beste shampoos:Selsun afgewisseld met nizoral
Ben heel blij dat ik van die eczeem af ben....was echt geen leven meer

Tiuri
19 juni 2005, 12:57
Hey mobo20 en cop!
Super bedankt voor jullie reacties! Ja het is echt vreselijk, dat eczeem. Vreemd hoe zoiets een enorme impact heeft op je leven.
Bij mij is het nu ook volledig onder controle, waar ik erg blij mee ben :D Ik heb er ook zo vreselijk veel last van gehad. Het enige probleem is dat ik nog af en toe Elidel erop smeer, omdat ik het idee heb dat het anders weer oplaait. Maar ik wil dat gaan afbouwen, ik zal eens kijken of jullie tips daar bij kunnen helpen.
Bedankt!

martin P
12 juli 2005, 19:16
Hallo, net als jullie heb ik dit eczeem en heb zojuist deze site gevonden en alle berichten gelezen.
Niet alleen de jeuk ( al valt dat bij mij nog wel mee ) de schilfers en het haaruitval is een probleem maar last hebben van zogenaamde pukkeltjes op de hoofd of bultjes die ook zeer doen als je eraan komt is vervelend.
zijn er nog meer mensen die hier last van hebben, van die puistjes of bultjes of wat dan ook.
Heb je er wat tegen kunnen doen?.
Van de huisarts en dermatoloog ben ik niet veel wijzer geworden, moet je mee leren leven.
Sinds enkele jaren last gekregen van rode plekken naast mijn neus en schilvertjes resp uitslag boven de bovenlip en kin.
Ik ben nu via een homeopaat begonnen met een kuur en ben benieuwd of dit soelaas zal bieden.

alle geboden adviezen zal ik uitproberen en ervan verslag doen als er een zichtbare verbetering is.

m vr gr
martin

cyberella23
10 november 2005, 17:43
Hallo,

Ik ben nieuw hier een studente van 23 jaar en heb al 5 jaar last van dit vieze eczeem. Ik heb (heel dom) het eczeem op mn hoofdhuid de laatste paar maanden verwaarloosd met als gevolg dat er nu gemiddeld duizend haren per dag uitvallen. De schilfers op mn gezicht heb ik al jaren onder controle door je huid 's ochtends en 's avonds goed schoon te maken met Ideal Balance reinigingsmelk en lotion van L'oreal. Het is absoluut geschikt voor mensen met een gevoeleige huid. Nu ga ik mbv Denorex, topicorte enz ff proberen mn hoofd beter te maken en hopelijk ben ik dan eindelijk weer even schilfervrij.

Greetz Cyberella!

Mezelf
27 november 2005, 18:41
Is het mogelijk dat het Seborroïsch eczeem verdwijnt zonder dat je er iets aan doet? En is het mogelijk dat dit ontstaat doordat er tijdens de puberteit extra talg wordt geproduceerd door de talgklieren? Zou het dan automatisch kunnen verdwijnen na de puberteit?

kas
28 november 2005, 09:47
Hoi,

Mbt tot je vraag of seborr. eczeem uit zich zelf verdwijnt, het volgende :Van seborrisch eczeem zelf durf ik niet met zekerheid te zeggen hoe dit verloop is, ik denk dat een dermatoloog je hierover wel iets meer zou moeten kunnen vertellen.

Van constitutioneel eczeem, een eczeem dat zich uit in "natte schilfering, roodheid van de huid, talgbultjes etc. op "broeiplaatsen zoals knie- elleboogholtes etc., weet ik inmiddels (mijn dochter van 7 heeft hier in hoge mate last van) dat je vaak ziet dat het lichaam het uiteindelijk zelf zoveel afweer hiertegen opbouwt dat het na verloop van xx jaar afneemt en uiteindelijk verdwijnt.
Nogmaals dit is een andere vorm van eczeem, maar ik zou me kunnen voorstellen dat dit misschien vergelijkbaar is.

Ik zou sowieso al mijn vragen als ik jou was nog ff echt bij een dermatoloog neerleggen. .
Succes het is een vervelend probleem.

Kitty

Mezelf
30 november 2005, 19:15
Dit zal ik zeker doen. Bedankt voor je informatie.

Weet er iemand of Lipikar tegen dit eczeem een goed middel is?

Groetjes

itsme
7 december 2005, 22:53
Ik heb informatie gevonden dat seborroïsch eczeem het gevolg is van een enzymdefect, en wel van het enzym delta-6-desaturase (D6D). Dit enzym zet linolzuur om in gamma-linoleenzuur (GLA). GLA wordt op zijn beurt weer omgezet in gunstige ontstekingsremmende stoffen (PGE1). Bij baby’s is dit enzym nog onvoldoende actief, en daarom hebben baby’s meestal dan ook kortere of langere tijd “berg“ (medische naam: infantiel seborroïsch eczeem) op hun hoofd. Na verloop van tijd, als de baby zich verder (ook biochemisch) ontwikkelt gaat deze aandoening vanzelf over, omdat het delta-6-desaturase-enzym steeds beter gaat werken.
Dit enzym blijft echter nog altijd een traag enzym en vooral ook kwetsbaar. Er zijn een groot aantal factoren die de werking van dit enzym verminderen, om er eenpaar te noemen: alcohol, sommige medicijnen, deficiëntie van bepaalde vitaminen (B3, B6) en mineralen (zink, magnesium), hoge cholesterolspiegels, transvetzuren (wat dat zijn moet je maar eens op internet opzoeken), en ook door het verouderingsproces zelf gaat het enzym steeds minder functioneren.
Linolzuur is een essentieel vetzuur, dat betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken en dus afhankelijk is van aanvoer van buitenaf (meestal via de voeding, maar kan ook via de huid worden opgenomen). In feite is linolzuur dus eigenlijk een vitamine. Vroeger werd het ook wel vitamine F genoemd. In onze maatschappij krijgen we meestal wel voldoende linolzuur binnen, want het zit veel in plantaardige oliën. In verhitte plantaardige oliën, zoals bij bakken en frituren gebeurt, heb je er in feite niets meer aan en wordt linolzuur zelfs schadelijk omdat het dan zwaar ge(per)oxideerd is en een transvetzuur is geworden (zie internet). Frituren in plantaardige olie is dus onzin, maar dat terzijde.
Waar het nu even om gaat is dat bij een slecht functionerend D6D enzym er een gebrek komt aan GLA en daaruit gemaakte ontstekingsremmende stoffen. GLA is belangrijk voor de barriërefunctie van de huid, het vormt samen met arachidonzuur het belangrijkste onderdeel van de vetbarrière in de huid die voorkomt dat we niet uitdrogen. Dit leidt tot een droge, schilferige en ontstoken huid en kan ook leiden tot eczeem: seborroïsch, maar ook atopisch eczeem.
Een behandeling van seborroïsch eczeem zou dus moeten bestaan uuit het aanvoeren van de stof die door het defecte enzym niet voldoend wordt aangemaakt: gammalinoleenzuur of kort GLA. De beste bron van GLA is borageolie (20-24% GLA), oftewel de olie van Bernagie (Borago officinalis). Bernagie-olie is een vettende olie, maar het vettende effect is slechts van korte duur, omdat de olie snel in de huid wordt opgenomen. De olie dringt zeer goed in de huid, verzacht en herstelt de vochtgraad en heeft een zeer grote anti-rimpelwerking. Ik denk niet dat dit bij de drogist te koop is, je zult het bij een gespecialiseerde drogist/reformhuis (bv drogisterij Slamat in Utrecht) moeten kopen. De apotheker kan er denk ik ook wel aan komen.
Een alternatief is teunisbloemolie (9-10% GLA) of “black currant oil“ (NL naam (en percentage) weet ik niet). Zeker de eerste is beter verkrijgbaar en zou je nog wel eens bij een (echte) drogist (geen kruidvat oid) kunnen kopen.
Je kunt de GLA-rijke oliën kunnen uitwendig kunnen gebruiken als huidolie. Borageolie is een vettende olie, maar het vettende effect is slechts van korte duur, omdat de olie snel in de huid wordt opgenomen. De olie dringt zeer goed in de huid, verzacht en herstelt de vochtgraad zeer goed. Maar ook inwendig gebruik is aan te raden, aangezien de opperhuid van onderaf wordt opgebouwd, en aan de basis de vetzuren via het bloed moeten worden aangevoerd.
Dit alles is wetenschappelijk onderbouwd. Geïnteresseerden kunnen me mailen voor de referenties. Maar ik denk dat getroffenen nu genoeg ingangen hebben om zelf eens op internet te gaan speuren met wat door mij genoemde termen als trefwoord. Tien tegen een dat je een hoop voor jou belangrijke info vindt.
Groet,

Aldert :cool:

Tiuri
8 december 2005, 08:57
Hey itsme!!
Dat is zeer interessante info die je daar post!! Onwijs bedankt!
Zou je nog even kunnen vermelden waar je het vandaan hebt (linkjes)? Ik vind het altijd wel fijn als ik zelf de bronnen even door kan lezen. En heb je zelf een medische achtergrond?
In ieder geval is dit erg interessante info. Maar ik heb nog nooit van een dergelijke behandelmethode gehoord voor dit eczeem. Heb je daar een verklaring voor?
En nu vraag ik me ook af of finasteride/dutasteride voor deficiëntie van het enzym D6D kunnen zorgen. Ik zal me er eens in verdiepen!

kas
13 januari 2006, 09:36
Ik sluit maar ff aan bij deze post omdat die volgens mij het onderwerp zeker raakt.
Heb op de website van huidziekten gekeken en ontdekte eigenlijk dat wat ik aanzie voor roos (witte hele kleine schilfertjes) dat niet is. Steeds wordt aangegeven dat daarbij de huid niet rood = ontstoken mag zijn. Na het haren wassen, dat ik zolang ik me kan herrinneren om de dag doe zonder enig enkel probleem.. onstaat nu per defintie pijn,jeuk, beetje roos, en een rode hoofdhuid.
Probleem wordt aangepakt (lees .. symptoombestrijding) met topicorte.
Omdat ik echt niet meer weet waarmee ik nog mijn haar kan wassen momenteel zonder 'in brand' te staan erna en dat dus weer weg moet smeren met die costerocoide-emulsie, vraag ik jullie of iem. dit herkent en zo ja of die een oplossing heeft gevonden voor dit probleem.
Het lijkt er mij nu zo langzamerhand op dat juist anti-roos producten het probleem dus verergeren...want dan doet het nog meer pijn met jeuk.

Dat het aga gerelateerd is is zonneklaar omdat ik dit nooit heb gehad voordat aga de kop op stak, nu een jaartje geleden... maar het gaat verder dan dat denk ik nu gezien de extreme reactie van de hoofdhuid.
Opvallend is ook dat de haaruitval toeneemt met de jeuk/pijn/roodheid.
Krijg ik de week van 23-1, allergietesten hopelijk wijzen die iets uit...

Als blijkt dat dit puur aga gerelateerd zou zijn en ik er dus maar mee moet leven... dan hoop ik dat ik gauw geen haar meer heb, want dit is erger dan die hele haaruitval bij elkaar...

Alvast bedankt voor elke reactie ....

shyra
13 januari 2006, 23:31
Hoi Kitty,

Wat vervelend dat je nog steeds niet verlost bent van die jeuk en roos.Ik heb ook ervaren dat anti-roos
schampoo's m.u.v. head & shoulders alleen de boel nog erger maakt. Vooral resdan, daar ben juist hele plukken
haren mee kwijtgeraakt. Momenteel ben ik ook aan het uitvogelen wat het nu precies is. Volgens de dermatoloog heb ik echt geen aga, maar een eczeem( gele korsten) wat zich manifesteert aan de randen van mijn haar. Ik heb hier ook last van als het heel koud wordt en warm, verder heb ik alleen op die plekken enorm vet haar en haarpijn.
Deze plekken worden ook kaal door het velen krabben denk ik. Vroeger gebruikte ik rooscure, dit had wel een beetje resultaat maar sindskort gebruik ik ketaconol gel en dit helpt wel omdat het hoger gedoseerd is.
Weet niet of je dit al een x geprobeerd hebt, maar misschien is het de moeite waard.

kas
14 januari 2006, 11:54
Ik heb eigenlijk nauwelijks schilfervorming. Maar ook op die plaatsen roodheid van de huid en jeuk en vermeerderde uitval.
ik kan eigenlijk nergens meer tegen momenteel, bemerk alleen nog wanneer een bep. shampoo het 'nog' erger maakt.
jou eczeem lijkt op een seborrisch eczeem dat idd gepaard gaat met erg veel talgvorming, maar dat heb ik niet ..

Hopelijk wordt idd een allergie vastgesteld (gek eigenlijk zo'n uitspraak) dan is er mogelijk iets aan te doen...
Bedankt voor je reactie.

Kitty

kas
15 januari 2006, 13:37
Iem. anders nog bruikbare tips of herkenning? re mijn post van eergisteren..

Kitty

shyra
15 januari 2006, 18:03
kitty,

Je spreekt over allergie, dit kan natuurlijk van vanalles zijn.
Voedsel, airco, shampoo, etc.
Wordt je ook op vanalles getest?

ouwe
15 januari 2006, 19:34
Ik heb het ook roos veel jeuk en een vette hoofdhuid, met soms wittige of gele korsten ben vorige week er maar eens bij de huisarts voor geweest en die heeft me ketogel voor geschreven. Wat ik twee keer in de week moet gebruiken ik was me haar altijd met anti roos shampoo. Maar ik denk toch een andere te gaan gebruiken. Maar ik had nog ff een vraagje in de gebruiksaanwijzing staat dat je het eigenlijk elke keer na het wassen moet aanbrengen maar ik was me haar elke dag, doe ik dat niet heb ik na een dag al een hele vette bos met haar. Lijkt mij beetje overdreven om het elke keer aan te brengen.

kas
16 januari 2006, 10:09
Ik moet alles meebrengen waar ik m'n haar mee was, c.q. gewassen heb..
Dus ik denk het wel. Er is een scala van bekende allergenen... dat wordt middels krasjes op de rug aangebracht en dan wordt er na 48 uur en nog eens na 48 uur gekeken wat de huidreactie daarop is.
Uitslag krijg ik ook aan het einde van de derde keer mee.

Ik lees tav seborrisch eczeem toch bij velen dat dit toch gepaard gaat met (veel) roos. Omdat ik dat nauwelijks heb denk ik dat ik, of idd met allergie(en) kamp of een eczeemvariant die geen/nauwelijks schilfering afgeeft. Roodheid van de huid is er nl duidelijk wel, mn na het wassen bouwt zich de 'muur' van jeuk langzaamaan op met rood/rose hoofdhuid.
Tot dit weekeinde hielp topicorte, sinds een dag of 2 dus ook niet meer....
Ga vandaag vragen bij huisarts om bloedonderzoek naar gisten en voor de leefbaarheid nu om antishistame tabletjes want dit is niet te doen... Jeuk is vele malen erger dan pijn..
Ik herken ook mijn situatie niet in de op internet geraadpleegde sites van huidaandoeningen en hun kenmerken.

shyra
24 januari 2006, 06:43
Hoi kitty,

Als het goed is, heb je gisteren je allergie test gehad.
Ben benieuwd of het goed afgelopen is. Laat even weten hoe het gegaan is.

Gr,
Shyra

kas
25 januari 2006, 15:10
Ja, vandaag de plakproeven eraf van 80 aangebrachte bekende-allergie-stoffen. Resultaat 1 reactie op zg/ ammonia-sulfate. as .vrijdag terug om te zien hoe de huid dan is.
Maar 1 ding is duidelijk dat stofje zit niet in shampoo of voedingsmiddelen of cosmetica of zo. Het is een stof (zwavelzuur verbinding of zoiets) die voorkomt in kunstmest NB!
Heb die stof niet eens in huis voor zover ik weet!

Groetjes
Kitty

kevin
13 februari 2006, 17:53
Hier: (http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m0PDG/is_2_3/ai_115505682) Once-daily Sebazole effective in treating seborrheic dermatitis

kas
13 februari 2006, 20:49
Interessant... maar dat goedje is er toch alleen nog maar voor 'facial treatment' Of heb ik er overheen gelezen?
Kitty

kevin
13 februari 2006, 20:50
Interessant... maar dat goedje is er toch alleen nog maar voor 'facial treatment' Of heb ik er overheen gelezen?
Kitty

In dit artikel wel ja, maar je kan het ook voor de hoofdhuid gebruiken. Er is zelf een shampoo van uit. En het schijnt echt veel beter te werken als Keto.

kas
13 februari 2006, 20:53
Hoi,

Is het in Nl al op de markt dat je weet?
Kitty

Tiuri
13 februari 2006, 20:56
Lezen jullie wel goed? In het artikel staat:

"Sebazole (Barrier's proprietary gel containing 2% ketoconazole, an antifungal)"

Volgens mij is Sebazole dus niets meer en niets minder dan 2% ketoconazol.

kevin
13 februari 2006, 21:03
Hoi,

Is het in Nl al op de markt dat je weet?
Kitty

Dat weet ik niet. Je kan het wel hier (http://www.petalia.com.au/templates/prodsublist.cfm?group_no=2003&specie=&url.section=answers) bestellen.

kevin
13 februari 2006, 21:05
Lezen jullie wel goed? In het artikel staat:

"Sebazole (Barrier's proprietary gel containing 2% ketoconazole, an antifungal)"

Volgens mij is Sebazole dus niets meer en niets minder dan 2% ketoconazol.

Het is meer (http://www.drugs.com/nda/sebazole_051209.html) dan alleen Keto. Er zit ook 0.05% van de steroide desonide in.

Hier (http://www.mpmcapital.com/flash/news/041216ii.pdf) staat het verschil tussen de beide gels. (onderaan 1e pagina)


Iets te enthousiast dus: "We have designed Sebazole to deliver the benefits of ketoconazole with the advantages of our waterless gel"

Tiuri
15 februari 2006, 08:55
Hoi Kitty/Kas,

Ik heb begrepen dat jij nogal last hebt van dit eczeem en dat de dermatoloog je ook niet echt verder kunt helpen. :( Echt klote. Ik heb het ook nog altijd in mn gezicht, niet zo heel erg maar op sommige dagen is het wel weer ineens agressief en nadrukkelijk aanwezig. Verder werkt de Elidel-zalf goed, en ik wissel dat soms af met teerzalf en ketoconazol.

Ik vroeg me af of jij je nog in de info hebt verdiept die hier in de post door itsme wordt gegeven:

Ik heb informatie gevonden dat seborroïsch eczeem het gevolg is van een enzymdefect, en wel van het enzym delta-6-desaturase (D6D). Dit enzym zet linolzuur om in gamma-linoleenzuur (GLA). GLA wordt op zijn beurt weer omgezet in gunstige ontstekingsremmende stoffen (PGE1). Bij baby’s is dit enzym nog onvoldoende actief, en daarom hebben baby’s meestal dan ook kortere of langere tijd “berg“ (medische naam: infantiel seborroïsch eczeem) op hun hoofd. Na verloop van tijd, als de baby zich verder (ook biochemisch) ontwikkelt gaat deze aandoening vanzelf over, omdat het delta-6-desaturase-enzym steeds beter gaat werken.
Dit enzym blijft echter nog altijd een traag enzym en vooral ook kwetsbaar. Er zijn een groot aantal factoren die de werking van dit enzym verminderen, om er eenpaar te noemen: alcohol, sommige medicijnen, deficiëntie van bepaalde vitaminen (B3, B6) en mineralen (zink, magnesium), hoge cholesterolspiegels, transvetzuren (wat dat zijn moet je maar eens op internet opzoeken), en ook door het verouderingsproces zelf gaat het enzym steeds minder functioneren.
Linolzuur is een essentieel vetzuur, dat betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken en dus afhankelijk is van aanvoer van buitenaf (meestal via de voeding, maar kan ook via de huid worden opgenomen). In feite is linolzuur dus eigenlijk een vitamine. Vroeger werd het ook wel vitamine F genoemd. In onze maatschappij krijgen we meestal wel voldoende linolzuur binnen, want het zit veel in plantaardige oliën. In verhitte plantaardige oliën, zoals bij bakken en frituren gebeurt, heb je er in feite niets meer aan en wordt linolzuur zelfs schadelijk omdat het dan zwaar ge(per)oxideerd is en een transvetzuur is geworden (zie internet). Frituren in plantaardige olie is dus onzin, maar dat terzijde.
Waar het nu even om gaat is dat bij een slecht functionerend D6D enzym er een gebrek komt aan GLA en daaruit gemaakte ontstekingsremmende stoffen. GLA is belangrijk voor de barriërefunctie van de huid, het vormt samen met arachidonzuur het belangrijkste onderdeel van de vetbarrière in de huid die voorkomt dat we niet uitdrogen. Dit leidt tot een droge, schilferige en ontstoken huid en kan ook leiden tot eczeem: seborroïsch, maar ook atopisch eczeem.
Een behandeling van seborroïsch eczeem zou dus moeten bestaan uuit het aanvoeren van de stof die door het defecte enzym niet voldoend wordt aangemaakt: gammalinoleenzuur of kort GLA. De beste bron van GLA is borageolie (20-24% GLA), oftewel de olie van Bernagie (Borago officinalis). Bernagie-olie is een vettende olie, maar het vettende effect is slechts van korte duur, omdat de olie snel in de huid wordt opgenomen. De olie dringt zeer goed in de huid, verzacht en herstelt de vochtgraad en heeft een zeer grote anti-rimpelwerking. Ik denk niet dat dit bij de drogist te koop is, je zult het bij een gespecialiseerde drogist/reformhuis (bv drogisterij Slamat in Utrecht) moeten kopen. De apotheker kan er denk ik ook wel aan komen.
Een alternatief is teunisbloemolie (9-10% GLA) of “black currant oil“ (NL naam (en percentage) weet ik niet). Zeker de eerste is beter verkrijgbaar en zou je nog wel eens bij een (echte) drogist (geen kruidvat oid) kunnen kopen.
Je kunt de GLA-rijke oliën kunnen uitwendig kunnen gebruiken als huidolie. Borageolie is een vettende olie, maar het vettende effect is slechts van korte duur, omdat de olie snel in de huid wordt opgenomen. De olie dringt zeer goed in de huid, verzacht en herstelt de vochtgraad zeer goed. Maar ook inwendig gebruik is aan te raden, aangezien de opperhuid van onderaf wordt opgebouwd, en aan de basis de vetzuren via het bloed moeten worden aangevoerd.
Dit alles is wetenschappelijk onderbouwd. Geïnteresseerden kunnen me mailen voor de referenties. Maar ik denk dat getroffenen nu genoeg ingangen hebben om zelf eens op internet te gaan speuren met wat door mij genoemde termen als trefwoord. Tien tegen een dat je een hoop voor jou belangrijke info vindt.
Groet,

Aldert :cool:

Lijkt me wel interessant, met name voor jou omdat je verder al aardig "uitgeprocedeerd" lijkt.

Laat het even weten!

Groeten,

Tiuri

kas
15 februari 2006, 09:05
Hoi,

Ja bedankt voor je reactie.. ik heb die post van enige tijd geleden idd ook met belangstelling gelezen.
Rottige is dat men op het zicht zegt dat het geen seb. eczeem is omdat de hoofdh. die kenmerken niet vertoont, doch ik schijn er wel alle identieke klachten van te hebben...

Een simpele schimmelkweektest, die definitief uitsluitsel kan geven wordt
domweg niet gedaan wordt omdat men het niet nodig acht....
Ik ben behoorlijk mondfiat maar ik kom momenteel door die muur van eigengereidheid ook niet heen. Kreeg gisteren eerder de indruk dat men het belangrijker vind om elkaars "rug te dekken" dan dat er gekeken werd naar een patient met een (chronische?) klacht die graag geholpen wil worden...

Enfin.. geef niet op en ga net zo lang zeuren totdat ik wel een diagnose krijg op basis van onderzoek, leven met constante jeuk heeft een te groot impact om m'n dagelijks functioneren..
Groet
Kitty

pipilover
15 februari 2006, 21:12
Hoi,

Ja bedankt voor je reactie.. ik heb die post van enige tijd geleden idd ook met belangstelling gelezen.
Rottige is dat men op het zicht zegt dat het geen seb. eczeem is omdat de hoofdh. die kenmerken niet vertoont, doch ik schijn er wel alle identieke klachten van te hebben...

Een simpele schimmelkweektest, die definitief uitsluitsel kan geven wordt
domweg niet gedaan wordt omdat men het niet nodig acht....
Ik ben behoorlijk mondfiat maar ik kom momenteel door die muur van eigengereidheid ook niet heen. Kreeg gisteren eerder de indruk dat men het belangrijker vind om elkaars "rug te dekken" dan dat er gekeken werd naar een patient met een (chronische?) klacht die graag geholpen wil worden...

Enfin.. geef niet op en ga net zo lang zeuren totdat ik wel een diagnose krijg op basis van onderzoek, leven met constante jeuk heeft een te groot impact om m'n dagelijks functioneren..
Groet
Kitty

Rot hoor dat ze het niet nodig vinden (makkelijk praten hebben "ze"). En als jij een test wilt laten doen, heb je er eigenlijk toch recht op?! Ik bedoel, hun hoeven er niet mee rond te lopen, vandaar dat ze waarschijnlijk anderen niet kunnen begrijpen, echt irritant vind ik het, zo moeilijk is het toch niet :rolleyes: . Nou in ieder geval hoop ik dat het je lukt om een diagnose te krijgen en sterkte :)

kas
16 februari 2006, 21:00
Thnx voor je reactie.
Tja ik vind het eigenlijk ook steeds idioter vinden en heb me voorgenomen er toch werk van te maken. Ik ben een "patient" met een klacht en als die lijkt op een seb. eczeem en we kunnen dat gewoon diagnostiseren dmv van een kweek dat moet dat gewoon gebeuren. punt uit.
Ga er mijn reguliere derma voor benaderen.
groet
kitty

Carolus
20 februari 2006, 22:16
Hoi iedereen,

mijn eerste post op dit forum :cool:

Bij mij is vorige week ook seborroïsch eczeem vastgesteld. Had al een maand of 3 haaruitval, en er kwam ook een korstachtige gele laag op mijn inhammen. De uitvallende haren hebben ook vaak een korstje of vettige substantie aan rond de haarwortel.

Bij mij is het wschl een gevolg van stress (problemen met mijn relatie, geen werk vinden en dergelijke). De dermatoloog stelde wel vast dat het eczeem alleen voorkwam op de hormoongevoelige plekken (inhammen, voorste deel van de kruin). Ben eigenlijk vergeten vragen of dat normaal is. Zeker omdat ik intussen al berichten las over verband tussen seb. eczeem en AA... Weet iemand van jullie daar iets over?

De dermatoloog heeft me nu een zalf op basis van salicylzuur voorgeschreven, wat ik een dag of 3-4 moest opdoen 's avonds, en 's morgens uitwassen. Hoop echt dat het helpt.

Het rare is, vind ik wel, dat ik eigenlijk weinig last heb van jeuk. Wel een beetje gehad aan de inhammen, en daarvoor ook rond mijn borstbeen, maar eigenlijk voor de rest amper iets. Ook geen rode, schilferende vlekken rond neus, wenkbrauwen,... Nochtans was de dermatoloog heel formeel dat het sebboroïsch eczeem was (nu, de korsten en zo, dat klopt wel natuurlijk). Ik heb echter wel veel last van haaruitval. Als ik mijn haren was, hangen mijn handen echt vol met haar. En op een paar maanden tijd is mijn haardos serieus uitgedund. Nog niet zo erg voorlopig dat je de hoofdhuid ziet, maar tot voor een half jaar had ik dus echt een superdikke haardos (ben vroeger meermaals versleten voor ragebol). En inhammen zijn serieus ingesprongen nu.

Ik vrees wel dat mijn haardos er toch vroeg of laat zal aan moeten geloven, want voorhoofdskaalheid zit wel degelijk in de familie :( . Mijn vader heeft het erg, en via mijn moederszijde is het ook wel een beetje, hoewel minder erg. Mijn jongere broer heeft er in elk geval al erg last van (heeft wel ander haartype: veel dunner, zoals mijn vader, terwijl ik zelf de dikke haren heb/had van mijn moeder). Ik mag me dus gelukkig prijzen dat ik er tot voor kort van gespaard ben gebleven. Maar toch hoop ik natuurlijk dat het zolang mogelijk wegblijft. Zou liever nog niet tegen mijn dertigste kaal zijn... (ben er nu 25) :confused:.

Voor het geval de behandeling voor het eczeem niet veel succes zou hebben, heeft de dermatoloog me alvast een briefje geschreven voor minoxidil. Hopelijk heb ik het niet nodig (ben ook niet zeker van de bijwerkingen en zo), maar als de haaruitval niet stopt binnen een tweetal weken, begin ik er toch mee hoor.

Ik hou jullie in elk geval van de toestand op de hoogte!

kas
21 februari 2006, 17:10
Ik wilde jullie voorzover nog niet bekend, deze info niet onthouden. Van verschillende zijden werd ik recent gewezen op, "paardemelk" als middel tegen huidklachten, zoals eczeem, psoriasis, e.a.
Meer info hierover is te vinden op www.equilac.com (http://www.equilac.com/)

Ik wil het graag in ieder geval proberen, is het niet voor mij dan wel voor mijn allerkleinste van 3 bij wie gisteren eveneens dat afschuwelijke seborrisch eczeem op haar kleine bolletje is geconstateerd. Gelukkig geeft ze geen enkel teken van jeuk of irritatie.

Kitty

vrosjnivosj
21 februari 2006, 17:27
Ik wilde jullie voorzover nog niet bekend, deze info niet onthouden. Van verschillende zijden werd ik recent gewezen op, "paardemelk" als middel tegen huidklachten, zoals eczeem, psoriasis, e.a.
Meer info hierover is te vinden op www.equilac.com (http://www.equilac.com/)

Ik wil het graag in ieder geval proberen, is het niet voor mij dan wel voor mijn allerkleinste van 3 bij wie gisteren eveneens dat afschuwelijke seborrisch eczeem op haar kleine bolletje is geconstateerd. Gelukkig geeft ze geen enkel teken van jeuk of irritatie.

Kitty

off topic ;)
Mn moeder heeft dat ook gekocht voor puisjes voormij. Ik heb het geprobeert doet namelijk niets.
Wat zit er in paarde(n)melk? Bijna juist hetzelfde als in koemelk maar in andere verhoudingen. Dus wat zou het doen?
Drink gewone melk veeeeeeeeel beter voor je portemonee.
(30euro voor een potje)
Je kan het altijd eens proberen. Ik heb nog een potje thuisstaan in zal het nog eens een kans geven.

groet

kevin
21 februari 2006, 18:28
off topic ;)
Mn moeder heeft dat ook gekocht voor puisjes voormij. Ik heb het geprobeert doet namelijk niets.
Wat zit er in paarde(n)melk? Bijna juist hetzelfde als in koemelk maar in andere verhoudingen. Dus wat zou het doen?
Drink gewone melk veeeeeeeeel beter voor je portemonee.
(30euro voor een potje)
Je kan het altijd eens proberen. Ik heb nog een potje thuisstaan in zal het nog eens een kans geven.

groet

Veel melk drinken is volgens mij ook niet gunstig voor haarverlies..

kevin
21 februari 2006, 18:35
Ik wilde jullie voorzover nog niet bekend, deze info niet onthouden. Van verschillende zijden werd ik recent gewezen op, "paardemelk" als middel tegen huidklachten, zoals eczeem, psoriasis, e.a.
Meer info hierover is te vinden op www.equilac.com (http://www.equilac.com/)

Ik wil het graag in ieder geval proberen, is het niet voor mij dan wel voor mijn allerkleinste van 3 bij wie gisteren eveneens dat afschuwelijke seborrisch eczeem op haar kleine bolletje is geconstateerd. Gelukkig geeft ze geen enkel teken van jeuk of irritatie.

Kitty

Paardenmelk verstevigt dus het afweersysteem en dit zorgt voor minder huidklachten?

vrosjnivosj
21 februari 2006, 19:50
Veel melk drinken is volgens mij ook niet gunstig voor haarverlies..
Misverstand veel beter voor je portemonee
per pilletje is het dus 50 cent.

Carolus
21 februari 2006, 20:52
Ik heb dan weer eens horen zeggen dat geitenkaas goed zou zijn voor een gezonde huid...

kas
22 februari 2006, 09:46
Hoi,


Ik heb een artikel hier over iem. die volledig af is van zijn eczeem na 30j door het drinken van...ik zal ff kijken of ik met wat hulp die tekst op het forum kan plaatsen. Kan niet beloven dat het lukt..
Daarnaast heb ik het van iem. die ik persoonlijk ken en al jaren erge vorm van eczeem heeft vernomen dat zij er heel veel baat bij heeft.

Ik vind in dit geval dat het echt geen kwaad kan om dit te proberen. Verbetering is te verwachten vanaf een week of 3 tot 6 wk. Werkt het niet dan kappen gewoon toch. Mijn oudste dochter heeft constitutioneel eczeem in behoorlijk ernstige mate, het alternatief is... cortisone zalf ook ik kreeg voor mijn hoofdhuidklachten cortisonezalf. Omdat die troep nou eenmaal het enige is dat echt helpt gebruik je dat... maar jullie kennen ook de bijwerkingen op lange termijn ervan...
Ik vind het geen probleem om dit gewoon te proberen als het niet werkt, helaas werkt het wel.. dan is het veel en veel beter dan die hormoonpreparaten.
Kitty

haarmens2
22 februari 2006, 17:38
Ik ben langs de dermataloog (dr. schuller) geweest, heeft me diprosone gegeven en een foldertje waarin ketazonacol wordt geadviseerd.

Verder merk ik niet echt veel veranderingen, ik heb wel me haar kort geschoren waardoor ik minder (lijkt) last te hebben van vet haar en gekietel/jeuk enzo.

ik weet niet of dat diprosone nou goed werkt want bijwerking is roodheid of verergering van het probleem dus hou kan ik nou zelf constanteren of er daadwerlijk iets verbetert.

Wel heb ik aantal (2,5x) gesmeerd op me wrenkbrauwen waarop eens meer haartjes groeiden dan normaal. Dus ik hoop dat het aan de zijkanten ook verbeterd want daar ziet je t hoofdhuid, maar het is kortgeschoren dus ik kan er moeilijk over oordelen. En wat ik heb gelezen is diprsone zwaar spul en moet ik het niet te vaak doen.

Was me haar nu wel met rooscure, het haar voelt wel dikker aan en oogt dikker. Overigens ik had het idee dat mijn kruin groter werd vanwege mijn haaruitval, maar het is maar onder welke hoek je de spiegel zet. Ik heb van me geboorte wel een duidelijke kruin heb er sinds 19 jaar niet echt naar omgekeken en nu wel dus mss ben ik me zelf in de maling aan het nemen. tis jammer dat ik geen foto's van de achterkant heb van vroeger.

kas
22 februari 2006, 20:14
Diprisone ken ik (nog) niet. bijwerkingen van ketocozanol kunnen overigens ook vet haar, droog haar, jeuk etc. zijn zelfs wat haaruitval. Maar het is een kuurvorm van een wk of 4. Ik heb nu na 1 wk al veel baat. wel beetje jeuk gebruik keto-gel, maar dat ebt weer weg na een uurtje of zo.
Ik ben er blij mee want ik vond die jeuk heel erg..
Kitty

itsme
7 maart 2006, 02:24
Hey itsme!!
Dat is zeer interessante info die je daar post!! Onwijs bedankt!
Zou je nog even kunnen vermelden waar je het vandaan hebt (linkjes)? Ik vind het altijd wel fijn als ik zelf de bronnen even door kan lezen. En heb je zelf een medische achtergrond?
Mijn excuses dat ik zo lang op me heb laten wachten. In de tussentijd sinds mijn vorige bericht ben ik voor de tweede keer vader geworden en alles eromheen heeft heel veel van mijn tijd gevergd.
Wat mijn persoonlijke achtergrond betreft: Ik ben (universitair geschoold) voedingskundige, en werk momenteel bij een bedrijf dat voedingssupplementen verkoopt. Ik schrijf onder meer de productinformatieteksten en moet me zodoende erg verdiepen in de wetenschappelijke achtergrond van onze producten. In de loop der jaren ben ik er meer en meer van overtuigd geraakt dat ziekten samenhangen met biochemische verstoringen/onvolkomendheden die vaak samenhangen met tekorten aan bepaalde voedingsstoffen of verstoringen van gezonde biochemische processen door ongezonde voeding en/of milieuvervuiling. De in mijn ogen beste manier om die ziekten te lijf te gaan is met natuurlijke middelen. Het eerste en meest voor de hand liggende middel is dan natuurlijk aanpassing van de voeding eventueel aangevuld met voedingssupplementen. Maar er valt ook te denken aan bijvoorbeeld fytotherapie (kruidengeneeskunde).

Natuurlijk wil ik je wat referenties geven. In dit bericht zal ik de links en refernties er zo veel mogelijk bij zetten.

In ieder geval is dit erg interessante info. Maar ik heb nog nooit van een dergelijke behandelmethode gehoord voor dit eczeem. Heb je daar een verklaring voor?
Er wordt best wel veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de behandeling van allerlei aandoeningen met kruiden en voedingsstoffen (o.a. vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren). Toch bereikt maar weinig van dit onderzoek de behandelende artsen, laat staan het grote publiek.
De reden daarvoor, en de reden dat jij nog nooit van een dergelijke behandelmethode hebt gehoord, is dat naar mijn mening het feit dat de farmaceutische industrie erg verstrengeld is met het medische circuit. Zowel de artsen/specialisten worden voor een belangrijk deel voorgelicht door de farma-industrie. Voor het goed lezen van vaktijdschriften is nauwelijks tijd meer, laat staan voor het volgen van tijdschriften die iets breder kijken en zich (ook) oriënteren op het gebied van de complementaire geneeskunde.

Het zal je waarschijnlijk erg verbazen, maar veel van het wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen essentiële vetzuren en de huid dateert al uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Een van de pioniers van het onderzoek was prof. Hansen, die in 1929 ontdekte dat dieren die op een vetvrij dieet werden gezet huidontstekingen ontwikkelden die erg leken op atopisch eczeem bij kinderen. In de decennia daarna volgde nog veel onderzoek naar dit onderwerp. Zo werd ontdekt dat suppletie met plantaardige olie of reuzel de symptomen van eczeem bij kinderen duidelijk kon verbeteren. Het grootste effect trad op wanneer langdurig (tot 18 maanden) werd gesuppleerd, en meer bij jonge kinderen dan bij volwassenen. De gebruikte doseringen kwamen overeen met 30 tot 60 gram linolzuur per dag.
Hoewel de onderzoeksmethoden zwaar tekortschoten voor een preciezer beeld, werden al wel ontdekkingen belangrijke ontdekkingen gedaan die we nu beter in perspectief kunnen plaatsen. Zo werd ontdekt dat eczeem niet een gevolg was van een DEFICIËNTIE (tekort) van essentiële vetzuren, omdat bij de getroffen kinderen de hoeveelheden linolzuur juist hoger waren dan normaal.
In de jaren vijftig, toen de steroïdencrèmes opkwamen, kwam er een eind aan dit tijdperk van onderzoek naar de relatie tussen essentële vetzuren en de huid. Pas sinds het midden van de jaren 80 wordt er weer serieus wetenschappelijk onderzoek naar deze relatie gedaan.

Studies met borageolie bij atopische (dus niet seborroïsch) dermatitis hebben tot op heden niet veel succes opgeleverd, wat gezien het bovenstaande aan een heleboel factoren kan liggen. Zie voor een wetenschappelijk debat over de conclusie dat borageolie niet zou werken bij ATOPISCHE dermatitis: http://bmj.bmjjournals.com/cgi/eletters/327/7428/1358#43192).
Er kunnen dus nog wel maren gezet worden bij de conclusie dat borageolie bij atopisch eczeem niet werkt.

Met betrekking tot GLA en seborroïsch eczeem is veel minder onderzoek gedaan, maar de publicaties die ik ken zijn allemaal WEL positief, al betreft het meestal babies en peuters.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=8496460&query_hl=0
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=8095744&query_hl=35
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=8396411&query_hl=39

Het behandelen van een beschadigde of ontstoken huid met borageolie blijkt inderdaad de symptomen te verbeteren. Seborroïsch eczeem, en de vooral bij babys voorkomende infantiele vorm ervan, ook wel “berg” genoemd, blijken gunstig te reageren op borageolie [Referentie: Tollesson et al]. Bij babies wiens hoofdhuid tweemaal daags werden ingesmeerd was de aandoening binnen twee weken verdwenen. Na het stoppen van de behandeling was de berg in een week weer terug. Na het bereiken van de leeftijd van zeven maanden kwam de aandoening niet meer terug na het stoppen van de behandeling, wat te rijmen is met het feit dat het D6D bij babies pas enige tijd na de geboorte voldoende functioneert[Referentie: Tollesson et al].

Tollesson A, Frithz A, Berg A et al. Essential fatty acids in infantile seborrheic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 1993 Jun;28(6):957-61.
Tollesso A, Frithz A. Transepidermal water loss and water content in the stratum corneum in infantile seborrhoeic dermatitis. Acta Derm Venereol 73:18-20, 1993.
Wright S. Essential fatty acids in Clinical Dermatology. Journal of Nutritional medicine 1990;1:301-313.

Borstvoeding is overigens rijk aan GLA, flesvoeding bevat nul komma nul GLA. Ik vermoed dan ook dat berg erger is bij zuigelingen die geen borstvoeding krijgen.

Nog een aanvulling met betrekking tot paardenmelk:
Ik heb gezocht of ik de vetzuursamenstelling van paardenmelk kon vinden op internet, maar dat is me niet gelukt. Als paardenmelk inderdaad zou helpen, vermoed ik namelijk dat (een deel van) de gunstige effecten ervan toe te schrijven is aan het gehalte GLA. Moedermelk heeft namelijk ook een heel bijzondere vetzuursamenstelling. Ik vind alleen dat paardenmelk circa 1,25% vet bevat, waarvan het meeste meervoudig onverzadigd is. Koeiemelk bevat 3,7% vet, met relatief weinig meervoudig onverzadigde vetzuren.
Aanbevolen wordt om een kwart liter per dag te drinken (www.paardenmelk.be), en met 1,25% vet zou dat circa 2,5 gram vet zijn. Als de werkzaamheid van paardenmelk werkelijk een GLA-effect zou zijn, dan zou vrijwel alle vet GLA moeten zijn, en dat lijkt me sterk.

The sleutel is om de verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetten goed te houden. Alhoewel GLA een omega-6 vetzuur is, is het ook erg belangrijk om de inname van andere omega-6 vetzuren uit plantaardige bronnen te verminderen. De hoeveelheid omega-6 vetzuren in de voeding is in de afgelopen eeuw (in de VS) gestegen van minder dan een halve kilo per jaar tot meer dan 35 kilo (75 pounds) per jaar. Deze excessieve hoeveelheden omega-6 vetzuren zullen de belangrijke verhouding tussen omega-6 en omega-3 sterk negatief beïnvloeden.

Stappen die je kunt nemen om de omega-3 omega-6 verhouding gezond te houden:
• Beperking van de inname van linolzuurrijke (plantaardige) oliën en margarines. Deze omega-6 vetzuren worden omgezet in ontstekingsbevorderende arachidonzuurmetabolieten. Bakkerijproducten zijn in het bijzonder vervelend, aangezien de omega-6 vetzuren daarin voor een belangrijk deel zijn omgezet in transvetzuren die het eczeem verergeren.
• Minimalisatie van de inname van transvetzuren (via ondermeer koek, koekjes en andere bakkersproducten).
• De tweede stap zou moeten zijn de inname van omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA die veel in visvetzuren voorkomen, te verhogen. Een typische therapeutische hoeveelheid omega-3 vetzuren is 6 gram voor een persoon van 80 kg. Suppletie met plantaardige omega-3 vetzuren uit lijnzaadolie is vaak niet voldoende omdat deze eerst via het delta-6-desaturase enzym moeten worden omgezet in EPA om effectief te zijn, en deze omzetting verloopt bij de meeste mensen erg slecht (circa 0,2 %).
• Naast visolie zelf, is ook kabeljauwleverolie aan te raden, aangezien deze grote hoeveelheden vitamine A en D bevatten, die synergistische therapeutische effecten hebben bij huidklachten.
• Inname van voedingsmiddelen met een lage glycaemische index, aangezien hoge insulinespiegels remmend werken op het D6D-enzym en juist stimulerend op het D5D-enzym, dat arachidonzuur produceert (en haar pro-inflammatoire stofwisselingsproducten). Daarom is het van belang de inname van graanproducten en vruchtensappen te beperken, aangezien deze de insulineniveaus doen stijgen.
• Suppletie met vitamine B6, magnesium en zink en magnesium, de belangrijkste cofactoren van D6D.
• Remming van het arachidonzuurmetabolisme. Dus: Vervang vette vleeswaren en zuivelproducten door vette vis, wild & gevogelte. Vervang zonnebloemolie, maïsolie en gemengde plantaardige oliën door olijfolie. Beperk alcoholconsumptie.

Hoewel GLA een omega-6 vetzuur is, zijn hoeveelheden van 2 tot 3 gram GLA per dag al in staat om te compenseren voor de geremde delta-6-desaturase activiteit. Bij een 20% GLA olie komt dat dus overeen met 10-15 gram olie per dag.
Om de kosten te drukken zou ik daarom niet kiezen voor capsules (softgels), maar voor gewoon een vloeibare olie in een flesje. Er zijn een aantal firma's die de olie in die vorm verkopen. Je apotheker kan deze voor je bestellen. Er schijnen overigens ook borageolie-cremes op de markt te zijn (ik ken ze niet, maar heb in forums erover horen spreken) die door eczeempatiënten worden gebruikt.

Ik durf niet echt te zeggen hoe snel je een effect kunt verwachten. Wright schreef dat uit het onderzoek in de eerste decennia van de 20e eeuw is gebleken dat het grootste effect na anderhalf jaar optrad. In de hierboven geciteerde studies wordt ook na twee tot vijf maanden al een effect gevonden. De zuigelingen wier hoofdhuid met borageolie werd ingesmeerd waren binnen 3 tot 4 weken compleet vrij van seborroïsch eczeem. (referenties zie boven).

Om een idee te krijgen van of ook bij jou het D6D enzym gestoord is, kun je eventueel en vetzuurprofiel in je rode bloedcellen laten bepalen. Ik weet niet of het een standaardbepaling is in ziekenhuizen, maar volgens mij kan een particulier laboratorium als het Europees Laboratorium voor Nutriënten (ELN) in Bunnik deze bepaling zowiezo laten doen. Dat kun je niet zelf doen als patiënt. Dat moet via tussenkomst van een (alternatief) arts, therapeut of natuurgenezer. Ze kunnen diverse testen doen. De kosten worden echter door lang niet alle verzekeraars vergoed, dus de kans is groot dat je het zelf moet betalen, tenzij je goed verzekerd bent.

Een simpele schimmelkweektest, die definitief uitsluitsel kan geven wordt domweg niet gedaan wordt omdat men het niet nodig acht....
Ik ben behoorlijk mondfiat maar ik kom momenteel door die muur van eigengereidheid ook niet heen. Kreeg gisteren eerder de indruk dat men het belangrijker vind om elkaars "rug te dekken" dan dat er gekeken werd naar een patient met een (chronische?) klacht die graag geholpen wil worden...
Enfin.. geef niet op en ga net zo lang zeuren totdat ik wel een diagnose krijg op basis van onderzoek, leven met constante jeuk heeft een te groot impact om m'n dagelijks functioneren..

Je bent niet puur afhankelijk van je arts als je tests gedaan wilt krijgen. Bij het ELN (zie boven) in Bunnik kun je (via tussenkomst van een (alternatief) arts, therapeut of natuurgenezer) diverse testen laten doen. Ik kan je alleen niet vertellen of jouw schimmelkweektest daar ook kan worden gedaan. Ze hebben ook contacten met labs in de VS (o.a Smokies labs) en kunnen eventueel ook monstermateriaal naar de VS opsturen.
En nu vraag ik me ook af of finasteride/dutasteride voor deficiëntie van het enzym D6D kunnen zorgen. Ik zal me er eens in verdiepen!
Een rijtje factoren die het D6D-enzym kunnen remmen:
Delta-6-desaturase is een onderdeel van het cytochroom P450 enzymsysteem. Een te grote aanslag op dit systeem door toxische belasting blokkeert ook een goede werking van dit enzym. Hierdoor worden linolzuur en alfa-linoleenzuur slecht omgezet in hun metabolieten en vindt verschuiving van de prostaglandinesynthes plaats. De belangrijkste en meest voorkomende verstoorders zijn:
• Overmatig alcoholgebruik;
• Medicijngebruik (bijvoorbeeld de anticonceptiepil);
• Nutriëntendeficiëntie. Met name tekorten aan vitamine B6, magnesium en zink, zijn vaak de limiterende factoren. Ook de vitaminen B3, C en E beïnvloeden de werking van D6D positief;
• Hoge cholesterolspiegels;
• Transvetzuren;
• Het verouderingsproces in het algemeen;
• Hyperinsulinemie (remt zowel D6D als D5D), dus pre-diabetes & hypoglycemie;
• Stress;
• Virale infecties;
• Blootstelling aan hoogenergetische straling.

Zoals je ziet staat ook medicijngebruik in dit rijtje. Ik heb niets specifiek kunnen vinden over finasteride/dutasteride in relatie tot D6D, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat die relatie niet bestaat.

Groet,

Aldert

haarmens2
7 maart 2006, 16:19
Wat zijn de gevolgen als een gezond mens meer Omega-3 binnenkrijgt dan Omega-6?

vrosjnivosj
7 maart 2006, 22:34
• De tweede stap zou moeten zijn de inname van omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA die veel in visvetzuren voorkomen, te verhogen. Een typische therapeutische hoeveelheid omega-3 vetzuren is 6 gram voor een persoon van 80 kg.
Ik denk dat essentieele vetzuren goed zijn voor het lichaam enz. Maar als ik 6 gram visolie binnenkrijg begin ik wel te stinken.
2 gram is dus ideaal voor mij.

• Naast visolie zelf, is ook kabeljauwleverolie aan te raden, aangezien deze grote hoeveelheden vitamine A en D bevatten, die synergistische therapeutische effecten hebben bij huidklachten.
Vitaminen kunnen goed zijn maar niet deze vitamines als je een lange tijd een hoge dosis gebruikt.

Nog een aanvulling met betrekking tot paardenmelk:
Ik heb gezocht of ik de vetzuursamenstelling van paardenmelk kon vinden op internet, maar dat is me niet gelukt. Als paardenmelk inderdaad zou helpen, vermoed ik namelijk dat (een deel van) de gunstige effecten ervan toe te schrijven is aan het gehalte GLA. Moedermelk heeft namelijk ook een heel bijzondere vetzuursamenstelling. Ik vind alleen dat paardenmelk circa 1,25% vet bevat, waarvan het meeste meervoudig onverzadigd is. Koeiemelk bevat 3,7% vet, met relatief weinig meervoudig onverzadigde vetzuren.

Info van een site halen waar ze ook het product verkopen moet je zeker met een heel grote korrel zout lezen. www.paardenmelk.be (http://www.paardenmelk.be)
Je kan dan ook andere sites op internet vinden bv http://www.skepsis.nl/paardenmelk.html
Paardemelk om vetzuren uit te halen zou ik niet doen neem dan olieen. bv teunisbloemolie.
Waarvan je zeker bent dat er genoeg inzit.

itsme
8 maart 2006, 09:24
Wat zijn de gevolgen als een gezond mens meer Omega-3 binnenkrijgt dan Omega-6?

Je zult heel vloeibare celmembranen krijgen. De mate van vloeibaarheid van de celmembraan wordt bepaald door de vetzuursamenstelling van de vetzuren die we eten, met name de essentiële vetzuren uit de linolzuurgroep (omega-6) en de alfa-linoleenzuurgroep (omega-3, waaronder e visvetzuren EPA en DHA).
De vloeibaarheid van de celmembraan bepaalt voor een belangrijk deel het functioneren van de cel, zoals het functioneren van receptoren in de celmembraan en transporteiwitten.
In gewoon Nederlands: je cellen functioneren beter, en signalen worden beter door de cel verwerkt. Negatieve gevolgen zal het niet hebben, behalve dat je celmembranen gevoeliger worden voor oxidatie, dus je behoefte aan (vetoplosbare) antioxidanten zal stijgen. Via natuurlijke weg zul je dan al veel meer vitamine E binnenkrijgen dan normaal, maar het innemen een vitamine E-complex (met gemengde tocoferolen) als voedingssupplement kan je extra zekerheid geven.
Ik denk overigens dat het voor je nauwelijks mogelijk zal zijn om meer omega-3 dan omega-6 binnen te krijgen. Gewone visolie bevat meestal 30% omega-3 (18% EPA, 12% DHA) en bevat daarnaast ook redelijk wat omega-6 (vraag me niet de exacte hoeveelheden want die weet ik niet). Op een enkele uitzondering na (lijnzaadolie) bevatten vrijwel alle plantaardige oliën meer (vaak VEEL meer) omegta-6 dan omega-3. Ik denk dat je je al heel erg op de borst kunt kloppen als je in de buurt kunt komen van de omega-3/omega-6 verhouding van het "oermensdieet". Waarschijnlijk lag deze verhouding tussen 1:1 en 1:4 (omega-3:omega-6). Met een westerse voeding zit je al snel op de 1:10 tot 1:20 en nog hoger als je helemaal geen vis eet.

Ik denk dat essentieele vetzuren goed zijn voor het lichaam enz. Maar als ik 6 gram visolie binnenkrijg begin ik wel te stinken.
2 gram is dus ideaal voor mij.

Is al heel mooi als onderhoudsdosis. Therapeutische doseringen liggen vaak hoger, maar als je verder geen medische problemen heeft kun je met 2 gram visolie per dag waarschijnlijk prima in je behoefte voorzien.

Vitaminen kunnen goed zijn maar niet deze vitamines als je een lange tijd een hoge dosis gebruikt.

Klopt. Vitamine A en D kunnen toxisch zijn in hoge doseringen, en kunnen gevaarlijk zijn voor ongeboren baby's. Er moet dan ook zeker mee worden opgepast. Wettelijk zijn deze vitamines dan ook aan strenge maxima gebonden en met de in Nederland verkijgbare levetraancapsules (uit kabeljauwleverolie) is de kans nihil dat je met de aanbevolen dosering toxische hoeveelheden van deze vitamines binnenkrijgt.
In klinisch onderzoek met huidaandoeningen worden overigens wel behoorlijk hoge doseringen van met name vitamine A gebruikt, maar dus alleen in een onderzoekssetting, waarin ze de mogelijke toxiciteit goed in de gaten kunnen houden.

Info van een site halen waar ze ook het product verkopen moet je zeker met een heel grote korrel zout lezen. www.paardenmelk.be (http://www.paardenmelk.be)
Je kan dan ook andere sites op internet vinden bv http://www.skepsis.nl/paardenmelk.html
Paardemelk om vetzuren uit te halen zou ik niet doen neem dan olieen. bv teunisbloemolie.
Waarvan je zeker bent dat er genoeg inzit.

Ja, je hebt gelijk, die site is niet de meest betrouwbare bron, maar ik kon niet veel anders vinden. Bedankt voor de link naar het artikel op de skepsis-site.
Ik ben ook geen promotor van paardenmelk. Het enige dat ik heb gezegd is dat ALS het werkzaam zou zijn, het mogelijk aan het percentage GLA zou liggen, want moedermelk is rijk aan GLA (in tegenstelling tot koemelk/flesvoeding). Zoals gezegd lijkt me dat sterk gezien het lage vetpercentage van paardenmelk.

Groet,

Aldert

kas
8 maart 2006, 09:42
Ik kreeg pas last van seborrisch eczeem toen aga doorbrak. Nooit eerder tevoren.
In mijn geval ben ik er vrij zeker van dat e.e.a. als volgt gegaan is. aga dient zich aan en onderdeel daarvan is dat de talgklieren veel harder gaan werken. (kreeg ook langzaam maar zeker bi half jaar haar dat veel sneller vet wordt) Overmatige talgproductie irriteert de hoofdhuid, c.q. verstoort de huidflora met als resultaat, schilfering/jeuk-irritaties-branderigheid/roodheid.
Naar mijn mening ligt hierom dan ook (voor een deel) de oplossing in het terugdringen van de talgproductie.
Dit kan met androgeenremmende medicatie ... androcur, spironolactone, misschien zijn er meer middelen maar die ken ik dan (nog) niet.

Kitty

kevin
8 maart 2006, 09:58
Ik weet weer waar ik het stukje over SE gevonden had, regrowth.com:

Regarding Seborrheic dermatitis. If this still presents a problem, then Beta Glucan 1,3 may help as Beta Glucan actually inhibits the uptake of Malassezia organisms, which are directly implicated in SD. The best drug treatment on the other hand is probably Sebazole (superior to Nizoral). But getting back to naturals here, having a sufficient intake of GLA (Gamma Linoleic Acid) or even better, NKO (Krill Oil) to fight off the inflammatory acids. Supplementing with significant IUs of D is also helpful.

Tiuri
8 maart 2006, 10:14
Zeer interessante info aldert, ontzettend bedankt! Dit is echt heel erg nuttig, je bent duidelijk erg goed op de hoogte. :) http://www.haarweb.nl/forum/images/icons/icon14.gif

Ik vraag me nu af of ik seborroisch of atopisch eczeem heb. Bij mij komt het eczeem voor in de nasolabiale plooien en ook verder rond de mond, een typische plek voor seborroisch eczeem volgens mijn huisarts. Maar aan de andere kant komt het eczeem heel duidelijk symmetrisch voor (zowel links als rechts van het gezicht evenveel aanwezig), en dat zou weer kunnen duiden op het feit dat het atopisch is heb ik begrepen? Weet jij hier toevallig meer over?

Ik ben overigens al mijn hele leven eczeemgevoelig: als kind had ik al vaak witte vlekjes op mijn gezicht en in mijn puberteit had ik het vaak op mijn handen en polsen.

itsme
8 maart 2006, 10:58
Daarbij schijnt de aandoening in verband te worden gebracht met alopecia androgenetica, daarom post ik het ook in deze rubriek. Er zijn wetenschappers die een relatie tussen deze twee "kwalen" suggereren. Op ieder groot Amerikaans haarforum lopen ook een of meer threads over dit onderwerp.
Om op de allereertste posting in deze thread terug te komen. Androgene alopecia wordt voorzover ik weet veroorzaakt door dihydrotestosteron (DHT) en kan worden behandeld met 5-alfa-reductaseremmers zoals Sabal serrulata (synoniem met Serenoa repens, engels: Saw Palmetto, nederlands: dwergpalm). Ook GLA zou de omzetting naar testosteron remmen.
Ik vraag me nu af of ik seborroisch of atopisch eczeem heb. Bij mij komt het eczeem voor in de nasolabiale plooien en ook verder rond de mond, een typische plek voor seborroisch eczeem volgens mijn huisarts. Maar aan de andere kant komt het eczeem heel duidelijk symmetrisch voor (zowel links als rechts van het gezicht evenveel aanwezig), en dat zou weer kunnen duiden op het feit dat het atopisch is heb ik begrepen? Weet jij hier toevallig meer over?
Niet zo direct. Ik zal binnenkort eens in mijn digitale bibliotheekje duiken om te kijken of ik nog wat zinvolle info voor je kan vinden.

Groet, en bedankt voor het compliment.

Aldert

vrosjnivosj
8 maart 2006, 12:40
Respect voor de man met veel kennis;).

Klopt. Vitamine A en D kunnen toxisch zijn in hoge doseringen, en kunnen gevaarlijk zijn voor ongeboren baby's. Er moet dan ook zeker mee worden opgepast. Wettelijk zijn deze vitamines dan ook aan strenge maxima gebonden en met de in Nederland verkijgbare levetraancapsules (uit kabeljauwleverolie) is de kans nihil dat je met de aanbevolen dosering toxische hoeveelheden van deze vitamines binnenkrijgt.
In klinisch onderzoek met huidaandoeningen worden overigens wel behoorlijk hoge doseringen van met name vitamine A gebruikt, maar dus alleen in een onderzoekssetting, waarin ze de mogelijke toxiciteit goed in de gaten kunnen houden.

Jep vitamine a is niet zo toxisch als vitamine d.(objectief)
Ikzelf kan gemakkelijk 150% ADH aan van vitamine a zonder bijwerkingen maar als ik 100% ADH van vitamine d binnenkrijg dan begin ik me misselijk te voelen.(subjectief)


Ja, je hebt gelijk, die site is niet de meest betrouwbare bron, maar ik kon niet veel anders vinden. Bedankt voor de link naar het artikel op de skepsis-site.
Ik ben ook geen promotor van paardenmelk. Het enige dat ik heb gezegd is dat ALS het werkzaam zou zijn, het mogelijk aan het percentage GLA zou liggen, want moedermelk is rijk aan GLA (in tegenstelling tot koemelk/flesvoeding). Zoals gezegd lijkt me dat sterk gezien het lage vetpercentage van paardenmelk.


Jep. Ik zal niet zeggen dat skepsis zo goeie info geeft: het is meestal negatief. Maar soms is het nodig anders scheppen die mensen bakken met geld aan een middel die niets doet.
Maar een klein tekort van GLA komt denk ik wel voor maar van die paardenmelk zul je niet veel voelen, Ik slik het nu al een tijdje en zie het meer als om voedingsstoffen binnen te krijgen ( Ik koop het niet mn moeder heeft een potje gekocht ze is nogal alternatief: aromatherapie bachbloesems (voet)massage en ze hoort dan iets van paardemelk van andere vrouwen en koopt het dan ook)

En interessant vind ik dat als je meer visolie gebruikt je meer vitamines moet nemen. Maar dit is met alles zo alles in de juiste verhouding.
Dit is misschien niet de juiste weg om omega 3 en 6 in grote hoeveelheden binnen te krijgen: hersennen bevatten veeel omega 3 en 6.
Vroeger werd het veel gegeten hersentjes van varkens.

groet

haarmens2
8 maart 2006, 19:58
Kan je dik worden van het innemen van omega 3 (visolie), stel dat je evenveel calorie per week verliest als toen zonder het innemen van omega 3 (visolie)?

haarmens2
8 maart 2006, 20:01
Ander vraagje stel dat je vet haar hebt, of haar dat snel vet wordt door de talg, dan kan het toch helpen als je flink gaat sporten en gaat zweten omdat het zweet zout bevat dat drogende werking heeft, is dat gezond?

En wat doet zweet precies dat op je hoofdhuid blijft zitten? Dan heb ik het niet over overmatig zweet maar gewoon van beetje joggen en dan niet je haar wassen.

wimb
13 maart 2006, 18:19
ik kreeg/krijg die "eczeem" ook VAN PROSCAR, meerdere mensen hebben daar last van...

Tiuri
13 maart 2006, 23:17
ik kreeg/krijg die "eczeem" ook VAN PROSCAR, meerdere mensen hebben daar last van...
Ik had ook het idee dat het bij mij seborroisch eczeem veroorzaakte in het gezicht omdat het ongeveer opkwam toen ik met fina begon (iets later). Maar het bleef toen ik overstapte naar duta en nu is het nog steeds terwijl ik al 2 maanden niets meer slik. Ik heb geen idee of het zo is dat het een tijdje kan duren voordat het eczeem dan vermindert, maar ik krijg meer en meer het idee dat het eczeem in mijn geval niets te maken had met fina/duta.

kas
14 maart 2006, 13:53
Ik heb begrepen dat seb. eczeem veroorzaakt wordt door verstoring van flora op hoofdhuid door (een teveel aan) talg. Die talg irriteert bij daarvoor gevoelige personen de hh en er ontstaat een explosie van gisten/schimmels.
Die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor de klachten.
In mijn geval klopt dit ook, omdat t.t.v. doorbreken aga mijn haar beduidend sneller vet werd en kort daarop de jeuk/schilfering ontstond. Daarvoor heb ik het nooit gekend. Ben van nature zeker geen eczeem/allergiegevoelig mens, nooit geweest ook.
Volgens mij ligt dan ook een deel van de oplossing (voor zover mogelijk dan) in het terugdringen van de talgafscheiding dmv anti-androgenen, om zo hopelijk het normale evenwicht van schimmels/gisten op de huid terug te verkrijgen zodat het eczeem geen kans krijgt zich te ontwikkelen.
Derhalve... androcur, die zorgt voor vermindering talgklierafscheiding, hirsutisme en acne en ..aga(?) voor dat laatste vind ik het middel maar matig tot nu toe.
Kitty

Jaapie
7 april 2006, 14:26
Ik heb gister borage olie gekocht, ben benieuwd of het werkt.

Tiuri
7 april 2006, 15:07
Ik heb gister borage olie gekocht, ben benieuwd of het werkt.
Ik wil het ook heel graag hebben Jaapie, waar heb je het gekocht??
En jij hebt dus ook last van eczeem als ik het goed begrijp?

Ik vind deze discussie een zeer interessante trouwens, hoop informatieve en waardevolle posts!

kevin
7 april 2006, 15:14
Pas btw op met Omega-6. Als je een supplement neemt met aardig wat Omega-6 erin, heb je nog meer Omega-3 nodig. Anders kloppen de verhoudingen niet en kun je bijwerkingen krijgen.

Jaapie
7 april 2006, 15:23
Ik wil het ook heel graag hebben Jaapie, waar heb je het gekocht??
En jij hebt dus ook last van eczeem als ik het goed begrijp?

Ik vind deze discussie een zeer interessante trouwens, hoop informatieve en waardevolle posts!

Ik heb het in Utrecht gekocht bij een of andere reforma winkel. Het is wel prijzig! 9 euro voor een potje met 45 capsules, 1 capsule bevat 510 mg borage olie (Gestandaardiseerd op 18.5% GLA). Hiervan moet ik dus 4 stuks per dag slikken om boven de 2gr per dag uit te komen.

Ik bestel binnenkort een lading borageolie vanuit de VS, zowel capsules als gewone olie om op m'n hoofdhuid te smeren.

Edit: Ik lees net dat GLA om kan zetten in AA (Arachidonzuur), wat juist ontstekingsbevorderend werkt. Daarom moet je er ook een supplement bijnemen met EPA (Eicosapentaeenzuur). Deze zuur blokkeert de omzetting van GLA naar AA.

Tiuri
7 april 2006, 15:43
Ah ja inderdaad duur, ik heb liever de olie dan de capsules. Dan kan ik dat direct op mijn eczeem smeren.

Maar je hebt dus geen eczeem en gaat het tegen haaruitval gebruiken begrijp ik? Waarom denk je dat het daar ook tegen kan werken?

Jaapie
7 april 2006, 15:48
Ik heb seborrhoisch eczeem volgens de dermatoloog, vandaar. Ik heb al van alles gepobeerd, corticosteroiden etc maar niets lijkt te helpen.

Tiuri
7 april 2006, 16:10
Okee mensjes, ik heb het nog even verder nagezocht. User itsme (Aldert) zegt dus dat seborroisch eczeem veroorzaakt kan worden doordat het enzym D6D niet goed functioneert. De volgende reactie kan dan niet optreden in je lichaam:

Linolzuur ==>> D6D ==>> Gamma-linoleenzuur (=GLA)

Linolzuur is een essentieel vetzuur (je lichaam kan het niet zelf aanmaken dus je moet zorgen dat je het zelf voldoende binnenkrijgt). Als ik Aldert goed begrijp is dat tegenwoordig niet echt een probleem en krijg je met een normaal eetpatroon al snel voldoende hiervan binnen. Het gaat er dus om dat de gamma-linoleenzuur (GLA) wordt aangevuld, en dit kan dus goed met borageolie (20-24% GLA) of teunisbloemolie (9-10% GLA).

Overigens is GLA een omega6-vetzuur. Ik zag net dat ik daar eerder iets over heb geschreven in het haarwoordenboekje onder 'Omega-3-vetzuren':

Overigens is van een vetzuur uit de omega-6-vetzurengroep ook aangetoond dat het de aanmaak van beide types 5AR kan verminderen. Dit vetzuur heet gamma-linoleic acid (gamma-linoleenzuur).
Het kan dus ook goede zaken doen tegen 5AR (studie: zie link in HWBje) en dus tegen haaruitval :cool: . Weer een bevestiging van het vermoeden dat dit type eczeem en haaruitval aan elkaar gerelateerd zijn, en vandaar ook niet verwonderlijk dat middelen die tegen seborroisch eczeem werken (bijv. ketoconazol) ook tegen haaruitval werken.

Overigens is dit wel een hele goeie post van Kevinme:
Pas btw op met Omega-6. Als je een supplement neemt met aardig wat Omega-6 erin, heb je nog meer Omega-3 nodig. Anders kloppen de verhoudingen niet en kun je bijwerkingen krijgen.
Hele goeie waarschuwing is dat, inderdaad is het belangrijk dat het evenwicht niet verstoord wordt. Dit is ook allemaal te lezen in de interessante links die ik bij het onderwerp 'Omega-3-vetzuren' in het Haarwoordenboekje heb gezet, bijvoorbeeld de uitstekende site http://www.omega3.be/consumenten/ned/

Ik ben zeer geinteresseerd in dit onderwerp en ik wil heel graag die borageolie proberen! Ik ga daar dit weekend eens achteraan.

Sowieso geloof ik heilig in de geneeskrachtende werking van omega3-vetzuren. Ik denk echt dat je daar zoveel aan kunt hebben tegen zowat alle gezondheidsklachten die je op kunt lopen, ook in de toekomst. Misschien moet ik toch maar eens overwegen om mijn vegetarisme wat te verruimen door vis te gaan eten... :crybaby: Dat lijkt uiteindelijk toch wel de enige goeie bron van alle types van dit vetzuur te zijn. Maar ik wil dan wel echt verantwoorde vis hebben, dus die gewoon in de zee zijn gevangen en waar geen dolfijnen bij in de netten zijn blijven hangen ofzo. Weet iemand toevallig of dat bestaat?

Jaapie
7 april 2006, 16:16
Overigens is dit wel een hele goeie post van Kevinme:

Hele goeie waarschuwing is dat, inderdaad is het belangrijk dat het evenwicht niet verstoord wordt. Dit is ook allemaal te lezen in de interessante links die ik bij het onderwerp 'Omega-3-vetzuren' in het Haarwoordenboekje heb gezet, bijvoorbeeld de uitstekende site http://www.omega3.be/consumenten/ned/The sleutel is om de verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetten goed te houden. Alhoewel GLA een omega-6 vetzuur is, is het ook erg belangrijk om de inname van andere omega-6 vetzuren uit plantaardige bronnen te verminderen. De hoeveelheid omega-6 vetzuren in de voeding is in de afgelopen eeuw (in de VS) gestegen van minder dan een halve kilo per jaar tot meer dan 35 kilo (75 pounds) per jaar. Deze excessieve hoeveelheden omega-6 vetzuren zullen de belangrijke verhouding tussen omega-6 en omega-3 sterk negatief beïnvloeden.

Stappen die je kunt nemen om de omega-3 omega-6 verhouding gezond te houden:
• Beperking van de inname van linolzuurrijke (plantaardige) oliën en margarines. Deze omega-6 vetzuren worden omgezet in ontstekingsbevorderende arachidonzuurmetabolieten. Bakkerijproducten zijn in het bijzonder vervelend, aangezien de omega-6 vetzuren daarin voor een belangrijk deel zijn omgezet in transvetzuren die het eczeem verergeren.
• Minimalisatie van de inname van transvetzuren (via ondermeer koek, koekjes en andere bakkersproducten).
• De tweede stap zou moeten zijn de inname van omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA die veel in visvetzuren voorkomen, te verhogen. Een typische therapeutische hoeveelheid omega-3 vetzuren is 6 gram voor een persoon van 80 kg. Suppletie met plantaardige omega-3 vetzuren uit lijnzaadolie is vaak niet voldoende omdat deze eerst via het delta-6-desaturase enzym moeten worden omgezet in EPA om effectief te zijn, en deze omzetting verloopt bij de meeste mensen erg slecht (circa 0,2 %).
• Naast visolie zelf, is ook kabeljauwleverolie aan te raden, aangezien deze grote hoeveelheden vitamine A en D bevatten, die synergistische therapeutische effecten hebben bij huidklachten.
• Inname van voedingsmiddelen met een lage glycaemische index, aangezien hoge insulinespiegels remmend werken op het D6D-enzym en juist stimulerend op het D5D-enzym, dat arachidonzuur produceert (en haar pro-inflammatoire stofwisselingsproducten). Daarom is het van belang de inname van graanproducten en vruchtensappen te beperken, aangezien deze de insulineniveaus doen stijgen.
• Suppletie met vitamine B6, magnesium en zink en magnesium, de belangrijkste cofactoren van D6D.
• Remming van het arachidonzuurmetabolisme. Dus: Vervang vette vleeswaren en zuivelproducten door vette vis, wild & gevogelte. Vervang zonnebloemolie, maïsolie en gemengde plantaardige oliën door olijfolie. Beperk alcoholconsumptie.


Volgens mij heeft Kevin het van Itsme maar ok.

Tiuri
7 april 2006, 16:22
ah ja die post van itsme heb ik nog niet goed bestudeerd, ga ik nu doen. :) Goeie post van itsme dus. :)

kevin
7 april 2006, 16:25
Nee Jaapie, dat heb ik niet van Itsme (nog niet gelezen) Als je in de omega-3 thread kijkt kun je zien dat ik veel erover gelezen en uitgezocht hebt.

Overigens helpt veel omega 3 ook tegen een vettige huid/acne. Het makkelijkst is het om een totaal produkt te nemen van EFA, waarin omega3-6 en misschien 9 zit met daarnaast nog een produkt met alleen (extra) omega3.

cees
7 april 2006, 16:31
maar ik had gelezen dat je qua voeding al genoeg omega 6 en 9 binnenkrijgt en dat je daarom beter alleen omega 3 kan kopen, omdat het daar nog wel eens aan schort in de westerse samenleving! Ik heb me goed ingelezen voordat ik deze pilllen (omega 3 kruidvat) ging kopen!

kevin
7 april 2006, 16:32
maar ik had gelezen dat je qua voeding al genoeg omega 6 en 9 binnenkrijgt en dat je daarom beter alleen omega 3 kan kopen, omdat het daar nog wel eens aan schort in de westerse samenleving! Ik heb me goed ingelezen voordat ik deze pilllen (omega 3 kruidvat) ging kopen!

Inderdaad, maar als je meer effect wil hebben van omega 6 en of 9 zul je toch meer omega 3 moeten nemen. Als je dit niet wil is alleen omega 3 ook goed.

Tiuri
7 april 2006, 16:40
Wat ik nu alleen niet snap is hoe het kan dat seborroisch eczeem veroorzaakt kan worden door een tekort aan GLA, terwijl dat een omega-6-vetzuur is die we door alle westerse voeding juist teveel zouden binnenkrijgen. Kan itsme/aldert daar wellicht nog een antwoord op geven? Thnx! :)

kevin
7 april 2006, 19:07
Volgens mij, niet zeker, kan seb. eczeem te maken hebben met een zwak immuunsysteem terwijl omega's het immuunsysteem kunnen bevorderen en in balans stellen.

d-devil1000
8 april 2006, 00:52
Ik denk niet dat het met een zwak immuumsysteem te maken heeft, ik heb ook last van deze kwaal (seb eczeem) en met uitzondering van deze kwaal en AGA kan ik melden dat ik mij niet kan herrineren dat ik ooit ziek zwak of misselijk ben geweest.
Ik gebruik al een tijdje bethametason en heb hiermee hele goede resultaten gehaald, want het eczeem was compleet verdwenen dus dacht ik dat ik er wel mee kon stoppen.
Maar echter het komt weer terug (Jeuk, roos, bultjes tot soms bloedens aan toe ik wordt er helemaal gek van) dus heb ik maar weer een nieuw recept voor Bethametason aangevraagd.
Misschien leuk om te weten bijwerking volgens bijsluiting is abnormale haargroei, echter ik merk daar zeer weinig van.

Groeten

itsme
8 april 2006, 06:04
Wat ik nu alleen niet snap is hoe het kan dat seborroisch eczeem veroorzaakt kan worden door een tekort aan GLA, terwijl dat een omega-6-vetzuur is die we door alle westerse voeding juist teveel zouden binnenkrijgen. Kan itsme/aldert daar wellicht nog een antwoord op geven? Thnx! :)
De omega-6 vetzuren in de voeding bestaan lang niet alleen uit linolzuur, ook arachidonzuur zelf komt zeer veel voor in de voeding. De metabolieten van arachidonzuur werken ontstekingsbevorderend (eicosanoïden van het tweede type).

Met het gevaar dat het allemaal TE biochemisch wordt.... Ik heb ooit een figuur gemaakt waarin de stofwisseling van omega-3 en omega-6 vetzuren (hopelijk) inzichtelijk wordt gemaakt.
Ik hoop dat hij een beetje goed weergegeven wordt met de IMG functie van dit forum:
http://home.arcor.de/tiurihw/figuur_1c.jpg
GLA wordt in het lichaam snel omgezet in dihomo-gammalinoleenzuur (DGLA). Deze stof kan in het lichaam twee verschillende routes volgen, de één gunstig, de ander ongunstig. In de gunstige route wordt DGLA afgebroken tot prostaglandine E1 (PGE1) en andere ontstekingremmende eicosanoïden. In het ongunstige geval wordt DGLA via het enzym delta-5-desaturase (D5D) omgezet in arachidonzuur en daarmee in ontstekingsbevorderende eicosanoïden (prostaglandine E2, PGE2) en leukotriënen (LTB4) [17]. In normale omstandigheden functioneert D5D-enzym traag, zodat maar weinig arachidonzuurvorming langs deze route plaatsvindt. Echter hoge insulinespiegels stimuleren dit enzym. Dit is mogelijk een verklaring voor het feit dat obese mensen vaak aan chronische ontstekingen lijden. Lignanen en EPA blijken een remmende werking te hebben op het D5D-enzym.
Aangezien desaturase-enzymen (evenals elongase-enzymen) een voorkeur hebben voor omega-3-vetzuren, is het (vooral bij hyperinsulinemie of chronische ontstekingen) inderdaad aan te raden GLA-suppletie te combineren met visolie. Hierdoor kan delta-5-desaturase minder arachidonzuur vormen. DGLA werkt ook op andere manieren remmend op de arachidonzuurstofwisseling. Zo gaat DGLA de competitie aan met arachidonzuur om de oxidatieve enzymen lipoxygenase en cyclo-oxygenase. DGLA wordt via genoemde enzymen omgezet in ontstekingsremmende eicosanoïden (eerste serie). De capaciteit om arachidonzuur in ontstekingsbevorderende eicosanoïden (tweede serie) om te zetten, neemt daardoor af.

In de westerse mens wordt (door hoge insulinespiegels doordat de meeste westerse mensen langzaam op weg zijn om diabetes te ontwikkelen) is D5D (delta-VIJF-desaturase) overactief en wordt GLA (en dus DGLA) voor een belangrijk deel omgezet in arachidonzuur en zijn ontstekingsbevorderende metabolieten. Voldoende omgea-3 vetzuren kunnen dit D-VIJF-D (dus niet zes) enzym ook nog remmen, maar die zitten vaak onvoldoende in het westerse voedingspatroon. In dergelijke omstandigheden kan het D5D enzym (vrijwel) onbelemmerd arachidonzuur vormen, wat ofwel rechtstreeks in ontstekingsbevorderende stoffen wordt omgezet ofwel zich in de celmembraan incorporeert om later weer daaruit vrijgemaakt te worden met hetzelfde doel.
Ik denk dat je de situatie bij eczeem (maar in feite ook andere aandoeningen waarin (overmatige) ontstekingsgevoeligheid een rol speelt) kunt samenvatten met: D6D geremd en D5D overactief.

Dat heeft, zit ik nu te bedenken, ook consequenties voor het borageolie-advies dat ik eerder gaf. Ik gaf al eerder aan dat GLA tegen eczeem tot nu toe alleen overtuigend bij jonge baby's is aangetoond. Onderzoek bij volwassenen was veel minder een duidig en ik gaf een link naar een wetenschappelijke discussie waarin de conclusie GLA/borageolie/teunisbloemolie werkt niet tegen eczeem wetenschappelijk werd aangevochten.
Daar zit ook wel wat in als ik het nu beter bekijk: immers bij een overactief D5D enzym wordt het grootste deel van de GLA rechtstreeks omgezet in het ontstekingsbevorderende arachidonzuur, en gaat het bedoelde effect (omzetting in PGE1 en 15OH-DGLA beiden krachtige ontstekingsremmende prostaglandines) grotendeels teniet. Bij baby's is D5D nog niet overactief en daarom werkt GLA daar wél tegen seborroïsch eczeem. DGLA wordt dan dus hoofdzakelijk in bovengenoemde prostaglandines omgezet.
Diegenen onder julie die al borageolie hebben aangeschaft (of dat overwegen) wil ik dat dus wel even nog meegeven. Ik denk dat het daarom erg belangrijk om niet alleen met borageolie te experimenteren, maar ook de eerder genoemde voedingsmaatregelen (omega-6 beperking, D6D stimulering) toe te passen.
En vooral ook wil ik benadrukken dat het belangrijk is om borageolie te combineren met omega-3 suppletie (visolie, GEEN lijnzaadolie want bij een niet functionerend D6D enzym kan alfa-linoleenzuur natuurlijk ook niet meer worden omgezet in EPA en DHA). Visolie remt het D5D enzym, waardoor DGLA in de juiste stoffen (type-1 eicosanoïden) wordt omgezet en niet in arachidonzuur.
Overigens helpt veel omega 3 ook tegen een vettige huid/acne. Het makkelijkst is het om een totaal produkt te nemen van EFA, waarin omega3-6 en misschien 9 zit met daarnaast nog een produkt met alleen (extra) omega3.
(.......)
Inderdaad, maar als je meer effect wil hebben van omega 6 en of 9 zul je toch meer omega 3 moeten nemen. Als je dit niet wil is alleen omega 3 ook goed.
Ik lees net dat GLA om kan zetten in AA (Arachidonzuur), wat juist ontstekingsbevorderend werkt. Daarom moet je er ook een supplement bijnemen met EPA (Eicosapentaeenzuur). Deze zuur blokkeert de omzetting van GLA naar AA.
Hele goeie waarschuwing is dat, inderdaad is het belangrijk dat het evenwicht niet verstoord wordt. Dit is ook allemaal te lezen in de interessante links die ik bij het onderwerp 'Omega-3-vetzuren' in het Haarwoordenboekje heb gezet, bijvoorbeeld de uitstekende site http://www.omega3.be/consumenten/ned/
HEEL terechte opmerkingen !!!. Ik neig nu zelfs meer en meer naar het idee dat je eczeem misschien ook wel met alleen omega-3 uit visolie op de rails zou kunnen krijgen.
Omega-9 vetzuren (m.n. oliezuur uit olijfolie) zijn overigens GEEN essentiële vetzuren! Je lichaam kan ze zelf aanmaken. Ik ben niet overtuigd van het nut van omega-9 c.q. olijfolie. Ik denk dat de gunstige werking van het mediterrane dieet, keer op keer weer in onderzoek wordt gevonden, voor een groot deel toe te schrijven is aan het feit dat de mensen rond de middellandse zee olijfolie gebruiken in toepassingen waar wij vaak omega-6 rijke plantaardige oliën (bakken, frituren of op brood) gebruiken. Bovendien eten ze daar VEEL en VEEL meer (omega-3 rijke) vis, kijk maar eens in een Spaanse supermarkt voor de verandering, waar ze steeds een grote visafdeling met verse vis hebben ingericht, vaak groter dan de groentenafdeling in een Nederlandse supermarkt. Kom daar maar eens aan in NL, met alleen een paar schamele "verse" visjes geseald in plastic folie..... Daardoor is hun omega-3 / omega-6 verhouding gemiddeld al een stuk gunstiger dan bij ons. Dus het ligt volgens mij niet zozeer aan de gunstige werking van olijfolie zelf, dan wel aan het feit dat ze niet zoveel van de zonnebloemolie, plantenmargarines e.d. consumeren die wij consumeren in toepassingen waar zij olijfolie nemen. Olijfolie op brood, beetje knoflook erover, laagje tomaat, wat peper/zout.... LEKKER!

Ik denk alleen wel dat mensen zich nogal eens vergissen in de hoeveelheden olie (zowel omega-3 als borage/teunisbloem) die nodig zijn. Van visolie heb je bij therapeutische toepassingen al snel meer dan één gram EPA+DHA nodig, wat bij de gebruikelijke 18%EPA/12%DHA visolie neerkomt op minimaal 3 gram olie, maar liever het twee- of drievoudige (dus dan zit je al aan de vijf tot tien gram olie per dag). In wetenschappelijk onderzoek met visolie zijn dergelijke doseringen heel gebruikelijk, zelfs nog meer. Ik heb een onderzoek gezien waarbij ze een zwaar schizofrene patiënt met 10 gram EPA+DHA per dag (dus 30 gram olie) weer helemaal op de rails hebben gekregen.
Ik gebruik al een tijdje bethametason en heb hiermee hele goede resultaten gehaald, want het eczeem was compleet verdwenen dus dacht ik dat ik er wel mee kon stoppen.
Maar echter het komt weer terug (Jeuk, roos, bultjes tot soms bloedens aan toe ik wordt er helemaal gek van) dus heb ik maar weer een nieuw recept voor Bethametason aangevraagd.
Over de toepassing van steroïdencremes/lotions/zalven als bethametason: Corticosteroïden remmen het enzym fosfolipase A2, dat arachidonzuur vrijmaakt uit de celmembraan. Het vrijmaken van arachidonzuur uit de celmembraan is de eerste stap in het ontstekingsproces. Daarna wordt arachidonzuur met behulp van cyclo-oxygenase en lipoxygenas-enzyme (zie figuur) omgezet in ontstekingsbevorderende prostaglandines. Als door corticosteroïden het arachidonzuur niet meer vrijkomt, kunnen er ook geen ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt, dus minder of geen eczeem.
Mooier is natuurlijk om dit op natuurlijke wijze te bereiken: De vetzuursamenstelling van de celmembraan is een afspiegeling van de vetzuursamenstelling van je voeding in de afgelopen paar maanden. Als je nou (door de eerder in deze thread aangegeven maatregelen) er voor zorgt dat je een goede omega-3 / omega-6 verhouding in je voeding hebt, heb je vanzelf al minder arachidonzuur in je celmembraan en meer vetzuren die juist in onstekingsremmende stoffen worden omgezet, zoals EPA en DGLA.
Ik heb het in Utrecht gekocht bij een of andere reforma winkel. Het is wel prijzig! 9 euro voor een potje met 45 capsules, 1 capsule bevat 510 mg borage olie (Gestandaardiseerd op 18.5% GLA). Hiervan moet ik dus 4 stuks per dag slikken om boven de 2gr per dag uit te komen. Ik bestel binnenkort een lading borageolie vanuit de VS, zowel capsules als gewone olie om op m'n hoofdhuid te smeren.
Ik ben zeer geinteresseerd in dit onderwerp en ik wil heel graag die borageolie proberen! Ik ga daar dit weekend eens achteraan.
Omdat je grotere doses nodig hebt, zou ik je een flesje olie willen aanraden. Met het gevaar dat ik hier van reclame wordt beticht: de firma waarvoor ik werk brengt een 100 ml flesje borageolie op de markt, consumentenprijs 28,50 (artsen/therapeuten betalen minder). Maar verkopen uitsluitend aan voorschrijvers, dus je kunt het niet rechtstreeks bij ons kopen. Maar als je naar de apotheek gaat kan die het waarschijnlijk ook voor je bestellen. Als je een voorschrijver (arts/therapeut) kent die het voor je wil bestellen, kun je misschien de marge die die persoon (of de apotheek) normaal zelf opstrijkt, in je eigen zak steken. Anders kan ook een gespecialseerde voedingssupplementenshop je er waarschijnlijk wel aanhelpen.
100 ml borageolie in een flesje komt overeen met zo'n 200 capsules van Jaapie (samen 4 x 9 = 36 euro). Het voordeel van een flesje is dat je niet al die capsules open hoeft te prikken bij uitwendige toepassing.
Sowieso geloof ik heilig in de geneeskrachtende werking van omega3-vetzuren. Ik denk echt dat je daar zoveel aan kunt hebben tegen zowat alle gezondheidsklachten die je op kunt lopen, ook in de toekomst. Misschien moet ik toch maar eens overwegen om mijn vegetarisme wat te verruimen door vis te gaan eten... :crybaby: Dat lijkt uiteindelijk toch wel de enige goeie bron van alle types van dit vetzuur te zijn. Maar ik wil dan wel echt verantwoorde vis hebben, dus die gewoon in de zee zijn gevangen en waar geen dolfijnen bij in de netten zijn blijven hangen ofzo. Weet iemand toevallig of dat bestaat?
Ikzelf ben nog steeds "vegetariër" in de zin dat ik geen bioindustrie vlees eet. Dat heeft het prettige gevolg dat we relatief weinig vlees eten.
Voor vis zijn mijn regels inderdaad minder strikt. De manier waarop zalm wordt gekweekt in kooien in Noorse fjorden zou je ook bioindustrie kunnen noemen, maar dergelijke zalm eet ik wel. Ook tonijn ik eet wel, ook die waarop niet expliciet vermeld staat dat het dolfijnvriendelijk is gevangen. Puur pragmatisme. Ik moet toch aan mijn omega-3 komen, liefst zo veel mogelijk op natuurlijke wijze. Haring eet ik ook, ondanks de dramatische toestand van de haringstand in de Noordzee. Paling eet ik zelden en dan zeker geen rivierpaling, die lekker in het vieze rivierslib, vol met zware metalen heeft liggen wroeten.....
Ik heb overigens ooit wel eens, ik meen bij de wereldwinkel, dolfijnvriendelijke tonijn te koop gezien. Misschien dat de consumentengids van oktober 2005 je verder kan helpen, daarin wordt dolfijvriendelijke tonijn besproken (ontdek ik net op internet).

Groet,

Aldert

kevin
8 april 2006, 17:25
Bedankt voor de uitleg Itsme!

vrosjnivosj
14 april 2006, 21:39
Borage olie is de beste olie om te gebruiken maar waarom geen teunnisbloemolie?
Het zit ook in een aantal producten verwerkt waaronder lotions.
De prijs van teunnisbloemolie in capsules is minder die van borage olie. En is gemakkelijker te vinden.
En bij vele teunnisbloem preparaten staat er ook op hoeveel procent gla erin zit.
Bij mij was dit 15% dus niet zo'n groot verschil met de 18.5% gla die in de capsules van Jaapie zaten.

groet

Tiuri
19 april 2006, 16:49
...
Hoi Aldert,

Hartelijk dank voor deze bijzonder verhelderende post met de zeer overzichtelijke figuur! Het hele plaatje van vetzuurmetabolisme is me nu een stuk duidelijker! Ik vind dit echt zalig om zo te lezen, je komt voor mij als een engel uit de hemel vallen want je geeft me precies de info waar ik al heel lang naar op zoek ben. :)

Nu ik dit zo lees lijkt het mij inderdaad juist niet verstandig om borageolie te gebruiken aangezien dat zorgt voor meer GLA, deze GLA zal worden omgezet in DGLA en vervolgens door D5D in arachidonzuur, en dat moeten we niet hebben. Als ik het zo bekijk zal de olie dus juist averechts werken zolang je de hyperactiviteit van D5D niet aanpakt, omdat er met borageolie anders alsnog bijna niets wordt omgezet in de ontstekingsremmende eicosanoiden (type 1).

Deze door jouw geschetste theorie past precies in mijn situatie. Ik ben 23 jaar en al 15 jaar vegetarier, krijg dus al heel lang heel weinig omega-3-vetzuren binnen. Ik eet vrij veel suikers dus de insuline zal D5D wel aardig hebben opgezweept. Verder krijg ik met mijn huidige voedingspatroon volgens mij uitzonderlijk veel omega-6-vetzuren binnen. Door de hoge D5D-activiteit en de lage omega-3-vetzuurwaarden wordt al die omega-6 dus rechtstreeks omgezet in de ontstekingsbevorderende Type 2-eicosanoiden. :eek: Dat kan allemaal dus een goede verklaring zijn voor mijn eczeemproblemen.

Ik zal dus moeten zorgen dat ik nu voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijg, en aangezien het niet te doen is om dat op vegetarische wijze binnen te krijgen zit ik er hevig aan te denken om met visoliesupplementie te beginnen. Het grote probleem is echter dat ik vegetarier ben en ik voel er eerlijk gezegd weinig voor om mijn principes te verloochenen zodat ik toevallig wat gezonder kan worden en van mijn eczeem af kan komen. Het leed van mijn eczeem staat in schril contrast met al het dierenleed dat er plaatsvindt. Nu vraag ik me dus af of er ook dolfijnvriendelijke of anderszins diervriendelijke visoliecapsules bestaan, weet iemand dat?? Als dat niet het geval is lijkt me daar een grote markt voor voor alle vegetariers, toch?!

Ik wil in ieder geval de vis via capsules binnenkrijgen. Ik had laatst een broodje met zalm voor me en wilde bij wijze van experiment een hap nemen. De stap om na 15 jaar ineens een zichtbaar dier te gaan eten was gewoon te groot. :D Die capsules zijn wat dat betreft dus wel een uitkomst.

Verder vroeg ik me af hoe het nu zit met de dosering. Itsme schreef:

Ik denk alleen wel dat mensen zich nogal eens vergissen in de hoeveelheden olie (zowel omega-3 als borage/teunisbloem) die nodig zijn. Van visolie heb je bij therapeutische toepassingen al snel meer dan één gram EPA+DHA nodig, wat bij de gebruikelijke 18%EPA/12%DHA visolie neerkomt op minimaal 3 gram olie, maar liever het twee- of drievoudige (dus dan zit je al aan de vijf tot tien gram olie per dag). In wetenschappelijk onderzoek met visolie zijn dergelijke doseringen heel gebruikelijk, zelfs nog meer. Ik heb een onderzoek gezien waarbij ze een zwaar schizofrene patiënt met 10 gram EPA+DHA per dag (dus 30 gram olie) weer helemaal op de rails hebben gekregen.
Ik meen dat de visoliecapsules nu vooral verkocht worden in doseringen van 1 gram. Welke dosering zou jij voor mij aanraden, Aldert? Het lijkt me onbegonnen werk om 10 gram olie per dag naar binnen te werken, toch?

Verder vroeg ik me af of er iets bekend is over de topische toepassing van omega-3. Gebeurt dat al en zo ja, kan dat werken?

In ieder geval schuif ik het gebruik van borageolie even op de lange baan. Ik kan overwegen om er op lange termijn aan te beginnen, maar dan moet ik eerst zeker zijn dat ik voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijg, zodat het D5D daar zijn handen vol aan heeft en de GLA dus meer ruimte krijgt om te worden omgezet in de o zo gewilde type-1-eicosanoiden. :)

kas
19 april 2006, 20:53
Hi.
Bethlameson kun je wel enige tijd gebruiken hoor, maar als je het echt langdurig nodig hebt kan je huid dus dunner worden, maar dat zul je ongetwijfeld weten.
Wat misschien ter afwisseling, zou kunnen helpen is lichttherapie. Wordt toegepast bij psoriasis maar ook chronisch eczeem. Schijnt erg goed te helpen en is verder niet schadelijk voor je huid (krijg je zelfs lekker bruin kleurtje van).

Omdat ik ook eigenlijk zelf moeilijk zonder de locale costerocoiden kan, heb ik me voorgenomen dit bi-kort voor te stellen aan mijn dermatoloog. Weet (nog) niet wat de ernst van de symptomen moet zijn, voordat je zo'n kuur krijgt, ... maar gek worden van de jeuk lijkt me erg genoeg nietwaar?
Kitty

ritzje
19 april 2006, 21:43
Ik had enorm last van jeuk, schilfers en bergjes op mijn hoofd. Ik gebruikte alleen teershampoo. Ik sinds een jaar of 2 last van jeuk op mijn bovenarmen en dat worden droge plekjes en zijn rood na het douchen. Ik kreeg daar ketozalf voor. Dat hielp, maar op een gegeven moment het gewoon weer terug. Mijn derma zei dat het net als een verkoudheid is, dat terugkomt. NU ben ik er imuun voor, want het gaat niet meer weg van die zalf. Het vreet ook je pigment weg, waardoor je witte plekjes krijgt. Later heb ik keto-gel gekregen voor mijn hoofd en dat helpt ook wel, maar dat moet ik dus altijd gebruiken, want dat is hetzelfde en komt ook terug. Erg vervelend. Het is een soort gistschimmel en kan dus overal voorkomen. Ik gebruik keto voor mijn hoofd nu zo'n maand of drie, 2 x per week en het is stabiel, maar als ik het een keer niet gebruik heb ik gewoon weer jeuk en schilfers. Wel in mindere mate, maar toch. Ik heb voor mijn armen ook pillen gehad, maar dat hielp niet.

Ik vind het gewoon vies en vervelend ook.

Tiuri
19 april 2006, 22:34
Zo ik heb nog even verder gestudeerd en ik heb nu een plan de campagne opgesteld.

Ik ga er even van uit dat mijn eczeem wordt veroorzaakt door de enzymdeficiëntie van D6D waar itsme/Aldert over sprak, en dat de situatie wordt verergerd door een grote activiteit van het enzym D5D. Er zijn dan een aantal dingen die ik kan doen:

1) Visoliecapsules slikken: hierdoor krijg ik meer omega-3-vetzuren binnen waardoor D5D minder hecht aan DGLA. Hierdoor zal het gehalte van het schadelijke arachidonzuur omlaag gaan en zal het gehalte ontstekingsremmende stoffen omhoog gaan.
2) Borageolie slikken of smeren: hierdoor wordt de deficiëntie van D6D opgevangen doordat er weer wordt voorzien in GLA.
3) Minder suikers eten: hoge insulinespiegels bevorderen de activiteit van D5D en verminderen de activiteit van D6D, en dat is niet de bedoeling.
4) Zorgen dat vitamine B3, vitamine B6, magnesium en zink in voldoende mate in het bloed aanwezig is. Deze stoffen ondersteunen D6D.
5) Minder transvetzuren binnenkrijgen.

Omdat ik eerst in kaart wil brengen wat er precies mis is, lijkt het me verstandig als ik eerst eens een uitgebreid bloedonderzoek doe. Itsme wees ons op het Europees Laboratorium voor Nutriënten (http://www.europeanlaboratory.nl), die gerichte bloedonderzoeken kunnen uitvoeren. Ik wil dan de volgende test doen: Vetzuren (incl. transvetzuren) in bloed (http://www.europeanlaboratory.nl/?p_id=8005). Prijs: € 89. Dan heb ik in één keer in kaart waar het probleem zit, en dan kan ik ook heel gericht actie ondernemen. Niets is zo zonde en geldverkwistend als voor nop jarenlang supplementen slikken die je helemaal niet nodig hebt. Ik zal informeren of mijn verzekeraar dit wil vergoeden, maar ook als ze dat niet willen doen lijkt het me een erg nuttig bloedonderzoek wat zichzelf zal terugverdienen doordat ik bespaar op onnodige supplementen.

Een andere bloedtest die ik kan doen is de vitaminetest (bijv. de "8-Vitaminen panel" voor o.a. B3 en B6), maar ik meen dat ik al eens getest ben op vitaminen (in ieder geval B6 en B12) en dat daar niks mis mee was. Ik zal het voor de zekerheid nog even nachecken bij m'n huisarts.

Ze hebben daar trouwens een heleboel interessante tests zeg, zou ze allemaal wel willen doen! :o ;) Zoals de mannelijke hormonentest voor 95 eurie (staat alleen op de prijslijst (http://www.europeanlaboratory.nl/nextgen/popup.php3?time=<?%20echo%20$timestamp;?>&page_identifier=privacy&page_id=undefined&extra_var=undefined&<?echo%20SID?>&language_user=<?%20echo%20"$language_user&affiliate_id=$_SESSION";?>), verder nergens). Is ook wel interessant om te doen, vooral nu ik een tijdje gestopt ben met duta. Ik kan dat het beste opmeten vlak voordat ik aan de duta begin en dan straks erna nog een keer, om te zien wat het effect is en om te bekijken of het dus zin heeft om ermee door te gaan. Wederom een goede investering lijkt me.

Ik kom hier later nog op terug! ;)

Nog een heel kort vraagje aan Itsme als afsluiting. Je vertelde eerder dat corticosteroiden werken doordat ze fosfolipase A2 remmen, een enzym dat arachidonzuur vrijmaakt uit de celmembraan. Weet jij toevallig ook hoe teerzalf werkt en hoe de nieuwe eczeemzalven tacrolimus (protopic) en pimecrolimus (elidel) werken? Sorry voor al m'n vragen maar ik ben helemaal leergierig geworden nu. :D

kevin
19 april 2006, 22:55
Tiuri, wat houden die bloedonderzoeken in en hoe werkt dat? Moet je zelf je bloed laten prikken en het goedje dan opsturen naar dat instituut of gaat dat via de huisarts?

Tiuri
20 april 2006, 00:16
Tiuri, wat houden die bloedonderzoeken in en hoe werkt dat? Moet je zelf je bloed laten prikken en het goedje dan opsturen naar dat instituut of gaat dat via de huisarts?
Ik neem aan dat dat via de huisarts moet, dat is wel hoe ik het ga doen in ieder geval.

kas
20 april 2006, 12:44
... Ik heb voor mijn armen ook pillen gehad, maar dat hielp niet.

.Wat had je dan? Ik heb aanvankelijk een ketoconazol tablettenkuur van 2 wk gekregen van de huisarts die hielp wel wat, nu heb ik een 4-wks kuur via mijn dermatoloog gekregen, van Itraconazol die overigens meldde dat keto-tabletten dus voor dit bep. schimmel/gist onvoldoende werken... (had hij gelijk in).
Itraconazol helpt beter ik heb gewoon geen schilfering of jeuk nu. Wel gebruik ik nog de keto-gel na het wassen erbij..
Naar wat je beschrijft, heb jij tot nu toe steeds de "anti-schimmel" aanpak gekregen, op zich prima en logisch omdat dat is wat het veroorzaakt. Doch nu het niet meer helpt zou je eigenlijk eens moeten vragen om topicorte of triamcinolon beiden zijn hormoonpreparaten maar werken vaak direkt en kunnen voor langere tjd verlichting/genezing geven. De angst van veel mensen... o jee hormoonpreparaten.. is mi ongegrond. De bijwerkingen van bijv dunner wordende huid treden alleen op na langdurig en veelvuldig gebruik.
Vraag er eens om bij je huisarts (voor zover je het nog niet gebruikt overigens, maar je schrijft er niks over vandaar!).
Groet
Kitty

vrosjnivosj
26 april 2006, 18:30
Tiuri ik wist wel wat GLA is ;). Maar die olie bevat nog altijd minder GLA dan borage olie.
Is GLA eigenlijk de beste ontstekingsremmer die er normaal in je lichaam voorkomt? Bestaan er nog andere natuurlijke middelen die onstekingsremmend werken?
Itsme de beste verhouding van omega 3 en 6 is 4:1 speelt het een rol wanneer je deze binnenkrijgt want bij bepaalde voedingsstoffen speelt het een rol(letje) wanneer je ze binnenkrijgt.
Hoe passen de vetzuren omega 7 en 9 in het plaatje?
Hoe worden deze gemaakt enz. ?
mvg

bugg
30 april 2006, 15:02
Volgens mij heeft zonlicht ook een positief effect op sebo trouwens (net als eczeem in het algemeen). Ik heb gisteren de hele dag met m'n kop in de zon gelopen en vandaag is m'n hoofdhuid veel minder jeukerig/pijnlijk dan afgelopen week het geval was. :)

Colinhos
5 mei 2006, 18:36
De zon heeft ook een positieve invloed bij mij, wat het eczeem betreft. Ik heb er nu niet zoveel last van als bijv. in de winter.

Mezelf
20 mei 2006, 18:44
Ik heb ook last van seborroïsch eczeem op men hoofdhuid en in men gelaat.
Door het gebruik van Kerium shampoo(ben begonnen met de rode en daarna de groene(de laatste is minder hard)). Door men haar (wat op dit moment toch redelijk lang is) 1x te wassen/2dagen, heb ik veel minder last van het eczeem op men hoofdhuid. Het eczeem op men gelaat is lastiger aangezien dit af en toe zwaar mindert maar dan na een periode weer ergert wordt(door de stress?). Ik gebruik tegen het eczeem alleen externe producten(alleen maar zalf voor men gelaat)

vervolgens heb ik nog 3 vraagjes:

1) Is het mogelijk dat seborroïsch eczeem verergert door een hogere dosis stress??
2)Zou het kunnen dat seborroïsch eczeem ontstaat door een te hoge concentratie aan zout(en) in je lichaam??? (water wordt onttrokken aan huid)
3) Aangezien ik geen interne middelen gebruik om het seborroïsch eczeem te bestrijden zou ik graag een reactie krijgen van mensen die reeds beide(intern en extern) middelen gebruikt hebben (welk van de 2 is het beste).

Dank bij voorbaat...

kas
21 mei 2006, 17:15
vervolgens heb ik nog 3 vraagjes:

1) Is het mogelijk dat seborroïsch eczeem verergert door een hogere dosis stress??
2)Zou het kunnen dat seborroïsch eczeem ontstaat door een te hoge concentratie aan zout(en) in je lichaam??? (water wordt onttrokken aan huid)
3) Aangezien ik geen interne middelen gebruik om het seborroïsch eczeem te bestrijden zou ik graag een reactie krijgen van mensen die reeds beide(intern en extern) middelen gebruikt hebben (welk van de 2 is het beste).

Dank bij voorbaat...

1) dat het zou verergeren door stress wordt wel vaak aangehaald, ook door huisartsen. Ik geloof daar niet in persoonlijk bij mijzelf is het ontstaan in comb. met alopecia androgenetica en nooit eerder daarvoor.

2) Heb ik nooit eerder van gehoord. In doc. die ik erover gelezen heb is dat het vaak een erfelijke oorzaak heeft, in comb. met aga dus voorkomt en dat het gezien wordt in relatie tot het (hoge concentraties) talg.
3) Ik heb zowel in als externe middelen gebruikt maar niet afzonderlijk van elkaar. dwz door gebruik ketoconazol verbeterde het aanzienlijk, met tablettenkuur van 4 wk Itraconazol ging het volledig weg, ik gebruikte toen ook tegelijkertijd de ketoconazol (gel) nog. Dus afzonderlijk van elkaar weet ik niet, het gebruik van beiden hielp me wel enorm.

bugg
21 mei 2006, 21:00
Bij mij is er wel degelijk een verband met stress. Ik had onlangs een korte stress-periode en het seborroisch eczeem werd duidelijk erger. Er verscheen zelfs eczeem op m'n armen, iets wat ik al 10 jaar niet heb gehad.

Toen de stress minder werd verdween het van m'n armen en werd het op m'n hoofdhuid weer zoals het was.

Het precieze mechanisme erachter weet ik niet, maar ik ben ervan overtuigd dat er een verband is.

kas
21 mei 2006, 21:46
Ik had nooit enige vorm van eczeem of roos, jeuk etc. aan mijn hoofdhuid (overigens nergens anders ook) voordat aga zich aandiende, daarom geloof ik voor mijzelf zeker niet in een verband met stress...

kabouterplop
22 mei 2006, 00:58
Hallo ,

Ik heb ook seborroisch eczeem sinds mijn puberteit , maar bij mij komt het altijd op als het vochtig wordt in de lucht , al een paar uur voordat het gaat regenen , en dan zit mijn hele gezicht onder de eczeem.(wangen , neus , voorhoofd en kin )
volgens mij (ik weet wel zeker na 25 jaar ) wordt het aangewakkerd door vochtige lucht in combinatie met zure regen,nu b.v. het regent al twee dagen behoorlijk en ik heb een enorme uitbraak van eczeem ,, maar als ik b.v naar zonnige warme droge oorden ga heb ik er nooit last van en is mijn huid puntgaaf.
ik krijg trouwens ook een uitbraak van eczeem na sporten als ik veel gezweet heb dan breekt meteen daarna het eczeem uit op mijn gezicht.
wie heeft hier nog meer last van als het regent en vochtig is en na het sporten ???

doei

MauZ
24 mei 2006, 20:39
Ik heb begrepen dat seb. eczeem veroorzaakt wordt door verstoring van flora op hoofdhuid door (een teveel aan) talg. Die talg irriteert bij daarvoor gevoelige personen de hh en er ontstaat een explosie van gisten/schimmels.
Die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor de klachten.
In mijn geval klopt dit ook, omdat t.t.v. doorbreken aga mijn haar beduidend sneller vet werd en kort daarop de jeuk/schilfering ontstond. Daarvoor heb ik het nooit gekend. Ben van nature zeker geen eczeem/allergiegevoelig mens, nooit geweest ook.


Bij mij precies hetzelfde het geval zo'n beetje. AGA gaat gepaard met seb.exceem. DIe talgafscheiding word je helemaal gek van. Heb jij ook dat naarmate de dag vordert, de jeuk op je hoofdje steeds erger wordt? 's avonds is het meest niet meer uit te houden. Jaren geleden heb ik wel eens een recept voorgeschreven gekregen van de dermatoloog tegen jeugdpuistjes. Ik kreeg een heerlijk droge huid van dat medicijn, alleen moest ik wel met een potje blistex op zak lopen. Nu vraag ik me beduidend af of dit medicijn ook zal helpen tegen de jeuk op me kop, want ik word er echt knibbig van. Roaccutane heet het. Er staat in de bijsluiter dat het haaruitval KAN veroorzaken, maar goed, een paar jaar terug had ik daar geen last van iig. En als het m'n jeuk op mn hoofd kan weghalen door talgvermindering, dan ben ik errug blij! Dan maar weer met een potje blistex op zak, no problem! GrtZ

ugh
24 mei 2006, 22:01
[...]Roaccutane heet het. Er staat in de bijsluiter dat het haaruitval KAN veroorzaken, maar goed, een paar jaar terug had ik daar geen last van iig. En als het m'n jeuk op mn hoofd kan weghalen door talgvermindering, dan ben ik errug blij! Dan maar weer met een potje blistex op zak, no problem! GrtZ
(Ro)Accutane veroorzaakt bij sommigen juist jeuk op het lichaam. Maar heb geen idee hoe het op je hoofd huid zal uitpakken.

Mezelf
29 mei 2006, 20:47
(Ro)Accutane veroorzaakt bij sommigen juist jeuk op het lichaam. Maar heb geen idee hoe het op je hoofd huid zal uitpakken.

een vriend van me neemt dit ook en dit heeft allesinds veel effect op z'n gelaat. Maar zou dit ook werken tegen seb. eczeem?? want je krijgt er een droge huid van...

P.S. heb je er geen voorschrift voor nodig?

kas
30 mei 2006, 15:04
Ik gebruik tegen aga, androcur dat de invloed van androgenen op de huid vermindert en dus ook de talgklier werking beduidend heeft laten afnemen. Dat helpt wel vind ik tegen de jeuk,schilfering en roodheid. Daarnaast gebruik ik al maanden na iedere wasbeurt ketoconazol gel. Ook dat helpt.
Het is een rotprobleem.
Kitty

kas
1 juni 2006, 14:26
(seb.eczeem/Elidel gebruik)

Ff een mededeling nav bezoekje dermatoloog gisteren. Ik was daar met en voor mijn dochter van 8, die in ernstige mate atopisch eczeem heeft. Omdat dit al enkele jaren zo is en ik toch huiverig wordt van die cortisonen bij zo'n jong kind vroeg ik om Elidel. Ik kreeg het niet voor haar omdat volgens deze dermatoloog er recente berichten zijn omtrent vormen van huidkanker die worden toegeschreven aan het langdurig gebruik van Elidel.
Meer info dan hetgeen ze me vertelde hierover, heb ik niet maar het leek me wel zinvol om het hier te melden.

Kitty

haarmens2
1 juni 2006, 15:27
Ik heb van de huisarts selsun gekregen dat ik savonds in moet smeren en sochtends uit moet spoelen voor de seb. eczeem. Moet ik blij zijn met dit nieuwe spul?

Hiervoor had ik denorex en diportosone..maar ik had last van stekende pijn/haarpijn. Dus ben ik langs de huisarts gegaan en had mij dit op recept gegeven..

kas
2 juni 2006, 09:04
Ik denk dat je aan dit middel meer zult hebben dan aan je voorafgaande medicatie.

Selsun is een seleniumdisulfide oplossing die, net zoals ketoconazole de eigenschap heeft om de schimmels/gisten die de infectie veroorzaken af te breken/doden waardoor de infectie kan verdwijnen.
De andere aanpak, diprosone is een cortisone middel dat de ontsteking remt maar in feit niet de schimmels/gisten zelf aanpakt. Denorex doet ook niks aan de schimmelinfectie zelf, maar remt alleen de schilfer- talgaanmaak.

Mocht selsun niet/onvoldoende werken, vraag dan om ketoconazole hoofdgel, maar ik denk dat dit middel je weldegelijk helpt.
Kitty

haarmens2
2 juni 2006, 18:18
Oke thanks for de informatie Kas :)

haarmens2
7 juni 2006, 10:41
Die selsun shampoo stinkt overigens enorm naar knoflook dat is ook een van de bijwerkingen. Zit er misschien een verband in tussen dat in arabisch cultuur men knoflook gebruikt voor haarproblemen of is puur toeval dat het zelfde geur heeft..

Mita
7 juni 2006, 14:53
Hoi!
Ik heb alles eens doorgelezen.

Ook ik heb vroeger als baby berg gehad.
Aantal jaar geleden ben ik via huisarts bij dermatoloog beland.
Ik heb een hoop zalf/shampoo's gebruikt, maar de huisarts wist nooit precies wat het was.

De dermatoloog zei dat ik last had van seb eczeem.
Ik kreeg dit mee:
40g acid salicylic (90)
160g adeps suillus.
Dit moest ik 's avonds voor het slapen gaan op de plekken smeren en de volgende dag uitwassen. Hier wordt je haar supervet van maar het helpt erg goed! Daarnaast moest ik locoid crelo gebruiken.
Na een week ben ik af van de seb eczeem. Helaas sluipt het weer terug. Maar de zalf mag je zo vaak gebruiken als je wil.

Misschien is dit een tip voor een van jullie.
Met welke shampoo wassen jullie je haar?

kas
7 juni 2006, 15:18
Hoi!
Ik heb alles eens doorgelezen.

Ook ik heb vroeger als baby berg gehad.
Aantal jaar geleden ben ik via huisarts bij dermatoloog beland.
Ik heb een hoop zalf/shampoo's gebruikt, maar de huisarts wist nooit precies wat het was.

De dermatoloog zei dat ik last had van seb eczeem.
Ik kreeg dit mee:
40g acid salicylic (90)
160g adeps suillus.
Dit moest ik 's avonds voor het slapen gaan op de plekken smeren en de volgende dag uitwassen. Hier wordt je haar supervet van maar het helpt erg goed! Daarnaast moest ik locoid crelo gebruiken.
Na een week ben ik af van de seb eczeem. Helaas sluipt het weer terug. Maar de zalf mag je zo vaak gebruiken als je wil.

Misschien is dit een tip voor een van jullie.
Met welke shampoo wassen jullie je haar?

--------------------
Mita bedankt voor je waardevolle info. De middelen die je noemt heb ik zelf niet eerder gebruikt en als keto niet meer helpt zal ik dit zeker voorstellen aan de dermatoloog. Ik was mijn haar nu alleen nog maar met dermolin, eigenlijk op aanraden van de dermatoloog en daarna de ketoconazol gel, die me op zich wel helpt. lBy the way, locoid crelo, wat is dat voor een middel?

vrosjnivosj
7 juni 2006, 21:39
Eerste site die ik gevonden heb op google.:D
http://www.geneesmiddelenrepertorium.nl/024_locoi_16163.html
Werkend bestanddeel: 1 mg/ml hydrocortison-17-butyraat.

haarmens2
8 juni 2006, 00:48
selsun pakt schimmelinfecties aan veroorzaakt door teveel aan talgafscheiding maar een bijwerking van selsun is dat je huid en haar sneller vet worden..klinkt heel tegenstrijdig

ugh
8 juni 2006, 00:55
selsun pakt schimmelinfecties aan veroorzaakt door teveel aan talgafscheiding maar een bijwerking van selsun is dat je huid en haar sneller vet worden..klinkt heel tegenstrijdig
Logisch gezien staat er nog niks tegenstrijdigs in :)
Selsun veroorzaakt dan misschien meer vet, maar dat impliceert niet dat het daardoor zijn schimmelbestrijdende effect op de huid opeens teniet wordt gedaan.

kas
8 juni 2006, 09:35
Thanx, heb het doorgenomen een (lichtere versie) cortisone preparaat dus, Typisch dat bij de contra-indicaties schimmel/gist infectie staat hetgeen seb. eczeem dus is.
Kitty

kas
8 juni 2006, 09:37
selsun pakt schimmelinfecties aan veroorzaakt door teveel aan talgafscheiding maar een bijwerking van selsun is dat je huid en haar sneller vet worden..klinkt heel tegenstrijdig

Dat kan een bijwerking zijn maar hoeft niet. In de bijsluiter van ketoconazol staat dat dit ook een mogelijkheid is, of dat je haar er juist heel droog van wordt. Gebruik het al vrij lang (zo'n maand of 4) heb van geen van beiden last gekregen.
Kitty

Maris
8 juni 2006, 12:15
Hallo iedereen,

Ik ben hier nieuw, en heb deze thread met veel belangstelling gelezen.
Zelf heb ik seborroïsch eczeem op de hoofdhuid en in mindere mate op mijn voorhoofd.
Hier heb ik eerst Denorex voor gekregen, maar dat werkte voor geen meter.
Nu gebruik ik Ketoconazol hoofdgel, wat ik een stuk minder agressief vind, en gelukkig reukloos... Of het gaat werken weet ik niet, aangezien ik dit deze week ben gaan gebruiken.

Nu heb ik wel een vraagje:

Het wordt mooi weer dit weekend, (en hopelijk nog heel veel weken) en vraag me af of het gezond is als je je haar gewassen hebt met Keto-gel, om daarna in de zon te gaan liggen?? Weet iemand of dit een eventuele reactie kan veroorzaken, of is het alleen maar goed voor je hoofdhuid?

Groetjes,

Mariska

kas
8 juni 2006, 13:40
.Nu heb ik wel een vraagje:

Het wordt mooi weer dit weekend, (en hopelijk nog heel veel weken) en vraag me af of het gezond is als je je haar gewassen hebt met Keto-gel, om daarna in de zon te gaan liggen?? Weet iemand of dit een eventuele reactie kan veroorzaken, of is het alleen maar goed voor je hoofdhuid?

Groetjes,

Mariska[/QUOTE]
------------------------------------------
Hoi Mariska,

De zon is alleen maar goed voor eczeem, ook de seborrohische variant. Geniet ervan! Een reactie met Keto is niet aan de orde, staat ook nergens in de bijsluiter overigens.
Kitty

Mezelf
8 juni 2006, 22:56
Logisch gezien staat er nog niks tegenstrijdigs in :)
Selsun veroorzaakt dan misschien meer vet, maar dat impliceert niet dat het daardoor zijn schimmelbestrijdende effect op de huid opeens teniet wordt gedaan.

hmm, ik zou denken: doordat de huid vettiger wordt gaan de talgklieren vertropt geraken => ontwikkeling van acne... (of is dit een verkeerde interpretatie?)

ugh
8 juni 2006, 23:03
hmm, ik zou denken: doordat de huid vettiger wordt gaan de talgklieren vertropt geraken => ontwikkeling van acne... (of is dit een verkeerde interpretatie?)
Een vettigere huid verhoogt inderdaad de kans op verstopte talgklieren.

kas
9 juni 2006, 10:05
hmm, ik zou denken: doordat de huid vettiger wordt gaan de talgklieren vertropt geraken => ontwikkeling van acne... (of is dit een verkeerde interpretatie?)


Hi,
Met meer talg meer kans op verstopte talgklieren ja, klopt. Maar wat de acne ontwikkelt is niet de talg zelf maar de hormonale schommelingen die zich in bep. levensfasen manifesteert en waarvoor de een dus gevoeliger is dan de ander.
Daarom zie je vaak dat jonge mensen in de puberteit acne krijgen maar dat dit in de loop van... de 20-er jaren overgaat. (Op een enkeling na maar dat is een ernstige vorm ervan die niet zo vaak voorkomt). Dit, terwijl een vette huid door talg ook in de adolencentie vaak aanwezig is. Vrouwen rondom/in de overgang kunnen wederom acne (terug)krijgen vanwege hormonale veranderingen in het lichaam.
Het is daarom niet primair zo dat meer talg acne veroorzaakt.

Kitty

Mita
9 juni 2006, 18:42
Hoi Kas,

Locoid crelo is huidemulsie die een corticoseroid bevat die jeuk, roodheid, schilfering verminderd. Is speciaal voor de behaarde huid (staat in de bijsluiter)
Ik heb het zelf nooit gebruikt.
Als ik die andere zalf/creme gebruik en dat een aantal dagen doe, dan is heel mijn hoofdhuid schoon, dus ja waar moet ik dit dan opsmeren, dus vandaar dat ik het nooit gebruikt heb.
Door die zalf/creme gaat het eczeem loszitten en zit dus in je haar. Via douchen haal je niet alles eruit. Ik laat dus mijn haar altijd kammen met een vlooienkam zeg maar waardoor de losse stukjes uit mijn haar verdwijnen en dan gaat het nieuwe voor het slapen gaan er weer op.
Het is even veel tijd maar na een aantal dagen ben je er wel even vanaf. Aangezien het toch weer terugsluipt. Ineens is het dan weer terug..:(

Groetjes Marina

kas
9 juni 2006, 22:03
Mita,

Dank voor je info. Ik kende die bewuste zalf niet maar vind het erg prettig hierover informatie te verkrijgen. Ketoconazole gaat nu goed maar wie weet.. of dit zo blijft.
Groet
Kitty
Hoi Kas,

Locoid crelo is huidemulsie die een corticoseroid bevat die jeuk, roodheid, schilfering verminderd. Is speciaal voor de behaarde huid (staat in de bijsluiter)
Ik heb het zelf nooit gebruikt.
Als ik die andere zalf/creme gebruik en dat een aantal dagen doe, dan is heel mijn hoofdhuid schoon, dus ja waar moet ik dit dan opsmeren, dus vandaar dat ik het nooit gebruikt heb.
Door die zalf/creme gaat het eczeem loszitten en zit dus in je haar. Via douchen haal je niet alles eruit. Ik laat dus mijn haar altijd kammen met een vlooienkam zeg maar waardoor de losse stukjes uit mijn haar verdwijnen en dan gaat het nieuwe voor het slapen gaan er weer op.
Het is even veel tijd maar na een aantal dagen ben je er wel even vanaf. Aangezien het toch weer terugsluipt. Ineens is het dan weer terug..:(

Groetjes Marina

Vince001
17 juni 2006, 22:05
Omdat ik eerst in kaart wil brengen wat er precies mis is, lijkt het me verstandig als ik eerst eens een uitgebreid bloedonderzoek doe. Itsme wees ons op het Europees Laboratorium voor Nutriënten (http://www.europeanlaboratory.nl), die gerichte bloedonderzoeken kunnen uitvoeren. Ik wil dan de volgende test doen: Vetzuren (incl. transvetzuren) in bloed (http://www.europeanlaboratory.nl/?p_id=8005). Prijs: € 89. Dan heb ik in één keer in kaart waar het probleem zit, en dan kan ik ook heel gericht actie ondernemen. Niets is zo zonde en geldverkwistend als voor nop jarenlang supplementen slikken die je helemaal niet nodig hebt. Ik zal informeren of mijn verzekeraar dit wil vergoeden, maar ook als ze dat niet willen doen lijkt het me een erg nuttig bloedonderzoek wat zichzelf zal terugverdienen doordat ik bespaar op onnodige supplementen.
He Tiuri, zat een beetje deze thread door te lezen en toen kwam ik het hele verhaal van omega-3 en 6 e.d. tegen. Vroeg me af of je je nog in de tests verdiept hebt. Ben zelf ook van plan om eens zo'n test te laten doen via een bedrijf in Utrecht, maar de site van europeanlaboratory ziet er ook wel erg okee uit.

Ben je hier al wat verder mee gekomen?

Tnx

geelblauw
1 oktober 2006, 13:12
Ook ik heb erg last van een gevoelige hoofdhuid (bovenop). De hoofdhuid wordt ook heel snel vet (ook alleen bovenop). Verder zitten er schilfers en talgbolletjes in mn haar en om de wortel. Die talgbolletjes om de wortel zijn volgens mij de oorzaak van het enorme haaruitval. En dat terwijl er geen kaalheid bij mij in de familie voorkomt! Zo heb ik ook mijn dikke bos haar zien slinken naar een dunne doorzichtige boel.

Volgens de huisarts heb ik seborroisch eczeem. Toen heb ik ketoconazol shampoo meegekregen en zou het over moeten gaan. Nu gebruik ik het al 8 weken en zie helaas geen enkele verandering.

Nu heb ik een aantal vragen aan mensen die de problemen herkennen:
- Is dit volgens hun ook seborroisch eczeem?
- Na hoeveel weken zou ketoconazol zijn werk moeten gaan doen? (In de bijsluiter staat 2-4 weken.)
- Welke producten kunnen dit probleem oplossen?

Alle hulp/info is zeer welkom!

kas
2 oktober 2006, 14:08
Ook ik heb erg last van een gevoelige hoofdhuid (bovenop). De hoofdhuid wordt ook heel snel vet (ook alleen bovenop). Verder zitten er schilfers en talgbolletjes in mn haar en om de wortel. Die talgbolletjes om de wortel zijn volgens mij de oorzaak van het enorme haaruitval. En dat terwijl er geen kaalheid bij mij in de familie voorkomt! Zo heb ik ook mijn dikke bos haar zien slinken naar een dunne doorzichtige boel.

Volgens de huisarts heb ik seborroisch eczeem. Toen heb ik ketoconazol shampoo meegekregen en zou het over moeten gaan. Nu gebruik ik het al 8 weken en zie helaas geen enkele verandering.

Nu heb ik een aantal vragen aan mensen die de problemen herkennen:
- Is dit volgens hun ook seborroisch eczeem?
- Na hoeveel weken zou ketoconazol zijn werk moeten gaan doen? (In de bijsluiter staat 2-4 weken.)
- Welke producten kunnen dit probleem oplossen?

Alle hulp/info is zeer welkom!

Ik herken het probleem heb ook seb. eczeem. Bij mij werkt ketoconazole wel goed maar ik kan eigenlijk niet meer zonder...:confused:
Idd zou je na 8 weken weldegelijk verbetering hebben moeten merken als dit nog niet zo is, zoals je beschrijft dan zou ik teruggaan naar de arts.
Een ander (schimmelinfectie bestrijdend, want dat is wat het is) middel is seleniumdisulfide suspensie eveneens (de sterkere versie dan) verkrijgbaar op recept. Soms werkt keto niet en dit wel. = Proberen waard denk ik.
Daarnaast wordt ook nog wel eens topicorte voorgeschreven, een cortisonepreparaat (ik heb het ook) dat niet de schimmels/gisten doodt maar de ontsteking afremt waardoor de klachten zoals schilfering, roodheid en jeuk verminderen of weggaan. Een andere benadering dus. Topicorte bij mij wel helpt me wel wat tegen jeuk maar niet tegen het weggaan van de schilfering, maar ieder mens is anders misschien helpt het jou wel.
Groet
Kitty

Vince001
2 oktober 2006, 18:21
Sinds vorige week mag ik mij ook officieel de gelukkige bezitter van een hoofdhuid met seborroisch eczeem noemen. :crybaby: Ik had zelf het vermoeden al, maar mn huisarts is niet altijd even snugger en daarom heeft het een tijdje geduurd voordat ze me wilde doorsturen naar een dermatoloog.

Zowel keto-shampoo als die teershampoo konden niets uitrichten. Wat bij mij wel een vrij heftig positief effect heeft gegeven is tea three oil. De jeuk ging binnen no-time weg en de eerste keer schrok ik me wild omdat alle dikke witte plakken schilfers op mn huid er in één keer afkwamen. Nu ben ik practisch helemaal gestopt met tto en gebruik ik alleen nog Resdan shampoo (de sterkste versie). Ga het nog even aanzien, maar misschien begin ik straks weer met de tto.

kevin
2 oktober 2006, 19:07
Sinds vorige week mag ik mij ook officieel de gelukkige bezitter van een hoofdhuid met seborroisch eczeem noemen. :crybaby: Ik had zelf het vermoeden al, maar mn huisarts is niet altijd even snugger en daarom heeft het een tijdje geduurd voordat ze me wilde doorsturen naar een dermatoloog.

Zowel keto-shampoo als die teershampoo konden niets uitrichten. Wat bij mij wel een vrij heftig positief effect heeft gegeven is tea three oil. De jeuk ging binnen no-time weg en de eerste keer schrok ik me wild omdat alle dikke witte plakken schilfers op mn huid er in één keer afkwamen. Nu ben ik practisch helemaal gestopt met tto en gebruik ik alleen nog Resdan shampoo (de sterkste versie). Ga het nog even aanzien, maar misschien begin ik straks weer met de tto.

Zou het niet-succes van Finasteride hier een gevolg van kunnen zijn?

Vince001
2 oktober 2006, 19:58
Zou het niet-succes van Finasteride hier een gevolg van kunnen zijn?Kevin,
hoe kom je daar nou bij? Is er volgens jou een reden om dat te denken?

Ik heb zelf eerder het vermoeden dat het door minox kom aangezien het in dezelfde tijd ontstaan is als waarin ik dat middel gebruikte. Alleen zou ik niet weten hoe ik dat zou moeten beargumenteren.

kevin
2 oktober 2006, 20:17
Kevin,
hoe kom je daar nou bij? Is er volgens jou een reden om dat te denken?

Ik heb zelf eerder het vermoeden dat het door minox kom aangezien het in dezelfde tijd ontstaan is als waarin ik dat middel gebruikte. Alleen zou ik niet weten hoe ik dat zou moeten beargumenteren.

Seborroisch eczeem --> teveel aan talg --> meer DHT in de hoofdhuid. In deze trand dacht ik zo'n beetje, maar ik kan er ook erg naast zitten ;)

Vince001
2 oktober 2006, 20:27
Seborroisch eczeem --> teveel aan talg --> meer DHT in de hoofdhuid. In deze trand dacht ik zo'n beetje, maar ik kan er ook erg naast zitten ;)
Ik denk niet dat je het zo moet zien. Het heeft meer te maken met gist en ontstekingsreacties. Ik moet er zelf ook nog even wat meer over lezen, maar volgens mij komt het gewoon in het rijtje ontstekingsaandoeningen. :(

kas
4 oktober 2006, 15:25
Ik denk niet dat je het zo moet zien. Het heeft meer te maken met gist en ontstekingsreacties. Ik moet er zelf ook nog even wat meer over lezen, maar volgens mij komt het gewoon in het rijtje ontstekingsaandoeningen. :(

Ik heb het altijd zo begrepen : een teveel aan talg kan bij daarvoor gevoelige personen een explosieve groei van schimmels/gisten uitlokken, die op hun beurt weer de ontstekingsreactie aan de hoofdhuid veroorzaken.

Zelf merk ik sinds een tijdje nu ik androcur gebruik, die dus ook de talgaanmaak afremt, dat ik veel minder last heb van rotkwaaltje.
Kitty

kevin
4 oktober 2006, 21:23
Voor mensen met Seborroisch eczeem, lees het volgende eens:

Lithium gluconate in the treatment of seborrhoeic dermatitis: a multicenter, randomised, double-blind study versus placebo. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12459525&dopt=Abstract)

Lithium gluconate 8% vs. ketoconazole 2% in the treatment of seborrhoeic dermatitis: a multicentre, randomized study. (http://www.blackwell-synergy.com/links/doi/10.1046/j.1365-2133.2003.05328.x/abs/)

Erg goed nieuws lijkt me zo.

[edit] Zou misschien ook wel goede zaken tegen haaruitval kunnen doen.

Bio
4 oktober 2006, 21:30
De resultaten zijn bescheiden maar wel goed! Ik heb gegoogled op Lithium gluconate maar niet gevonden wat het is. Weet iemand dit?
--edit
Na gezocht te hebben op alleen lithium:
http://www.antenna.nl/lithium/richtlijnen/lithium2-informatie_r.html
Deze link geeft aan dat het een vorm van zout is.
Tevens staat hier dat het gebruikt wordt in de psychiatrie bij manisch depressieve stoornissen. Nu is seb. vaak best klote, maar gelukkig val ik nog niet in deze categorie, maar misschien worden we er wel nóg blijer van :D.
(Nirvana - lithium valt nu helemaal op zijn plek..)

kevin
4 oktober 2006, 22:44
Zoek eens naar "Efalith".

Vince001
7 oktober 2006, 17:30
Ik heb het altijd zo begrepen : een teveel aan talg kan bij daarvoor gevoelige personen een explosieve groei van schimmels/gisten uitlokken, die op hun beurt weer de ontstekingsreactie aan de hoofdhuid veroorzaken.

Zelf merk ik sinds een tijdje nu ik androcur gebruik, die dus ook de talgaanmaak afremt, dat ik veel minder last heb van rotkwaaltje.
Kitty
Ik heb het nog even precies nagelezen in de folder die ik meekreeg in het ziekenhuis, maar daar komt het woord talg echt niet in voor.

Volgens de folder is een gistsoort (pityrosporum) het beginpunt en komt door grote hoeveelheden van deze gist een ontstekingsreactie op gang. Waarvoor de gist bij anderen niet zo veel voor komt, of zoveel irritatie veroorzaakt is niet geheel bekend. Da's alles dat ik erover kan vinden.

wimv
8 oktober 2006, 14:21
Mijn verhaal;
Zo’n 4 jaar geleden (ik was 41) naar de dokter ivm veel roos. Ik kreeg toen Selsun shampoo.
Hielp niet, toen maar verder aangemodderd met allerlei antiroos shampoo’s.
In mei 2005 kreeg ik ook klonters van talg en roos rondom mijn kruin, weer naar de dokter geweest en hij constateerde dat ik Seboroisch eczeem had.
Ik had ook inmiddels vreemde eelt/wrat achtige plekken op 3 knokkels gekregen, en de dokter verwees me naar een Dermtoloog in Asd-oost.
Teershampoo gekregen, en ketoconazol , het hielp iets, maar bleef dat talggeklonter en roos houden, en salycylzuur voor de knokkels (is psoriasis zei de derma.)
De roos werd erger en erger en mijn hele scalp was wit van de schilfers en giga veel haaruitval dat maar niet ophield, vooral bij het wassen, volgens de dermatoloog zou dit tijdelijk zijn, maar mijn haar was inmiddels zeker 40% uitgedund !!!
Ik ben maar gestopt met dat teershampoo en ketaconazol na 2 maanden, volgens mij helpt het ook voor geen meter. Verder zou sebo.eczeem erfelijk zijn…, mooi niet dus!, niemand in mijn wijde omgeving heeft dat ooit gehad !
Kreeg van de huidarts voor de dikke kortsten talg, een hormoonloze “ unguentum Cetomacrogol” die de kortsten weker maakt bij het uitwassen.
Ook Dovonex Scalp solution gekregen, werkt helemaal niet !
Ik las op een internetsites dat er iemand Lanza shampoo (urban elements remedy shampoo voor o.a. seboroisch ecz.)) gebruikte en dat hielp bij haar, zelf ook dus gekocht bij een Lanza kapper in muiden (18 euri), op het Spui in Asd zou ook een Lanza kapper zitten. Ik gebruik nu steeds Lanza met unguentum cetomacrogol.
Deze shampoo bevat ook iets salycilzuur, en mijn scalp word er wel schoner van, en werkt beter dan die vieze teershampoo, maar we zijn er nog niet…., s’ochtends wassen en in de namiddag is mijn hele scalp weer bomvol schilfers en een witte hoofdhuid.
Second opinion laten doen bij OLVG Asd, kreeg ik Topicorte mee, een hormoon, en dus symtoombestrijding, 3 maal geprobeerd, werkt wel !… maar ik heb wat tegen hormonen omdat het allemaal tijdelijk blijkt te werken, en ben daar mee gestopt.
Mijn haar is inmiddels weer wat aangegroeid eind 2005, na maanden van uitval.
Tea tree shampoo geprobeerd, werkt niet, Sanex werkt niet, en vele andere shampoo’s (ook dodezeezout shampoo van Sealine) werken niet. Visolie capsules ingenomen, teunisbloemolie capsules (met GLA, Sebo.ecz. er zou een enzymdefect zijn volgens die site), allemaal tips van allerlei internet sites.
Tot nu toe helpen die capsules ook niet… gebruik ze nog wel trouwens tot dat die potten van de “ tuinen van Amsterdam” op zijn..
Rooiboscreme aan de haarranden helpt wel, dan zie je die schilfers niet.
Ik heb inmiddels ook een psoriasis plek op mijn scheenbeen er bij gekregen, veel in de zon en dodezee badzoud van de Aldi, werkt wel iets maar je blijft de plek zien (handpalm grootte).
Vaseline intensivecare gekocht bij de Etos, voor de psoriasis plek werkt ook wel iets.
Ik blijf aanmodderen en blijf me verbazen dat de wetenschap eigenlijk helemaal nog steeds niet weet wat nu een goed middel is tegen Sebo-ecz. en Pso.
De ene huidarts zegt dat je er best wel spontaan weer vanzelf vanaf kan komen, en de andere (sec. opnion) zegt “je bent er mee geboren, en je komt er nooit meer vanaf (het zit in de genen)”.

Bio
15 oktober 2006, 23:57
Zijn er meer mensen die een enorme verslechtering van seb.eczeem opmerken na het nuttigen van alcohol?
Elke keer als ik een avond wat drink is t de volgende ochtend vele malen erger dan anders. Irritatie, enorme witte uitscheiding...etc.

simbah
17 oktober 2006, 12:52
Beste,

Alcohol is het as van het kwaad, stop met alcohol en je zult vooruitgang zien met alles en ook eczeem. Poets wel even je tanden voor het slapen gaan. Doe je dat niet dan loopt een beetje water uit je mond vol tijdens slapen bacterieën naar je lippen wangen en daardoor krijg je dan meer last.;)

geelblauw
20 oktober 2006, 10:44
Ik heb wel eens gehoord dat vooral kinderen die 'berg' hebben gehad, vooral gevoelig zijn om op latere leeftijd seborroisch eczeem te ontwikkelen. Dat seborroisch eczeem ontstaat dan door zeepresten, toch? Maar bij deze kinderen doen ze olie dan op de hoofdhuid. Om die vervolgens in te laten trekken en daarna kunnen ze de schilfertjes zo bij de kinderen van de hoofdhuid afvegen. Zou het ook niet helpen bij volwassenen om bijvoorbeeld (olijf)olie te laten intrekken en daarna uit te spoelen met zeepvrije shampoo? Wie weet hier iets van of heeft hier ervaring mee?

AnaganSkywalker
20 oktober 2006, 12:24
Hee Simbah,ff reagerend op jouw pro-islam overtuigingen,ik denk dat alle godsdiensten van oorsprong tzelfde zijn,er bestaat maar 1 waarheid.Wat voor jou Allah is,is voor mij God,maar het betekent allebei hetzelfde.Ik denk dat er door de eeuwen heen gewoon veel misverstanden over het geloof zijn ontstaan,maar da wilde ik gewoon eventjes kwijt.

Sinds enige tijd slik ik elke dag 10 mg biotine en ik heb toch sterk het vermoeden dat hierdoor mijn talgproductie op mijn hoofdhuid verminderd is.Kan dat door die extra biotine komen?

kas
20 oktober 2006, 15:53
Ik heb wel eens gehoord dat vooral kinderen die 'berg' hebben gehad, vooral gevoelig zijn om op latere leeftijd seborroisch eczeem te ontwikkelen. Dat seborroisch eczeem ontstaat dan door zeepresten, toch? Maar bij deze kinderen doen ze olie dan op de hoofdhuid. Om die vervolgens in te laten trekken en daarna kunnen ze de schilfertjes zo bij de kinderen van de hoofdhuid afvegen. Zou het ook niet helpen bij volwassenen om bijvoorbeeld (olijf)olie te laten intrekken en daarna uit te spoelen met zeepvrije shampoo? Wie weet hier iets van of heeft hier ervaring mee?

Heel veel babies hebben berg. dat verdwijnt tussen de 7e en 9e maand. Seb. eczeem ontstaat niet door zeepresten maar het laten zitten van zeepresten doet je seb. eczeem zeker geen goed. Over de aandoening van seb. eczeem weet met wel het e.e.a. (gist/schimmelinfectie) over de oorzaak heb ik begrepen niet, men vermoed wel een relatie met (te hoge) talgproductie, maar waarom dit bij de een het eczeem veroorzaakt en bij een ander niet, is onbekend.
Zeepvrije shampoo is wel een aanrader om de hoofdhuid zo min mogelijk te irriteren,alsook parfumvrij, PH-neutraal etc.
Kitty

geelblauw
23 oktober 2006, 14:51
Maarja.. nu is de vraag hoe dit tegen te gaan. Het is inderdaad handig zeepvrije producten te gebruiken. Maar zijn er nog andere middelen die goed zijn? Daarmee bedoel ik producten die: de hoofhuid niet irriteren, de talgproductie verminderen en dus het seborroisch eczeem tegengaan. Want ik heb ook mensen gehoord over dingen als (olijf)olie, andere olien, knoflook, etc.

kas
23 oktober 2006, 20:35
Maarja.. nu is de vraag hoe dit tegen te gaan. Het is inderdaad handig zeepvrije producten te gebruiken. Maar zijn er nog andere middelen die goed zijn? Daarmee bedoel ik producten die: de hoofhuid niet irriteren, de talgproductie verminderen en dus het seborroisch eczeem tegengaan. Want ik heb ook mensen gehoord over dingen als (olijf)olie, andere olien, knoflook, etc.

Talgproductie verminderen door externe producten ik weet niet of dat kan want het ontstaan van talg, zoals ik altijd heb begrepen, gebeurt door de invloed van androgenen oftewel de (0ver)gevoeligheid hiervoor. Denorex teershampoo (voor seb. eczeem en psoriasis) heeft in z'n bijsluiter staan dat het de talgprod. remt. OP zich klopt dit wel enigszins. Ik heb nl. een tijdje gebruik, maar kreeg er uiteindelijk erg veel meer jeuk van doordat het de hoofdhuid dus kennelijk ook uitdroogt.
Olie op je kop,,, tja wie weet ik ga het dus niet uitproberen maar hou me op de hoogte van het effect als je het zelf wel overweegt.:cool:
Kitty

Bio
23 oktober 2006, 21:53
Ik kan inmiddels weer een nieuw medicijn aan mn lijstje toevoegen! ;)

Deze week langs andere dermatoloog gegaan en van hem heb ik itraconazol voorgeschreven gekregen. Het zijn pillen die de gist vorming zouden moeten doen afnemen. Dit is voor het eerst dat ik tabletten krijg voorgeschreven die van 'binnenuit' werken.

Kas, ik las dat jij hier goede ervaringen mee hebt (/had?). Had jij last van bij-effecten? Ik gebruik het nu nog maar 3-4 dagen, resultaten worden volgens de bijsluiter pas na 3-4 weken zichtbaar.

kevin
24 oktober 2006, 09:27
Ik kan inmiddels weer een nieuw medicijn aan mn lijstje toevoegen! ;)

Deze week langs andere dermatoloog gegaan en van hem heb ik itraconazol voorgeschreven gekregen. Het zijn pillen die de gist vorming zouden moeten doen afnemen. Dit is voor het eerst dat ik tabletten krijg voorgeschreven die van 'binnenuit' werken.

Kas, ik las dat jij hier goede ervaringen mee hebt (/had?). Had jij last van bij-effecten? Ik gebruik het nu nog maar 3-4 dagen, resultaten worden volgens de bijsluiter pas na 3-4 weken zichtbaar.Gist in je lichaam of op je hoofdhuid? Lijkt mij niet geheel ongevaarlijk..

Bio
24 oktober 2006, 20:35
De details van de werking ken ik niet. In de bijsluiter stonden een paar ernstige bijwerkingen, maar allen alleen bij 1/10.000 mensen. Wel mocht ik tijdens de kuur (1 week) geen alcohol nuttigen omdat je lever het zwaarder krijgt.
Omdat je tabletten inneemt en geen topisch medicijn, zijn de bijwerkingen ernstiger. Ik denk dat je bij voorkeur altijd voor een smeersel moet gaan omdat de opname in je lichaam hierbij veel minder is.
Tot dusver werken de smeersels alleen slecht waardoor ik nu dit voorgeschreven heb gekregen.

nata
25 oktober 2006, 21:27
:D
Hallo,
Ik heb zelf al van mijn puberteit last van seborroisch exceem, o.a.roos, vooral achter de oren en aan de rand tussen haar en voorhoofd.
Head and shoulders leek roos te verminderen maar was te agressief. later naar advies van mijn kapper heb ik al jaren shampoo Nexxus gebruikt (Botanoil, deze is alleen voor geverfd haar, maar er zijn er meer van deze merk) en Nexxus hairconditioner. Deze is verkrijgbaar bij veel kappers. Het lijkt duur, maar als je een voordelige set van grote 1l flessen koopt, kun je een jaar lang minstens gebruiken en je krijgt nog 40% korting. Deze shampoo is van natuurlijke componenten en ik moet zeggen bevalt me goed. Het verminderd roos, calmeert de hoofdhuid. Ik kan hiermee redelijk goed mee leven.
Verder heb ik een goede ervaring met propolis zalfje tegen seborroische vlekken op mijn gezicht (vooral in de neusplooien en in de wenkbrouwen). Deze maak ik zelf van propolis (product van bijen) + olijfolie of roomboter (bain marin),
Thaise Sabai olie (trekt goed in, voelt niet vet) heeft ook een goede invloed op exzeem. Deze middelen breng ik aan op mijn schoon gezicht voor slapen gaan en laat voor de hele nacht. Zelfs hardnekkige exzeem vlekken verdwijen.
Ik heb ooit Roaccutane gehad (vit A), heeft goed geholpen, maar dit kun je alleen tijdelijk gebruiken en kan wat gevolgen hebben.
Vroeger gebruikte ik ook veel Hidrocortison cremes, etc, maar corticosteroiden en andere soortgelijke medicijnen zijn niet goed voor de huid.
Ik probeer het zo veel mogelijk met natuurlijke middelen .
De laatste tijd maak ik gebruik van dr. Hauschka cosmetica, met name rozencreme voor gevoelige huid in combinatie met propolis zalfje (voor ´s nachts). Deze combinatie lijkt voor mij ideaal te werken. Ook de masker Zee Algen van dr. van der Hoog past bij mij perfect, zelfs hardnekkige exzeem vlekken de volgende dag (in combinatie met de goede dagcreme.)
Iedereen heeft zijn individuele reactie van huid. Je moet gewoon uitproberen.
Soms is dit rotte exzeem vrij hardnekkig als gevolg van stress of nat weer, etc.Alles wat je opsmeert helpt niet, maar we moeten niet opgeven en gewoon verder zoeken. Vandaag las ik op een andere site over Equilac (paardenmelk kapsules), mensen hebben goede ervaring hiermee. Misschien probeer ik het ook dan uit nieuwsgierigheid, wel makkelijk om mee te nemen op reis, beter dan al die zalfjes. Veel vitamine A eten normaliseert ook de talgaanmaak, maar alles moet met mate. Heeft iemenad ervaring met locobase creme?

Ik wens iedereen veel sterkte hiermee,

groetjes

Nata

kas
26 oktober 2006, 14:36
Ik kan inmiddels weer een nieuw medicijn aan mn lijstje toevoegen! ;)Deze week langs andere dermatoloog gegaan en van hem heb ik itraconazol voorgeschreven gekregen. Het zijn pillen die de gist vorming zouden moeten doen afnemen. Dit is voor het eerst dat ik tabletten krijg voorgeschreven die van 'binnenuit' werken.

Kas, ik las dat jij hier goede ervaringen mee hebt (/had?). Had jij last van bij-effecten? Ik gebruik het nu nog maar 3-4 dagen, resultaten worden volgens de bijsluiter pas na 3-4 weken zichtbaar.


Hoi,
Tja ik had eigenlijk geen last van bijwerkingen maar ik ben volgens mij niet zo 'bijwerkingsgevoelig' want ik heb uberhaupt eigenlijk nooit echt last van bijwerkingen waarbij mensen toch soms wel klachten hebben, neem antibiotica, diane/androcur ik merk er allemaal niet veel van.
Wel... lekker onderwerp... je urinekleurtje in de gaten houden (mag niet donker worden) tijdens de kuur want itraconazole kan leverprobl. veroorzaken (lees wel bij langer gebruik dan 4 wk maar toch...).
Ik moet je zeggen dat ik daarna eigenlijk niet veel veranderingen lees verbetering heb bemerkt tov de status zoals die nu is; t.w. soms jeuk, meestal niet maar wel om de dag wassen en nabehandelen met ketoconazole (en dit dus al vanaf februari). Toevallig moet ik dinsdag terug naar de derma en ga'm toch eens vragen of ik uberhaupt nog ooit van de keto af kan komen( wil ik het jeuk-technisch gezien leefbaar houden) want daar heb ik inmiddels toch mijn twijfels over.. Vorige keer sprak hij over een eenmalig kuurtje (locaal, creme dus) prednison als paardemiddel/ontstekingsremmer als (enig?) alternatief.... Tja daar word ik ook niet echt blij van, dus zolang het leefbaar blijft met de keto en topicorte (soms) dan zo maar. Maar als er nog andere niet al te heftige middelen zijn die ik nog niet heb gebruikt dan vind ik dat nog steeds het proberen waard, want ik zou er toch wel wat voor over hebben om hier van af te komen.
Succes ermee, ik hoop dat het voor je gaat werken, gebruik je het dan wel naast de keto-hoofdgel? want dat moest volgens mijn dermatoloog dus wel.
Kitty

kas
26 oktober 2006, 14:42
.
Veel vitamine A eten normaliseert ook de talgaanmaak, maar alles moet met mate.
Heb jij tips voor een talgreducerend dieet je schrijft vitamine a (kun je missc. wat opnoemen met producten/etc. Ik ben daar erg in geinteresseerd om via (goede) voeding toch proberen invloed te krijgen op reductgie van de talgaanmaak die, daar ben ik van overtuigd, bij mij DE veroorzaker is van het roos/eczeem probleem.
kitty

AnaganSkywalker
28 oktober 2006, 09:18
Hee Kitten Kas,Waarom probeer je geen Grote Klis capsules?
Dat staat erom bekend de talgklieren te normaliseren ofzo.
Zelf gebruik ik Biotine 10 mg per dag,miss voor jou ook wel worth to try,ik weet wel erges waar je biotine tegen een goede prijs kunt krijgen mocht je interesse hebben.

kas
28 oktober 2006, 16:58
Hee Kitten Kas,Waarom probeer je geen Grote Klis capsules?
Dat staat erom bekend de talgklieren te normaliseren ofzo.
Zelf gebruik ik Biotine 10 mg per dag,miss voor jou ook wel worth to try,ik weet wel erges waar je biotine tegen een goede prijs kunt krijgen mocht je interesse hebben.

Wat is dat dan? Nooit van gehoord..

kevin
28 oktober 2006, 18:03
Wat is dat dan? Nooit van gehoord..

Een andere naam is Burdock root.

Maartje36
30 oktober 2006, 11:12
Ik voeg me ook even bij het forum. Jammer dat ik dit forum niet eerder heb gevonden. Ik heb al 5 jaar last van seb. eczeem in een ernstige vorm. Het komt bij mij voor op de hoofdhuid en de schaamstreek. Op de hoofdhuid manifesteert dit tot wel 2 cm. dikke korsten en veel haaruitval doordat de haarwortel afbreekt door de korst die erop ligt. Al jaren loop ik bij dokters en dermatologen. Alhoewel ik zalfjes heb die bij mij helpen en waardoor het eczeem rustiger wordt, zijn dit altijd maar tijdelijke middelen. De zalven zijn geen standaard zalven, maar zijn door de dermatoloog samengesteld speciaal voor mij. Ook heb ik regelmatig last van infecties, waardoor een antibiotica kuur noodzakelijk is. Bij mij jeukt het eczeem bijna niet, wat natuurlijk een voordeel is. Ik heb me 1 keer gewend tot een alternatief arts, maar dat was iets te veel hocus pocus. Ik wil van de zware hormoonzalven af, het vraagt te veel van je huid. Ik ga nu op zoek naar andere alternatieve geneekunden, zoals wellicht accupunctuur, voedingsdeskundige, etc. Heeft iemand hiermee ervaring?

Alvast bedankt!

AnaganSkywalker
30 oktober 2006, 15:53
Grote Klis capsules komen van de klitwortel,hier op haarweb is er volgens mij al een thread over,gewoon ff searchen dus.
Ikzelf heb ook interesse in alternatieve geneeswijzen...ik geloof enigzins wel dat wat zich manifesteert in het uiterlijke toch een oorzaak kan zijn van het innerlijke,dus in ons geval seb.eczeem.Ben in elk geval van plan om binnenkort een keer naar een homeopaat te gaan.Hypnotherapie heb ik ook wel oren naar.Ik ben ervan overtuigd dat er voor elk probleem een oplossing is,hoe moeilijk t ook kan zijn op sommige momenten.

nata
4 november 2006, 15:34
Ik ben gisteren begonnen met de grote klis capsules, naar jullie advies. Na een observatie periode zal ik over de resultaten vertellen. Het is al de tweede dag en mijn huid is aanzienlijk verbeterd. Ik geloof niet dat het zo snel gaat, misschien zit het " tussen de oren" , of de andere factoren een rol spelen. Ik moet zeggen dat deze herfst had ik hiervan meer last dan ooit. Heeft het misschien met de lange warme periode te maken in cominatie met veel regen?
In de zomer heb ik er bijna geen last van, vooral als ik op vakantie ben (geen stress en zon).

groetjes,

Nata:rolleyes:

kas
5 november 2006, 10:14
Ik ben gisteren begonnen met de grote klis capsules, naar jullie advies. Na een observatie periode zal ik over de resultaten vertellen. Het is al de tweede dag en mijn huid is aanzienlijk verbeterd. Ik geloof niet dat het zo snel gaat, misschien zit het " tussen de oren" , of de andere factoren een rol spelen. Ik moet zeggen dat deze herfst had ik hiervan meer last dan ooit. Heeft het misschien met de lange warme periode te maken in cominatie met veel regen?
In de zomer heb ik er bijna geen last van, vooral als ik op vakantie ben (geen stress en zon).

groetjes,

Nata:rolleyes:

Nata,
Ben zeer benieuwd naar je ervaring met de grote klis capsules, laat het idd zeker een weten. Bij seb. maar eigenlijk elke vorm van eczeem is het bekend dat de zon en al helemaal in comb. met zee, wonderen doet hiervoor.
Mijn dochter van 8jr heeft vanaf haar 4e, constitutioneel eczeem, in behoorlijke mate mn op haar benen en onderrug, afgelopen jaar kreeg ze er (hevig jeukende) waterwratjes bij (een kindervirus infectie) en vlak voor de zomervakantie een andere vorm van eczeem (deshydrotisch) op de beide benen erbij. De bekende cortisonezalf deed vrijwel niets meer (triamcinolon) en volgens de dermatologen zou ze er wel 'overheen groeien' met de jaren.
Van de zomer naar de franse zuidkust geweest en binnen 2 wk was het allemaal helemaal weg. Momenteel is dat het
Nog steeds gelukkig .. :D
Kitty

nata
5 november 2006, 10:48
Kas,

is het bij jullie ook erfelijk dan?
Bij mij in de familie zit het wel: mijn moeder, mijn nicht (van mijn moeder´s kant) en mijn broer hebben ook seb. eczeem. Hoewel bij mijn moeder is dit gelukkig al lang over (ze is 67). Waarschijnlijk heeft dit toch met hormonenbalans te maken...
Trouwens over de zee gesproken, zou zoutwater misschien goed zijn voor het wassen van gezicht in ons geval? Moeiete waard te experimenteren?

groetjes
Nata:crybaby:

eki
4 december 2006, 13:09
Ik heb jarenlang ook eczeem gehad op mijn hoofd. nu gebruik ik 3 keer per week azijn als shampoo en ik moet zeggen het is een hele verbetering. ik gebruik dus helemaal geen andere shampoo meer. ik heb nu geen schilfers meer:D :D , alleen wat harde bulten op mijn hoofd. dat vind ik genoeg verbetering. ik heb ook die speciale shampoo gebruikt van Guhl (Rozemarijn heet dat) maar daar werd hetweer erger van. En azijn is ook nog een stuk goedkoper!!! wel goed je ogen dichtknijpen en 5 minuten in laten trekken.


eki

kas
4 december 2006, 22:08
Kas,

is het bij jullie ook erfelijk dan?
Bij mij in de familie zit het wel: mijn moeder, mijn nicht (van mijn moeder´s kant) en mijn broer hebben ook seb. eczeem. Hoewel bij mijn moeder is dit gelukkig al lang over (ze is 67). Waarschijnlijk heeft dit toch met hormonenbalans te maken...
Trouwens over de zee gesproken, zou zoutwater misschien goed zijn voor het wassen van gezicht in ons geval? Moeiete waard te experimenteren?

groetjes
Nata:crybaby:

Hoi Nata,
Sorry, zag je post vandaag pas.. bij ons zit het helemaal niet in de familie en ik kreeg er last van toen ik alopecia androgenetica kreeg, althans, volgens mijn dermatoloog heb ik wel de klachten, jeuk branderigheid steken maar niet de symptomen (roos, vettigheid) Ik weet zeker dat het met de hormonenbalans te maken heeft, vanwege de combi met aga.
Groetjes
Kitty

Krullenbol8
5 december 2006, 20:23
Nou ik begin te denken dat exceem aanleg veel verschil maakt..ik heb normaal ook exceem(wat de laatste tijd gelukkig redelijk weg is)
maar nu dus ook op mijn hoofd........jeuk,en soms bij inspanning(zweten)enorme jeuk:crybaby: niet fijn.......

ik merk al wel verbetering(sinds 10nov rooscure, 2tot 3 keer in de week) omdat er kleine haartjes komen...maar ik wil lange haren terug....:mad: dat neemt tijd.....helaas.....
ook wordt ik nog steeds helemaal gek van de witte korrels op je shirt, die blijven maar komen, en dus zelfs na 4 weken gebruik van rooscure geen verschil erin...
hoort dit weg te gaan met rooscure?of moet ik gewoon nog 2 weken wachten?
Alvast bedankt!
---
Mijn hoop: eigen groei versnelt met MSM, en de witte sneeuw gaat vanzelf weg......

nata
28 december 2006, 18:51
Hallo

hier ben ik weer met die grote klis capsules. Ze zijn nu al op (45 stuks) gedurende ong. 1,5 maand. Ik weet niet of ze echt helpen, maar sinds eind november heb ik helemaal geen last van mijn seb. eczeem. Ik begon de eerste week met 3 stuks per dag zoals het hoort, maar de eerste week was ik niet echt tevreden over het resultaat en dan begon ik gewoon 1 per dag en soms 1 per 2 a 3 dagen, kortom niet echt consequent. toch ging het erg goed. Nu ga ik proberen zonder deze capsules en als het echt verslechtert dan ga ik ze weer slikken. Maar het kan ook zijn dat ik nu zeer consequent die dr. hauschka rozencreme en zijn andere cosmetica gebruik. Die rozen creme is wonderbaar, zodra er een roodheid of een jeuk ontstaat smeer ik hem gelijk in, en dan trekt het weg. Ik hoorde dat zelfs Madonna en Brad Pitt gebruiken deze creme ook. trouwens voor de mannen is hij ook geschikt. ´s nachts doe ik nu geen nacht creme op advies van dr. hauschka alleen de gezichtslotion zonder vet en op de plekken bij de neus waar ik niet op vertrouw doe ik nog een propoliszalfje die ik zelf maak van roomboter en propolis.
Ook heb ik de locobase creme ontdekt. Deze koop je gewoon bij de apotheek, en ik doe hem op de voorhoofd waar de grens met haar en gezicht ligt
Deze creme heeft ook geen kleurstoffen en conserveermiddelen en hij voorkomt de roodheid en vorming van schilfers op deze plekken.
Ik adviseer nogmaals geen corticosteroiden te gebruiken, probeer toch met behulp van fytotherapie of paramedische/natuurlijke middelen, geef niet op met experimenteren; uiteindelijk lukt het wel.
Ik wens iedereen een leuke jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2007.

groetjes

Nata:D

kas
28 december 2006, 19:21
Hallo

hier ben ik weer met die grote klis capsules. Ze zijn nu al op (45 stuks) gedurende ong. 1,5 maand. Ik weet niet of ze echt helpen, maar sinds eind november heb ik helemaal geen last van mijn seb. eczeem. Ik begon de eerste week met 3 stuks per dag zoals het hoort, maar de eerste week was ik niet echt tevreden over het resultaat en dan begon ik gewoon 1 per dag en soms 1 per 2 a 3 dagen, kortom niet echt consequent. toch ging het erg goed. Nu ga ik proberen zonder deze capsules en als het echt verslechtert dan ga ik ze weer slikken. Maar het kan ook zijn dat ik nu zeer consequent die dr. hauschka rozencreme en zijn andere cosmetica gebruik. Die rozen creme is wonderbaar, zodra er een roodheid of een jeuk ontstaat smeer ik hem gelijk in, en dan trekt het weg. Ik hoorde dat zelfs Madonna en Brad Pitt gebruiken deze creme ook. trouwens voor de mannen is hij ook geschikt. ´s nachts doe ik nu geen nacht creme op advies van dr. hauschka alleen de gezichtslotion zonder vet en op de plekken bij de neus waar ik niet op vertrouw doe ik nog een propoliszalfje die ik zelf maak van roomboter en propolis.
Ook heb ik de locobase creme ontdekt. Deze koop je gewoon bij de apotheek, en ik doe hem op de voorhoofd waar de grens met haar en gezicht ligt
Deze creme heeft ook geen kleurstoffen en conserveermiddelen en hij voorkomt de roodheid en vorming van schilfers op deze plekken.
Ik adviseer nogmaals geen corticosteroiden te gebruiken, probeer toch met behulp van fytotherapie of paramedische/natuurlijke middelen, geef niet op met experimenteren; uiteindelijk lukt het wel.
Ik wens iedereen een leuke jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2007.

groetjes

Nata:D
Nata, waar koop je die grote klis capsules? Smeer jij die creme ook op je hoofdhuid? of heb je daar geen last van seb. eczeem
groet
Kitty

nata
30 december 2006, 17:08
Hallo Kas


Deze capsules koop je bij DA of etos.
Ik smeer de locobase creme alleen op de grens van haarlijn en gezichshuid en ook achte de oren maar niet op de hoofd met haar. De creme terkt snel in in de huid en hij herstelt de huid met roodheid en schilfers. Op internet kun je wat lezen over deze creme via google.
Op mijn hoofdhuid smeer ik niks in anders worden haar vrij plakkerig. Maar ik ben erg blij met mijn shampoo en conditioner van Nexxus dus zo veel last van seb. eczeem op de hoofdhuid heb ik niet maar wel wat roos af en toe vooral in de bepaalde periodes.

groetjes

nata:)

kas
5 januari 2007, 09:17
Hallo Kas


Deze capsules koop je bij DA of etos.
Ik smeer de locobase creme alleen op de grens van haarlijn en gezichshuid en ook achte de oren maar niet op de hoofd met haar. De creme terkt snel in in de huid en hij herstelt de huid met roodheid en schilfers. Op internet kun je wat lezen over deze creme via google.
Op mijn hoofdhuid smeer ik niks in anders worden haar vrij plakkerig. Maar ik ben erg blij met mijn shampoo en conditioner van Nexxus dus zo veel last van seb. eczeem op de hoofdhuid heb ik niet maar wel wat roos af en toe vooral in de bepaalde periodes.

groetjes

nata:)

Dank je nata, ik ga die capsules eens proberen...
Kitty

Joellie
23 januari 2007, 21:10
Dank je nata, ik ga die capsules eens proberen...
Kitty

Ik slik ze nu anderhalve week. en heb nu ook de rozencreme van dr hauschka. Ik vermoed dat het meer de creme is die werkt dan de pillen omdat ik vanaf het begin alleen 1 kant van mij neus heb ingesmeerd en daar bijna tot geen schilvering heb geconstateerd. Nata heb jij ook al getest waar je het meeste succes mee oogst?

De klis capules zullen wellicht wel een bijdrage hebben aan de talgreductie.

Nata ik hoor graag van je.

Joellie
23 januari 2007, 21:19
Hallo Kas


Deze capsules koop je bij DA of etos.
Ik smeer de locobase creme alleen op de grens van haarlijn en gezichshuid en ook achte de oren maar niet op de hoofd met haar. De creme terkt snel in in de huid en hij herstelt de huid met roodheid en schilfers. Op internet kun je wat lezen over deze creme via google.
Op mijn hoofdhuid smeer ik niks in anders worden haar vrij plakkerig. Maar ik ben erg blij met mijn shampoo en conditioner van Nexxus dus zo veel last van seb. eczeem op de hoofdhuid heb ik niet maar wel wat roos af en toe vooral in de bepaalde periodes.

groetjes

nata:)


Ik slik ze nu anderhalve week. en heb nu ook de rozencreme van dr hauschka. Ik vermoed dat het meer de creme is die werkt dan de pillen omdat ik vanaf het begin alleen 1 kant van mij neus heb ingesmeerd en daar bijna tot geen schilvering heb geconstateerd. Nata heb jij ook al getest waar je het meeste succes mee oogst?

De klis capules zullen wellicht wel een bijdrage hebben aan de talgreductie.

Nata ik hoor graag van je.

Joellie
23 januari 2007, 21:58
Hallo,

Ik ben nieuw hier een studente van 23 jaar en heb al 5 jaar last van dit vieze eczeem. Ik heb (heel dom) het eczeem op mn hoofdhuid de laatste paar maanden verwaarloosd met als gevolg dat er nu gemiddeld duizend haren per dag uitvallen. De schilfers op mn gezicht heb ik al jaren onder controle door je huid 's ochtends en 's avonds goed schoon te maken met Ideal Balance reinigingsmelk en lotion van L'oreal. Het is absoluut geschikt voor mensen met een gevoeleige huid. Nu ga ik mbv Denorex, topicorte enz ff proberen mn hoofd beter te maken en hopelijk ben ik dan eindelijk weer even schilfervrij.

Greetz Cyberella!


Hello there!

Cyberella! Leuke naam!

Wat versta je onder controle? dat je nooit schilfers meer hebt in het gezicht? Of heb je ze af en toe?
Graag ook je reactie met zwaar alcohol gebruik.
Ideal Balance reinigingsmelk en lotion van L'oreal is dat 1 flesje of zijn dat 2 flesjes? melk + lotion apart? Zelf had ik van mijn zusje namelijk de ooglotion om make up te verwijderen tevens vet. die werkt redelijk

Graag je reactie.
take care.
Joellie

ps.
Ik weet ook wel iets goeds voor je hoofdhuid waar het haar zich bevindt.
Zelf heb ik daar nergens last meer van. cider vinegar mengen met normale shampo, ik had daar pas echt korsten tot bloedens toe.

Basjeva
28 januari 2007, 21:30
Hallo allemaal,

Al jaren loop ik met klachten op mijn hoofdhuid.
Ontstoken haarzakjes, bulten, korstjes, schilfers jeuk etc.
In deze thread kom ik ook veelal deze klachten tegen. De dermatologen hebben nog nooit seborroische exceem vastgesteld bij me.
Hebben jullie ook ontstoken haarzakjes die af en toe tot een ontsteking uiten met af en toe wat pus/bloed?
Of is het toch een andere kwaal bij me?

gr Bas

Joellie
28 januari 2007, 21:38
Hallo allemaal,

Al jaren loop ik met klachten op mijn hoofdhuid.
Ontstoken haarzakjes, bulten, korstjes, schilfers jeuk etc.
In deze thread kom ik ook veelal deze klachten tegen. De dermatologen hebben nog nooit seborroische exceem vastgesteld bij me.
Hebben jullie ook ontstoken haarzakjes die af en toe tot een ontsteking uiten met af en toe wat pus/bloed?
Of is het toch een andere kwaal bij me?

gr Bas


schilfers, jeuk en korsten komen bekend voor. wat voor kleur hebben de korsten? bij bij waren ze wittig - gelig. niet echt fris. heel soms had ik ook wel bloed als ik ze eraf trok. zeker geen pus bij mij dat heb ik nooit gezien.

groeten veel succes.

Basjeva
28 januari 2007, 21:52
hallo Joellie,

Inderdaad de schilfers zijn wit/gelig.
Op mijn hoofdhuid voel ik veel (onderhuidse) bulten/bultjes. Soms komen deze tot ontsteking, zelf denk ik dat het de ghaarzakjes zijn, folliculitus.
De dermatologen lopen ook vast, en het lijkt chronisch te zijn. Loop er al een jaar of 9 mee en wil er nu vanaf!
Mijn inhammen zijn fors, kruin licht kalend en ook bovenop wordt het allemaal minder. Ik ben er van overtuigd dat dit ook te danken is aan mijn klachten.
Heb jij al een goede oplossing kunnen vinden voor je klachten en is het bij jou wel de seb. exceem??

groeten Bas

vlaamse reus
14 februari 2007, 16:08
Beste allemaal,

Ik ben laatst gestart met vitamineB complex-kuur nadat ik dit had gelezen eerder op dit forum.
Na enkele dagen merkte ik het verschil.
De aangezichtshuid blijft gaaf, minder schilfertjes en soms periodes van geen schilfering in het haar.(Ik was mijn haar nu maar 1x per week met Pantene Pro V- anti roos).
Om de aangezichtshuid soepel en vochtig genoeg te houden gebruik ik 1 x per dag Locobase repair crème (ook hier op dit web gevonden).

Mijn dermatoloog vroeg me of ik veel stress had, want dat is een basisoorzaak van seborr eczeem, zei hij.
Ik geloofde dat niet en ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik weet nu wel dat Vitamine B ook aan zenuwzieke mensen wordt gegeven en aan mensen met geestelijke problemen. Je hoeft het daarom niet van je zelf te weten of te beseffen.
Je kan last hebben van opgekropte stress of je problemen opkroppen zonder je het zelf weet.
Een "binnenfretter" is bij ons iemand die zijn woede en angsten of stress niet uit en / of verwerkt. En binnenin borrelt alles ongezond verder.

Ach, er zullen nog wel oorzaken zijn (genetisch, disfunctie van een orgaan, allergie, tekorten , ...), maar die Vit B doet me goed.
Geen hormonenzalfjes meer........
We zullen zien hoe het evolueert.

groeten
REUSje

kas
19 februari 2007, 09:47
Beste allemaal,

Ik ben laatst gestart met vitamineB complex-kuur nadat ik dit had gelezen eerder op dit forum.
Na enkele dagen merkte ik het verschil.
De aangezichtshuid blijft gaaf, minder schilfertjes en soms periodes van geen schilfering in het haar.(Ik was mijn haar nu maar 1x per week met Pantene Pro V- anti roos).
Om de aangezichtshuid soepel en vochtig genoeg te houden gebruik ik 1 x per dag Locobase repair crème (ook hier op dit web gevonden).

Mijn dermatoloog vroeg me of ik veel stress had, want dat is een basisoorzaak van seborr eczeem, zei hij.
Ik geloofde dat niet en ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik weet nu wel dat Vitamine B ook aan zenuwzieke mensen wordt gegeven en aan mensen met geestelijke problemen. Je hoeft het daarom niet van je zelf te weten of te beseffen.
Je kan last hebben van opgekropte stress of je problemen opkroppen zonder je het zelf weet.
Een "binnenfretter" is bij ons iemand die zijn woede en angsten of stress niet uit en / of verwerkt. En binnenin borrelt alles ongezond verder.

Ach, er zullen nog wel oorzaken zijn (genetisch, disfunctie van een orgaan, allergie, tekorten , ...), maar die Vit B doet me goed.
Geen hormonenzalfjes meer........
We zullen zien hoe het evolueert.

groeten
REUSje

Seb. eczeem door stress ik geloof daar dus helemaal niet in.
Had zelf helemaal nooit last van jeuk schilfertjes of wat dan ook, toen aga doorbrak kreeg ik het er gelijktijd bij.
Hooguit geloof ik dat stress bestaande huidproblemen kan verergeren, maar blijf maar eens rustig als je gek wordt van de jeuk.
Ik heb, als ik voor mezelf spreek een duidelijk verband gezien met aga-doorbraak. Wel wordt seb eczeem/roosvorming vaak in relatie gebracht met mensen die 'last hebben' van een verhoogde talgklierwerking (vette huid dus).
Seb. eczeem wordt veroorzaakt door een explosieve groei van een bep. gist dat zich op ieders hoofd bevindt. Dit gaat de hoofdhuid irriteren waardoor een ontstekingsreactie ontstaat (rood/rose hoofdhuid, schilfer en evt. korstvorming (gewone roos overigen door hetzelfde gist) waarom het bij de ene mens ontstaat en een ander niet weet men gewoon niet. Te vaak wordt naar mijn mening het aspect stress genoemd bij (overigens meerdere) huidproblemen waardoor de 'lijder' aan het probleem met 'nog meer ballast' de deur uit wordt gestuurd. Genetische aanleg is naar mijn mening de primaire oorzaak.
Zeg dan gewoon dat je het niet weet...
Overigens...... wel fijn dat jij baat hebt bij vit. B!!:D
Kitty

MikeSpike
10 maart 2007, 13:18
Had onlangs gebeld voor een afspraak met een lokale dermatoloog. Maar voordat deze afspraak plaats vond had ik zelf nog wat aangekloot met verschillende soorten shampoo's en warempel, Sebo control van L'Oréal helpt echt goed (alleen wel bij veelvuldig gebruik, maar hielp bij mij al vanaf de 2x poging). Hierdoor achtte ik niet al te veel waarde aan het gesprek. Mijn dermatoloog vertelde dat seborroïsch eczeem het enige is wat hij ervan kon maken, dan wel in hele lichte vorm. Ik kreeg Ketoconazal zalf-en shampoo voorgeschreven. Slaat duidelijk niet zo goed aan als Sebo control, maar bij deze aanpak staat ook dat het 4 weken kan duren.Die zalf is overigens erg moeilijk aan te brengen zo tussen de haren door, dus gebruik ik het alleen op de 1e paar milimeters op de haarlijn en rond mijn neus plooien.

Ben nog steeds van mening dat dit eczeem voor het grootste deel zorgt voor mijn haaruitval. De dermatoloog vertelde me ook dat dit eczeem altijd terug zal keren en dat je het pas moet bestrijden als het erg toeneemt. Compleet verwijderen zal nooit lukken (lukte zelfs niet met sebo control) maar onder controle houden is al heel wat.

MikeSpike
14 maart 2007, 09:56
Heb ketaconazol shampoo nu pas 3x gebruikt maar tot nu toe heeft het de boel juist verergert. Weet niet of dit normaal is maar ik neig weer over te stappen naar sebo control die zijn werk vanaf de start goed doet.

Dundee
14 maart 2007, 17:31
Voor mensen die met eczeem (blijven) sukkelen omdat het bv chronisch geworden is ,lijkt dit me wel een interessant adres :

http://www.qigongcentrum.nl/?page_id=17

vlaamse reus
17 maart 2007, 10:44
In verband met wat ik enkele posts geleden schreef ivm Vit. B complex (Befact forte B1-B2-B6-B12 in dit geval), moet ik iedereen toch even tot voorzichtigheid aanmanen.
De bijwerkingen van Vit B6 kunnen zijn : aantasten van de perifere zenuwen, aantasting van de lever en huiduitslag, dus het kan je symptomen verergeren, let wel : enkel bij een 'teveel aan'.
Misschien kan je beter enkele vitamine B-typen apart nemen of er eerst wat meer info over opzoeken:
http://objectief.be/Vitamine-B-complex.html

Vitamine (B) - tekorten kunnen een oorzaak zijn en een aanvulling kan bij sommige personen helpen, bij anderen niet.

Wat mij opvalt en enigzins mijn jarenoude vermoeden een beetje bevestigt is dat die vit B6 'aantasting van de lever' kan veroorzaken.
Ik vermoed namelijk al jaren dat een slecht(er) functionerende lever de oorzaak kan zijn van huidproblemen en meer specifiek van Sebo eczeem.
Als mijn huisarts mijn bloedwaarden controleert , zijn de leverfunctie's ok.
Maar ik heb eens een eiwittentest laten doen op mijn bloed en dat resultaat gaf aan dat er wel stoornissen waren. De behandelende arts was ook een gewone huisarts met dat verschil dat hij sommige patienten behandelt met OZON-injectie's. Maar eerst deed hij die bloedtest.
Je hebt hoofdzakelijk 2 verschillende soorten ozon-injectie's : KEB , kleine eigen bloedinjectie waarbij 20ml van je bloed wordt afgetapt en vermengd met medisch ozon (niet de vuiligheid die soms in de lucht hangt) en wordt ingespoten in de bilspier. En de GEB, grote eigen bloedbehandeling waarbij je bloed wordt afgetapt en door een grote pot van halve liter ozon gaat en via een infuus weer binnen gaat.
Ik was enigzins beter met die KEB's maar eigenlijk wilde ik eens een GEB proberen, maar de dokter antwoordde dan steeds : " Dat heb jij niet nodig." Vond hij mijn problemen niet zo ernstig????
Spijtig, want ik had het wel eens willen weten natuurlijk.....Als je al beter wordt met die KEB's.
Ik wil maar aantonen dat bij mij het probleem ook in de lever zit.
Als je weet dat patiënten met hepatitis (doodvermoeid en niet meer in staat om even naar de winkel te gaan, laat staan te werken) na enkele (2 of 3) Kleine Eigen Bloedbehandelingen genezen zijn en gewoon terug gaan werken, kan je wel verstaan dat dit een STEVIG LEVERMIDDEL is.

Ik ben ook al jaren op zoek...ik wil het alleen even meegeven, ik wil geen dokter of profeet spelen.
Maar mijn boerenverstand zegt dat elk uiterlijk symptoom een inwendige oorzaak kent en dat wil de medische wereld niet helemaal vatten, vrees ik.
Mensen die een grauw-grijs uitzicht hebben, hebben het meestal aan hun hart. Als je veel zuipt, kan je rood worden. Denk aan donkere wallen onder de ogen, gebarsten lippen...allemaal tekenen van inwendige problemen.

PS heeft er iemand van jullie eigenlijk al ervaring met OZONbehandelingen??

Allerbeste groeten iedereen.

theo sluis
5 april 2007, 17:30
ik heb nu een plan de campagne opgesteld.Ik bewonder je inzet en kennis over dit onderwerp. Maar is het niet effectiever om eerst te onderzoeken of er mogelijk ook psychische oorzaken zijn voor je seborroïsch eczeem? Een zeer uitgebreide studie van deze kwaal zou in principe zelfs kunnen leiden tot geestelijke overbelasting of tot tijdgebrek en daarmee de klachten verergeren. Dat hoeft niet zo te werken, maar het zou kunnen denk ik. Succes in elk geval.

Vannelle69
6 april 2007, 10:37
Hallo allemaal,

Onlangs heb ik van mijn huisarts de diagnose seborroisch eczeem gekregen. Ik loop er al mee vanaf mijn pubertijd (een jaar of 16 nu) - altijd alleen op mijn hoofdhuid. Waarschijnlijk omdat het zich nu had uitgebreid naar mijn slapen en voorhoofd heeft het eindelijk een naam gekregen. (Hoe vreemd ook: doordat het een naam heeft wordt het ineens wel beter geaccepteerd....)
Ik heb ketakonazol zalf gekregen wat ik nu ongeveer twee weken gebruik, en de plekken in mijn gezicht zijn gelukkig nagenoeg verdwenen! Voor mijn hoofdhuid gebruik ik al enige tijd ketakonazol gel en dit werkt wel, maar niet optimaal (wel genoeg om het leefbaar te houden). Mijn vorige huisarts gaf mij Denorex, wat in het begin wel iets hielp, maar na verloop van tijd deed het eigenlijk niets meer (ik heb het járen gebruikt). Mijn huidige huisarts gaf mij de ketakonazol gel die in het begin ook beter z'n werk deed dan nu - maar zoals ik al aangaf; het is leefbaar zo.

Misschien is het een rare vraag, maar ik wil toch een vraag aan jullie allemaal stellen. De vraag is hoe het met jullie darmen gesteld is.

De reden van mijn vraag is dat ik zelf geen optimale darmwerking heb. Een coloscopie heeft geen afwijkingen laten zien, waardoor we het maar houden op PDS (Prikkelbare Darm Syndroom). Deze klachten heb ik ook vanaf mijn pubertijd. Nu is het zo dat als je darmen niet optimaal werken, dit effect kan hebben op je huid --> bij bijvoorbeeld Crohn-patiënten zijn huidproblemen een vaak voorkomend verschijnsel.
Omdat de klachten met mijn darmen en hoofdhuid (het sebo eczeem) ongeveer gelijktijdig zijn begonnen heb ik het vermoeden dat hier wel eens een verwantschap kan bestaan. Nu heb ik me al lange tijd geleden neergelegd bij mijn darmklachten, maar als ik het seborroisch eczeem aan kan pakken door mijn darmflora nader te laten onderzoeken zie ik toch een sprankje hoop!

Zijn er meerdere mensen die last hebben van hun darmen en die mijn vermoeden kunnen staven?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!

Vannelle

theo sluis
6 april 2007, 13:02
Bij seborroïsch eczeem op de behaarde hoofdhuid wordt vaak ketoconazol-gel voorgeschreven. Die crème doodt schimmels en gisten. Die gel wrijf je in de behaarde hoofdhuid tijdens het douchen en spoel je na een paar minuten weer uit.

Is het ook zinvol om je hoofdhaar af te scheren en dan ketoconazol-crème op de kale schedel te smeren? Of een andere anti-schimmel creme? Die crème wordt dan pas van de huid afgewassen bij de volgende douchebeurt, voor zover er dan nog een rest op de huid aanwezig is.

Kan die behandeling een beter resultaat geven dan de gel tegen seborroïsch eczeem? En hoevaak en hoelang mag je dat maximaal doen?

Kan die crèmebehandeling misschien bijwerkingen geven, zoals blijvende beschadiging van haarwortels?

Bio
17 april 2007, 20:25
Millimeteren maakte het bij mij leefbaarder, maar het eczeem werd er niet minder door.

Marina78
18 april 2007, 12:49
Ik heb ook last van mijn darmen gekregen rond pubertijd en ook eczeem op mijn hoofdhuid. Ik ga volgende week naar een mesoloog. Voor informatie kun je ook even op internet kijken. Ik weet namelijk zelf nog niet wat het precies inhoud. Ben er via mijn zus terecht gekomen. Heb ook last van haaruitval. En jij?

Vannelle69
6 mei 2007, 19:22
Hoi Marina,

Haaruitval had ik vooral toen ik nog Denorex voorgeschreven kreeg van mijn vorige huisarts. Ik heb nogal lang haar en moest tijdens het douchen het putje legen omdat de boel anders overstroomde.....
Sinds kort krijg ik (van een nieuwe huisarts) echter Ketokonazol hoofdgel en is mijn haartuival nagenoeg verdwenen!! (Ik heb het natuurlijk nog wel, maar dat heeft iedereen --> het is nu in normale proporties.)

De jeuk en zere plekken zijn niet helemaal weg van die hoofdgel; maar ik kan er mee leven nu. Vooral als het vochtig is buiten heb ik er last van. Maar goed, eigenlijk hoor je het ook twee keer in de week te gebruiken --> ik gebruik het maar één keer in de week vanwege mijn lange haar..

Is er nog iets uitgekomen bij de mesoloog??

geelblauw
10 mei 2007, 22:13
Zijn er meerdere mensen die last hebben van hun darmen en die mijn vermoeden kunnen staven?Hey Vannelle,

Ik kan je vermoeden staven.
Sinds ik last heb van Colitis Ulcerosa, (chronische dikke darm ontsteking) kreeg ik langzaam aan ook haaruitval. Ik dacht eerst dat het door de medicatie kwam. Totdat ik een jaar geleden gestopt ben met de medicatie en de hoofdhuid begon te jeuken. Toen ben ik de oorzaak gaan zoeken en volgens de huisarts is het sebboroisch eczeem (alleen op de behaarde hoofdhuid).
Sinds kort krijg ik (van een nieuwe huisarts) echter Ketokonazol hoofdgel en is mijn haartuival nagenoeg verdwenen!!Is dit hetzelfde als Ketoconazol shampoo? Want ik heb die shampoo gehad en die hielp niet. En ik ben nu op zoek naar iets dat wel helpt.

geelblauw
10 mei 2007, 22:20
Hallo

hier ben ik weer met die grote klis capsules. Ze zijn nu al op (45 stuks) gedurende ong. 1,5 maand. Ik weet niet of ze echt helpen, maar sinds eind november heb ik helemaal geen last van mijn seb. eczeem.
...
Maar het kan ook zijn dat ik nu zeer consequent die dr. hauschka rozencreme en zijn andere cosmetica gebruik. Die rozen creme is wonderbaar, zodra er een roodheid of een jeuk ontstaat smeer ik hem gelijk in, en dan trekt het weg.
...
´s nachts doe ik nu geen nacht creme op advies van dr. hauschka alleen de gezichtslotion zonder vet en op de plekken bij de neus waar ik niet op vertrouw doe ik nog een propoliszalfje die ik zelf maak van roomboter en propolis.
Ook heb ik de locobase creme ontdekt. Deze koop je gewoon bij de apotheek, en ik doe hem op de voorhoofd waar de grens met haar en gezicht ligt
Deze creme heeft ook geen kleurstoffen en conserveermiddelen en hij voorkomt de roodheid en vorming van schilfers op deze plekken.
Ik adviseer nogmaals geen corticosteroiden te gebruiken, probeer toch met behulp van fytotherapie of paramedische/natuurlijke middelen, geef niet op met experimenteren; uiteindelijk lukt het wel.


Heb/had je ook last van seb.eczeem op de behaarde hoofdhuid?
En is dat weggegaan door iets te smeren op de haargrenzen, in combinatie met het innemen van klis capsules?

Vannelle69
15 mei 2007, 10:50
Hey Vannelle,

Ik kan je vermoeden staven.
Sinds ik last heb van Colitis Ulcerosa, (chronische dikke darm ontsteking) kreeg ik langzaam aan ook haaruitval. Ik dacht eerst dat het door de medicatie kwam. Totdat ik een jaar geleden gestopt ben met de medicatie en de hoofdhuid begon te jeuken. Toen ben ik de oorzaak gaan zoeken en volgens de huisarts is het sebboroisch eczeem (alleen op de behaarde hoofdhuid).


Of de Ketoconazol hoofdgel hetzelfde is als de shampoo durf ik niet te zeggen... Je zou haast zeggen van niet: het spul dat ik gebruik heet:
"KETOCONAZOL HOOFDGEL 20mg/g pch" (in flesjes van 60 ml gel)
Het is roze spul dat je ná het wassen op je behaarde hoofdhuid smeert. Dit laat je dan een tijdje intrekken en spoel je daarna weer uit.
Het helpt matig... De plekken op mijn hoofdhuid verdwijnen er niet van, maar de jeuk en dergelijke is wel minder. Ik ben al lang blij dat ik niet meer zo'n haaruitval heb (dat had ik met die Denorex wel heel erg).

Ik vind het wel frappant dat er meerdere mensen zijn die én last van hun darmen hebben én last van seb.eczeem... Misschien is het dan toch verstandig om iets aan die darmen proberen te doen; in elk geval proberen te achterhalen waar die klachten vandaan komen (misschien een bepaalde voedselallergie ofzo?). Ik heb anderhalf jaar geleden een coloscopie gehad, maar daar kwam niets uit.
Maar ja - als het aanpakken van de darmklachten zou helpen tegen de problemen op de hoofdhuid, dan sla je natuurlijk twee vliegen in één klap!!

MauZ
15 mei 2007, 11:57
Hier nog een geval. Mijn darmen functioneren niet naar behoren, vreemde ontlasting, en een zeurende pijn in de darm/maagstreek die met vlagen komt opzetten. Ben hier al eens eerder voor naar de dokter geweest, maar die constateerde een spastisch darm syndroom. In principe heb ik nooit inwendig onderzoek hiernaar laten doen. Ik weet bijna wel 100% zeker dat er een verband is tussen mijn darmproblemen en seb. exceem op mijn behaarde hoofdhuid. Neem als voorbeeld afgelopen weekend: toen heb ik een patatje en een broodje kroket gegeten als avondmaal en daarna lekker flink wat bier en Smirnoff Ice gedronken. De dag erna had ik spijt als haren op mijn hoofdhuid met exceem. Een ware explosie van exceem op mijn voorhoofd (dikke witte gele schilfers), laat staan op mijn hoofdhuid. Het regende weer haren. Tevens ben ik heel de dag op en neer naar de WC gerend, want mn darmen waren helemaal overstuur. Dit doe ik dus geen tweede keer meer. Het was het proberen weer een keer waard, nu weet ik tenminste weer waar ik sta. Dit is in het kort mijn beredenatie van het verband tussen darmen, seb. exceem en haaruitval.

MisterE2002
5 juni 2007, 20:53
Sinds ongeveer 10 jaar geleden heb ik behoorlijk last van roos. Sinds wat minder lang heb ik ook last van mijn hoofdhuid. Deze blijft nat en korrelig aanvoelen. Ik heb echter een paar jaar geleden Andrelon Anti-roos (netel-extract) ontdekt waardoor m'n huid normaal aanvoelt. Ik moet echter wel eigenlijk mijn haar dagelijks wassen omdat het anders best gaat stinken en jeuken. Bij mijn haarlijn is het soms nog wel rood en gevoelig.

Aangezien ik op mijn neus en voorhoofd best veel talg uitscheidde ben ik een half jaar geleden gestopt met het gebruiken van zeep voor het wassen van mijn gezicht. Dit omdat dit averechts schijnt te werken. Ook ben ik toen begonnen met een vrij intensieve zonnebankkuur. Een aantal weken geleden begon een irritatie in mijn plooien van mijn neus. En inmiddels lijkt het steeds erger te worden.

Misschien heeft iemand dezelfde ervaringen en/of tips voor me....


Of dit relevant is weet ik niet, maar ik meld het toch maar even:

Een jaar geleden is een plek ontstaan op de linkerkant van mijn linkerbeen. Het ziet er uit als een blauwe plek. Het was erg schraal. Mijn huisarts had triamcinolonacetonide ratiopharm zalf aangeraden maar dit hielp niet. Later kwam ik er achter dat het wel eens kon komen door de zithouding (linkerbeen of het rechterbeen). Ik probeer er nu op te letten dat ik niet zo zit, en het lijkt minder erg nu.

Laatst had ik ook opeens last van jeukende bultjes in de plooien van mijn ellebogen, en ook een aantal aan de binnenkant van de plooien van mijn schouders. Dit kan misschien een allergische reactie geweest zijn. Het enige rare dat ik me kan herinneren dat ik daarvoor op heb is Bacardi Mojito (de mint bladeren?)

theo sluis
5 juni 2007, 21:46
Een aantal weken geleden begon een irritatie in mijn plooien van mijn neus. En inmiddels lijkt het steeds erger te worden.De neusplooien zijn één van de voorkeursplaatsen van seborroïsch eczeem. Bij de drogist kun je miconazolnitraatcrème halen. Dat kan helpen, als het dat is. Of je huisarts kan ketoconazolcrème voorschrijven, of een ander middel dat helpt tegen gisten. Of je kunt deppen met een oplossing van dode zeezout in water. Triamcinolon mag niet op je gezicht. Overleg al je klachten met je dokter.

Dundee
5 juni 2007, 22:30
'' Een jaar geleden is een plek ontstaan op de linkerkant van mijn linkerbeen. Het ziet er uit als een blauwe plek. Het was erg schraal.''

Dat lijkt wel erg op psoriasis
http://www.isotechnika.com/common/images/isotechnika/content/isa247/psoriasis_and_kindney/psoriasis-beforeafter.jpg

http://www.psoriasis-fn.nl/content/view/19/33/

Mezelf
6 juni 2007, 00:10
Hey. 2 jaar geleden (toen was ik ong 17 jaar) ontstond er schilfering op 1 van m'n oogleden. Sinsdien is de schilfering verspreidt over heel m'n gelaat en hoofdhuid (soort van roos) en de binnen-en buitenkant van m'n oren zijn ook een probleemzone. Na het douchen(ik was m'n gelaat nooit met zeep, wel met een washandje wrijf ik m'n gelaat proper. Is dit wel goed?) heb ik zeer veel last van schilfers en een droge huid, maar als ik 's avonds douche en 's morgends weer opsta zijn de meeste schilfers verdwenen (minder droge huid). 2 dagen later is m'n huid en m'n haar weer vettig...
Wanneer het een zonnige periode is, heb ik hier duidend minder last van.
Ook heb ik last van witte puntjes op m'n bovenlip maar die schijnen "onschadelijk" te zijn. Ik heb ook last van mee-eters op m'n neus, onder m'n ogen en op m'n voorhoofd een beetje. Zou iemand me goede raad kunnen geven aub want ik ben al naar enkele dermatologen geweest en ze konden me allemaal niet van het probleem af helpen :s

aibo
11 juni 2007, 13:08
Millimeteren maakte het bij mij leefbaarder, maar het eczeem werd er niet minder door.
Hallo allemaal,
Ook bij mij werd er een 3-tal maanden geleden seboroisch eczeem geconstateerd op gezicht en behaarde hoofdhuid. Na bezoek aan (verscheidene) dermatologen, ontdekte ik deze site.
Doordat ik schrik had van allerlei middellen op cortizonebasis, heb ik ook enige tips geprobeerd die ik op deze site vond. Zo gebruik ik nu dagelijks d'r Huschka's rozencreme, en was ik m'n haar met de ghul rozemarijnshampoo (ook dagelijks).
Op m'n gezicht valt er nog nauwelijks iets te bespeuren, wat m'n hoofdhuid betreft, die is enorm verbetert, af en toe steekt jeuk en schilfervorming nog wel eens op, en dan gebruik ik paar dagen betnelan lotion (op doktersvoorschrift). Ik woon in Belgie, en weet dus niet of dit in Nederland onder dezelfde benaming verkocht wordt.
Volgens mijn arts is zon, en zwemmen in zeewater ook enorm goed.
Ik vertrek binnenkort met vakantie en zal dan ondervinden of dit effectief ook zo is.

Hiermee wou ik jullie bedanken voor jullie goede raad, en hoop dt 't voor jullie allemaal ook in orde komt.

MisterE2002
11 juni 2007, 21:13
Goed, ik ben naar de huisarts geweest. Blijkt idd Seborroïsch eczeem te zijn. Wat ik nog vergeten te vermelden was is dat ook mijn wenkbrouwen soms wat jeuken en schilfers geven.

In ieder geval, ik heb nu shampoo en gel gekregen voor de behaarde hoofdhuid en zalf voor gezicht. Wie weet heeft iemand anders nog wat aan deze informatie.

Zal over een tijdje nog ff melden of het geholpen heeft :)


hmmm, mijn neus begint na een paar dagen wel rood te worden, en ook een groter gedeelte van de wangen. Daarbij begint het nu te vervellen. En het voelt wat nat aan.

Ik vraag me af of het nu helpt of het erger wordt.

MisterE2002
2 juli 2007, 21:53
hmm, het zal wel aan mij liggen maar ik kon de "edit" niet meer vinden. Vandaar nieuwe post.

Na het aardig vervellen in het gezicht is alles toch weer goed gekomen. Het rode is weg. Kan iemand me eigenlijk vertellen of ik nu nog moet doorgaan met smeren, en met welke interval?
Mijn tube zal denk ik over 2 weken wel op zijn.

Ik zag trouwens ook wat over haaruitval in combinatie met de exzeem. Ik merk dat ik boven/achter op mijn hoofd wat kaliger ben geworden. Nou lees ik over mensen "met plukken tegelijk", dat heb ik iig niet. Het is wel de plek waar ik altijd het meeste last van talgophopingen had. Ik hoop dat dit overgaat nu ik de ketoconazol gebruik. Ook hiervan zou ik graag weten of mensen dit blijven gebruiken....

Dundee
2 juli 2007, 23:32
hmm, het zal wel aan mij liggen maar ik kon de "edit" niet meer vinden. Vandaar nieuwe post.

Na het aardig vervellen in het gezicht is alles toch weer goed gekomen. Het rode is weg. Kan iemand me eigenlijk vertellen of ik nu nog moet doorgaan met smeren, en met welke interval?
Mijn tube zal denk ik over 2 weken wel op zijn.

Ik zag trouwens ook wat over haaruitval in combinatie met de exzeem. Ik merk dat ik boven/achter op mijn hoofd wat kaliger ben geworden. Nou lees ik over mensen "met plukken tegelijk", dat heb ik iig niet. Het is wel de plek waar ik altijd het meeste last van talgophopingen had. Ik hoop dat dit overgaat nu ik de ketoconazol gebruik. Ook hiervan zou ik graag weten of mensen dit blijven gebruiken....


Wel opletten met die zalf ,want je krijgt er een filterdunne glanzende huid van. Normaal mag je die maar een tweetal weken gebruiken aan een stuk. Ik heb ook eczeem gehad (gelukkig acute eczeem) ,dit van november 2006 tot eind januari 2007....ben ook veel haar verloren (50%):confused: . Eenmaal seborroïsch eczeem ,is de kans groot dat het steeds opnieuw zal terugkeren.

Academus
8 juli 2007, 17:13
Zijn er mensen die ervaringen hebben met Tea Tree olie?
Ik moet zeggen ik gebruik het nu 4 weken en het lijkt best wat effect te hebben maar ben benieuwd of mensen er al ervaringen hebben.
Ik gebruik het als shampoo waar ik extra tea tree olie bij heb gedaan en was daar mijn haar mee, daarna nog een keer wassen met guhl rozemarijn shampoo. Ald het soms de kop flink opsteekt laat ik de guhl achterwege en doe ik 2x een behandeling met tea tree shampoo.

Vince001
8 juli 2007, 20:49
Academus, ik gebruik ook met succes tea tree olie tegen eczeem. Ben net als jij begonnen met het door m'n shampoo te doen, maar toen ik puur en alleen de olie op m'n hoofd smeerde, begon het pas echt goed te werken. Eerst deed ik dat drie maal per week, nu een tot twee maal. Laten we zeggen dat 90% van mn eczeem binnen vier weken weg was, die andere 10% zullen wel altijd blijven.

Nadeel is wel dat het prijziger is dan alleen in je shampoo mixen...

AnthonieH
8 juli 2007, 23:20
Academus, ik gebruik ook met succes tea tree olie tegen eczeem. Ben net als jij begonnen met het door m'n shampoo te doen, maar toen ik puur en alleen de olie op m'n hoofd smeerde, begon het pas echt goed te werken. Eerst deed ik dat drie maal per week, nu een tot twee maal. Laten we zeggen dat 90% van mn eczeem binnen vier weken weg was, die andere 10% zullen wel altijd blijven.

Nadeel is wel dat het prijziger is dan alleen in je shampoo mixen...Gebruiken jullie de pure olie of de wasgel, zoals je die bijvoorbeeld bij het Kruidvat kunt kopen (want die is relatief gezien helemaal niet duur).

Vince001
9 juli 2007, 09:02
Pure olie. Ik ben altijd wat sceptisch over die voorgeproduceerde spullen, maar of dat terecht is, weet ik niet. (maar de Tuinen heeft lange tijd tea tree olie verkocht en dat bleek uiteindelijk basisolie met 7% tea tree te zijn, hadden ze alleen niet op het potje gezet...)

Pure olie werkt bij mij het best.

Academus
10 juli 2007, 19:22
Bedankt voor de snelle reactie allemaal!!

Ikzelf gebruik de olie uit een reformzaak, danwel de bekende thursdayplantation od de andere van Chi.
Moet zeggen dat ik de Chi minder fijn vind, ruikt wel sterker maar krijg er eerder weer jeuk van en schilfers komen de eerste dagen echt met vlokken tegelijk los.
Met de olie van thursday plantation heb ik dat minder, maar heb nog nooit puur de olie geprobeerd dus.

Ik zal het eens een keer gaan proberen achter mijn oren, beetje onopvallend plekje dus.

Vince001
10 juli 2007, 22:20
Interessant punt dat er misschine verschil zit tussen de verschillende soorten olie. Ik gebruikte vorig jaar thursdayplantation en dat werkte als een trein, nu heb ik al een aantal maanden chi en die lijkt een stuk milder.

Wat die vlokken betreft, volgens mij komt dat niet doordat je ze meer aanmaakt, maar juist doordat bestaand eczeem los komt. Tto heeft een soort van pealend effect. Vond ik zelf juist super aan dat spul...

Rogue22
23 juli 2007, 16:37
Hallo Iedereen,

Bij mij is ook de diagnose seborooisch eczeem vastgesteld. Ik heb van de arts een hydrocortison + ketocanozol creme gekregen. Hoewel dit echt heel goed blijkt te werken blijf ik steeds kleine witte puskopjes krijgen. Het lijkt me een soort ontstekingsreactie. Deze had ik voor het gebruik ook.

Heeft iemand hier een verklaring voor, of misschien tips?

Groeten

Rogue22
25 juli 2007, 21:54
Iemand...alsjeblieft?

kas
26 juli 2007, 08:49
Iemand...alsjeblieft?

Heb geen idee, bel je arts op en leg het voor.

Aviflex
1 augustus 2007, 15:37
hallo.ik heb dit eczeem ook 4 jaar lang gehad.ook vanalles geprobeert,zoals bethametason lotion ,denorex.geen vanbeide hielp echt was voor kort duur .Totdat een man uit india me sprak om met haldi kruidpoeder(tropisch winkel ) olie(babyolie mag ook) en water te mixen en op de hoofdhuid te wrijven.paar uurtjes in laten trekken .heb dit 3 dagen achter mekaar gedaan. Heb nu half jaar geen last meer van!!!.eindelijk.leven is nu heel anders, ik zit veel beter in me vel nu.haldi wordt ook vaak gebruikt in ayurvedische producten.ik hoop dat het bij jullie ook helpt.

kas
2 augustus 2007, 08:52
hallo.ik heb dit eczeem ook 4 jaar lang gehad.ook vanalles geprobeert,zoals bethametason lotion ,denorex.geen vanbeide hielp echt was voor kort duur .Totdat een man uit india me sprak om met haldi kruidpoeder(tropisch winkel ) olie(babyolie mag ook) en water te mixen en op de hoofdhuid te wrijven.paar uurtjes in laten trekken .heb dit 3 dagen achter mekaar gedaan. Heb nu half jaar geen last meer van!!!.eindelijk.leven is nu heel anders, ik zit veel beter in me vel nu.haldi wordt ook vaak gebruikt in ayurvedische producten.ik hoop dat het bij jullie ook helpt.


De methode van baby-olie laten inweken op het hoofd van je baby voor dit type eczeem (berg) lijkt erop en werkt ook. Probleem is eerder dat bij volwassenen het eczeem vaak terugkeert.
Haldi kruidpoeder? Wat is een tropische winkel? (toko?) en waar bevinden die zich, kun je hierover wat meer info verstrekken?
Kitty

Hanna
3 augustus 2007, 22:55
Haldi is kennelijk ook in capsules te krijgen:
http://www.herbsofcourse.be/N_frame.html?http://www.herbsofcourse.be/Haldi---Geelwortel-_-Curcuma-longa_-curcumine-_-60-caps-N_art_1183.html

lina
3 augustus 2007, 23:10
Heb ketaconazol shampoo nu pas 3x gebruikt maar tot nu toe heeft het de boel juist verergert. Weet niet of dit normaal is maar ik neig weer over te stappen naar sebo control die zijn werk vanaf de start goed doet.
Beste mensen,
al jaren ben ik bezig geweest om hoofdhuid van mijn puber te herstellen. Nu zijn wij 10 jaar verder.Tussentijd alles geprobeerd-speciale voeding,vitaminen,natuurlijke schampoos,artsen.Rezultaatlos.
Ongeveer maand geleden alleeerste oplossing gevonden.
Dat is voedende plantaardige haarmasker in combinatie met groeihaarolie met serum. Geen chemische anti-roos schampoos ! Dat helpt echt niet !
Sebor.eczeem kan verschillende oorzaken hebben. En tot nu toe weet eigenlijk geen een dermatoloog,hoe en met wat die helpen kan. En ergste is,dat door die ziekte enorm snel haaruitval.Ik wens iedereen succes met herstel van hoofdhuid probleem.Gr. Lina.

Hanna
4 augustus 2007, 01:31
Lina,
Kun je wat duidelijker zijn? Wat is groeihaarolie? En watvoor soort serum?
Hoe heet dat produkt? En waar kun je dat kopen?

Vader
13 augustus 2007, 16:06
Mijn zoon van 16 heeft 2 jaar lang een middel van de huidarts voorgeschreven gekregen. Bijna dagelijks moesten wij zijn hoofdhuid behandelen met dit hormonen-middel. Hierdoor werd zijn hoodhuid erg dun en gevoelig. Ergens boven in dit forum schreef iemand dat hij veel baat had bij Rozemarijn antiroos shampoo van Guhl.
We hebben de hoofdhuid nog één keer met de hormoonzalf behandeld en zijn toen gestart met genoemde shampoo. Resultaat na drie maanden: een volle haardos en géén eczeem-verschijnselen meer.

demi555
24 oktober 2007, 17:57
Hallo Allemaal,

Bij deze wil ik jullie mijn ervaring vertellen over S.eczeem.
Ik heb 3 jaar bij een dermathaloog gelopen en die schreef me allerei shampoo*s lotions zalven etc voor.
Het werd alleen maar erger ( rode hoofhuid veel schilfers pijnlijk etc)
Ik werd het zo zat hoofhuid werd dunner, roder pijnlijker dat ik met alles ben gestopt en niet meer ben terug gegaan.
Door het stoppen met alle voorgeschreven middelen werd het eigenlijk meteen al beter mn hoofhuid kwamn tot rust, volgens mij zijn al die middelen veel te agressief en niet goed voor langdurig gebruikt.
Ik ben naar klassieke homeopathie gegaan en kreeg korreltjes voor onder de tong dat werkte heel goed waarom? ze werken van binnenuit en niet zoals een dermathaloog vooral van buiten uit.
Ook ben ik de shampoo en conditioner van Zarqa gaan gebruiken ( bij de drogist te koop) voor schilfertjes, pijnlijke hoofhuid met dode zeemineralen.
Ik ben ervan overtuigd gezien alle kale plekjes vooral aan de voorrant van mijn hoofhuid waar weer haartjes op groeien dat alle produkten van de dermathaloog veels te agressief zijn voor je hoofhuid en dat natuurlijke producten echt veel beter zijn !
Mijn dermathaloog zei ook als het aanslaat groeit je haar op de kale plekjes ( door het krabben) vanzelf weer terug nou mooi niet!! werd alleen maar erger..
Het leek te helpen maar je word er afhankelijk van, niets is wat het lijkt het is maar hoe je het bekijkt :)
Dus als ik jullie een goed advies mag geven stop met die rotzooi van de dermathaloog en probeer eens natuurlijke producten zoals teatree olie ook erg goed..of zarqa en probeer eens de homeopathie!!
Echt stop eens om te proberen een maand met de middelen van de dermathaloog je zult zien het word er niks slechter op alleen maar beter..
Succes..

demi555
24 oktober 2007, 17:58
Hallo Allemaal,

Bij deze wil ik jullie mijn ervaring vertellen over S.eczeem.
Ik heb 3 jaar bij een dermathaloog gelopen en die schreef me allerei shampoo*s lotions zalven etc voor.
Het werd alleen maar erger ( rode hoofhuid,veel schilfers,pijnlijk etc)
Ik werd het zo zat mijn hoofhuid werd dunner, roder, pijnlijker dat ik met alles ben gestopt en niet meer ben terug gegaan.
Door het stoppen met alle voorgeschreven middelen werd het eigenlijk meteen al beter mn hoofhuid kwamn tot rust, volgens mij zijn al die middelen veel te agressief en niet goed voor langdurig gebruikt.
Ik ben naar klassieke homeopathie gegaan en kreeg korreltjes voor onder de tong dat werkte heel goed waarom? ze werken van binnenuit en niet zoals een dermathaloog vooral van buiten uit.
Ook ben ik de shampoo en conditioner van Zarqa gaan gebruiken ( bij de drogist te koop) voor schilfertjes, pijnlijke hoofhuid met dode zeemineralen.
Ik ben ervan overtuigd gezien alle kale plekjes vooral aan de voorrant van mijn hoofhuid waar weer haartjes op groeien dat alle producten van de dermathaloog veels te agressief zijn voor je hoofhuid en dat natuurlijke producten echt veel beter zijn !
Mijn dermathaloog zei ook als het aanslaat groeit je haar op de kale plekjes ( door het krabben) vanzelf weer terug nou mooi niet!! werd alleen maar erger..
Het leek te helpen maar je word er afhankelijk van, niets is wat het lijkt het is maar hoe je het bekijkt :)
Dus als ik jullie een goed advies mag geven stop met die rotzooi van de dermathaloog en probeer eens natuurlijke producten zoals teatree olie ook erg goed..of zarqa en probeer eens de homeopathie!!
Echt stop eens om te proberen een maand met de middelen van de dermathaloog je zult zien het word er niks slechter op alleen maar beter..
Succes..

rdv63
25 oktober 2007, 11:48
Hallo Demi 555,

je bent naar klasieke homeopathie gegaan .
welke korrels zijn dat die je onder je tong legt , hoe noemt dat produkt .
waar is het te krijgen

alvast bedankt

rdv63

demi555
26 oktober 2007, 14:16
Hoi rdv63,

De klasieke homeopathie is heel anders dan een bezoekje aan de dermathaloog..
Zij vragen naar je klachten en ook persoonlijke dingen(achtergrond) Wanneer het S.eczeem is begonnen etc..
Het eerste gesprek duurde bij mij een uur ( dubbel consult ) en omdat zij een goed plaatje kreeg van mijn klachten etc kreeg ik korreltjes voorgeschreven die de hoofdhuid rustiger zou maken en dat hielp/helpt bij mij heel goed.
Probeer het eens, misschien helpt het bij jou ook.
Wat ik wel vergeten te vertellen was dat als je stopt met de middelen vd dermathaloog het eerst lijkt of het erger word kwa jeuk maar eigenlijk is je hoofhuid aan het herstellen.
Die middelen hebben al die tijd het S.eczeem onderdrukt niet opgelost en misschien valt het niet helemaal op te lossen maar accepteer dan dat je er af en toe last van hebt, mensen zijn snel geneigd (ook ik toendertijd) te denken een dermathaloog weet vast wel hoe en wat, en ik wil dat het over gaat! heel logisch ook want vervelend is het, maar als ik dan op dit forum lees mensen waarvan hun haar zoveel procent is uitgedund denk ik, dat had ik ook, dat kan toch niet goed zijn.. en volgens een dermathaloog gaat dat over of een bijwerking van 1 van de middelen en we krijgen weer wat anders..
Nooit gemerkt dat je bij een dermathaloog zo weer buiten staat met exact dezelfde middelen die je hier op het forum leest wat lijkt te werken als je het net hebt gekregen.
Bij de homeopathie gaat dat heel anders de word echt naar jou persoonlijk gekeken en naar je klachten, ik dacht al zou het niet eens helpen de eerste keer, ik voel me voor het eerst serieus genomen :)
Maar het hielp en die andere producten ook..
Daarom wil ik het graag met jullie delen misschien is het voor jullie ook de oplossing want ik heb er geen last meer van ..
Succes

Hanna
26 oktober 2007, 14:21
Demi 555,

Hoe heten die korrels? Wat staat er op de verpakking?

demi555
26 oktober 2007, 18:25
hoi Hanna,

Dat staat er niet op,(krijg er iedere keer 6 voor 6 weken, 1 per week) omdat ze persoonlijk iets voor jou zoeken, de 1 heeft andere klachten dan de ander ookal hebben we dezelfde aandoening en bij mij was het bv. zo dat het bij stress of zweten erger werd het S.eczeem maar dat kan bij jou weer anders zijn.
Wat ik wel weet is dat de korrels zijn om de hoofhuid rustiger te maken en dat heeft bij mij voldoende geholpen.

Kijk eens bij je in de buurt voor een praktijk klassieke homeopathie :)

Succes..

Hanna
26 oktober 2007, 19:43
Ik heb zelf helemaal geen eczeem, maar wou wel graag de naam van dit wondermiddeltje weten.

Je slikt toch niet zo maar iets zonder te weten wat het is?

demi555
27 oktober 2007, 14:09
Hanna,

Wil je echt dat ik daar antwoord op ga geven?
Of vraag je altijd naar de bekende weg?
Beter lezen kan ook geen kwaad bij jou :)

kas
27 oktober 2007, 15:04
Hanna,

Wil je echt dat ik daar antwoord op ga geven?
Of vraag je altijd naar de bekende weg?
Beter lezen kan ook geen kwaad bij jou :)


Demi,
Ook ik ben erg benieuwd naar de samenstelling van die korrels... missch. kun je het je homeopatisch arts eens vragen als je er weer komt.
Persoonlijk zou ik of het nou homeopatisch of vanuit de reguliere geneeskunde voortkomt, van medicijnen altijd willen weten wat erin zit voordat ik zou besluiten het in te nemen.

Hanna
27 oktober 2007, 17:30
Hanna,

Wil je echt dat ik daar antwoord op ga geven?
Of vraag je altijd naar de bekende weg?
Beter lezen kan ook geen kwaad bij jou :)

Demi,
Ik heb jouw verhaal heel goed gelezen, maar nergens vermeld je de naam of de samenstelling van die korrels. Heel wat meer mensen dan alleen ik zouden dat toch graag willen weten.

vlaamse reus
19 november 2007, 22:03
Ik gebruik nu grote klistabletten van arkopharma en het helpt!!
Voor mijn haar was ik 2x per week met selsun-shampoo en in het begin wreef ik de aangetaste plekken van het gelaat in met wat schuim. Enkele minuten laten intrekken en afspoelen (bijsluiter lezen !!!)
Daarna, als het droog is (voor't slapen gaan bvb) locobase repair-creme gebruiken om het verder te herstellen en vettig te houden.
Allemaal hier gevonden op het forum.

vlaamse reus
19 november 2007, 22:09
Onlangs ontdekte ik het bestaan van : www.miraclemineral.org (http://www.miraclemineral.org)
Wonderbaarlijke resultaten worden hiermee geboekt.
Ook las ik over een genezing van hardnekkige dandruft (haarroos, dacht ik).
Maar ik ga nog verder op zoek naar andere resultaten ivm de huid in't algemeen.

hier meer :

http://www.nulpuntenergie.net/gezondheid/MMS.htm

http://nl.youtube.com/watch?v=oeZsY7iMiqc

werkelijk interessante materie,

veel succes ermee

PS : laat ons gerust iets weten mocht je resultaten boeken of meer interessante info en getuigenissen hierover vinden.

kas
20 november 2007, 19:56
Ik gebruik nu grote klistabletten van arkopharma en het helpt!!
Voor mijn haar was ik 2x per week met selsun-shampoo en in het begin wreef ik de aangetaste plekken van het gelaat in met wat schuim. Enkele minuten laten intrekken en afspoelen (bijsluiter lezen !!!)
Daarna, als het droog is (voor't slapen gaan bvb) locobase repair-creme gebruiken om het verder te herstellen en vettig te houden.
Allemaal hier gevonden op het forum.

Ik hoor vaker goede berichten over selsun, seleniumdisulfide suspensie is het, en in feite het alternatief voor keto, doodt ook schimmels en gisten.

DaNnY_24
30 november 2007, 10:36
Ik ben er dus achter dat ik ook last schijn te hebben van seborroisch eczeem (milde vorm) op me gezicht en hoofdhuid. Eergister door de huisarts vastgesteld, nizoral hoofdgel en creme gekregen.

Na 1 keer de hoofdgel (voor haren) te hebben gebruikt is het daar gewoon spontaan verdwenen, en dat na 1 keer al (had verder nog NOOIT iets gebruikt kwa antischimmel middelen).

Bij me snor had ik rode plekjes en naast me neus ook af en toe (maar verdwenen vaak weer) dus erop gesmeerd, maar vannochtend zaten er allemaal schilfers op die rode plekjes, is dat normaal? komt dit door de creme? na het douchen en wat scrubben waren ze wel weg, de plekjes zijn wel minder rood, kan ik gewoon doorgaan met gebruik? Gebruik het nu 1,5 dag.

Voor de rets heb ik zoiezo een erg vette huid en ook vaak last van puisten, die vlekken bij me snor gekregen na ik in tegengestelde richting had geschoren :(

kas
9 december 2007, 17:03
Ik ben er dus achter dat ik ook last schijn te hebben van seborroisch eczeem (milde vorm) op me gezicht en hoofdhuid. Eergister door de huisarts vastgesteld, nizoral hoofdgel en creme gekregen.

Na 1 keer de hoofdgel (voor haren) te hebben gebruikt is het daar gewoon spontaan verdwenen, en dat na 1 keer al (had verder nog NOOIT iets gebruikt kwa antischimmel middelen).

Bij me snor had ik rode plekjes en naast me neus ook af en toe (maar verdwenen vaak weer) dus erop gesmeerd, maar vannochtend zaten er allemaal schilfers op die rode plekjes, is dat normaal? komt dit door de creme? na het douchen en wat scrubben waren ze wel weg, de plekjes zijn wel minder rood, kan ik gewoon doorgaan met gebruik? Gebruik het nu 1,5 dag.

Voor de rets heb ik zoiezo een erg vette huid en ook vaak last van puisten, die vlekken bij me snor gekregen na ik in tegengestelde richting had geschoren :(

Fijn Danny dat de keto-gel zo snel helpt gebruik het wel de voorgeschreven periode. 4 wk, 2x per week anders loop je kans dat het zich weer snel manifesteert. Op je vraag rondom de creme weet ik geen antw.

Appleyard M
18 december 2007, 13:51
Onlangs ontdekte ik het bestaan van : www.miraclemineral.org (http://www.miraclemineral.org)
Wonderbaarlijke resultaten worden hiermee geboekt.
Ook las ik over een genezing van hardnekkige dandruft (haarroos, dacht ik).
Maar ik ga nog verder op zoek naar andere resultaten ivm de huid in't algemeen.

hier meer :

http://www.nulpuntenergie.net/gezondheid/MMS.htm

http://nl.youtube.com/watch?v=oeZsY7iMiqc

Dit is zeker interessant. Na wat speurwerk op internet lijkt het wel of dit écht een wondermiddel is ook al klinkt het woord wondermiddel beetje zweverig. Ik heb een mailtje gestuurd naar die site met de vraag of het ook exceem en seborroisch exceem ten goede zou kunnen komen. Ik weet niet of ik het zelf zou gebruiken, ben nogal terughoudend met dit soort middeltjes, maar ik ga het zeker onthouden! I'll keep you posted.

DaNnY_24
8 januari 2008, 14:28
Nou, ik heb nu dus 4 weken de voorgeschreven middelen (nizoral hoofdgel en creme) gebruikt en alle klachten zijn verdwenen (hoofdroos en bij me snor rode schilfferende vlekken).

Alleen kben naar de kapper geweest en heb alles lekker kort laten knippen, zie ik tot mijn verbassing dat ik inhammen heb :( (was me nooit opgevallen omdat me haar lang was). Komen deze inhammen door het gebruik van nizoral????? Ik doe aan powerliften en bodybuilding + thaiboxen waardoor me testosteron erg hoog is zou het daarmee te maken hebben???

IK WIL NIET KAAL WORDEN!!!!!!!!!!!!!

valencia.
8 januari 2008, 16:08
Alle mannen hebben toch een beetje inhammen? door je korte coupe valt het nu gewoon meer op. dus laat je haar in het vervolg lang.

dat het door ketoconazol komt lijkt me sterk

bij seb. eczeem zouden de haren ook weer terug moeten groeien als je door de schilfering ook erge haaruitval had.

ik heb zelf geen seb. eczeem maar ben wel allergisch voor parfum. dus voor iedereen waarbij de ketaconazol niet werkt maar wel klachten met stekende jeuk, haaruitval en lichte schilfering blijven houden; kijk dus ook eens naar je shampoo en conditioner!
een dermatoloog of huisarts ziet niet het verschil tussen seb. eczeem en allergisch contact eczeem..

lanny
9 januari 2008, 00:58
Dit is zeker interessant. Na wat speurwerk op internet lijkt het wel of dit écht een wondermiddel is ook al klinkt het woord wondermiddel beetje zweverig. Ik heb een mailtje gestuurd naar die site met de vraag of het ook exceem en seborroisch exceem ten goede zou kunnen komen. Ik weet niet of ik het zelf zou gebruiken, ben nogal terughoudend met dit soort middeltjes, maar ik ga het zeker onthouden! I'll keep you posted.

Is exceem een soort schimmel?

chris27
31 januari 2008, 23:07
Het topic is weliswaar niet heel actief meer, maar ik wil toch mijn ervaringen nog even delen...

In 2005 had ik ongelooflijke vette korsten in mijn haar. De kapper had het al over mogelijke stress (dat zou best eens kunnen kloppen) en dat ik het in de olie moest zetten om los te weken. Even speuren op internet leerde mij dit forum kennen en één van de opties die hier genoemd werd, was Guhl Rozemarijn shampoo. Geprobeerd en tadaaaa!!! Weg korsten. Ik helemaal :D. Ben jullie eeuwig dankbaar!!

Begin 2006 ging ik naar de huisarts om mijn zogenaamde "droge huid" te laten onderzoeken. Vooral achter de oren, boven de ogen en onder wenkbrauwen. Ik smeerde het normaliter altijd 's ochtends dicht met Sanex balsam en dat ging over het algemeen goed. Alleen wil je ook wel eens daar van af. Dus meldde de huisarts "Seborroïsch eczeem" en ik kreeg Ketoconazol en hydrocortison zalf mee. Van de Ketoconazol werd de schilfering alleen maar erger, van de hydrocortison kreeg ik allemaal blaasjes en vandaaruit kleine onstekinkjes, en rode vlekken over het hele gezicht, vooral naast de neus en boven de ogen. Dus daar meteen mee opgehouden, alleen stopten de klachten niet, het bleef rood. Was ik er maar nooit mee begonnen, dacht ik toen. Zucht...

Weer naar dit forum. Hier las ik: na het haar wassen met Guhl eens flink schrobben met het schuim over het gezicht. Meteen na het douchen in de spiegel kijken en huh?? Rode vlekken weg? Nou ja, weg, je kon in ieder geval zien dat de huid een stuk rustiger was geworden. Tijdelijk dan, want na een poosje kalmeren, schilferde de huid weer alsof het een lieve lust was! Intussen ook een (hier op het forum genoemd) blauw blik nivea crème gehaald en daarmee daarna ingesmeerd. Het komt over als een vrij heftige "behandeling", de huid trekt (Voor het aanbrengen van de crème) flink. Na het aanbrengen van de Nivea is het eerst nog flink rood, maar kalmeert vrij vlot. Dus heb ik nu weer de Ketoconazol gepakt en voordat ik op bed ga, spoel ik de huid goed schoon (lijkt mij belangrijk) met water, smeer de boel in met Ketoconazol en meteen daarna met de Nivea crème. Hier ben ik pas net mee begonnen, dus ik kan niet echt zeggen of het echt wat oplevert. Extreem schilferen doet het nu niet en het voelt iets rustiger aan.

Omdat ik een "denkend" beroep heb, zit ik vaak met m'n handen aan mijn hoofd te wrijven. Schilfertjes er af wrijven voelt op zich wel goed, maar hier wordt het niet beter van!!!!!! Ook als ik zit te stressen, krijg ik wel eens opmerkingen: "wat heb je een rood hoofd"! Ook heb ik het idee (niet lachen) dat wanneer ik lang met een beker dampende koffie rond mijn neus hang, dat die hete koffielucht ook niet goed is. Het zou tenminste verklaren waarom de vlekken rond mijn neus het meest hardnekkig zijn.

Dus wat doe ik:
- Van de hydrocortison afblijven
- bij erge rode vlekken, huid wassen met schuim van Guhl Rozemarijn shampoo en meteen insmeren met nivea
- 3x daags ('s ochtends, na werktijd en voor naar bed gaan) huid schoon spoelen met alleen schoon water, zo koud mogelijk. Voordat je waar dan ook mee gaat smeren, sowieso eerst goed spoelen, anders smeer je verontreinigingen in je huid met alle gevolgen van dien.
- 's avonds behandeling met Ketoconazol en meteen Nivea erachteraan
- 's ochtends insmeren met Nivea
- proberen van de huid af te blijven!
- proberen stress situtaties te mijden, maar dat is makkelijker gezegd...
- koffie in één keer achterover smijten :D

Het is op deze manier redelijk acceptabel. De ene keer is het beter dan de andere keer. Maar ik denk er wel over ook eens naar de homeopaat te gaan ofzo. De huisarts zei nl. glashard dat ik "er maar een weg in moest zien te vinden" :puke:

Wie herkent zich in mijn constateringen en ziet nog een mogelijke verbetering in mijn "behandelprogramma"? Wie heeft ervaring met de homeopaat?

theo sluis
1 februari 2008, 00:00
nog een mogelijke verbetering in mijn "behandelprogramma"?

Behandelingen van seborroïsch eczeem:

Rond de neus is een voorkeursplaats voor seb. eczeem. Dus de koffiedamp speelt waarschijnlijk geen rol.

Onderzoek grondig waar je stress vandaan komt en wat je in je leven zonodig kunt veranderen. Stress is ook slecht voor de rest van je lichaam! Teveel werkuren bijv? Wissel denkarbeid eventueel één dag per week af met een meer lichamelijk baantje.

Haar wassen met groene zeep, oftewel 'zachte zeep'. Dat is een ouderwets zeepproduct, te koop bij supermarkten.

Experimenteer met veel meer verschillende producten tegen seb. eczeem.

Gezicht kun je deppen met tea tree oil. Bij Kruidvat 10 ml, 2 euro, zuinig in gebruik. Zoek op internet de waarschuwingen over dit middel.

Gezicht kun je deppen met appelazijn. Is ook goedkoop.

Gezicht kun je deppen met eenvoudige zonnebloemolie.

Vraag verwjzing naar een dermatoloog. Huisarts zou dat moeten geven bij chronische huidklachten. Mogelijk kan het ook zonder verwijzing, of kun je verwijzing krijgen van een andere huisarts.

Er zijn veel andere alternatieve geneeswijzen dan alleen homeopaat.

Succes.

Appleyard M
1 februari 2008, 11:09
Beste Chris,

Ik herken veel van je klachten zoals roodheid en schilfering. Ik raad je ten eerste aan door te blijven gaan met Gulh Rozemarijn shampoo, na jaren allerlei verschillende shampoos geprobeerd te hebben bevalt mij Guhl nog steeds het beste.

Over dat 3x per dag spoelen: je gezicht spoelen droogt je huid - weliswaar niet erg, maar toch - uit, wat kan leiden tot meer roodheid en schilfering. Ik weet dus niet of dit heel goed is voor je huid.

Ook moet je oppassen met Ketaconazol: ook al is het een relatief onschuldig middel, als je het langdurig gebruikt kan je huid onomkeerbaar verdunnen en gevoeliger worden. Daarbij krijg je met hormonale behandelingen als je er mee stopt vaak je exzeem terug in ergere mate. Ik gebruik al jaren (heb deze aandoening zo'n 9 jaar nu) geen hormonale behandelingen meer omdat ze altijd maar tijdelijk werken.

Over de koffie: ik zou kunnen bedenken dat de dampen je huid vochtig maken wat irriterend is voor je exzeem maar dit is heel persoonsafhankelijk denk ik.

Er zijn een aantal dingen die ik je verder kan aanraden: doe veel research op internet naar de aandoening. Zoals theo al zei, er zijn veel alternatieve middeltjes op internet te vinden die betere resultaten boeken dan hormonale zalven. Het is alleen ontzettend persoonsgebonden, je moet dus echt een beetje gaan experimenteren. Hier een paar tips die voor mij hebben gewerkt:

1) MSM capsules (te koop bij De Tuinen). 1500 tot 3000mg per dag. Heeft bij mij geholpen tegen roodheid en ruwe huid. Het is totaal ongevaarlijk omdat je een overschot in de wc achterlaat :)

2) Nivea Sensitive Balance Dagcreme: een betere optie dan het blauwe blik omdat het hypoallergeen is en beter intrekt.

3) Gezicht schoonmaken met een hele milde lotion. Ook hier geldt weer: experimenteren.

En probeer stress altijd te vermijden, hier komt helemaal niets goeds van. Enjoy the good life!

Succes

theo sluis
1 februari 2008, 16:33
Beste Chris,
Ik raad je ten eerste aan door te blijven gaan met Gulh Rozemarijn shampoo, na jaren allerlei verschillende shampoos geprobeerd te hebben bevalt mij Guhl nog steeds het beste.Verschillende mensen kunnen heel verschillend reageren op een bepaald middel, zoals je zelf ook schreef.

Ook moet je oppassen met Ketaconazol: ook al is het een relatief onschuldig middel, als je het langdurig gebruikt kan je huid onomkeerbaar verdunnen en gevoeliger worden.Heb je hier een weblink over? Ketoconazol is een schimmeldodend middel, geen corticosteroïd. Ben je misschien in de war met hydrocortison?

1) MSM capsules (te koop bij De Tuinen). 1500 tot 3000mg per dag. Heeft bij mij geholpen tegen roodheid en ruwe huid.Is het niet efficiënter om dagelijks een pil te nemen waar alle benodigde vitaminen en mineralen inzitten?

chris27
1 februari 2008, 18:21
Beste Chris,


1) MSM capsules (te koop bij De Tuinen). 1500 tot 3000mg per dag. Heeft bij mij geholpen tegen roodheid en ruwe huid. Het is totaal ongevaarlijk omdat je een overschot in de wc achterlaat :)

2) Nivea Sensitive Balance Dagcreme: een betere optie dan het blauwe blik omdat het hypoallergeen is en beter intrekt.
Succes

Morgen meteen naar de winkel! Als het ongevaarlijk is, kan het ook geen kwaad te proberen denk ik maar zo. In ieder geval bedankt voor de suggesties!!!

Ik had ook het idee trouwens, dat Ketoconazol ongevaarlijk is. Hydrocortison raak ik nooit meer aan!

Appleyard M
1 februari 2008, 21:01
Verschillende mensen kunnen heel verschillend reageren op een bepaald middel, zoals je zelf ook schreef.

Yeah stimm wie ein büs (lol)... maar dat doet verder geen afbreuk aan het feit dat het bij mij werkt en bij hem ook zoals hij zegt en het mij daarom niet onlogisch lijkt het hem aan te raden verder te gebruiken. Je hoort mij niet zeggen dat het bij iedereen werkt. Snap niet helemaal waarom je me daarop aanspreekt als je zegt: 'zoals je zelf ook schreef', maar laten we geen mieren neuken, beetje onbelangrijk.

Heb je hier een weblink over? Ketoconazol is een schimmeldodend middel, geen corticosteroïd. Ben je misschien in de war met hydrocortison?

Je hebt inderdaad gelijk :cool: Ik heb het nog ff opgezocht en ik was inderdaad in de war met hydrocortison. Ik heb zelf hier ook nog ketaconazol liggen (ongebruikt though) en het is hydrocortison waar ik al jaren mee ben gestopt. My bad.

Is het niet efficiënter om dagelijks een pil te nemen waar alle benodigde vitaminen en mineralen inzitten?

Zou best kunnen. Ik zeg alleen dat bij mij MSM capsules hebben gewerkt tegen roodheid en een ruwe huid en ik kan daar aan toevoegen dat vitaminenpillen (waar vaak MSM niet bij zit) dat niet hebben gedaan. Bovendien, vitaminen en mineralen zijn makkelijker uit dagelijkse producten te halen dan MSM volgens mij.

Het zijn maar simpele tips die ik geef om te PROBEREN omdat ze bij mij hebben geholpen. Ik pretendeer niet wetenschappelijk onderbouwd te zijn; het zijn gewoon mijn ervaringen waarmee ik iemand probeer te helpen. Ik zeg niet dat dit altijd, overal en bij iedereen werkt. Zoals ik ook al zei, zelf research doen en experimenteren is belangrijk. Ik heb geen zin om bij alles wat ik zeg weblinks en wetenschappelijke onderzoeken te posten omdat je bij dit soort aandoeningen gewoon moet ondervinden hoe het werkt. En ik heb er geen zin an om dat op te zoeken:D